Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Tο φεγγάρι «πέφτει» από τον ουρανό! (video)



Ένα εκπληκτικό βίντεο τρέλανε τη NASA!
Το βίντεο που τραβήχτηκε κοντά σε ένα ηφαίστειο μπορεί να μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πραγματικό και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η επιστήμη μπορεί να χάσει το… μυαλό της.
Έτσι ξεκινά η εξήγηση της NASA για το εκπληκτικό βίντεο που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου 2018, και δείχνει τη Σελήνη να φτάνει γρήγορα πάνω από μια ντουζίνα ανθρώπων σκαρφαλωμένων στην κορυφή ενός ηφαιστείου, σαν να πρόκειται να τους πλακώσει.
Το ίδιο γρήγορα, όπως πλησίαζε,  η απειλητική σεληνιακή σφαίρα άρχιζε να βυθίζεται πίσω από την κορυφογραμμή, δίνοντας την αίσθηση ότι πέφτει στο κενό!
Το βίντεο τράβηξε ο Ντάνιελ Λόπεζ (Daniel López), ένας φωτογράφος που εδρεύει στα Κανάρια Νησιά, το πρωί της 30ης Μαϊου 2018 κοντά στο ηφαίστειο Τέιδε (Teide) της Τενερίφης, καταγράφοντας το αλλόκοτο σκηνικό.
Το βίντεο δείχνει τεράστιο το φεγγάρι σε σχέση με το τοπίο. Και αυτό συνέβη, γιατί ο López χρησιμοποίησε έναν τηλεφακό, για να καταγράψει τη σκηνή, συμπιέζοντας δραματικά την προφανή απόσταση μεταξύ των αντικειμένων στο προσκήνιο και εκείνων στο παρασκήνιο.
Σε αυτό το συγκεκριμένο πλάνο, οι μίνι-άνθρωποι σκαρφαλώνουν πάνω στο ηφαίστειο, περίπου 16 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που τραβήχτηκε το βίντεο.
Ο ουράνιος σύντροφος μας είναι περίπου 386.000 χιλιόμετρα πίσω τους, σε τέτοια θέση ώστε ο πλήρως φωτισμένος δίσκος του να πλαισιώνει τέλεια την κορυφή του ηφαιστείου.
Όσο για το λόγο που το φεγγάρι φαίνεται να μετακινείται τόσο γρήγορα, αυτό είναι το αποτέλεσμα της περιστροφής της Γης με 1.600 χιλιόμετρα και όχι ένα τέχνασμα της φωτογράφησης ή μιας επιταχυνόμενης αναπαραγωγής βίντεο.
Η εξαιρετικά συμπιεσμένη απόσταση σε αυτά τα πλάνα φωτίζει το ρυθμό, με τον οποίο ο πλανήτης μας στρέφεται και τονίζει το μέγεθος του σεληνιακού φίλου της Γης.



ΠΗΓΗ

Οι αναδυόμενες οικονομίες χάνουν τη μάχη με τις αγορές

Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών χάνουν τη μάχη με τις αγορές, καθώς αποδεικνύονται ατελέσφορες οι προσπάθειές τους να στηρίξουν τα νομίσματά τους, εν μέσω μιας εξαιρετικά αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Πολλές έχουν προβεί σε αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ άλλες εξωθήθηκαν σε παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος. Ωστόσο εντείνονται οι πιέσεις στα νομίσματα της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Μαλαισίας, της Βραζιλίας, του Μεξικού, αλλά και της Κίνας, της Τουρκίας και της Αργεντινής, που αντιμετωπίζουν εγγενείς παθογένειες.

 Ινδονησία. Η κεντρική τράπεζά της αύξησε χθες τα επιτόκια για τρίτη φορά μέσα στις τελευταίες έξι εβδομάδες, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού κατά περισσότερο από 50 μονάδες βάσης. Εχουν προηγηθεί δύο αυξήσεις τον Μάιο, αλλά η ινδονησιακή ρουπία έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2015, καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο οδηγεί τους επενδυτές σε μαζική φυγή.
 Τουρκία. Εχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο, στην προσπάθειά της να ανακόψει τη συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας, που έχει υποτιμηθεί κατά σχεδόν 20% από την αρχή του έτους. Το νόμισμα της Τουρκίας, όπως και γενικότερα η οικονομία της, είναι επιρρεπές σε οποιαδήποτε μεταβολή των επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς έχει μεγάλη εξάρτηση από το ξένο κεφάλαιο και παρουσιάζει διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
 Κίνα. Από τα μέσα Ιουνίου το γουάν έχει υποτιμηθεί κατά περισσότερο από 3% έναντι του δολαρίου, μετά τη δημοσιοποίηση σειράς απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων. Η πτώση του επιταχύνθηκε, όμως, από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 450 δισ. δολαρίων.
 Αργεντινή. Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 40% στις αρχές Μαΐου για να στηρίξει το νόμισμα. Παρά την επιθετική αύξηση του κόστους δανεισμού, το πέσο εξακολούθησε να πέφτει. Η πτώση του δεν σταμάτησε ούτε όταν η κυβέρνηση Μάκρι ανακοίνωσε την προσφυγή της στο ΔΝΤ και την έγκριση δανείου 50 δισ. δολαρίων.
 Μεξικό. Μία ακόμη χώρα που πλήττεται από τις παρενέργειες του εμπορικού πολέμου. Η κεντρική τράπεζά της αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να προβεί σε περαιτέρω αυξήσεις στο εγγύς μέλλον. Παράλληλα με τις πιέσεις που δέχονται όλες οι αναδυόμενες, η οικονομία του Μεξικού πολιορκείται από ένα συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού, πολιτικής αβεβαιότητας, ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, και ανησυχίας για το μέλλον της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA).
 Ινδία. Η ινδική ρουπία υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό, καθώς η ινδική οικονομία αναμένεται να πληγεί από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας καλύπτει περίπου τα 3/4 των ενεργειακών αναγκών της με εισαγωγές πετρελαίου. Παράλληλα, επιταχύνεται διαρκώς ο πληθωρισμός και διευρύνεται το εμπορικό της έλλειμμα.
 Μαλαισία. Το εθνικό νόμισμα, το ρίνγκιτ, βρίσκεται σε συνεχή ελεύθερη πτώση από τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2014. Εν μέσω της αρνητικής συγκυρίας που πλήττει όλες τις αναδυόμενες, το νόμισμα δέχεται πιέσεις και εξαιτίας πολιτικής αβεβαιότητας μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης.
 Βραζιλία. Η κεντρική τράπεζά της δέχεται εντεινόμενες πιέσεις για να αυξήσει τα επιτόκια, καθώς το ρεάλ έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 10% φέτος. Παράλληλα, η απεργία των οδηγών φορτηγών έχει προκαλέσει ελλείψεις βασικών ειδών και έχει οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών των τροφίμων και των καυσίμων. Μέχρι στιγμής έχει αρκεστεί να ανακαλέσει παλαιότερη δέσμευσή της να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά του 6,5%.


Μέσα σε μια εβδομάδα θα επιστρέφει στην Ελλάδα όσους πρόσφυγες εντοπίζει στο έδαφός της η Γερμανία

Οι πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η Γερμανία σκοπεύει να επιταχύνει τον «επαναπατρισμό» προσφύγων και μεταναστών που θα εντοπίζονται από τούδε και στο εξής στο έδαφος της χώρας σε Ελλάδα και Ισπανία, μετά τη συμφωνία που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής..

Μέσα σε επτά μόλις ημέρες μετά τον εντοπισμό τους σε γερμανικό έδαφος ή στα γερμανικά σύνορα με την Αυστρία, όλοι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ταυτοποιηθεί στο σύστημα ERURODAC. Στο πανευρωπαϊκό σύστημα σύγκρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών άνω των 14 ετών, το οποίο δημιουργήθηκε το 2013.
Μέχρι σήμερα μόλις το 15% των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται στη Γερμανία επιστρέφουν στις πρώτες χώρες που καταγράφηκαν και η Άνγκελα Μέρκελ με τις συμφωνίες τη, σκοπεύει να ανεβάσει κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσοστό. Από την επιτυχία αυτού του σχεδίου θα εξαρτηθεί το πολιτικό της μέλλον, καθώς το αδελφό κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών απειλεί ακόμα και με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε περίπτωση που δεν μειωθούν οι δευτερογενείς μετακινήσεις στον χώρο Σένγκεν. Με πιθανό σενάριο την προκήρυξη νέων εκλογών και πιθανότερο το πολιτικό τέλος της Καγκελάριου Μέρκελ.
Αυτή είναι και η ουσία των αποφάσεων που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής.
«Για να θεωρηθεί επιτυχημένη μια Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, πρέπει να πληροί δύο προϋποθέσεις. Να ολοκληρώνεται τα ξημερώματα και τα συμπεράσματά της να μην είναι ιδιαίτερα σαφή». Αυτά τα λόγια ενός παλαιού συμβούλου του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ταιριάζουν απόλυτα και στη συμφωνία για το προσφυγικό στην οποία κατέληξαν οι «28» στις Βρυξέλλες, όσο και στις διμερείς και τριμερείς που υπέγραψε η αδιαφιλονίκητη νικήτρια της Συνόδου με την Ελλάδα, την Ισιπανία και άλλες 12 χώρες. Η Καγκελάριος Μέρκελ.
Το πρώτο στοιχείο της επιτυχίας, αυτό της μακράς της διάρκειας, αφορά στις σκληρές διαπραγματεύσεις, ενώ το δεύτερο δίνει τη δυνατότητα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να προσπαθήσουν να περάσουν στο εθνικό τους ακροατήριο με μεγαλύτερη ευκολία μια επώδυνη για αυτούς συμφωνία. Όπως έπραξε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίρπας.
Μετά όμως από κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκινάει η πραγματικότητα. Η εφαρμογή δηλαδή της συμφωνίας και ο καθορισμός των λεπτομερειών που αναλαμβάνουν τεχνοκράτες και ειδικοί σύμβουλοι. Και όπως διαφαίνεται, μόλις 48 ώρες μετά την υπογραφή, η Άνγκελα Μέρκελ έλαβε ότι ακριβώς θέλησε. Τη συνεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων κρατών – μελών της ΕΕ με συγκεκριμένα ανταλλάγματα.
Η Ισπανία θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση. Η Βουλγαρία άνδρες και γυναίκες της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας που θα συμβάλουν στην προστασία των συνόρων. Η Κροατία και η Σλοβακία έναν συνδυασμό χρηματοδότησης και παροχής ανθρωπίνου δυναμικού. Η Ελλάδα από την άλλη φαίνεται να έλαβε έξι ακόμα μήνες παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η Ιταλία αρνήθηκε να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών και το ίδιο υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.

Σαλβίνι: «Ούτε για καύσιμα» στην Ιταλία τα πλοία των ΜΚΟ


Τον ρόλο των ΜΚΟ αντιλαμβάνεται ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα λιμάνια της χώρας θα είναι κλειστά «όλο το καλοκαίρι» για τα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες.
«Οι ΜΚΟ θα δουν την Ιταλία μόνο σε καρτ ποστάλ» τόνισε σύμφωνα με την ο κ. Σαλβίνι, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Ιταλίας και αρχηγός της Λέγκας του Βορρά.
«Τα λιμάνια θα είναι κλειστά όλο το καλοκαίρι» υπογράμμισε ο ίδιος σε ραδιοφωνική εκπομπή, λέγοντας πως η απαγόρευση δεν θα αφορά μόνο την πρόσβαση στα λιμάνια αλλά και την τροφοδοσία με καύσιμα.

 «Όπως με έχει ενημερώσει ο ιταλικός στρατός, καθώς και οι Λίβυοι, οι ΜΚΟ βοηθούν τους διακινητές, συνειδητά ή όχι» πρόσθεσε.

Διάσπαση θα προκαλέσουν οι "Καραμανλικοί" χωρίς τον Καραμανλή.

Δημοσιεύματα θέλουν διάσπαση της ΝΔ την οποία θα προκαλέσουν οι «Καραμανλικοί» χωρίς τον Καραμανλή.


Στον καθένα είναι φανερό ότι αυτά τα δημοσιεύματα είναι δημιουργήματα της κυβέρνησης που στόχο έχουν την δημιουργία νέας πολιτικής ατζέντας καθώς ούτε τα πανηγύρια περί εξόδου από τα μνημόνια, ούτε η «αποστασία» μετά την αποχώρηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, ούτε η «επίλυση» του «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ» αλλά και ούτε η προσπάθεια σύγκρουσης με την εκκλησία έφεραν κανένα αποτέλεσμα «ανάκαμψης» των ποσοστών των δημοσκοπήσεων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Σανίδα σωτηρίας των Τσίπρα – Καμμένου και αφορμή για τα δημοσιεύματα ήταν η διαγραφή του κ. Μίχαλου από την ΝΔ.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι παιδί του Χρίστου Μίχαλου ο οποίος στην περίοδο της χούντας διορίστηκε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου.

Γόνος χουντικής οικογένειας ο Κ. Μίχαλος υιοθετήθηκε από τον Τσίπρα λόγω «ιδεολογικής ταύτισης», πράγμα που ήταν αδύνατον του συγχωρέσουν οι ομοϊδεάτες του, φασίστες του Σαμαρά και η διαγραφή του ήταν προδιαγεγραμμένη.

Είναι αλήθεια ότι σήμερα η ΝΔ είναι ένα παραμάγαζο του Σαμαρά, αλήθεια είναι επίσης ότι το βρώμικο παιχνίδι που έπαιξε ο Σαμαράς με το φιάσκο της ψηφοφορίας για την ανάδειξη αρχηγού ήταν σχέδιο που γνώριζε ο Μητσοτάκης και εξόργισε τους Καραμανλικούς, όμως από την διαγραφή Μίχαλου μέχρι την δημιουργία νέου «Καραμανλικού» κόμματος η απόσταση μόνο σε έτη φωτός μπορεί να μετρηθεί.

Ποια είναι η αλήθεια δημιουργίας αυτής της παπαρολογίας;

Ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει, ούτε η ΝΔ είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να βρει πρόθυμους για να κάνει κυβέρνηση και φυσικά κανένας δεν πιστεύει το παραμύθι περί αυτοδυναμίας.

Αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους τοκογλύφους δανειστές οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν τα νέα σχήματα των «στα τέσσερα».

Αν δεν το καταφέρουν τότε μέχρι και πρωθυπουργό μπορεί να δούμε τον Καραμανλή με χειροκροτητές όχι μόνο την αριστερά του Τσίπρα και την δεξιά του Μητσοτάκη, αλλά όλων όσων σήμερα ακούνε στο όνομα «κόμματα του δημοκρατικού τόξου»

ΥΓ. Και για να μην παρεξηγηθούμε, την Χρυσή Αυγή την κρατάνε ρεζέρβα στην περίπτωση που κάτι στραβώσει.