Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Βγήκε η απόφαση της μήνυσης που κατέθεσε ο πρωθυπουργός εναντίον ανδρών των ΜΑΤ



Σε ρόλο επαναστάτη, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας την 1η Ιουλίου 2011, τρία εικοσιτετράωρα μετά τα γενικευμένα επεισόδια που είχαν σημειωθεί έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου με αφορμή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, είχε καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά των αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στην πλατεία Συντάγματος, καταγγέλοντας την εγκληματική συμπεριφορά των ανδρών των ΜΑΤ για παράβαση καθήκοντος και πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών σε διαδηλωτές. 

«Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τις ακρότητες της 29ης Ιουλίου 2011, στοιχειοθετούν σοβαρότατες αξιόποινες πράξεις εκ μέρους οργάνων της πολιτείας και πρέπει να ελεγχθούν αρμοδίως και αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης. Ο σημερινός πρωθυπουργός έκανε τότε ένα βήμα παραπάνω, επιρρίπτοντας ευθέως την απάνθρωπη συμπεριφορά των ανδρών των ΜΑΤ σε ...εντολές άνωθεν. 


Μετά πολλές αναβολές, η δίκη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 και μετά 14 συνεδριάσεις, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας εξέδωσε την ετυμηγορία του κρίνοντας αθώους και τους 18 κατηγορούμενους αστυνομικούς. 
· Ως αντιπολίτευση ο Αλέξης υπέβαλε μήνυση και επί πρωθυπουργίας του εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. 
·    Ο Τσίπρας δεν πήγε να καταθέσει ως μάρτυρας, δεν πήγε να υπερασπιστεί την μήνυση που κατέθεσε.  
·   Τότε την αναφορά στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας είχε υποβάλει η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως πληρεξούσια, δικηγόρος του σημερινού πρωθυπουργού. 

Τα συμπεράσματα δικά σας. 


Εφιαλτικά σενάρια για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών



Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αθήνα η νέα άρνηση του δικαστηρίου της Αδριανούποληςνα επιτρέψει την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με το αιτιολογικό της απόφασης να αναφέρει ότι υπάρχουν «ισχυρές υποψίες εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».
Παρότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημο κατηγορητήριο, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι δύο στρατιωτικοί καταδικαστούν για αυτό το αδίκημα τότε βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης από δύο έως και πέντε χρόνια.
Παράλληλα, το δικαστήριο  απεφάνθη πως το γεγονός ότι «δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούνβάσιμες υποψίες διαφυγής τους».
Εξάλλου, λόγω του ότι το ψηφιακόυλικό ακόμη εξετάζεται, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό διαπράχθηκε από στρατιώτες οι οποίοι γνώριζαν έστω το μίνιμουμ, δηλ. τις κατευθύνσεις στη συγκεκριμένη περιοχή».
Στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, τόνισαν πως δεν είχαν καμία πρόθεση διάπραξηςεγκλήματος.
Ο Άγγελος Μητρετώδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη εγκλήματος». 
Με τη σειρά του ο Δημήτρης Κούκλατζης επεσήμανε: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη εγκλήματος».

Βαθαίνει επικίνδυνα το «χάσμα» με τη Ρωσία



Στο κόκκινο οδηγούνται οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σκληρή απάντηση προς τη Μόσχα, μετά τις απειλές για κυρώσεις που εκτόξευσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανεβάζει τους τόνους της διπλωματικής αντιπαράθεσης με τη Μόσχα, χαρακτηρίζοντας «δείγμα ασέβειας» και «έλλειψη κατανόησης του σύγκρονου κόσμου» τις δηλώσεις της Ρωσίδας εκπροσώπου, ενώ στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:
«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.
Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.
Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.
Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης.
Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».