Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Τεράστιο ρήγμα στην Κένυα «προμηνύει» τον διαχωρισμό της Αφρικής στα δύο!


Χωρίζεται στα δύο η Αφρική;
Οι σομαλικές και νουβιακές τεκτονικές πλάκες στην Ανατολική Αφρική απομακρύνονται η μία από την άλλη με ρυθμό λίγων χιλιοστών ετησίως. Μπορεί αυτό να μην ακούγεται καταστροφικό, αλλά προκάλεσε την ανάπτυξη του ηφαιστειακού ρήγματος στην περιοχή της Κένυας και κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον αναμένεται να οδηγήσει στο διαχωρισμό της Μαύρης Ηπείρου στα δύο.
Πριν την εμφάνιση του τεράστιου ρήγματος είχαν προηγηθεί έντονες βροχοπτώσεις, που είχαν όμως πολύ μικρή επίπτωση, καθώς όπως επισημαίνουν γεωλόγοι, βασικός υπεύθυνος για το φαινόμενο είναι οι μεταβολές στο φλοιό της Γης. Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία πενταετία που εμφανίζεται μια ρωγμή τέτοιου μεγέθους στην περιοχή.



Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Nation, οι βαθιές ρωγμές που εμφανίστηκαν στην επαρχία Ναρόκ μετέτρεψαν μια όμορφη γόνιμη πεδιάδα σε μια άγρια και αφιλόξενη έκταση, διαχωρισμένη από μια τεράστια «σχισμή» στο κέντρο της, που έχει βάθος πάνω από 15 μέτρα και πλάτος κοντά στα 20 μέτρα. 

Επίσης προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στο οδικό σύστημα της χώρας, «κόβοντας» στα δύο δρόμους και απειλώντας κατοικημένες περιοχές, που χρειάστηκε να εκκενωθούν. 
Αυτή η «ρωγμή» ωστόσο είναι μόνο μία από τις δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες «αδύναμα σημεία» της Κοιλάδας του Μεγάλου Ρήγματος, που καλύπτει μεγάλο μέρος της αφρικανικής ηπείρου, από το Κέρας της Αφρικής μέχρι τη Μοζαμβίκη.

Μυρίζουν εκλογές...

Του Κώστα Στούπα 
Ο μοναδικός λόγος που συμφέρει όσους απαρτίζουν μια κυβέρνηση να προσφύγουν σε πρόωρες εκλογές είναι να κερδίσουν περισσότερα σε σχέση με το αν επιλέξουν να τις κάνουν ένα χρόνο αργότερα. Αλλιώς γιατί να χάσουν τους μισθούς και τα προνόμια νομής της εξουσίας;
Οι νομπελίστες Κάνεμαν και Τβέρσκι που μαζί με τον Θάλερ έχουν αλλάξει τα δεδομένα της οικονομικής επιστήμης, διατείνονται πως οι άνθρωποι όταν έχουν να επιλέξουν μεταξύ του κέρδους και της αποφυγής της ζημιάς (μεταξύ της πιθανής ευχαρίστησης και αποφυγής πιθανού πόνου) δίνουν προτεραιότητα στην αποφυγή του πόνου...
Κοντός ψαλμός αλληλούια...
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σενάριο των εκλογών το Φθινόπωρο του 2019 είναι πως έχουμε εισέλθει ήδη σε προεκλογική περίοδο καθώς τα προεόρτια για την καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο και τα "πυρηνικά” όπλα της σκανδαλολογίας αρχίζουν ήδη να εξαντλούν την όποια δυναμική τους.
Η κυβέρνηση το Φθινόπωρο του 2017 κατάφερε με το θετικό σενάριο της εξόδου από το μνημόνιο να μειώσει τη διαφορά από την προπορευόμενη δημοσκοπικά Ν.Δ.
Τον Χειμώνα η διαφορά σταθεροποιήθηκε και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παρατηρούνται τάσεις διεύρυνσης.
Η υπόθεση Novartis γυρνά μπούμερανγκ (αλλιώς ποιος ο λόγος της απόκρυψης της διαδικασίας από την κοινή γνώμη;) και τα "καουμποϊλίκια” του νέου αστέρα της διαπλοκής στην Τούμπα εντείνουν την κυβερνητική φθορά.
Αν τους επόμενους μήνες συνεχιστεί η διεύρυνση της διαφοράς ο κ. Τσίπρας μπορεί να διακινδυνεύσει την θέση του στο διαμορφούμενο ακόμη νέο διπολισμό.
Εξάλλου η διατήρηση ενός 20% της εκλογικής βάσης που εκπλήσσει πολλούς, χωρίς ουσιαστικό πολιτικό αφήγημα αλλά με πυροτεχνήματα τύπου το νέο (που αποδείχτηκε παλαιότερο) εναντίον του παλιού και ο αγώνας εναντίον της διαφθοράς και διαπλοκής με προμετωπίδα τους Σαββίδηδες και τους Καλογρίτσες, δεν πείθει...
Χωρίς πολιτικό αφήγημα και με βεβαρυμένο το μητρώο των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, ο μοναδικός συνεκτικός ιστός παραμένει η "κουτάλα” της εξουσίας.
Οι "κουταλόφρονες” όμως δεν έχουν μπέσα και μόλις διαφανούν εκλογές στον ορίζοντα αρχίζουν τις δουλικές υποκλίσεις σ’ αυτόν που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πιάσει την "κουτάλα” μετά τις εκλογές.
Προκειμένου να πείσουν μάλιστα "καρφώνουν” τα χέρια που τους τάιζαν μέχρι χθες με μεγαλύτερη μανία από τους άλλους. Τούτο δεν είναι καινούργιο. Η συμπεριφορά του "μεταστάντος” ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ είναι νωπή ακόμη στη μνήμη όσων παρακολουθούν τα τεκταινόμενα.
Η κυβέρνηση και τα στελέχη της συνεχίζουν να υποστηρίζουν σε όλους τους τόνους πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Το σενάριο αυτό φαινομενικά ενισχύεται και από τις παραιτήσεις κάποιων στελεχών τις τελευταίες μέρες από θέσεις του κρατικού μηχανισμού επειδή επιθυμούν να λάβουν μέρος στις επόμενες εκλογές (απαιτούνται τουλάχιστον 18 μήνες).
Το παράδοξο σε αυτές τις παραιτήσεις είναι πως κάποιοι που δεν κατάφεραν να εκλεγούν με μια πλειοψηφία 150 βουλευτών ελπίζουν να εκλεγούν με μια ομάδα 50-60 βουλευτών.
Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές προσδιορίζουν σαν πιθανότερη περίοδο εκλογών το επόμενο Φθινόπωρο (του 2018). Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην άποψη πως το Φθινόπωρο του 2018 θα μπορούσε να είναι δυνητικά η πλέον ευνοϊκή περίοδος για την κυβέρνηση.
Το τρίτο μνημόνιο θα έχει τελειώσει με τους κατάλληλα σχεδιασμένους πανηγυρισμούς και ο Ιανουάριος του 2019 που θα επιβληθούν νέα μέτρα τα οποία θα θυμίζουν μνημονιακές υποχρεώσεις θα απέχει ακόμη αρκετά.
Τον Ιανουάριο του 2019 θα μειωθούν οι συντάξεις και ένα χρόνο αργότερα η μείωση του αφορολόγητου θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογίας για τους περισσότερους και την καταβολή φόρων ακόμη και για νοικοκυριά με εισοδήματα φτώχειας.
Αυτό είναι το ρεαλιστικό σενάριο. Καθώς όμως όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια οι Θεοί γελούν...
Η φθορά της κυβέρνησης επιταχύνεται και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και αιφνιδιασμούς πριν το Καλοκαίρι.
Σε μια τέτοια περίπτωση το χρηματιστήριο θα είναι από τα πρώτα σημάδια επικείμενων εξελίξεων...
Θα ήταν ευτυχές γεγονός για τον Κ. Μητσοτάκη ο Α. Τσίπρας να επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία. Η περίοδος που διανύουμε είναι ακανθώδης και είτε από την οικονομία είτε από τα ανοιχτά εθνικά ζητήματα θα μπορούσαν οποιαδήποτε στιγμή να δρομολογηθούν ανεξέλεγκτες εξελίξεις τις συνέπειες των οποίων είναι δύσκολο να προσδιορίσει κάποιος.
Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας και η μερίδα του λέοντος της ευθύνης τα τελευταία χρόνια για την κατάσταση αυτή ανήκει στον κ. Τσίπρα. Θα ήταν άδικο να χρεωθεί τις ευθύνες κάποιος άλλος, όπως έγινε το 2010...
Μυρίζουν εκλογές όντως, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις ουδέποτε κυοφορούνται με ...κρίνα!
capital.gr

Οι τουρκικές προκλήσεις στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Μαρτίου. 
 Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της Συνόδου θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων η πορεία της ευρωζώνης και γενικότερα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, η φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Ένωσης, η στάση της Ένωσης στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, τοBrexit, οι ευρωρωσικές σχέσεις καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία. 

 Από ελληνικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός -σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη- αναμένεται κατά τις ίδιες πληροφορίες να θέσει εμφατικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. 
 Με βάση και τις δηλώσεις Τουσκ στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα επιδιωχθεί από την Αθήνα και τη Λευκωσία η αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς τη γείτονα τόσο όσον αφορά τις ενέργειες της όσο και για την ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη. 
 Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει και το ζήτημα των δύο στρατιωτών, εντείνοντας τον συντονισμό και την πίεση προς την Τουρκία, για την ταχεία επιστροφή τους. 
 Από κει και πέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις θέσεις της χώρας σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των - κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας- ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα. 
Σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει αρχικά η συζήτηση για τη φορολογία των ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων. 
 Για το ζήτημα αυτό αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα οι σχετικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο φορολογίας για αυτούς τους ομίλους, ενώ από την ελληνική πλευρά θα τονιστεί η ανάγκη αυτό να γίνει άμεσα και με τρόπο αποτελεσματικό. 
 Παράλληλα, από το Μαξίμου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η Σύνοδος Κορυφής για την Ευρωζώνη όπου θα τεθούν στο τραπέζι οι θέσεις των κρατών - μελών, για μια σειρά από ζητήματα. 
 Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να διατυπώσει τις θέσεις που έχει εκφράσει και στο παρελθόν και οι οποίες αφορούν τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης σε μια κατεύθυνση που θα εμβαθύνει διαδικασίες ολοκλήρωσης - όπως είναι το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, του διαμοιρασμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη, της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού στους τομείς που αφορούν την κοινωνική συνοχή κλπ. 
   Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες:   
   Πέμπτη 22 Μαρτίου  : 
   12:30:   Παρουσία στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. 
   14:00:  Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 
   19:30:   Παρουσία στο Δείπνο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε. 
   Παρασκευή 23 Μαρτίου  : 
   9:00  : Συμμετοχή στο Πρόγευμα εργασίας με θέμα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 50). 
   11:30  : Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωζώνη.

ΕΚΤ: Χώρα γερόντων η Ελλάδα

Έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρωζώνη, διαθέτει σήμερα η Ελλάδα, μία τάση που αναμένεται να συνεχισθεί και τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία άρθρου που δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Το άρθρο των Carolin Nerlich και Joachim Schroth, με τίτλο «Η οικονομική επίπτωση από τη γήρανση του πληθυσμού και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις», εξετάζει τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες από τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρωζώνη και εξετάζει πώς οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Eurostat, η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να συνεχισθεί και να ενταθεί τις επόμενες δεκαετίες στην Ευρωζώνη. «Αυτή η συνεχιζόμενη διαδικασία, που προκύπτει από τις αυξήσεις του προσδόκιμου ζωής και τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, αναμένεται ευρέως να οδηγήσει σε μία μείωση της προσφοράς εργασίας και απώλεια παραγωγικότητας, καθώς και σε αλλαγές στη συμπεριφορά, και είναι πιθανόν να έχει δυσμενές αποτέλεσμα στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης», αναφέρει το άρθρο.
Ο συνολικός πληθυσμός της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί από 340 εκατομμύρια το 2016 σε περίπου 352 εκατομμύρια το 2040, για να υποχωρήσει στα 345 εκατομμύρια το 2079, σύμφωνα με την Eurostat. Επιπλέον, η διάρθρωση του πληθυσμού της αναμένεται επίσης να αλλάξει, καθώς η γήρανση του πληθυσμού θα συνεχίζεται και θα ενισχύεται. Το μέσο ποσοστό γεννήσεων στην Ευρωζώνη ανέρχεται σήμερα στο 1,6 που είναι σημαντικά χαμηλότερο από το φυσιολογικό επίπεδο αναπλήρωσης (δηλαδή το επίπεδο που θεωρείται αναγκαίο για να διατηρηθεί σταθερός ο συνολικός πληθυσμός), το οποίο είναι περίπου 2,1. Αν και η Eurostat αναμένει μία μικρή αύξηση των ποσοστών γεννήσεων στις χώρες της Ευρωζώνης, προβλέπει ότι αυτά θα εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερα από το επίπεδο αναπλήρωσης κατά μέσο όρο. Κατά συνέπεια, θα μειωθεί μελλοντικά το ποσοστό των νέων στον συνολικό πληθυσμό της Ευρωζώνης. Το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, αν και βραδύτερα από ό,τι στις τελευταίες δεκαετίες. Το 2070, ο υπόλοιπος προσδόκιμος χρόνος ζωής στην ηλικία των 65 θα είναι κατά μέσο όρο 23,6 χρόνια για τους άνδρες και 26,9 χρόνια για τις γυναίκες - δηλαδή περίπου πέντε χρόνια περισσότερο από σήμερα.
Το ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων της ευρωζώνης, που ορίζεται ως το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών προς τα άτομα ηλικίας 15-64 ετών (το εργατικό δυναμικό), προβλέπεται ότι θα είναι σημαντικά αυξημένο το 2070, φθάνοντας στο 52% από λίγο πάνω από το 30% που ήταν το 2016. «Μία αύξηση του ποσοστού αυτού σημαίνει ότι μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που αντιστοιχούν δυνητικά σε κάθε συνταξιούχο, εφόσον δεν αλλάξει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, προκαλώντας σημαντικό δημοσιονομικό βάρος για τις χώρες που συμβαίνει αυτό όσον αφορά τα δημόσια συνταξιοδοτικά τους συστήματα», σημειώνεται στο άρθρο.
Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά εξάρτησης των ηλικιωμένων (πάνω από 30%) είναι σήμερα η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία. Τα ποσοστά αυτά προβλέπεται να αυξηθούν περισσότερο από 35 ποσοστιαίες μονάδες το 2070 στην Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία, με την Πορτογαλία να έχει τότε ένα ποσοστό 67%, που θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Ποσοστά εξάρτησης πάνω από το 60% προβλέπεται ότι θα έχουν το 2070 η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος. Αντίθετα, η Ιρλανδία προβλέπεται να έχει τότε το χαμηλότερο σχετικό ποσοστό στην ευρωζώνη, ενώ για το Βέλγιο, την Ισπανία και τη Γαλλία προβλέπονται οι μικρότερες αυξήσεις του.
Αναφορικά με τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού στις συντάξεις, το άρθρο της ΕΚΤ αναφέρει τα εξής: «Επιπλέον, οι χώρες της ευρωζώνης προβλέπεται να υποστούν περαιτέρω αυξητική πίεση στις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη και μακροχρόνια φροντίδα, καθώς ο πληθυσμός γερνά. Αν και πολλές χώρες εφάρμοσαν συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις μετά την κρίση κρατικού χρέους, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις φαίνεται να είναι αναγκαίες για να διασφαλισθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα. Από την άποψη αυτή, μέτρα που αυξάνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης μπορεί να αναμένεται ότι θα περιορίσουν τις δυσμενείς μακροοικονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, καθώς θα έχουν ευνοϊκή επίδραση στην προσφορά εργασίας και την εγχώρια κατανάλωση. Αντίθετα, η αύξηση των εισφορών ή η μείωση των συντάξεων (benefit ratio) θα μπορούσε να έχει μικρότερες μακροοικονομικές συνέπειες», σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.