Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Πόσο θα αντέξουν οι τουρκικές τράπεζες στην κρίση;

Oι τράπεζες της Τουρκίας είναι προς το παρόν αυτές, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος από την απότομη υποτίμηση της λίρας. Και το πόσο θα αντέξουν ή θα λυγίσουν θα δείξει σε μεγάλο βαθμό πόσο βαθιές θα είναι οι πληγές και στην πραγματική οικονομία. 


Οι τουρκικές τράπεζες όχι απλά βρίσκονταν στο επίκεντρο του οικονομικού προγράμματος του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ήταν ο βασικός του πυλώνας. Οι δυναμικοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων ετών επιτεύχθηκαν εν πολλοίς χάρη στην ταχύτατη πιστωτική επέκταση. Η προσφορά χρήματος στη χώρα αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό τη διετία 2014-15 και με ρυθμό 18% από το 2016 και έπειτα. Αυτό ακριβώς το στοιχείο, όμως, ήταν που οδήγησε σε εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού και υπερθέρμανση. 
 Τώρα οι τράπεζες βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο... αυτή τη φορά της κρίσης. Οι μετοχές της Garanti, που ελέγχεται από την ισπανική BBVA σε ποσοστό 49,9% της Yapi Kredi, στην οποία έχει μερίδιο 40% η ιταλική Unicredit μέσω κοινοπραξίας, και της Turkiye IS Bankasi, της μεγαλύτερης βάσει ενεργητικού εισηγμένης τουρκικής τράπεζας, έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 40% έκαστη σε όρους λίρας. Η κεφαλαιοποίησή τους είναι πλέον πολύ χαμηλότερη από τη λογιστική αξία τους. 
 Οι τουρκικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στην υποτίμηση της λίρας με δύο τρόπους. 
 α) Μεγάλα δάνεια επιχειρήσεων σε δολάριο «σκάνε», εταιρικοί κολοσσοί ζητούν αναδιάρθρωση των χρεών τους, ενώ και τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών βαίνουν αυξανόμενα. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα οι επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα είχαν ενεργητικό 120 δισ. δολάρια σε ξένο νόμισμα στα τέλη Μαΐου και υποχρεώσεις άνω των 330 δισ. δολαρίων. Το κενό είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί όσο υποτιμάται το τουρκικό νόμισμα. 
 β) Καθώς οι επενδυτές θεωρούν την χώρα ριψοκίνδυνη επιλογή, χρεώνουν περισσότερα για να δανεισουν τις τράπεζές της. Το επιτόκιο ομολόγου της Turkiye IS Bankasi, που λήγει τον Οκτώβριο, εκτινάχθηκε από το 5,29% πριν από μία εβδομάδα στο 10,02% τη Δευτέρα. 
 Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως οι τουρκικές τράπεζες, έως τον Ιούνιο, είχαν πολύ μικρό βάρος κόκκινων δανείων να σηκώσουν (περίπου 3% του συνόλου). Αυτό σημαίνει ότι εάν κεντρική τράπεζα και κυβέρνηση δράσουν αποφασιστικά και γρήγορα μπορούν να αποφύγουν τα χειρότερα. 
 «Η Τουρκία θα βιώσει πιστωτική κρίση αρκετά σοβαρή. Ωστόσο είναι μάλλον απίθανο να δούμε μία επανάληψη της μεγάλης τραπεζικής κρίσης του 2001» σχολίασε στο CNBC o Γουίλιαμ Τζάκσον, αναλυτής της Capital Economics. Yπενθυμίζεται ότι σε εκείνη την κρίση οι τράπεζες χρειάστηκαν κρατική σανίδα σωτηρίας και το τουρκικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 6%. 
   naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ, CNBC 

Τραγωδία στη Γένοβα: Δεκάδες νεκροί, χάος και ερωτηματικά

Σκηνικό αποκάλυψης εκτυλίχθηκε λίγο έξω από τη Γένοβα της Ιταλίας όταν κατέρρευσε η οδογέφυρα Μοράντι παρασύροντας στο θάνατο δεκάδες νεκρούς. 


Για τραγωδία μίλησε ο υπουργός μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έκανε λόγο για 35 νεκρούς.
Περίπου 35 αυτοκίνητα και τρία φορτηγά εκινούντο πάνω στη γέφυρα όταν τμήμα της γέφυρας μήκους 200 περίπου μέτρων υποχώρησε με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα που κινούνταν κάτω από την γέφυρα να καταπλακωθούν ενώ αυτά που περνούσαν πάνω από την γέφυρα να πέσουν από ύψος 80 μέτρων 

Τα προβλήματα της γέφυρας απασχόλησαν στο παρελθόν τις Ιταλικές αρχές αλλά παρά τις επεμβάσεις που έγιναν, η τραγωδία δεν απεφεύχθει. 

Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί εν αναμονή της δίκης τους

Τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς εν αναμονή της δίκης τους, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.


Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ, η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Οι δύο στρατιωτικοί παρέμεναν υπό κράτηση στις φυλακές της Αδριανούπολης μετά από συνεχείς απορρίψεις αιτημάτων αποφυλάκισης από την τουρκική δικαιοσύνη.

Η αιτιολογία της απόρριψης του αιτήματος παρέμενε η ίδια και το σκεπτικό του δικαστηρίου εδραζόταν στη μη ύπαρξη μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν οι δύο στρατιωτικοί έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.
Σημειώνεται ότι οι δύο ένστολοι βρίσκονται κρατούμενοι πάνω από 150 μέρες στην Τουρκία.
Οι δύο Έλληνες συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές την 1 Μαρτίου αφότου πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα στην περιοχή του Έβρου.
Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό πως τουρκικό δικαστήριο αφήνει ελεύθερους τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη εν αναμονή της δίκης τους.
"Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά" σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία από την εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας.
Η συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης, αποτελεί βαρβαρότητα δικαίου, είχε επισημαίνει προ ολίγων ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης.
Παράλληλα είχε χαρακτηρίσει λανθασμένη την τακτική του Τούρκου προέδρου να εντάξει στα πολλαπλά προβλήματα εξωτερικής πολιτικής που αντιμετωπίζει η γείτονα το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Διπλωματική κρίση στο ΝΑΤΟ: Έξαλλος ο Ερντογάν - Οι ΗΠΑ μας «πυροβολούν στα πόδια»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος αποδίδει σε αμερικανική «συνωμοσία» τη μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας, κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να χτυπήσουν «πισώπλατα» την Τουρκία.



«Από τη μια πλευρά, είστε μαζί μας στο ΝΑΤΟ και, από την άλλη, επιδιώκετε να χτυπήσετε τον στρατηγικό εταίρο σας πισώπλατα. Είναι αποδεκτό τέτοιο πράγμα;» δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.
«Από τη μια πλευρά, λέτε πως είστε ο στρατηγικός εταίρος μας και, από την άλλη, μας πυροβολείτε στα πόδια», δήλωσε επίσης.
Διπλωματική κρίση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, συμμάχους στους κόλπους του ΝΑΤΟ, κυρίως εξαιτίας της σύλληψης από την Άγκυρα ενός αμερικανού πάστορα, του Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για «κατασκοπεία» και «τρομοκρατία».
Την Παρασκευή η διπλωματική κρίση εντάθηκε όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως συμφώνησε στον διπλασιασμό των δασμών εισαγωγής στον χάλυβα και το αλουμίνιο που προέρχονται από την Τουρκία, με αποτέλεσμα την πτώση της τουρκικής λίρας.
«Όποιος πρόεδρος κι αν είσαι, δεν μπορείς να πηγαίνεις για ύπνο και μόλις ξυπνάς να λες, 'επιβάλλω τόσους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο'» της Τουρκίας, είπε ο Ερντογάν.
«Η υιοθέτηση μιας τόσο εχθρικής στάσης έναντι ενός συμμάχου στους κόλπους του ΝΑΤΟ (...) δεν έχει καμιά λογική εξήγηση», δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε επίσης στην ομιλία του να καθησυχάσει τους οικονομικούς κύκλους.
«'Χτυπήθηκε, βυθίσθηκε', δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η οικονομική δυναμική της Τουρκίας είναι σταθερή, είναι ισχυρή και καλά εδραιωμένη», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος επανέλαβε πως η οικονομική αναταραχή οφείλεται σύμφωνα με τον ίδιο σε «επιχειρήσεις».
Εκτός από τις εντάσεις με την Ουάσινγκτον, οι αγορές εκφράζουν ανησυχίες για την οικονομική πολιτική της Άγκυρας και ιδιαίτερα για την άρνηση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκιά της για να στηρίξει τη λίρα και να τιθασσεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.
«Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν πολυάριθμοι οικονομικοί τρομοκράτες. Ο δικαστικός μηχανισμός μας πέρασε στη δράση. Θα τους επιβάλουμε την τιμωρία που τους αξίζει όπου τους πιάσουμε», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως ερευνά σχεδόν 350 χρήστες του Ίντερνετ που είναι ύποπτοι ότι μοιράσθηκαν «προκλητικά» σχόλια για την πτώση της τουρκικής λίρας.

Ο σουλτάνος πέφτει «στην αγκαλιά της Ρωσίας»

Αντιμέτωπος με την άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ, αποδυναμωμένος από την οικονομική κρίση και την καταβαράθρωση του νομίσματός της, η Τουρκία αναζητά νέους συμμάχους, εκτιμά η γαλλική Le Monde. Η εν εξελίξει κρίση, στέλνει στην πραγματικότητα την Τουρκία, μέλος του NATO από το 1952, «στην αγκαλιά της Ρωσίας».
Ο Σεργκει Λαβρόφ βρίσκεται σήμερα και αύριο στην Άγκυρα για συνομιλίες με τους Τούρκους εταίρους. Θα συζητηθεί ιδιαίτερα το θέμα της Συρίας, και του θύλακα του Ιντλίμπ, τελευταίας περιοχής που κατέχουν ακόμα οι αντιφρονούντες και διαφεύγει από τον έλεγχο της Δαμασκού.
Ο Ερντογάν «βρίσκεται στο έλεος της Ρωσίας», αναφέρει η Μοnde, από την οποία εξαρτάται η διατήρηση της σφαίρας επιρροής του στον Βορρά της Συρίας. Εξάλλου η τύχη των προσφύγων της Συρίας αποτελεί μέρος ενός σχεδίου Άγκυρας και Μόσχας ώστε να ωθήσουν Γαλλία και Γερμανία να αναλάβουν μέρος στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Συρίας, προαπαιτούμενο για την επιστροφή τους, σημειώνει. Η Ρωσία σε τριγμούς από την πτώση του νομίσματος της με την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, δεν έχει την ικανότητα για τη χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μόσχα θεωρεί ότι «οι δυτικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν το κομμάτι ευθύνης που τους αναλογεί στην ανοικοδόμηση της Συρίας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν συγκαλεί για τις 7 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, διεθνή σύνοδο τεσσάρων ηγετών, στις οποίες θα καλέσει τη Γερμανία και τη Γαλλία και επιχειρώντας να της προσδώσει χαρακτήρα αντι-Trump μετώπου. «Αν η Μόσχα έχει επιβεβαιώσει μια Σύνοδο τεσσάρων στο προσεχές μέλλον, Βερολίνο και Παρίσι δεν έχουν απαντήσει επίσημα στην πρόσκληση Ερντογάν» καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Η εξέγερση τραπεζιτών κατά Ερντογάν και... το γράφημα καταστροφής!

Σαφείς ενδείξεις ότι οι Τούρκοι τραπεζίτες απομακρύνονται από τις ισλαμικές δοξαξίες Ερντογάν κατά της αύξησης επιτοκίων παρέχουν οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ο κορυφαίος εμπορικός τραπεζίτης της χώρας, ζητώντας την άμεση αύξηση επιτοκίων για να σταματήσει η κατάρρευση της λίρας.
Ο επικεφαλής της Isbank, κορυφαίας σε ενεργητικό τράπεζας της Τουρκίας, Αντνάν Μπαλί (στην φωτογραφία), δεν μάσησε τα λόγια του, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του “Bloomberg”: «Τώρα είναι η ώρα για δράση, όχι για λόγια. Η αγορά τιμωρεί το κράτος μας για την έλλειψη επαρκούς δράσης».
Αναφερόμενος στα επιτόκια, για τα οποία μίλησε το Σαββατοκύριακο και ο Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του σε αυξήσεις, ο Μπαλί υπογράμμισε: «Ό,τι απαιτεί η επιστήμη των οικονομικών είναι αναγκαίο να γίνει. Μπορεί να μην μας αρέσει, αλλά όταν θέλεις να ξεφορτωθείς ανεπιθύμητους όγκους χρειάζεται να κάνεις χημειοθεραπεία, έστω και αν αυτή θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Έτσι είναι και τα επιτόκια».
Η αναφορά του Μπαλί στην επιστήμη των οικονομικών είναι μια σαφής αιχμή κατά του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έχει βασίσει την οικονομική του πολιτική σε ανορθόδοξες θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός αντιμετωπίζεται με χαμηλότερα επιτόκια (!).
 Ο κορυφαίος τραπεζίτης είχε, κατά τα άλλα, μόνο θετικά σχόλια για την κεντρική τράπεζα και τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα για την υποστήριξη της ρευστότητας των τραπεζών. Η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την υποστήριξη της νομισματικής σταθερότητας, χωρίς όμως οποιαδήποτε νύξη για ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων.
Έχει σημασία ότι οι δηλώσεις του Μπαλί έγιναν μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τις τουρκικές αρχές (περιορισμοί συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος, παροχή νέας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα), μέτρα που προφανώς ο Μπαλί και οι άλλοι εμπορικοί τραπεζίτες θεωρούν ανεπαρκή για να υποστηριχθεί η λίρα, αν δεν αυξηθούν τα επιτόκια.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι η αύξηση επιτοκίων είναι σημαντική και για την ευρύτερη βελτίωση της εμπιστοσύνης, καθώς θα αποτελέσει μια ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να ασκήσει νομισματική πολιτική χωρίς τη συνεχή «επιτήρηση» από τον Ερντογάν.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και τα σημερινά μέτρα δεν είχαν μεγάλη επίδραση στις κινήσεις της λίρας, η οποία αρχικά κέρδισε έδαφος, αλλά γρήγορα επανήλθε σε πτωτική τροχιά προς τις 7 ανά δολάριο, τη στιγμή που η Goldman Sachs έχει υπολογίσει ότι πάνω από το όριο του 7,1 «καίγονται» τα μαξιλάρια κεφαλαίων των τουρκικών τραπεζών και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την αναπόφευκτη αύξηση των «κόκκινων» δανείων με οριακούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οι τραπεζίτες αρχίζουν να δείχνουν και δημόσια ότι είναι αναγκαία η άμεση αλλαγή της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής που ασκείται σήμερα, υπό την πίεση Ερντογάν. Άλλωστε, το άνοιγμα των τουρκικών τραπεζών σε συνάλλαγμα πλησιάζει τα 100 δισ. δολ. και θα είναι αδύνατο να το αναχρηματοδοτήσουν, όσο η αγορά παραμένει κλειστή λόγω της κατάρρευσης της λίρας.
Η αύξηση επιτοκίων που θα χρειασθεί για να σταθεροποιηθεί η λίρα, να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών υπολογίζεται ότι θα είναι τόσο μεγάλο, που η οικονομία της Τουρκίας θα φρενάρει απότομα και θα τελειώσουν οι εποχές του αναπτυξιακού «θαύματος» Ερντογάν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, ίσως να είναι απαραίτητη ακόμη και μια αύξηση κατά 10% στο βασικό επιτόκιο της λίρας για να σταματήσει ο πανικός.
Στο γράφημα που παρατίθεται συμπυκνώνεται το οικονομικό δράμα της Τουρκίας, με τις αποδόσεις των ομολόγων να έχουν φθάσει στην οροφή και την ισοτιμία της λίρας στον... πάτο:


Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κόβεις το τσιγάρο



Μετά από 1 ώρα
Σε μόλις 20 λεπτά μετά το τελευταίο σου τσιγάρο ο καρδιακός παλμός πέφτει στο φυσιολογικό, το ίδιο και η αρτηριακή πίεση, ενώ η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται.
Μετά από 12 ώρες
Τα τσιγάρα περιέχουν δεκάδες τοξίνες, μεταξύ των οποίων μονοξείδιο του άνθρακα, ένα αέριο το οποίο υπάρχει στον καπνό. Σε μεγάλες δόσεις αυτό το αέριο είναι θανατηφόρο και εμποδίζει το οξυγόνο από το να μπει στους πνεύμονες και το αίμα. Όταν εισπνέεται σε μεγάλες δόσεις και σε μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ασφυξία. Μετά από 12 ώρες χωρίς τσιγάρο, το σώμα καθαρίζει από την περίσσεια μονοξειδίου του άνθρακα και τα επίπεδα του επιστρέφουν στο φυσιολογικό, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα.
Μία μέρα μετά
Μόλις μια μέρα χωρίς τσιγάρο και ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο μειώνεται. Το κάπνισμα αυξάνει το ρίσκο στεφανιαίας νόσου μειώνοντας την καλή χοληστερόλη, ενώ αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους θρόμβους στο αίμα, συνδυασμός που οδηγεί σε έμφραγμα. Μετά από μια ημέρα η πίεση συνεχίζει να μειώνεται, μειώνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο λόγω υπέρτασης που προκαλείται από το κάπνισμα. Τα επίπεδα οξυγόνου επανέρχονται στα φυσιολογικά, κάτι που κάνει ευκολότερη τη φυσική δραστηριότητα.
Μετά από δύο ημέρες
Το κάπνισμα βλάπτει τις νευρικές απολήξεις που ευθύνονται για την γεύση και την μυρωδιά. Σε μόλις δύο ημέρες λοιπόν αφού το κόψεις, θα παρατηρήσεις αύξηση σε αυτές τις δύο αισθήσεις.
Μετά από τρεις ημέρες
Τα επίπεδα νικοτίνης στο σώμα μηδενίζονται. Και ενώ αυτό είναι καλό, η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει σημάδια στέρησης όπως πεσμένη διάθεση και ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους και λιγούρες αφού το σώμα προσπαθεί να επανέλθει.
Μετά από έναν μήνα
Η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώνεται, και παρατηρείται μειωμένος βήχας και «κόψιμο» της αναπνοής. Αυξάνεται η αθλητική αντοχή και – όσοι ασκούνται – παρατηρούν βελτίωση στις αερόβιες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο. Μέχρι τους τρεις μήνες η κυκλοφορία του αίματος συνεχίζει να παρουσιάζει βελτίωση.
Μετά από εννιά μήνες
Οι πνεύμονες έχουν πλέον επανέλθει. Οι ευαίσθητες, τριχοειδείς δομές τους που ονομάζονται κυψελίδες έχουν «γιατρευτεί» από τη βλάβη του καπνού. Οι δομές αυτές βοηθούν στην απομάκρυνση της βλέννας από τους πνεύμονες και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Σε αυτό το διάστημα πολύ πρώην καπνιστές παρατηρούν μείωση στη συχνότητα των παθήσεων των πνευμόνων, αφού οι κυψελίδες κάνουν πλέον ανεμπόδιστα τη δουλειά τους.
Ένα χρόνο μετά
Ένα χρόνο χωρίς τσιγάρο και το ρίσκο για στεφανιαία νόσο μειώνεται στο μισό. Το ρίσκο συνεχίζει να πέφτει και μετά τον ένα χρόνο.
Μετά από πέντε χρόνια
Το τσιγάρο περιέχει τοξίνες οι οποίες προκαλούν στένωση στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία. Ο ίδιες αυτές τοξίνες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων. Πέντε χρόνια μετά τη διακοπή του τσιγάρου το σώμα επουλώνεται και οι αρτηρίες «ανοίγουν». Έτσι ο κίνδυνος θρομβώσεων – και άρα εμφράγματος – μειώνεται. Ο κίνδυνος εμφράγματος συνεχίζει να μειώνεται για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Μετά από δέκα χρόνια
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα και θανάτου μειώνεται περίπου στο μισό, σε σχέση με κάποιον που καπνίζει ακόμα. Σημαντική μείωση παρουσιάζει και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο στόμα, στον λαιμό ή στο πάγκρεας.
Μετά από 15 χρόνια
Η πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου είναι η ίδια με ενός μη καπνιστή. Παρομοίως, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας μειώνεται στο ίδιο επίπεδο με ενός μη καπνιστή.
Μετά από 20 χρόνια
Ο κίνδυνος θανάτου από αίτια που προκαλούνται από το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων στους πνεύμονες και καρκίνου, μειώνεται στο επίπεδο ενός ατόμου που δεν κάπνισε ποτέ.
Πηγή: Healthline