Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Ο Ιάπωνας που θέλει να σώσει τον πλάτανο του Ιπποκράτη στην Κω

Στην ιατρική ιστορία της χώρας μας επιθυμεί να συμβάλλει Ιάπωνας επιχειρηματίας «σώζοντας τον πλάτανο του Ιπποκράτη στην Κω, που παρουσιάζει προβλήματα «γήρανσης», και ήδη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.Πρόκειται για τον 81χρονο Οκανα Τετσούγια, ο οποίος είναι φανατικός φίλος της Ελλάδας και παράλληλα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη χώρα μας, στο εμπόριο ελαιολάδου.

Ο Ιάπωνας επιχειρηματίας επισκέφθηκε την Τρίτη το νησί της Κω και είχε συνεργασία για το θέμα αυτό με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκο Θεοδωρίδη.
Ο κ. Οκάνα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για τη διάσωση του πλάτανου πριν από δύο χρόνια και μάλιστα ομάδα ειδικών επιστημόνων που έφθασε στο νησί με πρωτοβουλία του, έχει καταρτίσει σχετική μελέτη επί του θέματος.Η μελέτη αυτή, όπως τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τελεί υπό έγκριση.

Μόλις η μελέτη εγκριθεί ο Ιάπωνας επιχειρηματίας σε συνεργασία με το νοσοκομείο «Ιπποκράτειον» στην Ιαπωνία, θα προχωρήσει σε καμπάνια για να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες.
cnn.gr

Δημοσιογράφος στην Ιαπωνία πέθανε από ανακοπή έπειτα από 159 ώρες υπερωριών σε ένα μήνα

Η Μίγουα Σάντο ήταν μια νεαρή πολιτική συντάκτρια του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα (NHK) της Ιαπωνίας, η οποία έχασε ξαφνικά τη ζωή της, από ανακοπή καρδιάς, μόλις τρεις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές στη χώρα, τον Ιουλίου το 2013. Τα αίτια έγιναν γνωστά αυτή τη βδομάδα



Η 31χρονη, φαίνεται ότι πέθανε από υπερκόπωση, μετά από 159 ώρες υπερωριακής απασχόλησης -μέσα σε έναν μήνα- έχοντας πάρει μόλις δύο ρεπό, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όπως αποφάνθηκαν οι επιθεωρητές εργασίας.
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, που επικαλείται η Guardian, περισσότεροι από 2.000 Ιάπωνες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας εργασιακού άγχους, μέσα σε ένα χρόνο, το 2016, ενώ δεκάδες ακόμη έφυγαν από τη ζωή από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες παθήσεις που προκλήθηκαν από την υπερβολική εργασία.


Όπως σχολιάζουν πάντως τα διεθνή μέσα, ο θάνατος της Σάντο, αναμένεται να εντείνει την πίεση στις ιαπωνικές Αρχές να αναθεωρήσουν την εργασιακή κουλτούρα στη χώρα, και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υψηλού αριθμού θανάτων που αποδίδονται στα εξαντλητικά ωράρια που επιβάλλουν πολλοί εργοδότες στο προσωπικό τους.

7,8 δις κέρδη ανακοίνωσε η ΕΚΤ από τα Ελληνικά ομόλογα!!!.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποκομίσει κέρδη 7,8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο του προγράμματος SMP.

Αυτό αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε γραπτή απάντησης της σε ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 2012-2016.
Το πρόγραμμα SMP ξεκίνησε στην αρχή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2010 με στόχο να χαλαρώσει την πίεση στο κόστος δανεισμού των κρατών μελών.
Στην επιστολή που έστειλε στον κ. Χουντή την Τρίτη, η ΕΚΤ δεν διευκρινίζει πόσα είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα από την συμφωνία ANFA και παραπέμπει τον Έλληνα ευρωβουλευτή στην ΤτΕ.
Επιπλέον, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι οποιεσδήποτε μελλοντικές αποφάσεις για την μεταφορά στο ελληνικό κράτος των κερδών από την αγορά ελληνικών ομολόγων δεν αφορά τις κεντρικές τράπεζες αλλά τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup του περασμένου Μαϊου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στην ελληνική κυβέρνηση ως ένα μεσοπρόθεσμο μέτρο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

ΔΝΤ: Αρνητική αναπτυξιακή "έκπληξη" παγκοσμίως η Ελλάδα



Της Δήμητρας Καδδά
Χαμηλότερες αναπτυξιακές δυνατότητες φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση World Economic Outlook που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Χαμηλώνει επίσης τον πήχη και για τις εμπορικές επιδόσεις της Ελλάδας, ενώ καταγράφει αρνητικές επιδόσεις στην αγορά εργασίας, με μεγάλο "αγκάθι" τη μερική απασχόληση.
Μάλιστα, σε ειδικό κεφάλαιο για τις "αναπτυξιακές εκπλήξεις" του 2017 στο οποίο δείχνει ότι τα πιο πολλά "ανεπτυγμένα" οικονομικά κράτη ανά τον κόσμο τελικά πέτυχαν ταχύτερη άνοδο του ΑΕΠ από την αρχικά προβλεπόμενη, η Ελλάδα είναι η… αρνητική έκπληξη: καταγράφεται ως το κράτος με τη χαμηλότερη θέση.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σύμφωνα με τον πίνακα του ΔΝΤ έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση προσδοκιών για την πορεία του ΑΕΠ την περίοδο 2015 - 2018 σε σχέση με όλα τα κράτη. Η "απώλεια" στην άνοδο του ΑΕΠ σε σχέση με όσα είχαν αρχικά προβλεφθεί ξεπερνά το 1,5%. Επίσης σε άλλο πίνακα που αφορά στο 2017 δείχνει ότι και φέτος συνιστά μία από τις πιο μεγάλες αρνητικές αναπτυξιακές "εκπλήξεις".
Και παράλληλα έχει και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό κενό (Output Gap) δείχνοντας τις αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες .
Η έκθεση δημοσιοποιείται στο πλαίσιο της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον. Αύριο αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα δύο ακόμα εκθέσεις αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ επίσης αύριο αναχωρεί για να λάβει μέρος στις εργασίες της συνόδου και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στο 1,8% η ανάπτυξη φέτος, στο 1% το 2022
Αναλυτικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 1,8% και το 2018 θα επιταχυνθεί σε 2,6%. Και τούτο όταν στις προηγούμενες προβλέψεις, αυτές του Απριλίου, υπολόγιζε σε ανάπτυξη κατά 2,2% φέτος και κατά 2,7% το 2018. Οι νέες προβλέψεις πάντως είναι συμβατές με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.
Οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα και το χρέος καθιστούν ίσως κρισιμότερη μία άλλη πρόβλεψη του Ταμείου, αυτή για την ανάπτυξη που θα έχει η ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα. Το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στην πρόβλεψή του ότι το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1% ετησίως. Ο λόγος για την πρόβλεψη στην οποία βασίζει τη θέση του για τη χαμηλή δυνατότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και βιώσιμο χρέος.
Ανάπτυξη 3,6% το 4ο τρίμηνο του 2017
Αναφορικά με το 2017 πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι στο τελευταίο τρίμηνο η ανάπτυξη θα εκτοξευθεί στο 3,6% (βέβαια προηγουμένως έβλεπε ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο κατά 4,2%). Στο τέλος του 2018 εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 1,7% (έναντι 2% επίδοσης στην έκθεση του Απριλίου).
Οι νέες προβλέψεις για το ΑΕΠ επηρεάζουν το ρυθμό αύξησης των τιμών. Πλέον προβλέπει πληθωρισμό 1,2% φέτος και 1,3% το 2018, έναντι 1,3% και 1,4% αντίστοιχα προηγουμένως. Για το 2022 συνεχίζει να προβλέπει ρυθμό αύξησης τιμών 1,7%
Οριακή επιδείνωση στο εξωτερικό ισοζύγιο
Αναφορικά με το εξωτερικό ισοζύγιο της Ελλάδας, προβλέπει ελαφρά βελτίωση φέτος. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών βλέπει να διαμορφώνεται στο 0,2% του ΑΕΠ (0,3% υπολόγιζε προηγουμένως). Εκτιμά οριακό έλλειμμα 0,1% και το 2018 όταν προηγουμένως έβλεπε μηδενισμό του ελλείμματος. Το 2022 προβλέπει ότι το εξωτερικό ισοζύγιο θα έχει μηδενικό έλλειμμα, ενώ προηγουμένως που έβλεπε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ.
Στην έκθεση - όπως κάθε φορά - αναφέρεται ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις βασίζονται στο δεδομένο ότι εφαρμόζονται όλα τα θεσμοθετημένα δημοσιονομικά μέτρα που προβλέπονται από τα προγράμματα του ESM και του ΔΝΤ (σ.σ. οι δημοσιονομικές προβλέψεις αναμένονται αύριο).
Σοκ στην αγορά εργασίας
Η ανεργία αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί στο 22,3% και να υποχωρήσει στο 20,7% του εργατικού δυναμικού το 2018.
Αναφορά γίνεται για την Ελλάδα σε σχετικό διάγραμμα για την πορεία των μισθών. Στην περίπτωση της Ελλάδας καταγράφεται μία μεγάλη μείωση των αμοιβών, χωρίς όμως - όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη – να υπάρχει εμφανής μείωση της ανεργίας.

Επίσης, καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ σε μη ηθελημένη μερική απασχόληση: στην Ελλάδα το ποσοστό των ανθρώπων αυτών βρίσκεται στο 14%, επίδοση που ξεπερνά κατά πολύ και αυτή της Ισπανίας.
capital.gr

Φρονιμίτες: Τα 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Για πολλούς από μας, οι φρονιμίτες ήταν μια… πονεμένη ιστορία. Επειδή μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν προκαλέσει πιο σύνθετα προβλήματα, είναι απαραίτητος ο έγκαιρος και ορθός «χειρισμός» τους. Ποιος είναι αυτός όμως και σε ποια σημεία πρέπει να δίνουμε προσοχή;
Γράφουν οι Ιωάννης Μελακόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Αχιλλέας Σουρμελής, Κωνσταντίνος Χούπης, Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί από το Τμήμα Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΥΓΕΙΑ
Οι τρίτοι γομφίοι είναι τα τελευταία δόντια που αναπτύσσονται και εμφανίζονται στο στόμα μεταξύ 17 και 23 ετών, όταν τελειώνει η εφηβεία και ξεκινάει η περίοδος της ενηλικίωσης. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν ονομαστεί σωφρονιστήρες ή φρονιμίτες. Πολλές φορές δεν βρίσκουν χώρο για να βγουν στο στόμα κι έτσι παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι.

Γιατί πονάμε από τους φρονιμίτες;

Η περιοχή όπου βρίσκεται ο φρονιμίτης είναι δύσκολο να καθαριστεί και αναπτύσσονται εύκολα βακτήρια. Έτσι, όταν επικοινωνεί με το στοματικό περιβάλλον, δηλαδή είναι ημιέγκλειστος, αναπτύσσονται μολύνσεις (περιστεφανίτιδα) που εκδηλώνονται με πόνο, πρήξιμο, περιορισμό στο άνοιγμα του στόματος, ερυθρότητα και κακοσμία. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παραμείνουν τοπικά ή να επεκταθούν και να δημιουργήσουν σοβαρότερα προβλήματα.

Τι άλλα προβλήματα δημιουργεί ένας έγκλειστος ή ημιέγκλειστος φρονιμίτης;
- Η παρουσία εγκλείστων φρονιμιτών, σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών, φαίνεται να αποτελεί έναν από τους παράγοντες που δημιουργούν πιέσεις στα μπροστινά δόντια, με συνέπεια την απώλεια των αποτελεσμάτων της ορθοδοντικής θεραπείας.
- Ο ημιέγκλειστος φρονιμίτης, λόγω της περιοχής όπου βρίσκεται, δεν μπορεί να καθαριστεί σωστά κι έτσι πολύ γρήγορα και ο ίδιος τερηδονίζεται και αποκτάει σοβαρά περιοδοντικά προβλήματα, που επεκτείνονται και στον διπλανό τραπεζίτη.
- Ο έγκλειστος φρονιμίτης πολύ συχνά χαλά το διπλανό δόντι που πιέζει ή απορροφά τη ρίζα του.
- Σπανιότερα μπορεί να δημιουργηθεί κύστη ή ακόμα και κάποιος όγκος γύρω από τον φρονιμίτη.

Πότε πρέπει να βγαίνει ένας φρονιμίτης;

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αφαιρούνται οι φρονιμίτες που είτε έχουν πρόβλημα οι ίδιοι είτε δημιουργούν προβλήματα σε διπλανά δόντια και στις γνάθους. Πιο συγκεκριμένα όταν:
- παρουσιάζουν οποιαδήποτε οδοντική παθολογία (τερηδόνα, περιοδοντίτιδα),
- εμφανίζουν συχνές υποτροπές περιστεφανίτιδας,
- δημιουργούν βλάβες σε διπλανά δόντια,
- είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία κύστεων ή (πολύ σπάνια) όγκων.


Πρέπει να βγαίνουν και πότε οι φρονιμίτες που δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα;

Φρονιμίτες που έχουν εμφανιστεί στο στόμα και λειτουργούν, εφόσον δεν έχουν την παραμικρή νόσο και βρίσκονται σε ένα υγιές περιβάλλον με υγιή ούλα, δεν χρειάζεται να αφαιρούνται. Φρονιμίτες που είναι είτε ημιέγκλειστοι είτε έγκλειστοι και δεν συμμετέχουν στη μάσηση, ακόμα κι αν δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα, είναι καλό να αφαιρούνται.

Είναι εύκολη η χειρουργική εξαγωγή ενός ημιέγκλειστου ή έγκλειστου φρονιμίτη;

Ναι, για τον ιατρό με την εξειδικευμένη εκπαίδευση, όπως και την πείρα για να ολοκληρώσει αυτήν την επέμβαση ανώδυνα, γρήγορα και με τη λιγότερη δυνατή μετεγχειρητική επιβάρυνση για τον ασθενή. Η χειρουργική αφαίρεση είναι για την ομάδα μας μια απλή επέμβαση ρουτίνας, που μπορεί να γίνει με κλασική τοπική αναισθησία. Στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ πολλές φορές επιλέγουμε τη μέθη με τη βοήθεια εξειδικευμένου αναισθησιολόγου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που θα γίνει η εξαγωγή 3-4 φρονιμιτών μαζί.

Είναι ασφαλής διαδικασία η μέθη και γιατί να την προτιμήσουμε;

Είναι μια διαδικασία που γίνεται και για πολλές άλλες ιατρικές πράξεις (π.χ. γαστροσκόπηση). Είναι απόλυτα ασφαλής εφόσον γίνεται σε νοσοκομειακό χώρο παρουσία αναισθησιολόγου. Η κλασική ανάμνηση των ασθενών που ακολουθούν αυτή τη διαδικασία είναι ότι… δεν τη θυμούνται!

Δηλαδή πόσους φρονιμίτες να βγάζουμε;

Αν και ο κάθε φρονιμίτης μπορεί να βγει ξεχωριστά, είναι πολύ καλύτερο για τον ασθενή η εξαγωγή τους να γίνεται είτε σε ζευγάρι (κάθε πλευρά ξεχωριστά) είτε όλοι μαζί. Αν και η αφαίρεση όλων των φρονιμιτών μαζί ακούγεται αρχικά αρκετά επιβαρυντική για τον ασθενή, η τελική ταλαιπωρία του είναι σαφώς μειωμένη. Και αυτό διότι:
- Είναι μια διαδικασία απολύτως ασφαλής και γρήγορη Οι χειρουργικές συνεδρίες μειώνονται από 4 σε 2 ή, ακόμα καλύτερα, σε 1. Η ίδια φαρμακευτική αγωγή (προληπτική αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα) χορηγείται μόνο 1 ή 2 φορές αντί για τέσσερις.
- Οι καθημερινές επαγγελματικές, σχολικές ή κοινωνικές υποχρεώσεις του ασθενή διαταράσσονται αντίστοιχα 1-2 φορές αντί για 4.

Πρέπει να βγαίνουν οι φρονιμίτες σε παιδιά και εφήβους μετά την ορθοδοντική θεραπεία;

Η παρουσία εγκλείστων φρονιμιτών, σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών, φαίνεται να αποτελεί έναν από τους παράγοντες που δημιουργούν πιέσεις στα μπροστινά δόντια με συνέπεια την απώλεια των αποτελεσμάτων της ορθοδοντικής θεραπείας. Για τον λόγο αυτόν, οι περισσότεροι ορθοδοντικοί συνιστούν την εξαγωγή των έγκλειστων σωφρονιστήρων στα παιδιά και στους εφήβους μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και στην αρχή της.
Στο Τμήμα Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του ΥΓΕΙΑ, μεταξύ άλλων διενεργούνται αφαίρεση έγκλειστων δοντιών, όπως έγκλειστοι φρονιμίτες, σε λίγα μόνο λεπτά και με ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ασθενή, καθώς και αποκάλυψη έγκλειστων δοντιών, για να μπορέσει ο ορθοδοντικός να τα επαναφέρει στη σωστή τους θέση ώστε να γίνουν λειτουργικά και χρήσιμα.
hygeia.gr


ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΗΠΑ: Ο Ερντογάν θέλει να κλείσει Αμερικανική νατοϊκή βάση – Στρατός των ΗΠΑ στα σύνορα Βουλγαρίας



Διαρκής επιδείνωση παρουσιάζουν οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, καθώς αμφότερες πλευρές έπαψαν να εκδίδουν θεωρήσεις εισόδου μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο, ενώ, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα ένταλμα προσωρινής κράτησης ενός άλλου εργαζομένου στο προξενείο των ΗΠΑ.
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα ένταλμα προσωρινής κράτησης ενός άλλου εργαζομένου στο προξενείο των ΗΠΑ
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα ένταλμα προσωρινής κράτησης ενός άλλου εργαζομένου στο προξενείο των ΗΠΑ
Ο Ερντογάν σε αντίποινα για την αμερικανική υποστήριξη στην κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG στη Συρία και τη μη έκδοση Γκιουλέν, σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Ουάσιγκτον εξετάζοντας  ακόμα και το κλείσιμο της αμερικανικής νατοϊκής βάσης του Ιντζιρλίκ. Ενώ την ίδια ώρα οι Αμερικανοί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τούρκικου τύπου άρχισαν να συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας, μια εξέλιξη που σίγουρα ενδιαφέρει την Ελλάδα.
έπαψαν να εκδίδουν θεωρήσεις εισόδου μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο.
έπαψαν να εκδίδουν θεωρήσεις εισόδου μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο.
Συγκεκριμένα, μια καινούργια συνέπεια της πρωτοφανούς κρίσεως στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, θα είναι, όπως τονίζουν πολλά τουρκικά ΜΜΕ και επισημαίνεται στο nikosxeiladakis.gr, το άμεσο κλείσιμο της γνώστης αμερικανικής νατοϊκής βάσης του Ιντζιρλίκ, η οποία είχε τεθεί στο στόχαστρο της Άγκυρας μετά το αποτυχόν πραξικόπημα καθώς είχε γραφτεί ότι ήταν ένα από τα αρχηγεία του πραξικοπήματος.
Όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στην Άγκυρα, η Τουρκία θα πρέπει να κρατήσει σκληρή στάση έναντι των ΗΠΑ και αυτό που επείγει τώρα είναι να κλείσει οριστικά η αμερικανική βάση του Ιντζιρλίκ, που έχει χαρακτηριστεί σαν φωλιά των πραξικοπηματιών προσκείμενων στον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτή η εξέλιξη θα σπρώξει τους Αμερικανούς στην βάση της Σούδας στη Κρήτη, για την οποία ήδη γίνεται λόγος για στρατηγική της αναβάθμιση από αμερικανικής πλευράς.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι τι οφέλη θα αποκομίσει η ελληνική πλευρά από μια τέτοια εξέλιξη, ενώ ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην ευρύτερη περιοχή μας και τρίζουν τα θεμέλια της περιοχής.
Αμερικανικές δυνάμεις στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας
Στο μεταξύ, εν μέσω πρωτοφανούς κρίσεως μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν μια πολύ «περίεργη» είδηση που σίγουρα αφορά και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την είδηση αυτή και τους χάρτες που δημοσιεύουν οι Τούρκοι και επισημαίνεται στο nikosxeiladakis.gr, αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα Βουλγαρίας Τουρκίας, προφανώς για λόγους πίεσης προς την τουρκική πλευρά.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως αμερικανικές δυνάμεις από τις αμερικανικές βάσεις στην Ρουμανία και στην Βουλγαρία, προωθήθηκαν αυτές τις μέρες στα σύνορα Βουλγαρίας Τουρκίας, ανεβάζοντας δραματικά τους τόνους τις αμερικανοτουρκικής κρίσεως.
Οι πληροφοριες αναφέρουν για επίλεκτες μονάδες αμερικανικού πεζικού και για 80 αμερικανικά άρματα μάχης που έχουν πλασαριστεί απέναντι από τα τουρκικά σύνορα.
Ενταλμα σύλληψης για εργαζόμενο στο προξενείο των ΗΠΑ
Εξάλλου σήμερα, σε νεότερη εξέλιξη οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα προσωρινής κράτησης ενός άλλου εργαζομένου στο προξενείο των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο ύποπτος εξακολουθεί να αναζητείται από τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι η σύζυγος και το παιδί του ανακρίνονται από την τουρκική αστυνομία.
Τούρκικος στρατός στη Συρία
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τούρκοι στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα της Συρίας και επιχειρούν στην Ιντλίμπ.
«Οι αναγνωριστικές δραστηριότητες, με σκοπό την εγκατάσταση παρατηρητηρίων, στο πλαίσιο της επιχείρησης που θα διεξάγουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες αποτελούν μέρος της Δύναμης Ελέγχου Αποκλιμάκωσης της Έντασης -που απαρτίζεται από στρατιωτικές δυνάμεις των εγγυητριών δυνάμεων (σ.σ. Ρωσία, Ιράν, Τουρκία)- με σκοπό την επιτήρηση του καθεστώτος εκεχειρίας στη Συρία, ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.