Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Φόροι και εισφορές «τρώνε» το 40,8% του μισθού στην Ελλάδα

Μια θλιβερή πρωτιά στο σύνολο της Ευρωζώνης, όσον αφορά στην αύξηση του συνολικού βάρους (tax wedge), κατέλαβε η Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση του ΟΟΣΑ για τις επιβαρύνσεις των μισθών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Η λεγόμενη «φορολογική σφήνα» διαμορφώθηκε στο 40,8% του συνολικού κόστους εργασίας για έναν εργαζόμενο, σημειώνοντας αύξηση 0,31% σε σχέση με το 2016. Η αύξηση που οφείλεται στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων (+ 0,15%) και εργοδοτών (+ 0,13%).
Το 39% του εισοδήματος των ελληνικών οικογενειών με δυο παιδιά και έναν γονέα εργαζόμενο πηγαίνει σε φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ εισοδήματος τα 39 ευρώ είναι επιβαρύνσεις χωρίς να υπολογίζεται κανένας έμμεσος φόρος (ΦΠΑ, φόροι κατανάλωσης) ή άλλες επιβαρύνσεις όπως πληρωμή ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση των επιβαρύνσεων οικογενειών με δύο παιδιά στις οποίες εργάζεται ο ένας γονέας.
Το 2017 η Ελλάδα κατέγραψε την τέταρτη υψηλότερη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας. Παράλληλα η έμμεση φορολογία έχει πάρει φωτιά με ΦΠΑ 24%, πανευρωπαϊκή πρωτιά στη φορολογία καυσίμων και έμμεση φορολογία από την κινητή τηλεφωνία και τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία έως και τον καφέ.
Η συνολική φορολογική επιβάρυνση, στην οποία αθροίζονται εκτός από το φόρο εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές έφτασε στο 40,8% του κόστους εργασίας, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 14η θέση μεταξύ των 35 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (μέσος όρος 35,9%). Το 2017, η αύξηση ήταν 0,31% με τα πρωτεία αύξησης των επιβαρύνσεων να καταλαμβάνει η Τουρκία (0,41%) και να ακολουθούν η Τσεχία( 0,36%) και το Μεξικό (0,34%). Η γενική τάση στον ΟΟΣΑ ήταν πτωτική (-0,13%) και η αύξηση των επιβαρύνσεων στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Στο σχετικό κατάλογο, την πρώτη τριάδα των χωρών του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις της εργασίας καταλαμβάνουν το Βέλγιο (53,7%), η Γερμανία (49,7%) και η Γαλλία (47,7%) ενώ στην τελευταία τριάδα συναντάμε το Μεξικό (20,4%), τη Νέα Ζηλανδία( 18,1%) και τη Χιλή (7%).
Το 2017, η υψηλότερη επιβάρυνση οικογενειών με δύο παιδιά στην οποία εργάζεται ο ένας γονέας σημειώθηκε στην Γαλλία με 39,4%. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, μεταξύ των 35 χωρών μελών του ΟΟΣΑ με συνολική επιβάρυνση 39% αφήνοντας πίσω χώρες στις οποίες το κοινωνικό κράτος βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα όπως για παράδειγμα η Φιλανδία ( 38,4%) και η Σουηδία (38,2%). Σε μέσα επίπεδα στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση της εργασίας στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι 26,1% με τις τρεις καλύτερες επιδόσεις να αφορούν Ελβετία ( 9,1%), Χιλή (7%) και Νέα Ζηλανδία (6,4%).

Το BREXIT οδηγεί σε έκρηξη βιομηχανικής παραγωγής στη Βρετανία!

Κωνσταντίνος Βέργος. 
Το αφήγημα ότι το Brexit οδηγεί σε υποανάπτυξη δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ως τώρα από τους ρυθμούς ανάπτυξης της Βρετανικής οικονομίας που είναι ισχυροί, παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις κάποιων οικονομολόγων. Ομως τα νέα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας που προκύπτουν απο την ένωση των Βρετανών Βιομηχάνων (Confederation of British Industry,CBI) ειναι κάτι παραπάνω απο ενθαρρυντικά. Ειναι εκρηκτικά!
Πρωτοφανής έκρηξη Παραγωγής
Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης Βρετανικής εφημερίδας Telegraph, που δημοσιεύει τα στατιστικά, στη σχετική μελέτη, 42% των εταιριών αύξησαν παραγωγή κατα το τελευταίο τρίμηνο, ενω μόλις το 11% τη μείωσαν. Οι βιομηχανικές παραγγελίες δείχνουν εντονότερη δραστηριότητα στο μέλλον, καθώς 28% των εταιριών είχαν υψηλότερες παραγγελίες, εναντι 11% των εταιριών που είχαν λιγότερες. Εδω να σημειωθεί ότι οι παραγγελίες είναι ασφαλής ενδειξη της παραγωγής για την επόμενη περίοδο, και για την ανάπτυξη τουΑΕΠ για το μεθεπόμενο εξάμηνο! Αλλες, ετήσιες ερευνες τόσο της CBI όσο και της Pertemps Network Group βρηκαν οτι οι βρετανικές εταιρίες σκοπεύουν να προσλάβουν περισσότερο κόσμο στην επόμενη περίοδο. Περισσότερες απο τις μισές, συγκεκριμένα το 51% των εταιριών (!!!) σχεδιάζουν να προσλάβουν επιπλέον εργαζόμενους στην Βρετανία. Να σημειώσουμε εδώ οτι η ανεργία ειναι ηδη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων… 40 ετων!
Ο πόλεμος εταιριών έχει εναν χαμένο, την Παγκοσμιοποίηση
Τα παραπάνω αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι ο ‘παγκόσμιος πόλεμος των εταιριών’, που ξεκίνησε η φιλελεύθερη Αγγλία εναντίον του Γερμανικού διευθυντήριου των Βρυξελλών, και των Πολυεθνικών, και η οποία συνοδεύτηκε απο τον ‘Λευκό χάρτη’ για την στρατηγική ανάπτυξη της Βρετανικής βιομηχανίας και υπηρεσιών, όχι μόνο δεν έχει βλάψει την χώρα, όπως προπαγανδίζουν κάποια ΜΜΕ, αλλά αντίθετα οδηγεί σε εκρηκτική ανάπτυξη, όμοια της οποίας δεν έχει γνωρίσει η Αγγλία απο την πετρελαική κρίση και έπειτα.
Αν αυτό, συνδυαστεί με την επιτυχία του σχεδίου Τραμπ για αναζωογόνηση της Αμερικάνικης οικονομίας και εγχώριων εταιριών-αντι των πολυεθνικών- που ήδη προεξοφλείται στις αγορές με έκρηξη αξιών κατα40% στο χρηματιστήριο, φαίνεται ότι το νέο Φιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης των εγχώριων εταιριών και ενίσχυσης της κατανάλωσης, και απομάκρυνσης απο την εποχή της παγκοσμιοποίησης οδηγεί σε ισχυρά κέρδη τόσο τις εταιρίες όσο και τους ίδιους τους εργαζόμενους στις χώρες της δύσης.
Κωνσταντίνος Βέργος


«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας: Οι κεμαλιστές για να κτυπήσουν τον Ερντογάν συμμαχούν με… την Ακσενέρ;

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη έλαβε χώρα στην Τουρκία αφού το κεμαλικό κόμμα Republican CHP, εξουσιοδότησε τον ηγέτη του Kemal Kılıçdaroğlu να προχωρήσει σε προεκλογική συμμαχία και να πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις ως προς το ζήτημα αυτό, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για κοινό αγώνα με την υπερεθνικίστρια Μεράλ Ακσενέρ, της οποίας η υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου ανακοινώθηκε από το κόμμα της IYI Parti (Καλό Κόμμα).


Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από συνεδρία του Γενικού Διοικητικού Συμβουλίου του κόμματος, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του κόμματος Αϊτούν Τσιράι και στη συνεδρία συμμετείχε και πρώην Υπουργός και θείος βουλευτή του ΑΚΡ, ο Σαλίμ Ενσαρίογλου.
Την αποκαλούν «Τουρκάλα Μαρίν Λεπέν» ή «Γκρίζα Λύκαινα» εξαιτίας της πολυετούς συμμετοχής της στο ακροδεξιό Εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ.
Θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα ξεπεράσει το 10% κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χαρίσει την νίκη στους κεμαλιστές.
Άλλωστε οι «κακές» οι γλώσσες στην Τουρκία, πίσω από την απόσχισή της από το ΜΗΡ «βλέπουν» ξένο δάκτυλο ακριβώς για να αποδυναμωθεί ο σύμμαχος του Ρ.Τ.Ερντογάν και για να υπάρχει εναλλακτικός σύμμαχος για τους κεμαλιστές.
Η Μεράλ Ακσενέρ, 61 έτους, θεωρείται από πολλούς ως η ανερχόμενη δύναμη στην Τουρκία και αυτή που θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Ερντογάν.
Η ίδρυση ενός κεντροδεξιού κόμματος από αυτήν που είναι υπερθνικίστρια είναι περισσότερο «στάχτη» στα μάτια για να επιτρέψει την συμμαχία με ένα κεντροδεξιό κόμμα όπως το CHP
Η διείσδυσή της είναι στον λαϊκό, αγράμματο κόσμο της βαθιάς Ανατολίας εκεί όπου κυριαρχεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν
Τον κορμό του νέου κόμματος αποτελούν πρώην μέλη του Εθνικιστικού Κόμματος ΜΗΡ. Υπάρχουν ωστόσο και πρώην στελέχη από την κεντροδεξιά και κεντροαριστερά της Τουρκίας. Ακόμα και κάποια πρώην στελέχη του ΑΚΡ, του Ερντογάν.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια διάσπαση στον ακροδεξιό χώρο μετά την απόφαση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να συμμαχήσει με τον Ερντογάν η οποία όμως έχει ως τελικό σκοπό την δημιουργία του έτερου αντίπαλου πολιτικού συνασπισμού για την διεκδίκηση της προεδρίας
«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «Καλό Κόμμα» βρίσκεται κοντά στο 10% του εκλογικού πλαφόν», επισημαίνει ο Σονέρ Τσααπτάι, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον και συγγραφέας της βιογραφίας του Ερντογάν «Ο Νέος Σουλτάνος».
«Και ο τούρκος πρόεδρος», προσθέτει, «γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο περισσότερο χρόνο έχει η Ακσενέρ για να χτίσει την εκλογική βάση της τόσο πιο πιθανό είναι να εξελιχθεί σε βασικό εκφραστή της τουρκικής Ακροδεξιάς, στερώντας και από το AKP ψήφους».
Να πούμε ότι τα περί προεκλογικών συμμαχιών στο CHP τα αποδέχτηκαν ομόφωνα επειδή τα στελέχη «κατάλαβαν την αανγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης»
Το ακόμα καλύτερο όμως είναι ότι «ήδη ξεκινήσαμε συζητήσεις για συμμαχίες με άλλα κόμματα. Το κόμμα έδωσε την εξουσιοδότηση στον ηγέτη μας να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τον προεδρικό υποψήφιο»
«Ήδη κάνουμε θυσίες για να δει η Τουρκία το φως. Αγαπάμε την χώρα μας» είπε ο Kılıçdaroğlu στις 24 Απριλίου
Η δήλωσή του αυτή σημαίνει ότι μπορεί να δούμε ακόμα και την Αξενέρ… προεδρικό υποψήφιο.
pronews.gr

Έρχεται πείνα το 2019 προβλέπει μελέτη του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη



Έκρηξη της φτώχειας προβλέπεται από το 2019 με τους νεόπτωχους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και νέους να αυξάνονται αλματωδώς.
Σήμερα το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα.
Μάλιστα στη χώρα μας στην κατηγορία των φτωχών-ανέργων τα επίσημα στοιχεία είναι εντυπωσιακά αφού εντάσσονται ο ένας στους δύο ανέργους(48%).
Σύμφωνα με νέα μελέτη του ομ. Καθηγητή του Παντείου κ.Σάββα Ρομπόλη, με τις μειώσεις που έρχονται το 2019 -2020 η μέση σύνταξη, που σήμερα είναι 722 ευρώ, θα πέσει στα 480 ευρώ και αν εφαρμοστεί το 2020 και η μείωση του αφορολόγητου, οπότε θα μπουν οι χαμηλές συντάξεις στη φορολόγηση, τότε η μέση καθαρή σύνταξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 450 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Ρομπόλης θεωρεί ότι θα είναι πολύ δύσκολη η επιβίωση αυτής της κατηγορίας των ανθρώπων και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι, βάσει επίσημων στοιχείων, το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα.’’ Αυτά πρέπει να τα λάβει υπόψη η πολιτεία, αλλά και οι δανειστές, με τους οποίους πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση, καθώς, εκτός από την οικονομική, πρέπει να κοιτάμε και την κοινωνική κανονικότητα.’’, παρατηρεί ο κ. Ρομπόλης.

Χάος από την πολιτική κρίση στην Αρμενία


Ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν δήλωσε ότι θα αρχίσει συνομιλίες με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση που πλήττει την Αρμενία.
"Αρχίζω διαβουλεύσεις με εκπροσώπους εντός και εκτός του κοινοβουλίου για να συζητήσουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και μια λύση για την έξοδό μας από αυτήν", αναφέρει ο Σαρκισιάν σε ανακοίνωσή του.
Την ίδια ώρα αστυνομικές δυνάμεις κινούνταν προς το κέντρο της πρωτεύουσας Γερεβάν όπου συγκεντρώνονται διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνώσας ελίτ της χώρας, κατόπιν σχετικού αιτήματος του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Νικόλ Πασινιάν.
Ο Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Αρμενίας για μια δεκαετία, παραιτήθηκε τη Δευτέρα από τη θέση του πρωθυπουργού, έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες διαδηλώσεων που είχαν πυροδοτήσει οι κατηγορίες ότι χειραγώγησε το Σύνταγμα για να παραμείνει στην εξουσία.
Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Πασινιάν, ο οποίος συνέβαλε στην εξώθηση του Σαρκισιάν σε παραίτηση, κάλεσε τους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, όπως και ότι θα συνεχίσει την άσκηση πιέσεων στην κυβερνώσα ελίτ έως ότου αυτή συμφωνήσει σε μια πραγματική αλλαγή.
Λίγο νωρίτερα εξάλλου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Κάρεν Καραπετιάν πρότεινε τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, σημειώνοντας ότι αν ο Πασινιάν είναι η επιλογή του λαού, τότε ο λαός μπορεί να τον εκλέξει και ότι η οικονομία της χώρας θα αντιμετωπίσει προβλήματα αν συνεχιστεί η κρίση.
"Δεν μπορώ να αγοράσω τίποτα"
Με μια σύνταξη που ανέρχεται περίπου στη συνολική τιμή 6 κιλών βοδινού και 3 κιλών τομάτας η 65χρονη Αζγκούς Καζαριάν, μανάβισσα στο Γερεβάν, δηλώνει ότι "δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα".
Στην Αρμενία, όπου σήμερα ξανάρχισαν οι διαμαρτυρίες με αίτημα να αποχωρήσει από την εξουσία το κυβερνών κόμμα, περίπου το 30% των 2,9 εκατομμυρίων κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
"Έχω δύο παιδιά και τρία εγγόνια, αλλά κανένας στην οικογένειά μου δεν εργάζεται εκτός από μένα, επειδή δεν υπάρχουν δουλειές", προσθέτει η Καζαριάν.
"Περνάω μέρες ολόκληρες εδώ, πίσω από τον πάγκο, για να θρέψω την οικογένειά μου", λέει.
Η άλλοτε μοδίστρα σε εργοστάσιο ενδυμάτων προτού αυτό κλείσει με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991 παίρνει τώρα μηνιαίως σύνταξη 37.000 ντραμ, δηλαδή περίπου 63 ευρώ, τα οποία "δεν φτάνουν για να αγοράσεις τρόφιμα και φάρμακα".
Σε ένα συνηθισμένο σουπερμάρκετ στο κέντρο του Γερεβάν, η τιμή του κιλού του βοδινού ανέρχεται σήμερα σε 4.950 ντραμ (8,4 ευρώ), αυτή ενός κιλού τομάτας σε 2.250 ντραμ (3,8 ευρώ) ενώ ένα κιλό πατάτες στοιχίζουν 700 ντραμ (1,2 ευρώ) και 200 γραμμάρια βούτυρο περίπου 1.190 ντραμ (2 ευρώ).
"Εργάζομαι 10 με 12 ώρες την ημέρα και βγάζω 5.000 ντραμ (8,5 ευρώ) την ημέρα", λέει παράλληλα ο 68χρονος Αμλέτ Ασατριάν, πωλητής περιπτέρου με εφημερίδες.
"Όταν πέθανε η μάνα μου, πούλησα το μόνο πολύτιμο πράγμα που μας είχε απομείνει στο σπίτι --ένα βραχιόλι της γυναίκας μου-- για να μπορέσω να πληρώσω την κηδεία", προσθέτει.
"Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν μέσα στη φτώχεια, μόνον ορισμένοι είναι πλούσιοι", διαπιστώνει με πικρία η 29χρονη ψυχολόγος Ρουζάνα Σιμονιάν, σημειώνοντας ότι "απλά δεν υπάρχει μεσαία τάξη" στην Αρμενία.
Υποσχέσεις για μια "καλή ζωή"
Η φτώχεια και η διαφθορά βρίσκονται στο επίκεντρο των διαμαρτυριών που συγκλονίζουν την Αρμενία εδώ και δύο εβδομάδες και που πέτυχαν ήδη την παραίτηση του Σερζ Σαρκισιάν.
"Εδώ και δέκα χρόνια, ο Σερζ μας υποσχόταν μια καλή ζωή. Δεν εκπλήρωσε καμία από τις υποσχέσεις του", δηλώνει η 41χρονη πωλήτρια Αναΐτ Γκαλστιάν.
"θέλαμε οι αρχές να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά ο Σαρκισιάν δεν έκανε τίποτα", συμπλήρωσε η Αζγκούς Καζαριάν.
Η Ζουλιέτα Καραπετιάν μια 58χρονη φαρμακοποιός, που είναι άνεργη, κατήγγειλε την πανταχού παρούσα διαφθορά στην Αρμενία.
"Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς να λαδώσουμε. Η διαφθορά είναι παντού: στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, αλλά πάνω από όλα, στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη", σημειώνει η γυναίκα αυτή, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει το μικρό φαρμακείο που διατηρούσε στο Γερεβάν λόγω της "εξαιρετικά υψηλής φορολογίας".
"Τα πάντα στην Αρμενία ανήκουν στους ολιγάρχες", διαβεβαιώνει, δείχνοντας κυρίως με το δάκτυλο τον επιχειρηματία Αλεξάντρ Σαρκισιάν, πρώην βουλευτή και μικρότερο αδελφό του Σερζ Σαρκισιάν.
Σύμφωνα με τη Ρουζάνα Σιμονιάν, "δεν ήταν δυνατό να αλλάξει το καθεστώς μέσω των εκλογών και γι'αυτό ο λαός αναγκάστηκε να κατέβει στους δρόμους".
Από τις 13 Απριλίου, διαδηλώσεις γίνονται καθημερινά στο Γερεβάν με αίτημα την αποχώρηση του Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος κατηγορείται ότι θέλει να παραμείνει με κάθε τίμημα στην εξουσία και ότι δεν κατέβαλλε προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της διαφθοράς.
Τη Δευτέρα, ο Σαρκισιάν παραιτήθηκε, λέγοντας "έκανα λάθος".
"Τώρα έχουμε μια ελπίδα για θετικές αλλαγές. Ελπίζω ότι οι νέες αρχές δεν θα ξεχάσουν αυτό που συνέβη με τον προκάτοχό τους και θα θυμούνται το μάθημά τους", δήλωσε η 29χρονη δασκάλα Ανούς Αρουτιουνιάν.
nooz.gr