Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Δέν γίνονται κατασχέσεις αλλά μόνο αφαίρεση χρημάτων από τους λογαριασμούς των πολιτών, λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης.

Ξεπεράσαμε τα πάντα. Αυτό το πράμα που θα δείτε στο video είναι βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγεται Δημήτρης Γάκης και το ψήφισαν οι Δωδεκανήσιοι.
Λέει λοιπόν αυτό το πράμα ότι δεν γίνονται κατασχέσεις χρημάτων από τους λογαριασμούς των πολιτών αλλά γίνεται αφαίρεση χρημάτων και οτιδήποτε διαφορετικό είναι …προπαγάνδα των συμφερόντων για να χτυπηθεί από την επάρατη δεξιά  η πρώτη φορά αριστερά.

Λέει και άλλα πολλά, ακούστε τον και μην τον ξεχάσετε όταν έρθει η ώρα της κάλπης. 


Μικρά μυστικά που δίνουν λύσεις


Ο Σολτς πρέπει να πει την αλήθεια για την Ελλάδα

Στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επανέρχονται τα γερμανικά ΜΜΕ. Η Handelsblatt εκτιμά ότι τα δύσκολα έρχονται για τον νέο γερμανό υπουργό Οικονομικών.
«Ξαφνικά η Ελλάδα δεν θέλει άλλα χρήματα από την Ευρώπη», είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ της Welt που αναφέρεται στα σενάρια για τη μεταμνημονιακή εποχή. Όπως σημειώνει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση, «στη Γερμανία μέρος των πολιτών νομίζει ότι η Ελλάδα αρέσκεται να εξαρτάται από τη δανειακή βοήθεια των Ευρωπαίων. Ότι δήθεν τα δισεκατομμύρια της βοήθειας των ευρωπαίων εταίρων επιτρέπουν μια σχετικά άνετη ζωή σε βάρος ξένων φορολογούμενων. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να απεξαρτηθεί. 

Στην Ελλάδα αντίθετα, η ματιά στα τελευταία οκτώ χρόνια είναι τελείως διαφορετική. Υψηλή ανεργία, φτωχοποίηση των πολιτών και ένα κράτος που απεμπόλησε μεγάλο μέρος της κυριαρχίας του στους δανειστές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 με την υπόσχεση να απελευθερώσει τη χώρα από τα δεσμά των Ευρωπαίων. Μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει. Στόχος είναι αυτό να αλλάξει τώρα. Όταν θα εκπνεύσει το ερχόμενο καλοκαίρι το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της επί χρόνια υπερχρεωμένης χώρας ο πρωθυπουργός θα είναι διατεθειμένος να κάνει πολλά, μόνον όχι να συναινέσει σε ένα νέο πρόγραμμα και αυτό ανεξαρτήτως μορφής. […] Ο Τσίπρας θέλει ένα καθαρό τέλος, μια έξοδο χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια και συνεπώς χωρίς επιπρόσθετες περικοπές», γράφει η εφημερίδα, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού που ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης έχει τελειώσει.
Σύμφωνα με την Welt «αυτό που θα ήθελε ο Τσίπρας είναι να συνδεθεί η έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας με μια παράλληλη απομείωση του χρέους που αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τον Ιούνιο». Βέβαια, όπως εκτιμάται, η όποια ελάφρυνση θα συνοδεύεται από όρους για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. «Το ότι ο Τσίπρας έχει τόσο μεγάλη εμμονή με την έξοδο από τα προγράμματα βοήθειας σχετίζεται εν μέρει και με εσωπολιτικούς λόγους. Το αργότερο τον Οκτώβριο του ερχόμενου έτους θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα. Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σημαντικά της συντηρητικής ΝΔ. Ο Τσίπρας θα ήθελε να παραμείνει στην εξουσία. Από τη σκοπιά των ελλήνων ψηφοφόρων όμως και στη βάση των μεγάλων υποσχέσεων του 2015 έχει πετύχει ελάχιστα που να μιλούν υπέρ του. Το τέλος του προγράμματος βοήθειας και ένα κούρεμα του χρέους θα μπορούσαν ενδεχομένως να το αλλάξουν αυτό».

O Σόιμπλε κατάφερνε κάθε φορά να ελίσσεται

«Ο Σολτς θα έπρεπε να πει την αλήθεια στους Γερμανούς όσον αφορά τη διάσωση της Ελλάδας», είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, μια δυσάρεστη συζήτηση πλησιάζει όλο και περισσότερο τον Σολτς. Πώς να χειριστεί την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα; Ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ανέβαλλε συνεχώς, ο Σολτς θα πρέπει να δώσει μια απάντηση. Αυτή ήταν η υπόσχεση προς την Ελλάδα.
Έτσι ο Σολτς βρίσκεται ευθύς αμέσως σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Από τη μια πλευρά πρέπει να τηρήσει διαφορετική στάση από τον Σόιμπλε σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτό περιμένει το SPD και αυτό περιμένει η Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους στη Γερμανία είναι τόσο δημοφιλές όσο η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τα παιδιά. AfD, FDP και CDU δεν θα μπορούσαν να φανταστούν καλύτερο πάτημα από έναν Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών που το πρώτο που κάνει είναι να ανοίξει τις τσέπες για την Αθήνα» σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα επισημαίνει κι άλλες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών: «Η ακροβασία του Σολτς γίνεται ακόμη πιο δύσκολη επειδή η Χριστιανική Ένωση ζητά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση της Αθήνας. Για την CDU/CSU το ΔΝΤ αποτελεί εγγύηση για να εφαρμόσει η Ελλάδα σκληρές μεταρρυθμίσεις, ως αντάλλαγμα για τα δισεκατομμύρια στήριξης. Η ειρωνεία είναι ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που ζητά ιδιαίτερα μεγάλη ελάφρυνση χρέους, την οποία αρνείται το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις ο Σόιμπλε κατάφερνε κάθε φορά να ελίσσεται – αφήνοντας όμως πίσω του και καμένη γη. Ο Σολτς μπορεί τώρα να κάνει τη διαφορά εάν πει τρεις αλήθειες: η ελάφρυνση του χρέους θα κοστίσει στους φορολογούμενους. Και στο μέλλον η Αθήνα δύσκολα θα τα καταφέρει χωρίς ενωθέν βοήθεια, παρά το γεγονός ότι η εκεί κυβέρνηση δεν θέλει να το ακούει αυτό. Τρίτον, η Ευρώπη δεν χρειάζεται πια το ΔΝΤ σε επιχειρήσεις διάσωσης επί του εδάφους της».
«Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι θα πρέπει να δοθεί στην Αθήνα λευκή επιταγή» συμπεραίνει ο δημοσιογράφος της Handelsblatt. «Φυσικά και θα πρέπει η ελάφρυνση του χρέους να συνδέεται με μεταρρυθμίσεις. Αλλά το να συμπεριφέρεσαι λες και η διάσωση δεν κοστίζει τίποτα και η Ευρώπη δεν μπορεί να χειριστεί το πρόβλημα μόνη της έχει διπλό κόστος: αξιοπιστία και χρήματα φορολογούμενων».

Αλεξάνδρα Κοσμά

Παζάρι για τρεις στην Άγκυρα


Του Κώστα Ράπτη
Πώς είναι δυνατόν δυνάμεις που εκκινούν από τόσο διαφορετικές αφετηρίες σε ό,τι αφορά την συριακή κρίση να βρούν έναν επωφελή για όλες κοινό βηματισμό; Την απάντηση δίνει η τριμερής σύνοδος κορυφής Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν (η δεύτερη μετά από εκείνη στο Σότσι τον περασμένο Νοέμβριο) που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη στην Άγκυρα.
Το περίγραμμα της επιχειρούμενης συνδιαλλαγής είναι γνωστό: να αποσπάσει η Τουρκία την ανοχή των συνομιλητών της στην διεύρυνση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων της βόρειας Συρίας στηρίζοντας ως αντάλλαγμα την ένταξη περισσότερων φιλοτουρκικών αντικαθεστωτικών ομάδων στην πολιτική διαδικασία της Αστάνα για τον τερματισμό της συριακής κρίσης. Άλλωστε, η πρόσφατη κατάληψη του Αφρίν από τον τουρκικό στρατό και τους συμμάχους του ισλαμιστές αντάρτες δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την ανοχή της Ρωσίας η οποία ελέγχει τον συριακό εναέριο χώρο. Αλλά και η Τουρκία υποχρεώθηκε να παρακολουθεί χωρίς αντιδράσεις την προέλαση των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης (την οποία εξακολουθεί κατά τα λοιπά να μην αναγνωρίζει) στην ανατολική Γούτα και λοιπά μέτωπα.
Πρόκειται για μία συνεργασία η οποία δεν θα αργήσει να δοκιμασθεί όταν θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της επαρχίας Ίντλιμπ των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία ελέγχεται από αντιμαχόμενες τζιχαντιστικές οργανώσεις με κορυφαία την Hayat Tahrir al-Sham. Η περίμετρος της ανταρτοκρατούμενης περιοχής, στην οποία σπεύδουν και όσοι αντικαθεστωτικοί εγκαταλείπουν άλλες θέσεις τους στην υπόλοιπη Συρία, ελέγχεται από οκτώ σημεία παρατήρησης του τουρκικού στρατού. Εάν η ισχύουσα εκεχειρία παραβιασθεί από τη Δαμασκό και τους συμμάχους της, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ανεπιθύμητο προσφυγικό κύμα που θα περιλαμβάνει και πολλούς απρόβλεπτους ενόπλους.
Προς το παρόν, πάντως, η συνεργασία Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν μοιάζει να διανύει την καλύτερη περίοδό της. Ενισχύεται άλλωστε και από ενέργειες σε διμερές επίπεδο, όπως έδειξε η χθεσινή πρώτη ημέρα της παρουσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία. Η θεμελίωση του πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, απέδειξε ότι η λύση στην ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας (που έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση κάθε χρόνο ενός μεγάλου εμπορικού ελλείμματος έναντι της Ρωσίας) είναι εντέλει και αυτή ρωσικής προελεύσεως.
Ενώ οι συζητήσεις, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο Πούτιν, για επίσπευση της (αρχικά προγραμματισμένης για τις αρχές του 2020) παράδοσης στην Τουρκία τεσσάρων συστοιχιών ρωσικών συστημάτων S-400 ασφαλώς δεν θα πρέπει να θεωρηθούν άσχετες προς το γεγονός ότι τον Νοέμβριο του 2019 διεξάγονται οι κρίσιμες τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, ο ένοικος του Κρεμλίνου θα πρέπει να είναι ευτυχής με τις τουρκο-αμερικανικές τριβές που δημιουργεί αυτή ακριβώς η ρωσική παρεμβολή, αλλά και ο Ερντογάν ασφαλώς θεωρεί ότι αυτού του τύπου η πολλαπλότητα επιλογών ενισχύει τη διαπραγματευτική του θέση έναντι της Δύσης.
Κατά μία έννοια, πάντως, ο πραγματικός πρωταγωνιστής της τριμερούς συνάντηση της Άγκυρας δεν είναι καν παρών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι αυτός που με την αινιγματική εξαγγελία του ότι θα επαναπατρίσει τους Αμερικανούς στρατιώτες από την βορειοανατολική Συρία, με την οποία θα πρέπει "να ασχοληθούν άλλοι”, δημιουργεί ασφαλώς προσδοκίες στους συμμετέχοντες στην τριμερή.
Μάλιστα παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει δημοσίως τόσο ο συντονιστής του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους Μπρεντ ΜακΓκερκ όσο και ο διοικητής της CentCom (διακλαδικής Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων) στρατηγός Βότελ, ο Τραμπ επανήλθε χθες προαναγγέλλοντας την ανακοίνωση σχετικών αποφάσεων στο προσεχές μέλλον.
Όλα αυτά λέγονται ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μόλις αναμορφώσει το επιτελείο του για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, κινείται όλο και πιο αυτονομημένα από τους περιορισμούς της γραφειοκρατίας, επιμένει στην υλοποίηση της προεκλογικής του ατζέντας και την ίδια στιγμή βλέπει τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει στο 50%.
Η επιμονή του να συνομιλήσει με τον Πούτιν μάλλον δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι την ίδια στιγμή δρομολογείται η αποδόμηση της "υπόθεσης Σκριπάλ”, που έφερε στα όριά της της σχέσης Δύσης-Ρωσίας, με την δήλωση του επικεφαλής των επιστημόνων του χημικού εργαστηρίου του βρετανικού στρατού ότι δεν είναι δυνατό να ταυτιστεί η χώρα προέλευσης του νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε.
Με αυτή την έννοια, μάλλον ο Πούτιν είχε το τελευταίο 24ωρο στραμμένο του νου του μακριά από ό,τι είχαν να του πουν οι οικοδεσπότες του στην Άγκυρα. Που και αυτοί βέβαια θα δουν τις φιλοδοξίες τους να ψαλιδίζονται εάν μικρύνει το χάσμα ΗΠΑ-Ρωσίας εντός του οποίου βρίσκουν τον χώρο να κινούνται.