Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Αμήχανη και άσφαιρη αντιπολίτευση

Με τα μνημονιακά μέτρα να λειτουργούν ως «στενός κορσές» και τους Θεσμούς των δανειστών σε ρόλο «κέρβερου» που παρακολουθεί για να αποτρέψει οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις, τα περιθώρια άσκησης αντιπολίτευσης είναι περιορισμένα. Ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να ψέγει την κυβέρνηση για πολλά επιμέρους  θέματα, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει μια άλλη οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική. Τα όρια τους καθορίζονται λίγο-πολύ από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα – και για τον αρχηγό της ΝΔ η τήρηση αυτών των δεσμεύσεων είναι θέμα αρχής και συνέπειας, όπως έχει διακηρύξει.

Ετσι, ενώ η κυβέρνηση επωμίζεται  το πολιτικό κόστος των μνηνονιακών μέτρων που προκαλούν δυσφορία στα λαϊκά στρώματα, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να επωφεληθεί. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν την ΝΔ να έχει «πιάσει ταβάνι».
Για να συντηρήσει και να διευρύνει την επιρροή του κόμματος του, ο κ. Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να  δίνει μια συνεχή  επικοινωνιακή μάχη κατά της κυβέρνησης, επιμένοντας σε σκληρή αντιπολιτευτική τακτική.
Χωρίς όπλα
Το ζήτημα είναι πώς και πάνω σε ποια θέματα θα γίνεται αυτός ο πόλεμος φθοράς της κυβέρνησης. Οι παλιές  πολιτικές συνταγές είναι ανεφάρμοστες – και ούτως ή άλλως δεν θα είχαν ουσιαστική επίδραση στο εκλογικό σώμα.
Παροχές δεν μπορεί να «τάξει» - είναι απαγορευμένες από τις συμφωνίες και τους δανειστές. Οι ελαφρύνσεις σε φόρους  είναι μια υπόσχεση που όλοι ξέρουν ότι δύσκολα μπορεί να εκπληρωθεί, καθώς  υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι από τους οποίους καμία κυβέρνηση  δεν μπορεί να παρεκκλίνει  χωρίς να έλθει σε σύγκρουση με τους δανειστές. Στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής η κυβέρνηση  εμφανίζεται πιο ευαίσθητη από την «νεοφιλεύθερη» ΝΔ.
Ένα προσφιλές πεδίο για τον αρχηγό της ΝΔ είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.  Όμως, στα ζητήματα αυτά ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δώσει δείγματα γραφής ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το σλόγκαν του «λιγότερο κράτος»  μεταφράζεται από πολλούς σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και εν πάση περιπτώσει δημιουργεί εργασιακή ανασφάλεια.
 Μάχη με πυροτεχνήματα
Τι μένει λοιπόν στη φαρέτρα της ΝΔ ως όπλο  στην επικοινωνιακή μάχη; Τίποτα ουσιαστικό. Γι αυτό η καθημερινή πολιτική ατζέντα κινείται έξω  από τα σημαντικά θέματα της οικονομίας, της απασχόλησης, της κοινωνικής πολιτικής.
Το επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγκάζεται να «ανακαλύπτει» και να δημιουργεί  θέματα, δίνοντας συνεχώς μια μάχη εντυπώσεων, αλλά όχι ουσίας. Ετσι όμως ούτε την κυβέρνηση πλήττει σοβαρά, ούτε μπορεί να εμφανίσει τη ΝΔ ως πειστική εναλλακτική λύση για  των αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.
Τους τελευταίους μήνες έχει επικεντρώσει την αντιπαράθεση σε θέματα όπως  η «αριστεία», οι σημαιοφόροι και η πρωινή προσευχή στα σχολεία, ο προσδιορισμός φύλου – και πρόσφατα  η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Κανένα δεν αποτελεί θέμα αιχμής για την κοινή γνώμη, ούτε μπορεί να απασχολήσει πολύ καιρό τον πολιτικό διάλογο. Όλα λειτουργούν σαν «πυροτεχνήματα», σε λίγες μέρες ξεχνιούνται και το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ πρέπει να ανακαλύψει καινούργια.
Μόνο προς τα δεξιά
Η επικοινωνιακή μάχη δίνεται λοιπόν σε επουσιώδη ζητήματα εντυπώσεων, με τα οποία η ΝΔ απευθύνεται κυρίως στα συντηρητικά αντανακλαστικά των δεξιόστροφων ψηφοφόρων. Συσπειρώνει ένα μέρος της εκλογικής της βάσης, μπορεί να κερδίζει κάτι προς τα δεξιά.
Ομως δεν υπηρετεί τον βασικό στόχο της, που είναι η διεύρυνση της επιρροής της προς το κεντρώο εκλογικό σώμα και ο διεμβολισμός του κεντροαριστερού χώρου.

Ένταση με χημικά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

Νέα ένταση με τα μέλη του ΠΑΜΕ που διαμαρτύρονται για την κατάθεση της τροπολογίας που αφορά τις απεργίες. Μετά τα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι διαδηλωτές έφτασαν πριν από λίγο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα προσπάθησαν να ρίξουν τις δύο κλούβες που ήταν παραταγμένες, με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να απαντήσουν με τη ρίψη χημικών.
Οι διαδηλωτές τελικά αποχώρησαν, καθώς δεν κατορθώσουν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Νωρίτερα, μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στη στοά που βρίσκεται η είσοδος του υπουργείου Εργασίας, σπάζοντας τα στόρια που ήταν κατεβασμένα για λόγους ασφαλείας. Μάλιστα, κατά την είσοδό τους αφαίρεσαν τα γράμματα που βρίσκονται πάνω από την είσοδο του υπουργείου.

Σαντορίνη: 2000 επιπλέον κυβικά νερού από την αφαλάτωση



Η σημασία της αφαλάτωσης για τα όλα νησιά μας είναι σπουδαία καθώς οι ανάγκες για πόσιμο νερό είναι διαρκείς και αυξανόμενες, ιδιαίτερα την θερινή τουριστική περίοδο. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, για κάθε ζήτημα που αφορά την υδροοικονομία και ειδικότερα την εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και εκσυγχρονισμό των αφαλατώσεων. Και έτσι έχουμε την άδεια μηχανολογικής εγκατάστασης για επέκταση και εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού στη μονάδα αφαλάτωσης της ΔΕΥΑ Θήρας στον Έξω Γυαλό που χορηγήθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη, από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Κυκλάδων και το αντίστοιχο Τμήμα Ανάπτυξης Π.Ε. Θήρας.
Η εγκατάσταση αφορά 4 μονάδες αφαλάτωσης των 1.000 κ.μ. έκαστη, συνολικής δυναμικότητας παραγωγής 4.000 κ.μ. καθαρού πόσιμου νερού ημερησίως, στα 8 containers που την αποτελούν. Η αξία της μηχανολογικής εγκατάστασης της ΔΕΥΑ Θήρας ανέρχεται σε 3.100.000 ευρώ και η συνολική αξία της εγκατάστασης φτάνει στα 3.500.000 ευρώ.
Η συλλογή θαλασσινού νερού θα γίνεται από τις πέντε υφιστάμενες πλαστικές δεξαμενές, χωρητικότητας 50 κ.μ. έκαστη, και για τη λειτουργία της νέας εγκατάστασης αφαλάτωσης από δεξαμενές αποθήκευσης συνολικής χωρητικότητας επιπλέον 250 κ.μ.
Το έργο προβλέπει επίσης δύο πλαστικές δεξαμενές χωρητικότητας 50 κ.μ. έκαστη, για την προσωρινή συλλογή του παραγόμενου πόσιμου νερού και κατόπιν της τροφοδοσίας από αυτές των δυο υφιστάμενων μεταλλικών δεξαμενών, καθώς και δύο υφιστάμενες μεταλλικές δεξαμενές για το παραγόμενο πόσιμο νερό, χωρητικότητας 1.000 κ.μ. έκαστη.
Και όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του Αντιπεριφερειάρχη κου Φλεβάρη «Είναι δεδομένο ότι η Σαντορίνη αποτελεί όπως και ολόκληρη η Περιφέρειά μας την ραχοκοκαλιά του Ελληνικού τουρισμού και του παραγόμενου ακαθαρίστου Εθνικού προϊόντος. Υποδομές όπως η συγκεκριμένη αλλά και πολλές άλλες που διεκδικεί η Περιφέρεια για τα νησιά μας θα υποστηρίξουν την τεράστια προσπάθεια που γίνεται στο Νότιο Αιγαίο από τον Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή. Στόχος είναι να επιστρέφουν πίσω, πόροι ανάλογοι με αυτούς που κατευθύνονται από τις επιχειρήσεις των νησιών προς υποστήριξη της Εθνικής Οικονομίας».
naxospress.gr


Οι εσφαλμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ



Οι εσφαλμένες πολιτικές τακτικές κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων αναμφίβολα δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα στη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Επί της ουσίας συμφωνήθηκε να περιοριστεί η λειτουργία της εταιρίας, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Ένα καθαρό «ξεπούλημα» του ενεργειακού κολοσσού της χώρας, χωρίς καμία ωφέλεια ούτε για την εταιρία αλλά ούτε και για την Ελληνική κοινωνία.
Ενδεικτικά αναφέρω πως σε διάστημα δύο και πλέον ετών η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ μειώθηκε από τα 2,5 δις ευρώ, μόλις στα 500 εκ. ευρώ. Από μόνο του, το γεγονός αυτό, αποδεικνύει την ανικανότητα της σημερινής Κυβέρνησης να εξυγιάνει τα οικονομικά της εταιρίας, ποσό μάλλον να προσδώσει οικονομική ανάκαμψη σε βάθους χρόνου. Με μαθηματική ακρίβεια εάν συνεχιζόταν με αυτό το ρυθμό, η ΔΕΗ θα αναγκαζόταν πιθανότατα να προχωρήσει σε στάση πληρωμών των εργαζομένων της. Το μάρμαρο των λάθος πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης θα το πληρώνανε πρώτα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους και στη συνέχεια δυστυχώς και ο ελληνικός λαός. Επίσης πρέπει να αναφερθεί πως οι ανείσπρακτες οφειλές προς τη ΔΕΗ αγγίζουν περί τα 2,6 δις ευρώ.
Με τη λογική του μη χείρον βέλτιστον, αυτή είναι πλέον η κατάσταση που αντιμετωπίζει η εταιρία, μονόδρομος φαίνονται να είναι για τη βιωσιμότητα της εταιρίας οι στρατηγικοί επενδυτές όπου θα συμμετάσχουν με δικά τους κεφάλαια με πρώτο στόχο την οικονομική στήριξη-ανάκαμψη και δεύτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό της εταιρίας στα ενεργειακά δεδομένα που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή.
Δυστυχώς στα μάτια των πολλών, η ΔΕΗ μοιάζει ως η εταιρία που διαχρονικά στηριζόταν μόνο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, από την άλλη όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως και η ΔΕΗ ως ο ενεργειακός γίγαντας της χώρας προσέφερε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ελληνικής επικράτειας για περισσότερα από 50 έτη.
Η λύση είναι μία, μετά από τις λάθος πολιτικές επιλογές, ειδικά των δυο τελευταίων ετών. Η επικαιροποίηση πολιτικών απόψεων προς ωφέλεια της εταιρίας αλλά κυρίως, του κάθε ελληνικού νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης. Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν απομείνει στη χώρα, πληρώσανε για το πρώτο εξάμηνο του 2017 την ένατη υψηλότερη τιμή ρεύματος στην Ε.Ε. Η τιμή διαμορφώθηκε στα 19,4 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες έναντι 17,2 ευρώ, στο περσινό χρονικό διάστημα, η αύξηση αγγίζει το 12,8% που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ε.Ε. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Εurostat.
Πέραν των λάθος πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα που φτάσανε την κατάσταση στο απροχώρητο, δε βλέπουμε να έχει η Κυβέρνηση κανένα απολύτως πλάνο οικονομικής σωτηρίας της εταιρίας.
Η ανάπτυξη του νομού Κοζάνης βασίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου για μισό και πλέον αιώνα στη ΔΕΗ. Αποτέλεσμα της εργασιακής μονοκαλλιέργειας είναι τρεις γενιές ανθρώπων του νομού Κοζάνης, να μεγαλώνουν με το όνειρο «να εργαστώ στη ΔΕΗ». Πέρα από αυτό λιγοστές είναι οι εξαιρέσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που στηρίζουν την ανάπτυξη του τόπου. Το μεγάλο ερώτημα για το νομό Κοζάνης κυριολεκτικά είναι «και τώρα τι, πως θα ζήσουμε;». Κανείς ασφαλώς δεν μπορεί να καταδικάσει τους ανθρώπους που επάνδρωναν τον τόπο για μια θέση εργασίας. Κυριολεκτικά ο νομός Κοζάνης βουλιάζει μαζί με το μεγάλο καράβι που λέγεται ΔΕΗ. Και η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα βλέπουμε για ακόμη μια φορά πως αγρόν αγοράζει. Από τη μία αρνείται να δει τις λάθος πολιτικές επιλογές της και να σώσει ότι σώζεται, και από την άλλη φοβάται το πολιτικό κόστος.
Μονόδρομος στη μόνη περιφέρεια της χώρας που δεν βρέχεται από θάλασσα, άρα σχεδόν δεν έχει τουρισμό, είναι η ανάπτυξη που θα βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Μια έννοια που πολεμάτε με μια άνευ προηγούμενου ιδεοληψία συνεχώς. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ότι ισχύει για όλη τη χώρα, να δώσει η κυβέρνηση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό σε σχέση με τα δεδομένα της εποχής, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, αφού κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με ένα σοβαρό και σταθερό πολιτικό προγραμματισμό.
Η περιοχή μας γειτνιάζει με βαλκανικές χώρες και οι επιχειρήσεις που ασχολούνταν κυρίως με το δευτερογενή τομέα (μεταποίηση και τυποποίηση) έχουν φύγει εδώ και μερικά χρόνια στις γειτονικές χώρες αποδίδοντας εκεί τις εισφορές τους φορολογικά, ασφαλιστικά και κυρίως δίδοντας εκεί τις θέσεις εργασίας που απαιτεί η παραγωγή τους. Καμία λύση ωστόσο δεν υπάρχει από τη σημερινή κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό αυτών των επιχειρήσεων. Η οικονομική αιμορραγία που δέχεται η χώρα μας, είναι άνευ προηγούμενου. Βέβαια, πιστεύω πως αυτό από μόνο του στην περίπτωση του νομού Κοζάνης δεν αρκεί για τους οικονομικούς και γεωγραφικούς λόγους που προανέφερα. Θα πρέπει ανταποδοτικά στην περιοχή, για αυτά που δεκαετίες τώρα προσφέρει στη χώρα, να δοθούν πιο συγκεκριμένα «ειδικά κίνητρα» που θα φέρουν ταχύτερα αποτελέσματα στην προσφορά εργασίας του νομού, ειδάλλως σε σύντομο χρονικό διάστημα και οφείλω να το τονίσω αυτό, ο νομός Κοζάνης απειλείται με οικονομικό αφανισμό.
Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η μετανάστευση χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους, η ερήμωση της περιοχής που προσέφερε ποικιλοτρόπως τα μέγιστα στη βιομηχανική και ενεργειακή ανάπτυξη της Ελλάδας.
Επενδύστε στη ΔΕΗ με στρατηγικούς επενδυτές, επενδύστε και σε νέες μορφές ενέργειας.
Θέλοντας ή μη και η αλήθεια πρέπει να λέγεται, χωρίς ιδιωτικά κονδύλια η ΔΕΗ είναι ήδη καταδικασμένη. Αρκετά πολιτικά λάθη πράξατε με την ενέργεια της χώρας, δεν σας επιτρέπονται άλλοι πειραματισμοί.
Χάρης Κάτανας


Νέες διαπραγματεύσεις Γερμανοτσολιάδων με τους τοκογλύφους για τις 120 δόσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

\

Στο νέο γύρο επαφών που ξεκινά σήμερα και θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών, θα εξετασθεί εκ νέου το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Η συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα, είχε βγει εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών, αν και στον νόμο υπάρχει η πρόνοια (σ.σ. παράγραφο 21 του Άρθρου 15) για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία έως 120 δόσεις. Βέβαια για να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από τους Θεσμούς και εν συνεχεία να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Μέχρι στιγμής, δηλαδή κοντά οκτώ μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, και αυτό διότι οι Θεσμοί δεν έχουν ανάψει το πράσινο φως. Κάτι που εκτιμούν Κυβερνητικές πηγές ότι θα γίνει αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του νέου γύρου επαφών.
Την εκτίμησή τους αυτή τη στηρίζουν στην κατ' αρχήν συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο πλευρών την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κάμψει και τις τελευταίες ενστάσεις των Θεσμών οι οποίοι εκτιμούν ότι η ένταξη και των ελεύθερων επαγγελματιών στη ρύθμιση των 120 δόσεων (σ.σ. αφορά χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία) θα δημιουργήσει πρόβλημα στα ταμεία. Αυτό το επιχείρημα θα προσπαθήσει να αντικρούσει η ελληνική πλευρά, η οποία και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της προηγούμενης εβδομάδας υποστήριξε πως υπάρχει μηχανισμός (σ.σ. η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού) ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως "κόφτης" των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Με βάση τα έσοδα, τα έξοδα και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Από το ποσό το οποίο θα περισσεύει το 1/3 αυτού θα κατευθύνεται για την αποπληρωμή της μηνιαίας δόσης για οφειλές σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Η ελληνική πλευρά προτείνει η ρύθμιση των 120 δόσεων να ακολουθήσει το μοντέλο της αυτοματοποιημένης ρύθμισης οφειλών που ισχύει πλέον για τις επιχειρήσεις με χρέη από 20.000 - 50.000 ευρώ. Δηλαδή μετά από αίτηση του ελεύθερου επαγγελματία στις αρμόδιες υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, να προτείνουν λύσεις ρύθμισης οφειλών ανάλογες με αυτές που αποδέχονται ή αντιπροτείνουν στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Δηλαδή οι προτάσεις του Δημοσίου και των Ταμείων, όπως προβλέπεται και από τον νόμο, να κινούνται στο πλαίσιο της δυνατότητας διαγραφής βασικής οφειλής, προστίμων και προσαυξήσεων με την παράλληλη δυνατότητα επιμήκυνσης περιόδου αποπληρωμής με 120 μηνιαίες δόσεις.
Εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες, η τύχη των οποίων θα κριθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ελληνική πλευρά και Θεσμοί συμφώνησαν σε αλλαγές στον Νόμο Κατσέλη με απώτερο στόχο να περιοριστούν οι περιπτώσεις όπου στρατηγικοί κακοπληρωτές εκμεταλλεύονται τον νόμο.
Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, θα συσταθεί επιτροπή αποτελούμενοι από δικαστές οι οποίοι θα ελέγχουν τις νέες αιτήσεις που θα "πέσουν" στο σύστημα. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται πως ο αιτών έχει οικονομική επιφάνεια δεν θα προχωρά η αίτησή του. Η ίδια επιτροπή θα εξετάσει και τις παλιές αιτήσεις, σε μια προσπάθεια αφ ενός να ξεκαθαρίσει ποιοι και πόσοι έχουν εκμεταλλευθεί την προστασία που δίνει ο Νόμος Κατσέλη (σ.σ. με βάση τραπεζικούς κύκλους αφορά το 25% των αιτήσεων) και αφ ετέρου να ξεμπλοκάρουν τα Ειρηνοδικεία.
Έλεγχος και άρση του τραπεζικού απορρήτου θα γίνεται και σε όσους έχουν λάβει δύο αναβολές εκδίκασης της αίτησής τους, ενώ η ημερομηνία για να οριστεί νέα δικάσιμος, αν κάποιος αιτηθεί αναβολή της εκδίκασης, θα πρέπει να δίνεται εντός 30 ημερών.
Σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τροποποιήσεις, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών, δηλαδή ένα δικαιολογητικό το οποίο πέφτει στο σύστημα ηλεκτρονικά να μην υποχρεώνεται ο αιτών να το καταθέτει και εγγράφως, θα πρέπει να ρυθμίζονται με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές, αν απαιτηθούν, θα εξετασθούν στην πορεία, αφού οι Θεσμοί φέρεται να επέμειναν πως θα πρέπει να περάσει πρώτα εύλογο χρονικό διάστημα 8-9 μηνών από την ενεργοποίηση του νόμου.
Της Αλεξάνδρας Γκίτση