Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Τσόμσκι: «Ακόμη και ο Οργουελ θα είχε εκπλαγεί σήμερα»


Συνέντευξη στην El Pais
Στα 90 του χρόνια ο Νόαμ Τσόμσκι έφυγε από το MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης) μετά από 60 χρόνια. Εκεί όπου έκανε την επανάσταση στη σύγχρονη γλωσσολογία και έγινε η κριτική συνείδηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα ο σπουδαιότερος εν ζωή Αμερικανός διανοούμενος ζει στην Αριζόνα, στα όρια της ερήμου Σονόρα στο Τουσόν. Η ισπανική εφημερίδα Ελ Παις επισκέφτηκε τον Τσόμσκι στο Τμήμα Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Ο Τσόμσκι φοράει παντελόνι τζιν και εντυπωσιάζει με τα μακριά λευκά μαλλιά του. Όπως λέει τού αρέσει αυτή η ζεστή ατμόσφαιρα. Το φως της ερήμου, ήταν ένας από τους λόγους που τον έκαναν να μετακομίσει στο Τούσον. «Είναι ξηρό και καθαρό», λέει.
-«Ζούμε σε μια περίοδο απογοήτευσης;» τον ρωτάει ο δημοσιογράφος.
-«Πριν από 40 χρόνια», λέει ο Τσόμσκι, «ο νεοφιλελευθερισμός, υπό την ηγεσία του Ρέιγκαν και της Θάτσερ εξαπέλυσε επίθεση στον κόσμο. Και αυτό είχε αποτέλεσμα. Η τεράστια συγκέντρωση πλούτου σε ιδιωτικά χέρια συνοδεύτηκε από μια απώλεια ισχύος στον πληθυσμό. Οι άνθρωποι οδηγήθηκαν σε μια επισφαλή ζωή με χειρότερες θέσεις εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα μίγμα θυμού, φόβου και απόδρασης. Δεν εμπιστεύονται πλέον ούτε τα ίδια τα γεγονότα. Μερικοί το ονομάζουν λαϊκισμό, αλλά αυτή η πραγματικότητα αποκρύπτεται από τους θεσμούς. Η απογοήτευση από τις θεσμικές δομές έχει οδηγήσει σε ένα σημείο όπου οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πλέον στα ίδια τα γεγονότα. Εάν δεν εμπιστεύεστε κανέναν, γιατί πρέπει να εμπιστευτείτε τα γεγονότα; Αν κανείς δεν κάνει τίποτα για μένα, γιατί να πιστεύω σε κάποιον;»
-«Ούτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης;»
-«Η πλειοψηφία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Τραμπ», λέει ο Τσόμσκι. «Παρακολουθήστε την τηλεόραση και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Δεν υπάρχει τίποτα παρά ο Τραμπ, ο Τραμπ και ο Τραμπ. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν πέσει θύματα στη στρατηγική που σχεδίασε ο Τραμπ. Κάθε μέρα τους δίνει ένα κίνητρο ή ένα ψέμα για να βρεθεί στο επίκεντρο και να καταλάβει το κέντρο της προσοχής. Εν τω μεταξύ, η άγρια πλευρά των Ρεπουμπλικάνων αναπτύσσει την άκρα δεξιά πολιτική της, μειώνοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και εγκαταλείποντας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι ακριβώς αυτή που μπορεί να τελειώσει όλους μας».
-«Βλέπετε τον Τραμπ ως κίνδυνο για τη δημοκρατία;»
-«Αντιπροσωπεύει σοβαρό κίνδυνο. Έχει συνειδητά και σκόπιμα απελευθερώσει ένα κύμα ρατσισμού, ξενοφοβίας και σεξισμού που ήταν σε αδράνεια, αλλά κανείς δεν είχε νομιμοποιήσει», λέει. «Ο Τραμπ είναι ένας δημαγωγός και showman που ξέρει πώς να κρατήσει τη βάση λατρείας του ενεργή. Προς όφελός του, παίζει επίσης το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί είναι σε σύγχυση και δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα πειστικό πρόγραμμα».
Ο Τσόμσκι δηλώνει οπαδός του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. «Είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος. Χρησιμοποιεί σοσιαλιστικη ορολογία, αλλά σε αυτό σημαίνει μια νέα δημοκρατική συμφωνία. Οι προτάσεις του, στην πραγματικότητα, δεν θα ήταν παράξενες για τον πρόεδρο Αϊζενχάουερ [ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από το 1953 έως το 1961]. Η επιτυχία του, περισσότερο από αυτή του Tραμπ, ήταν η πραγματική έκπληξη στις εκλογές του 2016. Για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα υπήρχε κάποιος που επρόκειτο να είναι υποψήφιος πρόεδρος χωρίς την υποστήριξη των εταιριών ή των μέσων ενημέρωσης, αλλά μόνο με τη λαϊκή υποστήριξη».
Δεξιά μετατόπιση της πολιτικής ελίτ
Ο Τσόμσκι λέει ότι στην ελίτ του πολιτικού φάσματος έχει καταγραφεί μιά μετατόπιση προς τα δεξιά, αλλά όχι στον πληθυσμό. Από τη δεκαετία του 80 υπάρχει χάσμα ανάμεσα στο τι θέλουν οι άνθρωποι και τι οι πολιτικοί. Είναι εύκολο να το δούμε αυτό στην περίπτωση των φόρων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι θέλουν υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους. Αλλά αυτό δεν γίνεται ποτέ. Ενάντια σε αυτό έχει προωθηθεί η ιδέα ότι η μείωση των φόρων φέρνει πλεονεκτήματα για όλους και ότι το κράτος είναι ο εχθρός. Αλλά ποιος ωφελείται από τη μείωση των νοσοκομείων, του καθαρού νερού ακόμη και του καθαρού αναπνευστικού αέρα;»
Όπως λέει ο Τσόμσκι, «ο νεοφιλελευθερισμός υπάρχει, αλλά μόνο για τους φτωχούς. Η ελεύθερη αγορά είναι για τους πολύ πλούσιους, όχι για εμάς. Αυτή είναι η ιστορία του καπιταλισμού. Οι μεγάλες εταιρίες έχουν ξεκινήσει έναν ταξικό αγώνα. Οι αρχές της ελεύθερης αγοράς είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τους φτωχούς, αλλά οι πολύ πλούσιοι προστατεύονται. Οι μεγάλες βιομηχανίες ενέργειας, για παράδειγμα, λαμβάνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Τελικά όμως, οι φόροι χρησιμεύουν για την επιδότηση αυτών των οντοτήτων και μαζί τους για την ενίσχυση των πλουσίων και των ισχυρών. Αλλά μας λένε επιπλέον ότι το κράτος είναι το πρόβλημα και το πεδίο δράσης του πρέπει να μειωθεί. Και τι συμβαίνει; Ο χώρος του κράτους καταλαμβάνεται από την ιδιωτική εξουσία και η τυραννία των μεγάλων οντοτήτων αυξάνεται».
«Και ο Όργουελ θα είχε εκπλαγεί»
«Ακόμη και ο Όργουελ θα είχε εκπλαγεί σήμερα», λέει. «Ζούμε τη φαντασίωση ότι η αγορά είναι θαυμάσια γιατί μας λένε ότι αποτελείται από ενημερωμένους καταναλωτές που λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις. Αλλά απλά βάλτε την τηλεόραση και δείτε τις διαφημίσεις: προσπαθούν να ενημερώσουν τον καταναλωτή για να πάρει λογικές αποφάσεις; Ή προσπαθουν να τον εξαπατήσουν; Προσπαθούν στην πράξη να υπονομεύσουν την αγορά. Οι επιχειρήσεις δεν θέλουν ελεύθερες αγορές, θέλουν δεσμευμένες αγορές. Διαφορετικά, θα καταρρεύσουν».
-«Και σε αυτή την περίπτωση, η κοινωνική απάντηση δεν είναι πολύ αδύναμη;», ρωτάει ο δημοσιογράφος.
-«Υπάρχουν πολλά δημοφιλή κινήματα πολύ δραστήρια, αλλά δεν τους δίνεται προσοχή γιατί οι ελίτ δεν θέλουν να δεχτούν το γεγονός ότι η δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό είναι επικίνδυνο γι ‘αυτούς. Μπορεί να απειλήσει τη δύναμή της. Αυτό που θέλουν είναι να επιβάλουν ένα όραμα που λέει ότι το κράτος είναι ο εχθρός σας και ότι πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε μόνοι σας … Φυσικά υπάρχει ελπίδα. Υπάρχουν ακόμη λαϊκα κινήματα, άνθρωποι πρόθυμοι να αγωνιστούν… Οι ευκαιρίες υπάρχουν, το ερώτημα είναι αν είμαστε σε θέση να τις αδράξουμε».

ΤΡΟΦΕΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική. «Δεν υπάρχει φαγητό που θα σώσει τη ζωή σας. Και δεν υπάρχει φαγητό, που θα σας σκοτώσει. Όλα είναι θέμα ισορροπίας», τονίζουν οι ειδικοί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το medicalnews.gr, μία κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία της καρδιάς και αυτό οι καρδιολόγοι το γνωρίζουν από πρώτο χέρι.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις κάθε χρόνο, καθιστώντας την ως κύρια αιτία θανάτου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Αν, όμως, πάτε σε μέρη του κόσμου όπου δεν ακολουθούν τον δυτικό τρόπο ζωής – που σημαίνει καθιστική ζωή και κατανάλωση περισσότερων επεξεργασμένων τροφίμων – οι καρδιακές παθήσεις είναι περιορισμένες.
Γι’ αυτό το λόγο, Καθηγητές Καρδιολογίας εξηγούν μέσα από την ιστοσελίδα Today, ποιες είναι οι οκτώ τροφές, που δεν κάνουν καλό στην καρδιά και πρέπει να τις αποφεύγετε:
1.Μπέικον, λουκάνικα και άλλα επεξεργασμένα κρέατα. Περιέχουν κορεσμένα λίπη (γνωστά και ως κακό λίπος), πολύ αλάτι, αλλά και άλλες χημικές ουσίες για τη συντήρησή τους, που είναι επιβλαβείς για την καρδιά.
2.Πατατάκια και άλλα συσκευασμένα αλμυρά σνακ. Περιέχουν τρανς λιπαρά, αλάτι και υδατάνθρακες. Μάλιστα, ένας στους 10 θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια σχετίζεται με την υπερβολική πρόσληψη αλατιού.
3.Το επιδόρπιο. Εντάξει, σίγουρα μετά το φαγητό θα θελήσετε ένα επιδόρπιο, όμως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, κυρίως, στην ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν. Οι καρδιολόγοι συστήνουν να τρώτε μία φορά την εβδομάδα γλυκά και σε μικρή ποσότητα.
4.Την υπερκατανάλωση πρωτεΐνης. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις ανθρώπους να καταναλώνουν διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης, από αυτή που πραγματικά χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός. Με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τα νεφρά, αυξάνοντας τις πιθανότητες για προβλήματα υγείας στο μέλλον.
5.Τα fast food. Ειδικά, τα μπέργκερ ή το τηγανιτό κοτόπουλο θα πρέπει να αποφεύγονται. Δεν έχουν καμία διατροφική αξία, παρά μόνο θερμίδες, ενώ περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες.
6.Τα ενεργειακά ποτά. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν συστατικά, όπως η ταυρίνη, που σε συνδυασμό με την καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή αρρυθμία.
7.Το αλάτι. Δεν είναι, επίσης, ασυνήθιστο κάποιος να προσλαμβάνει αλάτι τρείς ή τέσσερις φορές παραπάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Ωστόσο, είναι γνωστό 

Με ρουφιάνους θέλει η αριστερά να αντιμετωπίσει την αυθαίρετη δόμηση.


Η άμεση ενεργοποίηση των νέων πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία, για πρώτη φορά δίνουν τη δυνατότητα άμεσων καταγγελιών και ελέγχων για θέματα αυθαίρετης δόμησης, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργο Στασινό.

Ειδικότερα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μαζί με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, ανοίγει και το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα, κατ' εφαρμογή του 4495/2017, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών, τόσο για τη νόμιμη όσο και την αυθαίρετη δόμηση.
Τα πορίσματα των ελεγκτών δόμησης θα υποβάλλονται και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για περαιτέρω αξιοποίηση.
Ακόμη, στα μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσει να πραγματοποιείται ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων, των νόμων 4178 και 4495, από ελεγκτές δόμησης.
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ σχεδιάζουν ήδη, ένα πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο και αποφάσισαν να ενεργοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους. Το νέο αυτό εργαλείο θα είναι ανοιχτό για χρήση απόοποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, όπου με την καταβολή σχετικού παραβόλου, θα δίνεται η δυνατότητα καταγγελίας αυθαιρεσιών δόμησης σε ολόκληρη την επικράτεια. Θα αποτελέσει ακόμη, ένα πολύτιμο εργαλείο ελέγχου για τα υπό στελέχωση Παρατηρητήρια Δόμησης.
Το εργαλείο αυτό θα δημιουργήσει και νέες δυνατότητες σχετικά με τον έλεγχο και την εποπτεία του δομημένου περιβάλλοντος, αξιοποιώντας το εμπλουτισμένο μητρώο ελεγκτών δόμησης. Οι ελεγκτές που θα κληρώνονται, μέσω του αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης, θα προχωρούν στη συνέχεια, στην εξέταση των υποβληθεισών καταγγελιών. Μετά τη βεβαίωση της αυθαιρεσίας, μέσω του συστήματος θα δρομολογούνται οι διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι τη διοικητική επιβολή του σχετικού προστίμου ηλεκτρονικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τα στοιχεία θα τροφοδοτούν ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (taxisnet) για τον αυτόματο καταλογισμό και είσπραξή τους. Μόνο στις περιπτώσεις εντοπισμού αυθαιρεσιών από τους ελεγκτές δόμησης, θα επιστρέφεται το παράβολο στον καταγγέλλοντα μέσω του συστήματος. Όλες οι ηλεκτρονικές διαδικασίες θα υποστηρίζουν τα Παρατηρητήρια Δόμησης μέχρι και την υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.
«Προχωράμε άμεσα στην ενεργοποίηση των εργαλείων που θεσμοθετήσαμε με το νόμο 4495 του 2017 για το δομημένο περιβάλλον, τα οποία και θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση των κακοδαιμονιών του παρελθόντος» τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, και πρόσθεσε:
«Με την πρόσφατη απόφαση για τις οικοδομικές άδειες, όλη η διαδικασία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια. Από τα μέσα Οκτωβρίου, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες, ώστε ο παραδοσιακός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών να αποτελέσει παρελθόν. Παράλληλα, δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση. Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε βήμα πίσω - και σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να έχουμε στο πλευρό μας τόσο τον τεχνικό όσο και τον πολιτικό κόσμο».
Την συμπαράσταση του ΤΕΕ «σε κάθε κυβέρνηση που παίρνει μέτρα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης», εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.
«Αυτή η παθογένεια δεκαετιών πρέπει να τελειώσει. Έχουμε πλέον τα εργαλεία και το νομικό πλαίσιο. Βούληση και δουλειά χρειάζεται. Το ΤΕΕ προσφέρει στην Πολιτεία τεχνογνωσία και ηλεκτρονικά συστήματα, με τη δύναμη των χιλιάδων μηχανικών μελών του, ώστε να μπορούμε γρήγορα και απλά να υλοποιούμε νέες διαδικασίες και εργαλεία για το δομημένο περιβάλλον» είπε ο κ. Στασινός και πρόσθεσε:
Με τα νέα εργαλεία που ενεργοποιούμε, περισσότεροι μηχανικοί μπαίνουν στην 'μάχη' των ελέγχων της δόμησης, νόμιμης και παράνομης, προχωρούν οι έλεγχοι των δηλώσεων αυθαιρέτων που έχουν υποβληθεί για περιοχές που επιτρέπεται η δόμηση και επιπλέον δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς επαφή με τις υπηρεσίες, οι καταγγελίες για νέα αυθαίρετα. Παράλληλα, όλες οι σχετικές διαδικασίες ελέγχου, επιβολής προστίμων και διοικητικών κυρώσεων θα ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά. Μπορούσαμε με βάση το θεσμικό πλαίσιο, το προτείναμε με την τεχνογνωσία του ΤΕΕ, και το προχωρά θεσμικά το αρμόδιο υπουργείο.


Ουάσιγκτον-Αγκυρα και στη μέση Αθήνα



Την περασμένη Παρασκευή έγιναν δύο σημαντικές αλλαγές φρουράς στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση της Σούδας ανέλαβε ο πλοίαρχος Ράιαν Τίουελ, παρουσία μάλιστα του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ. Λίγα μίλια βορειοανατολικά, ένας άλλος Αμερικανός αξιωματικός, ο αντιστράτηγος Τζον Τόμσον, αναλάμβανε τη διοίκηση του Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Παρά το τυπικό στοιχείο του πράγματος που κρύβουν συνήθως αυτού του είδους οι τελετές, στην πρώτη περίπτωση η αλλαγή φρουράς υποδηλώνει, μεταξύ άλλων, μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των τελευταίων 25 ετών άνθηση των σχέσεων Αθήνας και Ουάσιγκτον σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο. Στη δεύτερη περίπτωση, αποτελεί μια τυπική διαδικασία, η οποία, ωστόσο, εξελίσσεται σε ένα περιβάλλον έντασης πολλαπλών επιπέδων, που έχει οδηγήσει τις σχέσεις Ουάσιγκτον και Αγκυρας σε χαμηλό δεκαετιών.
Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει, από τη διαρκώς επιδεινούμενη σχέση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, εντοπίζεται στο αν αυτοί οι σπινθήρες που παράγονται από τις μεταξύ τους προστριβές είναι ικανοί να πυροδοτήσουν ευρύτερες εντάσεις σε μια περιοχή ζωτική και για τα ελληνικά συμφέροντα. Η μεγαλύτερη πηγή πιθανής έντασης παραμένει η Ανατολική Μεσόγειος, με κύρια εστία την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Τούρκοι έχουν ήδη προαναγγείλει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα αυξάνουν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους. Μόλις την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες 100 ημέρες η Τουρκία θα αποκτήσει και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο, πέρα από το «Fatih» το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στην Αττάλεια, σε απόσταση αναπνοής από την Κύπρο. Με βάση τις έρευνες που έχει έως τώρα πραγματοποιήσει το «Μπαρμπαρός», πιθανότερη περιοχή εικάζεται ότι θα είναι η έκταση ανάμεσα στην Τουρκία και το βόρειο, κατεχόμενο, κομμάτι της Κύπρου. Στη Λευκωσία και στην Αθήνα εκτιμούν ότι η Αγκυρα δεν θα φτάσει στο σημείο να αναγγείλει γεώτρηση του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih» μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα σε οικόπεδα τα οποία έχουν δεσμευτεί από την αμερικανική ExxonMobil ή τη γαλλική Total. Υπάρχουν, ωστόσο, συγκεκριμένες κινήσεις τις οποίες φοβούνται, και αυτές περιλαμβάνουν την εκκίνηση γεωτρήσεων είτε στα δυτικά της Πάφου είτε, πολύ πιο ανησυχητικά, σε μια περιοχή λίγων μιλίων ανατολικά του Καστελλόριζου. Το θετικό για την Αθήνα σε αυτή τη συγκυρία είναι ότι οι κινήσεις της Αγκυρας έχουν θορυβήσει, επίσης, την Ιερουσαλήμ και το Κάιρο. Η Αγκυρα, όπως φάνηκε από την (πρωτοφανή) δημόσια επίπληξη των πρέσβεων Ισραήλ και Αιγύπτου στη Λευκωσία, είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από αυτή τη σύμπλευση, καθώς η από έτη οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε αυτές τις τρεις χώρες αποτελεί εμπόδιο των τουρκικών ενεργειακών βλέψεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Απομένει να φανεί αν η Αθήνα προχωρήσει στην ανακήρυξη τμηματικής ΑΟΖ με την Aίγυπτο, για τη Νότια Κρήτη.
Παρά το «σύνδρομο περικύκλωσης» που κατατρύχει την Αγκυρα, δεν θα πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τους λόγους ενθάρρυνσης του άξονα συνεργασίας Αθηνών - Λευκωσίας - Καΐρου - Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος άξονας συμπληρώνεται προς Ανατολάς από την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αποτελεί μέρος της συνολικότερης στρατηγικής που έχει χαράξει η Ουάσιγκτον και αφορά, βεβαίως, τη δημιουργία αναχωμάτων εναντίον του Ιράν και της Ρωσίας, αλλά και κινήσεις στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα, σε μια Ευρασία η οποία μετατρέπεται ξανά στο σταυροδρόμι της παγκόσμιας ισχύος.
Στόχος των Αμερικανών δεν είναι να αποκλείσουν την Τουρκία από αυτό το σχήμα, αλλά, αντιθέτως, να την εντάξουν σε αυτό οργανικά. Προφανώς η Τουρκία παραμένει η πιο σημαντική, μετά τις ΗΠΑ, χώρα του ΝΑΤΟ, ωστόσο η αμφισβήτηση της μιας σταθεράς των αμερικανοτουρκικών σχέσεων μετά την άλλη έχει οδηγήσει στην ανάγκη επανακαθορισμού τους από το μηδέν.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να φανεί πώς θα αποτυπωθεί αυτό που συγκλίνουσες πηγές, τόσο από την πλευρά της Αθήνας όσο και της Ουάσιγκτον, περιγράφουν ως αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια επανασύνδεσης της Τουρκίας με τη Δύση. Οι σχέσεις της Αθήνας με την Αγκυρα, παρά τη μείωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, παραμένουν προβληματικές. Η Αθήνα παρακολουθεί πρακτικά ανήμπορη να αντιδράσει την υπόθεση κεκαλυμμένης ομηρίας του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη χωρίς να τους έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες για περισσότερο από πέντε μήνες. Η Αθήνα, προφανώς, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με ανησυχία την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα και έχουν περιγραφεί ρητά από στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν ως πρόσωπα τα οποία πρέπει πάση θυσία να επιστραφούν στην Αγκυρα για να δικαστούν.
Αν και δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με αυτές τις υποθέσεις, είναι απολύτως σαφές ότι η απόφαση της κυβέρνησης να δρομολογήσει εν μέσω θέρους τη συνταξιοδότηση των δύο νόμιμων μουφτήδων στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, αφήνοντας τις θέσεις πρακτικά σε εκκρεμότητα, ικανοποιεί το σχετικό αίτημα του κ. Ερντογάν στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Προφανώς, εντάσσεται και στο πλαίσιο της υλοποίησης του νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σαρίας που ψηφίστηκε διακομματικά από τη Βουλή των Ελλήνων, συνιστά όμως ένα θέμα με πολύ ευρύτερες πτυχές.
Αντίβαρα
Με βάση όλα αυτά, έχει η Αθήνα στρατηγική για το τι θα μπορούσε να ζητήσει από την Ουάσιγκτον προκειμένου να εξασφαλίσει αντίβαρα στην τουρκική επιθετικότητα και αυξανόμενη επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια; Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται με ενδιαφέρον η μετάβαση του κ. Τσίπρα στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Εκεί, τόσο το πρωθυπουργικό επιτελείο όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προετοιμάζονται για την αναμενόμενη αναθέρμανση σεναρίων επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Είναι γνωστή η θέση της Τουρκίας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ δίχως προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού. Το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στο Κραν-Μοντανά μόλις προ ενός έτους δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει. Οι πιέσεις θα επαναληφθούν. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η Αθήνα τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον σε ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο.
Πέρα, πάντως, από αυτή την ευρύτερη συζήτηση, η Αθήνα έχει καταθέσει και πιο συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία αφορούν την αμυντική συνεργασία και ενίσχυση. Μόλις προχθές, ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε 400 πρότζεκτ που θα προωθηθούν κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες. Από αυτά, τα 48 αφορούν την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Η Αθήνα φοβάται ότι η πλήρης ανατροπή της ισορροπίας στο Αιγαίο δεν είναι μακριά. Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται μεν αυτή την πραγματικότητα, διαφωνούν δε με την ενεργοποίηση ενός μοντέλου ενίσχυσης ανάλογου με εκείνο που υφίσταται για το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ωστόσο και οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε έναν ιδιαίτερα εκτενή διάλογο για τους τρόπους με τους οποίους η αμυντική συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστική ενίσχυση των ελληνικών δυνατοτήτων.
Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Βασίλη Νέδου

Ποιος αυτή τη φορά θα σώσει τον πλανήτη από την επερχόμενη κρίση;


Σε όλους είναι πλέον γνωστό ότι η εξαγωγή της κρίσης της οικονομίας των ΗΠΑ του 2008 κόντεψε να τινάξει το καπιταλιστικό οικοδόμημα στον αέρα. Γνωστό είναι επίσης ότι τον χορό του Ζαλόγγου χόρεψε και θα χορεύει για πολλά χρόνια ακόμη η Ελλάδα. Εκείνο που δεν είναι γνωστό ακόμη είναι ποιος θα είναι το μεγάλο θύμα της κρίσης του 2020 που κατά τους γκουρού της οικονομίας αλλά και για τον κοινό νου είναι προ των πυλών.


Μιλώντας στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων τον Ιούνιο, ο Ben Bernanke,  επικεφαλής της Federal Reserve,  επέκρινε την πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ που προβλέπει μεγάλες μειώσεις φόρων, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας. Ο ίδιος προειδοποιεί για κίνδυνο κατάρρευσης της οικονομίας 

Alan Greenspan, πρώην επικεφαλής της Fedμιλάει για χρηματιστηριακές και ομολογιακές φούσκες και ευθέως μιλάει για κατάρευση της αγοράς ομολόγων λόγω αύξησης του πληθωρισμού.

Ο Scott MinerdCIO της Guggenheim Partners λέει "Η αγορά βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης και καταστροφής, μιας καταστροφής που θα εκδηλωθεί το 2019 με χρηματιστηριακή βουτιά 40%" και σε note προς τους πελάτες του προειδοποιεί για χρεοκοπίες εταιρειών ενόψει, καθώς τα επιτόκια θα αυξάνονται και αυτές δεν θα μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Μέχρι στιγμής, το εταιρικό χρέος διαμορφώνεται πέριξ των 8,8 τρις. δολαρίων. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει μόλις το επιτόκιο των βραχυπρόθεσμων ομολόγων φτάσει το 3%, εξήγησε ο ίδιος. 

Κατά την συνήθη μέθοδο χειραγώγησης "έγκαιρα" μας προετοιμάζουν  λέγοντας ότι τίποτε δεν τελείωσε αλλά σε πολύ λίγο έρχονται τα χειρότερα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να μας αναγκάσουν να αποδεχθούμε ότι ο μεσαίωνας που διανύουμε είναι "αγαθό" και αποτελεί ...ιστορική αναγκαιότητα. 

Ως ιστορική αναγκαιότητα λοιπόν η σαρκοφάγος που δημιούργησαν αναζητά τα "ιστορικά αναγκαία" θύματά που την θρέφουν και μετά την Ελλάδα οι υποψήφιοι είναι πολλοί.

Ιταλία και Ισπανία είναι οι πρώτοι υποψήφιοι, όχι γιατί οι οικονομικοί δείκτες των χωρών αυτών δείχνουν κάποιο πρόβλημα, αλλά γιατί θέλουν να "δοκιμάσουν" την μέθοδό τους σε μεγαλύτερα θύματα. Και μην ξεχνάμε τον Μαδούρου στη Βενεζουέλα. Μία εισβολή εκεί θα ήταν "νέκταρ" για την παγκόσμια φούσκα.