Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί πούλησε ο Καμμένος πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία; Γράφει ο Δημήτρης Καζάκης

Η υπόθεση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία από τον Καμμένο «βρωμάει» απ’ όπου κι αν την πιάσεις. Η ΝΔ, όμως, επιχειρεί να περιορίσει την όλη υπόθεση αυστηρά στη ζημιά που υπέστη το κράτος από την πώληση, λόγω της μεσιτείας ιδιώτη – κάποιου κ. Παπαδόπουλου. Από τη μεριά του ο κ. Καμμένος παραδέχθηκε τη μεσιτεία, αλλά τη χρέωσε στη Σαουδική Αραβία και αντεπιτέθηκε επαναφέροντας τις γνωστές σχέσεις της συζύγου Μητσοτάκη με υπεράκτιες εταιρείες.


Ωστόσο, κανείς δεν μιλά για την «ταμπακέρα». Κανείς δεν μιλά για την σκοπιμότητα της πώλησης πυρομαχικών. Δηλαδή, γιατί η Ελλάδα έπρεπε να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία 100 χιλιάδες βλήματα άρματος των 155 mm, ή 4.000 αεροπορικές βόμβες Mk4, ή τέλος πάντων ότι άλλο έχει πουλήσει και δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Τι ή ποιος επέβαλε την ανάγκη πώλησης; Πρόκειται για πυρομαχικά που περισσεύουν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ή πρόκειται για ένα ολόκληρο πρόγραμμα πώλησης στρατιωτικού οπλισμού, οχημάτων, παρελκομένων και πυρομαχικών που υλοποιείται κατ’ απαίτηση των δανειστών στα πλαίσια διάλυσης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και μετασχηματισμού τους σε δυνάμεις ασφαλείας του ευρωστρατού;

Τα παπαγαλάκια του Καμμένου λένε ότι πρόκειται για περίσσευμα πυρομαχικών, που δεν χρησιμοποιούν πλέον οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Διότι υποτίθεται αφορούν σε παρωχημένους τύπους όπλων και οπλικών συστημάτων. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε γιατί τα αγόρασε η Σαουδική Αραβία; Οι ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, χάρις στους Αμερικανούς, όχι μόνο είναι πιο σύγχρονες σε όπλα και οπλικά συστήματα από τις ελληνικές, όχι μόνο είναι από τις πιο σύγχρονες στην ευρύτερη εγγύς ανατολή, αλλά και εκσυγχρονίζονται διαρκώς. Χάρις βεβαίως στους Αμερικανούς.

Σε τι χρησιμεύει στους Σαουδάραβες η αγορά πυρομαχικά παρωχημένων όπλων;Κανείς δεν απαντά. Ούτε η κυβέρνηση. Ούτε η αντιπολίτευση που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την πώληση.

Άλλη ερώτηση: Ποιος ήταν ο αρχικός κατασκευαστής αυτών των πυρομαχικών; Η Νατοϊκή Δύση και οι Αμερικανοί, ή πρόκειται για πυρομαχικά ανατολικής προέλευσης; Πάλι κανείς δεν απαντά. Ούτε έχουν δοθεί δημόσια τα συνοδευτικά της πώλησης για να το μάθουμε με βεβαιότητα.

Τρίτο: Γιατί και για ποιόν περίεργο και τερατώδη λόγο η συναλλαγή αυτή έχει χαρακτηριστεί απόρρητη; Από πού κι ως πού θεωρείται ως θέμα «εθνικής ασφαλείας» η πώληση παρωχημένου – υποτίθεται – οπλισμού και πυρομαχικών;

Όσο για την μεσιτεία ιδιώτη η ΝΔ διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι αυτή η πρακτική ζημιώνει το δημόσιο. Μάλιστα. Από πότε; Μόνο τώρα με τον Καμμένο; Με μεσιτεία από ιδιώτες γίνονται όλες οι βασικές αγορές οπλισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων εδώ και δεκαετίες. Το καθεστώς αυτό όπου η εκάστοτε κυβέρνηση συμφωνεί με ιδιώτες μεσίτες για όπλα και πυρομαχικά αφορά σ’ ολόκληρη την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Γιατί; Διότι πολύ απλά η διαμεσολάβηση στις αγοραπωλησίες οπλισμού ιδιωτών διευκολύνει στο έπακρο την διαπλοκή και τις μίζες. Πράγμα που απέδειξε και η περίπτωση Άκη Τσοχατζόπουλου.

Όμως κατά τη γνώμη μας το πιο σημαντικό ερώτημα απ’ όλα είναι το εξής: Γιατί η κυβέρνηση κόπτεται να πουλήσει πυρομαχικά και άλλο υλικό στη Σαουδική Αραβία;

Κι όχι μόνο. Ας θυμηθούμε ότι ο κ. Καμμένος έχει επισκεφτεί έως σήμερα 4 φορές τα Αραβικά Εμιράτα ως υπουργός άμυνας. Για ποιόν άραγε σκοπό;

Η Σαουδική Αραβία, τα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Κουβέιτ έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν τον κύριο τροφοδότη σε χρήμα και υλικό των συμμοριών από τζιχαδιστές που απειλούν Συρία και Ιράκ. Τι δουλειά έχει η ελληνική κυβέρνηση να τους πουλά όπλα και πυρομαχικά;

Και μάλιστα καθ’ ομολογία της παρωχημένα. Δηλαδή ιδανικά για την διοχέτευσή τους στις συμμορίες αυτές των τρομοκρατών. Ιδίως αν πρόκειται για πυρομαχικά και όπλα ανατολικής κατασκευής.

Επίσης τι δουλειά έχει η ελληνική κυβέρνηση να πουλά πυρομαχικά ειδικά στη Σαουδική Αραβία σήμερα, όταν της είναι απόλυτα γνωστό ότι έχει επιτεθεί παράνομα στη Υεμένη και διενεργεί γενοκτονία; Γιατί και για ποιόν λόγο κόπτεται ο κ. Καμμένος να συνεχίσει η Σαουδική Αραβία τη γενοκτονία της Υεμένης με όπλα και πυρομαχικά από την Ελλάδα;

Και μόνο αυτό εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 139 του Ποινικού Κώδικα για τον κ. Καμμένο και για όποιον άλλον έχει συνυπογράψει αυτή την πώληση. Επίσης η πώληση αυτή συνιστά ωμή παραβίαση τόσο Πρωτοκόλλου διακίνησης όπλων και πυρομαχικών της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, η οποία κυρώθηκε με το νόμο 3875/2010.

Όσο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Εμπόριο Όπλων, που τέθηκε εν ισχύ το 2014 και συνιστά αναγκαστικός κανόνας του διεθνούς δικαίου και για την Ελλάδα. Η Συνθήκη αυτή απαγορεύει ρητά την πώληση ή μεταφορά όπλων και πυρομαχικών σε οποιαδήποτε χώρα που υπάρχει έστω και υποψία ότι θα διευκολυνθεί η παράδοσή τους σε εγκληματικές οργανώσεις.

Ενδιαφέρουν τον κ. Καμμένο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την όλη υπόθεση, όλα τα παραπάνω; Έχουν έστω και τσίπα ευαισθησίας για το που θα καταλήξουν τα όπλα και πυρομαχικά που πούλησαν ή πρόκειται να πουλήσουν; Ούτε κατά διάνοια. Το χρήμα να ρέει κι όλα τ’ άλλα είναι για όσους δεν θέλουν η χώρα τους να συνεργεί σε εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.


Brexit: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη έξοδο από την ΕΕ

Η Βρετανία θα τηρήσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του λογαριασμού του διαζυγίου,  χωρίς ωστόσο να απαιτηθεί η καταβολή των πληρωμών αυτών, νωρίτερα απ’ ό,τι αν παρέμενε μέλος της ΕΕ, επεσήμανε σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. 


Ο Μπαρνιέ επανέλαβε τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι καμία χώρα της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Βρετανίας, δεν θα χρειαστεί να πληρώσει λιγότερα ή περισσότερα ως αποτέλεσμα του Brexit.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την παραμονή του στην ΕΕ», υπογράμμισε ο Μπαρνιέ επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί το ποσό των χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλει η Βρετανία στην ΕΕ κατά την αποχώρησή της από αυτή καθώς οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον. 

«Ποτέ δεν έδωσα αριθμούς και ούτε θα ξεκινήσω σήμερα…διότι μπορεί να αλλάξουν», δήλωσε ο Μπαρνιέ. Πρόσθεσε ότι το να παραμείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά δεν είναι μια από τις πιθανές λύσεις στο πρόβλημα του να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.


Πράσινο φως για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για τους όρους του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης-Βρετανίας.

Τώρα, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Κομισιόν, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Εάν τα 27 κράτη μέλη αποδεχθούν την αξιολόγησή μας, εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να επιβεβαιώσει ότι επαρκής πρόοδος έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων κατ΄εφαρμογήν του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Εναπόκειται πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει στις 15 Δεκεμβρίου 2017 εάν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος για να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Οι όροι που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για την επίτευξη προόδου αφορούσαν τους τρεις μεγάλους φακέλους της διαπραγμάτευσης: το θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Οι πολίτες της Ένωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στην ΕΕ των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ», διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Λονδίνο ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της θέσπισης συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με την Κομισιόν. 


Μεταβατική φάση διαπραγματεύσεων 


Από την μεριά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βλέπει να διαμορφώνεται η νέα σχέση μετά το Brexit.

Ο Ντόναλντ Τούσκ, δήλωσε ότι η Βρετανία οφείλει να σεβαστεί όλους τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει ως προς τον προϋπολογισμό και τις διαδικασίες δικαστικής εποπτείας της Ένωσης, χωρίς να λαμβάνει πλέον μέρος στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μίας στενής σύμπραξης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά επίσης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος, καθώς και στην ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τούσκ μετά την άφιξη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο Λονδίνο με μία συμφωνία για το Brexit ανά χείρας.

Ωστόσο, ο Τούσκ σημείωσε ότι δαπανήθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στην διαπραγμάτευση των όρων της εξόδου, που ήταν και το ευκολότερο μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η ρήξη είναι δύσκολη, αλλά η ρήξη και η οικοδόμηση μίας νέας σχέσης είναι πολύ δυσκολότερη. Τόσος πολύς χρόνος αφιερώθηκε στο εύκολο μέρος ... μένει ντε φάκτο λιγότερο από ένα χρόνο» για συνομιλίες, πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο 2019, προειδοποίησε.

Λευκός καπνός στις διαπραγματεύσεις 



Σε συμφωνία κατέληξαν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις γι το Brexit, μετά τη συνάντηση μεταξύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, το πρωί της Παρασκευής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit, ενώ ένας συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέβασε νωρίτερα στο Twitter μια φωτογραφία που εικονίζει λευκό καπνό.

Παράλληλα, η ΕΕ δηλώνει την ετοιμότητα της για την άμεση έναρξη της προετοιμασίας της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ικανοποίηση κι από Δουβλίνο

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, που προβλέπει τη διατήρηση των ανοικτών συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ένα «πολύ καλό αποτέλεσμα» για τους κατοίκους του νησιού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας.

«Η συμφωνία επετεύχθη. Η Ιρλανδία υποστηρίζει το πέρασμα στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit, τώρα που έχουμε εξασφαλίσει εγγυήσεις για όλους επί της ιρλανδικής νήσου - προστατεύοντας πλήρως την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, την ειρηνευτική διαδικασία, την οικονομία ολόκληρου του νησιού και διασφαλίζοντας ότι ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΟΡΟ επί της ιρλανδικής νήσου μετά το Brexit», έγραψε στο Tweeter ο Σάιμον Κόβενι.


«Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για όλον τον κόσμο στο νησί της Ιρλανδίας», πρόσθεσε.


Συμφωνία συμβιβασμός

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι κατά την άποψή του έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό.

Ο ίδιος, τόνισε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο.

Ο Γιούνκερ, είπε επίσης, ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.


Δίκαιη οικονομική ρύθμιση

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο και εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει ένα “σκληρό σύνορο” με την Ιρλανδία, ενώ έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι η νέα συμφωνία ενισχύει τις δεσμεύσεις που είναι σχετικές με την ακεραιότητα της Βρετανίας.


Η κούρσα για τη συμφωνία 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευή στις Βρυξέλλες, πραγματοποιώντας νέες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της Μέι.

«Η πρωθυπουργός ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες για περαιτέρω συναντήσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το Μπρέξιτ», σημείωσε το πρωί της Παρασκευής εκπρόσσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Η πρωθυπουργός και ο Ντέιβιντ Ντέιβις (...) θα συναντηθούν με τον πρόεδρο (της Κομισιόν) Γιούνκερ και τον Μισέλ Μπαρνιέ», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Αρλίν Φόστερ, η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού ενωτικού κόμματος που υποστηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, διαπραγματευόταν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σχετικά με το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP).

Βρυξέλλες και Λονδίνο συνεχίζουν την κούρσα προκειμένου να μπορέσουν να καταλήξουν μέσα στην εβδομάδα σε μια συμφωνία για τους βασικούς όρους του διαζυγίου της Βρετανίας και της ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, που αφορούν τη μελλοντική διμερή σχέση και ειδικά την εμπορική σχέση.

Funds «γύπες» έρχονται να αρπάξουν τις λαϊκές κατοικίες


Φρούδες οι ελπίδες για επέκταση της προστασίας! Τι αλλάζει από το προσεχές έτος.
Στο έλεος των ξένων funds και η πρώτη κατοικία χαμηλής αντικειμενικής αξίας. Η προστασία ενήμερων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, που συνδέονται με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, από πώληση σε fund εκπνέει στο τέλος του έτους και οι ελπίδες για επέκτασή της αποδείχτηκαν φρούδες.
Εμμέσως πλην σαφώς ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης παραδέχτηκε ότι δεν πρόκειται να νομοθετηθεί παράταση της προστασίας, τονίζοντας ότι το fund που θα αγοράσει ένα δάνειο θα πρέπει να τηρήσει τους ίδιους κανόνες που ίσχυαν όταν το είχε η τράπεζα.
Καμία μέριμνα
Υποχρέωση, όμως, που ισχύει, ούτως ή άλλως, για τα funds, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καμία περαιτέρω μέριμνα για τα δάνεια αυτά και τα… «κοράκια» αρχίζουν να ακονίζουν τα νύχια τους. Πρακτικά, από την αρχή του 2018 όλα τα δάνεια θα μπορούν να περάσουν στα χέρια των funds.
Αυτή τη στιγμή εξαιρούνται από την πώληση σε funds όλα τα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ και χωρίς εισοδηματικό κριτήριο, ανεξαρτήτως κατηγορίας, δηλαδή όχι μόνο τα στεγαστικά, αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, καθώς και των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία. Το fund που θα αγοράσει ένα δάνειο δεν μπορεί, πάντως, να μεταβάλει μονομερώς το επιτόκιο ή τη διάρκεια αποπληρωμής του, αλλά θα πρέπει να τηρήσει τους όρους του δανείου που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο πιστωτικό ίδρυμα και στον πολίτη.
Οσον αφορά τον νόμο Κατσέλη, ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι όλες οι νέες αιτήσεις υπαγωγής σε αυτόν, όπως και όσες εκκρεμούν, θα περάσουν από το μικροσκόπιο ειδικής επιτροπής. Η άρση του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου θα αρχίσει από αυτούς που θα κάνουν αίτηση υπαγωγής στον νόμο το 2018 και σταδιακά θα επεκταθεί και για αυτούς που, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσής τους εκκρεμεί, ζητούν αναβολή ή δεν εμφανίζονται στο δικαστήριο την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης.
ΠΗΓΗ

«Ηγέτη μας, ηγέτη μας» φώναζαν στον Ερντογάν μέσα στο τζαμί

Με χειροκροτήματα, ανθοδέσμες, συνθήματα και ζητωκραυγές υποδέχτηκαν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ της Κομοτηνής.



Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο τζαμί μαζί με τα μέλη της τουρκικής κυβερνητικής αποστολής που τον συνοδεύουν. Τον υποδέχθηκαν οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης, μικρά παιδιά του πρόσφεραν ανθοδέσμες, ενώ μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.


Όταν ο Τούρκος πρόεδρος μπήκε στο τζαμί έγινε ξανά δεκτός με χειροκροτήματα και ιαχές «ηγέτη, ηγέτη», όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης στο twitter, ο οποίος έχει και εικόνα από το σημείο.

Σημειώνεται ότι κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από νωρίς στο τζαμί, περιμένοντας να δει τον Τούρκο πρόεδρο. Η είσοδος στο χώρο γίνεται μόνο μετά από έλεγχο ασφαλείας με ειδικά μηχανήματα.




Το Ρεμπέτικο στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO



Tην εγγραφή του Ρεμπέτικου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας ενέκρινε η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) στη 12η ετήσια συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε στην Κορέα από τις 4 έως τις 9 Δεκεμβρίου, ύστερα από τον πλήρη φάκελο υποψηφιότητας που υπέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού. 


Το Ρεμπέτικο, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του ελληνικού αστικού λαϊκού πολιτισμού, άκμασε το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Με επιρροές από το δημοτικό και το μικρασιάτικο τραγούδι, αντικατοπτρίζει το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, όπου αναπτύχθηκε, και ιδιαιτέρως τη ζωή των φτωχότερων τάξεων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στην πορεία, η κοινωνική του βάση επεκτάθηκε στους πρόσφυγες, στην εργατική και τη μεσοαστική τάξη, ενώ σήμερα αποτελεί ζωντανή και δημοφιλή πολιτιστική κληρονομιά που αναγνωρίζεται πλέον όχι μόνο από τους Έλληνες, αλλά από ολόκληρη την ανθρωπότητα. 

Στην απόφαση για την εγγραφή του Ρεμπέτικου επισημαίνεται η επιτυχής ανάδειξη, μέσω του φακέλου υποψηφιότητας που υπέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού, «του δυναμικού χαρακτήρα του, καθώς και της εξέλιξής του σε ισχυρό σημείο αναφοράς για τη συλλογική μνήμη και ταυτότητα των Ελλήνων». 

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται «η ποιοτική τεκμηρίωση του φακέλου συνολικά και υπογραμμίζεται ότι η θερμή έκφραση υποστήριξης της υποψηφιότητας από την κοινότητα του ρεμπέτικου ανέδειξε συναρπαστικές προσωπικές αφηγήσεις, άμεσα συνδεδεμένες με το στοιχείο». 

Ας σημειωθεί, επίσης, το γεγονός πως η υποψηφιότητα του Ρεμπέτικου απέσπασε τον έπαινο του Oργάνου Aξιολόγησης (Εvaluation Body) της Σύμβασης για την ποιότητα των δράσεων διαφύλαξης που σχεδιάζονται και ιδιαίτερα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανάδειξη του ρεμπέτικου και της πολυσχιδούς σημασίας του, κυρίως μεταξύ των νέων. 

Η Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ αρμόδια για την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) στην Ελλάδα, αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη όψεων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που έως σήμερα παρέμεναν συνήθως στο περιθώριο, καθώς δεν υπήρχε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την προβολή τους κυρίως σε διεθνές επίπεδο. 

Το Ρεμπέτικο είναι το πέμπτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η Ελλάδα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO, 2003). Έχουν προηγηθεί η Μεσογειακή Δίαιτα (από κοινού με την Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία), η Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, καθώς και το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων. 

Φάκελο υποψηφιότητας για εγγραφή στον ίδιο κατάλογο της UNESCO έχει υποβάλει η Ελλάδα (από κοινού με τις Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Σλοβενία) για την Τέχνη της Ξερολιθιάς. Ο φάκελος υποψηφιότητας πρόκειται να αξιολογηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της UNESCO το φθινόπωρο του 2018.

Αναγνώρισε και Πομάκους στη μουσουλμανική μειονότητα

 


Για πρώτη φορά από επίσημα τουρκικά χείλη, και μάλιστα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, ακούστηκε ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έχει και Πομάκους και δεν είναι αμιγώς τουρκική. O τούρκος πρόεδρος φρόντισε ωστόσο να χαρακτηρίσει και τους Πομάκους«ομογενείς» της Τουρκίας και ότι τους ενώνει με του Τούρκους το Ισλάμ.

Ο διαχωρισμός της μουσουλμανικής μειονότητας σε Πομάκους, Τούρκους και Ρομά αποτελούσε ανέκαθεν «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία και για αρκετά μειονοτικά στελέχη στην Κομοτηνή. Το «σπάσιμο» αυτής της «κόκκινης γραμμής», και μάλιστα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, εκτιμάται ότι αποτελεί μία σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε μάλιστα δύο φορές σε «Τούρκους και Πομάκους ομογενείς μας», την πρώτη φορά μιλώντας στο μειονοτικό λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ» και την άλλη στο γεύμα που παρετέθη προς τιμήν του σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, όπου συνομίλησε με μέλη της μειονότητας. 

«Ευχή μου είναι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο πρωθυπουργός να επιλύσουν, θεού θέλοντος, (και αυτά) τα προβλήματα (σας) το συντομότερο δυνατόν, ώστε ως έλληνες πολίτες όλοι οι ομογενείς μας στην περιοχή, είτε είναι Τούρκοι είτε είναι Πομάκοι, όλοι μαζί με την επίλυση των προβλημάτων τους, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ενότητα, η συνύπαρξη και η αλληλεγγύη» δήλωσε ο κ. Ερντογάν, όπως μεταδίδουν μειονοτικά μέσα ενημέρωσης.

Στελέχη της μειονότητας που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε δυσμένεια από το τουρκικό προξενείο εκτιμούσαν ότι για την τοποθέτησή του αυτή ο κ. Ερντογάν θα αντιμετωπίσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Επίσκεψη στο μειονοτικό σχολείο 
«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και εσείς θα είστε η γέφυρα» τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί στον αύλειο χώρο μειονοτικού λυκείου της Κομοτηνής.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ακόμη λέγοντας ότι «δώσατε αγώνα επιβίωσης τόσα χρόνια και σας συγχαίρω για αυτό». 

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε επανειλημμένως «ομογενείς» και «συμπολίτες» τους συγκεντρωμένους, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται σε «μερικές χιλιάδες». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ, Ερντογάν ανέφερε: «Εσείς έχετε ισχυρή πίστη. Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα ως Έλληνες πολίτες (...) Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα, και πρέπει να βρίσκει λύσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες».

«Έχετε εκλέξει 4 βουλευτές και πρέπει να έχετε το θάρρος να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας», πρόσθεσε.

Επανέλαβε δε ότι έχει επισημάνει τόσο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον έλληνα πρωθυπουργό, πως δόθηκαν αποζημιώσεις στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης για «τα λάθη του παρελθόντος». 

Νωρίτερα, είχε βρεθεί στο τέμενος του τζαμί Κιρ Μαχαλλέ για την προσευχή της Παρασκευής, όπου το πλήθος τον υποδέχτηκε με επευφημίες και χειροκροτήματα αποκαλώντας τον «ηγέτη μας». 

Ο κ. Ερντογάν περπάτησε από το τζαμί ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας είχαν συγκεντρωθεί στο δρόμο για αν τον χαιρετήσουν.

Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον τούρκο πρόεδρο καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.

Γιάννης Μανδαλίδης

tanea.gr

Οι Ισλανδία με χρέος 900% του ΑΕΠ, πέταξε τους δανειστές

Η Ισλανδία, μια μικρή χώρα στον Βορειο Ατλαντικό Ωκεανό, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα εξόδου απο την κρίση, με όπλο το εθνικό της νόμισμα, την κρατικοποίηση των τραπεζών και την κήρυξη χρεοκοπίας.Είχε φτάσει να έχει χρέος 900% του ΑΕΠ, πέταξε έξω τους δανειστές, έβαλε στη φυλακή τους τραπεζίτες, και βγήμε από την κρίση με το νόμισμά της και τώρα αναπτύσσεται εντυπωσιακά.

Βασικές συνιστώσες για το Ισλανδικό θαύμα ήταν η συσπείρωση του λαού υπό την ηγεσία μιας εμπνευμένης προοδευτικής κυβέρνησης και η επιμονή για να σπάσουν τα δεσμά με τους δανειστές και να οδηγηθούν στη φυλακή οι υπέυθυνοι για την οικονομική καταστροφή.

Σήμερα η Ισλανδία, με το δικό της νόμισμα,έχει ανακάμψει πλήρως, παρουσιάζοντας ανάπτυξη της τάξης του 2,5% ετησίως, ανεργία κάτω του 5%, ελεγχόμενο πληθωρισμό και σταδιακή ένταξή στις αγορές.

Με πληθυσμό μόλις 320 χιλιάδες κατοίκους, η Ισλανδία ήταν ήταν μια αρκετά πλούσια χώρα, αλλά υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η κατάσταση της τότε, ήταν χειρότερη και από αυτήν της Ελλάδας.

Το 2003, το νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό καθεστώς ιδιωτικοποίησε όλες τις τράπεζες, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Οι τράπεζες αυτές , δείχνοντας μεγάλα ποσοστά κερδών, μέσω των λογαριασμών IceSave, προσέλκυσαν πολλούς Βρετανούς και Ολλανδούς επενδυτές.

Παράλληλα όμως, με την αύξηση των επενδύσεων, αυξανόταν και το εξωτερικό χρέος των τραπεζών.Το 2003, το χρέος της Ισλανδίας έφθασε το 200% του ΑΕΠ, ενώ το 2007 σκαρφάλωσε στο ασύλληπτο 900%. Οι τρεις βασικές τράπεζες της Ισλανδίας, Landbanki, Kapthing και η Glitnir πτώχευσαν. Η κορόνα έχασε το 85% της αξίας της έναντι του Ευρώ και στο τέλος του ίδιου χρόνου η Ισλανδία κήρυξε πτώχευση.

Οι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι πίεζαν την Ισλανδία να πάρει δραστικά μέτρα, φορτώνοντας τα βάρη στην πλάτη του λαού. Το ΔΝΤ και η ΕΕ ήθελαν «αγοράσουν» το χρέος, με το επιχείρημα, ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ισλανδία να ξεπληρώσει την Βρετανία και την Ολλανδία.Ο Ισλανδικός λαός αντέδρασε σκληρά , με αποτέλεσμα να παραιτηθεί η τότε κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, το 2009.

Η νέα κυβέρνηση δημιουργήθηκε από έναν αριστερό συνασπισμό, υπό τον εμπνευμένο ηγέτη Όλαφ Γκρίμσον, ο οποίος αρνήθηκε να επικυρώσει τον νόμο που υποχρέωνε τους πολίτες να σηκώσουν τα βάρη των Ισλανδών τραπεζιτών και προώθησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Στο δημοψήφισμα, τον Μάρτιο του 2010, το 93% των Ισλανδών ψήφισε κατά της πληρωμής των χρεών. Το ΔΝΤ πάγωσε τους δανεισμούς αμέσως, αλλά ο λαός δεν πτοήθηκε.

Έτσι ξεκίνησαν μια σειρά έρευνες για αστικές και ποινικές ευθύνες, κατά των υπευθύνων για την οικονομική κρίση. Όμως οι Ισλανδοί δεν σταμάτησαν εκεί και αποφάσισαν να υιοθετήσουν νέο σύνταγμα, το οποίο θα απάλλασσε την χώρα από την κυριαρχία των ξένων κέντρων οικονομίας.

ο κατεστημένο της δύσης φυσικά δεν το άφησε να περάσει έτσι. Η Βρετανία και η Ολλανδία απειλούσαν με σκληρή καταστολή, η οποία θα οδηγούσε τη χώρα σε απομόνωση. Η Βρετανική κυβέρνηση απειλούσε να παγώσει τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις των Ισλανδών. Το ΔΝΤ απειλούσε να στερήσει στη χώρα οποιαδήποτε βοήθεια, λίγο πριν διενεργηθεί το δημοψήφισμα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην Deutsche Velle, ο πρόεδρος της χώρας : «Μας έλεγαν αν δεν δεχθούμε τους όρους τους, θα γίνουμε η Κούβα του Βορρά. Ναι, αλλά αν συμφωνούσαμε θα γινόμασταν η Αϊτή του Βορρά».

Τι έκανε λοιπόν η Ισλανδία; Όταν διέγνωσαν, ότι η κρίση πέρα από οικονομική ήταν και βαθιά πολιτική και κοινωνική, αποφάσισαν να κάνουν κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, να στηρίξουν το κράτος πρόνοιας και να αφήσουν τις τράπεζες, οι οποίες είχαν προκαλέσει την κρίση, να χρεοκοπήσουν και έτσι οι φορολογούμενοι δεν επιβαρύνθηκαν με τα χρέη των τραπεζών. Γιατί δεν γίνεται, όταν έχουν επιτυχία να σημειώνουν τεράστια κέρδη, που διανέμονται σε ιδιώτες και όταν αποτυγχάνουν να καλείται ο φορολογούμενος λαός να πληρώσει τον λογαριασμό.

Ο Όλαφ Γκρίμσον, αρνήθηκε δύο φορές να υπογράψει νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία, η χώρα του θα επέστρεφε στη Βρετανία τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, που της οφείλει, μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2008, αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να αποζημιώσει τους Βρετανούς καταθέτες που είχαν λογαριασμούς σε ισλανδικές τράπεζες και αναγνώρισε μόνο τους Ισλανδούς καταθέτες δηλώνοντας «Η οικονομία δεν είναι απλώς η ηχώ των τραπεζών. Είναι μια κοινωνία ανθρώπων. Αν δεν νιώθουν δυνατοί, δεν έχει σημασία τι φορολογικά μέτρα θα πάρεις. Αυτό φάνηκε μέσω δημοψηφίσματος.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπήκε στη δικαστική διαμάχη εναντίον της Ισλανδίας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα είχε παραβιάσει την ευρωπαϊκή οδηγία για την εγγύηση των καταθέσεων και τους κανόνες μη διάκρισης καταθετών.

Το δικαστήριο δικαίωσε την Ισλανδία και επεσήμανε, ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να αναθεωρηθεί, στη βάση της ενίσχυσης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Αυτή η απόφαση συνέθλιψε τις περίφημες πολιτικές διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες ανάγκαζε την κάθε χώρα με χρέος, να υιοθετήσει, βουλιάζοντάς την ακόμη περισσότερο στο δανεισμό και εκτινάσσοντας το χρέος της σε απίστευτα ύψη.

Η Ισλανδία δε θα κατάφερνε φυσικά να βγει απο την κρίση αν δεν είχε το δικό της νόμισμα, δεν υπήρχε ρευστότητα στην οικονομία και ήταν υποχρεωμένη να αποπληρώνει δυσθεώρατα χρέη που οφείλονταν σε σχεδιασμό των ξένων δανειστών. Αν συμμετείχε στο ευρώ, καμιά απο τις ενέργειες που έκανε η προοδευτική κυβέρνηση του Όλαφ Γκριμσον, με την στήριξη του λαού, δε μπορούσε να επιτύχει.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πως γίνεται η Ισλανδία, αυτή η νησίδα των καλών ψαράδων και αγροτών, να καταφέρνει να ορθοποδήσει έχοντας ένα τεράστιο χρέος και δεν μπορεί να κάνει το ίδιο η Ελλάδα, μια χώρα με τεράστιο φυσικό και ανθρώνο πλούτο ;

Γεγονός είναι ότι, το διδακτικό παράδειγμα της Ισλανδίας είναι ελάχιστα γνωστό εδώ, αφού η δημοσιοποίησή του φυσικά και δεν συμφέρει στις δυνάμεις κατοχής που ελέγχουν τις τράπεζες και το αισχρό μιντιακό καθεστώς που ψεκάζει ανελέητα τους Έλληνες πολίτες με ασύστολα ψέματα και εμπόριο φόβου. Η «συμμορία του ευρώ» ξέρει τι κάνει.