Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

"Αναβάλλεται" η επίθεση στη Συρία λέει ο Ν. Τράμπ.

«Ενα βήμα πίσω» έκανε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μ.Τραμπ αναφορικά με την επίθεση που ανήγγειλε χθες στη Συρία με «νέους, ωραίους και έξυπνους πυραύλους»

 Το νέο του tweet με το εξής κείμενο: «Ποτέ δεν είπα πότε θα γίνει επίθεση στη Συρία. Μπορεί να γίνει πολύ σύντομα ή όχι και τόσο σύντομα τελικά! Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ υπό τη διακυβέρνησή μου έκαναν τεράστια δουλειά ώστε να ξεφορτωθεί η περιοχή τον ISIS. Που είναι το “Ευχαριστώ Αμερική;”» ήταν το δεύτερο που διαφοροποιούσε την στάση του στο συριακό ζήτημα.


Χθες είχε tweet-άρει με το εξής εντυπωσιακό περιεχόμενο: «Η εχθρότητα με τη Ρωσία οφείλεται κυρίως στην ψευδή και διεφθαρμένη Ρωσική Έρευνα, που προκάλεσαν όλοι οι πιστοί Δημοκρατικοί, ή πρόσωπα που εργάστηκαν για τον Ομπάμα. Ο (ειδικός εισαγγελέας) Μάλερ είναι εκείνος που έχει τις περισσότερες συγκρούσεις (συμφερόντων) ευθύνες»!

«Η εχθρότητα με τη Ρωσία οφείλεται κυρίως στην Ψευδή και Διεφθαρμένη Ρωσική Έρευνα, που προκάλεσαν όλοι οι πιστοί Δημοκρατικοί, ή πρόσωπα που εργάστηκαν για τον Ομπάμα. Ο (ειδικός εισαγγελέας) Μάλερ είναι εκείνος που έχει τις περισσότερα συμφέροντα. Χωρίς άλλα σχόλια…!»

(Donald J. Trump@realDonaldTrump
Much of the bad blood with Russia is caused by the Fake & Corrupt Russia Investigation, headed up by the all Democrat loyalists, or people that worked for Obama. Mueller is most conflicted of all (except Rosenstein who signed FISA & Comey letter). No Collusion, so they go crazy!)

Για όσους δεν κατάλαβαν ο Ν.Τραμπ ισχυρίζεται ότι για την ένταση με τη Ρωσία (και...) στο θέμα της Συρίας, ευθύνονται οι Δημοκρατικοί, οι συνεργάτες του Ομπάμα και ο ειδικός εισαγγελέας Μάλερ!

Απίθανο; Οχι και τόσο!
Την ένταση με τη Ρωσία, όντως την υποδαυλίζουν οι Δημοκρατικοί και η απίθανη έρευνα για την «ρωσική εμπλοκή» στις... αμερικανικές εκλογές (!) όντως έχει δηλητηριάσει τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.
Το ζήτημα είναι ότι ο Ν.Τραμπ, δείχνει πώς αντιλαμβάνεται ότι «το βαθύ κράτος» ίσως του στήνει παγίδα στο συριακό και δείχνει διάθεση «να κάνει πίσω».

Ισως αντιλήφθηκε ότι αν «δεν πάει καλά» η επίθεση και έχουν σοβαρές απώλειες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ίσως οι ώρες του να είναι μετρημένες στην προεδρία και σίγουρα θα ηττηθεί στις επόμενες εκλογές.

Στα επόμενα 24ωρα θα δούμε προς τα πού οδεύει η κατάσταση.
Πάντως ο Ν.Τραμπ δεν δείχνει διατεθειμένος να «φάει τη φόλα» στο συριακό...

Μέσα σε όλα αυτά ο Τούρκος πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν παίζει διαμεσολαβητικό ρόλο: Χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας πως «θα παραμείνουν σε στενή επαφή».

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν τόνισε πως «η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει καμία συμμαχία ή συνεργασία με ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν».

Παράλληλα, ανεξάρτητα απ' το «διπλωματικό πόλεμο» το Κρεμλίνο δίνει τη διαβεβαίωση ότι ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις ρωσικές και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για τον συντονισμό των επιχειρήσεων των δύο πλευρών στη Συρία είναι «ενεργός».
Ο δίαυλος αυτός επικοινωνίας είναι μία ειδική τηλεφωνική γραμμή και στόχος της είναι ο συντονισμός των αμερικανικών και των ρωσικών επιχειρήσεων για την αποφυγή ατυχημάτων.

Η γραμμή «βρίσκεται σε ενεργή κατάσταση και χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Financial Times: Η Δύση να επιστρέψει τα λεηλατημένα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα

«Ο Λόρδος Βύρων είχε δίκιο, τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα, ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Έλγιν με τις τότε οθωμανικές αρχές», επισημαίνει ο αρθρογράφος

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα υποστηρίζει μέσω άρθρου στους Financial Times ο επικεφαλής πολιτικός αναλυτής, Φίλιπ Στίβενς.

«Είναι απολύτως προφανές ότι ο Λόρδος Μπάιρον είχε δίκιο και ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα, ανεξάρτητα από τη συμφωνία που έκανε ο Λόρδος Έλγιν με τις τότε οθωμανικές αρχές στην Ελλάδα», γράφει ο Στίβενς.

«Οι επιμελητές όλων των μεγάλων μουσείων του κόσμου βρίσκονται σε μια κατάσταση αναταραχής. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να επιστρέψει τους λεηλατημένους θησαυρούς στις πρώην αφρικανικές αποικίες της Γαλλίας. 

Οι τεράστιες συλλογές που συγκεντρώθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, το Μουσείο του Βερολίνου και, εκτός αυτού, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια πηγή διαμάχης και διεκδικήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση πολέμησε για δεκαετίες για την επιστροφή της ζωφόρου του Παρθενώνα και η αιγυπτιακή κυβέρνηση για την προτομή της Νεφερτίτης... Η ιστορία, όπως φαίνεται, επιδέχεται διπλή ανάγνωση. Κανείς δεν θα μπορούσε να αντιταχθεί στην αποκατάσταση της κλοπής ιδιοκτησίας, για παράδειγμα, από τον γερμανικό στρατό στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. 


Αλλά τι ισχύει για τους θησαυρούς που κατασχέθηκαν στην Αφρική σχεδόν έναν αιώνα νωρίτερα; Το σχέδιο του Μακρόν φαίνεται ότι έχει διαβαθμίσεις για να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις. Η αφρικανική κληρονομιά, υποστηρίζει, «δεν μπορεί να είναι φυλακισμένη στα ευρωπαϊκά μουσεία».

Έχει επιλέξει δύο εμπειρογνώμονες για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο. Τουλάχιστον, η πρωτοβουλία του θα ασκήσει ηθική πίεση στα εν λόγω μεγάλα μουσεία, για να εξετάσουν προσεκτικότερα τις συλλογές τους. Τα επιχειρήματα των μεγάλων μουσείων είναι ισχυρά. 

Υπάρχει τεράστια αξία σε μεγάλα μουσεία όπου η κληρονομιά της ανθρωπότητας συναρμολογείται, μελετάται και θαυμάζεται διαχρονικά. Οι πολιτισμοί βρίσκονται δίπλα δίπλα, οι πολιτισμοί της Ινδίας και της Περσίας μαζί με αυτούς της αρχαίας Ελλάδας και τα βασίλεια της δυτικής Αφρικής.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι συλλογές των μεγάλων μουσείων μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν αποκτηθεί νόμιμα. Ήταν συνηθισμένη πρακτική για τις αρχαιολογικές ανασκαφές να μοιράζονται τα «ευρήματα» με τις τοπικές αρχές... Κανείς, τουλάχιστον, ούτε ο κ. Mακρόν, δεν προτείνει ότι οι αίθουσες του Λούβρου και του Βρετανικού Μουσείου θα πρέπει να εκκενωθούν και κάθε αντικείμενο να επιστραφεί στον τόπο καταγωγής του. 

Ότι κάθε αρχαιότητα μπορεί να επιστραφεί στην πατρίδα της. Το σημαντικό είναι ότι οι ισχυρισμοί των μεγάλων μουσείων θα πρέπει να σταθμιστούν ενάντια στα δικαιώματα των λαών των οποίων η κληρονομιά έχει λεηλατηθεί. 

Κατά τη γνώμη μου, φαίνεται επίσης απολύτως προφανές ότι ο Λόρδος Μπάιρον είχε δίκιο και ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα, ανεξάρτητα από τη συμφωνία που έκανε ο Λόρδος Ελγιν με τις τότε οθωμανικές αρχές στην Ελλάδα», καταλήγει το άρθρο του Φίλιπ Στίβενς στους Financial Times.

200 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί από αμερικανική επίθεση στη Συρία


Μία μεγάλη αποκάλυψη-παραδοχή επεφύλασσε η συνέντευξη του Μάικ Πομπέο ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ενόψει της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του ως υπουργός Εξωτερικών, μετά την απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον. 

Ο πρώην διευθυντής της CIA, παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής ότι τουλάχιστον 200 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε αμερικανική επίθεση που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο σε περιοχή της Συρίας, όταν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις χτύπησαν μονάδες του κυβερνητικού συριακού στρατού, μαζί με Ρώσους των ειδικών δυνάμεων.

«Πριν από λίγες εβδομάδες, οι δυνάμεις μας διασταυρώθηκαν με αμερικανικές δυνάμεις. Περίπου 200 Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικ Πομπέο.

Ήταν η πρώτη φορά που επίσημα αμερικανικά χείλη παραδέχονται το συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο είχαν γνωστοποιήσει τόσο οι αρχές της Συρίας, όσο και οι Ρώσοι. Πρόσφατα, επίσημη αμερικανική πηγή είχε διαψεύσει ότι είχαν σκοτωθεί Ρώσοι στρατιώτες.

Ο επερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας κατά την ακρόασή του για την έγκριση του διορισμού του ότι είναι αβάσιμος ο χαρακτηρισμός "γεράκι" που του αποδίδεται, δηλώνοντας ένθερμος υποστηρικτής της διπλωματίας.

«Γνωρίζω ότι κάποιοι από σας ακούτε τις ιστορίες ότι είμαι γεράκι, ότι είμαι σκληροπυρηνικός», τόνισε στους γερουσιαστές.



«Δεν υπάρχει κανένας άλλος από κάποιον που υπηρέτησε στο στρατό που κατανοεί την αξία της διπλωματίας και τον τρόμο και την τραγωδία που επιφέρει ο πόλεμος», σημείωσε.

«Τα καλύτερα αποτελέσματα κερδίζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο απόστρατος αξιωματικός του στρατού και απόφοιτος της αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Όπως υποστήριξε, η εμπειρία που απέκτησε υπηρετώντας ως αξιωματικός στον αμερικανικό στρατό στη Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου του προσφέρουν μια μοναδική ικανότητα να κατανοήσει την αξία της διπλωματίας.

Ο 54χρονος Πομπέο πρόσθεσε ότι σκοπεύει να πετύχει τους στόχους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μέσα από τη διπλωματία, παρά στρατιωτικά. Ανέφερε επίσης ότι θα καλύψει τις πολλές θέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έμειναν κενές υπό την υπουργία του Ρεξ Τίλερσον.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι ο Πομπέο «θα είναι ένας σπουδαίος υπουργός Εξωτερικών».

Ο Μάικ Πομπέο κατά την ακρόασή του σήμερα στην Γερουσία για την έγκριση του στο πόστο του υπουργού Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ανακρίθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που ερευνά την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Πομπέο αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των «ιδιωτικών συνομιλιών» του με τον Τραμπ, όταν ρωτήθηκε αν ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε μαζί του για τη ρωσική ανάμιξη και την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη της Μόσχας με το προεκλογικό επιτελείο του.

Εντούτοις είπε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν του ζήτησε ποτέ να κάνει κάτι ανάρμοστο.

Νωρίτερα σήμερα ο Τραμπ διέψευσε δημοσίευμα των New York Times που ανέφερε ότι σχεδίαζε να απολύσει τον Μιούλερ τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Αν ήθελα να απολύσω τον Μιούλερ τον Δεκέμβριο, όπως ανέφεραν οι αποτυχημένες New York Times, θα τον είχα απολύσει», τόνισε. «Περισσότερες ψευδείς ειδήσεις από μια μεροληπτική εφημερίδα», συμπλήρωσε.

Την Τετάρτη η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε ότι ο Τραμπ πιστεύει ότι έχει την εξουσία να απολύσει τον Μιούλερ.

protothema.gr

Δεν καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά το ελληνικό μαχητικό Mirage 2000-5 Mk2




Αεροσκάφος της 331 μοίρας της πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή 9 ναυτικά μίλια βορειονατολικά της Σκύρου.
Νεκρός είναι ο πιλότος Γιώργος Μπαλταδώρος και μετά την συντριβή διάφορα σενάρια άρχισαν να διαδίδονται στο διαδίκτυο, με πρώτο αυτό που ήθελε την Τουρκία υπεύθυνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους τύπου Mirage 2000-5 Mk2.
Τόσο από Ελληνικής πλευράς όσο και από την πλευρά της Τουρκίας ανακοινώθηκε ότι καμία Τουρκική εμπλοκή δεν υπήρχε και η συντριβή οφειλόταν σε άλλα αίτια.
Οι ειδικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ερευνούν τα αίτια της της τραγωδίας που οδήγησε στον θάνατο τον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο.
Ήδη όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, έχει συσταθεί επιτροπή η οποία ερευνά τα αίτια της πτώσης του Mirage 2000 -5 σε απόσταση 9 ν.μ βορειοανατολικά της Σκύρου.
Οι πρώτες πληροφορίες δεν δίνουν σαφή εικόνα για τα αίτια της πτώσης του υπερσύγχρονυ αεροσκάφους, ωστόσο η προσοχή των ειδικών στρέφεται στο γεγονός ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κίνδύνου.
Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε και οι δηλώσεις ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Βαγγέλης Γεωργούσης ο οποίος σημείωσε ότι «όταν χάνουμε ένα αεροπλάνο με τον πιλότο του χωρίς να μιλήσει ο πιλότος, το πρώτο που πρέπει να διερευνήσουμε, είναι το πρόβλημα στον πιλότο και όχι στο αεροπλάνο».
Με δεδομένο ότι ο άτυχος σμηναγός δεν μίλησε με το δεύτερο Mirage και χάθηκε αιφνιδιαστικά με το αεροσκάφος του ενισχύει την εκτίμηση ότι ο πιλότος έπαθε «vertigo» δηλαδή απώλεια προσανατολισμού και απώλεια αίσθησης του ορίζοντα.
Αυτό το ενδεχόμενο ενισχύεται και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σήμερα το πρωί στην περιοχή με την πολύ χαμηλή νέφωση.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να παρουσίασε το αεροσκάφος ένα ξαφνικό πρόβλημα κια ο πιλότος να μην πρόλαβε να να κάνει χρήση του εκτοξευόμενου καθίσματος.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το πρωί της Πέμπτης, ένα ζευγάρι Μirage 2000 -5 απογειώθηκε από την Σκύρο με αποστολή την αναγνώριση και αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών. Στο ένα χειριστής ήταν ο 34χρονος σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος.
Οι πτήσεις αυτές είναι visual, δηλαδή οι πιλότοι έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους και αναμένουν τις οδηγίες από την βάση τους.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και οι άνεμοι ήταν εντάσεως 2 μποφόρ βορειοανατολικοί. Ωστόσο, υπήρχε αυξημένη νέφωση λόγω υγρασίας με αποτέλεσμα το ζευγάρι των Μιράζ να πετά σε χαμηλό ύψος, κάτω από τα 6.000 πόδια.
Στις 12.15, σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΑ, υπήρξε απώλεια επαφής του αεροσκάφους. Ο έτερος πιλότος, το «ζευγάρι» του Μπαλταδώρου, δήλωσε ότι έχασε την επαφή του με το δεύτερο αεροσκάφος.