Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

«Οι Έλληνες στην παγίδα της μερικής απασχόλησης» - Έρχεται έκρηξη φτώχειας.

Στα προβλήματα που προκαλεί η μερική απασχόληση στην ελληνική αγορά εργασίας και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς και στη διαμάχη μεταξύ Ρωσικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.


Η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με την ανεργία στην Ελλάδα και τη φαινομενική μείωσή της. «Οι Έλληνες στην παγίδα της μερικής απασχόλησης» είναι ο τίτλος του άρθρου, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται. Σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούλιο του 2018 η ανεργία έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Ωστόσο οι περισσότερες δουλειές δεν πληρώνονται καλά».
Η εφημερίδα εστιάζει και στο φαινόμενο της εποχικής απασχόλησης το οποίο μειώνει κατά διαστήματα τα ποσοστά ανεργίας: «Το μπουμ στον τουριστικό κλάδο δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Συχνά όμως πρόκειται για κακοπληρωμένες δουλειές, μερικής και εποχικής απασχόλησης. […]
Η τάση προς τη μερική απασχόληση επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία επειδή μειώνονται οι εισφορές. Ούτως ή άλλως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις. Η δημογραφική εξέλιξη στη χώρα είναι από τις χειρότερες στην ΕΕ. Ένας από τους λόγους είναι και κρίση η οποία οδήγησε σε αισθητή μείωση των γεννήσεων.  […]

Σύμφωνα με  υπολογισμούς της Κομισιόν, μέχρι το 2060 η Ελλάδα  πρέπει να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 71 χρόνια. Διαφορετικά τα συνταξιοδοτικά ταμεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Οι περίπου 600.000 εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερα προβλήματα: εξαιτίας των χαμηλών μισθών πολλοί από αυτούς δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν τόσο ώστε να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συντάξεις. Ο οικονομολόγος Σάββας Ρομπόλης κάνει λόγο για μια ‘κοινωνική ωρολογιακή βόμβα' και προειδοποιεί ότι έρχεται έκρηξη της φτώχειας'».

Παραιτήθηκε ο ...σπόρος


Με στίχους του Σαββόπουλου και Χριστιανόπουλου επέλεξε ο Κοτζιάς να παραιτηθεί. Το εάν ο πρώην ΥΠΕΞ είναι «σπόρος» η όχι αυτό μένει να αποδειχθεί καθώς ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει εάν στη θύμηση θα μείνει κάτι από τον «σπόρο Κοτζιά» η το όνομα θα παραμείνει στη μνήμη μόνο ως πλατεία.

Όσα όμως διαδραματίστηκαν τούτες της μέρες σαφώς και αφήνουν πίσω τον υπουργό Κοτζιά και φέρνουν στην σκηνή έναν πρωθυπουργό ο οποίος «ποινή εκτίει» καθώς είναι ολοφάνερο ότι αυτά που ετάχθη να πράξει δεν ολοκληρώθηκαν.

Σταθμό στην διακυβέρνηση Τσίπρα αποτελεί και θα τον συνοδεύει εσαεί το δημοψήφισμα του Ιούνη και ο τρόπος που ξεπούλησε το αποτέλεσμα, το χρέος που φόρτωσε στη χώρα τους μήνες της περήφανης διαπραγμάτευσης και τα δεσμά με τα οποία έδεσε την χώρα ώστε ποτέ να μην μπορεί να απεγκλωβιστεί από τους τοκογλύφους, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο το έργο των προκατόχων του.

Όπως τότε, που ευχόταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να του δώσει την δυνατότητα να κάνει την κολοτούμπα λέοντας ήταν θέλημα λαού και έγινε πράξη, έτσι και τώρα εύχεται η συμφωνία των πρεσπών να μην περάσει από το γειτονικό κρατίδιο, ώστε να μην χρεωθεί το ξεπούλημα χιλιάδων χρόνων ιστορίας.


Η παραίτηση Κοτζιά λοιπόν αλλά και η ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον Αλέξη Τσίπρα δεν δείχνει τίποτε άλλο παρά μόνο τον ρόλο για τον οποίο αυτός, ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας, γιατί αυτός και μόνο αυτός με τον μανδύα της αριστεράς θα μπορούσε να πετύχει όλα όσα πέτυχαν όλοι οι άλλοι μαζί για 40 χρόνια.       

Ανδρέας Κεσίδης