Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Ποιοι απειλούνται με πρόστιμο

Αλλαγές στο καθεστώς των αυθαιρέτων  φέρνει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που κατατέθηκε την πααρασμένη Τετάρτη, στη Βουλή.
Ειδικότερα, στα 250 ευρώ, μειωμένο κατά 50%, ορίζεται το ύψος του προστίμου για αυθαίρετα μέχρι 100 τ.μ., ενώ τα πρόστιμα θα αυξάνουν κατά 10% σε περίπτωση που η δήλωση κατατεθεί μετά τις 9/6/2018, και 20% σε περίπτωση που η δήλωση κατατεθεί μετά τις 9/12/2018.


Επιπλέον μειώσεις προβλέπονται για ΑμεΑ, παλινοστούντες, ανέργους, πολυτέκνους και μακροχρόνια ανέργους, καθώς επίσης και για δικαιούχους ΚΕΑ. Μειώσεις προβλέπονται ακόμη ανάλογα με την παλαιότητα της κατασκευής και το μέγεθος της αυθαιρεσίας. Για εξόφληση έως 8/12/2017 προβλέπεται έκπτωση 20%, ενώ μέχρι 8/6/2018 10%. Επιπλέον, εκπτώσεις 60% προβλέπονται για έργα σεισμικής θωράκισης, ενώ 50% για έργα ενεργειακής αναβάθμισης και υπόγειους χώρους.
Μάλιστα, η τακτοποίηση των αυθαιρεσιών θα είναι προαπαιτούμενο για ενοικίαση, μεταβίβαση, πώληση, γονική παροχή κ.λπ., καθώς ορίζεται πλέον η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Όπως αναφέρει η ΕφΣυν με το άρθρο 81 επιβάλλεται σε όλους τους ιδιοκτήτες να φροντίσουν όσο είναι εν ζωή να τακτοποιήσουν τις πολεοδομικές εκκρεμότητες, αφού δεν θα επιτρέπονται μεταβιβάσεις ακινήτων (πώληση, γονική παροχή, κ.λπ.) χωρίς να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.
Οι προειδοποιήσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τις αλλαγές
Τις αλλαγές που προήλθαν από τη ψήφιση του νέου νόμου για τα αυθαίρετα αναλύει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ A166/3.11.2017 ο νέος Νόμος 4495/2017 με τίτλο «Έλεγχος και προστασία του Δοµηµένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».
Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τις κυριότερες διατάξεις του που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες ακινήτων:
1. Ιδρύεται νέα πολυπλόκαμη Υπηρεσία που ονομάζεται «Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος», δικτυωμένη σε ολόκληρη τη χώρα με πολλές και διάφορες αρμοδιότητες και νέα γραφειοκρατία.
2. Τροποποιείται η διαδικασία έκδοσης και ελέγχου των οικοδομικών αδειών και καθορίζεται για ποιές εργασίες αρκεί άδεια εργασιών μικρής κλίμακας, και για ποιές εργασίες δεν απαιτείται.
3. Με το άρθρο 52 του νόμου προβλέπεται η εντός πενταετίας έκδοση «ταυτότητας κτιρίου» όλων των δημόσιων οικοδομών και των οικοδομών δημοσίου ενδιαφέροντος και χρήσης (συνάθροισης κοινού, εκπαίδευσης, υγείας κλπ.) ενώ οι ιδιωτικές οικοδομές θα καταγράφονται κατά τη μεταβίβασή τους, αντί του πιστοποιητικού μηχανικού που ισχύει έως τώρα.
Η κάποια εκλογίκευση της διαδικασίας αυτής, όπως προκύπτει και από την εισηγητική έκθεση της σχετικής διάταξης που αναφέρεται στην ανάγκη αποφυγής υπέρμετρης επιβάρυνσης των πολιτών, αποτελεί πανηγυρική δικαίωση των απόψεων και του αγώνα της ΠΟΜΙΔΑ εναντίον ενός μέτρου το οποίο στερείται οποιασδήποτε νομικής ή ηθικής βάσης ή εξυπηρέτησης οποιασδήποτε πραγματικής αναγκαιότητας των πολιτών. Η ηµεροµηνία έναρξης λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου της Ταυτότητας Κτιρίου θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
4. Επιχειρείται η επανενεργοποίηση του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης και άλλες δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου.
5. Εκτός από την σύνταξη συμβολαίων επί ακινήτων που έχει καταστεί γραφειοκρατικός «Γολγοθάς» για τους συμβαλλόμενους, βαδίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση και όσον αφορά τις μισθώσεις. Με μια ιδιαίτερα ασαφή διατύπωση ορίζεται ότι «Δεν επιτρέπεται η µίσθωση και παραχώρηση ακινήτων στα οποία έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης».
Η ισχύς της διάταξης αφορά προφανέστατα τις μελλοντικές μισθώσεις και όχι τις υφιστάμενες ή οποιαδήποτε παράταση ή τροποποίησή τους, καθόσον αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται» η σύναψή τους, και όχι ότι «είναι απολύτως άκυρες».
Η διάταξη φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο είτε για ένα ακόμη πιστοποιητικό μηχανικού ως προαπαιτούμενο στις μισθώσεις, μαζί με το διαβόητο «πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης», ή σχετική διαφοροποίηση της ηλεκτρονικής δήλωσης στοιχείων μίσθωσης που θα ενοχοποιεί αυτόματα τους ιδιοκτήτες.
6. Με πρόδηλα αντισυνταγματική διάταξη, πολλαπλασιάζονται αναδρομικά τα πρόστιμα και οι ποινές για κατασκευή αυθαιρέτων μετά την 28ηΙουλίου 2011, σε ύψη και ποσά δημευτικού κυριολεκτικά χαρακτήρα, και χωρίς οι πολίτες να έχουν την παραμικρή δυνατότητα νομιμοποίησης των κτισμάτων αυτών! Δηλαδή όσοι έχουν υποπέσει σε κάποια αυθαιρεσία κατά το διάστημα αυτό, με τη διάταξη αυτή κινδυνεύουν κυριολεκτικά να χάσουν το σπίτι τους, ακόμη και για μικροπαραβάσεις το ποσό των οποίων αδυνατούν πλήρως να καταβάλουν, ακόμη και αν κατεδαφίσουν την όποια αυθαίρετη προσθήκη, ημιυπαίθριο κλπ.!
7. Μειώνονται τα παράβολα και υπό προυποθέσεις το ενιαίο ειδικό πρόστιμο, θεσπίζονται διάφορες διευκολύνσεις καταβολής, πλην όμως δεν μειώνεται ο βασικός συντελεστής 0,15 του προστίμου ανά τ.μ. κτίσματος, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται πραγματικά ελκυστική και οικονομικά εφικτή η δήλωση αυθαιρέτων με μεγάλα εμβαδά. Όμως η αγνώστου κόστους υποχρεωτική μελέτη «σεισμικής τρωτότητας» επιβαρύνει οικονομικά την όλη διαδικασία και αποτελεί σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα.
8. Με το άρθρο 98 καθιερώνεται η δυνατότητα δήλωσης αυθαιρεσιών από συνιδιοκτήτη οριζόντιας ή κάθετης συνιδιοκτησίας ανεξαρτήτως του ποσοστού του, καθώς και υπερβάσεων καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση-κατασκευή της οικοδοµής και όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οριζόντιας ιδιοκτησίας.
9. Νέα απαράδεκτη οικονομική αλλά και γραφειοκρατική επιβάρυνση για τους πολίτες αποτελούν οι διατάξεις του άρθρου 108 του νόμου σύμφωνα με τις οποίες οι δηλώσεις υπαγωγής θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό από 5 έως και 20%, «μετά από ηλεκτρονική κλήρωση που θα διενεργείται από το Περιφερειακό Παρατηρητήριο με αλγόριθμο που αποστέλλεται από το Κεντρικό Παρατηρητήριο». Η ρύθμιση αυτή σημαίνει νέες υποχρεωτικές αμοιβές μηχανικών (ελεγκτών δόμησης) σε βάρος των «τυχερών» πολιτών, προς δόξαν και της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας τους!
10. Αυτόγνωμη ανεξαρτητοποίηση από κεντρική θέρμανση. Με το άρθρο 127 προβλέπεται ότι μεμονωμένες ιδιοκτησίες θα μπορούν να αποκόπτονται από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών και θα απαλλάσσονται πλήρως από τις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης, εφόσον δηλώσουν ότι εγκαταστήσουν στην ιδιοκτησία τους «ενεργειακά αποδοτικότερο» σύστημα θέρμανσης με μοναδική «υποχρέωση» να συμμετέχουν στις δαπάνες συντήρησης και αντικατάστασης της κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου.



Το ...παρεξηγημένο δάχτυλο



Το δάχτυλο της πρώην συζύγου του Ακη προκάλεσε πολλά σχόλια αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι άδικο για την κ. Βίκυ γιατί όλοι πίστεψαν ότι απευθυνόταν σε εμάς
Λάθος φίλοι μου η κ. Σταμάτη είναι παιδί του λαού και το τεντωμένο δάχτυλο δεν απευθυνόταν σε εμάς αλλά στον πρώην άντρα της
Το μήνυμα του δάχτυλου ήταν ξεκάθαρο. 
Αει γαμήσου γεροντομαλάκα. 
Νόμιζες ότι ήθελα τη μούρη σου. 
Τα κλεμμένα ήθελα και εσένα στη φυλακή για να τα φάω όπως και με όποιον γουστάρω. Μακάρι να μπορούσαν να ήταν όλες οι Ελληνίδες σαν τη Σταμάτη για να αρπάζουν τα κλεμμένα από τα κοπρόσκυλα τους πολιτικούς και να τα χαίροντα με ...τα παιδιά του λαού!!!

Χρόνια Νοσήματα πως αντιμετωπίζονται οριστικά



Η χρόνια νόσος έχει οριστεί ως ασθένεια που είναι παρατεταμένης διάρκειας (πλέον των τριών μηνών), συχνά δεν υποχωρεί από τον ίδιο τον οργανισμό και σπάνια έχει τη δυνατότητα να θεραπεύεται εντελώς. Οι χρόνιες ασθένειες είναι πολύπλοκες και ποικίλες ως προς τη φύση τους,το πώς προκαλούνται, καθώς και την έκταση της επίδρασής τους στην κοινότητα. Κάποιες χρόνιες παθήσεις οδηγούν σε πρόωρο θάνατο,την ίδια στιγμή που άλλες από αυτές συμβάλλουν περισσότερο στη δημιουργία αναπηρίας στο άτομο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι γεγονός ότι υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Τα Κοινά Χαρακτηριστικά των Χρόνιων Παθήσεων περιλαμβάνουν:


·       σύνθετη αιτιότητα, με πολλαπλούς παράγοντες να οδηγούν στην εμφάνιση τους
·              μια μακρά περίοδο ανάπτυξης, χωρίς την εμφάνιση συμπτωμάτων απαραίτητα
·        μια παρατεταμένη πορεία της νόσου, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές υγείας
·                 πιθανή λειτουργική ανεπάρκεια ή ανικανότητα του ατόμου
Στις χρόνιες παθήσεις περιλαμβάνονται οι αιματολογικές παθήσεις, οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, τα δερματολογικά νοσήματα, οι ψυχικές διαταραχές, οι νεφρολογικές καθώς και οι ογκολογικές παθήσεις.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή, οι σοβαρές και χρόνιες ασθένειες, δηλαδή οι ασθένειες που προσβάλλουν τουλάχιστον 50 άτομα ανά 100.000, ευθύνονται για το 87% των θανάτων στην ΕΕ για το έτος 2009, στατιστικά  δηλαδή που δείχνουν πώς χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα οξύνεται.
Στην Ελλάδα, από την άλλη, τα χρόνια νοσήματα αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία ανικανότητας και πρόωρου θανάτου, ενώ επιφέρουν υψηλό κόστος στο σύστημα υγείας. Αφενός ευθύνονται για το 70% της ζήτησης υπηρεσιών υγείας και αφετέρου, απορροφούν περισσότερο από το 65% της εθνικής υγειονομικής δαπάνης.

Οι αιτίες των Χρόνιων Νοσημάτων


Η καθιστική ζωή, τα ανεπαρκή μικροθρεπτικά μόρια που λαμβάνονται από τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, οι τοξίνες που περιέχονται σε τροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης, το πλούσιο σε τοξικές ουσίες νερό, η αλόγιστη και άσκοπη χρήση φαρμάκων,  καθώς και το μολυσμένο περιβάλλον, εκθέτουν καθημερινά τον οργανισμό μας σε κίνδυνο για την επιβίωσή του.
Πιο συγκεκριμένα, οι προαναφερόμενοι παράγοντες αποτελούν στρεσσογόνες παραμέτρους για τη δομή και τη βιοχημική λειτουργία των κυττάρων και επομένως των ιστών και των οργανικών συστημάτων, που καθημερινά το σώμα μας προσπαθεί να πολεμήσει.
Αυτή η συνεχής εγρήγορση των μηχανισμών επιβίωσης μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση βασικών ενζύμων, απαραίτητων για την διεκπεραίωση των βιοχημικών λειτουργιών, σε μείωση της ορμονικής σύνθεσης, σε μειωμένη παραγωγή ενέργειας, σε σπλαχνικές και μη ορατές φλεγμονές, σε πτώση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού, σε πρόωρο κυτταρικό θάνατο, σε μετάλλαξη του γενετικού υλικού και τέλος, σε βλάβη του μηχανισμού κυτταρικής απόπτωσης ( προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο).
Στο σύνολό τους όλες οι παραπάνω διαδικασίες είναι οι λίθοι που αργά και σιωπηλά κτίζουν το οικοδόμημα της χρόνιας πάθησης.
Οι  μεταβολές που συντελούνται καθημερινά στον οργανισμό και υποβαθμίζουν την κατάσταση της υγείας, μέχρι αυτός να εκδήλωσή χρόνιο Νόσημα, γίνονται αργά.  Όταν το Χρόνιο Νόσημα εκδηλωθεί, γνωρίζουμε ότι η βιοχημική κυτταρική ισορροπία έχει διαταραχθεί κι ότι ο οργανισμός έχει ξεπεράσει τα όρια αυτοεπιδιόρθωσής του.
Η δυνατότητα να επισκευάζει βλάβες που προκαλούνται φυσιολογικά έχει φθίνει, με αποτέλεσμα Χρόνια ή Αυτοάνοσα Νοσήματα να άρχονται.
Είναι πολύ σύνηθες επίσης οι ασθενείς να παρουσιάζουν περισσότερα από ένα Χρόνιο η Αυτοοάνοσο Νόσημα ταυτόχρονα, ενώ συνηθίζεται να ακολουθούν διαφορετικές αγωγές για το καθένα, αν και τα πραγματικά αίτια (παρότι καλά κρυμμένα) είναι κοινά.

Αποτελεσματική Αντιμετώπιση Χρόνιων Νοσημάτων


Στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων πρέπει να εστιάζουν, όχι μόνο οι άνθρωποι που ήδη νοσούν, αλλά και όσοι δεν έχουν εκδηλώσει κάποιο νόσημα. Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε, χρειάζονται πολλοί μηχανισμοί μέχρι να εκδηλωθεί μια χρόνια πάθηση, επομένως το ζητούμενο είναι να γίνεται ο απαραίτητος προληπτικός έλεγχος.
Για να αντιμετωπιστούν ορθολογικά τα χρόνια Νοσήματα πρέπει να ανακαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες που τα προκαλούν.
Πιο συγκεκριμένα, οι πρακτικές χορήγησης σκευασμάτων φαρμακευτικών και μη, που αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα και όχι το νόσημα είναι οι πιο διαδεδομένες και οι πιο αναποτελεσματικές. Οι ασθενείς για όλη τους τη ζωή χειρίζονται το θέμα της χοληστερίνης, της υπέρτασης, του Διαβήτη κτλ, ποτέ όμως ο ασθενής δεν ανακάμπτει και η υγειά του βρίσκεται σε σταθερά φθίνουσα πορεία. Στην πάροδο των ετών δε, νέες Χρόνιες Ασθένειες συνήθως προστίθενται, οι οποίες όμως με τη σειρά τους επιβαρύνουν περαιτέρω τον ασθενή.
Ψάχνοντας τα αίτια των Νοσημάτων, λοιπόν, δε μπορούμε να περιοριστούμε στην μέτρηση της πίεσης και σε γενικές αιματολογικές εξετάσεις. Το βάθος και τα στοιχεία που προσφέρονται είναι ελλιπή και με αυτόν τον τρόπο διαπιστώνουμε μόνο την ύπαρξη της εκδήλωσης κάποιου Νοσήματος η συμπτώματος.
Αντίθετα, υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις που διενεργούνται για να δούμε τι πραγματικά φταίει και να το διορθώσουμε, εξετάσεις δηλαδή που διερευνούν μηχανισμούς σε επίπεδο κυτταρικό, όπως Μεταβολίτες, Νευροδιαβιβαστές, ελλείψεις και ανεπάρκειες σε μοριακό επίπεδο.
Η προσέγγιση αυτή συμπληρώνεται με τη χρήση ενός Ιατρικού Ιστορικού που εξετάζει πλήθος επιγενετικών παραγόντων που επηρεάζουν την ομοιόσταση του οργανισμού.
Μπορούμε με ακρίβεια στη συνέχεια να παρέμβουμε με εξατομικευμένες αγωγές βάσει εξετάσεων και σταδιακά να αντιστρέψουμε οποιαδήποτε Χρόνια ασθένεια.
Αιτιολογική αντιμετώπιση των Χρόνιων ασθενειών αποτελούν τα Ιατρικά πρωτοκόλλα, που βασιζόμενα σε φυσικές πολυθρεπτικές μικρομοριακές φόρμουλες και Φυσικές (βιομιμητικές) ορμόνες έχουν ως στόχο να απομακρύνουν τους τοξικούς στρεσογόνους παράγοντες, να ανακόψουν τους μηχανισμούς παθογένειας, να απομακρύνουν τα κύτταρα που νοσούν, να μειωθούν οι φλεγμονές, να αναπληρώσουν τις μικρομοριακές θρεπτικές ελλείψεις, να αποκατασταθεί η ορμονική ομοιόσταση και να οικοδομηθούν νέα υγιή κύτταρα.
Με την εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων  καθώς και με τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές και οδηγίες γενικότερα για τη στάση ζωής που πρέπει να έχει ο ασθενής, μπορεί σταδιακά να επανέλθει η ομαλή και ισορροπημένη σωματική λειτουργία.

Dr. Νικολέτα Κονη, M.D.
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).


Paradise Papers: Οι αποκαλύψεις και τα διάσημα ονόματα γύρω από το χορό των... δισεκατομυρίων

Τι είναι τα Paradise Papers - Πόσα ΜΜΕ εξέτασαν τα δεδομένα - Ποιος πήρε τα έγγραφα και πώς - Τι δείχνουν τα έγγραφα - Το βρετανικό παλάτι - Twitter και Facebook - To δεξί χέρι του Τζάστιν Τριντό.

H αποκάλυψη του 21ου αώνα που έρχεται να ταράξει τα νερά του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου με του φορολογικούς παραδείσους της "ελίτ" είναι τα "Paradise Pαpers" στα "δίχτυα" των οποίων εμπλέκονται και άτομα με δημόσιο ρόλο από την Ελλάδα».


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν αύριο την κατάρτιση ενός καταλόγου με τους παγκόσμιους φορολογικούς παραδείσους,όπως ανακοίνωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά τη δημοσιοποίηση των Paradise Papers. Η νέα διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων αποκαλύπτει πως οι δισεκατομμυριούχοι όλου του κόσμου επενδύουν τεράστια ποσά σε off shore φορολογικούς παραδείσους. Ανάμεσά τους κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες.

Τι είναι τα Paradise Papers;
Τα περισσότερα από τα έγγραφα και συγκεκριμένα τα 6,8 εκατομμύρια από αυτά συνδέονται με μία νομική εταιρεία και μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών που λειτουργούσαν μαζί σε 10 δικαιοδοσίες με την επωνυμία "Appleby".Yπάρχουν επίσης λεπτομέρειες από 19 εταιρικά μητρώα που διατηρούν κυβερνήσεις μυστικά σε διάφορες χώρες - Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Βερμούδες, Νήσοι Καϊμάν, Νήσοι Κουκ, Δομινίκα, Γρενάδα, Λαμπούνα, Λίβανος,Μάλτα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο και Βανουάτου.Τα χαρτιά καλύπτουν την περίοδο από το 1950 έως το 2016.

Πόσα ΜΜΕ εξέτασαν τα δεδομένα;
Τα έγγραφα εξέτασαν συνολικά 96 εταιρείες ΜΜΕ, ανάμεσά τους οι εφημερίδες "LE Monde  Suddeutsche Zeitung, New York Times",The Guardian". Συνολικά 381 δημοσιογράφοι από 67 χώρες αναλύουν το υλικό.

Ποιος πήρε τα έγγραφα - και πώς;
Τα έγγραφα αποκτήθηκαν από τη γερμανική εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung", η οποία έλαβε και πέρυσι τα Panama Papers. Η Süddeutsche Zeitung μοιράστηκε το υλικό με τη Διεθνή Κοινοπραξία Διερευνητικών Δημοσιογράφων, μια οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ. Η Süddeutsche Zeitung δεν έχει και δεν πρόκειται να συζητήσει πως αποκτήθηκαν τα έγγραφα.

Τα Paradise Papers επικεντρώνονται σε εταιρείες ή ιδιώτες;
Και τα δύο.Ενώνονται από ένα πράγμα - τα χρήματα. Μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο βρίσκονται μέσα στα έγγραφα που διέρρευσαν, όπως η Apple, η Nike και το Facebook, καθώς και μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, από τη Βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι τον Bono και τα αστέρια του Hollywood.

Τι δείχνουν τα έγγραφα;
Αποδεικνύουν πως η αυτοκρατορία των offshore είναι μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη από ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι.Τα έγγραφα περιγράφουν τους εκατομμύρια τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες, αλλά και ιδιώτες μπορούν να αποφύγουν τους φόρους χρησιμοποιώντας τεχνητές δομές. Αυτά τα προγράμματα είναι νόμιμα εάν εκτελούνται σωστά. Αλλά πολλά φαίνεται να μην είναι. Και οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να ρωτούν αν πρέπει να απαγορευτούν.Ένα θεμελιώδες ερώτημα που προκύπτει από τα Paradise Papers είναι: Μήπως η φοροαποφυγή σε όλες τις μορφές της έχει πάει πολύ μακριά;

Στα έγγραφα εντοπίζονται επίσης η Βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας, η Βασίλισσα της Ιορδανίας, οι γιοί του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο τραγουδιστής των U2 Bono αλλά και πολυεθνικές όπως η Apple, η Nike και άλλες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα αρχεία που επικαλείται το BBC, περίπου 10 εκατ. λίρες από την προσωπική περιουσία της Βασίλισσας της Αγγλίας έχουν επενδυθεί  σε αποθεματικά fund στα νησιά Κέιμαν.

Τα στοιχεία που κάνουν άνω κάτω το βρετανικό παλάτι 
Αυτά τα έγγραφα συμπεριλαμβάνουν και το όνομα της Βασίλισσας Ελισσάβετ. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, η Βασίλισσα κατέχει offshore εταιρεία στα νησιά Κέιμαν, στην οποία υπάρχουν πολλά εκατομμύρια. Συγκεκριμένα αρχεία αποδεικνύουν πως η Βασίλισσα μέσω του Δούκα του Λάνκαστερ επενδύει χρήματα σε διάφορες δραστηριότητες και εταιρείες.Μια από αυτές είναι και η αλυσίδα καταστημάτων BrightHouse. Η εταιρεία έχει βρεθεί πολλές φορές στο «στόχαστρο» για την συμπεριφορά της στους πελάτες της και τις απρόσιτες τιμές της. Τα χρήματα λοιπόν από τις δραστηριότητες αυτές «πάρκαραν» στην offshore. Όπως είναι επόμενο οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην Βρετανία είναι πολλές, με την Βασίλισσα να καλείται να δώσει εξηγήσεις στο λαό της.Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα "Guardian" κάποια από τα χρήματά της προέρχονται από επιχείρηση που κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.

Tα έγγραφα "καίνε" και συνεργάτες του Τραμπ για διασυνδέσεις με Ρωσία.
Επιπλέον αποκαλύπτονται εκτεταμένες συναλλαγές υπουργών, συμβούλων και δωρητών του Ντόναλντ Τραμπ μέσω offshore. Ανάμεσα  στα ονόματα που «φιγουράρουν» στην μακρά λίστα είναι και υπουργούς του Αμερικανού προέδρου. Πρόκειται για τους υπουργούς Εμπορίου και Εξωτερικών,Γουίλμπουρ Ρος και Ρεξ Τίλερσον. Αυτό θα είναι άλλο ένα «χτύπημα» για τον Αμερικανό πρόεδρο, που βλέπει τους συνεργάτες του να πέφτουν ο ένας μετά τον άλλον στο «δόκανο» των αρχών. Σύμφωνα με τα 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, ο Ρος έχει μερίδιο 31,5% στη ναυτιλιακή εταιρία "Navigator Holdings". Η εταιρεία αυτή έχει λάβει πληρωμές άνω των 68 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2014 από ρωσική εταιρία ενέργειας που ανήκει στον γαμπρό του Βλαντιμίρ Πούτιν, Κιρίλ Σαμάλοφ και τον ολιγάρχη Γκενάντι Τιμσένκο,στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και φέρεται ως άμεσα συνδεδεμένος με τον Ρώσο πρόεδρο. Επιπλέον, δύο δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποίησαν ένα σύνθετο δίκτυο offshore για να αποκτήσουν μετοχές των ποδοσφαιρικών ομάδων Άρσεναλ και Εβερτον.

Twitter-Facebook
Σύμφωνα πάντα με ρεπορτάζ τη βρετανικής εφημερίδας "Guardian", Twitter και Facebook φέρονται να έχουν λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από επενδυτικά κεφάλαια που τα ίχνη τους οδηγούν σε ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς.
Σύμφωνα πάντα με τους "Times", δύο κρατικές ρωσικές εταιρείες έμμεσα και μυστικά "έριξαν" εκατομμύρια δολάρια στο Twitter και στο Facebook.
Και οι δύο αυτές συναλλαγές έγιναν, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται τα έγγραφα, με την εμπλοκή του Γιούρι Μίλνερ, ενός μεγιστάνα της τεχνολογίας ο οποίος συνεργάζεται με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλο του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ. Σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς ο Μίλνερ έκανε επενδύσεις στην εταιρεία Cadre, που ιδρύθηκε από τον Κούσνερ και τον αδελφό του. 
Ο Μίλνερ πάντως δήλωσε στην εφημερίδα "Times" πως συναντήθηκε με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ μόλις μία φορά.Μάλιστα φαίνεται πως οι "δεσμοί" του Μίλνερ με τον Κούσνερ δεν σχετίζονται με τις ρωσικές επενδύσεις στο Facebook και το Twitter. Όπως αναφέρουν οι Times η ρωσική τράπεζα VTB έδωσε 131 εκατομμύρια δολάρια σε μια υπεράκτια εταιρεία που συνδέεται με τον Μίλνερ, και σύμφωνα με τα έγγραφα κάποια από αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για να χρηματοδοτηθεί μια επένδυση στο Twitter.  
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο ρωσικός κολοσσός "Gazprom" δάνεισε χρήματα σε μια άλλη εταιρεία η οποία επένδυσε σε μια συμφωνία εκατομμυρίων του Μίλνερ με το Facebook.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του ο Guardian, ο Μίλνερ ισχυρίζεται πως η χρηματοδότηση από την τράπεζα VTB δεν χρησιμοποιήθηκε για να εξασφαλιστεί κάποιου είδους επιρροή μέσω Twitter, ενώ πρόσθεσε πως δεν γνώριζε για την σχέση της Gazprom με την επένδυση στο Facebook. Σύμφωνα πάντως με τη βρετανική εφημερίδα, δεν είναι σαφές αν η Μόσχα είχε πολιτικό ενδιαφέρον στις ε πενδύσεις σε Facebook και Twitter ή αν έγιναν απλά για το κέρδος. 

To δεξί χέρι του Τζάστιν Τριντό 
Ο οικονομικός διαχειριστής του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, φέρεται πως διαχειριζόταν «τραστ φοροδιαφυγής» στα νησιά Κέιμαν. Πρόκειται για τον Στίβεν Μπρόνφμαν, ισχυρό επιχειρηματία και οικονομικό υπεύθυνο του Φιλελεύθερου Κόμματος του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Ο σταρ των U2 Βονο 
Ο Iρλανδός σταρ των U2, Bono, φέρεται να είναι μια από τις μεγάλες διασημότητες που έχουν εμπλακεί στο νέο σκάνδαλο των "Paradise Papers". Σύμφωνα με τη διαρροή των εγγράφων, ο Bono χρησιμοποίησε  εταιρεία με έδρα την Μάλτα για να αγοράσει ένα ποσοστό αξίας 5,1 εκατομμυρίων λιρών σε εμπορικό κέντρο το 2007. Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Bono επένδυσε στην μαλτέζικη "Nude Estates", η οποία αγόρασε το "Ausra Shopping Centre" και στη συνέχεια μετέφερε την κυριότητα του εμπορικού κέντρου στην "Nude Estates 1", με έδρα το βρετανικό νησί Γκέρνσει. Στην Μάλτα οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο 5% επί των κερδών τους ενώ στο Γκέρνσεϊ δεν φορολογούνται καθόλου.

protothema.gr