Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα που ψηφίστηκε στη βουλή.



Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα κτίσματα που κατασκευάστηκαν μέχρι το 2011.
Ο νέος νόμος είναι ευνοικοτερος όλων, ιδικά δε γα κοινωνικά επαθείς ομάδες. Ευνοικές διατάξει περιλαμβάνει και για τον αγροτικό κόσμο καθώς με 300 ευρώ περάβλο μπορούν να νομιμοπιηθούν σταυλικές εγκαταστάσεις μέχρι 50τ.μ
Πώς υπολογίζονται τα πρόστιμα
Τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων υπολογίζονται ως εξής:
Α) το πρόστιμο ανέγερσης είναι ίσο με την αξία του αυθαιρέτου (Αα) επί το συντελεστή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης (Σπ). Η αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται ως το γινόμενο της επιφάνειάς του, πολλαπλασιαζόμενης επί την τιμή ζώνης (Τ.Ζ.) της περιοχής του ακινήτου, όπως αυτή ισχύει κατά την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών.
 Ο συντελεστής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ορίζεται σε:
αα) 1,20: για αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών, δηλαδή εντός περιοχών Natura, δασών, ρεμάτων, αιγιαλού-παραλίας και αρχαιολογικού χώρου ζώνης Α,
ββ) 1,00: για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αυθαιρέτων Για κάθε αυθαίρετη κατασκευή, εγκατάσταση ή εργασία που λόγω της φύσης της δεν αντιστοιχεί σε επιφάνεια χώρου, η αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται αναλυτικά με τιμές προϋπολογισμού που προσδιορίζονται στο Παράρτημα Β του νόμου.  Ομοίως, με αναλυτικό προϋπολογισμό αντιμετωπίζονται ειδικές πρόχειρες κατασκευές, όπως θερμοκήπια, στέγαστρα βιομηχανικών κτιρίων, καθώς και στέγαστρα σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων.
Το ελάχιστο ύψος του προστίμου ανέγερσης είναι 250 ευρώ,
Β) το πρόστιμο διατήρησης είναι ίσο με το 50% του προστίμου ανέγερσης και καταβάλλεται από το χρόνο σύνταξης της έκθεσης αυτοψίας του αυθαιρέτου και για κάθε συνεχόμενο χρόνο, μέχρι την κατεδάφιση ή την νομιμοποίησή του.
Το ελάχιστο ύψος του προστίμου διατήρησης είναι 100 ευρώ.
Κατ' εξαίρεση των ανωτέρω: α) αν ο ιδιοκτήτης, με υπεύθυνη δήλωση στο Τοπικό Παρατηρητήριο, ενημερώσει ότι θα προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση - αποκατάσταση της αυθαιρεσίας εντός προθεσμίας τριάντα ημερών από τη σύνταξη της έκθεσης αυτοψίας, το Τοπικό Παρατηρητήριο ορίζει ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης - αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.
β) αν ο ιδιοκτήτης προβεί σε νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 20% του προστίμου ανέγερσης της έκθεσης αυτοψίας και πρόστιμο διατήρησης από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
Ο υπολογισμός του ενιαίου ειδικού προστίμου γίνεται με βάση το εμβαδόν της επί την τιμή ζώνης στην περιοχή του ακινήτου, ανεξαρτήτως της χρήσης αυτού, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών της 20.1.2016, επί το συντελεστή 15% και επί τους συντελεστές των σχετικών ενδείξεων –τετραγωνιδίων (που ορίζει σε ειδικό παράρτημα ο νόμος), όπου απαιτούνται, ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του αυθαιρέτου. Δηλαδή: τετραγωνικά μέτρα X 15% X τιμή ζώνης X συντελεστές τετραγωνιδίων.
Σε 80 δόσεις
Το πρόστιμο καταβάλλεται σε 80 μηνιαίες δόσεις. Αν δεν καταβληθεί εμπροθέσμως το ποσό της μηνιαίας δόσης, το ανεξόφλητο ποσό της δόσης προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παρ. 1, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου.
Σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού του προστίμου.

Ραβασάκια Bank - Μαζικές διαταγές πληρωμής από τράπεζες προς οφειλέτες

Ραβασάκι ύψους 4 δισ. ευρώ θα λάβουν τον Νοέμβριο οι δανειολήπτες με μακροχρόνια μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς θα τους επιδοθούν οι πρώτες μαζικές διαταγές πληρωμής για τις οφειλές τους προς τις τράπεζες. 

 Οι διαταγές πληρωμής που αναμένεται να λάβουν χιλιάδες οφειλέτες δανειολήπτες αποτελούν το πρώτο, μεγάλο κύμα νομικών ενεργειών τις οποίες έχουν κινήσει οι τράπεζες και οι οποίες έχουν ωριμάσει. Αφορούν καταγγελίες δανείων στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες στις αρχές του 2017 και οι οποίες παίρνουν πλέον τη μορφή εκτελεστών τίτλων με τις επικείμενες επιδόσεις των διαταγών πληρωμής. 
 Ως αποτέλεσμα, οι επιδόσεις των διαταγών πληρωμής θα φέρουν άμεσα για τους μεν «κόκκινους» δανειολήπτες στεγαστικών δανείων κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, για τους δε «κόκκινους» δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων έρευνα για την ακίνητη περιουσία τους. 
   Καταγγελία στις 210 ημέρες καθυστέρησης   
 Εν τω μεταξύ, μετά το καλοκαίρι κατακόρυφη αύξηση από τις τράπεζες παρουσιάζουν και οι νέες καταγγελίες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπό την εντεινόμενη πίεση του SSM για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την ανάκτηση ενεχύρων, οι τράπεζες προχωρούν πλέον σε καταγγελίες μη εξυπηρετούμενων δανείων, όχι στις 360 ημέρες καθυστέρησης, όπως συνήθιζαν μέχρι πρότινος, αλλά στις 210 ημέρες καθυστέρησης. 
 Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη του 2016 οι καταγγελμένες απαιτήσεις στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος ανέρχονταν σε 48 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 45% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Ωστόσο, αυτές στην πλειοψηφία τους δεν προχωρούσαν μέχρι την έκδοση διαταγής πληρωμής, κάτι για το οποίο πίεσε εντόνως τις τράπεζες ο SSM. 
 Μία μορφή της πίεσης αυτής είναι και οι πωλήσεις καταγγελμένων χαρτοφυλακίων που εγκαινίασε η Eurobank, με την πρόσφατη πώληση καταγγελμένων καταναλωτικών δανείων στην Intrum, και αναμένεται να ακολουθηθεί και από τις υπόλοιπες τράπεζες. 
   Εποπτεία για τον ρυθμό ανάκτησης   
 Οι καταγγελίες δανείων υπαγορεύονται στις τράπεζες και από το πλαίσιο της στοχοθεσίας που έχει συμφωνηθεί με τον SSM για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Το πλαίσιο αυτό προβλέπει κατ’ αρχάς ότι οι εποπτικές αρχές θα παρακολουθούν τον ρυθμό ανάκτησης σε μετρητά μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το μέσο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή θα καταγράφουν τις εισπράξεις των τραπεζών τόσο από αποπληρωμές όσο και από ρευστοποιήσεις και μεταβιβάσεις δανείων. 
 Απώτερος σκοπός των ολοκληρωμένων πλέον νομικών ενεργειών των τραπεζών είναι η ετήσια αύξηση των εισπράξεων οφειλών, κατόπιν συνεχώς αυξανόμενων ταμειακών εισροών από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων. 
 Σημειώνεται ότι ο δείκτης συνολικής κάλυψης των καταγγελμένων ανοιγμάτων των τραπεζών είναι υψηλότερος έναντι των άλλων κατηγοριών και ανέρχεται στο 104,7%. Ειδικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν διενεργήσει προβλέψεις ύψους 29 δισ. ευρώ (που αντιστοιχεί στο 60,7% του δείκτη) για τις καταγγελμένες απαιτήσεις, ενώ υφίστανται και εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ (που αντιστοιχεί στο 40% του δείκτη). 
   Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής.


Στόχος τα μετρητά. - Η Σουηδία τα εξαφανίζει μέχρι το 2023

Στόχος της Σουηδίας μέχρι και το 2023 είναι να «εξαφανίσει» τελείως τα παραδοσιακά χρήματα με σκοπό την μεγαλύτερη ταχύτητα στις συναλλαγές. Άλλωστε αποτελεί μια χώρα όπου το "πλαστικό" χρήμα ήδη βασιλεύει, καθώς τα μετρητά "αργοπεθαίνουν" με το ποσοστό που τα χρησιμοποιούν να αγγίζει μόλις το 18%.
Σε όλο αυτό έχουν παίξει ρόλο φυσικά οι νέες τεχνολογίες, τα ψηφιακά νομίσματα και οι διάφορες mobile πλατφόρμες, που κάνουν όλο και περισσότερους πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές ηλεκτρονικά.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι… όλοι θετικοί στο ενδεχόμενο του να σταματήσουν να κυκλοφορούν μετρητά, όπως μεταδίδει το it’ possible. Αφού 3 στους 10 πολίτες βλέπουν με αρνητικό μάτι ένα τέτοιο σενάριο. Βασικές τους ανησυχίες είναι η ηλεκτρονική ασφάλεια, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ακόμα και σήμερα ότι απλά είναι πιο εύκολο να πληρώνεις με τον παραδοσιακό τρόπο. Επίσης, οι τουρίστες και οι πρόσφυγες, θα είναι δύσκολο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.