Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Οι λιγνίτες της ΔΕΗ δεν βλάπτουν το περιβάλλον όταν κερδίζουν οι τοκογλύφοι.

Η Κομισιόν δεν αποκλείει τη συμμετοχή εταιρειών εκτός Ε.Ε. στο market test πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, όπως δήλωσε χθες ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, στο περιθώριο της εναρκτήριας εκδήλωσης της Διεθνούς Ενεργειακής Ακαδημίας, με τίτλο «Energy Union Future Leaders». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ πως αυτό είναι εφικτό». 

Στην ίδια εκδήλωση, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ενέργειας επιβεβαίωσαν πως οι Βρυξέλλες δεν θέτουν ενστάσεις ως προς τη χώρα προέλευσης των ενδιαφερόμενων εταιρειών, αρκεί βέβαια η συμμετοχή τους να μην προσκρούει σε θέματα ανταγωνισμού. Μάλιστα, τα ίδια στελέχη εκτίμησαν πως η συμμετοχή χωρών εκτός Ευρώπης θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του διαγωνισμού, εξασφαλίζοντας υψηλότερες τιμές. Παράλληλα, ανέφεραν πως θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση στη διεξαγωγή του market test, το οποίο η συμφωνία του Ιουνίου προέβλεπε πως θα διεξαχθεί μέσα στον Νοέμβριο. 
 Με βάση δηλώσεις κύκλων του ΥΠΕΝ στο παρελθόν, για το 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ έχουν υπάρξει διερευνητικές κινήσεις από επιχειρήσεις από την Ασία, τις ΗΠΑ και κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Τις ίδιες περίπου γεωγραφικές περιοχές προέλευσης των πιθανών «μνηστήρων» είχε αναφέρει και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο συνεδρίου στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε, ο κ. Παναγιωτάκης είχε μιλήσει το ενδιαφέρον εταιρειών από Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ, προσθέτοντας πως αντίθετα οι εταιρείες της Ε.Ε. δείχνουν απρόθυμες να συμμετάσχουν. 
   Σέφκοβιτς: Υπόδειγμα το πρότζεκτ της Τήλου   
 Στην ομιλία του στην εναρκτήρια εκδήλωση της Ενεργειακής Ακαδημίας, ο κ. Σέφκοβιτς σημείωσε πως το Χειμερινό Πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτελέσει τη βαθύτερη αλλαγή στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης από την εποχή σύστασης της Ε.Ε. Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων του 2020, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έκανε ειδική αναφορά στο πρότζεκτ για τη μετατροπή της Τήλου σε πράσινο νησί, με τη χρήση μπαταριών για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και τη δημιουργία ενός «έξυπνου» μικροδικτύου, το οποίο, όπως σημείωσε, αναμένεται να αποτελέσει υπόδειγμα όχι μόνο για άλλα νησιά σε όλο τον κόσμο, αλλά και για αυτόνομα δίκτυα στην αφρικανική ήπειρο. 
 Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική σημασία που έχουν για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή στη χώρα μας, όπως ο ΤΑΡ ως τμήμα του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου, ή δρομολογείται ή ανάπτυξή τους, όπως το τέρμιναλ υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, επισήμανε πως στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο που θα καταστήσουν την περιοχή μία «δεύτερη Νορβηγία», η Ελλάδα έχει την προοπτική να γίνει η πύλη εισόδου της στην Ευρώπη. 
   Στήριξη ΗΠΑ για μετεξέλιξη σε ενεργειακό κόμβο   
 Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική που καταστρώνει το ΥΠΕΝ για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως συμπλήρωσε, προβλέπεται η περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό μίγμα, με τη διενέργεια εντός του 2018 διαγωνισμών για νέα ισχύος 1 GW, ενώ τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η υλοποίηση προγράμματος υποστήριξης της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ευθύνονται για το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης. 
 Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος σημείωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν σθεναρά την προοπτική εξέλιξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο. Έκανε ειδική μνεία στον σχεδιαζόμενο ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB) και το τέρμιναλ στην Αλεξανδρούπολη, ως έργα που θα αξιοποιούν την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, θα προσθέσουν στην ευρύτερη περιοχή νέες πηγές τροφοδοσίας με φυσικό αέριο. 
 Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, δυνητική θέση ανάμεσα σε αυτές τις πηγές έχει και το υγροποιημένο φυσικό αέριο που εξάγουν οι ΗΠΑ. Βέβαια, όπως πρόσθεσε, αυτές οι πηγές δεν σημαίνουν πως η Ευρώπη θα πάψει να καταναλώνει ρωσικό φυσικό αέριο. Θα σημαίνουν όμως πως θα υπάρξουν πιο ανταγωνιστικοί όροι, όπως επίσης και ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ρωσικό καύσιμο ως μέσο πολιτικών πιέσεων. 

 naftemporiki.gr

Γεωλόγοι: Πέντε μεγάλα ρήγματα στο Αιγαίο μπορούν να «δώσουν» σεισμούς άνω των 7 βαθμών

Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών. Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 20 υποθαλάσσια ηφαίστεια, αλλά μόνο ο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη φαίνεται να είναι ενεργός.

Αυτό προκύπτει από νέες έρευνες ξένων και Ελλήνων γεω-επιστημόνων στην περιοχή, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού, βασικό μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, εκτός από το ρήγμα της Αμοργού που ‘έδρασε' πριν περίπου 60 χρόνια και το οποίο χρειάζεται κάποιους αιώνες για να ξαναενεργοποιηθεί, τα υπόλοιπα ρήγματα μπορούν να δώσουν σεισμό, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιορισθεί χρονικά αν αυτός θα συμβεί σε μερικά χρόνια ή σε δεκάδες χρόνια.
Όσον αφορά τον κίνδυνο ενός μελλοντικού τσουνάμι, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιοχή έχει το σεισμικό δυναμικό που χρειάζεται (μέγεθος σεισμού περίπου 7), καθώς και πολλά απότομα ασταθή πρανή με μεγάλες μορφολογικές κλίσεις κατά μήκος των ρηξιγενών υποθαλάσσιων κρημνών, που μπορούν να δώσουν τσουνάμι, εφόσον ενεργοποιηθούν, όπως έγινε το 1956 με το μεγαλύτερο τσουνάμι του 20ου αιώνα στη Μεσόγειο.

 
Είχε προηγηθεί ο σεισμός του 1956, που προκάλεσε 53 θανάτους και πολλές καταστροφές στο νησί της Σαντορίνης και στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα τσουνάμι που είχε ύψος κύματος έως 30 μέτρων στην Αμοργό, 20 μέτρων στην Αστυπάλαια και δέκα μέτρων στη Φολέγανδρο.
Στην περιοχή αυτή του Αιγαίου υπάρχουν αρκετά υποθαλάσσια ηφαίστεια εκτός από το γνωστό Κολούμπο κοντά στη Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπισθεί περίπου 23 υποθαλάσσιοι ηφαιστειακοί κώνοι ευθυγραμμισμένοι στα βορειοανατολικά του Κολούμπου.
Είναι όμως πολύ μικρότεροι και οι κορυφές τους βρίσκονται πολύ βαθύτερα, έτσι ώστε δεν φαίνεται να υπάρχει πρόσθετος ηφαιστειακός κίνδυνος. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία των επιστημόνων, η ηφαιστειακή δραστηριότητα περιορίζεται στον τομέα του Κολούμπου και δεν συνεχίζεται προς τους τομείς της Ανύδρου και της Αμοργού.
Μια προϊστορία 3 έως 4 εκατομμυρίων ετών
Η ενεργοποίηση των ρηγμάτων στην τεκτονική ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού και η έναρξη καταβύθισης της περιοχής άρχισε πριν από τρία έως τέσσερα εκατομμύρια χρόνια και έκτοτε συνεχίζεται με την επέκταση και τη βάθυνσή της.
Οι επιστήμονες επιδιώκουν να χαρτογραφούν με μεγάλη λεπτομέρεια τα υποθαλάσσια ρήγματα, προκειμένου να γνωρίζουν το δυναμικό τους και το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να δώσουν. Μέχρι σήμερα ο βυθός της περιοχής ανατολικά της Σαντορίνης μελετήθηκε με το πλοίο «Αιγαίο» το 2001 και το 2006, ενώ νότια της Αμοργού χαρτογραφήθηκε από το αμερικανικό πλοίο «Marcus Langseth» το 2015. Σχετική σεισμική έρευνα είχε γίνει από το γερμανικό πλοίο «Poseidon» το 2006.
Οι ερευνητές παρουσίασαν τη νέα εργασία στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Τεκτονοφυσική» (Tectonophysics) με θέμα «Επεκτεινόμενος εφελκυσμός, βύθιση και πλευρική κατάτμηση στις λεκάνες Σαντορίνης - Αμοργού κατά το Τεταρτογενές : Επιπτώσεις στα γεγονότα της Αμοργού του 1956».
Σε αυτήν παρουσιάζονται επεξεργασμένα νέα ψηφιακά στοιχεία, που αποκτήθηκαν από τις ωκεανογραφικές έρευνες, τόσο για την βαθυμετρία και την ανάλυση του αναγλύφου του θαλάσσιου πυθμένα. Αναλύονται επίσης δεδομένα σεισμικής ανάκλασης για την ανίχνευση των γεωλογικών στρωμάτων και των τεκτονικών δομών, κυρίως των ρηγμάτων στο υπόβαθρο κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε βάθος πολλών εκατοντάδων μέτρων, κατά μήκος της ενεργής Τεκτονικής Ζώνης Σαντορίνης-Αμοργού, η οποία έχει συνολικό μήκος 60-70 χλμ και πλάτος 20-25 χλμ.
Μεταξύ άλλων ευρημάτων, διαπιστώθηκε ότι οι συνολικές μετατοπίσεις στα ρήγματα είναι της τάξης του ενός έως 2,5 χιλιομέτρων, με τη δημιουργία υποθαλάσσιων κρημνών ύψους πολλών εκατοντάδων μέτρων.
 «Εντοπίσθηκαν πρόσφατοι ρηξικρημνοί με ‘άλματα' της τάξης των επτά έως εννέα μέτρων κατά μήκος της βάσης του ρήγματος της Αμοργού, αμέσως πάνω από τον σημερινό υποθαλάσσιο πυθμένα, που μαρτυρούν την ενεργοποίηση του ρήγματος κατά τον τελευταίο σεισμό μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ το 1956», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Νομικού.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια διακριτή υποθαλάσσια κατολίσθηση στη στενή περιοχή του ρήγματος, η οποία να μπορεί να ευθύνεται για το τσουνάμι που παρατηρήθηκε κατά την ίδια χρονική περίοδο με το σεισμό.
«Έχουμε πλέον καταλάβει ότι το τσουνάμι του 1956 οφείλεται στην ταχεία ενεργοποίηση -στην τεκτονική κίνηση- του ρήγματος της Αμοργού και όχι στις κατολισθήσεις, που σαφως και αυτές μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι», επισήμανε η κα Νομικού.
Την επιστημονική εργασία ‘υπογράφουν' πλην της Π.Νομικού, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Christian Hubscher, καθηγητής γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στη Γερμανία. Συμμετείχαν επίσης οι υποψήφιοι διδάκτορες Γ.Φαραγγιτάκης και Δ. Λαμπρίδου του ΕΚΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποιοί ετοιμάζουν νέο πόλεμο στον Λίβανο;



Μια σύνοψη! Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χαρίρι παραιτείται και το ανακοινώνει από το Ριάντ, χωρίς να έχει συμβουλευτεί κανέναν ή να δίνει μια λογική εξήγηση. Η επανάκτηση από τη Δαμασκό των περιοχών που είχε καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος, σημαίνει την απώλεια της εξουσίας των σουνιτών και του άξονα Σαουδική Αραβία - Τουρκία και Ισραήλ-ΗΠΑ. Είναι αυτό το τέλος του πολέμου ή η αρχή ενός άλλου; 
Σαουδική πρόκληση εναντίον του Ιράν και της Χεζμπολάχ με εντολή της αυτοκρατορίας

 Προφανώς η περιοδεία του προέδρου Τραμπ στη Σαουδική Αραβία ήταν επιτυχής. Η Σαουδική Αραβία εφαρμόζει τις εντολές της αυτοκρατορίας και του Ισραήλ κατά γράμμα. 
Άραγε το ταξίδι του Jared Kuschner, γαμπρού του Προέδρου των ΗΠΑ, στη Σαουδική Αραβία προααναγγέλλει μαύρες μέρες για τον Λίβανο; Ναι, απαντά η ιστοσελίδα Moon της Αλαμπάμα, ο πόλεμος έρχεται στον Λίβανο. (...) Σήμερα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Αλ-Χαρίρι παραιτήθηκε κάνοντας γραπτή δήλωση από τη Σαουδική Αραβία. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Thamer αλ-Sabhan, σαουδάραβας υπουργός, κάλεσε σε «ανατροπή τη Χεζμπολάχ» και ανακοίνωσε «καταπληκτικές εξελίξεις» τις «ερχόμενες μέρες». Αναφερόμενος –με tweet- στην κυβέρνηση του Λιβάνου, ο υπουργός δήλωσε: «Έστειλα αυτό το tweet στην κυβέρνηση, επειδή το κόμμα του Σατανά (Χεζμπολάχ) εκπροσωπείται σ΄ αυτή και πρόκειται για ένα τρομοκρατικό κόμμα. Το πρόβλημα δεν είναι να ανατραπεί η κυβέρνηση του Λιβάνου, αλλά να ανατραπεί η Χεζμπολάχ ».
Είναι γνωστό πως «Ενώ υπήρξαν μάχες στη Συρία και το Ιράκ, στο Λίβανο επικρατούσε σχετική ειρήνη. Τώρα που ο πόλεμος στη Συρία πλησιάζει στο τέλος του, οι αντίπαλοι επανέρχονται στο πολεμικό πεδίο του Λιβάνου. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναζητούν ένα άλλο μέρος όπου θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την απώλεια της Συρίας. Η βίαιη επιθυμία να ισοφαρίσουν την κατάσταση θα μπορούσε να τους οδηγήσει να προσπαθήσουν να ξανακερδίσουν στο Λίβανο. Οι χώρες του Κόλπου, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θέλουν το Ιράν να αποκομίσει τα οφέλη μιας νίκης στη Συρία. Αν επιδιώξουν να εξισορροπήσουν τις περιφερειακές σχέσεις με την Τεχεράνη στη Μέση Ανατολή, ο μόνος τόπος για να γίνει αυτό είναι ο Λίβανος, παρά τους πολλούς κινδύνους που θα συνεπαγόταν».
«Σε αυτή την περίπτωση, παρά την απροθυμία της να θέσει σε κίνδυνο την επιρροή της στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να έχει άλλη επιλογή παρά να δεχτεί την πρόκληση, ειδικά αν έχει ισραηλινό συστατικό. Η λιβανική πολιτική οργανώνεται σύμφωνα με μια περίπλοκη συμφωνία. Το στρατόπεδο των Σουνιτών, που χρηματοδοτείται από τους Σαουδάραβες, είναι ο πρωθυπουργός Χαρίρι. Η θέση του προέδρου καταλαμβάνεται από τον πρώην χριστιανό στρατηγό Michel Aoun. Η θέση του Προέδρου του Κοινοβουλίου καταλαμβάνεται από τον αρχηγό του σιιτικού κινήματος Amal Nabih Berri. (...) Ο Χαρίρι είχε πρόσφατα διορίσει έναν πρεσβευτή του Λιβάνου στη Συρία. Επίσης, με πρόσκληση του Χαρίρι, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βηρυτό ο Ali Velayati, ανώτερος σύμβουλος του Χαμενεΐ, ανώτατου ηγέτη του Ιράν. Οι Σαουδάραβες δεν εκτίμησαν τις κινήσεις αυτές. Έτσι, το σχέδιο Thamer ξεκίνησε. Έστειλαν ένα ιδιωτικό αεροσκάφος και έφεραν τον Χαρίρι στο Ριάντ (σ.σ. ουσιαστικά τον απήγαγαν). Εκεί, ο Σαουδάραβος πρίγκιπας-διάδοχος Mohammad bin Salman έδωσε στον Χαρίρι την επιστολή παραίτησης (γραμμένη από τον Thamer;) που διάβασε στη Σαουδική τηλεόραση».
Η Σαουδική Αραβία του Mohamed Ibn Salman: ένας κίνδυνος για την ειρήνη
Λέγεται ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται πίσω από αυτό το μακιαβελικό σκηνικό, αλλά δεν είναι μόνη της. Προφανώς, γίνεται με τις εντολές της Αυτοκρατορίας και του Ισραήλ. Ο πρίγκιπας Mohamed Ibn Selman, ο παντοδύναμος διάδοχος (σ.σ. συνέλαβε την ελίτ της χώρας με το πρόσχημα της διαφθοράς), απομόνωσε τον ξάδερφό του πρώην αρχηγό του στέμματος και έχει καταληφθεί από την τρέλα της μεγαλοπρέπειας και θέλει να ελέγχει τα πάντα, βοηθούμενος από την ασθένεια του πατέρα του που αφήνει τα χέρια ελεύθερα.
Και είναι απορίας άξιο γιατί κανένας δεν μιλάει για τη γενοκτονία που επισυμβαίνει στην Υεμένη. Λες και δεν συμβαίνει τίποτα, ενώ έχουμε χιλιάδες θανάτους, θύματα των βομβιστικών επιθέσεων, της χολέρας και του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών. Η Σαουδική Αραβία, της οποίας τις αρετές ανακαλύπτει η Δύση (σ.σ. θα δώσει διπλώματα οδήγησης στις γυναίκες!), εμποδίζει τα Ηνωμένα Έθνη να προμηθεύουν τους ανθρώπους στην Υεμένη με είδη που θα καλύπτουν βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για τη χολέρα, του καθαρισμού των υδάτων και των τροφίμων. Αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μπλοκαρισμένο γιατί η Υεμένη δεν είναι θέμα για τις μεγάλες δυνάμεις και τις τρεις Δυτικές χώρες.  Η Αυτοκρατορία και οι δύο υποτελείς της έχουν πάντα το τζόκερ του δικαιώματος αρνησικυρίας.

Στην πραγματικότητα, «Η (δήθεν) παραίτηση του Σαάντ Χαρίρι είναι ένα συντονισμένο σχέδιο που αναπτύχθηκε από κοινού από τον Mohamed Bin Salman και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου προκειμένου να σταματήσει η πρόοδος της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ και των σύρων και ιρανών συμμάχων της στην περιοχή… Η Σαουδική Αραβία βλέπει το Ιράν ως θανάσιμο εχθρό της και δεν θα διστάσει να υποστηρίξει μια νέα επίθεση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο».
Πώς αντιλαμβάνονται οι Λιβανέζοι αυτή την παραίτηση του Χαρίρι; Οι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Michel Aoun, τον περιμένουν να επιστρέψει! Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Sayyed Hassan Nasrallah καταγγέλλει τη σαουδική παρέμβαση στις υποθέσεις του Λιβάνου. Ο Πρόεδρος Michel Aoun δεν θεωρεί έγκυρη την παραίτηση από το τηλέφωνο. Στην επιστολή παραίτησής του, που έγραψαν οι Σαουδάραβες, ο Χαρίρι κατηγορεί το Ιράν για παρέμβαση στη λιβανέζικη πολιτική. Η παραίτηση του Χαρίρι αποσκοπεί στην πρόκληση συνταγματικής κρίσης στο Λίβανο και στην αποτροπή νέων κοινοβουλευτικών εκλογών. Αυτή είναι η κλιμάκωση του σχεδίου της Σαουδικής Αραβίας.
Τι θα γίνει τώρα;
• Η κυβέρνηση Τραμπ θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις κατά της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου.
* Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα χρηματοδοτήσει τοπικές τρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Λίβανο.
* Οι σουνίτες εξτρεμιστές θα επιδοθούν σε νέες προσπάθειες δολοφονίας, τρομοκρατικές επιθέσεις και ταραχές κατά των Χριστιανών και των Σιιτών στο Λίβανο.
* Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να πιέσουν τον στρατό του Λιβάνου να κηρύξει τον πόλεμο στη Χεζμπολάχ.
* Το Ισραήλ θα προσπαθήσει να προκαλέσει τη Χεζμπολάχ και να την αποπροσανατολίσει με νέες μηχανορραφίες στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία. Αλλά δεν θα ξεκινήσει ένας πραγματικός πόλεμος.
Για το site Moon της Αλαμπάμα, το σχέδιο είναι απίθανο να επιτύχει για διάφορους λόγους:
* Ο λαός του Λιβάνου στο σύνολό του δεν θέλει νέο εμφύλιο πόλεμο.
* Οι κυρώσεις εναντίον της Χεζμπολάχ θα πλήξουν τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των σουνιτικών συμφερόντων.
* Θα εγκατασταθεί ένας νέος πρωθυπουργός της Σουνιτικής χώρας αντί της σαουδικής μαριονέτας που παραιτήθηκε.
* Ο Λίβανος θα γίνει μια νέα αγορά για τους Ρώσους και τους Ιρανούς».
«Οι ρωσικές εταιρείες θα ασχοληθούν με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Λίβανο και στη Μεσόγειο και θα αντικαταστήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχέδιο Σαουδικής Αραβίας/ ΗΠΑ/ Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ μοιάζει με μια ανήμπορη οργή, που προκαλείται από την ήττα τους στη Συρία και το Ιράκ. Τα ιρακινά στρατεύματα, παρά τις διαμαρτυρίες των Ηνωμένων Πολιτειών, εκκαθάρισαν τις συνοριακές περιοχές με τη Συρία από τους ισλαμιστές. Οι ιρακινές πολιτοφυλακές έχουν διασχίσει τα σύνορα για να βοηθήσουν τα συριακά στρατεύματα να επανακτήσουν τον Abu Kamal, την τελευταία περιοχή που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό θα ανοίξει τελικά μια άμεση διαδρομή από τη Συρία στο Ιράκ και πέρα ​​από αυτήν. (...) Το ισλαμικό κράτος που χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία (στο Ιράκ και τη Συρία) έχει καταστραφεί (...) Το Ιράκ έχει επανακτήσει την εθνική του κυριαρχία. Καταδίκασε το ISIS, εμπόδισε τους Κούρδους να αποκτήσουν μέρος της αραβικής επικράτειας και απέτρεψε όλες τις προσπάθειες επανέναρξης ενός εμφυλίου πολέμου. (...) Είναι πολύ πιθανό ότι η ισχυρή συμμαχία της Συρίας, του Ιράν, της Ρωσίας και της Χεζμπολάχ να κερδίσει τον πόλεμο. (...) Οι προσπάθειες των Σαουδάραβων και των Ηνωμένων Πολιτειών για ελιγμούς για να αποτρέψουν μια λεγόμενη ιρανική (και ρωσική) επιρροή, επέτρεψαν στο Ιράν (και στη Ρωσία) να βελτιώσει  τη θέση του, πολύ καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να ελπίζει».
Νέες εστίες πολέμου στη Μέση Ανατολή
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δεν θα επιτρέψουν στους Ρώσους να αναδιατυπώσουν τον ενεργειακό χάρτη της Μέσης Ανατολής; Μάλλον όχι. Πάντως, η ανάληψη του ελέγχου των ανατολικών περιοχών της Συρίας, από το συριακό στρατό και τους συμμάχους του, οδηγεί όχι μόνο στην απελευθέρωση ζωνών εξόρυξης πετρελαίου που είναι απαραίτητη για την ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά κυρίως λειτουργούν ως σταυροδρόμι συνάντησης με τις δυνάμεις της Βαγδάτης στα σύνορα με το Ιράκ, μία ζώνη περίπου 650 χιλιομέτρων μεταξύ της Ιορδανίας και της Τουρκίας».
Θα υπάρξει πόλεμος κατ’ ανάθεση;
Με την ίδια τάση αύξησης της έντασης, η εκτόξευση ενός πυραύλου ενάντια στο Ριάντ και η ανάσχεση από πυραύλους Patriot είναι ένα επικίνδυνο σήμα. Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί μια όλο και πιο πολεμική ρητορική εναντίον του Ιράν. Η Μέση Ανατολή κρατάει την αναπνοή της μετά την εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη (σ.σ. η κατασκευή αποδίδεται στο Ιράν) κατά του αεροδρομίου του Ριάντ και την ανάσχεσή του από πύραυλο Πάτριοτ.
«Η Σαουδική Αραβία στο Ιράν: θα δείτε την απάντηση", είναι ο τίτλος της Okaz, μεγάλης εφημερίδας της Τζέντα. Ομοίως, η ιστοσελίδα της εφημερίδας της Σαουδικής κεφαλαίου Al Riyad αναφέρει το διάδοχο του θρόνου, τον πανίσχυρο Mohammed bin Salman, να δηλώνει πως «οι πύραυλοι που παρέχει το Ιράν στις πολιτοφυλακές [Χούθι στην Υεμένη] είναι μια άμεση στρατιωτική επίθεση».
Συμπέρασμα
Παρά τα έξι χρόνια σκληρού πολέμου, το συριακό ντόμινο δεν έχει τελειώσει. Πρόκειται για την επιστροφή στο status quo ante, στην προηγούμενη του πολέμου στην Συρία κατάσταση; Γνωρίζουμε ότι έχουμε τον πρώτο «γύρο» της ανάφλεξης της Μέσης Ανατολής, που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που δεν ξέρουν τίποτα για αυτές τις στρατηγικές των «μεγάλων παικτών» που καθορίζουν τη ζωή τους -200.000 Σύριοι νεκροί για το τίποτα, και εκατομμύρια ξεριζωμένοι πρόσφυγες-.
Το σενάριο μιας πολεμικής αντιπαράθεσης στο Λίβανο του Ισραήλ, των ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία από τη μια πλευρά, και από την άλλη, του Ιράν, της Συρία, του Ιράκ και της Ρωσίας είναι επί θύραις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι καθοριστικοί για την ειρήνη του κόσμου.
Και η Ελλάδα; Που βρίσκεται η Ελλάδα μέσα σ' όλα αυτά. Τώρα γίνεται αντιληπτή η σημασία της αμερικανικής βάσης στη Σούδα. Αλλά θα εμπλακούμε εμείς σ' έναν νέο πόλεμο στην περιοχή; Ας ελπίσουμε πως όχι.
*Πληροφορίες AgoraVox-μετάφραση αποσπασμάτων από Artinews.gr


η σκιά του Ταρτούφου - του φώτη μισόπουλου



μονόπραχτη ειρωνεία σε δυο σκηνές και τέσσερις εικόνες

''Ο φιλόσοφος παράγει ιδέες, ο ποιητής ποιήματα, ο πάστορας κηρύγματα, και ούτω καθ' εξής. Ο εγκληματίας παράγει εγκλήματα'' / ΚARL MARX, ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ [1*]

[Δεν υπάρχουν σκηνικά, ένας οποιοσδήποτε χώρος. Κάθονται σχεδόν ανάμεσα στο κοινό καθ' όλη τη διάρκεια τηης παράστασης, - ο ΜΟΛΙΕΡΟΣ, ο ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ, η ΦΙΛΙΠΠΙΝΑ, υπηρέτρια της κυρά Πετρούλας μητέρας του Οργκόν [Οργώνη] - ΒΟΥΒΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - μιας αόριστης συγκατάθεσης ή ακόμα και μη επικύρωσης του δρώμενου,- συμμετοχή σε μια ιστορική κι αισθητική αποδοχή ή όχι, για όσα συμβαίνουν και περιγράφονται][Λίγο φως]

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ :
ΙΩΝΑΣ 
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ
ΦΑΝΤΑΣΜΑ

Α' ΣΚΗΝΗ
1η ΕΙΚΟΝΑ


[όλα τα πρόσωπα είναι παρόντα, υποδυόμενα ένα είδος αρχαίου χορού - σε τυχαίες θέσεις, κάποτε τελείως ακίνητα όταν δεν μιλούνε]-[φασαρία, ομιλίες, ήχοι-συμμετέχουν οι θεατές επίσης][μεγάλη παύση]
ΙΩΝΑΣ : Το συνταρακτικό μυστικό : στο μεταξύ ήρθε ένα τρένο, όπως αυτά που έβγαζε ο Γκόρκυ από τη τσέπη του - γεμάτα
χαφιέδες[3*] - φορούσαν βαριά πανωφόρια γούνινα σαν ανεπίτρεπτες συζητήσεις, - αν και είμαι σε θέση να στέκω στα πόδια μου, περιμένω θαύματα - τον άνεμο που δεν παρασύρει φύλλα, ή ένα μαγκάλι σαν το χρώμα των τοίχων [οι άλλοι μένουν αποσβολωμένοι, ξαφνικά ξεσπούν σε γέλια, ειρωνικά σχόλια, χειροκροτήματα]-[ησυχία].
Έκλεισα την πόρτα, - η σκιά του πνιγμένου μένει για πάντα στο νερό, τόγραφε κάπου ο Γουίλιαμ [2*], τα μάτια βαραίνουν με τη θλίψη όσο γερνάς, σα να τελειώνει με κάποιο τρόπο η θάλασσα [μικρή παύση]
ΓΥΝΑΙΚΑ : ''Τώρα θα ζούμε μαζί θ' απατούμε τον Δορυμέδοντα ή όποιον άλλον μάς δείξει ο Οιδίποδας, στην ουσία'' [3*]
ΙΩΝΑΣ : Αυτό ήταν όλο;;
ΓΥΝΑΙΚΑ : Ναι, θα βάζεις το χέρι σου στο λαιμό μου, σα να πρόκειται να ματαιωθεί και το τελευταίο γκρίζο παράθυρο, κι έπειτα μια νύχτα θ' ακούσεις την απάντηση, θα έρθει μόνη της
ΙΩΝΑΣ : Πώς κι από πού;;
ΓΥΝΑΙΚΑ : Φαντάσου, την ιστορία ενός ξεγραμμένου βιβλίου, σαν κάποιος νάχει κάνει την απογραφή από ό,τι τον τυράννισε στη ζωή του - θα σου πω άλλη φορά, πρέπει να φύγω [απομακρύνεται]
ΙΩΝΑΣ : Κατάφερα σιγά σιγά να μαζέψω τα κομμάτια του παρελθόντος και θέλει να προσέχω, - ένας χαμένος εμιγκρές - εξακολουθώ να θυμάμαι εμπειρίες με φαντάσματα...


ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : [σχεδόν διακόπτει] Αποσύνθεση, απερίγραπτη αποσύνθεση - απλά ο φόβος του βίαιου θανάτου, - φύλαξε την αλαζονεία για την σιωπή της περιφρόνησης, ζωές που εξηγήθηκαν δεν είναι ζωές, οφείλει να είναι αδύνατη και η πιο μικρή φιλοφρόνηση σε ορισμένους
ΙΩΝΑΣ : Δεν θα είμαι ούτε καν εγώ ο ίδιος αυτός που υπήρξα και δεν είμαι πια αυτός που ταίριαζε στο εγκαταλειμένο σπίτι - είμαι κάποιος που έζησε χωρίς προορισμό σε άλλες νύχτες
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Ίσως να ζήσατε στο βάθος ενός φόνου που δεν έγινε ποτέ γνωστός - έγιναν γνωστές όμως και διαδόθηκαν οι σημειώσεις του ποινικού δικαίου ανάμεσα στους φοιτητές - θα μιλάτε στο διηνεκές για το εγκώμιο ενός εγκλήματος 
ΙΩΝΑΣ : Κάποτε θ' αποδειχτεί ο σκοπός για τις σκιές που φέγγουν στα παράθυρα - μέρες κλινήρης, θα έρχεσαι να ελέγξεις αν βάζω τα δυνατά μου, πόσο εν τέλει διαρκεί, αλλά θα έχω φύγει
ΓΥΝΑΙΚΑ : [επανέρχεται την ώρα που μιλάει ο Ιωνάς] Θα μπορώ να βλέπω το βάθος του ματιού σου, το θόλο που με ζύγιζε και με κράτησε τόσες δεκαετίες σε μια απαίτηση και σε μια τελευταία σελίδα, - λατρεύοντας το ίδιο ένα υγρό τζάμι
ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : ''Ποιος ήταν;;'', θα ρωτήσουν
ΙΩΝΑΣ : Θ'απαντήσουν μόνοι τους, ''κανείς, ακόμα κι αν έστεκε κάποιος έφυγε'' [μικρή παύση] και μετά θα κατεβείς στην πόλη, καθώς δεν ακούγεται τίποτα όπως τις παλιές μέρες [Φως. Σκοτάδι]


2η ΕΙΚΟΝΑ
[Λίγο φως]

ΓΥΝΑΙΚΑ : Έχουμε σε όλα απαντήσει - τα φώτα του δρόμου και τα τρένα κρατούν τη μεγάλη υπεκφυγή, εκτός άμα ξέρεις πώς να ξοδεύεις τη ψυχή σου, με τι μαεστρία τινάζεις το αγιόκλημα όταν έρθει ο καιρός - και μην παιδεύεσαι στο τέλος θα βάλουμ' έναν τίτλο, κάθε ταλαντευόμενη αγανάχτηση ανάμεσα σε μιαν αρχή και σε μιαν αρχή [παύση]
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Εσείς τι νομίζετε, η νομισματοκοπία θα έφτανε στη σημερινή τελειότητα, αν δεν υπήρχαν επίπονοι κι εργατικοί παραχαράκτες;; Κι ίσως αυτός που θ' ανοίξει την πόρτα να λέει παρήγορα πράγματα, πού ξέρεις, καμιά φορά μ' ένα πρόσωπο ανάμεσα στα βότσαλα φανερώνεται ο θαλασσινός καημός, - άλλοτε αναρωτιόμουν ποιοι κάθονται στ' ακρωτήρια, τι να ζητάνε οι πίκρες στη μέση του πέλαγου μες στο Αιώνιο Θήλυ


ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Παραμονεύουνε αιθρίες, οι ζωντανοί μπαλώνουν τις συνομωσίες τους, τελεσιδίκησαν τα μεθεόρτια [γελάει]-''φυσικές εξισορροπήσεις, που υποκαθιστούν ή ανοίγουν μια ολόκληρη προοπτική ''ωφέλιμων κλάδων απασχόλησης''[1*]- δεν ζούνε με γυμνοπαιδίες οι ταρτούφοι [γελάει τρανταχτά με ειρωνεία], ψάχνουν ανήξερους να πούνε φτήνειες και παραβολές, πόσοι θα είναι απολογούμενοι άραγε,- να εγερθεί από τη θέση του ο Αναγνώστης και να μιλήσει με τα 32 του ετερώνυμα [ησυχία- ελάχιστο φως]
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ : Πόσοι θα ζούνε από μάς μόλις πεθάνουν τα ποιήματα, σύντροφοι, ήθελα να γράψω για την αντοχή των υλικών τους, προγραμματίζονται θρήνοι κάθε που αποτυχαίνει μια εξέγερση και ξεκινούμε την επόμενη με λίγο στάρι για τα μνημόσυνα και για την προσφυγιά μας,- άγνωστες φωνές που σάπισαν θα μιλήσουν για το ξημέρωμα, ούτ' ένα ηλιοστάσιο να πάρουμε ανάσα- σαν τα παλιά εικονίσματα που μόνα τους φροντίζουν τη ζωή - το λίγο φέγγος που απομένει - ''ας αφήσουμε τη σφαίρα του ιδιωτικού εγκλήματος, χωρίς εθνικό έγκλημα θα μπορούσε να υπάρξει  παγκόσμια αγορά;; Θα υπήρχαν έθνη;;''[1*] [σούσουρο, φωνές επιδοκιμασίας]- [ησυχία], ανάβανε φωτιές, μεγάλες κίτρινες φωτιές, - το πλοιάριο ήτανε άδειο όπως το άνοιγμα της αυλαίας ή το στόμα της θάλασσας, πέστα, καλέ μου Ιωνά τι είδες - πες μας [μικρή παύση].


ΙΩΝΑΣ : ''Από δω μάς πλησιάζουν τα κήτη'', φώναζα, ένοιωθα τη ζεστασιά του ήλιου σα ν' αποκαλύπτονταν η εξαθλίωση, - δεν είναι το ίδιο με τα ζώα και τα πουλιά -, ζούνε μαζί χωρίς να θυμούνται το παρελθόν ή κοιμούνται από απροσδόκητη απροσεξία, - ο ήχος των κυμάτων διαλύει τις υποψίες όπως ένα παλιό μυστικό δωμάτιο που γυρεύει από μόνο του να φυλακίσει ανείπωτους χρησμούς κι ασυνήθιστους ήχους
ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Θα ψάξουμε άλλα πρόσωπα....
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : ''Το έγκλημα αποσύρει από την αγορά εργασίας τον περιττό πληθυσμό''[1*]
ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Όσα ξύπνησαν νωρίς στο ακατανόητο τίποτα - θα ψάξουμε άλλα πρόσωπα
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Υπήρχε μια φωνή που δε μίλησε ποτέ, ένας τόπος που στραγγίζει τη μοναξιά -''το έγκλημα επινοεί διαρκώς νέα επιθετικά μέσα για να προσβάλει την ιδιοκτησία κι έτσι γεννά νέα αμυντικά μέσα στην ανακάλυψη μηχανών''[1*]
ΓΥΝΑΙΚΑ : Όμως φαίνεται- είναι στην άκρη μιας ολόκληρης μετανάστευσης
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ : Η χροιά των χρωμάτων προδικάζει τις ανυπαρξίες...
ΙΩΝΑΣ : Όταν η απώλεια είναι αναπόφευκτη....
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ : ....και μεις αλλάζουμε κατεύθυνση όπως ο τοίχος καθώς ξαφνιάζει η τόση ησυχία ανάμεσα στα φυλλώματα
ΓΥΝΑΙΚΑ :....ή τα πουλιά που μεταφέρουν ένα μήνυμα πάνω απ' την πόλη για την άλλη εποχή [Φως. Σκοτάδι]


Β' ΣΚΗΝΗ
1η ΕΙΚΟΝΑ

[Φως][Μπαίνει ο ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ. Κρατάει ένα ένταλμα σύλληψης. Κοιτάζει γύρω του καχύποπτα]

ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ : Κυρίες και κύριοι, έχω ένταλμα σύλληψης για τον Ταρτούφο. Παρακαλώ να παρουσιαστεί αμέσως μπροστά μου χωρίς διαμαρτυρίες και θεατρινισμούς. Να σεβαστεί τον θεσμό της κρατικής Διοίκησης.Κατηγορείται για ταρτουφισμό - ως δραπέτης και καταζητούμενος εξακολουθούσε να διαπράττει απάτες κατά συρροή σε βάρος ευυπόληπτων ανθρώπων [ο ένας κοιτάζει με καχυποψία τον άλλο][ησυχία]
ΓΥΝΑΙΚΑ : Χάθηκαν οι παλιές εξεγέρσεις με τις αυθόρμητες γονυκλισίες [παύση][με μπρίο, συνεχίζει] : ''Απαλλάχτε με κ.αστυνόμε, απ' τις ενοχλητικες αυτές παρουσίες και φωνές. Παρακαλώ εκετελέστε τη διαταγή σας και συλλάβετε τους κυρίους''[4*]
ΙΩΝΑΣ : [κάνοντας τον αδιάφορο] Οι αμφιβολίες από τη μυρωδιά του πεύκου θύμιζαν ταξίδι που αναβλήθηκε
ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : [γελάει]Αντικλείδι που πέφτει εκστομίζοντας την πιο απίστευτη υπόσχεση ή καταιγίδα
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Σα να μιλάμε την ίδια γλώσσα νομίζω, ερημώνει το τοπίο με τις ώχρες, δεν υπάρχουν χίμαιρες μάς ανήκουν όλα

ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ : Κυρίες και κύριοι, είμαι αναγκασμένος να σάς διαβάσω από το κείμενο του εντάλματος μερικές αποσπασματικές φράσεις λόγω της καταστάσεως, η οποία είναι σοβαροτάτη [παύση]
ΓΥΝΑΙΚΑ : Είστε σίγουρος πως πρόκειται για μάς;;
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ : Λοιπόν, ''αυτό που ονομάζουμε στον κόσμο μας Κακό, είτε ηθικό, είτε φυσικό, είναι η μεγάλη αρχή που μάς κάνει κοινωνικά πλάσματα, η σταθερή βάση, η ζωή και το στήριγμα όλων των τεχνών και των ενασχολήσεων ανεξαιρέτως - και τη στιγμή που θα έπαυε να υπάρχει το Κακό η κοινωνία θα ήταν καταδικασμένη να φθαρεί, αν όχι να καταποντιστεί αύτανδρη'' [1*][5*]
ΓΥΝΑΙΚΑ : Το είπατε και μόνος σας ότι το Κακό είναι απαραίτητο στο δράμα που ονομάζεται Ιστορία, αλλοιώς θα βυθιστουμε κατά τρόπο αύτανδρο. Συνεπώς δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μάς συλλάβει- να ψάξετε εσείς τον υποτιθέμενο απατεώνα, τον Ταρτούφο, όπως τον αποκαλέσατε. Θεωρώ ότι ζούμε μια παρεξήγηση και θα ζητήσουμε πολιτική προστασία. Να μάς πείτε όνομα κι επίθετο του δικαστή που εβγαλε μια τέτοια γελοία απόφαση
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ : Μάλιστα, μάλιστα - τι αυθαιρεσίες είν' αυτές, κάτι δεν πάει καλά
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ : Αποφασίστε ποιος είναι ο Ταρτούφος, επειδή τον ξέρετε, έχετε μαζί του συνδιαλλαγές και συναλλαγές ισοβίως [ανάβει τσιγάρο], - φυσικά και θα περιμένω να μου τον υποδείξετε, έχω την υπομονή του λειτουργήματός μου [γελάει δυνατά-ξαπλώνει αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα. ''Πηγαδάκια'' μεταξύ των άλλων, βουή, μουρμούρες , σούσουρα, ανησυχία, μιλάνε σε κινητά, επιχειρηματολογούν μεταξύ τους, μαλώνουν]
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ : Νομίζω ότι ζείτε ακόμα στην εποχή του Μολιέρου, οι κοινωνίες έχουν αλλάξει δεν είναι αυτές που αναλύσατε εν προκειμένω...


ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ : Δεν κρίνονται οι αποφάσεις των δικαστών, άλλωστε εγώ είμαι εκτελεστικό όργανο. Περιμένω...
[Ησυχία. Μεγάλη παύση]
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : [μονολογεί] ....κι εκεί που έδειχνε το δάχτυλο τους τρεις ναύτες με το ζυμωτό ψωμί στο βυθό της μαγεμένης ακτής με τ' αρμυρίκια, χτίζουμε τις καινούριες ανεμοδόχες, δίπλα στα σόκορα, κολλητά στις τσιμινιέρες ή μάς χλευάζανε μ' εκείνες τις γνωστές χειρονομίες.. [φως]


2η ΕΙΚΟΝΑ

ΓΥΝΑΙΚΑ : Συμβολικές φιλοφρονήσεις και δώρα αρχαίων ενιαυτών, ρέμπελες σκέψεις που γίναν επιβλητικές από τον άνεμο και τα μοιραία περιττώματα των γλάρων [παύση] Θα γυρίσουμε κάποτε - όλ' αυτά τα δήθεν ανέσπερα συνοικέσια διδάσκουν τις ακινησίες των υδάτων, μόνο μ' επίμονες σιωπές αντιμετώπιζα τους πεθαμένους, το ριζικό μου, τον ήλιο που χαμήλωνε...[παύση]. Να, λοιπόν, που πλησιάζει ο θάνατός μας - όλα τα εγκλήματα διαπράττονται με τη βεβαιότητα μιας κυριαρχικής αθωότητας, μιας ομίχλης που μοιάζει με δικαίωμα
[χτυπά το κινητό του αστυνομικού]
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ : Μάλιστα κ. Εισαγγελεύ, μάλιστα, θα παρθούν καταθέσεις από όλους. Μάλιστα, αμέσως. [βγάζει ένα σημειωματάριο τσέπης κι ένα στυλό. Καλεί με το χέρι έναν - έναν]. Παρακαλώ, λέγεστε;;
ΙΩΝΑΣ : Ταρτούφος
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ : Η κυρία;;;
ΓΥΝΑΙΚΑ : Ταρτούφος
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ : Οι κύριοι;;
ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Ταρτούφος
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ : Ταρτούφος
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ : Ο επόμενος
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ : Ταρτούφος
[παύση][ο αστυνόμος καλεί στο κινητό του τον εισαγγελέα]
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ : [έχουν φύγει όλοι] κ. Εισαγγελεύ δεν ξέρω αν γίνομαι πιστευτός. Έχουμε πέσει σε σπείρα από δαύτους, σε συμμορία ταρτούφων- ναι, ναι,- απόλυτα σίγουρος. Πέντε τον αριθμό ίσως και πιο πολλοί. Άλλωστε ήταν αναπόφευκτο [ακούγονται βήματα - σχεδόν σκοτάδι]
ΦΑΝΤΑΣΜΑ :....ποιο είν' αυτό το αναπόφευκτο που μάς λυγίζει, αφού δε το νοιώθουμε από πριν και τώρα ήρθε η στιγμή να σου μιλήσω όπως μια ευτυχισμένη νύχτα ή το γέλιο κάπου - αλησμόνητες ιστορίεςμε οικογενειακούς γιατρούς ή κατοικίδια που χάθηκαν απότομα σε νεροποντές κι εγώ πεθαμένος δεκαετίες με το τσιγάρο στο στόμα ζητούσα φωτιά, σα να 'πρεπε να φύγω για το μέτωπο, ανακαλύπτοντας τη ματαιότητα με τρόπο μοναδικό [μικρή παύση]
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ : Πατέρα εσυ;;, - πατέρα!! [μικρή παύση]
ΦΑΝΤΑΣΜΑ : Όχι. Λάθος. Ταρτούφος.

Φως. Σκοτάδι. ΑΥΛΑΙΑ.



ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ-ΑΝΑΦΟΡΕΣ
[1*] Καρλ Μαρξ, Το εγκώμιο του εγκλήματος, Άγρα, μτφρ. Τζενη Μαστοράκη, 1982
[3*] Μαξίμ Γκόρκυ, Ο χαφιές, μτφρ. Ορέστης Ορλώφ, Παρα πέντε/ ars brevis, αχρονολ.
[2*] το κείμενο υπονοεί τον Γουίλιαμ Φώκνερ, Η βουή και η μανία, Καστανιωτης, μτφρ. Παύλος Μάτεσις, 2010
[4*] Μολιέρος, Ο ταρτούφος, μτφρ-διασκευή Κ.Χ.Μύρης, Ηριδανός, 2006
[5*] ο.π. στο [1*] αναφορά του Μαρξ στον Bernard de Mandeville [1670-1733]