Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Θα γίνει πόλεμος; – Τι κρύβεται πίσω από τα ταυτόχρονα κτυπήματα Ρωσίας-Κίνας κατά του αμερικανικού δολαρίου



Πάμε για πόλεμο; Ρωσία και Κίνα ταυτόχρονα επέβαλαν συντριπτικά πλήγματα στο αμερικανικό δολάριο κάτι που δείχνει ότι οι δύο ευρασιατικές υπερδυνάμεις σε πλήρη συνεργασία αποφάσισαν να συγκρουστούν μετωπικά με τους Αμερικανούς εκεί που πραγματικά πονάνε:
Στο νόμισμά τους το οποίο αποτελεί την παγκόσμια αποθεματική μονάδα που έχει αντικαταστήσει τον χρυσό από το 1973 όταν οι αραβικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες δέχτηκαν να πωλούν τον «μαύρο χρυσό τους» αποκλειστικά και μόνο σε δολάρια.
Το δολάριο επιτρέπει στις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις σε όποιον αντιπαθούν. Κίνα και Ρωσία δείχνουν ότι:
Είναι μαζί στον ακήρυκτο πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον τους και ξέρουν που πραγματικά πονάνε οι Αμερικανοί και είναι αποφασισμένοι να κτυπήσουν σκληρά.
Tο Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις συναλλαγές με δολάρια σε όλα τα ρωσικά λιμάνια.
Η απόφαση εκδόθηκε από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ως «απάντηση» στο κλείσιμο των ρωσικών προξενείων σε πολιτείες των ΗΠΑ. Ο βασικός λόγος, ωστόσο, τον οποίο η Μόσχα κάθε άλλο παρά επιχείρησε να αποκρύψει, αφορά την προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να αποδυναμώσει την αμερικανική οικονομία, καθώς με τη χρήση του δολαρίου -και- στα λιμάνια της, οι ΗΠΑ αποκομίζουν οφέλη, τα οποία στρέφουν με διάφορους τρόπους εναντίον της Ρωσίας.
Όπως ανακοινώθηκε, η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν θα εφαρμοστεί μετά από ένα διάστημα, το οποίο θα δοθεί στις εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, καθώς οι συναλλαγές θα διενεργούνται μόνο με ρούβλια.
Ένα συντριπτικό κτύπημα στο δολάριο ως παγκοσμίου αποθεματικού νομίσματος ετοιμάζει και η Κίνα όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το pronews.gr η οποία θα εισάγει πετρέλαιο από Ρωσία και Ιράν πληρώνοντας σε κινεζικά Γουάν τα οποία αργότερα θα μπορούν να τα ανταλλάσσουν με χρυσό!
Είναι μια εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση την καταχρεωμένη αμερικανική οικονομία ακόμα και σε έναν… παγκόσμιο πόλεμο
Η είδηση από μόνη της είναι ήδη ένας οικονομικός σεισμός! Σε συνδυασμό όμως με το διαγαλαξιακό πλέον αμερικανικό χρέος των 20 τρισ. δολαρίων δημιουργεί ραγδαίες εξελίξεις στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό και μετατόπιση ισχύος σε άλλες χώρες.
H Kίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια «βροχή» από futures contract για αγορά αργού «μαύρου χρυσού» με την χρήση του κινεζικού yuan μετατρέψιμο σε χρυσό επιτρέποντας έτσι σε εξαγωγείς υδρογονανθράκων να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις όπως αναφέρει η έκθεση του Nikkei Asian Review
Έτσι το μεγαλύτερο όπλο των Αμερικανών, η επιβολή κυρώσεων, θα καταστεί ανενεργό, ενώ η ίδια η αμερικανική οικονομία θα αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Το κινεζικό yuan θα είναι εντελώς ανταλλάξιμο σε χρυσό στις χρηματαγορές της Shanghai και του Hong Kong.
Σημειώνεται ότι Κίνα και Ρωσία είναι πλέον και οι μεγαλύτερες παραγωγές χώρες σε χρυσό και επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα το οποίο θα έχει ως βάση του τον υπαρκτό και… αιώνιο χρυσό και όχι το λογιστικό «αεροχρήμα» των δολαρίων
Στις ΗΠΑ ανησυχούν ήδη
«Οι κανόνες του παγκόσμιου παιχνιδιού πετρελαίου μπορεί να αλλάξουν απίστευτα» είπε ο Luke Gromen, ιδρυτής του εδραζόμενου στις ΗΠΑ μακροοικονομικού κέντρου ερευνών FFTT, είπε στην Nikkei Asia Review.
Το σχέδιο του yuan ήταν στα «σκαριά» εδώ και αρκετά χρόνια και φαίνεται πως ήρθε η ώρα για να εφαρμοστεί
Ο χρυσός επί της ουσίας θα είναι ελκυστικός για όποιον θέλει να πουλάει και να αποφεύγει έτσι της αμερικανικές κυρώσεις
«Είναι ένας μηχανισμός που θα επιτρέψει στους παραγωγούς πετρελαίου να αποφύγουν τη χρήση δολαρίου και δεν είναι έτοιμοι να πλρώνονται σε θεωρώντας ότι δεν είναι καλή ιδέα ούτε αυτή» είπε ο Alasdair Macleod, επικεφαλής της  Goldmoney
Kίνα και Ρωσία γίνονται οι μεγαλύτεροι παραγωγοί χρυσού στον πλανήτη και αυτό θα τις βοηθήσει να καταστούν στο μέλλον οι μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις και να πετύχουν να αποδολαριοποιήσουν εντελώς τις συναλλαγές τους.
Μετά την έναρξη λειτουργίας της μονάδας από την ρωσική εταιρεία παραγωγής χρυσού Polyus για την ανάπτυξη του κοιτάσματος χρυσού της Νατάλκα, στην περιφέρεια του Μαγκαντάν στη Ρωσία, ο όγκος εξόρυξης και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων θα υπερβεί τους 10 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ ο όγκος παραγωγής χρυσού θα φθάσει τους 13 τόνους ετησίως, γεγονός που αυξάνει την παραγωγή χρυσού της Ρωσίας κατά 5%, σύμφωνα με το υπουργείο.
«Αυτό θα κάνει τη Ρωσία τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού στον κόσμο μετά την Κίνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Polyus, Πάβελ Γκράτσιεφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η εταιρία Polyus ξεκίνησε επίσημα το πρώτο στάδιο της λειτουργίας της Νατάλκα στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ η πλήρης παραγωγή αναμένεται πριν από το τέλος του 2018.
Η Νατάλκα βρίσκεται στην περιοχή Τενκίνσκιγι της περιφέρειας του Μαγκαντάν, 400 περίπου χλμ από την πόλη του Μαγκαντάν. Το κοίτασμα χρυσού στη Νατάλκα, που ανακαλύφθηκε αρχικά το 1942, είναι το μεγαλύτερο στη Ρωσία, παράγοντας το 25% του χρυσού της χώρας.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς ο χρυσός στηρίζει την ρωσική οικονομία εν μέσω κυρώσεων κατευθυνόμενων από την Ουάσιγκτον που βασίζονται στην χρήση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Όμως το δολάριο λόγω της πολύ κακής κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας και του αμερικανικού «διαγαλαξιακού» χρέους των άνω των 20 τρισ.δολαρίων που έχουν πλέον οι ΗΠΑ, έχει πλέον ένα πολύ αμφίβολο μέλλον
Οι ΗΠΑ «έσπασαν» ένα ιστορικό αρνητικό ρεκόρ την προηγούμενη Παρασκευή αφού ξεπέρασε το χρέος τους τα 20 τρισ. δολάρια προκαλώντας έκδηλη ανησυχία σε όλον τον πλανήτη.
Οι ΗΠΑ εάν καταρρεύσουν οικονομικά θα συμπαρασύρουν άπαντες στην καταστροφή. Πρόκειται για μια χώρα που τυπώνει αφειδώς δολάρια και γεμίζει τον πλανήτη. Τα 2/3 του συνόλου των κυκλοφορούντων δολαρίων βρίσκονται εκτός ΗΠΑ.
Αυτό οι ΗΠΑ το έχουν κατορθώσει με τη σύνδεση του δολαρίου με το πετρέλαιο. Έτσι έχει γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, σαν να έχει αντικαταστήσει τον χρυσό.
Όμως ακόμα και ο πλανήτης είναι ένα κλειστό σύστημα, πεπερασμένο και όχι άπειρο. Υπάρχει ένα όριο μέχρι το οποίο μπορεί να απορροφά καινούριες ποσότητες δολαρίων χωρίς να υπάρξει ξαφνική κατάρρευση.
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 20 τρισ. δολάρια εθνικού χρέους για την ακρίβεια «κτύπησαν» τα $20.16 τρισεκατομμύρια και όπως αναφέρουν έγκυροι αναλυτές τώρα που ξεπεράστηκε το ψυχολογικό αυτό όριο, θα ξεκινήσουν οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος φταίει ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους
Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ είχε δηλώσει προ δύο ετών ότι εάν το χρέος ξεπεράσει τα 22-23 τρισ. δολάρια θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Βέβαια για να μην κοροϊδευόμαστε ο Μ.Ομπάμα είναι αυτός που κατέστησε το χρέος διαγαλαξιακό. Κατά την προεδρία του από 8 τρισ. δολάρια κατέληξε στα 19 και βάλε.
Ο Μ.Ομπάμα κυριολεκτικά κληρονόμησε μια «ωρολογιακή» βόμβα στο Ν.Τραμπ.
Δεν είναι τυχαίο ότι Ρωσία και Κίνα έχουν στραφεί προς την παραγωγή και αγορά χρυσού καθώς εάν όλα «εξαφανιστούν» σε μια μεγάλη οικονομική «τσιχλόφουσκα» ο χρυσός θα είναι το μόνο που θα έχει απομείνει για να βασιστούν οι ανοικοδομήσιες των οικονομιών και όποιος έχει πιο πολύ την δεδομένη στιγμή θα ξεκινήσει από πολύ καλύτερη «αφετηρία»
pronews.gr

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα – Οι 2 από τις 4 τράπεζες θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ – Η κρατικοποίηση προ των πυλών



H πιθανότητα πάντως να δούμε σενάριο κρατικοποίησης τραπεζών το επόμενο διάστημα στο ελληνικό banking είναι αρκετά αυξημένη έως υπερβολικά αυξημένη…..
Γιατί δεν βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα πολύ σοβαρό. 
Οι μετοχές των τραπεζών σχεδόν καθημερινά κατακρημνίζονται.
Ο κίνδυνος νέων αυξήσεων κεφαλαίου σε συνδυασμό με το Πόρισμα δημιουργούν εγκλωβίζουν σε καθοδικό σπιράλ το ελληνικό banking. 
Η Πειραιώς εμφανίζεται ως η πιο ευάλωτη λόγω των ελέγχων που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ τύπου TAR ανασκόπηση προβληματικών δανείων ενώ σίγουρα αρνητικά επιδρά και το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Πειραιώς όμως ανεξαρτήτως πορίσματος ή TAR έχει ένα ορατό πρόβλημα που είναι αντικειμενικό.
Έχει coverage ratio NPEs δηλαδή δείκτη κάλυψης προβληματικών ανοιγμάτων με προβλέψεις στο 45% όταν η Εθνική είναι στο 55% ή η Eurobank στο 51%.
Είναι προφανές ότι πρώτη στην λίστα για αύξηση κεφαλαίου βρίσκεται η Πειραιώς και έτσι εξηγείται γιατί η μετοχή έχει υποχωρήσει τόσο πολύ και χάσει σχεδόν 600 εκατ ευρώ από την χρηματιστηριακή της αξία.
Η Πειραιώς δεν θα ήταν αφύσικο να υποχωρήσει προς τα 2 ευρώ.
Η Πειραιώς με όρους φερεγγυότητας και επάρκειας όπως όλες οι τράπεζες είναι εναρμονισμένες με τις επιταγές της ΕΚΤ.
Ωστόσο η Πειραιώς έχει capital buffer δηλαδή κεφαλαιακό απόθεμα 2 δισεκ. περίπου όσο είναι και τα cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα.
Μια πηγή στο παρελθόν από το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε η Πειραιώς να ακολουθήσει το παράδειγμα της Citigroup όπου διαχωρίστηκε σε υγιή και holding που εντάχθηκαν τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία.
Η πιθανότητα ανακεφαλαιοποίησης στην Πειραιώς είναι πολύ μεγάλη, όπως μεγάλη είναι η πιθανότητα κρατικοποίησης.
Η επόμενη τράπεζα που ίσως στρεσαριστεί περισσότερο μετά την Πειραιώς είναι η Alpha bank και έτσι εξηγείται η μεγάλη πτώση της μετοχής στα 1,70 ευρώ από 2,80 ευρώ πριν λίγο καιρό.
Η Alpha bank προφανώς διαθέτει το υψηλότερο κεφαλαιακό απόθεμα 3 δισεκ. αλλά το coverage ratio χρειάζεται βελτίωση βρίσκεται στο 48% κάτω από τον μέσο όρο.
Έχοντας υψηλό capital buffer η Alpha bank δεν κινδυνεύει να υποχωρήσει κάτω από το 12,25% ή 12,50% που είναι ο χαμηλότερος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αλλά θα χάσει μεγάλο μέρος του κεφαλαιακού αποθέματος.
Να σημειωθεί ότι Πειραιώς και Alpha bank έχουν κοινό μέτοχο τον Paulson και εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της ανακεφαλαιοποίησης και στις 2 τράπεζες ίσως να αποχωρήσει να μην συμμετάσχει…σε νέα αύξηση.
Η Eurobank και η Εθνική βρίσκονται στην ομάδα των τραπεζών με τα λιγότερα προβλήματα με την Εθνική παρά τα λιγότερα κεφαλαιακά αποθέματα να υποστηρίζεται από το υψηλό coverage ratio.
Ωστόσο ένα θέμα που αφορά την Eurobank έχει να κάνει με το γεγονός ότι μεατρέπει τις προνομιούχες μετοχές σε ομολογιακό core tier 2 και αυτή η μετατροπή προφανώς πρέπει να αποτιμηθεί με την δέουσα προσοχή.
Εφόσον συμπεριληφθεί και η Attica bank τουλάχιστον 3 τράπεζες από τις 5 τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Στο κακό σενάριο θα μπορούσαμε να δούμε τις μετοχές των τραπεζών στις εξής τιμές Εθνική 0,18 ευρώ, Alpha bank 1 ευρώ, Eurobank 0,50 ευρώ και Πειραιώς 2-2,4 ευρώ.
H πιθανότητα πάντως να δούμε σενάριο κρατικοποίησης τραπεζών το επόμενο διάστημα στο ελληνικό banking είναι αρκετά αυξημένη έως υπερβολικά αυξημένη…..
Συμπέρασμα 
Εάν θέλαμε να πούμε ποια τράπεζα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο 4ης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα λέγαμε ότι στην 1η θέση βρίσκεται η Πειραιώς, η Alpha bank στην 2η θέση, η Eurobank στην 3η θέση και η Εθνική στην 4η θέση.


www.bankingnews.gr

ΦΥΤΙΛΙ ΠΟΛΕΜΟΥ – Οι Τούρκοι μεταφέρουν δυνάμεις από την ανατολή στα δυτικά



Μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα και άρματα μάχης που έχουν μεταφερθεί από τα δυτικά και από την πρώτη τουρκική στρατιά, έχουν συγκεντρωθεί στην συνοριακή περιοχή του Χατά, στα σύνορα με την Συρία, σε μια έκταση 1000 χιλιόμετρων, αντιμέτωπες με τις κουρδικές δυνάμεις μέσα στο συριακό έδαφος στον θύλακα του Αφρίν.
Παράλληλα συνεχίζεται η μεγάλη στρατιωτική άσκηση στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, στην περιοχή της επαρχίας Σιρνάκ κοντά στην Σιλόπι και σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από την συνοριακή πύλη, Χαμπούρ. Στην άσκηση μετέχουν 100 άρματα μάχης, ενώ η 28η ταξιαρχία μηχανικού έχει μεταφέρει στην περιοχή μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων το δε πεδίο της άσκησης όπως αναφέρεται έχει μήκος 15 χιλιόμετρα.
Η Άγκυρα τροφοδοτεί και συντηρεί επίτηδες και για ψυχολογικό πόλεμο κλίμα πολεμικής σύγκρουσης, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία του κουρδικού δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία των Κούρδων του βορείου Ιράκ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υφυπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Νουρετίν Κανικλί, ότι το δημοψήφισμα του Μπαρζανί : «ανάβει καινούργιο φυτίλι πολέμου στην περιοχή».
Εντωμεταξύ την Παρασκευή συνέρχεται εκτάκτως το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο που θα εξετάσει την κατάσταση και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Πάντως στρατιωτικοί παρατηρητές αναφερόμενοι στις τουρκικές κινήσεις θεωρούν πολύ δύσκολο να εμπλακεί η Τουρκία σε ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση γιατί θα αντιμετωπίσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις.
Κυρίως όμως εκείνο που υπολογίζει η Άγκυρα είναι και το μεγάλο οικονομικό κόστος, καθώς μέχρι σήμερα οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ ήταν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς εταίρους της Τουρκίας στα πετρέλαια της περιοχής.
Πηγή: nikosxeiladakis.gr