Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Τραμπ: Μπορώ να βγάλω τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ αλλά δεν θα χρειαστεί τώρα


«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος ΝτόναλντΤραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, λίγη μόλις ώρα αφότου είχαν δει το «φως» της δημοσιότητας τα περί «τελεσίγραφου»  προς τους συμμάχους για το ζήτημα των αμυντικών δαπανών.
«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες» τόνισε ο κ. Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι χώρες δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις αμυντικές τουςδαπάνες και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Γερμανία.
Το ζήτημα αυτό είχε αποτελέσει θέμα σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και Γερμανών αξιωματούχων, με τον κ. Τραμπ να χαρακτηρίζει το Βερολίνο «όμηρο της Ρωσίας».
Μένει, όπως είπε ο κ. Τραμπ, να ξεκαθαριστεί το θέμα «με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Strem 2».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πιστεύει πως μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αν και συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά ότι κάτι«τέτοιο είναι απαραίτητο».
Ερωτηθείς πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που οι Σύμμαχοι δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Θα το κάνουν, θα το κάνουν. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Δεσμεύτηκαν όλοι και θα αγγίξουν το 2% (σ.σ. του ΑΕΠ) μέσα στο επόμενο διάστημα. Σε μερικά χρόνια».

«Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης»

Παρότι στη συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανόςπρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου τα πνεύματα οξύνθηκαναρκετές φορές.
Απαντώντας σε ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τους «κακούς μαθητές» του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα τη Γερμανία, ο κ. Τραμπ είπε: «Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης. Πρόκειται για έναν αποτελεσματικό τρόποδιαπραγμάτευσης».

Οι αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ

Οι Ευρωπαίοι είχαν εμφανιστεί ιδιαίτερα ανήσυχοι πριν την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εξαπολύσει πολλάκις «βολές» για τις αμυντικές δαπάνες.
Όπως έγραφε το CNNi, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους πριν την αναχώρησή του από τις ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση πως η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ίσως να είναι το ευκολότερο κομμάτι των επαφών του στην Ευρώπη. «Έχω το ΝΑΤΟ. Έχω τη Βρετανία, που βρίσκεται σε μια κάποια αναταραχή. Έχω τον Πούτιν. Για να πω την αλήθεια ο Πούτιν μπορεί να είναι ο ευκολότερος όλων» είπε ο Τραμπ, και συμπλήρωσε: «Ποιος θα το περίμενε;».
Αναφερόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, είπε: «Έχουμε πολλούς συμμάχους, αλλά δεν πρέπει να μας εκμεταλλεύονται. Μας εκμεταλλεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο Τραμπ, λέγοντας πως οι δαπάνες των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ βοηθούν περισσότερο την Ευρώπη παρά τις ΗΠΑ.
Τα στοιχεία του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι η Βρετανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Εσθονία είναι «καλοί μαθητές» και δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. ΗΓαλλία, επίσης, έχει παρουσιάσει ρεαλιστικό σχέδιο για την αύξησή τους κατά 1/3 μέχρι το 2025.
Ωστόσο, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία δεν δαπανούν τα ποσά που ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί απαραίτητα.
Ακόμη χειρότερες «επιδόσεις» έχουν ΒέλγιοΛουξεμβούργο και Ισπανία, που δαπάνησαν λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου o κ. Τραμπ μίλησε για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 4%, κάτι που ωστόσο δεν αποτέλεσε επίσημη πρόταση. 

Ρωσικά αντίποινα: Η Μόσχα προαναγγέλλει απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών


«Σε θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου, αναφορικά με την είδηση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης για την απέλαση Ρώσων διπλωματών.
Σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στην Ελλάδα σε άλλα δύο στελέχη της ρωσικής διπλωματίας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε «ότι σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ´ όψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών».
Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα ήταν θέμα στα ρωσικά ΜΜΕ για δεύτερη μέρα.

ΕλλάδαΥπερψηφίστηκε ο «Κλεισθένης»


Ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 12/7 το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», που καθιερώνει την απλή αναλογική στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, με 150 ψήφους υπέρ και 123 κατά.
Τα άρθρα 28 και 56 που καθιερώνουν την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά.
Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, πέρασε με 241 ψήφους υπέρ έναντι 31 ψήφων κατά.
Η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Κάνε και συ μία ΙΚΕ, μπορείς.


Στην ίδρυση Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών στρέφονται παλιοί και νέοι επιχειρηματίες προκειμένου να περιορίσουν σημαντικά το ύψος των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.
Η εξάπλωση των ΙΚΕ συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και στο πρώτο εξάμηνο οι ιδρύσεις νέων εταιρειών είναι εντυπωσιακές.
Η ίδρυση ΙΚΕ, καθίσταται ακόμη πιο εύκολη, καθώς θα συστήνεται σε 13 λεπτά από την οθόνη του υπολογιστή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, γεγονός που θα συμβάλει στην εξάπλωση της συγκεκριμένης εταιρικής μορφής.
Το βασικό πλεονέκτημα των ΙΚΕ είναι οι αισθητά μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και έτσι πλεονεκτούν στο θέμα του λειτουργικού κόστους έναντι των άλλων μορφών, όπως είναι οι ατομικές, οι ΕΠΕ, οι ΕΕ και οι ΟΕ. Αποτέλεσμα είναι, πολλοί επιχειρηματίες νακλείνουν τις υφιστάμενες εταιρικές δομές και να ανοίγουν ΙΚΕ.

Οι μειωμένες εισφορές για τις ΙΚΕ

Στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) υπάγονται υποχρεωτικά ο εταίροι των προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε, Ε.Ε) και των εταιριών περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε), καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Α.Ε. που συμμετέχουν στο κεφάλαιο της Α.Ε. με ποσοστό τουλάχιστον 3%. Αντίθετα για τους εταίρους της Ι.Κ.Ε η ασφάλιση είναι προαιρετική, ενώ ασφαλίζεται υποχρεωτικά μόνο ο διαχειριστής της ΙΚΕ, που ορίστηκε με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων. Στην περίπτωση σύστασης Μονοπρόσωπης ΙΚΕ ασφαλίζεται ο μοναδικός εταίρος που συνήθως είναι και διαχειριστής της εταιρίας.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στις ΙΚΕ προβλέπεται πως οι εταίροι, δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και ως εκ τούτου δεν υποχρεούνται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Ωστόσο, όταν εταίρος ΙΚΕ έχει οριστεί και διαχειριστής στην ΙΚΕ, τότε, ως διαχειριστής έχει υποχρέωση ασφάλισης και καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ύψους 26,95% επί του εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση της διαχείρισης και όχι επί εισοδήματος που προκύπτει από την σχέση του εταίρου.
Επίσης, εάν ως διαχειριστής της ΙΚΕ έχει οριστεί τρίτο πρόσωπο πληρώνει το τρίτο πρόσωπο την εισφορά 26,95% και οι εταίροι δεν πληρώνουν τίποτα. Όσον αφορά στους μοναδικούς εταίρους Μονοπρόσωπης ΙΚΕ που είναι παράλληλα και διαχειριστές ΙΚΕ, υποχρέωση ασφάλισης προκύπτει και για τις δύο ιδιότητες, και, ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στο 26,95% επί του αθροίσματος του μερίσματος και της αμοιβής διαχείρισης.
Αν δεν υπάρχει αμοιβή, η εισφορά θα υπολογισθεί στα 586,08 ευρώ.
Στην ΙΚΕ σαν νεοσύστατη ο διαχειριστής πληρώνει ΕΦΚΑ, 167,95 ευρώ την πρώτη χρονιά.
Στην δεύτερη χρονιά πληρώνει ΕΦΚΑ στην αμοιβή που λαμβάνει ο (διαχειριστής ή  διαχειριστές αφαιρείτε από τα έξοδα της ΙΚΕ). Παράδειγμα όταν δίνεται αμοιβή στον διαχειριστή 1.000 ευρώ μηνιαίως, οι εισφορές του ΕΦΚΑ την δεύτερη χρονιά θα είναι 1.000Χ26,95% =269.50 ευρώ.

Η... μόδα των ΙΚΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ στο πρώτο εξάμηνο του 2018 ιδρύθηκαν 4.830 ΙΚΕ, που σημαίνει ότι ιδρύονται 805 τον μήνα ή 29 ΙΚΕ την ημέρα! Στην ίδια περίοδο, διαγράφηκαν 381 ΙΚΕ, που σημαίνει ότι το καθαρό αποτέλεσμα ήταν 4.449 νέες εταιρείες. Πέρυσι, στο πρώτο εξάμηνο του 2017, είχαν ιδρυθεί 3.628 ΙΚΕ.
Στις ανταγωνιστικές εταιρικές μορφές τα ισοζύγια των ιδρύσεων και διαγραφών επιχειρήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν τα ακόλουθα:
Ατομικές: Από τη 1/1/2018 έως και τις 30/6/2018 ιδρύθηκαν 8.088 ατομικές επιχειρήσεις, αλλά διαγράφηκαν 6.195, που σημαίνει ότι το καθαρό αποτέλεσμα ήταν 1.893 επιχειρήσεις. Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαν εγγραφεί 9.683 ατομικές επιχειρήσεις και είχαν διακόψει τη λειτουργία τους 10.332.
Ετερόρρυθμες: Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 ιδρύθηκαν 1.431 Ε.Ε. και διαγράφηκαν 479, ενώ πέρυσι ιδρύθηκαν 927 ΕΕ και διαγράφηκαν 790.
Ομόρρυθμες: Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 ιδρύθηκαν 2.105 Ο.Ε. και διαγράφηκαν 1.215. Το αντίστοιχο διάστημα του 2017 οι ιδρύσεις ήταν 1.498 και οι διαγραφές 1.874 εταιρείες.
ΕΠΕ: Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 ιδρύθηκαν 155 ΕΠΕ και διαγράφηκαν 304 εταιρείες. Στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2017 ιδρύθηκαν 165 και διαγράφηκαν 716 ΕΠΕ.
Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι οι νέοι επιχειρηματίες επιλέγουν κατά προτεραιότητα τις ΙΚΕ και παράλληλα όσοι έχουν εταιρεία σε άλλη μορφή την κλείνουν και ανοίγουν ΙΚΕ.

Ντιμιτρόφ: Είμαστε Μακεδόνες και η γλώσσα μας είναι μακεδονική



Η ‘’Μακεδονία’’ μπορεί να γίνει επίσημα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ στα μέσα του 2019 αν όλες οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ. "Είμαστε Μακεδόνες και η γλώσσα μας είναι Μακεδονική" επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. 
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το skai.gr, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο European Western Balkans που δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη, ημέρα που τα Σκόπια έλαβαν επίσημα πρόσκληση ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία Νίκολα Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για "τεχνική διαδικασία που είναι θα η ολοκλήρωσή της θα μπορούσε να ήταν θέμα μηνών". Η διαδικασία σχετίζεται, πρόσθεσε,  με την τήρηση των υποχρεώσεών μας στη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα. "Θα προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα και μετά θα αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα… Μόλις ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες, θα μπορούμε να υπογράψουμε τα πρωτόκολλα ένταξης, που θα πρέπει να επικυρωθεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο και τα άλλα κοινοβούλια και κράτη – μέλη (του ΝΑΤΟ). "Αν όλα πάνε καλά, η ‘’Μακεδονία’’ μπορεί να γίνει επίσημα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ στα μέσα του 2019" είπε ο Ντιμιτρόφ. 
Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Σκοπιανοί πολίτες θα υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως είπε, διαφυλάττει την ταυτότητα και τη γλώσσα. "Είμαστε Μακεδόνες και η γλώσσα μας είναι Μακεδονική" διεμήνυσε χαρακτηριστικά. 
Ο Ντιμιτρόφ σχολίασε ακόμα ότι η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναγνωρίσει "την ιστορική ευκαιρία καi την ιστορική στιγμή". "Αν όλοι σκεφθούμε περισσότερο τη χώρα και λιγότερο το πολιτικό μας μέλλον, τότε θα έχουμε ένα πολύ επιτυχές δημοψήφισμα" υποστήριξε. 
Την πρόσκληση του NATO προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών παρέδωσε νωρίτερα στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
capital.gr