Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Συντριπτική νίκη του «ναι» στην Καταλονία με 90% – Οργισμένος ο λαός ζητάει ανεξαρτησία εδώ και τώρα – Έρχεται πτώση της κυβέρνησης Ραχόι;



Η συντριπτική νίκη του «ναι» για την ανεξαρτησία της Καταλονίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής, που ξεπέρασε ακόμη και το 90%, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης και η οργή του λαού για τα βίαια επεισόδια που προκάλεσε η ισπανική αστυνομία με την ωμή βία που άσκησε σε βάρος των ψηφοφόρων της Καταλονίας προκειμένου να αποτραπεί το δημοψήφισμα, φαίνεται πώς θα οδηγήσει σε παραίτηση την κυβέρνηση Ραχόι και τελικά σε ανεξαρτησία της Καταλονία.
Ο Ραχόι έσπευσε να δηλώσει πώς δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα στην Καταλονία, αλλά η ένταση και οι επικρίσεις είναι τόσο μεγάλες που δύσκολα θα μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία. Πώς άλλωστε θα μπορέσει να επιτρέψει μία απόσχιση όταν σχεδόν όλος ο κόσμος της Καταλονίας δεν θέλει πια να έχει σχέση με την Μαδρίτη;
Ήδη για την Τρίτη τα μεγαλύτερα συνδικάτα στην Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις της χώρας έχουν προκηρύξει απεργία προκειμένου να σταλεί ένα ακόμη πιο ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Ραχόι που έστειλε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα περίπου 844 άτομα και προκάλεσε τεράστιες ζημίες στην προσπάθεια της να αποτρέψει το δημοψήφισμα. 
Όπως ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες. Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια, παρά τη μαζική επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ του «ναι».
Το ερώτημα στο οποίο καλούνταν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι ήταν «θέλετε η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;».

Όμως η διαδικασία έγινε χωρίς να εκπληρώνεται κανένα από τα κριτήρια που εγγυάται την αξιοπιστία της: διαφανείς εκλογικούς καταλόγους, μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, μυστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης, 176.000 άνθρωποι ψήφισαν «όχι», ενώ από το δημοψήφισμα – τη διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορεύσει το Συνταγματικό Δικαστήριο – απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Καταλονία μοιράζεται σχεδόν εξίσου ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και εκείνους που θέλουν την παραμονή της περιοχής στην Ισπανία. Το 80% θα ήθελε να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα, με τη συμφωνία του ισπανικού κράτους, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία. «Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας δημοκρατίας», τόνισε ο Κάρλες Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από μέλη της κυβέρνησής του, χαιρετίζοντας παράλληλα την κινητοποίηση «εκατομμυρίων» Καταλανών για το δημοψήφισμα παρά την απαγόρευσή του από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.
«Η κυβέρνησή μου τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβάλει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο, που εκφράζει την κυριαρχία του λαού μας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο νόμος με τον οποίο εγκρίθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προέβλεπε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο αν η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντάς την να παρέμβει άμεσα στη διένεξη. «Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», πρόσθεσε.

Το δημοψήφισμα πάντως βάφτηκε με αίμα. Μάχες σώμα με σώμα, ξύλο, αίματα και συνολικά 844 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της προσπάθειας των Καταλανών να ψηφίσουν της Κυριακή στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία. 
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων καταλανικών πόλεων, όπως και στα εκλογικά κέντρα που είχαν στηθεί ήταν τρομακτικές. Άνθρωποι που προσπαθούσαν να προσέλθουν για να ψηφίσουν αντιμετώπιζαν την οργή των αστυνομικών που επιστράτευσαν κάθε τρόπο για να τους σταματήσουν.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, καθώς είχαν εισέλθει μέσα στα σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.

Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο Ramon Llull στη Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.
Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. «Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.
«Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα ‘τσάντες, πορτοφόλια… Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο».
Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.

Πανούκλα η ΕΕ για τον Ερντογάν που δεν θέλει την ένταξη της Τουρκίας.


«Δεν χρειαζόμαστε πια, την ένταξή μας στην ΕΕ», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας,Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο.


«Η Άγκυρα δεν θα είναι η πλευρά που θα εγκαταλείψει», ξεκαθάρισε ωστόσο αναφερόμενος στις συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν «παγώσει» λόγω των προκλητικών κινήσεων της τουρκικής κυβέρνησης.
Η Ευρώπη κατέκρινε έντονα την Τουρκία για το δημοψήφισμα που προωθούσε την συνταγματική αναθεώρηση και έδωσε υπερεξουσίες στον Ερντογάν. Μία εκ τις παραμέτρους που είχε απασχολήσει πολύ τη Δύση ήταν οι αναφορές περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Πολλοί ήταν οι ηγέτες που είχαν ξεκαθαρίσει πως μία τέτοια κίνηση θα σταματούσε οριστικά όλες τις συνομιλίες ένταξης.
CNN.gr

Συρία: Ο πιο πολύνεκρος μήνας της χρονιάς ο Σεπτέμβριος


Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 1.000 άμαχοι, σκοτώθηκαν τον Σεπτέμβριο στον πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται στη Συρία, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για τον βαρύτερο μηνιαίο απολογισμό του 2017. 

 Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, «το 70% και πλέον των θυμάτων μεταξύ των αμάχων σκοτώθηκε σε αεροπορικά πλήγματα του καθεστώτος ή της Ρωσίας, ή του διεθνούς συνασπισμού» του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Τον Μάιο ανακοινώθηκε η δημιουργία τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης» από τους συμμάχους του καθεστώτος και των ανταρτών, με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός σε διάφορες περιοχές. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες ξέσπασαν συγκρούσεις σε ορισμένες από τις περιοχές αυτές. 

Ταυτόχρονα, σε άλλες περιοχές διεξάγονται χωριστές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας με στόχο την απόσπαση από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. των εδαφών που παραμένουν υπό τον έλεγχό τους. 
 Τουλάχιστον 955 άμαχοι, ανάμεσά τους 207 παιδιά, σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο υποστηρίζει ότι διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΚΟ η αύξηση του αριθμού των θυμάτων οφείλεται «στην κλιμάκωση των επιδρομών της διεθνούς συμμαχίας και της Ρωσίας εναντίον προπυργίων των τζιχαντιστών (...) και επίσης στην κλιμάκωση των πληγμάτων της Ρωσίας και του καθεστώτος εναντίον των περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες». 
 Με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν εξαπολύσει μια επιχείρηση εναντίον του Ι.Κ. στη Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία. 
 Δώδεκα άμαχοι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή σε αεροπορικά πλήγματα στο χωριό αλ Τουμπ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εκτιμά ότι οι επιδρομές πιθανόν έγιναν από ρωσικά αεροσκάφη. 

 Από την πλευρά του, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσφέρει αεροπορική υποστήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων που έχει εξαπολύσει εφόδους εναντίον του ΙΚ στη de facto «πρωτεύουσά» του, τη Ράκα, αλλά και στη Ντέιρ Εζόρ. 
 Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις μάχες του Σεπτεμβρίου σκοτώθηκαν 790 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος και των συμμάχων του και 550 στις τάξεις των ανταρτών και των ΣΔΔ. Συνολικά 738 τζιχαντιστές, που ανήκαν κυρίως είτε στο Ι.Κ. είτε στην Ταχρίρ αλ Σαμ, της οποίας ηγείται ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία, επίσης σκοτώθηκαν. 
   Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP   

Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα των Καταλανών: Απίστευτο ξύλο στους ψηφοφόρους


Μάχες σώμα με σώμα, ξύλο, αίματα και συνολικά 844 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της προσπάθειας των Καταλανών να ψηφίσουν την Κυριακή, στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία, δημοψήφισμα που είχε κριθεί παράνομο από τη Μαδρίτη και το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων καταλανικών πόλεων, όπως και στα εκλογικά κέντρα που είχαν στηθεί ήταν τρομακτικές. Άνθρωποι που προσπαθούσαν να προσέλθουν για να ψηφίσουν αντιμετώπιζαν την οργή των αστυνομικών που επιστράτευσαν κάθε τρόπο για να τους σταματήσουν.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, καθώς είχαν εισέλθει μέσα στα σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.
Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο Ramon Llull στη Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.
Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. «Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.


«Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα ‘τσάντες, πορτοφόλια... Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο».
Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.
«Βροχή» έπεσαν οι πλαστικές σφαίρες εναντίον όσων ήθελαν να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, με τις εικόνες αιμόφυρτων πολιτών όλων των ηλικιών να κάνουν τον γύρο του κόσμου. «Ξαφνικά η αστυνομία μας επιτέθηκε με βάρβαρο τρόπο. Μας χτυπούσαν με κλομπ, ασπίδες, πλαστικές σφαίρες», ανέφερε ένας Καταλανός.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έκλεισε 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, έπειτα από συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους που προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών.


Τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί επιχείρησαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που έχει χαρακτηριστεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.
Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.
«Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν», εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε.