Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΕΜΒΑΣΜΑ «ΚΑΙΕΙ» ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ – Ο αχυράνθρωπος και η offshore με έδρα τις Μπαχάμες

Την κίνηση λογαριασμού που καίει πρώην πρωθυπουργό της χώρας
παρουσιάζει η «kontranews». Πρόκειται για τον λογαριασμό ανθρώπου από το στενό περιβάλλον ο οποίος δέχεται έμβασμα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ από offshore εταιρεία με έδρας τις Μπαχάμες.
Η πληροφορία, σύμφωνα με την εφημερίδα, προέρχεται από τραπεζικές πηγές και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, ενώ σύντομα η ελληνική δικαιοσύνη θα έχει στα χέρια της τα στοιχεία και θεωρείται δεδομένο πως θα προκληθεί πολιτικός και δικαστικός σεισμός.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», το συγκεκριμένο ποσό ξεκινά τη διαδρομή του από offshore εταιρεία με έδρα τις Μπαχάμες και καταλήγει στον τραπεζικό λογαριασμό του εν λόγω προσώπου σε ελληνική τράπεζα. Παραμένει, αναφέρει η εφημερίδα, στη χώρα μας για μόλις πέντε (!) ημέρες και στη συνέχεια φεύγει και καταλήγει σε τράπεζα πολύ ισχυρής χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο διακινούνται, έρχονται και φεύγουν τα χρήματα δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει κάτι περίεργο, σημειώνει χαρακτηριστικά η «Δημοκρατία».

«Αποτοξίνωση» των αγορών

Εάν υπάρχει κάτι που διδάχθηκαν οι κεντρικές τράπεζες από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση -τη χειρότερη από τη δεκαετία του ‘30- είναι ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί το μόνο κριτήριο για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.
Θα πρέπει να λειτουργούν και ως άγρυπνοι φρουροί των αγορών, αποτρέποντας τον κίνδυνο να σκάσουν οι φούσκες που γέννησαν οι ίδιες, έπειτα από τόσα χρόνια ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και άπλετης ρευστότητας.
Αυτή τη φορά το καμπανάκι κινδύνου έκρουσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), καλώντας τις κεντρικές τράπεζες να στραφούν προς την απόσυρση των μη συμβατικών μέτρων χαλάρωσης που είχαν εφαρμόσει μετά την κρίση, κρίνοντας ότι η χάραξη της νομισματικής πολιτικής δεν θα πρέπει αποφασίζεται με μοναδικό κριτήριο τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με την BIS, είναι καιρός να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, όπως το πιθανό οικονομικό κόστος από το σκάσιμο μιας νέας φούσκας.
Επτά χρόνια μετά την κορύφωση της κρίσης του 2008, τα τολμηρά πειράματα των τριών μεγάλων κεντρικών τραπεζών με την ποσοτική χαλάρωση διοχέτευσαν ρευστότητα άνω των δέκα τρισ. δολαρίων στις αγορές, βοήθησαν την παγκόσμια οικονομία να βγει από την ύφεση, αλλά δεν κατάφεραν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο 2%.
Και, εν μέσω αναιμικής παγκόσμιας ανάπτυξης και διολίσθησης των τιμών του πετρελαίου, δεν διαφαίνονται σημάδια στον ορίζοντα που να δείχνουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση των τιμών καταναλωτή.
Αντιθέτως, είναι πολλά τα σημάδια κινδύνου που εκπέμπουν οι αγορές, συνεπεία του φθηνού και άφθονου χρήματος: οι μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται σε ιστορικά υψηλά και το παγκόσμιο χρέος έχει εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, αγγίζοντας πέρυσι τα 152 τρισ. δολάρια ή το 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Και μπορεί οι κεντρικοί τραπεζίτες δειλά-δειλά να στρέφονται προς την κατεύθυνση της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής, διατηρούν όμως μέτρα στήριξης, ύψους 200 δισ. δολαρίων τον μήνα.
Οι αγορές παραμένουν υπό την επήρεια του μαγικού «κοκτέιλ» των κεντρικών τραπεζών. Εάν κλείσουν απότομα τις στρόφιγγες, η αντίδραση θα μπορούσε να είναι απρόβλεπτη, προσλαμβάνοντας διαστάσεις πανικού.
Από την άλλη, είναι καλύτερο να μπουν σε «αποτοξίνωση» τώρα, που η παγκόσμια οικονομία είναι καλύτερα προετοιμασμένη, ώστε να αντέξει ένα πιθανό σοκ από τη σταδιακή αύξηση του κόστους δανεισμού. Και αυτό το σοκ είναι πολύ πιο ήπιο από μια νέα φούσκα και την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος.

ΝΙΠΤΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ Ο ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ αφήνει τη διαχείριση του θέματος στα χέρια…

Καμία διάθεση ουσιαστικής παρέμβασης στο θέμα της Ελλάδας δεν έχει η νέα αμερικανική κυβέρνηση αφήνοντας το ΔΝΤ να λύνει και να δένει. 
Σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μενουχίν εξέφρασε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στους χειρισμούς της Κριστίν Λαγκάρντ στο θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί αυτό «απέτρεψε μια νέα κρίση». Επεσήμανε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι μικρή χρηματοδοτικά, έχει περισσότερο χαρακτήρα έγκρισης και δεν επιβαρύνει τους Αμερικανούς φορολογουμένους.
Όπως τόνισε σχετικά με την κυρία Λαγκάρντ έχουν συναντηθεί τουλάχιστον 12 φορές ενώ τόνισε ότι «το ΔΝΤ διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επίβλεψη της νομισματικής πολιτικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Το ΔΝΤ ήταν πολύ χρήσιμο όσον αφορά στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα και τη συνεργασία με την Ευρώπη«.
Όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα είπε χαρακτηριστικά: «Η δέσμευση (χρηματοδότηση) του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ήταν πολύ μικρή. Δεν είμαι καν βέβαιος ότι η Ελλάδα θα τη χρησιμοποιήσει αναγκαστικά, γι’ αυτό νομίζω ότι η σημασία ήταν πραγματικά περισσότερο ως σφραγίδα έγκρισης. Και, πάλι, δεν υπάρχει άμεσο κόστος για τις ΗΠΑ ή τους φορολογούμενους»