Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Η «αρκούδα» της ρωσικής επιστήμης και τεχνολογίας ξυπνά και πάλι



Αφού η επιστήμη, η έρευνα και η τεχνολογία αφέθηκαν να μαραζώνουν για αρκετά χρόνια στη μετασοβιετική Ρωσία, με συνέπεια η χώρα να νιώσει ότι μένει πίσω σε σχέση με αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο ζήτημα και διαβεβαίωσε ότι η καινοτομία αποτελεί πλέον μία από τις κορυφαίες εθνικές προτεραιότητες της χώρας του.
Το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσκλήθηκε στη Μόσχα και είχε την ευκαιρία, μαζί με άλλα πρακτορεία ειδήσεων και λοιπά μέσα ενημέρωσης από τη νοτιοανατολική Ευρώπη (Ιταλία, Σερβία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ), την Κίνα και την Ινδία, να πάρει μια μικρή γεύση από το νέο «πρόσωπο» της επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας στη Ρωσία.
Η χώρα φαίνεται να ανακτά την πλούσια κληρονομιά της σοβιετικής εποχής, όταν η επιστήμη και η τεχνολογία γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη και στήριξη. Ήδη υπάρχουν σαφή σημάδια ότι η «αρκούδα» της ρωσικής επιστήμης και έρευνας έχει ήδη ξυπνήσει ξανά, διεκδικώντας -με εξωστρέφεια πλέον- μια αναβαθμισμένη θέση στη διεθνή σκηνή.
O καθηγητής Μιχαήλ Φιλόνοφ, αντιπρύτανης του Εθνικού Πανεπιστημίου Eπιστήμης και Tεχνολογίας NUST MISIS της Μόσχας, ενός από τα κορυφαία ρωσικά πολυτεχνεία, το οποίο είχε την πρωτοβουλία της πρόσκλησης των ξένων δημοσιογράφων, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα σοβιετικά πανεπιστήμια ήσαν κλειστά στον έξω κόσμο και συχνά μυστικοπαθή, λόγω και των δραστηριοτήτων τους στον τομέα της άμυνας. Επειδή η Ρωσία ήταν κλειστή έως πρόσφατα, δεν νοιαζόταν να κάνει επιστημονικές δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά, που επηρεάζουν θετικά τις θέσεις των πανεπιστημίων στις διεθνείς κατατάξεις, κάτι που όμως πλέον αλλάζει».
Τόνισε ότι «η επιστήμη στη Ρωσία δεν είναι καθόλου χειρότερη από ό,τι στη Δύση, απλώς αναπτύχθηκε διαφορετικά. Κοιτάζουμε πια το μέλλον και κάνουμε μεγάλα βήματα προόδου». Επεσήμανε επίσης ότι «ο στόχος μας δεν είναι να φέρνουμε ολοένα περισσότερους ξένους φοιτητές στη Ρωσία, αλλά τους καλύτερους. Το ίδιο ισχύει και για την προσέλκυση ξένων ερευνητών υψηλού επιπέδου».
Σήμερα η μεγάλη Ρωσία δαπανά ετησίως για Έρευνα και Ανάπτυξη (R & D) περίπου το 1% του ΑΕΠ της, δηλαδή όσο και η μικρή Ελλάδα. Όμως σταδιακά η κυβέρνηση αυξάνει τις σχετικές επενδύσεις και για το 2018 έχει δεσμευθεί ότι θα διαθέσει 170 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 3 δισ. δολάρια) για βασική έρευνα, 25% περισσότερα από ό,τι το 2017. Το βασικό εργαλείο κρατικής χρηματοδότησης είναι τα ομοσπονδιακά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης (FCPIR) που ξεκίνησαν το 2002 και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το τρίτο από αυτά (2014-2020). H χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος κυμαίνεται από 15 έως 100 εκατομμύρια ρούβλια (200.000 έως 1,35 εκατ. ευρώ περίπου) για διάστημα δύο έως τριών ετών.
Ξεχωριστές επιχορηγήσεις δίνει στους ερευνητές το Ρωσικό Ίδρυμα Επιστημών, από πέντε έως 50 εκατ. ρούβλια ετησίως, ενώ υπάρχουν και άλλα προγράμματα με τα οποία το κράτος ενισχύει τους ερευνητές να φέρουν στην αγορά καινοτόμα προϊόντα, όπως το πρόγραμμα START για τη δημιουργία μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων. Η κρατική επιχορήγηση στους πετυχημένους καινοτόμους ερευνητές-επιχειρηματίες μπορεί να φθάσει έως τα 300 εκατ. ρούβλια (4 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τον Μ.Φιλόνοφ, «το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι έως το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ού αιώνα η Ρωσία έχει καταφέρει να δημιουργήσει παγκοσμίου επιπέδου ερευνητικές υποδομές, ενώ το πρόγραμμα ανάπτυξής τους συνεχίζεται. Τώρα πια η κυβέρνηση όλο και περισσότερο προσανατολίζεται στη συγχρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας από τον ‘καταναλωτή', συχνά κάποια ιδιωτική εταιρεία, και την ίδια στιγμή ο καταναλωτής των ερευνητικών αποτελεσμάτων εγγυάται στο κράτος ότι θα υλοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτά».
Όπως είναι αναμεμόμενο, σταδιακά αυξάνονται οι δημοσιεύσεις ρώσων ερευνητών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και υπερδιπλασιάσθηκαν μεταξύ 2006-2016. Η Ρωσία πλέον βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών διεθνώς σε αριθμό επιστημονικών άρθρων, πάνω από χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ελβετία, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ.
Όχι πια διαρροή εγκεφάλων
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, όπως τόσοι άλλοι τομείς, οι υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό του τομέα επιστήμης και έρευνας υπέστησαν σοβαρό πλήγμα στη δεκαετία του 1990. Η κρατική χρηματοδότηση στέρεψε και χιλιάδες ρώσοι επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Φαίνεται πάντως πως η εκροή «εγκεφάλων» (brain drain) από τα ρωσικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ένα πρόβλημα παρόμοιο με της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια, εμφανίζει τάση αναστροφής, καθώς ολοένα περισσότεροι ρώσοι επιστήμονες επιστρέφουν στην πατρίδα τους.
Ο Τίμοθι Ο' Κόνορ, επίσης αντιπρύτανης του πανεπιστημίου NUST MISIS, ο οποίος είναι Αμερικανός -κάτι ασυνήθιστο για ρωσικό ΑΕΙ- ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το πρόβλημα της διαρροής εγκεφάλων από τη Ρωσία ήταν πολύ σοβαρό κατά τη δεκαετία του 1990, αλλά εδώ και μερικά χρόνια ουσιαστικά έχει σταματήσει».
Ο Μ.Φιλόνοφ τόνισε ότι «στη δεκαετία του 1990, όταν η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν ικανοποιούσε τις επιθυμίες των ερευνητών, δεκάδες χιλιάδες μετανάστευαν από τη Ρωσία κάθε χρόνο. Αλλά στην τρέχουσα δεκαετία αυτή η εκροή έχει μειωθεί σημαντικά και, επιπλέον, έχει αρχίσει να αναστρέφεται, καθώς υπάρχει πια εισαγωγή εγκεφάλων, κυρίως χάρη στη ρωσική πολιτική να κρατήσει τους επιστήμονές της και να φέρει πίσω όσους έφυγαν στο εξωτερικό».
Ο σύμβουλος του Πούτιν, Αντρέι Φουρσένκο, πρώην υπουργός επιστήμης και εκπαίδευσης, δήλωσε πρόσφατα ότι «η διαρροή εγκεφάλων σταμάτησε. Όσοι επιστρέφουν, λένε ότι υπάρχουν πια περισσότερες ευκαιρίες στα ρωσικά πανεπιστήμια από ό,τι ακόμη και στις δυτικές χώρες. Ολοένα περισσότεροι νέοι επιστήμονες παίρνουν την απόφαση να μην εγκαταλείψουν καθόλου τη Ρωσία». Όπως είπε, το 2017, περίπου 4.000 ρώσοι επιστήμονες επέστρεψαν στην πατρίδα τους και η τάση αυτή συνεχίζεται και το 2018.
Ο Φιλόνοφ εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό συμβαίνει τόσο από υλιστικά όσο και από ιδεαλιστικά κίνητρα. «Η Ρωσία γίνεται πλέον ένα ανταγωνιστικό μέρος, όπου είναι δυνατό ένας επιστήμονας να κερδίσει χρήματα και να υλοποιήσει τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του. Στην πραγματικότητα, ένας καθηγητής αμερικανικού ή ευρωπαϊκού πανεπιστημίου έχει περιορισμένες αποδοχές, καθώς άσχετα από το πόσες επιχορηγήσεις θα κερδίσει, δεν θα μπορέσει να αμοιφθεί με πάνω από 100.000 έως 150.000 δολάρια ετησίως, ενώ στη Βρετανία έως 80.000 δολάρια. Στη Ρωσία δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός, συνεπώς ένας επιστήμονας που έρχεται εδώ, μπορεί να κερδίσει περισσότερα. Οι ρώσοι επιστήμονες λαμβάνουν κατά μέσο όρο τρία έως πέντε εκατομμύρια ρούβλια ετησίως (σ.σ. 48.000 έως 80.000 δολάρια), ενώ οι ετήσιες αποδοχές τους μπορούν να φθάσουν τα επτά έως οκτώ εκατομμύρια ρούβλια (σ.σ. 113.000 έως 130.000 δολάρια). Αντίθετα, οι ξένοι επιστήμονες με τους οποίους συνεργαζόμαστε, συνήθως βγάζουν μόλις δύο έως πέντε εκατομμύρια ρούβλια (σ.σ. 32.000 έως 80.000 δολάρια) ετησίως».
Το αποτέλεσμα, κατά τον Φιλόνοφ, «είναι ότι αρκετοί επιστήμονες εργάζονται για υλιστικούς λόγους, όμως αυτό δεν τους κάνει λιγότερο πολύτιμους. Από την άλλη, υπάρχουν και αρκετοί που θέλουν να εργασθούν στη Ρωσία ακόμη και χωρίς χρήματα. Πρόκειται για επιστήμονες που έχουν κυρίως ιδεαλιστικά κίνητρα και που αισθάνονται ηθικά υπεύθυνοι για το γεγονός ότι στη Ρωσία μεγάλωσαν και μορφώθηκαν δωρεάν, συνεπώς θέλουν να ξεπληρώσουν το χρέος τους στη μητέρα πατρίδα».
Start-up και blockchain
Για να βάλει φρένο στις διαρροές επιστημόνων και φοιτητών, η Ρωσία ανοίγει πια περισσότερο τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματά της στον έξω κόσμο, ενώ έχει δημιουργήσει και τη δική της εκδοχή της «Σίλικον Βάλεϊ», το Κέντρο Καινοτομίας Σκόλκοβο έξω από τη Μόσχα, όπου, μεταξύ άλλων, έχει δημιουργηθεί από το 2011 και το ομώνυμο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας σε συνεργασία με το ΜΙΤ των ΗΠΑ. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισκέφθηκε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εμπορικά αξιοποιήσιμης καινοτομίας στη Ρωσία, την TEEMP, μια νεοφυή εταιρεία (start-up) που ξεκίνησε το 2011 από ερευνητές στο Σκόλκοβο και σήμερα διαθέτει μια παραγωγική μονάδα 25 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, έχοντας στην πορεία εξαγορασθεί από τον γιγάντιο ρωσικό όμιλο Renova. Το βασικό καινοτόμο προϊόν της είναι οι υπερπυκνωτές (super-capacitors), συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που είναι ανώτερα από τις μπαταρίες και χρησιμοποιούνται σε τρένα, οχήματα κ.α.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της εταιρείας, επικεφαλής χημικός μηχανικός Αλεξέι Γιούντιν, «όχι μόνο είμαστε η μοναδική ρωσική εταιρεία στον τομέα μας, αλλά και η πρώτη στον κόσμο που παράγουμε συστήματα υπερπυκνωτών, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν σε ακραίες θερμοκρασίες έως μείον 60 βαθμούς Κελσίου». Δεν είναι έτσι παράξενο που η εταιρεία -η οποία ακόμη δεν είναι κερδοφόρα, καθώς κάνει συνεχώς νέες επενδύσεις- έχει ήδη συνάψει πολλές διεθνείς συμφωνίες με ξένους εταίρους.
Η Ρωσία φαίνεται να διαβλέπει έγκαιρα τις διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις και να τις αξιοποιεί. Μια τέτοια περίπτωση είναι η τεχνολογία blockchain, η οποία αρχικά έγινε διάσημη, επειδή σε αυτή βασίζονται τα κρυπτονομίσματα όπως το πιο γνωστό bitcoin, καθώς και το δεύτερο δημοφιλέστερο, το ethereum, που δημιουργήθηκε από τον ρώσο Βιτάλικ Μπουτέριν. Όμως η εν λόγω τεχνολογία φιλοδοξεί πλέον να αφήσει το «αποτύπωμά» της και σε πολλά άλλα πεδία. Προ εξαμήνου δημιουργήθηκε στη Μόσχα -με τη στήριξη του NUST MISIS και της τράπεζας Vnesheconombank- το Κέντρο Ικανοτήτων Blockchain, το πρώτο στη Ρωσία, με στόχο να προωθήσει την εξάπλωση και την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της χώρας. Στην ουσία, το Κέντρο αποτελεί σύμβουλο της ρωσικής κυβέρνησης για το πώς το blockchain μπορεί να αξιοποιηθεί στη δημόσια διοίκηση και στη ρωσική οικονομία.
Ο επικεφαλής του Κέντρου Βλαντιμίρ Ντέμιν δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στόχος μας είναι να προωθήσουμε ευρύτερα την κρυπτο-οικονομία στη Ρωσία. Η τεχνολογία blockchain έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να μεταμορφώσει ευρύτερα την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και την ίδια την ανθρωπότητα, καταργώντας τους ενδιάμεσους κρίκους και τους κεντρικούς ελέγχους σε πολλές δραστηριότητες». Ενώ από τη μία οι δυνατότητες αξιοποίησης της τεχνολογίας blockchain έχουν τεθεί επί τάπητος στο ανώτερο κρατικό επίπεδο (έχει συσταθεί σχετική ομάδα εργασίας υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ιγκόρ Σουβάλοφ) και στη Βουλή (όπου συζητείται σχετικό νομοσχέδιο), παράλληλα το Κέντρο Blockchain προωθεί κάθε ανάλογη πρωτοβουλία από «τα κάτω». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η νεοσύστατη Κοινότητα Blockchain, η οποία συστεγάζεται με το Κέντρο Blockchain και φιλοξενεί πολλά υποσχόμενες start-up επιχειρήσεις. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη Viarium, που έχει δημιουργήσει την πρώτη στον κόσμο ηλεκτρονική πλατφόρμα αλληλεπίδρασης επιχειρήσεων-καταναλωτών, η οποία συνδυάζει την εικονική πραγματικότητα με το blockchain. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Σεργκέι Σιμανόφσκι, «πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και αξιόπιστο σύστημα που στο κοντινό μέλλον θα αντικαταστήσει τα παραδοσιακά κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στους πελάτες τους, είτε πρόκειται για προϊόντα, για υπηρεσίες ή για ψυχαγωγία».
Οι δυσκολίες και οι υστερήσεις
Όμως, παρόλη την αναμφισβήτητη πρόοδο, η ρωσική επιστήμη και έρευνα, που εξαρτάται καθοριστικά από την κρατική χρηματοδότηση και από τις έρευνες κρατικών εταιρειών (ενέργειας, αεροδιαστημικής κ.α.), εμφανίζει βραδύτερη ανάπτυξη σε σχέση με την κινεζική, την ινδική ή τη νοτιοκορεατική, εν μέρει λόγω ποικίλων γραφειοκρατικών εμποδίων.
Στη Ρωσία γίνεται σημαντική βασική έρευνα, αλλά υπάρχει μια μεγαλύτερη δυσκολία αυτή να «μεταφρασθεί» σε πρακτικά αποτελέσματα με οικονομικό όφελος. Από την άλλη, σύμφωνα με τη σοβιετική παράδοση, φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη στρατιωτική αξιοποίηση της έρευνας, όπως απέδειξαν περίτρανα και οι πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου Πούτιν για τα νέα «έξυπνα» όπλα της Ρωσίας, που προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση.
Η ρωσική κυβέρνηση έχει σχέδια να αναδιαμορφώσει το ερευνητικό δυναμικό της χώρας. Η γιγάντια Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, που διαθέτει περισσότερα από 700 ερευνητικά ινστιτούτα, πολλά από τα οποία υποαποδίδουν, θα κληθεί να προχωρήσει σε αλλαγές αρκετών επικεφαλής επιστημόνων, συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο ορισμένων ινστιτούτων.
Παράλληλα, στόχος της Ρωσίας είναι να αναβαθμίσει το διεθνές «προφίλ» των πανεπιστημίων της, ιδίως όσων κάνουν έρευνα, ώστε τουλάχιστον πέντε να βρίσκονται στα 100 κορυφαία παγκοσμίως έως το 2020 - κάτι όχι εύκολο.Πάντως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το ολοένα ψυχρότερο κλίμα στις σχέσεις της Ρωσίας με τις δυτικές χώρες, μετά την Κριμαία, την υπόθεση Σκριπάλ και τη Συρία δεν φαίνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ρωσική επιστήμη και έρευνα. Οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και οι ευρύτερες γεωπολιτικές αναταράξεις δεν έχουν επηρεάσει τη συμμετοχή της σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά σχέδια, όπως η κατασκευή του θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα ITER στη Γαλλία. Ούτε έχουν διαρραγεί οι μικρότερες διμερείς επιστημονικές-ερευνητικές συμφωνίες της Ρωσίας με δυτικές χώρες.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρύτανης του NUST MISIS Αλεβτίνα Τσερνίκοβα, «δεν ανησυχούμε ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους ξένους συναδέλφους μας, μεταξύ των οποίων είναι κορυφαίοι επιστήμονες από αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια».
πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σφαγή βαρόνων και βουλευτών στη ΝΔ



Εντονη σεναριολογία για επικείμενες εξελίξεις στη ΝΔ, αλλά και υπόγειες διεργασίας μέσα στο κόμμα  προκαλούν οι πληροφορίες ότι  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να «αποστρατεύσει» ηγετικά στελέχη της παράταξης, αποκλείοντας από τα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών πολλούς πρώην υπουργούς και βουλευτές – ακόμη και τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά – ή τοποθετώντας τους σε μη εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Το φως της δημοσιότητας έχουν δει πληροφορίες ότι υπάρχει ήδη μια πρώτη λίστα προσώπων προς «αποστρατεία», ενώ κομματικά στελέχη τονίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει πράγματι να προχωρήσει σε βαθιά τομή ανανέωσης του κόμματος.
Θα είναι μιά κίνηση αλλαγής των εσωκομματικών ισορροπιών και του συσχετισμού δυνάμεων, με στόχο να εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο τους κόμματος, εξουδετερώνοντας εσωτερικές αντιστάσεις.
Οπως τονίζουν στελέχη του κομματικού μηχανισμού, για να μπορέσει να ελέγξει πραγματικά το κόμμα ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να διαλύσει τις διάφορες ομάδες-πτέρυγες, να περιορίσει το ρόλο των «βαρόνων» και να ενισχύσει τη συνοχή, διαμορφώνοντας ενιαίο κομματικό προφίλ. Θα χρειασθεί επίσης να απαλλαγεί από «ελάσσονες» βουλευτές που κινούνται με τοπικιστικά κριτήρια  και εκφράζουν συνήθως «παλαιομοδίτικες δεξιές»-ακροδεξιές απόψεις.
Ο κίνδυνος διασπάσεων
Η προσπάθεια αυτή θα είναι βέβαια «δίκοπο μαχαίρι», καθώς στη φάση υλοποίησης των σχεδιασμών θα υπάρξουν  έντονες εσωτερικές αντιδράσεις  και αντιπαραθέσεις, η «ηγεμονία» του θα αμφισβητηθεί, ενώ αναπόφευκτα στο κόμμα θα προκληθούν έντονοι κλυδωνισμοί.
Κοινοβουλευτικοί παράγοντες και πολιτικοί σχολιαστές  επισημαίνουν επίσης τον κίνδυνο ενίσχυσης των κεντρόφυγων τάσεων και πολυδιάσπασης της ΝΔ, αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να προχωρήσει σε  ανοιχτή αντιπαράθεση με το "παλιό" της ΝΔ.
Ο κίνδυνος είναι ήδη υπαρκτός εκ δεξιών, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τησυγκρότηση  «καθαρόαιμου δεξιού» κόμματος.
Εν δυνάμει απειλή υπάρχει και από την πλευρά της κεντροδεξιάς,  όπου αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί  νέος πολιτικός φορέας από ηγετικά πρόσωπα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ κεντρώου χώρου, που δεν εντάχθηκαν στο Κίνημα Αλλαγής, ή θα αποχωρήσουν  μελλοντικά, διαφωνώντας με τις επιλογές και τη στρατηγικής της υπό την Φώφη Γεννηματά ηγεσίας του.
Οι αποκαλύψεις Αντώναρου
Λάδι στη φωτιά της σεναριολογίας για τις εξελίξεις στη ΝΔ ρίχνει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος σε ανάρτηση του στο Facebook αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων ή να τοποθετήσει σε μη εκλόγιμες θέσεις τουλάχιστον 12-15 εν ενεργεία βουλευτές  - μεταξύ αυτών και πρώην υπουργούς.
Ο στενός συνεργάτης του Κώστα  Καραμανλή είναι μάλιστα κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι «πρόκειται για πληροφορίες που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση».

Δηλώνοντας ότι επί του παρόντος δεν θα αποκαλύψει ονόματα, ο κ. Αντώναρος αναφέρει ότι στον κατάλογο των "ανεπιθύμητων" περιλαμβάνονται κορυφαία ονόματα, αλλά και βουλευτές λιγότερο γνωστοί.

Όσο για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ σχεδιάζει να αποσύρει τους βουλευτές αυτούς από ενεργές εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια, ο κ. Αντώναρος αναφέρει πως αυτό θα γίνει «είτε με καρατόμηση, είτε με μετάθεση στο Επικρατείας, είτε με υποσχέσεις για άλλες θέσεις».

Στο τέλος της ανάρτησης του ο κ. Αντώναρος αναφέρει ότι «για να εξασφαλισθεί δε η μυστικότητα της σύνταξης των καταλόγων υποψηφίων η ευθύνη έχει ανατεθεί σε στενό συγγενή του κ. Μητσοτάκη».

Ελληνική UNICEF: Σκάνδαλο μαμούθ με φιλανθρωπικό μανδύα


Απίστευτη ρεμούλα αποκαλύπτεται στο ελληνικό τμήμα της UNICEF, όπου λίγες οικογένειες κι ένας στενός κύκος φίλων και διαπλεκομένων νέμονταν μέχρι το 2016 τα κονδύλια που προορίζονταν για σίτιση, περίθαλψη και εκπαίδευση παιδιών σε φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου. Η «φιλανθρωπική» δράση της οργάνωσης είχε καταλήξει να είναι μόνον το πρόσχημα και η κάλυψη για ένα ένα "πάρτι διαρκείας", με εξωφρενικά υψηλούς μισθούς, αδικαιολόγητα μπόνους, προμήθειες που έκρυβαν μίζες.

Το σκάνδαλο άρχισε να αποκαλύπτεται το 2016, όταν τοποθετήθηκε νέα διευθύντρια στο ελληνικό τμήμα, η οποία προχώρησε σε έρευνες και καταγγελίες, ζητώντας την παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης της UNICEF, που αποτελεί οργάνωση-βραχίονα του ΟΗΕ.
Η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα Documento, και τώρα όλα τα στοιχεία του σκανδάλου τεκμηριώνονται από τη διεθνή ελεγκτικολογιστική εταιρεία Deloitte, που διενήργησε εμπεριστατωμένους ελέγχους
Ο ρόλος του ελληνικού τμήματος - όπως και των άλλων εθνικών επιτροπών της UNICEF - ήταν η συγκέντρωση χρημάτων, που στέλνονταν στα κεντρικά στη Γενεύη, όπου σχεδιάζονταν προγράμματα για τα παιδιά των φτωχότερων χωρών του τρίτου κόσμου. Οι εθνικές επιτροπές συμμετείχαν επίσης στην υλοποίηση κάποιων προγραμμάτων.
Οι εθνικές επιτροπές είχαν την υποχρέωση να αποδίδουν το 70% στη Γενεύη και το 30% να πηγαίνει στα λειτουργικά τους έξοδα. Στο ελληνικό τμήμα της UNICEF συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο: Οι  "φιλάνθρωποι"  που διοικούσαν εδώ την οργάνωση και οι γραφειοκράτες της απομυζούσαν μέχρι το 2016 το 70%  και απέδιδαν μόνον το 30%!
Από τους ελέγχους της Deloitte προκύπτει ότι το 70% των εσόδων πήγαινε στις τσέπες μιας μικρής "παρέας", που διαχειριζόταν τα χρήματα της οργάνωσης για να πλουτίζουν οι ίδιοι και οι στενοί συγγενείς τους.

Η εφημερίδα «Το Βήμα» έχει στη διάθεσή του ολόκληρο το πόρισμα της εταιρείας Deloitte που διενήργησε τον έλεγχο για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς, καθώς και τα ονόματα όλων όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά:

Τα ποσά που μοιράζονταν αυθαίρετα τα διευθυντικά στελέχη, πέρα από τις υπερβολικά υψηλές αποδοχές τους είναι εξωφρενικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο οικονομικός διευθυντής έπαιρνε  5.685 ευρώ τον μήνα, εισπράττοντας συνολικά 16(!) μισθούς το χρόνο - τους δύο ως "επίδομα ισολογισμού". Αλλοι πέντε εργαζόμενοι έπαιρναν έναν έξτρα μισθό ως μπόνους, αν και δεν εμπλέκονταν στην κατάρτιση του ισολογισμού.   Οι προκαταβολές και τα δάνεια που έχουν αντληθεί από στελέχη της οργάνωσης από το 2013 μέχρι το 2015 ανέρχονται σε 169.028 ευρώ. Από αυτά τα 86.650 δεν επέστρεψαν ποτέ στα ταμεία της οργάνωσης.
Η έρευνα κατέδειξε ζημιά από την καταστροφή παγίων περιουσιακών στοιχείων της UNICEF που ανέρχεται περίπου σε 350.000 ευρώ χωρίς να υπάρχουν πρακτικά στο συμβούλιο.
Επίσης ζημιά που υπολογίζεται σε 30.000 έως 50.000 ευρώ τον χρόνο από εμπορεύματα (ρούχα), αντικείμενα και άλλα είδη με το λογότυπο του οργανισμού, τα οποία η μητρική εταιρεία είχε ζητήσει να καταστραφούν, αλλά οι ιθύνοντες τα διέθεταν προς πώληση εισπράττοντας το αντίτιμο.
Ολες οι προμήθειες γίνονταν, πάντα, χωρίς διαγωνισμό και με τον ίδιο συνεργάτη.Εχουν εντοπιστεί για παρεχόμενες υπηρεσίες αμοιβές κατά 40% υψηλότερες από τις τιμές που υπήρχαν εκείνο το διάστημα στην αγορά. Από το 2016 και μετά το σωματείο άρχισε να κάνει διαγωνισμούς με διευρυμένη μάλιστα επιτροπή για να υπάρχει διαφάνεια.

Εξάλλου το πόρισμα ακόμη εντοπίζει υπέρογκες αμοιβές και αδικαιολόγητα μπόνους 5.000 ευρώ που δίνονταν χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο σε άλλο διευθυντικό στέλεχος και στη σύζυγό του που εργάζονται μαζί, στον ίδιο τομέα.
Μέχρι και για αποστολή του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης που έγινε τον Ιούνιο του 2014 στο Τσαντ, με αντικείμενο την εκπαίδευση και τον υποσιτισμό, υψηλόβαθμο στέλεχος εισέπραξε μπόνους πάνω από 3.000 ευρώ, για τον... κόπο που έκανε να σχεδιάσει την αποστολή από την ασφάλεια του γραφείου του.
Στον αντίποδα όλα τα μέλη της αποστολής που έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς επρόκειτο για υψηλού βαθμού επικινδυνότητας ταξίδι, συμμετείχαν ως απλοί εθελοντές.

Να σημειωθεί ότι από το 2000 και μετά ήταν πάντα η ίδια εταιρεία και πάντα ο ίδιος oρκωτός λογιστής που έκανε τους ισολογισμούς, στον οποίο μάλιστα είχε παραχωρηθεί και γραφείο.

Σκανδαλώδεις... λεπτομέρειες:
  • Μέχρι το 2014 στην οργάνωση δεν υπήρχαν συμβάσεις για τις προσλήψεις των εργαζομένων και αυτές γίνονταν με αναγγελία.
  • Η μισθοδοσία για 30 εργαζομένους ξεπερνούσε ετησίως το 1.100.000 ευρώ. Υπάρχουν στις καταστάσεις οδηγοί και καθαρίστριες που αμείβονταν με 2.000 ευρώ τον μήνα. Εντοπίστηκαν επίσης ασυνήθιστες δαπάνες για βενζίνες, έξοδα κίνησης, έξοδα φθοράς προσωπικών αυτοκινήτων, αγορά υπέρογκων ποσοτήτων διαφόρων υλικών.
  • Οικονομικός διευθυντής είχε προσλάβει τον γιο του ως λογιστή. Κάθε φορά που προέκυπτε ανάγκη πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων, όπως την περίοδο των Χριστουγέννων και τον Σεπτέμβριο που ανοίγουν τα σχολεία, οι θέσεις δίνονταν πάντα σε συγγενείς του ιδίου (σύζυγο και νύφη).
  • Ανάμεσα στα ευρήματα εντοπίστηκαν μισθοδοτικές καταστάσεις του 2014 που αναγράφουν έκτακτες αποδοχές από το ποσό που εμφανίζεται ως κόστος στη Γενική Λογιστική κατά 10.499 ευρώ. Πρόκειται για έκτακτες αποδοχές που αποδόθηκαν σε εργαζομένους στο πλαίσιο δύο επιδοτούμενων προγραμμάτων από την ΕΕ (ΕΣΠΑ, ECHO). Για τις έκτακτες αποδοχές θα έπρεπε να υπάρχει σχετική απόφαση Εκτελεστικού Συμβουλίου.
  • Εντοπίστηκαν εντάλματα πληρωμής που παραπέμπουν σε δαπάνες φιλοξενίας και εξοδολόγια τα οποία όμως δεν αφορούν ταξίδια αλλά  κάλυψη προσωπικών δαπανών.
  • Εντοπίστηκαν επίσης εργαζόμενοι που ενώ περιλαμβάνονται στη μισθοδοσία (μισθοδοτική κατάσταση Δεκεμβρίου 2014), δεν περιλαμβάνονταν στον ετήσιο πίνακα προσωπικού ενώ δεν προσκομίστηκαν για αυτούς ατομικοί πίνακες προσωπικού.
  • Για τις μισθοδοτικές καταστάσεις εντοπίστηκε ότι τις συντάσσει εν λευκώ ο οικονομικός διευθυντής και αυτές δεν ελέγχονται από δεύτερο πρόσωπο.
  • Ακόμη διαπιστώθηκαν λάθη στον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών, εκκαθαρίσεις ταξιδιών για τις οποίες υπολείπονταν παραστατικά του ποσού πληρωμής, αποζημιώσεις εκτός έδρας σε άτομα που δεν δικαιούνταν, τιμολόγια αγοράς καυσίμων για μεταφορικά μέσα που δεν ανήκαν στην οργάνωση.
  • Εντοπίστηκαν δαπάνες άνω των 10.000 ευρώ για αναλώσιμα χωρίς να υπάρχει έντυπο προέγκρισης.

Η έρευνα της μητρικής εταιρείας
 
Από την έκθεση εντοπίστηκε μη τήρηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας σε συγκεκριμένα σημεία, ανεπάρκεια του ισχύοντος εσωτερικού κανονισμού. Μη επαρκής ενημέρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου επί οικονομικών και διαχειριστικών θεμάτων. Μη επαρκής διατύπωση των μηχανισμών ελέγχου των υφιστάμενων δικλείδων ασφαλείας. Μη θέσπιση σαφών ορίων και περιορισμών στη φύση των δαπανών της Επιτροπής.


Ο έλεγχος έδειξε ότι κατά παράβαση του εσωτερικού κανονισμού, είχε δοθεί εξουσία στον οικονομικό διευθυντή να μπορεί μόνο με δική του υπογραφή να οπισθογραφεί επιταγές προς είσπραξη.

Ακόμη οι κωδικοί e-banking είχαν παραχωρηθεί σε μη εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του λογιστηρίου για τη διενέργεια πληρωμής μισθοδοσίας, πληρωμής προμηθευτών και την εξαγωγή ημερήσιου extait.
Η ταμίας είχε πρόσβαση στα λογιστικά βιβλία και μπορούσε να προβεί σε εγγραφές στη Γενική Λογιστική ενώ δεν θα έπρεπε η ταμίας να έχει τη δυνατότητα λογιστικών εγγραφών.

Ακόμη δεν είναι τυχαίο ότι η Επιτροπή δεν είχε αλλάξει ελεγκτική εταιρεία για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Τα κεντρικά γραφεία μάλιστα στη Γενεύη, που διεξάγουν έρευνα σε βάθος 15ετίας, διερευνούν και καταγγελίες για αδιαφάνεια στη διάθεση των ποσών που συγκεντρώθηκαν από παλαιότερους τηλεμαραθωνίους που έγιναν στην Ελλάδα. 

Από τη Γενεύη έχει ξεκινήσει επίσης έλεγχος όλων των κωδικών - που είναι πάρα πολλοί - της οργάνωσης προκειμένου να διερευνηθεί πώς διαχέονταν τα χρήματα από δωρεές και συνδρομές μελών. 

Διερευνώνται ακόμη θέματα που αφορούν τη διαχείριση των δωρεών καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί κωδικοί της οργάνωσης οι οποίοι και θα ανοιχτούν στη διάρκεια της δικαστικής έρευνας.

Φυσικά η Διεθνής Επιτροπή της UNICEF απέσυρε το Σύμφωνο Αναγνώρισης από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία της
Η νέα οικονομική διευθύντρια προκάλεσε τον έλεγχο
Το κουβάρι του σκανδάλου στο ελληνικό τμήμα της UNICEF άρχισε να ξετυλίγεται με την προκήρυξη της θέσης του οικονομικού διευθυντή, το καλοκαίρι του 2016.

Η γυναίκα που επελέγη για τη θέση ανάμεσα σε 90 υποψηφίους και μετά από πολλές συνεντεύξεις που έγιναν και στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης στη Γενεύη, ξεκίνησε να ερευνά τα οικονομικά του ελληνικού τμήματος. 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας ζήτησε δύο φορές να παραιτηθεί, καθώς διαπίστωσεαπίστευτης έκτασης ρεμούλες και ατασθαλίες που ζημίωσαν ανεπανόρθωτα την οργάνωση.

Μεταξύ άλλων, δάνεια και προκαταβολές χωρίς επιστροφή, οικονομικές καταστάσεις πλαστές, υπέρογκες και αδικαιολόγητες δαπάνες, μισθούς προκλητικούς, χρήση της ίδιας ελεγκτικής εταιρείας για χρόνια τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό έλεγχο, προσωπικά έξοδα μεμονωμένων στελεχών ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία και ένα σωρό άλλα για τα οποία και ενημέρωσε εγγράφως την μέχρι πρότινος πρόεδρο της εθνικής επιτροπής της UNICEF, Σοφία Τζιτζίκου.

Βεβαίως οι ψίθυροι και οι φήμες οργίαζαν ανάμεσα στους εργαζομένους για το τί συνέβαινε αλλά δεν υπήραν οι αποδείξεις. Τα περισσότερα από τα εννέα άμισθα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συνδέονταν με ισχυρούς δεσμούς μακρόχρονης φιλίας από τη δεκαετία του 1980, αλληλοϋποστηρίζονταν και δεν είχαν διάθεση για  αποκαλύψεις.

Η οικονομική διευθύντρια πραγματοποιεί ενημέρωση των στελεχών της UNICEF στη Γενεύη και παρουσιάζει η ίδια τα ευρήματα της έρευνάς της. Είχε προηγηθεί γενική ενημέρωσή τους από την πρόεδρο, αλλά εκείνη θα παρείχε πιο ολοκληρωμένη εικόνα, με όλα τα στοιχεία. Όπως ήταν επόμενο οι ξένοι δεν πίστευαν στα αφτιά τους. 

Η πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο και ζήτησε να γίνει έλεγχος από ορκωτούς λογιστές για τις χρονιές από το 2013 μέχρι το 2015, πρόταση που έγινε δεκτή, ενώ έλεγχο σε βάθος 15ετίας ξεκίνησε αμέσως μετά και η Γενεύη, την οποία ανέλαβε να διενεργήσει η PwC.Μέχρι τότε όλοι οι έλεγχοι στο ελληνικό τμήμα γίνονταν από την ίδια εταιρεία και τον ίδιο ελεγκτή.

Και στις δύο έρευνες τα στοιχεία που προέκυψαν ήταν κοινά: Το πάρτι κρατούσε για πολλά χρόνια και ο οργανισμός ζημιωνόταν αδικαιολόγητα με υπέρογκα ποσά, αφού σε όλα τα επίπεδα υπήρχαν παρεμβάσεις και μάλιστα εξόφθαλμες. Φυσικά η συνέχεια θα δοθεί στη Δκαιοσύνη.

η τεχνική των σπονδών - του φώτη μισόπουλου

πρόζα πριν την ταφή ενός νεκρού
   σκηνοθετική δοκιμή : Μερσίνα Ιωακείμ
....έλαμπε με λόγια, κι ύστερα έπεφτε σε μιαν άγρια γαλήνη 

ΜΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΣΚΑΚΙ, // Τ.Σ.ΕΛΛΙΟΤ, Η ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ // μτφρ. Γ. Σεφέρης 

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ :
      Ο ΑΠΡΙΛΗΣ
      Ο ΦΛΗΒΑΣ Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ
      Η ΔΕΣΠΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΒΑΡΤΩΝ
      Η ΚΥΡΙΑ ΣΟΖΟΣΤΡΙΣ
      Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ
      Η ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ
      Ο ΚΟΣΤΑΝΤΙΝ ΓΑΒΡΙΛΟΒΙΤΣ ΤΡΕΠΛΙΕΒ

      ΧΟΡΟΣ


[Η Μεγάλη Ρόδα του λούνα παρκ υποστασιοποιεί θεατρικά τον ΤΡΟΧΟ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ. Το δρώμενο λαβαίνει χώρα μπροστά της. Νύχτα. Η ΈΡΗΜΗ ΧΩΡΑ προβάλλεται στο έδαφος ως εικόνα[βλ. φωτο] - οι φωτισμοί μεγιστοποιούν τη σκιά του ΤΡΟΧΟΥ και οριοθετούν τον χώρο που συμβαίνουν τα γεγονότα. Ηθοποιοί και θεατές έχουν τη δυνατότητα κινήσεων χωρίς περιορισμό, ακόμα, και να ανεβούν στον ΤΡΟΧΟ, να μιλήσουν από κει ενδεχόμενα. Ανάμεσα στις σκιές υπάρχει η παλιά βάρκα -ναυάγιο, που Ο ΦΛΗΒΑΣ Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ καθέλκυσε στη στεριά. Ένας ναύτης υπάρχει με τ' όνομά του [φωτο]. 


Ο ΧΟΡΟΣ και Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ, καθώς και Ο ΤΡΕΠΛΙΕΒ κρατούν βαλσαμωμένους γλάρους σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ  κάνει σπονδές ρίχνοντας λάδι και κρασί στο ναυάγιο-τάφος, - μια νεκρική ταφή της θάλασσας. Η ΔΕΣΠΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΒΑΡΤΩΝ ντύνεται ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ με τον τρόπο της εικονογραφίας [βλ.φωτο] συνοδευόμενη από τον ΤΡΕΠΛΙΕΒ].
  
ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΩΤΗ : Η ΑΠΩΛΕΙΑ


[κάθε που ο χορός υμνωδεί Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ επιτελεί τις σπονδές κατά πώς περιγράφτηκαν]
Ο ΑΠΡΙΛΗΣ : .....εγώ πάλι δεν πίστευα  στα θαύματα, γι' αυτό υιοθέτησα την ήττα, περιέφερα την πείνα μου όπως οι νύχτες του ύστατου χαιρετισμού - μια μέρα κοιτάζοντας στα μάτια τον Ντόριαν Γκρέι - θα πω, ''είσαι ακατάλληλος για την αιώνια ομορφιά'', - απαντώ, οι θεοί είναι νεκροί.....


Ο ΦΛΗΒΑΣ Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ [4*]:....ναι - κληροδότησαν τη διαίρεση, - τη μοίρα καθώς αθεράπευτη, - πρόκειται να κρατήσουν εντάφια την αλήθεια [παύση]- ''Μίλησέ μου για τον έξω κόσμο, τι έχουν απογίνει οι άλλοι, τι χρειάζεται να μη στεγνώσουν οι χυμοί της ζωής;; πότε θα πάψει η λυπημένη απαντοχή μας'' [επαναλαμβάνει τη φράση στα εισαγωγικά πολλές φορές αρχίζοντας αργά και καταλήγοντας γρήγορα]- απεύθυνα χαιρετισμό στο χρυσό χρώμα της δύσης : ''θα ήθελα να ήμουν κάποιος άλλος απόψε'', 

Η ΔΕΣΠΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΒΑΡΤΩΝ [1]: ......ο Προμηθέας άνοιξε τη λερή καμπαρντίνα κι έδειξε το συκώτι του, ο Γκοτιέ πάλευε για μια βιώσιμη λύση sur le marbre d' un escalier [2] -θα περιοριστούμε στα ποιήματα που υποφέρουν το χρόνο, τα δικά μας θα χαθούν παραχρήμα, θα καταλάβουμε πως η ζωή δεν αρκεί, άλλωστε δεν επαινεί την ευτοκία,- αβέβαιη και μακρινή όντας, οι κραυγές θα σέρνονται στη νύχτα σαν τους μονόφθαλμους τυχαίους εραστές, -οι κραυγές μας,- κάθε νύχτα - θα πεθαίνουν


Η ΚΥΡΙΑ ΣΟΖΟΣΤΡΙΣ [3] : .....ο κόσμος δεν έχει νόημα ή σχέδιο τετελεσμένο, έτσι επικυρώνεται η ελευθερία του ή πάλι κάποιος που γυρίζει ένα πρωί κι ανακαλύπτει την παράλογη ευτυχία των άλλων ''ήσουν λιγότερο δυστυχισμένος'', θα μου πει, - για όσο χρόνο μάς έχει απομείνει, τα σκηνοθετικά τεχνάσματα με το ξεγύμνωμα της γυναίκας στις δημόσιες τουαλέτες, μεγάλα επίπεδα τοπία στο βάθος το ντεκολτέ της Σταυρόγκινα αμειδίαστες λίμνες και αρυτίδωτοι χερσότοποι, - φώναζα δυνατά : ''Φιόντορ Μιχαήλοβιτς, Φιόντορ Μιχαήλοβιτς'', αλλά δεν άκουγε [μεγάλη παύση]


Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ : .....ούτε ο νεκρός με τις γαλότσες παρουσιάστηκε- σαν τη δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε ή τη μικρή υπηρέτρια κυνηγημένη ανάμεσα σε πράγματα ασήμαντα για να κρατήσει τα μεγάλα μυστικά του σπιτιού και το κοινωνικό μου κύρος, - και τώρα, σύντροφοι, έγινε φανερό, οι θεοί που ήταν νεκροί γυρίσαν με το μέρος των τοκογλύφων ή εκείνες οι φαντασιώσεις των τρελών, που υπνοδοχούνται μέσα μας μέχρι να οδηγηθούμε στα έσχατα, στην Αμετάκλητη Κρίση, - η κατοικία μου ήταν όπως τα πρωινά όταν κάτι μάς κάνει να στερηθούμε ακόμα περισσότερο 


Η ΚΥΡΙΑ ΣΟΖΟΣΤΡΙΣ : ........είσαι ακίνδυνος, δεν βλέπεις την αλήθεια γύρω σου- τα παιδιά έχουν κοιμηθεί στις αγκαλιές ή τρίβουν τα μάτια τους - στο βρυχηθμό της φωτιάς το λουλούδι γίνεται κόκκινο, εκεί ακουμπάνε τους ανθρώπους για να ξεχάσουν, - εσύ-, ζεις χωρίς ν' αφήνεις ίχνη - η σιωπή αντηχεί στον ορίζοντα έτσι το μυρμήγκι δεν ξέρει κατά πού πέφτει η φωλιά του μια γεύση από χώμα στα παλιά αυλάκια- αφουγκράζεσαι τη νύχτα τη μάννα γη μου - σκοτώνεις σαύρες στα λασπόνερα, - και τις τρως, σε είδα- η ύπαρξη του χρόνου πριν την αρχή του - προέρχεσαι από μια γραμμή παιδιών που δεν έχουν τέλος. 


Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ :......ίσως γι' αυτό θυμάμαι την εκτέλεση, λόγια αόριστα πάνω στην ταραχή μας και στο τέλος ανακάλεσαν, τι;; και για ποιον;; - αλλά η μεγάλη μέρα πέρασε αργά γι' αυτό ο ταχυδρόμος ήρθε με καθυστέρηση και τα μεσάνυχτα είπε συλλαβιστά ''οι γιατροί μου απαγορεύσαν να μιλώ'' κι από τότε τις νύχτες κοιτούσε ξεδιάντροπα όταν έκανε το μπάνιο της η λησμονημένη γριά σαν να ξόρκιζε τον τυφλό Οιδίποδα που επέμενε με τη βροχή να πίνει μόνος [παύση]


Ο ΦΛΗΒΑΣ Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ [4*] : ....ή τα παράθυρα ήταν κλειστά ή άλλοτε πάλι έβρισκε έναν δρόμο για να φυγαδεύει τους βαρυποινίτες σα να 'ρχιζε εντός ολίγου η παρέλαση.

Ο ΑΠΡΙΛΗΣ : .....έτσι δεν μπορέσαμε ν' αρνηθούμε, ήρθε κι ο άλλος με την αιώνια ευγνωμοσύνη κι από μια άποψη φαινόταν να δείχνει πραγματική κατανόηση, ''αργήσατε'', μου λέει, αλλά το σούρουπο ήταν πιο σκοτεινό όπως μια υπόθεση που αργεί να κάνει την εμφάνισή της και την επαύριο έπρεπε να θυμηθώ όνομα κι επίθετο

Ο ΦΛΗΒΑΣ Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ [4*]: .... μ' αυτό τον τρόπο αρχίζουν οι μεγάλες επικλήσεις κι οι ασθενείς έμεναν για πάντα αβοήθητοι, γιατί αλίμονο αν μαθαίνανε σε ποια στιγμή αναχωρούμε.

Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ : .......πώς ήταν, λοιπόν, οι σύντροφοι που χάθηκαν στην θάλασσα;;

Ο ΦΛΗΒΑΣ Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ : ......τους ονειρεύτηκα επειδή υπάρχουν απότομα σε χρώματα πορφυρά- μια έκταση ζωής ανυπολόγιστης, όσο η ζωή των άλλων - κάθε έρημος κρύβει αυτό που προπορεύεται, αυτό που θα μάς μιλήσει σύντομα για την ιδέα του μεσημεριού 

Η ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ : .......Ηe offers succulent cooking [5] 

H KΥΡΙΑ ΣΟΖΟΣΤΡΙΣ : ......Τhe door has a creaking latch [6][μεγάλη παύση]



ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΥΤΕΡΗ : ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΓΛΑΡΟΥΣ



Ο ΚΟΣΤΑΝΤΙΝ ΓΑΒΡΙΛΟΒΙΤΣ [7].....είναι όλοι εκτυφλωτικοί, ξέρει ο Αντόν Πάβλοβιτς [8] - τσιμπολογούν τα παπούτσια των ναυαγών, ακούν τις αναπνοές τους, η ιδέα του αίματος μεγαλώνει τη δίψα και το αλάτι τσούζει τα μάτια, - χωρίς γαλήνη, χωρίς ολάκερο ουρανό - με σημάδια μισά η μποτίλια στο πέλαγο περικλείει τα φώτα κάποιου πλοίου σε μεγαλύτερη απελπισία απ' ό,τι όλοι μαζί - έτσι τελειώνουν τη ζωή τους, - η παιδική ηλικία παίρνει αναβολή......  

Ο ΑΠΡΙΛΗΣ : .....''έχω πολλούς οχτρούς εδώ'', μου λέει, ''ανάμεσα στ' ανδρείκελα ο Πύργος [9] γκρεμίζεται : το Στόμα

Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ : ......η Παλάμη [10]

Η ΚΥΡΙΑ ΣΟΖΟΣΤΡΙΣ : .....σε σχήμα αγχόνης τα σύννεφα ή τ' αφηρημένα ποιήματα, αυτοί οι αρσενικοί θεοί με το άρωμα των υακίνθων, ο Ρεμπό ευχαρίστως θα μιλούσε για δημαγωγούς - είναι νεκροί έχουν λησμονήσει το ξημέρωμα, τα θαλασσοπούλια περικυκλώνουν όπου άφησαν περιττώματα - έχει και μια ιδεαλιστική πλευρά ο Ήλιος του Μεσονυκτίου, μαθαίνοντας την αλήθεια από δεύτερο χέρι, όπως το πιστόλι στα καταχθόνια σχέδια των Φεγγαριών, νυχτερινοί επισκέπτες σαν τον ΤΡΕΠΛΙΕΒ [παύση]


Ο ΦΛΗΒΑΣ Ο ΦΟΊΝΙΚΑΣ : ......[ειρωνικά] κάποτε θα νικήσει η θαμπή όψη της λήθης, θα μιλήσουμε - και μ' αυτή μας την πράξη θ' ανεβάσουμε κι άλλο το μεγάλο ηθικό ύψος την τελευταία μας εκζήτηση, σύντροφοι 

Η ΚΥΡΙΑ ΣΟΖΟΣΤΡΙΣ : .....θάναι καλοκαίρι όταν συμβεί το έγκλημα, το 'λεγε ο Βurroughs και στα μισά του δρόμου θ' αρνιέσαι να καταλάβεις πού πας - άλλη υποταγή όπου τα δέντρα σήκωσαν στην πλάτη τους τη νύχτα δεν μπορεί, οι φίλοι σου περάσανε απέναντι - στη βασιλεία των ουρανών [γελάει δυνατά]


[μπαίνει Ο ΧΟΡΟΣ, φορώντας μάσκες είτε όχι [απιθώνουν τους βαλσαμωμένους γάρους στην βάρκα-ναυάγιο], πολύ πυκνά ο ένας δίπλα στον άλλο, το αρχαίο κείμενο εκφέρεται όχι καθαρά, κάπως τραγουδιστά, κάποτε με αντίστιξη των φωνών- είναι που χάθηκε η μνήμη των πραγμάτων και τ' αρχαία μέτρα,- μα ωστόσο εύηχο]

ΧΟΡΙΚΟ : εξ ων δε η γένεσίς εστι τοις ούσι, και την φθοράν εις ταύτα γίνεσθαι κατά το χρών διδόναι γαρ αυτά δίκην και τίσιν αλλήλοις κατά την του χρόνου τάξιν [11] [μπαίνει ο ΤΡΕΠΛΙΕΒ μεθυσμένος] 

ΤΡΕΠΛΙΕΒ : [αφήνει τον δικό του γλάρο να πέσει στο εσωτερικό της βάρκας]......οι πιο φιλόδοξοι καταπίνουν τον εμετό τους,  - ειπώθηκαν τα πάντα - γράφεις για σένα κι επιμένεις στα μικρά ξέφωτα επειδή εκεί ενδίδεις, η ιστορία της κτηνωδίας καθώς πλαγιάζει κανείς- σάς έχω γνωρίσει αύριο -στην αυτοεκπληρούμενη προφητεία σας,- ομολόγησε ο Burroughs ή o Roth [μεγάλη παύση] ''οι συγγραφείς είναι Νεκροί και τα γραφτά τους Μεταθανάτια''[το επαναλαμβάνει ουρλιάζοντας πολλές φορές][Ησυχία. Παύση]- ''ήμουν ερωτευμένος'', με κοίταξαν σαν τη σύφιλη σαν την πανούκλα -στόλιζα δέντρο τα Χριστούγεννα στο αυτοκίνητο, - χρωστώ ακόμα 2000 χιλιάδες ρούβλια, όπως ο Μεντβεντένκο [12], συνήθως οι θεοί γίνονται τραπεζίτες με την βοήθεια τ' ουρανού, ο Ζιντ έβαλε τα κλάματα - κι ο Προμηθέας μ' ένα φτερό απ' τον αετό του έγραψε την ιστορία της Γης, πριν την έλευση του Μεσσία[13]

ΧΟΡΙΚΟ :  εξ ων δε η γένεσίς εστι τοις ούσι, και την φθοράν εις ταύτα γίνεσθαι κατά το χρών διδόναι γαρ αυτά δίκην και τίσιν αλλήλοις κατά την του χρόνου τάξιν 


Η ΔΕΣΠΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΒΑΡΤΩΝ :- οι προσευχές μας έχουν διάρκεια, λοιπόν, τα πρόσωπα στρέφονται κατά τον άνεμο, η Αντιγόνη ήταν μια πόρνη στα Εξάρχεια, σάς αγαπώ, τρωκτικά μου [παύση]

ΧΟΡΙΚΟ :  εξ ων δε η γένεσίς εστι τοις ούσι, και την φθοράν εις ταύτα γίνεσθαι κατά το χρών διδόναι γαρ αυτά δίκην και τίσιν αλλήλοις κατά την του χρόνου τάξιν 

Η ΔΕΣΠΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΒΑΡΤΩΝ :- οι προσευχές μας έχουν διάρκεια, λοιπόν, τα πρόσωπα στρέφονται κατά τον άνεμο, η Αντιγόνη ήταν μια πόρνη στα Εξάρχεια, σάς αγαπώ, τρωκτικά μου [παύση] 

ΧΟΡΙΚΟ : ...... 

οι προσευχές μας έχουν διάρκεια, λοιπόν, τα πρόσωπα στρέφονται κατά τον άνεμο, η Αντιγόνη ήταν μια πόρνη στα Εξάρχεια, σάς αγαπώ, τρωκτικά μου [μουσική κρουστών]

ΧΟΡΙΚΟ : .....εγώ πάλι δεν πίστευα  στα θαύματα, γι' αυτό υιοθέτησα την ήττα, περιέφερα την πείνα μου όπως οι νύχτες του ύστατου χαιρετισμού - μια μέρα κοιτάζοντας στα μάτια τον Ντόριαν Γκρέι - θα πω, ''είσαι ακατάλληλος για την αιώνια ομορφιά'', - απαντώ, οι θεοί είναι νεκροί...

 τέλος//Αυλαία // Σκοτάδι //Φως


 ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 

[1] υπονοώντας την Οφηλία, βλ. Ηistoriae solemnis του ιδίου// ακόμη, ''....η Μπελλαντόνα, η Δέσποινα των Βράχων, η δέσποινα των καταστάσεων....'', Τ.Σ.Έλλιοτ, ''Η έρημη χώρα'', μτφρ. Γ. Σεφέρης, Ίκαρος 2009 Ζ' ανατύπωση
[2] επάνω στα μαρμάρινα σκαλιά, στ. του Γκοτιέ στο ''Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ'' [Ο. Γουάιλντ], [εφημ. ''Αγορά'', μτφρ. Αγγελική Κοκκίνου, αχρονολ.]
[3] η κυρία Σόζοστρις, διάσημη χαρτομάντισσα, Τ.Σ.Έλλιοτ, ο.π.   
[4*] βλ. Τ.Σ.Έλλιοτ, ο.π.
[5] προσφέρει εύγευστα φαγητά [Έζρα Πάουντ, Χιού Σέλγουιν Μώμπερλυ, Εστία, 1987, μτφρ. Χάρης Βλαβιανός]
[6] το μάνταλο της πόρτας σιγοτρίζει [Έζρα Πάουντ ο.π.]
[7] Ο Κοσταντίν Γαβρίλοβιτς Τρέπλιεβ, στον ''Γλάρο'' του Τσέχωβ  
[8] Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχωβ
[9] ο Πύργος των Ταρό
[10] ο Τροχός του Κάρμα
[11] Αναξίμανδρος απ. 1 : ......απ' όπου γεννιόνται τα πάντα εκεί και καταλήγουν πεθαίνοντας, όπως επιβάλλει η αναγκαιότητα γιατί λογοδοτούν και επανορθώνουν το ένα στο έλλο για την αδικία που διέπραξαν, σύμφωνα με την τάξη του χρόνου 
[12] πρόσωπο στον ''Γλάρο'' του Τσέχωβ
[13] Αντρέ Ζιντ, Ο Προμηθέας Ελεύθερος Δεσμώτης, Καστανιώτης, 2010, μτφρ. Γεωργία Ζακοπούλου