Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Έτοιμη η μεγαλύτερη γέφυρα του κόσμου που συνδέει το Χονγκ Κονγκ με την Κίνα


Ένα μεγάλο έργο ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ολοκληρώθηκε μετά από εννέα χρόνια και θα δοθεί στο κοινό αυτή τη βδομάδα. Ο λόγος για μια γέφυρα, χτισμένη πάνω από τη θάλασσα, που θα συνδέει τοΧονγκ Κονγκ με το Μακάου της Κίνας.



Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ αναμένεται να παρευρεθεί στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Zhuhai την Τρίτη, μαζί με κορυφαίους αξιωματούχους από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, με τη γέφυρα να δίνεται σε κυκλοφορία την Τετάρτη.
Η γέφυρα μήκους 55 χιλιομέτρων, αρχικά ήταν σχεδιασμένη να δοθεί στη δημοσιότητα το 2016 ωστόσο καθυστερούσε λόγω διάφορων προβλημάτων. 
Πρόκειται για ένα από τα βασικά έργα της Κίνας που θα κάνει τη ζωή πιο εύκολη σε 11 πόλεις και 68 εκατομμύρια κατοίκους.
Οι υποστηρικτές της ιδέας λένε ότι η γέφυρα θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ των πόλεων από 3 ώρες στα 30 λεπτά, πράγμα που θα επιτρέψει στους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες να μετακινούνται εύκολα. 

Παρά την έμφαση που δίνεται στον χρόνο οδήγησης,  οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών αυτοκινήτων στο Χονγκ Κονγκ, ωστόσο, δεν θα μπορούν να διασχίσουν τη γέφυρα χωρίς ειδική άδεια.
Οι περισσότεροι οδηγοί θα πρέπει να σταθμεύουν στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ και να παίρνουν το λεωφορείο ή τα ειδικά αυτοκίνητα που θα πληρώνουν. Τα λεωφορεία μεταφοράς κοστίζουν 8 έως 10 δολάρια, ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
Το πρότζεκτ αυτό ωστόσο έχει και μη θερμούς υποστηρικτές στο Χονγκ Κονγκ,καθώς φοβούνται ότι η πόλη θα κατακλυσθεί από τουρίστες της ηπειρωτικής Κίνας. Το 2016, στο Χονγκ Κονγκ σημειώθηκαν αφίξεις 56,7 εκατομμυρίων τουριστών.
Για τους επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης, η γέφυρα θεωρείται και ως ένα εργαλείο για να «διαβρώσουν» της αυτονομίας της περιοχής.

Ο λόγος είναι πως το Χονγκ Κονγκ είναι επίσημα υπό την κυριαρχία του Πεκίνου, αλλά στο πλαίσιο μιας πολιτικής που ονομάζεται «μία χώρα, δύο συστήματα». Η πόλη έχει πολύ διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά συστήματα από ότι η ηπειρωτική χώρα.
Κατασκευασμένη για να αντέχει σεισμούς μεγέθους 8 Ρίχτερ, τυφώνες κακοκαιρία και υπερμεγέθη φορτηγά, η γέφυρα αποτελείται από 400.000 τόνους χάλυβα. Εκτός αυτών, πάνω στη γέφυρα υπάρχει ένα τούνελ 6,7 χιλιομέτρων που θα χρησιμεύει στις μέρες που μπορεί να έχει μποτιλιάρισμα.
Η σήραγγα διασχίζει δύο τεχνητά νησιά, έκτασης 100.000 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται σε σχετικά ρηχά νερά. Αυτό το έργο ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί, μπορεί να ταράξει τον πληθυσμό των δελφινιών που ζει σε αυτά τα νερά.

Για τις περιβαλλοντολογικές αυτές ανησυχίες η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε την δημιουργία επιπλέον θαλάσσιων πάρκων για τα θαλάσσια είδη, κάτι που όμως δεν καθησύχασε τους ειδικούς.
Τέλος, το κοινό έχει εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια της γέφυρας καθώς κατά τη διάρκεια των εργασιών συνολικά έχουν πεθάνει επτά άτομα και έχουν τραυματιστεί συνολικά 275. Αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ κατηγόρησαν στο παρελθόν εργολάβους για έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού, που οδήγησε στην τραγωδία αυτή.
Τους επιβλήθηκαν ανάλογα πρόστιμα.
By James Griffiths and Sarah Lazarus, CNN

Σενάρια όχι για ένα αλλά για τρία Ιντερνετ στο εγγύς μέλλον


Τον Σεπτέμβριο ο Ερικ Σμιντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google και πρόεδρος της Αlphabet, δήλωσε ότι εντός των επόμενων 15 ετών το Ιντερνετ, κατά πάσα πιθανότητα, θα διαιρεθεί στα δύο. Στο ένα Ιντερνετ θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ και στο άλλο η Κίνα. 
Ο Σμιντ δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο το Διαδίκτυο να παραμείνει παγκόσμιο. Προφανώς έχει δίκιο αποκλείοντας αυτή την πιθανότητα, αλλά υπάρχουν κάποια σφάλματα στη σκέψη του. Αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού Διαδικτύου, που θα μπορούσε να λάβει σάρκα και οστά γύρω από τους όλο και αυστηρότερους κανονισμούς που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θεσμοθετήσει για τις τεχνολογικές πλατφόρμες. Ολα τα σημάδια δείχνουν ότι θα έχουμε ένα μέλλον με τρία Ιντερνετ. 
Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι ένα ενoποιημένο, και χωρίς δεσμά, Διαδίκτυο προωθούσε τη δημοκρατία μέσα από την ελεύθερη ροή των πληροφοριών. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν μοιάζουν τόσο απλά σήμερα. Οι σκληροί έλεγχοι του Διαδικτύου που επέβαλε η Κίνα μέσα στα σύνορά της εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τις συζητήσεις για τη δημοκρατία και ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα ψηφιακής παρακολούθησης διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διαφορές και ομοιότητες
Υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στον Κανονισμό Προστασίας Γενικών Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο καθεστώς της τεχνολογικώς εφαρμοζόμενης λογοκρισίας στην Κίνα. Αλλά και οι τρεις σφαίρες –Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα– επεξεργάζονται κανόνες, ρυθμίσεις και νόρμες που αλληλοσυγκρούονται. Επίσης, η φυσική τοποθεσία των δεδομένων έχει διαχωριστεί κατά περιοχή, με αυτά να περιορίζονται σε κέντρα δεδομένων μέσα στα φυσικά σύνορα χωρών με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. 
Η υπερλεωφόρος των πληροφοριών κατακερματίζεται ευκολότερα όταν τόσα πολλά εξαρτώνται από ιδιωτικές υποδομές. Ενα σφάλμα στις υπηρεσίες Διαδικτύου της Amazon προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε όλο το Διαδίκτυο το 2017. Μία καταιγίδα που διατάραξε ένα κέντρο δεδομένων στη βόρεια Βιρτζίνια δημιούργησε ανάλογα προβλήματα το 2012. Αυτά, όμως, δεν ήταν ηθελημένα λάθη. Οι εταιρικοί κλειδοκράτορες του Ιντερνετ έχουν τη δύναμη να κάνουν περισσότερα. Φυσικά κανείς δεν θέλει να θέσει γενικά το Ιντερνετ εκτός λειτουργίας. Αλλά όταν μία μεμονωμένη εταιρεία, με τεράστιο μερίδιο της αγοράς, επιλέξει να συμμορφωθεί με έναν νόμο, ένα μεγάλο κομμάτι του Ιντερνετ καταλήγει να ακολουθεί. 
Η ισχύς που έχουν κάποιες πλατφόρμες και υπηρεσίες και η αισχρή κατάσταση της διεθνούς συνεργασίας σε όλον τον κόσμο μας εξωθούν όλο και πιο κοντά σε ένα κατακερματισμένο Ιντερνετ. Η λογοκρισία στο Ιντερνετ και η παρακολούθηση ήταν σήμα κατατεθέν ολοκληρωτικών καθεστώτων, όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και η Κίνα. Ωστόσο, έχει καταστεί σαφές ότι η ψηφιακή παρακολούθηση δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό των αντιδημοκρατικών δυνάμεων. Οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν, το 2013, έβαλαν τις ΗΠΑ στη θέση τους και πιθανώς να εξώθησαν τη βιομηχανία τεχνολογίας σε μία αμφισβητούμενη άποψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ωστόσο, ακόμα και η καλύτερη εκδοχή του κατακερματισμένου Ιντερνετ έχει σοβαρές, αλλά επί του παρόντος, ασαφείς επιπτώσεις στο παγκόσμιο μέλλον. Τι είδους ιδέες και λόγος πρόκειται να περιοριστεί από τα σύνορα; Τι θα κάνει ο μη συνδεδεμένος κόσμος στη διάδοση της πρωτοπορίας και στην επιστημονική εξέλιξη; Πώς θα προστατεύονται η ιδιωτικότητα του βίου των χρηστών και η ασφάλεια, καθώς το Ιντερνετ θα κατακερματιστεί; Αραγε, ο διαχωρισμός του Ιντερνετ θα επηρεάσει την παγκοσμιοποίηση;

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον δολοφόνο Σαουδάραβα Πρίγκιπα για τη δολοφονία Κασόγκι



Ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει σήμερα πληροφορίες που εμπλέκουν απευθείας τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, μία ημέρα πριν από τις αποκαλύψεις που έχει δεσμευθεί να κάνει για τη υπόθεση ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, ο αρχηγός του 15μελούς σαουδαραβικού αποσπάσματος, το οποίο εστάλη στην Κωνσταντινούπολη για να σκοτώσει τον δημοσιογράφο, βρισκόταν σε απευθείας επαφή με το γραφείο του πρίγκιπα διαδόχου του MBS μετά την δολοφονία.
Ο αρχηγός του αποσπάσματος, ο Μάχερ Αμπντουλαζίζ Μούτρεμπ, είναι μέλος της προσωπικής ασφάλειας του πρίγκιπα διαδόχου, εμφανίζεται στις φωτογραφίες που πρόεκυψαν από τις κάμερες παρακολούθησης και δημοσιεύθηκαν από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να φθάνει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας και στην συνέχεια να βρίσκεται μπροστά από την κατοικία του προξένου την ημέρα της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι, στις 2 Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ αλ-Ζουμπέιρ δήλωσε χθες ότι ο Κασόγκι υπήρξε θύμα «δολοφονίας» και αναφέρθηκε σε μία «επιχείρηση άνευ αδείας» της σαουδαραβικής εξουσίας και για την οποία ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «δεν είχε ενημερωθεί».
Στην εφημερίδα Hurriyet, αρθρογράφος προσκείμενος στην τουρκική εξουσία, οΑμπντουλκαντίρ Σελβί, γράφει ότι ο δημοσιογράφος αμέσως μετά την είσοδό του στο προξενείο, οδηγήθηκε στο γραφείο του προξένου, όπου «στραγγαλίσθηκε» από σαουδάραβες πράκτορες. «Αυτό διήρκεσε 7 έως 8 λεπτά». Στην συνέχεια, το πτώμα «κόπηκε σε 15 κομμάτια» από έναν ιατροδικαστή που συμμετείχε στο απόσπασμα, προσθέτει ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με τον οποίο το διαμελισμένο σώμα μεταφέρθηκε από το προξενείο , αλλά βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία της Κωνσταντινούπολης.
Εάν ο πρίγκιπας διάδοχος δεν δώσει λόγο και δεν εκδιωχθεί από την θέση του, δεν πρέπει να κλείσουμε τον φάκελο», συνεχίζει ο αρθρογράφος.
Το Ριάντ ανακοίνωσε την απομάκρυνση του δεύτερου στην ιεραρχία των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, του στρατηγού Αχμεντ αλ-Ασίρι, και τριών ακόμη ανώτατων αξιωματούχων των υπηρεσιών αυτών, καθώς και ενός συμβούλου για τα μέσα ενημέρωσης στην βασιλική αυλή, του Σαούντ αλ-Καχτάνι. Δεκαοκτώ ακόμη αξιωματούχοι συνελήφθησαν. Ομως, δυτικοί αναλυτές βλέπουν στα μέτρα αυτά την απόπειρα εμφάνισης αποδιοπομπαίων τράγων και κάλυψης του MBS, του ισχυρού άνδρα του βασιλείου.
Υπό τον τίτλο «σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πρίγκιπα διάδοχο», η Yeni Safakαναφέρει ότι ο αρχηγός του αποσπάσματος κάλεσε «τέσσερις φορές τον διευθυντή του γραφείου του πρίγκιπα διαδόχου Μπάντερ Αλ-Ασάκερ» μετά την δολοφονία του Κασόγκι, «Τουλάχιστον μία από τις κλήσεις αυτές πραγματοποιήθηκε από το γραφείο του γενικού προξένου», αναφέρει η εφημερίδα, που δεν κατονομάζει τις πηγές της.

«Ολη η αλήθεια»

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε από την πλευρά του οπτικό υλικό που προέρχεται από τις κάμερες παρακολούθησης και δείχνει, σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο, έναν από τους σαουδάραβες πράκτορες να βγαίνει από το κτίριο του προξενείου από πίσω πόρτα φορώντας τα ρούχα που φορούσε ο Τζαμάλ Κασόγκι εισερχόμενος, καθώς και ψεύτικο μούσι. Επρόκειτο, σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο, για μία απόπειρα να φανεί ότι ο Κασόγκι βγήκε κανονικά από το κτίριο, όπως αρχικά ανέφερε το Ριάντ μετά την εξαφάνισή του.
Οι αποκαλύψεις αυτές του τουρκικού Τύπου γίνονται μία ημέρα πριν από τη προγραμματισμένη και πολυαναμενόμενη εμφάνιση του Ερντογάν κατά την οποία έχει δεσμευθεί να πει «όλη την αλήθεια» για τον θάνατο του Κασόγκι. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι η υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου θα συζητηθεί κατά την διάρκεια υπουργικού συμβουλίου εντός της ημέρας.
Ο Ερντογάν είχε την χθεσινή νύκτα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ, λίγο μετά την μετάδοση συνέντευξης κατά την οποία ο Τραμπ κατήγγειλε τα ψέματα και χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλες τις εκδοχές που παρουσιάζει το Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, αφού υποστήριξαν ότι ο δημοσιογράφος βγήκε ζωντανός από το προξενείο, παραδέχθηκαν τελικά ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε, αλλά αρνήθηκαν ότι η ενέργεια ήταν προμελετημένη. Σαουδάραβες αξιωματούχοι έδωσαν εξάλλου διαφορετικές εκδοχές της δολοφονίας.
Ο βασιλιάς Σαλμάν και ο MBS τηλεφώνησαν χθες στον μεγάλο γιο του Κασόγκι, τον Σάλαχ, για να τον συλλυπηθούν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Ενας σύμβουλος του Ερντογάν, ο Γιασίν Ακτάι, σχολιάζοντας σε άρθρο του στον Τύπο τις σαουδαραβικές εκδοχές της δολοφονίας δήλωσε ότι πρόκειται «για προσβολή της νοημοσύνης μας».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ρωσία: Οι ΗΠΑ έστησαν την ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ




Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατήγγειλε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ ότι αλλοίωσαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπίων για τις συνταγματικές αλλαγές. 
Όπως μεταδίδει το Reuters, το ρωσικό υπουργείο υποστηρίζει ότι η ψηφοφορία ήταν άδικη, καθώς οι ΗΠΑ έστησαν τη διαδικασία μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων. 
Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι οκτώ ψήφοι που απαιτούνταν για την επίτευξη της πλειοψηφίας των δύο τρίτων διασφαλίστηκαν «μέσω εκβιασμών και απειλών και δωροδοκίας βουλευτών της αντιπολίτευσης».
«Αντιμετωπίζουμε ότι συνέβη ως μια ωμή παραβίαση όλων των κανόνων, από νομική και ηθική σκοπιά. Βρώμικες μεθοδεύσεις σαν και αυτές, δεν μπορούν να θεωρηθούν έκφραση της βούλησης των βουλευτών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.