Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

S-400 στην Τουρκία - Τι μπορούν να κάνουν.

Ξεκίνησε η κατασκευή των υποδομών για τους S-400 στην Τουρκία παρά τις απειλές των ΗΠΑ για το μπλοκάρισμα πώλησης των F-35 σε περίπτωση που η Τουρκία θα προχωρούσε στην προμήθεια των Ρώσικων πυραύλων.

Τι είναι όμως αυτό το Ρώσικο σύστημα που προκαλεί τόση αντίδραση; 

Το S-400 Triumph (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SA-21 Growler) είναι ένα πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας που αναπτύχθηκε από το Almaz Central Design Office της Ρωσίας. Το νέο σύστημα αντικατέστησε τα συστήματα αεράμυνας S-300P και S-200 του Ρωσικού Στρατού.

Το S-400 αναπτύχθηκε ως αναβάθμιση της σειράς S-300 των συστημάτων πυραύλων επιφανείας-αέρος. Το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2007 και το πρώτο S-400 αναπτύχθηκε σε μάχη τον Αύγουστο του 2007. Η Ρωσία δημιούργησε τέσσερα συνταγματα S-400 για την υπεράσπιση του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή της Μόσχας, του βαλτικού κόμματος του Καλίνινγκραντ και της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Οι μονάδες εναέριας άμυνας της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας αναμένεται να ανασυσταθούν με το προηγμένο S-400 Triumph μέχρι το τέλος του 2012. Πάνω από 20 τάγματα του S-400 Triumph θα παραδοθούν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έως το 2015. -400 τάγματα έως το 2020.
Η Ρωσία προτίθεται να παράσχει εκδόσεις εξαγωγής του συστήματος S-400 Triumph στις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας. Η Τουρκία εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την αγορά αεριωθούμενων συστημάτων S-400 κατά τη διάρκεια της έκθεσης IDEF 2009.

Χαρακτηριστικά S-400 Triumph

"Το σύστημα μπορεί να ασχοληθεί με όλους τους τύπους εναέριων στόχων, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και των βαλλιστικών και κρουαζιερόπλοιων εντός των ορίων των 400 χιλιομέτρων, σε υψόμετρο μέχρι 30 χιλιόμετρα."

Το σύστημα αερισμού υπεράσπισης S-400 Triumph ενσωματώνει ένα πολυλειτουργικό ραντάρ, αυτόνομα συστήματα ανίχνευσης και στόχευσης, συστήματα αντιπυρόλεπτων πυραύλων, εκτοξευτήρες και κέντρο εντολών και ελέγχου. Είναι ικανός να πυροδοτήσει τρεις τύπους βλημάτων για να δημιουργήσει μια πολυεπίπεδη άμυνα.

Το σύστημα μπορεί να προσελκύσει όλους τους τύπους εναέριων στόχων, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και των βαλλιστικών και κρουαζιερόπλοιων εντός της περιοχής των 400 χιλιομέτρων, σε υψόμετρο μέχρι 30 χιλιόμετρα. Το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να εμπλέξει 36 στόχους.

Το S-400 είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικό από τα προηγούμενα ρωσικά συστήματα άμυνας και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε πέντε λεπτά. Μπορεί επίσης να ενσωματωθεί στις υφιστάμενες και μελλοντικές μονάδες αεροπορικής άμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Το σύστημα πυραύλων αεράμυνας S-400 χρησιμοποιεί τέσσερις τύπους νέων πυραύλων επιπλέον των πυραύλων του συστήματος S-300PMU. Ο πρώτος πυραύλος που εφαρμόστηκε για το σύστημα ήταν το 48N6DM (48N6E3).Είναι μια βελτιωμένη παραλλαγή του 48N6M με ισχυρό σύστημα πρόωσης. Ο πυραύλος μπορεί να καταστρέψει τους εναέριους στόχους εντός της περιοχής των 250 χιλιομέτρων.

Ο πύραυλος 40N6 του S-400 έχει ισχυρισμένη εμβέλεια 400 χιλιομέτρων και χρησιμοποιεί ενεργό ραντάρ για να παρεμποδίσει τους στόχους του αέρα σε μεγάλες αποστάσεις. Μπορεί να εκτοξευθεί ενάντια σε jammers υποστήριξης AWACS, J-STARS, EA-6B και άλλους στόχους υψηλής αξίας.

Το S-400 Triumph επίσης εκτοξεύει 9M96E και 9M96E2 μεσαίου βεληνεκούς εδάφους-αέρα. Σχεδιασμένα για άμεση πρόσκρουση, τα βλήματα μπορούν να χτυπήσουν γρήγορα κινούμενους στόχους, όπως μαχητικά αεροσκάφη με μεγάλη πιθανότητα πλήρωσης. Η μέγιστη εμβέλεια του πυραύλου 9M96 είναι 120km.

Εντολή και έλεγχος

Το σύστημα εντολών και ελέγχου 55K6E του S-400 Triumph βασίζεται στο κινητό όχημα Ural-532301. Ο σταθμός διοίκησης είναι εξοπλισμένος με κονσόλες LCD για τη διεκπεραίωση των δεδομένων επιτήρησης του εναέριου χώρου των μεμονωμένων μπαταριών. Ελέγχει και παρακολουθεί το ραντάρ παρακολούθησης μεγάλης εμβέλειας, παρακολουθεί αέριες απειλές, δίνει προτεραιότητα στις απειλές και συντονίζει άλλες μπαταρίες.

Το σύστημα είναι επίσης σε θέση να ανταλλάσσει δεδομένα με άλλα αμυντικά συστήματα όπως SA-12, SA-23 και S-300.

Ραντάρ

"Το S-400 είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικό από τα προηγούμενα ρωσικά συστήματα άμυνας και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε πέντε λεπτά".

Ο έλεγχος πυρκαγιάς και το ραντάρ εντοπισμού στόχων του S-400 είναι το 92N6E (ΝΑΤΟ Κωδικός: Gravestone). Το ραντάρ βασίζεται στο όχημα MZKT-7930 8 × 8. Το 96L6 Board Cheese Board 3D παρακολούθησης και παρακολούθησης ραντάρ προαιρετικά μεταφέρεται από το ίδιο όχημα όταν η μπαταρία S-400 αναπτύσσεται αυτόνομα.

Το ραντάρ 91N6E Big Bird για την απόκτηση και τη μάχη του S-400 βασίζεται στο ρυμουλκούμενο 8 × 8. Το ραντάρ μπορεί να ανιχνεύσει και να εντοπίσει αεροσκάφη, ρότορα, πυραύλους κρουαζιέρας, κατευθυνόμενα πυραύλους, αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 600 χιλιομέτρων. Μπορεί ταυτόχρονα να εντοπίσει έως και 300 στόχους.

Εκκινήστε το όχημα...

Οι εκτοξευτές SP85TE2 βασίζονται στο φορτηγό έλξης BAZ-64022 6 × 6 ή στο όχημα MAZ-79100 Series Transporter-Erector-Launcher (TEL). Το όχημα TEL μπορεί να μεταφέρει έως και τέσσερις σωλήνες εκτόξευσης που συγκρατούν ένα συνδυασμό βλημάτων.


Κόλαση στην Ινλίμπ: Αγριο σφυροκόπημα - 65.000 Σύροι στρατιώτες έτοιμοι για έφοδο

Kόλαση στην Ιντλίμπ, με την ρωσική Αεροπορία να σφυροκοπά θέσεις των ισλαμιστών και τον Ρ.Τ.Ερντογάν να παραδέχεται για πρώτη φορά πως επίκειται μεγάλη σφαγή.

Ο συριακός Στρατός έχει μεταφέρει 65.000 δυνάμεις περικυκλώνοντας την επαρχία ενώ οι ΗΠΑ συγκαλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία του συριακού πολέμου ξεκινά. Οι ισλαμιστές έχουν περίπου 45.000 στρατιώτες στην περιοχή


Μια ενδεχόμενη επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, την οποία ελέγχουν τζιχαντιστές και αντάρτες, θα οδηγούσε σε «μεγάλη σφαγή», έκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του που αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet.
Κατά την επιστροφή του με το αεροπλάνο από την Κιργιζία, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν μιλώντας με τους δημοσιογράφους για την επίθεση κατά των ισλαμιστών στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας, είπε  χαρακτηριστικά ότι θα γίνει μεγάλη σφαγή.
«Η Τουρκία συνεργάζεται με τη Ρωσία και το Ιράν. Η Τουρκία έχει 12 παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ και οι δυνάμεις ασφαλείας μας εκτελούν με αποφασιστικότητα τα καθήκοντά τους. 
Υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια κάτοικοι στην επαρχία Ιντλίμπ. Εάν αυτή η περιοχή χτυπηθεί με πυραύλους για υπάρξει μια σοβαρή σφαγή και ο θεός το απαγορεύει αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση που θα πάνε όσοι θα φύγουν; Η πλειοψηφία θα έρθει στην Τουρκία. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο ζήτημα», δήλωσε ο Ερντογάν

«Εκτός από την Ιντλίμπ, είτε πρόκειται για την Τελ Ριφάατ ή την Μανμπίτς, οι προσπάθειες μας συνεχίζονται. Η σύνοδος κορυφής της Τεχεράνης θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τον εξτρεμισμό της συριακής κυβέρνησης στην περιοχή αυτή», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκικά στρατεύματα, μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης και πυροβολικό έχουν μεταφερθεί από την κεντρική Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία, στην περιοχή της πόλης Κιλίς και στο Χατάι.
Μετά από σαρωτική νίκες που οδήγησαν στην εκδίωξη των τελευταίων πυρήνων των ανταρτών στο νότο και την εκδίωξη και εγκλωβισμό του Ισλαμικού Κράτους σε ένα θύλακα στην μέση της ερήμου στην Αν.Συρία ο Άσαντ συγκέντρωσε 65.000 εμπειροπόλεμα στρατεύματα και πληθώρα εξοπλισμού από το νότο και τα ανατολικά της χώρας του στην γραμμή αντιπαράθεσης με τους αντάρτες του Ιντλίμπ.
Η Ρωσία ξεκίνησε ήδη να σφυροκοπεί θέσεις των ισλαμιστών με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας να αποδεσμεύσει 4 βίντεο που δείχνουν κονιορτοποίηση των θέσεων της Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) από Su-24M2 και  Su-34
Οι ΗΠΑ συγκαλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας για την Ιντλίμπ της Συρίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που προεδρεύουν του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο θα συγκαλέσουν την Παρασκευή συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας.
"Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ επιθυμεί να επανακτήσει τον έλεγχο της με ρωσική στήριξη" ανακοίνωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.
Το ζήτημα της Ιντλίμπ «είναι σοβαρό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.


Σε γραμμή ευθείας σύγκρουσης Τουρκία-ΗΠΑ: Η Άγκυρα ξεκίνησε την εγκατάσταση των ρωσικών S-400



Στο χειρότερο δυνατό επίπεδο έχουν περιέλθει οι διπλωματικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την Τουρκία, γεγονός που δεν φαίνεται να πτοεί τον σχεδιασμό της Άγκυρας περί υλοποίησης της συμφωνίας που έχει συνάψει με τη Ρωσία για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται ανώνυμες πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, η Άγκυρα ξεκίνησε την προετοιμασία για την εγκατάσταση του πρώτου σιλό, στο οποίο θα τοποθετηθεί το σύστημα S-400, μόλις γίνει η παραλαβή από τη Μόσχα.
Σύμφωνα με το CNBC, η ανώνυμη κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι η κατασκευή του σιλό ξεκίνησε πριν από έναν μήνα και επιβεβαιώθηκε μέσω φωτογραφιών που τράβηξε δορυφόρος. Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύου πως οι εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται, αφορούν το πυραυλικό σύστημα S-400. Ωστόσο, ο ανώνυμος πληροφοριοδότης απέφυγε να αποκαλύψει στα ΜΜΕ την τοποθεσία που κατασκευάζονται οι τουρκικές εγκαταστάσεις.
Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι αν η Άγκυρα προχωρήσει στην υλοποίηση της συνφωνίας με τη Ρωσία για το σύστημα S-400, θα ακυρώσει την πώληση των αεροσκαφών F-35. Το αμερικανικό κογκρέσο έστειλε πριν από λίγες εβδομάδες σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, αποφασίζοντας να μπλοκάρει την πώληση του νέου υπερσύγχρονου αεροσκάφους στην Τουρκία.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε δημοσίως ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η παραλαβή των πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία.
Η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον επεκτείνεται και σε άλλα επίπεδα, με κατηγορίες εκατέρωθεν για παραβίαση των κανόνων περί διπλωματίας. Οι μεν Τούρκοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι προσφέρουν άσυλο στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον άλλοτε συνεργάτη του Ερντογάν, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος και οι συνεργάτες του έχουν κατονομάσει ως τον εμπνευστή και οργανωτή του πραξικοπήματος και της απόπειρας δολοφονίας του Ερντογάν, στις 15 Ιουλίου 2016.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν εξαπολύσει επίθεση σε όλα τα μέτωπα προς την Τουρκία, με αφορμή τόσο τη συνεργασία και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με τη Ρωσία, όσο και για την υπόθεση κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από τις τουρκικές αρχές, με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Η Άγκυρα, εκτός των άλλων, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ή ότι γνώριζαν και δεν έκαναν τίποτα για να το αποτρέψουν. Πιο ξεκάθαρη είναι η κατηγορία που εκτοξεύουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες, κατονομάζοντας την Ουάσινγκτον ως υπαίτια για τον οικονομικό πόλεμο που δέχεται και τις αρνητικές εκθέσεις και υποβαθμίσεις της τουρκικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.