Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Ο πάστορας, η αμερικανική μέγγενη και η παράδοση Ερντογάν

Η άρνηση της Άγκυρας να απελευθερώσει τον πάστορα Μπράνσον  το προηγούμενο διάστημα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων ήταν μία σαφής ένδειξη ότι η Ουάσιγκτον διαβαίνει τον Ρουβίκωνα όσον αφορά τον Ερντογάν. Η με καθυστέρηση απελευθέρωση του πάστορα δεν φαίνεται πλέον ικανή να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα. Ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε σχετική αισιοδοξία, αλλά κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται περισσότερο για συνήθη σε τέτοιες περιπτώσεις διπλωματική δήλωση και τίποτα περισσότερο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, άλλωστε, έσπευσε να ζητήσει από τον Ερντογάν να απελευθερώσει όλους τους Αμερικανούς ή συνδεδεμένους με τους Αμερικανούς κρατούμενους.
Οι Αμερικανοί κατάπιαν πολλές προκλήσεις στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν την Τουρκία στο δυτικό μαντρί. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, διαπίστωσαν ότι η υποχωρητική τακτική τους αντί να επιφέρει τουλάχιστον έναν συμβιβασμό με το νεοσουλτάνο, τον αποθράσυνε. Ούτε και τότε, όμως, πήγαν σε ρήξη. Προτίμησαν τις πλαγιοκοπήσεις, με σκοπό να τον πειθαναγκάσουν να κάνει βήματα πίσω.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εγγράφεται η παραπομπή στην αμερικανική Δικαιοσύνη του τραπεζίτη Αττίλα, ο οποίος, ενεργώντας για λογαριασμό της οικογένειας Ερντογάν, είχε σπάσει το εμπάργκο με το Ιράν. Επίσης, η παραπομπή των σωματοφυλάκων του Τούρκου προέδρου, οι οποίοι είχαν βιαιοπραγήσει εναντίον Αρμενίων διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της εκεί επίσημης επίσκεψης.
Στο ίδιο πλαίσιο εγγράφονται και οι κινήσεις υπονόμευσης της τουρκικής οικονομίας που έχουν ως αποτέλεσμα τις μεγάλες απώλειες της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου. Και βεβαίως στο ίδιο πλαίσιο εγγράφονται και οι πρωτοβουλίες του Κογκρέσου να εμποδίσουν την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.
Όταν μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ο Ερντογάν είχε διαπιστώσει την απροθυμία της Ουάσιγκτον να ακολουθήσει την Άγκυρα σε μία μετωπική αντιπαράθεση με τη Ρωσία στη Συρία, είχα εκφράσει την εκτίμηση ότι -λόγω και του Κουρδικού- οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε δύσκολη περίοδο. Όταν αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος προσέγγισε τη Μόσχα, η συσσώρευση πυκνών νεφών προμήνυε καταιγίδα. Ο γεωπολιτικός εναγκαλισμός με τον Πούτιν και κυρίως το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 προκάλεσαν βαθύ ρήγμα, το οποίο -όπως είχα τότε προβλέψει- βαθαίνει αντί να γεφυρώνεται.
Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι ένα χρονικό σημείο, σχεδόν μέχρι το 2012, ο Ερντογάν ήταν ο εκλεκτός της Δύσης. Αυτό άλλαξε όταν άρχισε να ξεδιπλώνει τη δική του πολιτική ατζέντα και να εμφανίζει τάσεις γεωπολιτικής αυτονόμησης από τις ΗΠΑ. Το Κουρδικό έπαιξε βασικό ρόλο για να εκδηλώσει αυτές τις τάσεις. Η Ουάσιγκτον έχει ισχυρό λόγο που δεν θέλει να εγκαταλείψει το χαρτί των Κούρδων, παρά τις εκπτώσεις που τους τελευταίους μήνες έκανε για να τα βρει με την Άγκυρα.
Γεφυρώσιμο ή όχι το ρήγμα;
Η εκτίμηση που κυριαρχούσε αρχικά στην Ουάσιγκτον ήταν πως το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί. Μία σημαντική προσπάθεια ήταν η αποστολή του τότε υπουργού Εξωτερικών Τίλερσον στην Άγκυρα. Στις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν είχε προσφέρει κάποια ανταλλάγματα κυρίως σχετικά με τους Κούρδους στη Συρία, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος ζητούσε την έκδοση του Γκιουλέν και τον τερματισμό της αμερικανικής έρευνας για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα.
Σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα των αμερικανικών προσπαθειών ήταν η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Αμερικανός πρόεδρος έγινε έξαλλος που ο Τούρκος ομόλογός του δεν τήρησε αμέσως την υπόσχεσή του να απελευθερώσει τον πάστορα. Όπως προανέφερα, η υπόθεση Μπράνσον ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ελήφθη η απόφαση για επιβολή κυρώσεων.
Είναι ακριβώς μέσα σ’ αυτό το κλίμα που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις. Υπενθυμίζουμε πως στις τουρκικές φυλακές υπάρχουν σήμερα 20 περίπου Αμερικανοί ουσιαστικά πολιτικοί κρατούμενοι. Μεταξύ αυτών είναι και τουρκικής καταγωγής υπάλληλοι του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.
Χωρίς επουδενί να ταυτίζουμε τις περιπτώσεις, οι Αμερικανοί άρχισαν με κάποιες κυρώσεις και σταδιακά κλιμάκωσαν στο μέτωπο και της Ρωσίας και του Ιράν. Είναι, ωστόσο, σημαντικό ότι το τελευταίο διάστημα στην Ουάσιγκτον κερδίζει έδαφος η γραμμή για την ανάγκη να γίνουν κινήσεις με σκοπό το στρίμωγμα της Τουρκίας, έστω κι αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανοικτή ρήξη.
Σε αναζήτηση διάδοχης κατάστασης
Πριν τις τελευταίες εκλογές οι σχεδιαστές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αναζητούσαν διάδοχες προσωπικότητες και δυνάμεις, που -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσαν να προωθηθούν στο τιμόνι της Τουρκίας και οι οποίες ήταν πρόθυμες να αποκαταστήσουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις στο παραδοσιακό πλαίσιό τους. Οι αναζητήσεις αυτές συνδέονταν και με τις πληροφορίες ότι η υγεία του Τούρκου προέδρου εμφανίζει σημάδια επιδείνωσης.
Το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Ιουνίου, ωστόσο, έδειξε ότι αυτά τα σενάρια της αμερικανικής διπλωματίας ήταν αβάσιμα. Έδειξε ότι ο Ερντογάν παραμένει ο ηγέτης της Τουρκίας και μάλιστα με υπερεξουσίες, ως επικεφαλής ενός νέας σύνθεσης προσωποπαγούς καθεστώτος, το οποίο διαθέτει ισχυρή λαϊκή βάση στη «βαθιά Τουρκία». Με άλλα λόγια, για το ορατό μέλλον η Τουρκία είναι άρρηκτα δεμένη με το νεοσουλτάνο της, γεγονός που επανέφερε ακόμα πιο επιτακτικά το δίλημμα για τους Αμερικανούς.
Ο Ερντογάν φοβόταν πως εάν υποχωρούσε σ’ αυτό το ιδιότυπο μπραντεφέρ, η Ουάσιγκτον πιθανότατα δεν θα σταματήσει. Θα απαιτήσει πρόσθετα, με σκοπό να τον σύρει πίσω στο δυτικό μαντρί και μάλιστα με ταπεινωτικούς όρους. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε φροντίσει να αποχωρήσει επιδεικτικά από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όταν μιλούσε ο Τραμπ.
Ήταν ένα μήνυμα και προς το εσωτερικό της Τουρκίας και προς τους ίδιους τους Αμερικανούς πως δεν κάνει πίσω. Και για να δείξει πως ο ίδιος δεν έκανε πολιτικά βήμα πίσω, μετά την απελευθέρωση του πάστορα, απάντησε στο ευχαριστήριο μήνυμα του Τραμπ ότι επρόκειτο για απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης κι ότι αυτός δεν έβαλε καθόλου το χέρι του!
Προς ρήξη
Στο αμερικανικό κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής αρχίζει να επικρατεί πλέον η πεποίθηση πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει ξεπεράσει τα όρια, πως δεν είναι αξιόπιστος και ως εκ τούτου δεν μπορούν να βρουν μαζί του έναν αξιόπιστο συμβιβασμό. Μετά την υποχώρηση στο ζήτημα του Μπράνσον, μάλιστα, επιβεβαιώνονται όσοι υποστήριζαν πως η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Τούρκος πρόεδρος είναι η γλώσσα της ισχύος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πιθανότατα η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει την τακτική της μέγγενης που εφαρμόζει και η οποία, εκτός από τις κυρώσεις, περιλαμβάνει και τις πλαγιοκοπήσεις που έχουν φέρει την τουρκική οικονομία σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.
Όπως προανέφερα, από την πλευρά του ο Ερντογάν είναι πεπεισμένος πως πίσω από το πραξικόπημα του 2016 ήταν οι Αμερικανοί. Είναι πεπεισμένος πως τον έχουν προγράψει. Αυτός είναι ο λόγος που δεν τους έχει καμία εμπιστοσύνη και ως εκ τούτου είναι μάλλον απίθανο να επιστρέψει στο δυτικό μαντρί. Αυτό φάνηκε και από την αντίδρασή του στις αμερικανικές κυρώσεις. Επέβαλε συμμετρικές κυρώσεις εναντίον Αμερικανών υπουργών, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι μιλάει επί ίσοις όροις με την Ουάσιγκτον.
Η κίνησή του εκείνη ήταν και μία προκαταβολική εξισορρόπηση στο επίπεδο των εντυπώσεων, λόγω της επικείμενης απελευθέρωσης του Μπράνσον και πιθανόν και των άλλων Αμερικανών. Μπορεί η απελευθέρωση του πάστορα να εκτόνωσε προσωρινά την ένταση, αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι πιθανότατα το βήμα πίσω του Ερντογάν δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, το πρόβλημα θα λυθεί μόνο εάν ο Ερντογάν ουσιαστικά παραδοθεί. Το ενδεχόμενο αυτό, αν και δεν μπορεί θεωρητικά να αποκλεισθεί, για τους λόγους που προανέφερα, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες. Γι’ αυτό και οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας ή θα επιδεινωθούν περαιτέρω, ή το πιθανότερο θα συνεχίσουν για ένα διάστημα να πελαγοδρομούν μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας πριν διολισθήσουν προς τη ρήξη.

Είναι προφανές πως από την εξέλιξη των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό και η διαμόρφωση των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εξαρτηθεί και ο ρόλος της Ελλάδας. Έχω, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή υπογραμμίσει ότι η ρήξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις εκ των πραγμάτων θα μετατρέψει την Ελλάδα στο δυτικό σύστημα ασφαλείας, από χώρα δεύτερης γραμμής, που ήταν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε χώρα πρώτης γραμμής.

Πολιτικός σεισμός στη Βαυαρία - Πλήγμα για Μέρκελ



Σύμφωνα με τα exit polls οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ παραμένουν πρώτο κόμμα με ποσοστό γύρω στο 35%, αλλά χάνουν την αυτοδυναμία και αναγκάζονται, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, να αναζητήσουν εταίρους για να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση στο Μόναχο. Το 35% της CSU θεωρείται τεράστια ήττα για ένα κόμμα που επί δεκαετίες κυβερνούσε με άνετη αυτοδυναμία, συγκεντρώνοντας ποσοστά γύρω στο 50-60%, ενώ ακόμη και στις δύσκολες εκλογές του 2013 είχε καταφέρει να συγκεντρώσει το 47% των ψήφων. Στις πρώτες του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ παραδέχθηκε ότι δεν είναι «καθόλου ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα», για να προσθέσει ωστόσο ότι «είναι εξίσου σαφές πως η CSU έχει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης».


Μεγάλος κερδισμένος της εκλογικής αναμέτρησης είναι το κόμμα των Πρασίνων, που καταφέρνει να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη στη Βαυαρία με 18%, σύμφωνα πάντα με τα exit polls. Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι», ένα τοπικό πολιτικό κίνημα που έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην τοπική Βουλή του Μονάχου, ενώ ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που μπαίνει για πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο με ποσοστό που ξεπερνά το 10%. Πρωτοφανής αποτυχία για τους βαυαρούς σοσιαλδημοκράτες (SPD) που φαίνεται να πέφτουν σε μονοψήφιο ποσοστό, καταγράφοντας τη χειρότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία τους.
Αγωνία στο Βερολίνο
Η εκλογική καθίζηση της CSU αναμένεται να έχει επιπτώσεις για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και στο Βερολίνο.
«Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, να περιορίσουμε τις μεταξύ μας αντιπαραθέσεις και να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» δηλώνει ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Πάντως δεν αναμένονται άμεσες διορθωτικές κινήσεις, καθώς οι χριστιανοδημοκράτες επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους για μία τελευταία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τη μεθεπόμενη Κυριακή στο κρατίδιο της Έσσης. Εάν υποστεί και εκεί ήττα το κυβερνητικό στρατόπεδο της Άνγκελα Μέρκελ, όλα είναι πλέον ανοιχτά και «θα έχουμε πολλές συζητήσεις», όπως έχει δηλώσει το βράδυ του Σαββάτου σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο ρόλος της Άνγκελα Μέρκελ «δεν είναι πλέον αδιαμφισβήτητος».
Αλλά και στο Μόναχο τίθεται το ερώτημα, εάν ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός της Βαυαρίας και σημερινός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ μπορεί να βγει αλώβητος από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Σε σχετικό ερώτημα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) o γενικός γραμματέας της CSU Μαρκ Μπλούμε δεν έδωσε σαφή απάντηση, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», αλλά από την άλλη πλευρά «πρέπει να αναλύσουμε πρώτα το εκλογικό αποτέλεσμα». Ο ίδιος ο Ζέεχοφερ δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει το ζήτημα, αλλά «όχι απόψε».
Τα επόμενα σενάρια στο Μόναχο
Όλα δείχνουν ότι η CSU θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στη Βαυαρία, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο. Πιο πιθανή φαίνεται μία συμμαχία με τους "Ελεύθερους Ψηφοφόρους", η οποίοι έχουν συντηρητικό προφίλ, όπως άλλωστε και η CSU. Δεν αποκλείεται ωστόσο μία μετεκλογική συνεργασία των χριστιανοκοινωνιστών με τους Πράσινους. Άλλωστε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δεν απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο, παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις.
Πιθανός κυβερνητικός εταίρος είναι και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που φαίνεται να επιστρέφει στην τοπική Βουλή του Μονάχου μετά από απουσία πέντε ετών. Πάντως αυτό δεν ήταν βέβαιο μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, καθώς τα έξιτ πολς έδιναν το FDP ελάχιστα πάνω από το εκλογικό όριο του 5%. Θεωρητικά δεν αποκλείεται πάντως και μία συμμαχία της CSU με τους σοσιαλδημοκράτες.

Αυστριακοί βρίζουν και απειλούν με όπλο τους κατοίκους της Νάξου : «'Ελληνες σκουλήκια φύγετε το νησί μας ανήκει»

Δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει την απαράδεκτη συμπεριφορά μιας οικογένειας Αυστριακών που με απίστευτη ανοχή από τις Αρχές και την αυστριακή πρεσβεία τρομοκρατούν τους κατοίκους της Νάξου.



Η καταγγελία των κατοίκων είναι ένα ακόμα παράδειγμα πως σε αυτή την χώρα κάνει ο καθένας ότι του κατέβει και το κυριότερο μας έχουν πάρει χαμπάρι και οι ξένοι...



Άνω κάτω έχει κάνει τον Ορκό Νάξου Αυστριακός που διαμένει στην περιοχή που έχει κάνει τη ζωή «κόλαση» σε κατοίκους…
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι συγκροτήματος κατοικιών στην περιοχή, η ζωή τους είναι ανυπόφορη καθώς ο 30χρονος Αυστριακός όπως και ο πατέρας του δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα στους περίοικους με την άκρως ρατσιστική αλλά και επιθετική συμπεριφορά τους καθημερινά.




«Έλληνες σκουλήκια να φύγετε από τη Νάξο. Είναι δικιά μου. Εσείς οι Έλληνες δεν έχετε χρήματα… να φύγετε» λέει συνεχώς στους κατοίκους απειλώντας τους ότι θα τους σκοτώσει. «Επίσης έχει δυο σκυλιά ελεύθερα, τα οποία και αυτά είναι επιθετικά» λένε στο naxostimes.gr.



«Η συμπεριφορά τους είναι απερίγραπτη. Ερχόμαστε στο νησί να ηρεμήσουμε και αντιθέτως μας γεμίζουν προβλήματα με αυτά που καθημερινά κάνουν. Μας απειλούν συνεχώς για τη ζωή μας και πολλοί από εμάς φοβόμαστε ακόμα και να βγούμε από τα σπίτια μας» δηλώνουν οργισμένοι.



Οι κάτοικοι αρκετές φορές έχουν καλέσει την αστυνομία που έχει κάνει συστάσεις στους Αυστριακούς, χωρίς όμως να συμμορφώνονται. Πλέον όλοι μαζί οι κάτοικοι, που ήδη έχουν κάνει ομαδικό εξώδικο, θα καταθέσουν και μήνυση αφού δεν ξέρουν με ποιο άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. «Είμαστε οργισμένοι! Δε συμμορφώθηκαν σε κανένα όρο του συλλογικού εξώδικου που κάναμε μετά από Γενική Συνέλευση του συγκροτήματος κατοικιών» σημειώνουν.



«Έχουμε απευθυνθεί στην πρεσβεία της Αυστρίας στην Ελλάδα καθώς και στο συνήγορο του πολίτη μήπως και βρούμε μια λύση στο πρόβλημα. Έχουμε καλέσει την αστυνομία που άμεσα και με μεγάλη προθυμία ήρθε στην περιοχή, τους επέπληξε, αλλά μάταια… Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται καθημερινά κάνοντας τη ζωή μας μαρτύριο. Η συμπεριφορά τους είναι παραβατική στα πάντα… Πριν λίγες μέρες ο 30χρονος πήγε να «πατήσει» με το αμάξι μια γυναίκα, άλλη μέρα μάθαμε έβγαλε όπλο σε κάποια άλλη. Μας βρίζουν συνεχώς… Φοβόμαστε…» δηλώνουν.



Οι συγκεκριμένοι Αυστριακοί, γονείς με ένα γιο (30χρονο) μένουν περίπου 4-5 μήνες το χρόνο στον Ορκό Νάξου αφού εκεί έχουν αγοράσει ένα διαμέρισμα και έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των περίοικων.



«Δε σέβονται τίποτα. Ούτε τους κανονισμούς για το πάρκινγκ των αυτοκινήτων, ούτε το γεγονός ότι θα πρέπει να έχουν δεμένα στην αυλή τους τα σκυλιά. Δε σέβονται και δεν τηρούν τη νομοθεσία σε πολλούς τομείς και είναι βαθιά ρατσιστές απέναντι στους Έλληνες. Συνεχώς μας βρίζουν με τα χειρότερα λόγια» καταγγέλλει κάτοικος.



«Ερχόμαστε στο σπίτι μας στον Ορκό να περάσουμε τις διακοπές μας και να ηρεμήσουμε αλλά δεν μπορούμε. Πρέπει κάτι να γίνει και να σταματήσει αυτή η κατάσταση» σημειώνει.

neaselida.gr



Νεκρός εργαζόμενος σε αεροδρόμιο της Fraport. Δεν υπήρχε γιατρός στο χώρο εργασίας.


Ένας εργαζόμενος στο αεροδρόμιο Σάμου έχασε χθες τη ζωή του, εν ώρα εργασίας, από καρδιακή ανακοπή, μη έχοντας τη στοιχειώδη βοήθεια, μιας και δεν υπήρχε γιατρός στον εργασιακό χώρο του αεροδρομίου!
Η εταιρεία Fraport, στην ιδιοκτησία της οποίας είναι το αεροδρόμιο Σάμου, δεν έχει γιατρό 24 ώρες το 24ωρο και κάθε μέρα, σε έναν χώρο με εκατοντάδες εργαζόμενους στις υπηρεσίες του αεροδρομίου, ούτε στο εργοτάξιο που υπάρχει εκεί, αφού χτίζονται-επισκευάζονται οι εγκαταστάσεις του και με χιλιάδες επισκέπτες-επιβάτες καθημερινά, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Σάμου καταγγέλλει το γεγονός ότι «ακόμη ένας εργαζόμενος έσβησε απροστάτευτος επειδή η πρόληψη και η ασφάλεια για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι κόστος και η ανθρώπινη ζωή αναλώσιμη».
Στην ανακοίνωσή του σημειώνει ακόμη ότι «ευθύνη έχει και η κυβέρνηση που δεν λογαριάζει τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Έχει αφήσει ολόκληρο νομό χωρίς Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας αφού οι περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες και τα οργανογράμματά της … δεν το προβλέπουν, ενώ μετακίνησε πριν λίγους μήνες το μοναδικό Επιθεωρητή που ήταν στο νησί, αφήνοντας μικρούς και κυρίως μεγάλους εργασιακούς χώρους χωρίς τον παραμικρό έλεγχο. Οι νόμοι για την υγιεινή, την ασφάλεια και τους γιατρούς εργασίας στους χώρους δουλειάς δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, ενώ τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόζονται καν γιατί είναι κόστος για τους εργοδότες. Τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και με τους νόμους που ψηφίζουν κάνουν τους εργασιακούς χώρους ζούγκλα και στο ζήτημα αυτό».
Η διοίκηση του Σωματείου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του συναδέλφου, ενώ απαιτεί και διεκδικεί από την εταιρεία και το κράτος:
Να υπάρξει η αναγκαία μέριμνα για την οικογένειά του.
Άμεσα να προσληφθούν γιατροί στο χώρο του αεροδρομίου ώστε να υπάρχει 24ωρη, καθημερινή κάλυψη και να δημιουργηθεί εξοπλισμένο ιατρείο με όλα τα απαραίτητα για τις ανάγκες εργαζομένων και επιβατών.
Μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο του αεροδρομίου.
Να διενεργηθούν έλεγχοι και να παρθούν μέτρα τόσο για το αεροδρόμιο Σάμου όσο και για άλλους μεγάλους χώρους εργασίας όπως π.χ. τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα ξενοδοχεία, τη ΔΕΗ, τα πλοία της γραμμής κ.λπ.
Άμεσα να στελεχωθεί Τμήμα Επιθεώρησης Υγιεινής και Ασφάλεια στο νησί.
Το Σωματείο καλεί τους συναδέλφους μαζί να παλέψουμε για την υγεία και την ασφάλεια όλων μας, διεκδίκηση που έχει στην πρώτη γραμμή της πάλης του γιατί αφορά την ίδια τη ζωή μας στους εργασιακούς χώρους.
*πηγή: 902.gr


οι τελευταίες οδηγίες για τα κλοπιμαία - του φωτη μισοπουλου

διήγημα - ένα κίβδηλο νόμισμα, που κύλησε τυχαία




''Ύστερα δίνεται χορός για ολόκληρη την Ιταλία στη βίλλα Μποργκέζε, που είναι στην όχθη τις λίμνης Κόμο, γιατί η λίμνη Κόμο μεταφέρεται επίτηδες για την περίπτωση αυτή στη Ρώμη.......''

Φ.Μ.ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ, ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ [1] 


.......υπάρχει το νυχτερινό βουνό καθώς κωπηλατεί ανάμεσα στη λαίμαργη θάλασσα στις θωπείες των ιερών σπονδών μιας πόρνης όταν ξεχνιέται όπως εκείνοι οι έρωτες με ανώδυνο σιγαστήρα στο μπουντουάρ χωρίς άλλες δυστυχίες ενώ επελαύνουν τα φθινόπωρα βάζοντας ένα τίτλο ή πέπλο, σωροί από διαφάνειες θα πηγαίνουμε με τον άνεμο καθώς υπαινίσσεται τις χαμηλότερες περιοχές της Αποκάλυψης πλαγιάζω εδώ μέσα σ' αλλόκοτα γενέθλια οι ηθελημένες αποστάσεις των μη οικείων θα κατευνάσουν τα πνεύματα, ένα πρωί θα είμαι κάπου κοντά σε παρακμές φωτός δίπλα στα φυλλώματα από κάθε τι που ταξίδεψε τη νύχτα του χωρίς έκβαση


παραθαλάσσια επιγράμματα επιτύμβιο έρεβος με περισσότερα χέρια - με άλλη φροντίδα κερδίζονται οι νεκροί ή ένα κορίτσι έξω τυλιγμένο τους ήχους του νερού - κοιμάται ο,τι αγαπήσαμε η ταφή των λουλουδιών έχει αιφνίδιους ασπασμούς και δυσκολίες τάχα, αδιαπέραστα έρχεται ο θρήνος απ' τα μεγάλα ταξίδια της μοναξιάς - στα λιγοστά απογεύματα μια σκοτεινή λέξη που γίνεται ακόμα πιο αθόρυβη όταν είμαστε αφανισμένοι ''πρέπει να με ακούσετε'' τους λέω ''μέχρι τώρα σάς μιλούσα για το ανεκπλήρωτο ή την ανησυχία των δέντρων καθώς μεγάλωνε η σπορά ή τα μάτια διαστέλλονταν στο πηγάδι κιο φόβος που κάνει τους ανθρώπους ν' ανταμώνονται πάνω στην άνοιξη σε μια μεθόριο όπως κάποιος ανεβαίνει ψηλά και τότε κατανοεί την αβεβαιότητα - ''εγώ'' μου λέει ''σκέφτομαι αδιάκοπα αλλά είναι το πρώτο κεφάλαιο που με δυσκολεύει ν' αρχίσω το βιβλίο'' ή μια ταπεινωμένη σιωπή που οι φτωχοί ξαναβρίσκουν τους εαυτούς των κι όταν περνούσε ο τυφλός σα να γινόταν η πιο σεπτή λιτανεία - αυτός ο ίδιος, ο σκύλος του κι η γυναίκα με τα μαύρα -ξαφνικά έκανα τη σκέψη : ''σύντροφοι, πρέπει να μου δώσετε μια ευκαιρία ακόμα, ξέρετε'', σταματούν τα κέρινα ομοιώματα όταν μαντεύουν πως η ζωή περνάει αναλλοίωτη ή εκείνος που ήταν σκυμμένος στο ποτάμι κι αναγνώριζε στον βαθύ χρόνο την υπόλειψη του καθένα.


....αλλά ένα σούρουπο που έτρεμε το χέρι μου καθ' ότι αλκοολικός του λέω ''Φιόντορ Μιχαήλοβιτς, ακριβώς αυτό που σάς ήθελα, - οι τελευταίες οδηγίες για τα κλοπιμαία'' - ''οι επαναστάτες πήραν το δρόμο από μόνοι τους γι' αυτό παραμονεύουν πίσω απ' τα κρυφά νοήματα της ζωής, αλλά δε χωράει αμφιβολία για το πώς με πιάσανε στο αριστερό άκρο της αίθουσας - κάνετε μεγάλο λάθος'', ''η Σόνια είναι στο υπόγειο συνεχίζει εκείνη την εξέγερση'', μου λέει, ''γιατί μετά το έγκλημα έμαθε πού σύχναζε ο Ιούδας ο Ισκαριώτης κι όταν ξέπεσαν της άρεζε να παίζει ζάρια αφού έτσι ομολογούσε την αλήθεια κάθε στιγμή ή έγραφε ποιήματα για να μη λησμονηθούν τ' αφηρημένα παράθυρα στ' ανεξιχνίαστα βραδινά ή την ακαταλόγιστη ιστορία που πενθήσαμε'' 


άλλωστε αυτό ήταν και η χειρότερη ένδεια μέχρι που έρχεται η ώρα να σε διώξουν και τότε υπάρχει πάντα η ανάγκη για μια συστημένη επιστολή - ''σύντροφοι, χάρηκα τόσο αυτήν την εξαφάνιση, - αμετάκλητη κι ειλικρινής - όσο οι ονειροκρίτες σε στιγμή οίκτου ή εκείνοι οι πλανόδιοι που αφιέρωσαν τη ζωή τους στα πιο αλλοπρόσαλλα όνειρα και τι νομίζετε, σα να είχα ζήσει πολλά χρόνια μόνο και μόνο να λησμονηθώ - άθλιες δουλειές, αλλά εγώ τους έδινα μια θέση στο τραπέζι ''ένα πρωινό θα χαιρετηθούμε'' έλεγαν ''αλλά την επόμενη μέρα θα συναντιόμαστε ξανά στο βάθος αυτού του κακόφημου πανδοχείου να εξετάσουμε, που λένε, τις αρετές της Επανάστασης, γιατί κι η Σόνια θα λείπει μακριά ή ακόμα πιο βαθιά στο δεύτερο υπόγειο με τα παλιά κρασιά, κι αυτά κλεμμένα όπως κρύφτηκε κι ο τελευταίος'' - ''δεν βρήκα συνήγορο'' μου λέει και γέλασε εγκάρδια, αλλά μέσα στη φτώχεια πού χρόνος για τέτοια - έμειναν όλα στα αζήτητα όπως οι ερωμένες όταν γεράσουν μοχθηρά πίσω από μικρές αγγελίες και αμίλητα έπιπλα - κι αυτό να το θυμάστε, θα είναι η Μεγάλη Επιστροφή, κι ο Ρασκόλνικοφ θα περάσει με το μέρος μας - μ' ένα φλάουτο θα κρατηθεί το ψέμα για το τέλος


.....''κάποτε θα σάς πω για το επισκεπτήριό μου - κάθομαι χωρίς να τολμώ ή πάλι τα παλιά περιστατικά που είναι βαθύστερνα με κόψη αστραφτερή σαν απότομη αϋπνία ή τα γηρατειά όπως τώρα - αποτελειώνω τη ζωή μου σε μια γωνιά επιζητώντας το έλεος γι' αυτό και σαν κατηγορούμενος είμαι σιωπηλός, έπειτα όλα έχουν τον προορισμό τους, τόσα και τόσα συρτάρια με τις μικρές δικαιολογίες στοιβαγμένες απλά στο όνομα εκείνης της μισοτελειωμένης υπόθεσης'' ή το ρίγος που μάς πιάνει χτενίζοντας το πιο νεκρώσιμο καπέλο μ' επισημότητα, σκέφτομαι οι αναμνήσεις ξεβράζουν τυμπανισμένα πρόσωπα μπροστά στο χάος του Νόμου κι ετοιμαζόμαστε 


εγώ, σύντροφοι, ένα βράδυ πάντως είδα τον Μέγα Ιεροεξεταστή [2], τελειωτικά και αναπόφευκτα ''κι εσύ'', μου λέει, ''qvo vadis - μ' αυτή την αποκρουστική ερήμωση στα μάτια αφού κανείς δεν μαντεύει το Μαύρο Δέντρο [3] με τα Συρματόσχοινα και τιςΘηλιές'' κι αυτό θα ήταν ο,τι ωραιότερο είχε ακούσει ποτέ ο κόσμος γι' αυτό κι ο αδελφός Ιησούς μια νύχτα σκοτεινή κατέβηκε στην πιο αφιλόξενη μεριά του υπογείου μιλώντας στους παρείσαχτους - σε τούτη και στην άλλη σιωπή - αλλά μια μέρα ο τυφλός μου είπε ''παζαρεύω τη ζωή μου στην πιο αναπάντεχη ευτέλεια, - ποιανού είναι το φταίξιμο ;'' ή πάλι ένα βράδυ η Σόνια γύρισε κλαίγοντας ευγενικά ''Τον είδα, Τον είδα'', φώναζε, όμως δεν πίστεψε κανείς και μόνο ο Θωμάς έβγαλε ένα στεναγμό από την άκρη του δωματίου - τότε έγινε το δυστύχημα - από το κίβδηλο νόμισμα που κύλησε τυχαία,- στάθηκε δίπλα σε όλα τα σαμοβάρια του μυθιστορήματος κι ο Φιόντορ Μιχαήλοβιτς είπε ξανά τα ίδια, - με το δίκιο του : ''....δίνεται χορός για ολόκληρη την Ιταλία στη βίλλα Μποργκέζε, που είναι στην όχθη της λίμνης Κόμο, γιατί η λίμνη Κόμο μεταφέρεται επίτηδες για την περίπτωση αυτή στη Ρώμη'' [4] - ''ή στο υπόγειο, ακόμα κι εκεί στο δεύτερο υπόγειο με τα πολύτιμα κλεμμένα κρασιά, πίσω απ' τη ράχη του Μεγάλου Ιεροεξεταστή'' - Τα περισσότερα συμβαίνουν σε μια αβέβαιη εξοικείωση 





ΤΕΛΟΣ



ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ  
[1] Εκδόσεις Γκοβόστη, μτφρ. από τα ρωσικά : Κοραλία Μακρή, αχρονολόγητο.    
[2] Φ.Μ.ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ, Εκδόσεις Γκοβόστη, μτφρ. από τα ρωσικά : Άρης Αλεξάνδρου, 2015
[3] JUSTO JORGE PADRON, ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΔΕΝΤΡΟ, ποίημα / στο Η λέξη / διπλό τεύχος 66 / Ιούλιος - Αύγουστος 87 / μτφρ. Τάκης Βαρβιτσιώτης   
[4] ο.π. σημ. 1