Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νεκρός ο Ρώσος αντιστράτηγος Βαλερί Ασάποφ σε επίθεση του ISIS στην Deir ez-Zor - Πολεμούσε στην πρώτη γραμμή

Νεκρός είναι ο Ρώσος αντιστράτηγος Valery Asapov ο οποίος διοικούσε τις  ρωσικές δυνάμεις που συνέδραμαν το συριακό Στρατό στην επιχείρηση για την απελευθέρωση της Deir ez-Zor, ύστερα από βολές όλμων που πραγματοποίησε η ISIS.



Ο αντιστράτηγος πολεμούσε στην πρώτη γραμμή και είναι ο πρώτος ανώτατος αξιωματικός της Ρωσίας μετά τον Β'ΠΠ που σκοτώνεται.
Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ο Ρώσος αντιστράτηγος θα λάβει το παράσημο του ήρωα της Ρωσίας  μετά θάνατον.
Όπως σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ ο Asapov ήταν ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς συμβούλους που υπηρετούσε στη Συρία και από τους πλέον καταρτισμένους στην κατάστρωση τακτικών από τον συριακό Στρατό αλλά και τις ρωσικές δυνάμεις για την εξουδετέρωση των ισλαμιστών ανταρτών.
Πρόκειται για την πρώτη απώλεια υψηλόβαθμου Ρώσου στρατιωτικού στην Συρία απο επίθεση των ισλαμιστών.
Τα ρωσικά αντίποινα για την επίθεση αυτή της ISIS αναμένονται να είναι σφοδρά, τόσο με αεροπορικές επιθέσεις όσο και με μαζικές εκτοξεύσεις βλημάτων cruise, με επίκεντρο την ανατολική όχθη του Ευφράτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ρωσικό γενικό Επιτελείο θα αποστείλει προειδοποίησης 60 λεπτών προς την CENTCOM για την απόσυρση όλων των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων από την περιοχή, σε γειτνίαση ή «συγκατοίκηση»  με τις θέσεις της ISIS στην ανατολική  όχθη του Ευφράτη καθώς από τις πρώτες πρωινές ώρες θα επακολουθήσουν σφοδρότατα αντίποινα.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μαζί με τον Ρώσο αντιστράτηγο σκοτώθηκαν και δύο συνταγματάρχες αλλά δεν είναι γνωστό εάν ήταν του ρωσικού ή του συριακού Στρατού.

Οι πληροφορίες λένε για στοχευμένα πυρά όλμων της ISIS με κατάδειξη, από ειδικές δυνάμεις, άλλου... κράτους.

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν για τον ερχομό του Χριστού στην Γη - Τα κείμενα που το αποδεικνύουν...

Έχουν διασωθεί αρχαία κείμενα που αποδεικνύουν ότι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν για τον ερχομό του Χριστού στην Γη. Ποια είναι αυτά:



Στην Πολιτεία του Πλάτωνα (B, V , 362) – βιβλίο που όλοι το αποδέχονται – περιέχεται μία προφητεία ισάξια μ’ αυτές των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης:
«Θα απογυμνωθεί απ’ όλα εκτός της δικαιοσύνης, διότι φτιάχτηκε αντίθετος στην ως τότε συμπεριφορά. Χωρίς να αδικήσει κανέναν θα δυσφημισθεί πολύ ως άδικος ώστε να βασανισθεί για την δικαιοσύνη και θα γεμίσει με δάκρυα εξαιτίας της κακοδοξίας αλλά θα μείνει αμετακίνητος μέχρι θανάτου και ενώ θα είναι δίκαιος θα θεωρείτε άδικος για όλη του τη ζωή. Έχοντας τέτοιες διαθέσεις ο δίκαιος θα μαστιγωθεί, θα στρεβλωθεί, θα δεθεί, θα ανάψουν τα μάτια του και στα τελευταία του αφού πάθει κάθε κακό θα καρφωθεί πάνω σε πάσσαλο, και να ξέρεις ότι δεν είναι δίκαιο αλλά αφού έτσι το θέλει ας γίνει».
Στο έργο Προμηθεύς Δεσμώτης του Αισχύλου, ο Προμηθέας όντας φυλακισμένος στον Καύκασο προλέγει ότι ο λυτρωτής του θα γεννηθεί από την παρθένο Ιώ και τον Θεό (στ.772, 834, 848) θα είναι δηλαδή υιός Θεού και υιός Παρθένου. Αυτός ο Θεάνθρωπος θα καταλύσει την εξουσία των παλαιών θεών και θα αφανίσει αυτούς και την δύναμή τους (908,920).
Ο Ερμής τότε σταλμένος από τον Δία προαναγγέλλει στον Προμηθέα τα εξής: «Τοιούδαι μόχθου τέρμα μη τί προσδόκα πριν αν θεός τις διάδοχος των σων πόνων φανή, θελήση τ’ είς αναύγητον μολείν ‘Άιδην, κνέφαια τ’ άμφί Ταρτάρου βάθη» μετάφραση «μην περιμένεις να λυτρωθείς από τους πόνους προτού θεός πάρει τα πάθια τα δικά σου πάνω του και με τη θέλησή του κατέβει στον ‘Άδη τον ανήλιαγο, στους άφεγγους του Ταρτάρου βυθούς» (στ. 1041-1043). Ο Σωκράτης στην απολογία του αναφέρει τα ακόλουθα:
«Θα μείνετε κοιμισμένοι σε όλη σας τη ζωή εάν δεν σας λυπηθεί ο Θεός να σας στείλει κάποιον άλλον» (Πλάτωνος, Απολογία Σωκράτους 18{31α}). Στο Άγιον Όρος υπάρχουν χειρόγραφα που διασώζουν προφητείες της Σίβυλλας –της ιέρειας του Απόλλωνα– για την έλευση του Χριστού π.χ σε χειρόγραφο με την ονομασία «Υπόμνημα εις τον Άγιον Απόστολον Φίλιππον» πού φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρείου αναφέρονται τα εξής: «Ύστερα από πολύ καιρό θα φθάσει κάποιος εις αυτήν την πολυδιηρημένην γη και θα γεννηθεί με σάρκαν αμόλυντον. Με ανεξάντλητα όρια ώς Θεότητα θα λυτρώσει τον άνθρωπον από την φθοράν των ανίατων παθών. Και θα τον φθονήσει άπιστος λαός και θα κρεμασθεί ψηλά ώς κατάδικος εις θάνατον.
Όλα αυτά θα τα υποφέρει με πραότητα». Στο ίδιο χειρόγραφο αναφέρεται μία ανατριχιαστική προφητεία για την θεανθρώπινη φύση του Χριστού, για το εκούσιον πάθος Του, αλλά και για την Ανάστασή Του: «Ένας ουράνιος με πιέζει ισχυρά, ό οποίος είναι φως τριλαμπές. Αυτός είναι ο παθών Θεός, χωρίς να πάθει τίποτε ή Θεότης Του, διότι είναι συγχρόνως θνητός και αθάνατος. Αυτός είναι συγχρόνως Θεός και άνθρωπος, που υποφέρει από τους θνητούς τά πάντα, δηλαδή τον σταυρό, την ύβριν, την ταφή. Αυτός κάποτε από τα μάτια του έχυσε δάκρυα θερμά.
Αυτός πέντε χιλιάδες χόρτασε με πέντε άρτους, κάτι που ήθελε δύναμη θεϊκή. Ο Χριστός είναι ο δικός μου Θεός, ο οποίος εσταυρώθη εις το ξύλον, ο οποίος εξέπνευσεν, ο οποίος εκ του τάφου ανήλθεν εις τον ουρανόν». Οι παραπάνω προφητείες αναφέρονται και σε άλλα χειρόγραφα πού βρίσκονται σε άλλες Μονές του Αγίου Όρους η αλλού(π.χ Μονή Σινά). Παρατίθενται ακόμη σε σύγχρονο βιβλίο, στον Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Αρχιμανδρίτη Βίκτωρος Ματθαίου. Και γι’ αυτούς που ίσως αμφισβητήσουν ότι τα παραπάνω ειπώθηκαν πράγματι από την Σίβυλλα και ισχυριστούν ότι είναι επινοήσεις κάποιον Χριστιανών Μοναχών, αρκεί το εξής αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Από διάφορες πηγές έχει διασταυρωθεί πώς τις προφητείες αυτές αλλά και άλλες –είτε της Σίβυλλας είτε άλλων σοφών Ελλήνων- χρησιμοποίησε η Αγία Αικατερίνη. Συγκεκριμένα, το 305 η Αγία Αικατερίνη η Αλεξανδρινή έλεγχε τον αυτοκράτορα Μαξιμίνο για την ειδωλολατρική του πολιτική.
Ό τελευταίος συγκέντρωσε τότε τους σοφότερους ειδωλολάτρες της αυτοκρατορίας για να την μεταπείσουν και να την κάνουν παγανίστρια. Στο διάλογο που ακολούθησε, αυτή η πάνσοφη και σπουδαγμένη στην Ελληνική παιδεία γυναίκα στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι ο Χριστός είναι ο μοναδικός Θεός ανέφερε – μεταξύ άλλων – και τις προφητείες της Σίβυλλας. Και για να προληφθεί η κάθε απερίσκεπτη “σκέψη”, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έπλασε αυτές τις προφητείες η ίδια η Αγία για τους εξής βασικότατους λόγους:
Δεν θα μπορούσε να πει ένα τόσο μεγάλο ψέμα σχετικά με την ιέρεια του Απόλλωνα μπροστά στους σοφότερους εκπροσώπους της αρχαίας θρησκείας, διότι αμέσως όλοι θα διαπίστωναν το ψέμα της. Όμως, όχι μόνο δεν την κατηγόρησε κανείς για αναλήθειες, αλλά αντιθέτως οι σοφοί ειδωλολάτρες παραδέχτηκαν την λεκτική τους ήττα και όλοι αμέσως ασπάστηκαν με τη θέληση τους τον Χριστιανισμό με αποτέλεσμα ο αυτοκράτορας να τους θανατώσει. Κανείς δεν μπορεί λοιπόν να αμφισβητήσει την αδιάσειστη αλήθεια ότι τα προφητικά αυτά λόγια βγήκαν από το στόμα της Σίβυλλας.
Σε άλλο χειρόγραφο που βρίσκεται στην Αγιορείτικη Μονή Διονυσίου, αναφέρεται μια άλλη προφητεία της Σίβυλλας: «Σας προφητεύω έναν τρισυπόστατο Θεό στα ύψη εκτεινόμενο του οποίου ο αιώνιος Λόγος σε ανυποψίαστο κόρη θα κυοφορηθεί, όπως ακριβώς το φέρον φωτιά τόξο, το μέσον του κόσμου διαπερνώντας. Όλο τον κόσμο αφού επαναφέρει στην ζωή, και στον Πατέρα θα τον προσφέρει σαν δώρο. Μαρία θα είναι το όνομα αυτής».
Βλέπουμε λοιπόν ότι η Θεία Πρόνοια μέσω του “σπερματικού λόγου” (όπως τον ονόμασαν οι Πατέρες της Εκκλησίας) φώτισε κάποιους Έλληνες της Αρχαιότητας και έτσι άφησαν εκατοντάδες χρόνια πρίν τον Χριστό προφητείες για την έλευσή Του. Και άλλοι αρχαίοι λαοί έδωσαν τέτοιες προφητείες χωρίς να πλησιάζουν σε καμία περίπτωση την ακριβολογία των προφητειών της Παλαιάς Διαθήκης περιοριζόμενες αποκλειστικά και μόνο στην αναφορά για τον ερχομό κάποιου Σωτήρα πού θα λυτρώσει τον κόσμο.
Οι προφητείες όμως των αρχαίων Ελλήνων δίνουν λεπτομερέστατα στοιχεία για τον Χριστό (γέννηση Του από την Παρθένο Μαρία, θεανθρώπινη φύση Του, θαύματα Του, Σταύρωση, Κάθοδος στον Άδη και Ανάσταση Του, τρείς υποστάσεις του Θεού). Έτσι, πολλές απ’ αυτές καθίστανται ισάξιες με τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, ενώ κάποιες άλλες τις ξεπερνούν κιόλας.
Αυτό ακριβώς αναγνωρίζει και ο μεγάλος μας εκκλησιαστικός συγγραφέας Κλήμης ο Αλεξανδρεύς (2ος αιώνας μ.Χ), ο οποίος στο έργο του Στρωματείς (5,13) δηλώνει απερίφραστα: «Ούκ οίμαι υπό Ελλήνων σαφέστερον προσμαρτυρήσεσθαι τόν Σωτήρα ημών» δηλαδή «δεν είναι δυνατόν, νομίζω, να προαναγγελθεί σαφέστερα από τους Έλληνες ό Σωτήρας μας». Βλέπουμε λοιπόν ότι οι σοφοί Έλληνες της αρχαιότητας όχι μόνο πίστευαν σε ένα Θεό αλλά μίλησαν κιόλας για την τριαδικότητα Του, για την διττή φύση του Χριστού, για την Σταύρωση και την Ανάστασή Του, όπως αναφέρει το ekklisiaonline.
Προσπαθούσαν να αποδεσμευτούν από τη δυναστεία των θεών και να πλησιάσουν τον ένα και αληθινό Θεό. Αποδεικνύεται πως περίμεναν καρτερικά την έλευση του Χριστού για αιώνες. Γι’ αυτό και όταν έγινε η συνάντηση Χριστού και Ελλήνων, ο Χριστός είπε: «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου» (Κατά Ιωάννην -12,23) δηλαδή «έφτασε ή ώρα να δοξαστεί ο Υιός του Ανθρώπου (=ο Χριστός)». Και έτσι έγινε...

Χρειάζεται μια θεραπεία σιωπής - Ο ποδηλάτης. του φώτη μισόπουλου



 διήγημα, ιδέα για μια φάρσα
 Χρειάζεται μια θεραπεία σιωπής
                        CESARE PAVESE, / απ' τις τελευταίες επιστολές


....δε συνηθίζω να επιστρέφω τέτοια ώρα-, ίσως το βράδυ, με μιαν άλλη δικαιοσύνη, - δε συνηθίζω να τρέφομαι τέτοια ώρα-, ίσως το βράδυ ανάμεσα σε σκέψεις που σέρνουν τα κορμιά τους σαν αλιγάτορες,- εκεί σ' εύρισκα, - νοικιάζω έναν κίβδηλο χρόνο, αναρωτιέμαι, πόσο είναι πραγματικός, γιατί η Σκιά σου θα έχει υπόσταση, τα δάχτυλά μου αν την αγγίξω θα γλιστρήσουν στην αηδιαστική υγρασία ενός φαντάσματος που συνθηκολογεί με τα πάντα- κι αυτό είναι ακραία επικίνδυνο - θα σε κατασπαράξει πίσω απ' το μπουντουάρ- ύστατη πράξη φιλοσοφικής εκμηδένισης, ή παραίτησης - προσπαθεί να ζήσει ακόμα λίγο πριν χαθεί η κατάπληξη του έρωτα, όσο αντέξει - στην κορυφή της σκάλας θα έχω θάψει τα χειρόγραφα των πιο αρχαίων περιπτύξεων - υπάρχει πάντα μια γυναίκα περαστική από την πόλη που φτάνεις και μια κλωστή που κρέμεται ''πες τι έκανες στον έξω κόσμο'', δε ξέρω να πω τις παλιές μου σκέψεις, αυτές τις τεράστιες ενδοχώρες, το όνομά της είναι απρόφερτο - όπως οι θωπείες στις γειτονιές, ανήκουν σ' ενα βιβλίο με πέτρινες σελίδες, το συνδυάζω συχνά με την εγκυμοσύνη των δρόμων - μιας γενέτειρας που αλλάζει συνεχώς το τοπίο της, - αρνητικά απρόοπτα ή αναπαραστάσεις - είναι σαν να μην υπάρχεις, μια όσμωση αφάνειας για να περνάει απαρατήρητη η ζοφερότητα, όμως οι δρόμοι είναι άγνωστοι, ένα είδος καταδίκης συν η απώλεια, κάποτε οι χειρονομίες επιβραδύνουν το ανώνυμο, κάνουν συντομότερο το συλλογισμό, δείχνουν προς τα πού είναι η εξορία - δεν εμπιστεύομαι κανένα - και μάλλον ό,τι κράτησα με την άκρη του χεριού μου, χάθηκε - δεν είπα τίποτε άλλο κείνη τη μέρα, - είναι απίθανο και ιστορικά ασυγχώρητο, ο Καίσαρας κλέβει το ποδήλατο απ' τους ζωγράφους της αντίπερα όχθης, κάνει το κύκλο του χωριού μέχρι τη θάλασσα - μέχρι την Τ. ή την Κ.- η αστική ντροπή μεταβάλλει τα ονόματα σε αρχικά κεφαλαία- μοιάζουν σε κάτι αποπνικτικό, χωρίς το έλεος της συνύπαρξης, υπάρχουν κι όσοι, βέβαια, θεολογούν πίσω από πόρτες ή πλάτες ανθρώπων- με ακατάσχετη ορμή, δεν έχει ταυτότητα ούτε το συκώτι του Προμηθέα και οι νέες θρησκείες στηρίζονται στο μίσος για τις προηγούμενες - εγώ ανήκω στις προηγούμενες για να με μισούν- μέχρι την εξαθλίωση ή την αθώωση - οι επόμενες είναι κι αυτές απογοητεύσεις της σάρκας για μεσήλικες, θα περιμένω τις αξέχαστες αιτίες των άλλων σαν τεχνητή βροχή- ''μια γουλιά νερό'' ανιδιοτέλεια και φροντίδα του υποκριτικού τους μεθαύριο- εν τούτοις η ποδηλασία περιέχει κάτι από παραλήρημα, η εναλλαγή των εικόνων, η ευγνωμοσύνη ενός αόριστου ερχομού, η θεοποίηση των λέξεων - πρέπει να ομολογήσω ότι έφτασα πιο μπροστά από όλους, ο Καίσαρας είχε επηρεαστεί για τα επόμενα δέκα τέσσερα χρόνια της ζωής του - ο γάμος της Τίνας, -βλέπετε-, τα ποδήλατα είχαν συχνά μιαν απόδραση πάνω τους από βαθύ σεβασμό, ''ρωτάω μάταια'', του έλεγα, ''οι εξορίες έχουν μια βλάστηση πυκνή για να κρύβονται οι ψίθυροι, άλλοτε δεν υπάρχει τίποτα παρά ένα κατάξερο τοπίο και η φωτογραφία της γυναίκας σε μια ανύπαρχτη πόλη σαν αυτή, που σάς έλεγα, ή μια επιστολή σαν να εξαφανίζεται ο αποστολέας την άλλη στιγμή - λιπόθυμος'' [1+2]
....ο Καίσαρας θα σκέφτηκε τον ήλιο, σαν οιωνό τέλους και ήττας, συνέχεια καταναγκασμών και υποχρεώσεων - αρκετά ποδήλατα νομίζω είχαν ξεφύγει από πίνακες του Σιρόνι ή του Λεζέ, - και μερικά γυμνά- το ίδιο, μπορούσε να ταυτιστεί μόνο χρονολογικά μ' αυτούς, ήταν οι ''άλλοι'' που τον έστειλαν εξορία tra metafisica e futurismo, - ανάμεσα στην άγνοια και την παραμυθία των φίλων, ''αγαπητέ'' - τον κάλεσα κι εγώ, μεταξύ των υπολοίπων- ''μπορεί εκεί κάτω να σε περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις'', δεν εννοούσα τις τραγωδίες που μετατρέπονται σε ιλαρές ή κωμικές επιθεωρήσεις -


ΕΡΩΜΕΝΗ : Γιατί γράφετε;; οι ποιητές...εσύ, γιατί γράφεις;;
ΚΑΙΣΑΡΑΣ : Είναι μια διαμάχη....ανασυνθέτω τις φυλακές μου, τα βαλτοτόπια, - ένα γεγονός προδοσίας - υπάρχει πάντα μια προδοσία ή ένα βασανιστήριο στη ζωή, πορεύεται αυθύπαρκτο, σχεδόν αθάνατο-, δίπλα-δίπλα
ΕΡΩΜΕΝΗ : Θα μου διαβάσετε κάτι, έν' απόσπασμα;;, - κάποιος φτάνει στη γη του, πώς είναι αυτό-μοιάζει μ' ένα φιλικό αξιοθέατο - όπως το λέτε,- η επαγγελία του...
ΚΑΙΣΑΡΑΣ :....είναι μάλλον η εξορία - μια λησμονημένη θνητότητα-, ο θάνατός του, ή όταν βρίσκεις τη σελίδα που έλειπε, και τότε έχεις την επιβίωση, - μια ρηχή ακτή να επανέρχεσαι ρυθμίζοντας ό,τι άφησες πίσω - 
ΕΡΩΜΕΝΗ : Η φωνή σας, η φωνή σου - χάνεται στην οχλοβοή, σ' ένα σύμπαν αφηρημένο, - / τα ποιήματα, - καταλαβαίνω-, είναι η τελευταία εύνοια των θεών [παύση]- μια μάταιη απάντηση, όπως μια πλάνη [3]
.....η σιωπή της Τίνας, - το ποδήλατο της Τίνας, - είναι αποκρυσταλλωμένες τελετουργίες, περιέχουν χειρονομίες από γάμους παλιούς, ανάμεσα τους κι ο γάμος της Τίνας - / είχε φέρει φωτογραφίες απ' το σπίτι που έμεινε εξόριστος,- η σιωπή της Τίνας- και η απονομή χάριτος κινούνται με στίχους- όπως και το ποδήλατό της Τίνας, κυρίως αυτό, - ακόμα ένα ποδήλατο στο άδειο δωμάτιο την αυγή- στο ξενοδοχείο La Roma ή ένας φρουρός του Σεβερίνι- una sentinella- στημένος πίσω από εμβατήρια πολεμικά, ''ο πόλεμος τελείωσε'', του λέω, ''αλλά εις μάτην και χωρίς λαιμοδέτες'', το θεώρησε προσδοκία αιώνων, μια εσχατολογία της Αποκάλυψης- όταν θα έρθει η Κονστάνς θα είναι πάλι άνοιξη και θα νυχτώνει, έλεγε να 'παιρνε μαζί του- στην κάμαρη- ένα απ' τα ποδήλατα των διαδηλώσεων, θα κατέληγε στο όνομα ενός αγνώστου, - η σιωπή, λοιπόν, η Τίνα,- η Κονστάνς καθώς αγκαλιάζει μόνο σκιές, άρα σίγουρα τον ίδιο, - η Κονστάνς δε θα 'ρθει, δεν θάναι άνοιξη δε θα νυχτώνει, τα γεγονότα ακολουθεί η συντριβή και η μέθη, - έψαχνα διανυκτερεύον φαρμακείο όπως ένας άστεγος εξερευνά το σκοτάδι της συνοικίας- ο Καίσαρας θα 'παιρνε - πήρε-  όλα τα χάπια - πλοία ακίνητα απέναντι από σταθμούς ή δειλινά που περιμένουν κι άλλους  - κι ο άστεγος με το βοήθημα του μήνα, αγόραζε τσιγάρα και τα μοίραζε στους φτωχούς - άψυχες αναλαμπές, αναμνήσεις που κρύβονται σε μικρές ρωγμές όπως οι στεναγμοί των ερωτευμένων ή το χέρι που τους έκοψε την απότομη δόξα, - ένα βράδυ τη συνάντησα ''ποιος είσαι;;'', μου λέει, ''είμαι ο άλλος'' της λέω, ''με το κομμένο χέρι, αφού πρέπει ν' αποκτήσει νόημα και η σιωπή'' κι έφερα το ανύπαρχτο δάχτυλο στα χείλη [4]
[Δεν υπάρχουν σκηνικά, ακούγονται ακαθόριστοι θόρυβοι. Ησυχία.Λίγο φως. Ένα ποδήλατο ακουμπισμένο στον τοίχο]
ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Μόνο μία λάμπα, - έρχεστε πρώτη φορά;;...
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Όχι, ήρθα και πέρυσι, τις περισσότερες ώρες ήμουν ξαπλωμένος, οι αναμνήσεις, ξέρετε....
ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Εδώ δεν υπάρχουν αναμνήσεις, μόνον ήχοι που θυμίζουν απροσδιόριστες ηλικίες, τρένα ανύπαρκτα ή όταν βρέχει, φαίνεται σα να περιμένεις κάποιον...όπως τώρα
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : [τινάζεται τρομαγμένος]. Τα εντομοκτόνα κάνουν μεγαλύτερα και πιο ανθεκτικά τα έντομα. Ήμουν εξόριστος και ξέρω απ' αυτά.
ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Εξόριστος;; [γελάει]. Μα όλοι είναι εξόριστοι και μ' άλλο όνομα σχεδόν, κάθε μέρα -, και να διαφύγουν δεν τους θυμάται κανείς, ούτε αυτοί διατηρούν κάποια μνήμη -ελάτε τώρα- ας αφήσουμε την εκζήτηση του τέλειου για άλλους....
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Και με τα τρένα, συμβαίνει αυτό, ο σταθμός απέναντι, οι ήχοι, οι αποσκευές, η πολυκοσμία - νοιώθω ότι ταξιδεύω ή ότι σε λίγο αναχωρούμε.....
ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : [γελάει] Είναι η φαντασίωση κάθε ανθρώπου που η ζωή του περιείχε στατικότητα, δεν υπάρχουν τρένα τελικά, θα το διαπιστώστε και μόνος, - εγώ τυχαία σάς είδα - παρεμπιπτόντως, έγινε κάποιο λάθος από την διέυθυνση, υποθέτω - κλείσαμε το ίδιο δωμάτιο, στο ίδιο ξενοδοχείο, στην ίδια πόλη - κάτι απόλυτα συμπτωματικό, συμβαίνει σπάνια, αλλά τυχαίνει καμιά φορά, μη νοιώθετε αμηχανία, ένα βράδυ είναι αυτό - θα περάσει γρήγορα


ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : [παύση]. Να σάς δώσω ένα αντίτυπο του βιβλίου μου, περιέχει μερικά από τα καλύτερα ποιήματα που έγραψα....
ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Που έχετε γράψει, αλήθεια;; Πού;; Στην εξορία;;
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Ναι, στην εξορία - πώς το ξέρετε;;
ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Όλοι έτσι λένε, αλλά εσάς, για κάποιον αόριστο λόγο σάς πιστεύω...Έπειτα είναι και το ποδήλατο,- ένα ποδήλατο σε δωμάτιο ξενοδοχείου - απίθανο εύρημα, δικό σας φαντάζομαι κι αυτό [γελάει δυνατά]
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Αντιπαθώ τα τρένα, σάς το είπα απ' την αρχή, μπορεί κανείς να ταξιδέψει θαυμάσια μ' ένα ποδήλατο, [μικρή παύση] εγώ τα καλύτερα ταξίδια μου τα έκανα ξαπλωμένος ανάσκελα σ' ένα κρεβάτι και μ' όνομα αμφίβολο, για να σβήσω τα ίχνη μου...
ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Είστε ο Καίσαρας, άκουσα τον άστεγο στην είσοδο που σάς καλημέρισε με τ' όνομά σας- μου έκανε εντύπωση, οι ποιητές συνήθως τα βρίσκουν με τους άστεγους - γι' αυτό θα τα πάμε καλά, κι εγώ άστεγος είμαι κι εσείς κατά βάθος τώρα πια - χωρίς στέγη [μικρή παύση]
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : ''Ένας θρόμβος σκιάς κρυμμένος...''[*] [σφυρίζει ένα σκοπό - πηγαίνει στο ποδήλατο, ανεβαίνει να φύγει]. Καληνύχτα [φεύγει-κοντοστέκεται] Ίσως γι' αυτό το μέλλον αργεί τόσο και στις μεγάλες εξεγέρσεις όλοι γνωρίζονται πολύ στενά μεταξύ τους, αλλοιώς θα ήταν όλα μάταια - κι αυτό, παρακαλώ, να το σημειώσετε
                                                   Πολύ φως. Σκοτάδι. ΑΥΛΑΙΑ [5]
                                                                       ΤΕΛΟΣ
                                                                                                 φωτης μισόπουλος, 2017

[*], τμήμα από στίχο του Τσέζαρε Παβέζε. Αυτοκτόνησε τελευταίες μέρες του αυγούστου 1950, σ' ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου ''Ρώμη'', απέναντι απο τον σιδηροδρομικό σταθμό του Τορίνο.


Ποιοι είναι και τι πιστεύουν οι ακροδεξιοί του AfD

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD σημείωσε τρομακτική άνοδο και μπαίνει δυναμικά στην πολιτική ζωή της Γερμανίας. Αυτό είναι που καταμαρτυρούν στη Μέρκελ ακόμα και συνοδοιπόροι της στο ίδιο της το κόμμα, κατακρίνοντάς την ως υπέρ το δέον ανεκτική: «Μέρκελ, Η μητέρα του AfD» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος κεντρικού κειμένου του φιλοκυβερνητικού «Spiegel» που καθιστούσε ξεκάθαρα υπεύθυνη για την είσοδο των ακροδεξιών στη Βουλή τη Γερμανίδα Καγκελάριο: «Η Ανγκελα Μέρκελ αξίζει να καταψηφιστεί. Φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι θα μπουν στη γερμανική Βουλή οι ναζί. Εάν κάποια στιγμή δε γίνει απολογισμός για την καγκελάριο και τη θητεία της, ένα πράγμα θα καταγραφεί στα μείον της: η Ανγκελα Μέρκελ είναι η μητέρα του AfD. Και μόνο γι’ αυτό αξίζει να καταψηφιστεί», έγραφε με καμία διάθεση συμβιβασμού το «Spiegel».
Θύμιζε μάλιστα στους αναγνώστες του ότι ανάμεσα στα μέλη του κόμματος του AfD υπάρχουν αρκετοί αναθεωρητές της Ιστορίας και αρνητές του Ολοκαυτώματος: Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βίλχελμ φον Γκότεμπεργκ επικαλέστηκε επικροτώντας την ακροδεξιά πολιτική τη φράση ενός Ιταλού νεοφασίστα πως «σε όλο και περισσότερες χώρες η εβραϊκή αλήθεια για το Ολοκαύτωμα τίθεται υπό νομική προστασία (...)». Είναι, επίσης, ευρέως διαδεδομένες οι απόψεις του ηγέτη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Αλεξάντερ Γκάουλαντ πως «έχουμε δικαίωμα να είμαστε περήφανοι για τις επιδόσεις των Γερμανών στρατιωτών κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους». Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε επίσης δίκιο όταν πρόσφατα έλεγε πως «στο εγγύς μέλλον στο βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου θα ανεβαίνουν αληθινοί ναζί. Το σκληρό αυτό κείμενο, που μιλάει ξεκάθαρα για την «κόπρο» των ακροδεξιών ναζί» και κρούει τον κώδωνα του νεοναζιστικού κινδύνου, θέτει μάλλον τους Γερμανούς προ των ευθυνών τους ώστε να μη στραφούν σε ακραίες λύσεις και λογικές προτρέποντάς τους να πάνε να ψηφίσουν.
Αλίς Βάιντελ Η λεσβία ηγέτης του ακροδεξιού AfD
Κανείς δεν περίμενε ότι το περιπετειώδες συνέδριο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) θα αναδείκνυε ως κεντρικό πρόσωπο για την ηγεσία -εκτός από τον σκληροπυρηνικό Αλεξάντερ Γκάουλαντ- την Αλίς Βάιντελ. Μια οικονομολόγο και τραπεζικό που έχει τη βάση της στην Ελβετία -άρα δεν αποδίδει φόρους στο γερμανικό κράτος- και μεγαλώνει δύο παιδιά μαζί με τη λεσβία σύντροφό της, ενώ έχει στενούς δεσμούς με την Κίνα - μιλάει μάλιστα και τη γλώσσα. Καμία σχέση δηλαδή το καταφανώς φιλελεύθερο προφίλ της ευειδούς τραπεζικού με τις ακραίες θέσεις του κόμματος και τη μηδενική ανοχή προς τους ξένους και τις ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις. Οι φίλοι μάλιστα της Αλίκης από τα εφηβικά χρόνια του σχολείου κάνουν λόγο για μια «πανέξυπνη και ευρηματική Αλίκη όπως αυτή των παραμυθιών» και αδυνατούν να αντιληφθούν τη στροφή της προς ακροδεξιές θέσεις, αποδίδοντάς την στην ακραία πολιτική φιλοδοξία. Ωστόσο η πραγματικότητα αποκαλύπτει μια ευρωσκεπτικίστρια που ανέκαθεν ήταν κατά του ενιαίου νομίσματος και έδειχνε εμμονή με την απομάκρυνση της Γερμανίας από το άρμα της Ευρώπης. Είναι μάλιστα τέτοια η απέχθειά της έναντι της Ανγκελα Μέρκελ που την έκανε να συμμαχήσει ακόμα και με τους αντιδραστικούς του AfD ως τη μοναδική λύση στον αυστηρό της μονόδρομο- η ίδια έχει ανακηρύξει τους μουσουλμάνους σε Νο 1 εχθρούς της, κυρίως λόγω της στάσης που δείχνουν απέναντι στις γυναίκες, «τις οποίες αντιμετωπίζουν ως αντικείμενο αναγκάζοντάς τες να κρύβουν το σώμα τους κάτω από μαντίλες». Είναι προφανές πως το Μεταναστευτικό έχει δώσει πόντους στο ακραίο αυτό κόμμα της Γερμανίας και το συμπαθητικό προφίλ της Βάιντελ καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη την παρουσία του στη γερμανική πολιτική σκηνή.



Αλίς Βάιντελ

Μια οικονομολόγος και τραπεζικός που έχει τη βάση της στην Ελβετία -άρα δεν αποδίδει φόρους στο γερμανικό κράτος- και μεγαλώνει δύο παιδιά μαζί με τη λεσβία σύντροφό της, ενώ έχει στενούς δεσμούς με την Κίνα - μιλάει μάλιστα και τη γλώσσα.

Το πραγματικό της πρόσωπο δείχνει η Γερμανία - Ο Χίτλερ προ των πυλών.

Έκλεισαν στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, με την Άνγκελα Μέρκελ να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία.

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 32,5%, στη δεύτερη θέση το SPD με 20%, ενώ το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό AfD με ποσοστό 13,5 μπαίνει στη Βουλή.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και περίπου 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες κλήθηκαν να εκλέξουν το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό τους.
Μέχρι τις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στη Γερμανία ήταν 41,1% σε σχέση με 41,4% που ήταν την ίδια ώρα το 2013, δηλαδή κατά ελάχιστα μικρότερο, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.
Ωστόσο, αυτό διέφερε σημαντικά ανάλογα με τις διάφορες περιοχές της χώρας καθώς νωρίτερα η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο στη χώρα, ανέφερε αύξηση 3% στο ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων.
Στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές στη Γερμανία ήταν 41,1% σε σχέση με 41,4% που ήταν την ίδια ώρα το 2013, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.
Με τη νίκη της Άνγκελα Μέρκελ να θεωρείται προδιαγεγραμμένη, ωστόσο αυτή τη φορά «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», αφού τα ποσοστά που θα πάρει κάθε κόμμα έχουν τεράστια σημασία, καθώς θα καθορίσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης συνεργασίας και τη γραμμή που θα έχει στα ευρωπαϊκά θέματα αλλά και στο ζήτημα της Ελλάδας.
Το σημείο-κλειδί είναι τα ποσοστά που θα πάρει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο στις τελευταίες εκλογές είχε μείνει εκτός Βουλής, αλλά τώρα, με επικεφαλής τον 38χρονο Κρίστιαν Λίντνερ, φλερτάρει με ποσοστά άνω του 8% στις δημοσκοπήσεις.
Εάν το FDP συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τα πολιτικά σχέδια της κυρίας Μέρκελ σε σχέση με την Ευρώπη δυσχεραίνονται, ενώ είναι βέβαιο ότι θα καταστούν πιο δύσκολες οι αποφάσεις για την Ελλάδα, αφού ο κ. Λίντνερ είναι όχι απλώς αντίθετος με οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς τη χώρα μας, αλλά υποστηρίζει ότι το Grexit είναι η καλύτερη λύση.


«Ματωμένο» πλεόνασμα

Νέες και μεγαλύτερες θυσίες, της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ (ή 1,4% του ΑΕΠ), με αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων και επιδομάτων για το 2018 κρύβει το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που άρχισαν ήδη να επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών.

Σε σχέση με φέτος -και πριν καν εξασφαλίσει πώς θα συγκεντρώσει τα έσοδα της χρονιάς- η κυβέρνηση καλείται να πείσει τους δανειστές με ποια μέτρα θα βάλει στα κρατικά ταμεία 1,15 δισ. επιπλέον από φόρους το 2018, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσει και άλλα 1,4 δισ. από περικοπές δαπανών.
Οι φόροι θα αυξηθούν και πάλι λόγω της κατάργησης της έκπτωσης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, της κατάργησης της έκπτωσης φόρου λόγω ιατρικών δαπανών, αλλά και της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση φόρου. Μεγάλοι χαμένοι του 2018 βγαίνουν οι συνταξιούχοι και οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ, καθώς τα επιδόματα θα «εξορθολογιστούν», με πρώτο και καλύτερο το επίδομα θέρμανσης.
«Ματωμένο» πλεόνασμα
Τα μέτρα 2,5 δισ. ευρώ απαιτείται να ληφθούν για να επιτύχει η κυβέρνηση το 2018 διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ έναντι 1,75% φέτος). Με όλα τα μέτρα που έχει έως τώρα λάβει, για το 2017 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,171 δισ. ευρώ, αλλά το 2018 πρέπει να το αυξήσει στα 6,571 δισ. όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή τον Ιούνιο.
Ο λογαριασμός, όμως, μπορεί να ανέβει. Η κυβέρνηση υποστηρίζει μεν ότι θα καταφέρει να πιάσει ή και να ξεπεράσει τελικά τους στόχους, αλλά οι δανειστές εντοπίζουν υστερήσεις στη βεβαίωση φόρων του 2017 λόγω της μείωσης των εισοδημάτων το 2016. Το γεγονός αυτό από μόνο του δημιουργεί περιθώριο για πιέσεις και για νέα μέτρα του 2018, καθώς μάλιστα η Κομισιόν βλέπει δημοσιονομική τρύπα έναντι των στόχων στο μνημόνιο κατά τουλάχιστον 200 (ή έως και 400) εκατ. ευρώ - και πολύ μεγαλύτερη το ΔΝΤ.
Θυσία οι αδύναμοι
Συνολικά τα κρατικά έσοδα (με ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.) θα πρέπει το 2018 να ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ έναντι του 2017, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες θα πρέπει να συμπιεστούν κατά 1,4 δισ. ευρώ, πρωτίστως μέσα από την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Ακόμα και αν η κυβέρνηση καταφέρει έχει έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ή την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, οι δανειστές θέλουν μόνιμες εξοικονομήσεις, ιδίως από περικοπές δαπανών των υπουργείων. Κορυφαίος υπουργός δεν κρύβει ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για περαιτέρω μειώσεις στις κοινωνικές και προνοιακές δαπάνες. «Μας πιέζουν πολύ στην αξιολόγηση δαπανών», μας είπε χαρακτηριστικά, ενώ αρμόδιες πηγές λένε ότι φοβούνται νέες περικοπές τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ στα κοινωνικά κονδύλια.
Τα σίγουρα μέτρα
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση καλείται να σχεδιάσει τον πιο κρίσιμο Προϋπολογισμό των τελευταίων ετών, ποντάροντας ότι θα εισπράξει ακόμη περισσότερα από φόρους, τη στιγμή που ψαλιδίζει εισοδήματα, κυρίως των συνταξιούχων.
Καθώς το 2018 πρέπει να επιτευχθεί στην οικονομία πρωτογενές πλεόνασμα κατά 3,4 δισ. ευρώ μεγαλύτερο συγκριτικά με το 2017 -και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ο φετινός Προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κατά γράμμα-, για την επόμενη χρονιά προβλέπονται τουλάχιστον 11 νέα εισπρακτικά μέτρα και περικοπές. Το σίγουρο είναι ότι το διαθέσιμο εισόδημα θα μειωθεί και πάλι, ιδιαίτερα για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, τους νέους συνταξιούχους και τις συντάξεις χηρείας. Το προσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου περιλαμβάνει τουλάχιστον μια ντουζίνα πρόσθετα μέτρα λιτότητας..
8+1 μέτρα λιτότητας για το 2018
1 Η αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ μέσω της οποίας δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα στερηθούν ακόμη και 1.400 ευρώ τον χρόνο. Στους δικαιούχους ΕΚΑΣ θα διατεθούν μόλις 80 εκατ. ευρώ, από 900 εκατ. που δίνονταν πριν από το 3ο μνημόνιο και 320 εκατ. ευρώ που δόθηκαν φέτος.
2 Από 1/1/2018 αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ. Επειδή θα ισχύσουν νέες αντικειμενικές αξίες που θα προσεγγίσουν τις πραγματικές, η κυβέρνηση θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμού του φόρου ώστε το 2018 να επιβάλει φόρους τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
3 Η κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών, η οποία θα φορτώσει συνταξιούχους και φορολογούμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας με πρόσθετους φόρους 121 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κατά την εκκαθάριση φόρου εισοδήματος το 2018 δεν θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις φαρμάκων και ιατρικών δαπανών που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν μέσα στο 2017.
4 Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες κατά 661 εκατ. ευρώ! Από 1/1/2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών του επαγγελματία ή της επιχείρησης, προσαυξημένες με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017. Δηλαδή θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και για αυτές που ήδη πλήρωσαν, χωρίς να αφαιρούνται όπως ισχύει σήμερα. Ειδικά για το 2018, ως πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, η εισφορά θα υπολογιστεί με έκπτωση 20%. Από το 2019 όμως η έκπτωση καταργείται και τότε θα προκύψει και νέα επιβάρυνση.
5 Η εφαρμογή αντικινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για εξοικονόμηση 123 εκατ. ευρώ ετησίως.
6 Περικόπτεται κατά 30 εκατ. το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που θα δοθεί τον Ιανουάριο. Οι εναπομείναντες δικαιούχοι θα μειωθούν, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει νέα απόφαση αυστηροποίησης των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Από τον Ιανουάριο κάποιοι θα χάσουν εντελώς το επίδομα, ενώ δεν αποκλείεται και η μείωση του επιδόματος ανά λίτρο πετρελαίου (και ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή).
7 Κατάργηση της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των καθαρών αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους από 1/1/2018. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χάσουν περίπου 5 ευρώ ο καθένας ή 68 εκατ. ευρώ συνολικά μέσα στο 2018.
8 Ενεργοποιείται το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων στον τουρισμό. Ξεκινά η επιβολή του τέλους διανυκτερεύσεων αλλά και το νέο καθεστώς φορολόγησης στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις (τύπου Airbnb) με στόχο να εισπραχθούν περίπου 122 εκατ. ευρώ επιπλέον φόροι.
+1 Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα υπόλοιπα 32 νησιά του Αιγαίου. Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά 50% στα μικρά νησιά και στα νησιά των Νομών Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου) που έχουν πληγεί από τη μεταναστευτική κρίση.

 newmoney.gr

Οι Ρώσοι εντόπισαν ειδικές δυνάμεις των Η.Π.Α. σε θέσεις του ISIS

Tην ειρηνική συνύπαρξη δυνάμεων του αμερικανικού στρατού με τους τζιχαντιστές, στη Συρία, αποκαλύπτουν αεροφωτογραφίες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Russia Today, στις αεροφωτογραφίες φαίνονται θωρακισμένα οχήματα τύπου Hummer των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού, σε σημεία τα οποία είχαν οχυρωθεί προηγουμένως από τζιχαντιστές στην Συρία.
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμα η άποψη του ρωσικού υπουργείου άμυνας ότι «παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά προπύργια βρίσκονται στις περιοχές ISIS, δεν έχει διοργανωθεί περιπολικός έλεγχος». Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους Ρώσους ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες «που βρίσκονται σε περιοχές κατεχόμενες από τρομοκράτες, νιώθουν απόλυτα ασφαλείς»!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) και Ρωσίας, καθώς η Μόσχα εκτόξευσε ευθείες απειλές εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πρόσφατα πως αν οι δυνάμεις της στη Συρία προκληθούν από τους Αμερικανούς στρατιώτες που υποστηρίζουν τους Σύρους μαχητές της Αλ Νούσρα και άλλων γκρουπ, κυρίως Κούρδων, θα προβούν σε εκτεταμένους βομβαρδισμούς των περιοχών αυτών.