Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Η νέα εισβολή που ετοιμάζει ο Ερντογάν


Του Κώστα Ράπτη
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Τουρκία. Η κλιμάκωση των ψυχροπολεμικών εντάσεων μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, άρα και την ικανότητα του Ταγίπ Ερντογάν να ελίσσεται ανάμεσά τους αποσπώντας ανταλλάγματα, ιδίως στο πεδίο που κατεξοχήν ενδιαφέρει και τις τρεις πλευρές: την συριακή κρίση. Η δε κατάληψη του κουρδικού θύλακα του Αφρίν από τον τουρκικό στρατό και τους αντάρτες συμμάχους του προσδίδει μεγαλύτερη αξιοπιστία σε ό,τι μέχρι πρότινος θα θεωρούσε κανείς απλώς λεονταρισμούς του Τούρκου ηγέτη. Εξ ού και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από αρκετές πλευρές να κατευνασθεί η Άγκυρα μετά τις απειλές που εξαπέλυσε ο Ερντογάν εναντίον του Σιντζάρ.
Η ορεινή περιοχή του Σιντζάρ, που ανήκει στην ιρακινή επαρχία της Νινευή και εφάπτεται των συνόρων με τη Συρία και την Τουρκία, αποτελεί εστία της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι και έγινε παγκοσμίως γνωστή το 2014, με την επέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Τότε ήταν χιλιάδες οι Γεζίντι που σφαγιάσθηκαν, τέθηκαν σε δουλεία ή πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, ενώ τόσο οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού όσο και οι "πεσμεργκά” της αυτόνομης κουρδικής οντότητας του βόρειου Ιράκ υποχώρησαν, αφήνοντας τους αμάχους ανυπεράσπιστους.
Οι κάτοικοι της περιοχής γλίτωσαν τον ολοκληρωτικό αφανισμό όταν από την άλλη μεριά των συνόρων προσέτρεξαν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες του PYD (συριακής θυγατρικής του ΡΚΚ), οι οποίοι και οργάνωσαν τους Γεζίντι στις Μονάδες Αντίστασης του Σιντζάρ (YBS). Τα πορτραίτα του Αμπντουλάχ Οτζαλάν και τα λοιπά εμβλήματα του ΡΚΚ είναι πανταχού παρόντα στην περιοχή.
Μάλιστα οι Μονάδες Αντίστασης του Σιντζάρ μισθοδοτούνται από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, δηλαδή αντιμετωπίζονται ως νόμιμη δύναμη άμυνας.
Η δημιουργία ενός προγεφυρώματος του ΡΚΚ σε τόσο κρίσιμο σημείο αποτέλεσε αιτία συναγερμού για την Άγκυρα, η οποία κατά καιρούς έχει πραγματοποιήσει βολές πυροβολικού εναντίον του Σιντζάρ, με θύματα μεταξύ των αμάχων. Οι δε απειλές για εισβολή είναι διαρκείς και επαναλήφθηκαν με τον πιο σαφή τρόπο από τον Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή.
Ήδη δύο ημέρες νωρίτερα, όμως, οι δυνάμεις του ΡΚΚ, που υπολογίζονται σε 3.000 άνδρες, είχαν αρχίσει να αποχωρούν από την περιοχή, παραχωρώντας τη θέση τους στον ιρακινό στρατό, προκειμένου να μην δώσουν στην Τουρκία το πρόσχημα να επέμβει.
Ομοίως, ο μεν στρατός του Ιράκ διαβεβαιώνει δια του αρχηγού του γενικού επιτελείου, αντιστρατήγου Οτμάρ αλ Γάνι ότι ελέγχει πλήρως το Σιντζάρ και τη μεθόριο με την Τουρκία, ο δε ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε ότι θα εμποδίζονται οι Κούρδοι αντάρτες να πραγματοποιούν οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της τουρκικής επικράτειας.
Η ανακοίνωση της αποχώρησης του ΡΚΚ από το Σιντζάρ αποδίδεται σε αμερικανικές παραινέσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το άνοιγμα ενός ακόμη μετώπου με την Τουρκία. Άλλωστε, η επικαιρότητα σημαδεύεται και από την διαβεβαίωση του Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να ενισχύσει την συνεργασία της με την Άγκυρα ως προς τη συριακή κρίση – την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την προετοιμασία της νέας τριμερούς υσνάντησης κορυφής Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν στις 4 Απριλίου.
Πάντως ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Τζέιμς Μάτις αναγνώρισε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει στο Σιντζάρ απειλή από μέρους του ΡΚΚ και αποδέχθηκε την αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με την σύμμαχο χώρα για ένα θέμα τόσο σημαντικό για αυτήν.
Με άλλα λόγια, το παζάρι σχετικά με το Μάνμπιτζ (την πόλη της Συρίας όπου η Τουρκία απειλεί να επέμβει εάν οι ΗΠΑ δεν εξασφαλίσουν την εγκατάλειψή της από τους μαχητές του PYD) επαναλαμβάνεται σε ιρακινό σκηνικό.
Ασχέτως της παρουσίας ή μη του ΡΚΚ στο Σιντζάρ, η Τουρκία έχει αρκετούς λόγους να επέμβει. Η περιοχή ελέγχει την επικοινωνία ανάμεσα στο συριακό και το ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ οι βλέψεις για επέμβαση αφορούν και άλλες περιοχές του βόρειου Ιράκ (π.χ. τα όρη Καντίλ, όπου και η εξόριστη στρατιωτική ηγεσία του ΡΚΚ) και για δημιουργία "ασφαλούς ζώνης” πλάτους 15 χιλιομέτρων.
Επιπλέον, η Άγκυρα διεκδικεί την αποχώρηση από το Σιντζάρ και των σιιτών πολιτοφυλάκων των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (με τις οποίες το Ιράν θα μπορούσε, αν ήθελε, να δυκολέψει πολύ τη ζωή των Τούρκων στρατιωτών), ενώ στη βάση της Μπασίκα στο βόρειο Ιράκ, όπου σταθμεύει τουρκική δύναμη, εκπαιδεύει τις φίλιες σουνιτικές δυνάμεις της Φρουράς της Νινευή, υπό τον πρώην κυβερνήτη της Μοσούλης Ατίλ αλ-Νουτζάιφι.
Οι ίδιοι οι Γεζίντι πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να πολεμήσουν. Στη συνείδησή τους, οι δυνάμεις της Τουρκίας δεν διαφέρουν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που, με την εμφανή στήριξή της, επέπεσαν στο Σιντζάρ το 2014. Άλλωστε και στην περιοχή του Αφρίν, όπου υπάρχουν κοινότητες Γεζίντι, αναφέρονται τα τελευταία 24ωρα καταστροφές των ιερών τους και βίαοι προσηλυτισμοί από τους τζιχαντιστές που συμπολεμούν με τον τουρκικό στρατό.

Ανακαλύφθηκε ένα νέο μεγάλο «αόρατο» όργανο στο ανθρώπινο σώμα



Το ανθρώπινο σώμα δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Επιστήμονες στις ΗΠΑ -μεταξύ των οποίων ένας ελληνικής καταγωγής γαστρεντερολόγος- ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα νέο όργανο, άγνωστο έως τώρα, που μάλιστα φαίνεται να παίζει ρόλο σε διάφορες κοινές παθήσεις όπως ο καρκίνος.
Το όργανο απαρτίζεται από ένα δίκτυο καναλιών μεταφοράς υγρών μέσα στο σώμα, το οποίο, μεταξύ άλλων, πιθανώς χρησιμοποιούν και τα καρκινικά κύτταρα για την εξάπλωσή τους. Για «μια λεωφόρο μετακινούμενου υγρού» έκαναν λόγο οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν την ανακάλυψη τυχαία στη διάρκεια γαστρεντερολογικών ενδοσκοπήσεων ρουτίνας.

Η περαιτέρω μικροσκοπική ανάλυση έφερε στο φως ένα είδος ρευστού, το οποίο μετακινείται μέσω καναλιών που υπάρχουν παντού στο σώμα. Κάθε ιστός του σώματος περιβάλλεται από ένα δίκτυο τέτοιων καναλιών, τα οποία από κοινού φαίνεται να απαρτίζουν ένα όργανο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας Νιλ Θάιζε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και τον Πέτρο Μπενιά της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά και του Ιατρικού Κέντρου Mount Sinai Beth Israel της Ν. Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», σύμφωνα με το «New Scientist» και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», εκτιμούν ότι το νέο όργανο περιέχει περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού όγκου των υγρών του ανθρωπίνου σώματος.
«Η ανακάλυψη μπορεί να επιφέρει δραματικές προόδους στην ιατρική», δήλωσε ο Θάιζε και τόνισε ότι το υγρό του οργάνου «είναι δυνατό να αποτελέσει ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο». Επίσης ίσως ανοίξουν νέοι δρόμοι στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Το δίκτυο των καναλιών, το οποίο εκχέεται στο λεμφικό σύστημα, βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και ανάμεσα στους μυς, διατρέχει την πεπτική οδό, τους πνεύμονες και το ουροποιητικό σύστημα, ενώ περιβάλλει τις αρτηρίες και τις φλέβες.Πιθανώς, κατά τους επιστήμονες, λειτουργεί ως «αμορτισέρ», εμποδίζοντας τη ρήξη των ιστών των οργάνων, των μυών και των αγγείων μετά από κάποιο σοκ.
Οι επιστήμονες του έδωσαν την ονομασία «interstitium» (κάτι σαν «διαμέσιο»). Γιατί όμως έως τώρα ένα τόσο εκτεταμένο όργανο είχε περάσει απαρατήρητο; Επειδή κατά τις συνήθεις διαδικασίες απεικόνισης και επεξεργασίας των ιστών τα κανάλια του εν λόγω οργάνου «στραγγίζουν», ενώ και οι ίνες του κολλαγόνου που βοηθούν το δίκτυο να αποκτήσει στέρεη δομή, καταρρέουν και αυτές. Έτσι, τα κανάλια φαίνονται σαν το σκληρό τοίχωμα των πυκνών ιστών και όχι ως κανάλια γεμάτα υγρό. Η ανακάλυψή του οργάνου έγινε με τη βοήθεια ενός συνεστιακού ενδομικροσκοπίου λέιζερ, το οποίο «βλέπει» τους ζωντανούς ιστούς.

Εκτός όμως από το να περιβάλλουν και πιθανώς να προστατεύουν τους ιστούς, τα κανάλια του οργάνου φαίνεται να διευκολύνουν και τις μεταστάσεις του καρκίνου.Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εισχωρήσουν σε αυτά τα κανάλια και έτσι άμεσα να βρεθούν μέσα στο λεμφικό σύστημα.
«Από τη στιγμή που θα βρεθούν εκεί, είναι σαν να κάνουν νεροτσουλήθρα. Έχουμε βρει ένα νέο παράθυρο στο μηχανισμό εξάπλωσης των όγκων», δήλωσε ο δρ Θάιζε.
Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο η ανάλυση του υγρού μέσα στο νέο όργανο μπορεί να επιτρέψει την πιο έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Επίσης θεωρούν πιθανό ότι το όργανο εμπλέκεται σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως τα οιδήματα, οι ηπατοπάθειες και οι φλεγμονώδεις διαταραχές.
CNN.gr

Ντιμιτρόφ: «Είμαστε «Μακεδόνες» που μιλάμε την «Μακεδονική» γλώσσα»


Σχεδόν δύο μέρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων στη Βιέννη, με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ -για το θέμα της ονομασίας- Μάθιου Νίμιτς, τις «κόκκινες» γραμμές των γειτόνων παρουσίασε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Telma ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπεραμύνθηκε μιας συμφωνίας με την Ελλάδα –στο πλαίσιο ενός γεωγραφικού προσδιορισμού υπό προϋποθέσεις,- ενώ δήλωσε ανυποχώρητος στο θέμα «ταυτότητα» και «γλώσσας».
Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, ο συμβιβασμός με την Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο βασικούς άξονες. Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα διαφοροποιεί την «Μακεδονία» από την ελληνική Μακεδονία και την αποδοχή –προφανώς από την ελληνική πλευρά- πως οι γείτονες μας είναι «’Μακεδόνες» που μιλάνε τη «μακεδονική» γλώσσα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κ.Ντιμιτρόφ.
Ο ίδιος επεσήμανε με νόημα πως η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα επιλεγεί, θα πρέπει να είναι «αξιοπρεπής», απαντώντας προφανώς στο ελληνικό αίτημα περί σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων και θα παραμείνει αμετάφραστο.
Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ περί έθνους και γλώσσας, αποτελούν σήμερα πρώτο θέμα στα ΜΜΕ των Σκοπίων, ενόψει και του νέου γύρου συνομιλιών υπό τον Μάθιου Νίμιτς στις 30/3/2018 στην Βιέννη.

Anadolu: Με φυλάκιση 5 ετών απειλούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί



«Υπάρχουν συγκεκριμενες αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι, υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι επειδή δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία. Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν επειδή συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού» επισημαίνει το τουρκικό κρατικό ειδήσεων Anadolu για τον ανθυπολοχαγό Μητρετώδη και τον λοχία Κούκλατζη. 
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, ο τρόπος που έγινε και ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής τους και δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους κράτησή τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικαστηρίου σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Απορρίπτοντας το αίτημα που υπέβαλαν για να αποφυλακιστούν, ο Τούρκος δικαστής χαρακτήρισε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ύποπτους φυγής, καθώς «δεν διαθέτουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, που αναμεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι πράγματι οι δύο στρατιωτικοί υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται.
Η απόρριψη του αιτήματος του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, που αιφνιδιαστικά οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, για να εξεταστεί το αίτημα αποφυλάκισής τους γίνεται λίγες ώρες μετά τη συνάντηση κορυφής Ευρώπης – Τουρκίας στη Βάρνα.
Όμως, ο δικαστής αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση, που ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία -ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται», παραβλέποντας ότι επισήμως δεν τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο.
Επίσης, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας που δήλωσαν οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών, που δεν ήταν άλλη από το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη.
Τι αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης
Ο δικαστής θεώρησε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι. Υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία εάν αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία.
Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν, καθώς η έρευνα του ψηφιακού υλικού συνεχίζεται».
Σύμφωνα με το δικαστήριο, με δεδομένο το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, τόσο ο τρόπος που έγινε όσο και ότι «το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια, το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτησή τους και να μην υπάρξει καμία αλλαγή στους όρους κράτησή τους».
Την ίδια ώρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επιμένει να αναφέρει ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται για απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας και για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
Το δικαστήριο της Αδριανούπολης διέταξε να συνεχιστεί η προφυλάκιση των δύο στρατιωτικών
Το τουρκικό δικαστήριο στην Αδριανούπολη απέρριψε το πρωί της Τρίτης 27 Μαρτίου που αίτημα που κατέθεσαν εκ νέου οι δικηγόροι των δύο φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτικών για υπό όρους αποφυλάκιση του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και του λοχία Κούκλατζη.
Η δυσμενής εξέλιξη στην προσπάθεια απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών οι οποίοι συνελήφθησαν από άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής την 1η Μαρτίου στις Καστανιές, έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την ευρωτουρκική συνάντηση κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
«Οι Τούρκοι δικαστές θα εκτιμήσουν το θέμα στη σωστή του διάσταση» ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από τον συνομιλητή του να ασκήσει την επιρροή του ώστε οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να αποφυλακιστούν το συντομότερο ώστε να κάνουν Πάσχα με τις οικογένειές τους.
Πατέρας λοχία Κούκλατζη: Δεν έχουμε ενημέρωση
«Έχω δεχτεί καταιγισμό τηλεφωνημάτων αλλά εμείς αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα πάμε την Παρασκευή για επισκεπτήριο κι ότι την Παρασκευή θα γίνει η αίτηση αποφυλάκισης των παιδιών. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από κανέναν αν κάτι επισπεύδεται σήμερα ή αύριο. Εμείς ό,τι ενημέρωση έχουμε από πλευράς Αδριανούπολης είναι από την πρόξενο και αυτή τη στιγμή δεν μας έχουν πει κάτι» δήλωσε στο protothema.gr ο Νίκος Κούκλατζης.
Μητρετώδης: Είχαν είκοσι μέρες τα κινητά αλλά δεν τα εξέτασαν
«Δυστυχώς πριν από λίγο ενημερώθηκα κι εγώ. Δεν θα ήταν αποφυλάκιση αυτό που θα ζητούσαμε εμείς την Παρασκευή, θα ήταν υπό όρους απόλυση εν όψει της διαδικασιας αλλά και γιατί είμαστε εν αναμονή του πορίσματος του Εισαγγελέα. Η καθυστέρηση οφείλεται στην εξέταση των υπηρεσιακών τηλεφώνων δεδομένου ότι τα δεδομένα δεν εξετάστηκαν . Θεωρώ οτι είναι μια πρακτική παρελκυστική, δεδομένου ότι υπήρχαν τα τηλέφωνα είκοσι μέρες στη διάθεση των αρχών και αυτοί θέλανε να εξετάσουν τα τηλέφωνα την εικοστή πρώτη ημέρα. Και τωρα θα περιμένουμε άλλες μέρες για να εξεταστεί κάτι πολύ απλό που ήδη έχει εξεταστεί και αυτή είναι η πρακτική τους», δήλωσε ο Άγγελος Μητρετώδης
Ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης για 27η ημέρα.
Χωρίς κάποιο σχόλιο αναπαράγουν την είδηση τα τουρκικά μέσα. Η Milliyet έχει τίτλο «Αποφασίστηκε η συνέχιση κράτησης των δύο στρατιωτικών», ενώ η Sabah και η Vatan αναφέρουν «νέες εξελίξεις στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» και στη λεζάντα τους σχολιάζουν ότι το δικαστήριο αποφάσισε τη συνέχιση της προφυλάκισής τους.

Ερντογάν σε Μπορίσοφ: Στην τουρκική Δικαιοσύνη η απόφαση για τους Έλληνες στρατιωτικούς


Το ζήτημα επιστροφής στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη χθεσινή συνάντηση ΕΕ- Τουρκίας στη Βάρνα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μπορίσοφ είπε πως μίλησε με τον κ. Ερντογάν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και προσέθεσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος του απάντησε ότι "την απόφαση θα πάρει η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη".
Αργότερα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε πως θα ενημερώσει τον Αλ. Τσίπρα για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που διεξήγαγε με τον Τούρκο Πρόεδρο, πάνω στην ατζέντα της συνάντησης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Συγκρούονται τα σχέδια Τσίπρα και δανειστών»



Τις αποκλίσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών για τη μεταμνημονιακή εποχή επισημαίνει η Handelsblatt. Δημοσιεύματα για τη στάση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας και την επανέναρξη του ελληνικού πρωταθλήματος.
Χάσμα ανάμεσα στα μεταμνημονιακά σχέδια του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και στα αντίστοιχα των δανειστών διακρίνει η οικονομική εφημερίδα HandelsblattΌπως γράφει σε ανταπόκριση της ηλεκτρονικής της έκδοσης, «τα σχέδια του Τσίπρα και των δανειστών της Ελλάδας συγκρούονται». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «το τέλος επρόκειτο να γίνει θεαματικό: τον Αύγουστο εκπνέει το πρόγραμμα διάσωσης που είχε συμφωνηθεί πριν από τρία χρόνια. Η Αθήνα θέλει να αποδεσμευθεί τότε από τα δάνεια στήριξης και να αποτινάξει τα δεσμά της λιτότητας. Η μισητή τρόικα να εγκαταλείψει τη χώρα διά παντός και η αποικία χρέους να γίνει και πάλι κυρίαρχο κράτος –επιτέλους. 'Θα ξαναπάρουμε πίσω τα κλειδιά' υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στους συμπατριώτες του», γράφει ο γερμανός ανταποκριτής, προσθέτοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός φιλοδοξεί να αποσπάσει μέχρι τον Αύγουστο από τους ευρωπαίους εταίρους του μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, να πάει ενισχυμένος σε εκλογές «το αργότερο το φθινόπωρο του 2019» και να τις κερδίσει.
«Αυτό ήταν το σχέδιο», όμως «η πραγματικότητα είναι διαφορετική», επισημαίνει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι «η τελική ευθεία μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε αγώνα μετ' εμποδίων. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση στην Αθήνα καταφέρει να εκπληρώσει το σύνολο των 88 μεταρρυθμιστικών όρων που εκκρεμούν, όπως προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο, η 'καθαρή έξοδος', με την οποία ο Τσίπρας ήθελε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, απομακρύνεται (…) ολοένα και περισσότερο».
Η οικονομική εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις του προέδρου του Euroworking Group Χανς Φάιλμπριφ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Αμφότεροι έχουν καταστήσει σαφές ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνεπάγονται αυστηρή εποπτεία μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Διέξοδος οι πρόωρες εκλογές;

Η Handelsblatt κάνει λόγο για μια ανησυχία που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους δανειστές της Ελλάδας, αναφερόμενη στις επανειλημμένες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρας ότι υπό την πίεση των δανειστών αναγκάζεται να εφαρμόσει μια πολιτική στην οποία ο ίδιος δεν πιστεύει. «Αυτό ενισχύει τους φόβους των δανειστών ότι ο Τσίπρας θα αντιστρέψει μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και θα τερματίσει την δημοσιονομική πειθαρχία τη στιγμή που θα πάψει να εξαρτάται από δάνεια στήριξης».
Το δημοσίευμα παρατηρεί τέλος τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει στο εσωτερικό ο έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί σημαντικά στις δημοσκοπήσεις και η οικονομία δεν αναπτύσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες. Με δεδομένο ότι επίκεινται νέες περικοπές (μειώσεις έως 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 στις συντάξει και πιέσεις του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις αρχές του 2019 αντί για έναν χρόνο αργότερα) ίσως από τη σκοπιά του Αλέξη Τσίπρα να είναι προτιμότερο να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, πριν δηλαδή γίνουν αισθητές οι νέες περικοπές, εκτιμά ο γερμανός ανταποκριτής και επισημαίνει ότι «ως εκ τούτου είναι πιθανό (σ.σ. ο Αλ. Τσίπρας) να καλέσει τους ψηφοφόρους στις κάλπες ήδη έναν χρόνο πριν από το τέλος της κανονικής νομοθετικής περιόδου».

Η Ελλάδα και οι απελάσεις Ρώσων

 διπλωματών

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει τη διάσταση απόψεων που παρατηρείται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Ρωσίας ως αντίδραση στην υπόθεση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. Η εφημερίδα του Μονάχου χαρακτηρίζει «Ένωση ασυμφωνίας» την ΕΕ, σχολιάζοντας την επιλογή ορισμένων κρατών-μελών να μην συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία ομάδας κρατών να προβούν σε απελάσεις ρώσων διπλωματών. Επιχειρώντας να εξηγήσει τη συγκεκριμένη επιλογή, η SZ γράφει ότι «ο λογαριασμός είναι σχετικά απλός. Όποιος απελάσει ρώσους διπλωμάτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι θα απελαθούν τουλάχιστον ισάριθμοι δικοί του διπλωμάτες από τη Ρωσία». Η εφημερίδα αναφέρεται στο παράδειγμα του Λουξεμβούργου, που διατηρεί μόλις τρεις διπλωμάτες στη Ρωσία, και σημειώνει ότι «η Αυστρία και η Ελλάδα παρακολουθούν με δυσαρέσκεια την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία». Το δημοσίευμα παραπέμπει σε δηλώσεις του αυστριακού καγκελαρίου Ζεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος επικαλέστηκε την «παραδοσιακά καλή επικοινωνία» της χώρας με τη Μόσχα και υπενθυμίζει: «Κατά τις διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών (σ.σ. της ΕΕ) στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας για την υπόθεση Σκριπάλ ήταν πέραν της Αυστρίας ιδιαίτερα η Ελλάδα αυτή που είχε προειδοποιήσει να μην υιοθετήσουν τη βρετανική απόδοση ευθυνών χωρίς αποδείξεις. Και τώρα η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, η Μάλτα, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, δεν συμμετείχε στην πρωτοβουλία απελάσεων», σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου.
Το ίδιο θέμα αναλύει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σχολιάζοντας ότι «θα ήταν έκπληξη» εάν η Ελλάδα και η Κύπρος συμμετείχαν στην πρωτοβουλία για απελάσεις ρώσων διπλωματών. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης κάνει λόγο για στενούς δεσμούς τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου με τη Ρωσία και σχολιάζει: «Οι Έλληνες δεν είναι μεν Σλάβοι, αλλά πάντως είναι ορθόδοξοι χριστιανοί κι ως εκ τούτου η θρησκευτική διδασκαλία μπορεί να γίνει αντικείμενο μεθοδεύσεων για τις σχέσεις ανάμεσα σε Μόσχα, Αθήνα και Λευκωσία. Ο κυβερνών από τις αρχές του 2015 συνασπισμός στην Ελλάδα (…) έχει ακολουθήσει στις σχέσεις του με τη Ρωσία διφορούμενη πολιτική».
Η FAZ σχολιάζει ότι πριν καν σχηματιστεί η τότε νέα κυβέρνηση είχε οριστεί επίσκεψη του ρώσου πρέσβη «στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ – πριν από όλους τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ. (…) Στους πρώτους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα συμπεριλαμβανόταν τότε η προειδοποίηση για ελληνικό βέτο στην παράταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας».
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σημειώνοντας ότι «υπήρξε κάποτε ακτιβιστής του όψιμα σταλινικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» και «γνωρίζει τη Ρωσία. Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα έχουν εξελιχθεί καλά υπό τον Τσίπρα», σχολιάζει η FAZ.

Μετά τα έκτροπα ξανακυλά η μπάλα στην Ελλάδα

Μερίδα του γερμανικού Τύπου καταγράφει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να άρει τη διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που επιβλήθηκε μετά την έφοδο του ένοπλου μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας.
«Τρεις εβδομάδες μετά την προσωρινή διακοπή της ελληνικής Super League η κορυφαία ποδοσφαιρική κατηγορία της χώρας μπορεί να συνεχιστεί», γράφει η

Handelsblatt

στην ηλεκτρονική της έκδοση, παραπέμποντας σε απόφαση του έλληνα υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη. Το δημοσίευμα της εφημερίδας του Ντύσελντορφ επισημαίνει την αποδοχή αυστηρότερων όρων εκ μέρους των 16 ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που θα επιτρέπουν επιβολή αυστηρότερων ποινών σε περίπτωση επεισοδίων, και υπενθυμίζει ότι το πρωτάθλημα είχε διακοπεί στις 13 Μαρτίου, την επομένη της εισβολής του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο με ένα περίστροφο στη ζώνη του.
«Τρεις εβδομάδες μετά το σκάνδαλο με το πιστόλι θα ξαναγίνουν αγώνες», γράφει το

Spiegel Online

. Το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει το πρωτάθλημα με αφορμή την έφοδο του Ιβάν Σαββίδη. «Αυτή ήταν το άδοξο αποκορύφωμα σε μια σειρά σκανδάλων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήδη τον Ιανουάριο η κυβέρνηση είχε αντιδράσει σε εξάρσεις βίας στις κερκίδες και είχε επιβάλει απαγορεύσεις μετακινήσεων σε οπαδούς του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ».
Το δημοσίευμα στέκεται ακόμη στον τραυματισμό του προπονητή του Ολυμπιακού Όσκαρ Γκαρθία, που δέχθηκε αντικείμενο στο κεφάλι πριν από το ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού στην Τούμπα τον Φεβρουάριο. Επίσης υπενθυμίζει την έφοδο οπαδών του ΠΑΟΚ στα στούντιο της ΕΡΤ 3 ως αντίδραση στην απόφαση να αφαιρεθούν βαθμοί από την ομάδα τους.
Στην απόφαση επανέναρξης του ελληνικού πρωταθλήματος αναφέρεται και η

Westfälische Nachrichten

. Όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της, «της σοβαρής ποδοσφαιρικής κρίσης (σ.σ. στην Ελλάδα) είχαν προηγηθεί αρκετά επεισόδια στα γήπεδα. Όταν ο Σαββίδης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο με ένα περίστροφο στη ζώνη του η κυβέρνηση σε συμφωνία με την ΕΠΟ διέταξε τη διακοπή του πρωταθλήματος. Η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ προκάλεσε κύμα αγανάκτησης σε όλη τη χώρα. Πλέον αναμένεται με αγωνία η αντίδραση της FIFA», επισημαίνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου είχε προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκλειστεί από όλες τις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις».

Άρης Καλτιριμτζής

dw