Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Τα «κομάντα» βγήκαν παγανιά και δέρνουν Τούρκους στην απέναντι πλευρά του Έβρου.


Τα «κομάντα» βγήκαν παγανιά και δέρνουν Τούρκους στην απέναντι πλευρά του Έβρου. 
Κάπως έτσι θέλει να τονώσει το ηθικό των ιθαγενών της κατοχικής Ελλάδας δημοσίευμα που λέει ότι Κιλκισιώτης χασάπης πλάκωσε στο ξύλο «κοιμισμένο» Τούρκο σκοπό.
Λέει το δημοσίευμα, που κάνει βόλτα στο διαδίκτυο.
Το Χάρο με τα μάτια του είδε ένας τούρκος σκοπός σε φυλάκιο του Έβρου όταν μετά από άσεμνες χειρονομίες που έκανε πρως τον Έλληνα σκοπό, ο δεύτερος αφού πέρασε τον ποταμό κολυμπώντας και διέσχισε περίπου 100 μέτρα ξηρας έφτασε στον Τούρκο σκοπό όπου και τον ξυλοκόπησε άγρια!
Συγκεκριμένα ο Καταδρομέας αλεξιπτωτιστής Αθανάσιος Βουτσκογλου από το Κιλκίς εκτελούσε την υπηρεσία του σε φυλάκιο δίπλα στον ποταμό Έβρο!

Καθώς λοιπόν ερευνούσε την περιοχή με τα κυάλια, αντίκρισε έναν Τούρκο στρατιώτη ακριβός στην απέναντι μεριά του ποταμού να του κάνει άσεμνες χειρονομίες και να του δείχνει όπως ισχυρίζεται ο ίδιος τα γεννητικά του όργανα!

Η αντίδραση του ήταν άμεση και περνώντας τον ποταμό κολυμπώντας βρέθηκε πίσω από τον Τούρκο οπου και τον αιφνιδίασε ρίχνοντας του χαστούκι!

Λιπόθυμος πλέον ο Τούρκος λόγο του ότι ο Βουτσκογλου είναι κρεοπώλης και χειροδύναμος, μην μπορεί να αντιδράσει τον παρέλαβε ασθενοφόρο!

Σύναντηση έχουν απόψε οι υπουργοί εξωτερικών των δυο χωρών για το θέμα.
Η «είδηση» βγάζει μάτι ότι είναι μπαρούφα και το ερώτημα είναι ότι αυτοί που την έπλασαν δεν σκέφτηκαν ότι μπορεί κάποιος μπορεί να σκεφτεί πώς είναι δυνατόν να ξέρει ο λιπόθυμος Τούρκος, ότι του την έριξε ο …Βούτσκογλου από το Κιλκίς και αφού δεν είναι δυνατόν να το ξέρει ο λιπόθυμος Τούρκος, ποιος Έλληνας μαλάκας είναι αυτός που κάρφωσε τον …Βούτσκογλου από το Κιλκίς και δημιούργησε …διπλωματικό επεισόδιο;  




«Πισωγύρισμα για την ελληνική κυβέρνηση»

Η είδηση της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση λίγες μέρες μόνο μετά τη συμφωνία με τους δανειστές καθώς και το τελευταίο επεισόδιο στις γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου.



Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αναφορικά με την ύφεση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας, δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον γερμανόφωνο τύπο. Έτσι το περιοδικό Spiegel στην online έκδοσή του υπό τον τίτλο «Η οικονομία της Ελλάδας ολισθαίνει στην ύφεση» γράφει: «Μόλις πριν από λίγες μέρες η Ελλάδα πέτυχε συμφωνία με τους δανειστές για το νέο πακέτο στήριξης. Τώρα ανακοινώνεται ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε τα τελευταία δύο τρίμηνα» επισημαίνει το περιοδικό χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «πισωγύρισμα για την ελληνική κυβέρνηση».

«Ελπίδα στον ορίζοντα»

Ελπίδα για την Ελλάδα ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι, εκτιμά ο γερμανικός τύπος.
Για το ίδιο θέμα η ελβετική εφημερίδαHandelszeitung δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξέλθει από την κρίση». Η εν λόγω εφημερίδα συνδέει τα νέα στοιχεία με ένα αισιόδοξο σενάριο, αυτό της διαφαινόμενης ανάπτυξης της οικονομίας το ερχόμενο καλοκαίρι, λόγω της έναρξης της τουριστικής σεζόν. «Η Ελλάδα ελπίζει τώρα σε μια δυνατή τουριστική σεζόν.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η οικονομία θα επιστρέψει κατά το τρέχον εαρινό τρίμηνο σε τροχιά ανάπτυξης. Πολλοί τουρίστες αποφεύγουν τους μέχρι πρότινος δημοφιλείς προορισμούς, όπως ήταν η Τουρκία και η Αίγυπτος, φοβούμενοι επιθέσεις και την πολιτικά αβέβαιη κατάσταση, γεγονός από το οποίο επωφελείται η Ελλάδα». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι υπάρχει «Ελπίδα στον ορίζοντα» για την Ελλάδα.

Η δυσάρεστη έκπληξη που περιμένει πολλούς τουρίστες στην Ελλάδα τις ερχόμενες μέρες λόγω των απεργιών σχολιάζεται από την εφημερίδα Neue Ruhr Zeitung ως εξής: «Όποιος κάνει διακοπές στο Αιγαίο ταξιδεύει με τα πλοία από νησί σε νησί. Η απεργία των εργαζομένων στα πλοία μπορεί τώρα να ακυρώσει τα σχέδια πολλών για διακοπές. (…) Νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο, ουσιαστικά αποκόπτονται για 48 ώρες από τον έξω κόσμο». 

Μια συμμαχία χωρίς νόημα

Η απόφαση των τουρκικών αρχών να μην επιτρέψουν για άλλη μια φορά σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν στρατιώτες που σταθμεύουν στη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ, σχολιάζεται εκτενώς από τον γερμανικό τύπο.

Η εφημερίδα Westfälische Nachrichtenγράφει: «Να το πάλι – το κακό ξωτικό από την Άγκυρα. Ο πρόεδρος Ερντογάν υποδεικνύει για πολλοστή φορά στη γερμανική κυβέρνηση πόσο αδιάφορες του είναι οι γερμανοτουρκικές σχέσεις αυτό τον καιρό.

Η άρνηση (σ.σ. της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει) σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν στρατιώτες που βρίσκονται στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, δεν μπορεί πλέον να καλύπτεται με διπλωματικές ρητορείες από το Βερολίνο. ‘Δυσάρεστο‘ χαρακτήρισε το γεγονός η καγκελάριος. Θα εξετασθεί εάν υπάρχουν εναλλακτικές ως προς την τουρκική αεροπορική βάση - για παράδειγμα στην Ιορδανία. Θα εξετασθεί; Πόσο χρόνο θέλει ακόμη η Άγκελα Μέρκελ; Έφτασε η ώρα των πράξεων – η ώρα για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα».

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Tageszeitung που κάνει λόγο για μια συμμαχία χωρίς νόημα, σημειώνοντας ότι ότι δεν υπάρχουν πλέον λόγοι συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Τουρκία. «Το 2017 το ΝΑΤΟ δεν επωφελείται πλέον ούτε γεωστρατηγικά από τη συμμαχία με την Τουρκία. Η ιδέα ότι μέσω κοινών δομών μπορεί να ασκηθεί επιρροή εσωπολιτικά στην Τουρκία, έχει γίνει πια ψευδαίσθηση.

Οι δε προσδοκίες ότι η συμμαχία με την Τουρκία θα μπορούσε να προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσεις στα σύνορα με την Εγγύς Ανατολή, δεν επαληθεύονται, όπως δείχνει το παράδειγμα του Ιντσιρλίκ».

Αλεξάνδρα Κοσμά

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της, μετά το 2008, περιόδου είναι οι χαμηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης (και απόδοσης κεφαλαίων) και οι χαμηλοί ρυθμοί πληθωρισμού διεθνώς.

Ο πληθωρισμός είναι μία αρνητική κατάσταση για μία σειρά από λόγους: α) Όλοι αναβάλουν τις αγορές τους και τις επενδύσεις τους, διότι προσδοκούν περαιτέρω πτώση στις τιμές των, β) Οι σχέσεις χρέους με πραγματικές αξίες διογκώνονται, γ) δημιουργούνται αρνητικές προσδοκίες για την ικανότητα της οικονομικής πολιτικής να διατηρήσει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι τη διαδικασία της οικονομίας, μέσω της νομισματικής πολιτικής που ασκείται από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, της Ευρωζώνης, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας κ.τ.λ. Ουσιαστικά, όσο διατηρείται ο αποπληθωρισμός, διατηρείται χαλαρή νομισματική πολιτική (μηδενικά επιτόκια και ρευστότητα). Έτσι, όμως, ασκείται υψηλή θετική πίεση στις τιμές των κεφαλαιακών στοιχείων και απομακρύνεται η προσοχή από την πραγματική οικονομία.
Ιδιαίτερα το ζήτημα της σχέσης χρέους με πραγματικές αξίες μας αφορά ιδιαίτερα, γιατί ακουμπά το περιβόητο ζήτημα του χρέους μας.
Κάναμε ένα μικρό πείραμα. Υποθέσαμε ότι από εδώ και πέρα και για 35 χρόνια το ελληνικόΑΕΠ θα ανέρχεται κατά 1,5% κάθε χρόνο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα ανέρχεται κατά1,5% ετησίως, το χρέος θα αυξάνεται (!) κατά 0,5% ετησίως για αναγκαίους λόγους και ότιτο επιτόκιο εξυπηρέτησης του δανεισμού θα διατηρηθεί στο 3% για όλα αυτά τα χρόνια. Είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα. Από 173% (χρέος/ΑΕΠ) που είναι περίπου σήμερα, σε 35 χρόνια θα είναι 63%!
Άρα, έχουμε κάθε λόγο όλοι να επιθυμούμε κάποια επιστροφή του πληθωρισμού.
Ποιό, όμως, είναι το ιδανικό επίπεδο του πληθωρισμού, που δε δημιουργεί αντίστροφα αρνητικά αποτελέσματα; Χωρίς να το αναλύσουμε εδώ περισσότερο, γιατί αυτό το θέμα συνδέεται με το αντίστοιχο επίπεδο ανεργίας, που δεν ασκεί αυξητικές πιέσεις στις τιμές, φαίνεται να είναι το 2%.
Αυτός είναι προς το παρόν ο στόχος των κεντρικών τραπεζών. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι ο πληθωρισμός, μετά από μία επώδυνη περίοδο σταθεροποίησης γύρω στο μηδέν (από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και το καλοκαίρι του 2016), αρχίζει να ανεβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες (λιγότερο στην Ιαπωνία) βοηθούσης και της αυξητικής μεταβολής της τιμής του πετρελαίου προς τον επιθυμητό στόχο.
Αυτή η μεταβολή πηγαίνει μαζί με την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης στις οικονομίες.
Επιστροφή σε μία κανονικότητα; Θα δούμε.
Παναγιώτης Ε. Πετράκης 


1η δημοσίευση: Εφημερίδα Ελευθερία του Τύπου

To survivor της μάχης των οχυρών του Ρούπελ μεταφέρεται στο κοινοβούλιο.



To survivor της μάχης των οχυρών του Ρούπελ στήθηκε για μία ακόμα φορά από την κυβέρνηση των ανδρείκελων.



Ένα συνονθύλευμα αριστερών υπό τον καπετάν Τσίπρα και ένα τσίρκο  εθνικοφρόνων, υπό τον καπετάν Καμμένο έστησαν, χωρίς διόλου ντροπή, την μάχη των οχυρών.


Τσίπρας και Καμμένος στα τέσσερα δείχνουν στο λαό πόσο καλή καπεταναίοι είναι …παίζοντας ψευτοπόλεμο.






Η συνέχεια στο κοινοβούλιο όπου οι καπεταναίοι θα γονατίσουν μπροστά στα κελεύσματα του φασισμού των μνημονίων ενώ παράλληλα θα πετάνε καπνογόνα, δίνοντας μάχες με τους Κασιδιάρηδες.  




H Ταϊλάνδη απειλεί να μπλοκάρει εντελώς το Facebook αν δεν αφαιρέσει όλες τις σελίδες που προσβάλλουν τον Βασιλιά της.

Τελεσίγραφο έχουν θέσει οι αρχές της Ταϊλάνδης στους παροχείς ίντερνετ της χώρας, τους οποίους και πιέζουν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Facebook. Σήμερα έληξε η προθεσμία που είχαν δώσει στον επικοινωνιακό κολοσσό να αφαιρέσει από την πλατφόρμα συγκεκριμένο περιεχόμενο που αφορά τον Βασιλιά Μάχα Βαγιραλονγκόρν αλλά και τα επικριτικά δημοσιεύματα για το μοναρχικό καθεστώς του.


Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση απείλησε το Facebook πως θα κινηθεί νομικά αν δεν απομακρύνει 131 «παράνομες» ιστοσελίδες μέχρι τις 10 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα). Ωστόσο, σύμφωνα με την Bangkok Post, η εγχώρια αρχή Internet Service Provider Association (Tispa) μπορεί επίσης να μπλοκάρει την πρόσβαση στους σέρβερ του Facebook. Η εφημερίδα επικαλείται ένα μέιλ που υποτίθεται πως έχει στείλει η Tispa στο διαχειριστή του Facebook στην Ταϊλάνδη, προειδοποιώντας τον πως αν η εταιρία δεν αφαιρέσει και τις 131 σελίδες, «θα ζητήσουμε να αποκλειστεί η πρόσβαση στον ιστότοπο». Να σημειωθεί πως αν και η προθεσμία έληξε το Facebook εξακολουθεί να λειτουργεί σήμερα στην Ταϊλάνδη.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε πως πάντα εξετάζουν τα αιτήματα των κυβερνήσεων για περιορισμένη πρόσβαση σε περιεχόμενο. «Όταν λαμβάνουμε ένα τέτοιο αίτημα, το εξετάζουμε για να διαπιστώσουμε αν όντως πρόκειται για παράνομο περιεχόμενο. Αν είναι έτσι, τότε το καθιστούμε μη διαθέσιμο στην αντίστοιχη χώρα ή περιοχή και ειδοποιούμε όσους προσπαθούν να εισέλθουν πως είναι απαγορευμένο», εξήγησε. 


Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης δεν έχει διευκρινίσει δημοσίως λεπτομέρειες για το ποιες συγκεκριμένες αναρτήσεις θέλει να αφαιρεθούν. Ωστόσο, πριν μερικές ημέρες κυκλοφόρησαν στα social media διάφορες φωτογραφίες και ένα βίντεο που δείχνουν τον Ταϊλανδό μονάρχη να φορά ένα κροπ τοπ μπλουζάκι, που άφηνε ακάλυπτη την κοιλιά και την πλάτη του και μαζί τα πολλά τατουάζ που καλύπτουν το σώμα του. Τα δημοσιεύματα π[ου ακολούθησαν είχαν τίτλους όπως «Ο βασιλιάς με μπουστάκι»...

Σημειώνεται ότι ο Μάχα Βαγιραλονγκόρν, που διαδέχθηκε σχετικά πρόσφατα τον εκλιπόντα πατέρα του στον θρόνο, ήταν διάσημος στο παρελθόν για τις εκκεντρικές εμφανίσεις και τον έκλυτο βίο του. Επειδή όμως πλέον είναι βασιλιάς, όπως προστάζει το lèse majesté δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί ντροπιαστικό υλικό για αυτόν στο διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από Guardian


Ψάχνουν δίπολα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρχουν - Τι βρήκε ο Μητστοτάκης.

Σε ένα νέο δίπολο μεταφέρει συστηματικά την πολιτική αντιπαράθεση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύοντας σαφώς στο πολιτικό κέντρο:


AdTech Ad

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ρητορική λαϊκισμού και τόνισε: «Δεν είναι λύση να ρίχνεις ευθύνες εκτός χώρας για ό,τι συμβαίνει εντός Ελλάδας. Δεν είναι λύση να διχάζεις. Δεν υπάρχει διαχωρισμός σήμερα μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Υπάρχει ανάμεσα στον ορθολογισμό και τα ψέματα».
Δήλωσε ότι αντίθετα στη ΝΔ «Έχουμε στηριχθεί στην αλήθεια»και συμπλήρωσε: «Πρέπει να δεχθείς ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να πεις τι μπορείς να κάνεις. Αυτή είναι η βασική διαφορά μας με τον κ. Τσίπρα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται σε αυτή τη λογική εδώ και αρκετό καιρό. Στην πρόσφατη ομιλία του στην ΚΟ είχε αναφερθεί (με αφορμή και τη νίκη Μακρόν στη Γαλλία) σε ακροαριστερό και ακροδεξιό λαϊκισμό. Στόχος είναι να απευθυνθεί σε ένα κεντρώο κομμάτι ψηφοφόρων, καθώς οι αναλυτές στη ΝΔ διαπιστώνουν ότι η συσπείρωση της γαλάζιας βάσης είναι υψηλή και συνεπώς η μόνη δεξαμενή είναι από το κέντρο, από το οποίο όμως αντλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια το ΠΑΣΟΚ. Λογική αντίθετη με τις αντίστοιχες αναλύσεις επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο οποίος είχε πεισθεί ότι υπέρτατος στόχος θα έπρεπε να είναι η προσπάθεια “επαναπατρισμού” ψηφοφόρων εκ δεξιών, κατά κύριο λόγο από τη ΧΑ.
Εν τω μεταξύ στην Αθήνα, μετά την προκλητική επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη της ΧΑ στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια, ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης λάνσαρε τη γραμμή ότι η ΧΑ εξυπηρετεί το ΣΥΡΙΖΑ αποπροσανατολίζοντας την κοινωνία από την ψήφιση του κατά ΝΔ τέταρτου μνημονίου και λίγο αργότερα το Μοσχάτο εξέδιδε ανακοίνωση σε αυτή τη λογική.

Ούτε η θεωρία περί μίας άτυπης “κατανόησης” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ είναι καινούρια: Τόσο πριν τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όσο και κυρίως μετά, όχι μόνο η ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του κατά Βενιζέλο “δημοκρατικού τόξου”, κατήγγειλαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε ανοχή στη ΧΑ και η ΧΑ από την πλευρά της “έβαζε πλάτη” στο ΣΥΡΙΖΑ με διάφορους τρόπους, ενώ η θεωρία των δύο άκρων υποστήριζε ότι ουσιαστικά τα δύο αυτά κόμματα ταυτίζονται σε πολιτικές λογικές λαϊκισμού και μη ρεαλιστικού λόγου.

Τι είναι όμως ρεαλιστικό και όχι λαϊκίστικο να υποσχεθεί η αξιωματική αντιπολίτευση ότι θα κάνει ως αυριανή κυβέρνηση; Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ ρεαλιστικό είναι να ζητηθεί αναπροσαρμογή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, με τη δέσμευση μίας κυβέρνησης για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως υπέρτατο στόχο τη μάχη για ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που κατά την άποψη του Μαξίμου θα έφερνε πιο άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία από την όποια ελάφρυνση αυτή καθεαυτή.
«Η πιο σημαντική παράμετρος», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης «έχει να κάνει με τη δέσμευση που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα. Και πως μπορώ να το αλλάξω αυτό; Αν επανακτήσω τη χαμένη μας αξιοπιστία. Πρέπει να έρθει μια αξιόπιστη κυβέρνηση που θα προχωρήσει αποφασιστικά σε μεταρρυθμίσεις. Η μεγάλη συμφωνία είναι προχωρώ σε μεταρρυθμίσεις και μειώνω το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Schaeuble: Προβλέπει διάλυση της ΕΕ και προτείνει δράσεις ”φωτιάς και σίδερου” για την διάσωση της!

Ισχυρίζεται ότι η πλειοψηφία των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ήταν πεπεισμένη για την ανάγκη προσωρινής αποχώρησης της χώρας από το ευρώ.
Η συνέντευξη των W. Schaeuble στην Ιταλική La Republica ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική.
O W. Schaeuble ξεκινάει λέγοντας μια μισή αλήθεια.
Αποφεύγει να πει αν ο ίδιος πρότεινε την έξοδο, έστω προσωρινή, της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Καταφεύγει στην ρήση Pier Carlos Padoan ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Υπουργών Οικονομικών ήταν πεπεισμένη πως θα ήταν προτιμότερο για την Ελλάδα μια προσωρινή αποχώρηση από το ευρώ.
Δεν μας λέει, όμως, ότι αυτή η πιθανή γνώμη των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ξεκινούσε από προφανή, σωστά και ορθολογικά οικονομικά κριτήρια για την Ελλάδα αλλά, όμως, ήταν για τους ίδιους και τις χώρες τους πολιτικά και οικονομικά ασύμφορη.
Διότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε τεράστιο πολιτικό καιοικονομικό κόστος για την τελευταία.
Γι’ αυτό άλλωστε Schaeuble και Eurogroup ουδέποτε πρότειναν σοβαρά την έξοδο της Ελλάδας, ενώ ο Schaeuble περισσότερο μπλόφαρε για να βολιδοσκοπήσει τις ελληνικές προθέσεις, με όσα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ψιθύριζε στον Βαρουφάκη.
Και φυσικά, με μεγάλη ικανοποίηση του έβλεπε τον Γ. Βαρουφάκη και τον Τσίπρα να τρέμουν μόνο στο άκουσμα αυτής της άποψης.
Μπορούσε, επομένως, να τους πιέσεις άφοβα για ένα τρίτο σκληρό μνημόνιο. Ήταν βέβαιοςότι θα υποκύψουν.
Δράση, αλλιώς η ΕΕ διαλύεται
Ο Schaeuble, όσον αφορά την ΕΕ, είναι άκρως αποκαλυπτικός και μιλάει έξω από τα δόντια.
Η ΕΕ διαλύεται μας λέει, ωμά και κυνικά. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε αλλαγές για να την κρατήσουμε ζωντανή.
Τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε, πρέπει, όμως, ισχυρίζεται, να αναλάβουμε δράσεις γιατί χανόμαστε.
Ποιες δράσεις, όμως, πρέπει να αναληφθούν κατά τον Schaeuble;
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν μασάει τα λόγια του.
Πρέπει να φτιάξουμε άμεσα ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με ευρείες αρμοδιότητες.
Βασικός του στόχος να τηρούνται αυστηρότατα οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Εκεί εντοπίζει το πρόβλημα της ευρωζώνης ο Schaeuble. Η χαλάρωση πρέπει να τελειώνει!
Η ευρωζώνη δεν έχει πρόβλημα αποκλίσεων, ανισοτήτων, χρηματοδότησης και επενδύσεων.
Το ζήτημα της ευρωζώνης για τον Schaeuble είναι κατ’ εξοχήν δημοσιονομικό καιπειθαρχίας και από κει και πέρα ”μεταρρυθμίσεων” και ”λιτότητας” για να παραμείνουνανταγωνιστικές οι χώρες εντός ευρωζώνης.
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τι περιμένει την χώρα μας και τον ελληνικό λαό μετά τις Γερμανικές εκλογές.
Η Ελλάδα της εξαθλίωσης θα περάσει δια πυρός και σιδήρου.
Μέχρι τελικής πτώσεως!
Η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση που ήταν, παραμένει και γίνεται πιο επίκαιρη και αναγκαία:
Γρήγορα έξω από τη φυλακή του Schaeuble με ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα, που θα συνδυάζει για πρώτη φορά στον αριστερό χώρο την τολμηρή καινοτομία και την οικονομική αποδοτικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ν.Ζ
Η συνέντευξη Schaeuble στην La Republica
To ρεπορτάζ με την συνέντευξη του W. Schaeuble έχει ως εξής:
Η Ελλάδα είναι αυτή που αποφάσισε την κρίσιμη στιγμή να παραμείνει στο ευρώ, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
«Αν μια χώρα δεν θέλει να βγει από το ευρώ πρέπει να κάνει δομικές αλλαγές, όπως η Ελλάδα.
Με το ευρώ τελείωσε η εποχή στην οποία κάποιες χώρες παρέμεναν ανταγωνιστικές, διαμέσου της υποτίμησης των νομισμάτων.

Πρόκειται για μια πολιτική, συντομότερη οδό. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση τουMario Draghi, σε σχέση με τα ελαττώματα της Ευρωζώνης.
Αυτό που λέει πάντα ο Draghi είναι ότι οι χώρες πρέπει να δημιουργήσουν από μόνες τους τις συνθήκες για να αναπτυχθούν.
Και σε αυτό το θέμα η Ελλάδα βελτιώνεται.
Τα προγράμματα βοήθειας που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ιρλανδία δέχθηκαν πολλές κριτικές, αλλά έφεραν πάντα αποτελέσματα».
Σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας αν «ήταν λάθος η πρότασή του να βγει, προσωρινά, η Ελλάδα από το ευρώ, τον δραματικό Ιούλιο του 2015» ο Γερμανός υπουργός οικονομικών απαντά:
«Γνωρίζετε αυτό που είπε δημόσια ο Ιταλός υπουργός Pierre Carlo Padoan ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών ήταν πεπεισμένη πως θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα έβγαινε προσωρινά από το ευρώ.
Είναι η Ελλάδα, η οποία αποφάσισε κάτι το διαφορετικό. Τώρα καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας να έχει επιτυχία».
Λύση για την Ευρώπη η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου – Θα εργαστούμε με τον Macron
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες, αλλά πρέπει να αναλάβουμε δράση αλλιώς η Ευρώπη θα διαλυθεί, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
«Ο κ. Macron και εγώ συμφωνούμε απολύτως:
Υπάρχουν δύο δυνατότητες, να ενισχύσουμε την ευρωζώνη με αλλαγές των συνθηκών ή (αυτές να γίνουν) με ρεαλιστικό τρόπο μεταξύ των κρατών.
Αλλαγές στις συνθήκες δεν είναι επί του παρόντος ρεαλιστικές.
Δεν μπορούμε, όμως, να μην κάνουμε και τίποτα, διότι διαφορετικά η Ευρώπη θα διαλυθεί.
Επομένως, η δεύτερη καλύτερη λύση είναι να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό ΝομισματικόΤαμείο, μετεξέλισσοντας το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας (ESM)».
Ως γνωστόν, ο κ.Macron τάσσεται υπέρ της δημιουργίας θέσης ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, ενός κοινού προϋπολογισμού, των ευρωομολόγων, αλλά και υπέρ τη δημιουργίας ενός κοινοβουλίου των χωρών μελών της ευρωζώνης, στο οποίο να ανήκουν οι βουλευτές του ευρωκοινοβουλίου οι οποίοι εκπροσωπούν αυτές της χώρες.
Ο Schaeuble δήλωσε στη La Repubblica ότι έχει συζητήσει και το θέμα του κοινοβουλίου της ευρωζώνης με τον νέο Γάλλο Πρόεδρο.
«Μπορεί να δημιουργηθεί από ευρωβουλευτές ένα κοινoβούλιο της ευρωζώνης και μπορεί φυσικά να έχει δικαίωμα πληροφόρησης από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας (ESM)» ανέφερε ο Schaeuble.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί την ενίσχυση του ESM, ούτως ώστε να τηρούνται οι κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη.
«Η σκέψη είναι απλή: εάν θεσπίζουμε κανόνες, πρέπει και να τους τηρούμε.
Δεν δέχομαι να με επικρίνουν επειδή θέλω να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες.
Οι διαφορές στην Ευρώπη προέρχονται και από το γεγονός ότι δεν τηρούνται.
Αυτό κουράζει τους πολίτες» σημείωσε.
Επίσης, ο Schaeuble αντέκρουσε την κριτική, την οποία άσκησε ο Macron στον προεκλογικό αγώνα κατά της Γερμανίας, ότι έχει εμπορικό πλεόνασμα.
«Κατά το ήμισυ προέρχεται από το αδύναμο ευρώ και η λύση δεν είναι να γίνει η Γερμανία πιο αδύναμη οικονομικά.
H κυριαρχία των ισπανικών ομάδων στο Champions League δεν αντιμετωπίζεται με το να γίνει πιο αδύναμη η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά με το να γίνει η Γιουβέντους πιο δυνατή» είπε με γλαφυρό τρόπο.

 iskra.gr