Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Οι παραιτήσεις υπουργών βυθίζουν τη Βρετανία σε πολιτική κρίση



Την αποχώρησή τους από τη βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσαν τις τελευταίες 24 ώρες δύο υπουργοί της Τερέζα Μέι -οι ΜπόριςΤζόνσον και Ντέιβιντ Ντέιβις- προκαλώντας αναταράξεις στο πολιτικόσκηνικό, μόλις τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού με το υπουργικό της συμβούλιο για τη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.
O υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, μερικές μόλις ώρες μετά την «έξοδο» του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις το βράδυ της Κυριακής. Ένα τρίτο μέλος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός του Brexit Στίβ Μπέικερ,ανακοίνωσε επίσης την παραίτησή του.
Η συμφωνία της Μέι με τους υπουργούς της για την μετά-brexit εποχή αποτελεί πλέονπαρελθόν και το πολιτικό μέλλον της πρωθυπουργού εμφανίζεται αβέβαιο.
Σε δηλώσεις της στη Βουλή, λίγη μόλις ώρα μετά την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για την παραίτηση Τζόνσον, η Τερέζα Μέι παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες για το Brexit.
Όπως εξήγησε η ίδια, δεν συμφωνούσε με τους δύο πρώην υπουργούς για τον «καλύτερο τρόπο» να τιμήσουν την απόφαση του λαού για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
«Πιστεύουμε "Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο πώς θα χειριστούμε τις υπηρεσίες (...) Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διατηρήσουμε τον ρόλο-κλειδί μας στις υπηρεσίες και όχι μόνο στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες» είπε η κ. Μέι.
Σε μια τεταμένη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο, η Μέι προασπίστηκε το σχέδιό της τονίζοντας ότι δεν «απεμπολεί» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit. Όταν ρωτήθηκε για τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν για το σχέδιό της οι υποστηρικτές του Συντηρητικού Κόμματος, απάντησε: «Δεν πρόκειται για προδοσία».
Προειδοποίησε, μάλιστα, για τον κίνδυνο «άτακτου Brexit».

«Ψευδαίσθηση...»

Ο τέως υπουργός Brexit δήλωσε ανοιχτά πως κατά τη γνώμη του το σχέδιο Μέι προβλέπει πολύ στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί απλώς «μια ψευδαίσθηση πως ο έλεγχος θα επιστρέψει στο Λονδίνο μετά την αποχώρηση». 
«Φαίνεται πως δίνουμε πάρα πολλά, πολύ εύκολα, και αυτή είναι μια επικίνδυνη πρακτική αυτή τη στιγμή» είπε ο Ντέιβις, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC νωρίς το πρωί.
Το μεγάλο πλήγμα για τη Μέι, όμως, είναι η παραίτηση του Τζόνσον. Και αυτό όχι μόνο γιατί αποτελούσε ανώτερο μέλος της κυβέρνησής της αλλά επειδή ήταν και το «πρόσωπο» της καμπάνιας «Leave» για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.«Το απόγευμα, η πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών» τονίζει η ανακοίνωση της Ντάουνιγνκ Στριτ, και συμπληρώνει: «Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα. Ηπρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για τη δουλειά του».
Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για την έξοδο από την ΕυρωπαϊκήΈνωση, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου εμφανίστηκε ιδιαίτερα χαρισματικός. Κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του, όμως, υπέπεσε αρκετές φορές σε γκάφες και δέχτηκε σφοδρή κριτική εντός και εκτός συνόρων για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.
Μετά την αισιοδοξία της Παρασκευής, η αξία της λίρας έκανε… βουτιά στις διεθνείς αγορές μετά την ανακοίνωση του Τζόνσον.

Αντιδράσεις

Η βρετανική αντιπολίτευση εξαπέλυσε άμεσα «πυρά» κατά της Μέι. Ο ηγέτης των Εργατικών ΤζέρεμιΚόρμπιν κατηγόρησε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό πως είναι «ανίκανη να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση» για μια συμφωνία για Brexit, τονίζοντας, παράλληλα, τις «σοβαρές διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στους υπουργούς της για τα σχέδιά της».
Και, απευθυνόμενος στη Μέι μέσα στο κοινοβούλιο, είπε πως η κυβέρνησή της πρέπει να τερματιστεί εάν είναι «ανίκανη να κυβερνήσει».

Τέλος στην αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ

Τέλος στην αξιοποίηση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ έβαλαν οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες δεν μπορεί να παραταθεί το ελεγκτικό δικαίωμα του δημοσίου από τα 5 στα 10 έτη.

«Η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ είναι αδύνατη πια», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, διευκρινίζοντας ότι ο έλεγχος μπορεί να γίνει πλέον μόνον στις περιπτώσεις εκείνες που από την ίδια τη λίστα προκύπτει μεγάλη διαφορά μεταξύ ετών.
Σε ό,τι αφορά σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πρόεδρος ΑΑΔΕ ανέφερε ότι εντοπίστηκαν μόλις 75 τέτοιες περιπτώσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ για τις 71 βγήκαν εντολές. Αναφορικά με τα υπόλοιπα στοιχεία της λίστας, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι έχει βγει εντολή ελέγχου για 629 ΑΦΜ και 500 υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ακόμα 178 ΑΦΜ τα οποία ελέγχονται με συναξιολόγησή και άλλων πληροφοριών και 30 ΑΦΜ που είναι υποψήφια για έλεγχο στο προσεχές διάστημα. Τα συνολικά ΑΦΜ είναι 807, ενώ τα υπόλοιπα 920 επεστράφησαν στην οικονομική εισαγγελέα.
Συνολικά από την Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν 1727 ΑΦΜ μέχρι το Μάρτιο του 2017 ενώ τότε στην ΑΑΔΕ ήρθε και το υπόλοιπο πακέτο της λίστας δηλαδή αλλά 1228 ΑΦΜ. Όμως οι αποφάσεις του ΣτΕ σταμάτησαν τον περαιτέρω έλεγχο.
Ο Γιώργος Πιτσιλής απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ανέφερε ακόμη, πως το να διατηρεί κανείς λογαριασμό στο εξωτερικό δεν συνιστά από μόνο του ποινικό αδίκημα.

Ιταλοί μαφιόζοι μεταναστεύουν μαζικά προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάθετε που πάνε και γιατί

Εκτός από τους εργάτες του Νότου τώρα και οι Ιταλοί μαφιόζοι μεταναστεύουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, σε ένα ταξίδι αναζήτησης πιο επικερδών ευκαιριών για την εγκληματική τους δράση.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian εξηγεί ότι οι άσχημες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ιταλία έχουν αναγκάσει τις μεγαλύτερες μαφιόζικες «οικογένειες» να αναζητήσουν την τύχη τους σε ένα από τα πλουσιότερα κρατίδια της Γερμανίας, την Βάδη-Βυρτεμβέργη.
Την 21η Ιουλίου, 19 φερόμενοι διακινητές ναρκωτικών συνελήφθησαν στην πόλη Βίλιγκεν-Σβένιγκεν. Στην κατοχή τους βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες και μετρητά που συνολικά άγγιζαν τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Όπως αργότερα αποδείχτηκε, οι φερόμενοι εγκληματίες ανήκουν στην «οικογένεια» Μοντίνο του Παλέρμο και το τελευταίο διάστημα καταπιάνονταν με την διακίνηση μαριχουάνας και κοκαΐνης από την Αλβανία στην Νότια Γερμανία.
Εκτός από τους Μοντίνο, στην Γερμανία δρα τώρα και η περιβόητη Κόζα Νόστρα της Σικελίας, αλλά και η Ντρανγκέτα της Καλαβρίας. Όπως και οι λοιποί νόμιμοι επιχειρηματίες και εργάτες, οι αρχιμαφιόζοι και οι «οικογένειές» τους αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες στις πιο ευημερείς χώρες της Ευρώπης.
Πώς όμως η κρίση επηρέασε τις «δουλείες» της ιταλικής μαφίας; Όπως εξηγεί ο Guardian, οι επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες Γης αδυνατούν πλέον να πληρώσουν την «προστασία» των εγκληματιών. Ακόμα, δεν είναι λίγες εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, επομένως το «πελατολόγιό» τους έχει μειωθεί σημαντικά. Την ίδια στιγμή, οι ιταλικές αρχές έχουν αρχίσει να κυνηγούν το οργανωμένο έγκλημα όσο ποτέ στο παρελθόν, αναγκάζοντας τους μαφιόζους να εξαπλωθούν στις γειτονικές χώρες.

Γιατί -και- οι Ιταλοί επιστήμονες φεύγουν από τη χώρα τους


Πολλοί μιλάνε στην Ιταλία για τους μετανάστες που έρχονται , αλλά ξεχνάνε τους άλλους: αυτούς που φεύγουν από την Ιταλία» γράφει η Corierre dela Sera σε έρευνά της για τη νέα ιταλική μετανάστευση . «Οι Ιταλοί μετανάστες δεν φτάνουν σε άλλες χώρες χωρίς έγγραφα και δεν ζητούν άσυλο, αλλά εργασία, και μερικές φορές μια σταδιοδρομία στους πιο εξελιγμένους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομίας της γνώσης. Χιλιάδες από αυτούς είναι από τους πιο ειδικευμένους και ανταγωνιστικούς στα μεγάλα ερευνητικά κέντρα του κόσμου. Αντιμέτωπη η χώρα με μια ροή αφίξεων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική -στην Ιταλία φτάνουν περίπου 30 χιλιάδες άτομα ετησίως- δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι οι Ιταλοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους κάθε χρόνο είναι σχεδόν τέσσερις φορές περισσότεροι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ISTAT. Στην πραγματικότητα, οι νέοι Ιταλοί που μεταναστεύουν μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι από όσοι αναφέρονται στα επίσημα ιταλικά στατιστικά στοιχεία . Αυτοί οι μετανάστες θα μπορούσαν να είναι σχεδόν δεκαπλάσιοι κάθε χρόνο από όσους αποβιβάζονται στις ακτές της χώρας

Η έρευνα

Αυτή η σύγχρονη διασπορά παραμένει εν μέρει άγνωστη στα κίνητρά της. Για το λόγο αυτό, η Corriere αποφάσισε να δώσει το βήμα σε αυτούς τους συμπατριώτες, σε πολλούς από τους πλέον καταρτισμένους μεταξύ τους. Με τη βοήθεια των ενώσεων των Ιταλών ερευνητών στη Βρετανία, την Βόρεια Αμερική, την Γαλλία, την Κίνα, την Νότια Αφρική, την Νορβηγία και την Ισλανδία και το «διεθνικό δίκτυο» (Airicerca) που συγκεντρώνει στοιχεία για την ιταλική μετανάστευση στη Γερμανία και την Ελβετία, ξεκινήσαμε μια έρευνα μεταξύ των ιταλικών εργαζομένων στον κόσμο της γνώσης. Ανταποκρίθηκαν πάνω από 750. Αρκετοί για να πάρουμε μια ιδέα για την ηλικία τους τώρα, και όταν έφυγαν, τις προσωπικές τους διαδρομές και τις κοινωνικές και οικογενειακές ρίζες τους, τις συνέπειες κατά την έξοδο από την Ιταλία , τις σκέψεις στην ιδέα της επιστροφής και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τη χώρα καταγωγής τους.

Τα δύο τρίτα είναι κάτω των 40 ετών

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η έρευνα έδειξε ότι τα δύο τρίτα (63%) των Ιταλών μεταναστών είναι κάτω των 40 ετών. Οι εννέα από τις δέκα περιπτώσεις είναι πτυχιούχοι στην Ιταλία και σχεδόν οι οκτώ στους δέκα έλαβαν επίσης το πρώτο μεταπτυχιακό δίπλωματους στην Ιταλία, αλλά δεν περίμεναν πολύ. «Δεν περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει στην Ιταλία », λέει η Έλενα Ορλάντο, αστροφυσικός του Στάνφορντ. Οκτώ στους δέκα πραγματοποιούσαν ήδη ερευνητικές δραστηριότητες και πληρώνονταν στο εξωτερικό σε ηλικία κάτω των τριάντα ετών.
Αναφορικά με τις περιοχές προέλευσης των Ιταλών μεταναστών , οι περισσότεροι προέρχονται από πλούσιες και δυναμικές περιοχές όπως η Λομβαρδία, το Βένετο ή το τεράστιο αστικό κέντρο της Ρώμης. Από την άλλη πλευρά, λιγότεροι είναι οι Ιταλοί ερευνητές στο εξωτερικό που προέρχονται από τις φτωχότερες περιοχές εργασίας και εκπαιδευτικής ανάπτυξης: την Καμπανία, την Καλαβρία και τη Σικελία. Αυτοί οι μορφωμένοι μετανάστες είναι συχνά τα παιδιά της μορφωμένης μεσαίας τάξης: σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων τους έχει ένα πτυχίο . Εννέα στις δέκα περιπτώσεις, τα παιδιά τους στο εξωτερικό δεν εκτελούν εργασίες παρόμοιες με εκείνες των γονιών του.

Ανταγωνισμός και ευκαιρίες

Επιπλέον, στους τρεις βασικούς λόγους που τους ωθούν να μεταναστεύσουν δεν περιλαμβάνεται η επιθυμία να επιταχύνουν την καριέρα τους ή να κερδίσουν περισσότερα χρήματα . Οι δύο βασικοί λόγοι είναι -σύμφωνα με την έρευνα -η πολύ περισσότερη προσοχή με την οποία γίνονται δεκτοί και η φιλοδοξία για υψηλή ποιότητα έρευνας : «Η συνολική ποιότητα της εργασίας ήταν καλύτερη εκτός της Ιταλίας» και «Οι δυνατότητές μου στην Ιταλία περιορίζονταν από ένα περιβάλλον μολυσμένο από την οικογενειοκρατία και τη διαφθορά » λέει η Σίλβια Μακιόνε, μια 28χρονη μετα-διδακτορική φοιτήτρια από την Καλαβρία που εργάζεται τώρα στο Ινστιτούτο νευροεπιστημών Inserm στη Λυών: «Την στιγμή που μπήκα εδώ κατάλαβα ότι τα εργαστήρια στο εξωτερικό είναι αληθινοί ηγέτες στον τομέα τους»

Μικρή επιθυμία να επιστρέψουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διανοούμενοι μετανάστες δεν έχουν πολλές ελπίδες επιστροφής ή δεν επιθυμούν να επιστρέψουν, για τους ίδιους λόγους που έφυγαν από τη χώρα: δυσπιστία λόγω της ευνοιοκρατίας, επιφύλαξη καθώς ξέρουν ότι τα πράγματα πίσω δεν θα λειτουργήσουν καλά.

"Πακέτα" στεγαστικών δανείων ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί οι τράπεζες



Της Νένας Μαλλιάρα
Στο "στόχαστρο" των πωλήσεων "πακέτων" κόκκινων δανείων εισέρχονται πλέον τα στεγαστικά, μετά τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν στον νόμοΚατσέλη. Ο σχεδιασμός για την πώλησή τους έχει ήδη αρχίσει να δρομολογείται, με πρώτο σταθμό τον Σεπτέμβριο και την επιλογή των δανείων προς πώληση, η οποία πρέπει να ξεκινήσει στην πράξη το α' τρίμηνο του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάζουν στο στόχαστρο μεγάλα ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών. Θα αποτελέσουν, δε, μετά τις πωλήσεις επιχειρηματικών NPLs, το επόμενο "στοίχημα" τιμών για τις τράπεζες, αλλά και για την αγορά ακινήτων.
Μοχλός πίεσης της ταχύτερης δυνατής πώλησης πακέτων στεγαστικών δανείων είναι ο στόχος για τη συνολική αύξηση των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων έως και κατά 10%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τραπεζιτώνστο "Κεφάλαιο".
Η αναθεώρηση αυτή του στόχου από τις τράπεζες για ανακτήσεις από πωλήσεις NPLsσυνδέεται με τις πιέσεις του SSM για ταχύτερη αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά και με τα μέχρι στιγμής δείγματα τιμών από τις πωλήσεις "κόκκινων" χαρτοφυλακίων και το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων funds. Οδηγεί, μάλιστα, σε πωλήσεις "κόκκινων" δανείων που μπορεί να φτάσουν άνετα τα 13 δισ. ευρώ συνολικά για την περίοδο Ιουνίου 2017 - Δεκεμβρίου 2019.
"Κόκκινα" δάνεια 15 δισ. ευρώ
Το στοκτων μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων των τραπεζών ανέρχεται σε 27,6 δισευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 43,4% του συνόλου των στεγαστικών δανείων (63,5 δισ. ευρώ). Από αυτά τα 27,6 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται, ποσοστό 42%, δηλαδή δάνεια ύψους 11,6 δισ. ευρώ, έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες. Από τα υπόλοιπα, το 33%, δηλαδή δάνεια 9,1 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, και το 25%, δηλαδή δάνεια 6,9 δισ. ευρώ, θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ξεπερνά το 30% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τελούν σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια της τάξεως των 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία "κρύβουν" μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών. Από τα δάνεια αυτών των στρατηγικών κακοπληρωτών θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις στεγαστικών NPLs, καθώς πρόκειται, ως επί το πλείστον, για μεγάλα ακίνητα σε καλές περιοχές που θα "φύγουν" εύκολα και σε καλές τιμές.
Σημειώνεται ότι η παροχή προστασίας στην πρώτη κατοικία από τον νόμο Κατσέλη θα εκπνεύσει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ετήσια παράταση της προστασίας αυτής μπορεί να συζητηθεί προς τα τέλη του έτους, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δοθεί υπό πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις.
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, οι τράπεζες έχουν μια σημαντική αρχική "δεξαμενή" μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείωνπρος πώληση. Παράλληλα, έχουν καταναλωτικά δάνεια με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, τα λεγόμενα homeequity, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν "προπομπό" των πωλήσεων στεγαστικών χαρτοφυλακίων.
Μαζί με τους πλειστηριασμούς, οι πωλήσεις στεγαστικών χαρτοφυλακίων θα αποτελέσουν το τελικό "στοίχημα" για την τιμολόγηση των εξασφαλίσεων των τραπεζών, από την οποία θα κριθούν μελλοντικά και οι πιθανές νέες κεφαλαιακές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, θα διαμορφώσουν τις νέες τιμές στην αγορά του realestate.
Στο πλαίσιο αυτό, ο φετινός Ιούλιος θα ανοίξει το κεφάλαιο της ενεργητικής πλέον διαχείρισης των ακινήτων που έχουν σωρεύσει οι τράπεζες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κ", δύο κινήσεις που προέρχονται από τη Eurobank θα σηματοδοτήσουν την εφεξής κατεύθυνση των τραπεζών στον χειρισμό των εμπράγματων εξασφαλίσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πρόκειται αφενός για την πώληση της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων της τράπεζας, EurobankPropertyServices, για την οποία αναμένονται δεσμευτικές προσφορές από ξένους ενδιαφερόμενους στις 17 Ιουλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελική ευθεία έχουν φτάσει πέντε ενδιαφερόμενοι. Αφετέρου, για την πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου 630 ακινήτων από την τράπεζα, εκτιμώμενης αξίας 22 εκατ. ευρώ, για τα οποία οι προσφορές αναμένονται στις 20 Ιουλίου.
Οι δύο ανωτέρω κινήσεις της Eurobank θα ανοίξουν τον δρόμο για ανάλογες κινήσεις και από τις υπόλοιπες τράπεζες, καθώς ο SSM έχει μεν επιτρέψει τις αγορές ακινήτων από πλειστηριασμούς από τις ίδιες τις τράπεζες, υπό τον όρο, όμως, ότι οι τράπεζες δεν θα τα διακρατούν εσαεί, αλλά θα απαλλαγούν από αυτά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Τα τιμήματα
Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις δανείων καταναλωτικής πίστης χωρίς εξασφαλίσεις και πρόσφατα εγκαινίασαν τις πωλήσεις εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων με την πώληση του χαρτοφυλακίου "Amoeba" της Τράπεζας Πειραιώς. Τα τιμήματα που διαμορφώνονται για τα ανεξασφάλιστα NPLs κινούνται από 3 μέχρι περίπου 6 σεντς του ευρώ, ενώ η πώληση του εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου NPLs της Τράπεζας Πειραιώς προσέγγισε τα 28-29 σεντς.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς NPLs, πρόκειται για τιμήματα που κινούνται στο εύρος των τιμημάτων για αντίστοιχες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία. Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για εντεινόμενο ενδιαφέρον από τα ξένα funds και περιθώριο, ενδεχομένως, για ακόμα υψηλότερα τιμήματα. Αυτό, πρωτίστως, αναλόγως της σύνθεσης των χαρτοφυλακίων που θα βγουν προς πώληση και, δευτερευόντως, υπό την προϋπόθεση ότι η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια θα βελτιώσει το κλίμα στην οικονομία.
Από μόνη της, πάντως, η "πλούσια" ελληνική αγορά NPLs αποτελεί ήδη μεγάλο πόλο έλξης για τα ξένα funds. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κ", το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το δεύτερο προς πώληση "πακέτο" εξασφαλισμένων NPLs –το "Jupiter"της AlphaBank, ύψους 800 εκατ. ευρώ– είναι πολύ μεγάλο. Funds όπως τα ApolloCenterbridgeκαι LoneStar αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου, το οποίο περιλαμβάνει εξασφαλίσεις σε 1.700 ακίνητα με πολύ καλή διαστρωμάτωση σε είδος και γεωγραφική τοποθέτηση. Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αναμένονται τη Δευτέρα 9 Ιουλίου και οι δεσμευτικές τον Σεπτέμβριο. Τη "σκυτάλη" από την Alpha Bank θα πάρει αμέσως η Εθνική Τράπεζα, με την πώληση εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογη κίνηση αναμένεται και από τη Eurobank.
*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

Eλλάς - Σερβία, διπλωματική δυσφορία

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αισθάνθηκε την ανάγκη να αναφερθεί στις δηλώσεις του, στο τέλος της τετραμερούς συνάντησης (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία), την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, (και) στη συμφωνία των Πρεσπών.


Με «μισή καρδιά» μίλησε για «μια καλή είδηση» για την περιοχή, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του δεν αναμειγνύεται σε «διμερή θέματα», παραβλέποντας τη γεωπολιτική σημασία της διευθέτησης της μακροχρόνιας αυτής εκκρεμότητας.
Ο Σέρβος ηγέτης δεν θα μπορούσε να «σφυρίξει» αδιάφορα αγνοώντας το κορυφαίο γεγονός στα Βαλκάνια τούτη την περίοδο, από τη στιγμή που στην πολιτική ατμόσφαιρα, τόσο στην πατρίδα του όσο και διεθνώς, αιωρείται το ερώτημα για την απροθυμία του Βελιγραδίου να χαιρετίσει τη συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων.
Επί της ουσίας δεν είπε τίποτα διαφορετικό απ’ ό,τι είχε δηλώσει ο επί των Εξωτερικών υπουργός του Ιβιτσα Ντάτσιτς, αρκετές ημέρες μετά τις Πρεσπες και ενώ ο Τύπος, σερβικός αλλά και διεθνής, βούιζε για την «εκκωφαντική σιωπή» του Βελιγραδίου.
«Δεν υπήρχε λόγος»
Με τον δικό του ιδιαίτερο λόγο, ο Ντάτσιτς αναγκάστηκε τότε να δηλώσει, σε συνέντευξη Τύπου, και μόνον όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο γι’ αυτό, ότι «η συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων είναι διμερές ζήτημα και δεν υπάρχει ανάγκη ανάμειξης της Σερβίας, αφού δεν είναι προσκεκλημένο μέρος», τονίζοντας πως «δεν απευθύναμε συγχαρητήρια, γιατί δεν υπήρχε λόγος για να συγχαρούμε».
Ο Βούτσιτς στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε απλώς ότι η τοποθέτηση του Ντάτσιτς δεν ήταν μια «αυθόρμητη» δική του πρωτοβουλία, από εκείνες που συνηθίζει ο απρόβλεπτος αυτός πολιτικός, αλλά η επίσημη θέση του Βελιγραδίου για μια συμφωνία που επαινέθηκε διεθνώς, αλλά κατά βάθος ενόχλησε κάποιους παίκτες στη Βαλκανική, με τους Σέρβους να μην μπορούν, ή και να μη θέλουν, να το κρύψουν.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το επίσημο Βελιγράδι προβληματίστηκε από την επίτευξη συμφωνίας διαβλέποντας τον κίνδυνο να αυξηθούν τώρα οι πιέσεις από την Ε.Ε. για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.
Οι ερμηνείες γύρω από την απροθυμία των Σέρβων να «χαρούν» για τη συμφιλιωτική κίνηση των Ελλήνων και των τέως συγκατοίκων (Γιουγκοσλαβία) Σλαβομακεδόνων ποικίλλουν, με τους αναλυτές στο Βελιγράδι αλλά και τα ελεγχόμενα από τον Βούτσιτς ΜΜΕ να τη συνδέουν με τον κίνδυνο να αυξηθούν τώρα οι πιέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.
Εκφράζεται μάλιστα επ’ αυτού η άποψη ότι, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση «ανάγκασε» μία χώρα να αλλάξει όνομα, θα προσπαθήσει να αναγκάσει και τη Σερβία να κάνει ταπεινωτικές υποχωρήσεις στο ζήτημα του Κοσόβου.
Η αλήθεια είναι ότι μετά το κλείσιμο(;) της εκκρεμότητας Αθήνας - Σκοπίων το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα αναμένεται να επικεντρωθεί στην επούλωση της άλλης πιο επικίνδυνης πληγής στη Δυτική Βαλκανική, αυτή του Κοσόβου, και εδώ τα πράγματα προβλέπονται πολύ πιο περίπλοκα, λόγω της ενεργού εμπλοκής της Ρωσίας, η οποία είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει με κάθε τρόπο τη διαπραγματευτική θέση των Σέρβων.
Ο συσχετισμός, ωστόσο, της συμφωνίας με πιθανές εξελίξεις στο Κόσοβο δεν ερμηνεύει από μόνος του τη σερβική «μικροψυχία» απέναντι στην «καλή είδηση» ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ τα βρήκαν μεταξύ τους και μάλιστα σε έναν συμβιβασμό που, εφόσον «περπατήσει» στη ζωή, θα ηρεμήσει τον βαλκανικό Νότο.
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις στο «καυτό τρίγωνο» της Βαλκανικής θεωρούν πως οι Σέρβοι αντέδρασαν στη συμφωνία διαισθανόμενοι ότι η επιρροή τους στην ΠΓΔΜ υποχωρεί θεαματικά, και μετά την πτώση του Γκρούεφσκι από την εξουσία, υπέρ της Βουλγαρίας, σε μια περιοχή όπου είχαν παραδοσιακά ρόλο «προστάτη» του αδύναμου κράτους.
Ενόχληση και σε Βουλγαρία, Ρωσία
Το παρελθόν και το παρασκήνιο; Οι Σέρβοι οργίστηκαν βλέποντας τον Ζόραν Ζάεφ να υπογράφει με το που ανήλθε στην εξουσία, δύο συμφωνίες, με τη Βουλγαρία πρώτα και με την Ελλάδα στη συνέχεια, που θεωρούν ότι απομακρύνουν το Βελιγράδι από τα Σκόπια.
Οπως με την τωρινή συμφωνία των Πρεσπών, το Βελιγράδι, επί Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τότε, δεν είχε δει με καθόλου καλό μάτι ούτε και την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ, το 1995, που βελτίωνε το κλίμα στις σχέσεις του νεόκοπου κράτους με την Αθήνα.
«Ο Μιλόσεβιτς δεν ήθελε η Βουλή της Μακεδονίας να επικυρώσει τη συμφωνία, γιατί τότε, εκτός από την Ελλάδα, ούτε η Γιουγκοσλαβία αναγνώριζε τη Μακεδονία. Αν εμείς επικυρώναμε τη συμφωνία στη Βουλή, θα αποκαθιστούσαμε τις σχέσεις με την Ελλάδα και ο Μιλόσεβιτς μας ήθελε μετέωρους για να μας κρατάει στο χέρι. Ηθελε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ασταθείς για να μας έχει στο χέρι και και να μπορεί να λέει στους Ελληνες ότι θα μεσολαβήσει για το όνομα», είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του στην «Κ», τον Οκτώβριο του 2014, ο στενός συνεργάτης του Γκλιγκόροφ και πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Στόγιαν Αντοφ.
Η εμπλοκή της σερβικής πρεσβείας και των μυστικών υπηρεσιών της στα δραματικά γεγονότα του Απριλίου του 2017, όταν φανατικοί εθνικιστές του VMRO εισέβαλαν στη Βουλή των Σκοπίων και ξυλοκόπησαν άγρια τον Ζαεφ και βουλευτές του, ερμηνεύθηκε από διπλωματικούς κύκλους τότε ως απεγνωσμένη προσπάθεια του Βελιγραδίου να υπερασπιστεί τα σερβικά συμφέροντα που θεωρούσε ότι διακυβεύονται με την ανατροπή του Γκρούεφσκι.
Αλλά δεν ήταν μόνον η Σερβία που δεν πέταξε τη σκούφια της για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε και αυτή συζητήσεις.
«Το νέο όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή για βλέψεις απέναντι στους γείτονες και συγκεκριμένα για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητά τους», ανέφερε η Σόφια, διαισθανόμενη μελλοντικούς κινδύνους αλυτρωτικών επιδιώξεων των Σκοπίων στη δική της Μακεδονία του Πιρίν.
Το ότι με τη συμφωνία η Αθήνα αναγνώρισε, έστω με «αστερίσκους», μακεδονικό έθνος, σήμανε για τη Βουλγαρία την οριστική απώλεια ενός ισχυρού συμμάχου με τον οποίο έως την 17η Ιουνίου επέμεναν ότι τέτοια εθνότητα δεν υπάρχει.
Η βουλγαρική αντίδραση θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ήταν τόσο διακριτική αν η υπογραφή της συμφωνίας δεν συνέπιπτε με την άσκηση από τη Σόφια εκείνες τι ημέρες της προεδρίας της Ε.Ε., η οποία την είχε χαιρετίσει σε διθυραμβικούς τόνους.
Στους «τεθλιμμένους συγγενείς» και η Μόσχα, που περιορίστηκε σε μια αδιάφορη πλην υπαινικτική, ως προς τη σταθερότητα στη Βαλκανική, δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ η Αγκυρα, που επίσης «μαγειρεύει» στη «βαλκανική κουζίνα», απορροφημένη από τις προεδρικές εκλογές, δεν βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με το θέμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν την ενδιαφέρει, και μάλιστα πολύ, το θέμα. Μόνοι ένθερμοι γείτονες υποστηρικτές, τα Τίρανα και η Πρίστινα.