Η συντριπτική νίκη του «ναι» για την ανεξαρτησία της Καταλονίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής, που ξεπέρασε ακόμη και το 90%, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης και η οργή του λαού για τα βίαια επεισόδια που προκάλεσε η ισπανική αστυνομία με την ωμή βία που άσκησε σε βάρος των ψηφοφόρων της Καταλονίας προκειμένου να αποτραπεί το δημοψήφισμα, φαίνεται πώς θα οδηγήσει σε παραίτηση την κυβέρνηση Ραχόι και τελικά σε ανεξαρτησία της Καταλονία.
Ο Ραχόι έσπευσε να δηλώσει πώς δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα στην Καταλονία, αλλά η ένταση και οι επικρίσεις είναι τόσο μεγάλες που δύσκολα θα μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία. Πώς άλλωστε θα μπορέσει να επιτρέψει μία απόσχιση όταν σχεδόν όλος ο κόσμος της Καταλονίας δεν θέλει πια να έχει σχέση με την Μαδρίτη;
Ήδη για την Τρίτη τα μεγαλύτερα συνδικάτα στην Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις της χώρας έχουν προκηρύξει απεργία προκειμένου να σταλεί ένα ακόμη πιο ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Ραχόι που έστειλε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα περίπου 844 άτομα και προκάλεσε τεράστιες ζημίες στην προσπάθεια της να αποτρέψει το δημοψήφισμα.
Όπως ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες. Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια, παρά τη μαζική επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ του «ναι».
Το ερώτημα στο οποίο καλούνταν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι ήταν «θέλετε η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;».
Όμως η διαδικασία έγινε χωρίς να εκπληρώνεται κανένα από τα κριτήρια που εγγυάται την αξιοπιστία της: διαφανείς εκλογικούς καταλόγους, μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, μυστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης, 176.000 άνθρωποι ψήφισαν «όχι», ενώ από το δημοψήφισμα – τη διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορεύσει το Συνταγματικό Δικαστήριο – απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Καταλονία μοιράζεται σχεδόν εξίσου ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και εκείνους που θέλουν την παραμονή της περιοχής στην Ισπανία. Το 80% θα ήθελε να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα, με τη συμφωνία του ισπανικού κράτους, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία. «Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας δημοκρατίας», τόνισε ο Κάρλες Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από μέλη της κυβέρνησής του, χαιρετίζοντας παράλληλα την κινητοποίηση «εκατομμυρίων» Καταλανών για το δημοψήφισμα παρά την απαγόρευσή του από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.
«Η κυβέρνησή μου τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβάλει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο, που εκφράζει την κυριαρχία του λαού μας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο νόμος με τον οποίο εγκρίθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προέβλεπε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο αν η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντάς την να παρέμβει άμεσα στη διένεξη. «Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», πρόσθεσε.
Το δημοψήφισμα πάντως βάφτηκε με αίμα. Μάχες σώμα με σώμα, ξύλο, αίματα και συνολικά 844 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της προσπάθειας των Καταλανών να ψηφίσουν της Κυριακή στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων καταλανικών πόλεων, όπως και στα εκλογικά κέντρα που είχαν στηθεί ήταν τρομακτικές. Άνθρωποι που προσπαθούσαν να προσέλθουν για να ψηφίσουν αντιμετώπιζαν την οργή των αστυνομικών που επιστράτευσαν κάθε τρόπο για να τους σταματήσουν.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, καθώς είχαν εισέλθει μέσα στα σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.
Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο Ramon Llull στη Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.
Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. «Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.
«Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα ‘τσάντες, πορτοφόλια… Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο».
Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.