Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

«Ο εκβιασμός - Η Ιταλία επιτίθεται»




Σε παραλληλισμούς της κρίσης στην Ιταλία με αυτή στην Ελλάδα προχωρούν οι γερμανοί αναλυτές. Πλήθος δημοσιευμάτων και για τον σεισμό στη Ζάκυνθο.

«Ο εκβιασμός - Η Ιταλία επιτίθεται. Η Ευρώπη απειλείται με την επόμενη κρίση χρέους». Με αυτό το πρωτοσέλιδο, «βαμμένο» στα χρώματα της ιταλικής σημαίας, κυκλοφορεί το νέο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα για την ιταλική κρίση που έχει τίτλο «Τα χρέη ως όπλο», αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ο φόβος της ευκρωκρίσης επιστρέφει. Εάν η Ιταλία δεν κάνει πίσω στη διαμάχη με τις Βρυξέλλες, τότε ελλοχεύει κίνδυνος αλυσιδωτών αντιδράσεων. Στο τέλος θα μπορούσε να επέλθει έξοδος της χώρας από τη νομισματική ένωση, (μια εξέλιξη) με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Στο εκτενές ρεπορτάζ αποτυπώνονται διάφορα σενάρια για την πιθανή έκβαση της σύγκρουσης Ρώμης-Βρυξελλών και, κυρίως, οι συνέπειες που θα είχε για την υπόλοιπη Ευρωζώνη ο απόλυτος εκτροχιασμός και ένα πιθανό Italexit. 

Αναπόφευκτη σε αυτά τα συμφραζόμενα η σύγκριση με την Ελλάδα, αν και μάλλον άστοχη καθότι, όπως επισημαίνεται, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει φυσικά τελείως διαφορετική βαρύτητα. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται σύγκριση με την απορριπτική στάση που τηρούσε για καιρό η Ελλάδα απέναντι στις Βρυξέλλες: «Και ο Αλέξης Τσίπρας, τότε νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δεν ήθελαν να τηρήσουν τους συμπεφωνημένους κανόνες και ζητούσαν από τις Βρυξέλες κούρεμα χρέους και χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων και μέτρων περικοπών που έπρεπε να υλοποιήσει η χώρα ως αντάλλαγμα για το πρόγραμμα στήριξης. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με σθεναρή αντίσταση. Μάλιστα ο τότε γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. Η οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να ξεπεράσει ένα Grexit, ένα Italexit όμως θα είχε τελείως διαφορετική βαρύτητα».

Το άρθρο κλείνει με την εξής παρατήρηση: «Τελικά ο Έλληνας (πρωθυπουργός) Τσίπρας υποχώρησε το καλοκαίρι του 2015, λίγο πριν το Grexit».

Για το ίδιο θέμα η αυστριακή Die Presse δημοσιεύει αποσπάσματα συνέντευξης του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Sole 24 Ore. «'Δεν θέλουμε να επαναληφθεί παρόμοια με την Ελλάδα περίπτωση. Πρέπει να διδαχθούμε από την τελευταία οικονομική κρίση και από την κατάσταση στην Ελλάδα', επισημαίνει ο Κουρτς.»

Τα γερμανικά ΜΜΕ για το σεισμό στη Ζάκυνθο

Πλήθος δημοσιευμάτων στον γερμανικό τύπο για τον σεισμό που έπληξε την Ζάκυνθο. Συγκεκριμένα το περιοδικό Stern υπό τον τίτλο: «Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός σήκωσε εκατομμύρια ανθρώπους από τον ύπνο», γράφει: «Οι τοίχοι κουνήθηκαν, φοβισμένοι άνθρωποι έτρεξαν σε ανοικτούς χώρους. Ένας ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός με επίκεντρο στα ανοικτά της Ζακύνθου ξύπνησε απότομα εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στη νύχτα. Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με μετρήσεις διάφορων σεισμολογικών σταθμών, βρισκόταν γύρω από την περιοχή της Ζακύνθου και είχε ισχύ 6,6-6,9 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ελλάδα, τη Μάλτα, την Αλβανία, τη νότια Ιταλία και κατά μήκος της δυτικής ακτής της Τουρκίας. Κατ' αρχήν δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματίες. Σύμφωνα με έλληνες σεισμολόγους, δεν σημειώθηκε αξιοσημείωτο παλιρροϊκό κύμα, και έτσι δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι».

«Χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν φοβισμένοι στους δρόμους»

Σε άρθρο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ιόνιο Πέλαγος: Ισχυρός σεισμός ταρακουνά την Ελλάδα», επισημαίνεται: «Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός ταρακούνησε την Ελλάδα τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και πολλοί άνθρωποι ξύπνησαν τρομαγμένοι. Χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν φοβισμένοι στους δρόμους, ζητώντας καταφύγιο σε πάρκα. Πολλοί θέλησαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά την Παρασκευή για να ελεγχθούν από ειδικούς. Σε ορισμένα σημεία του νησιού κόπηκε το ρεύμα. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά».

«Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός ταρακουνά την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Bild. Το άρθρο αναφέρει: «Χιλιάδες άνθρωποι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα. Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο σεισμός κατέστρεψε τμήματα του λιμανιού της Ζακύνθου. Φωτογραφίες δείχνουν μια μεγάλη σχισμή στην προκυμαία του λιμανιού». Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι «το 1953 ισχυρός σεισμός 7,2 στην κλίμακα Ρίχτερ κόστισε τη ζωή σχεδόν 500 ανθρώπων. Σχεδόν όλοι οι οικισμοί στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο είχαν γίνει τότε ένα με το έδαφος».

Αλεξάνδρα Κοσμά απο DW


DW: Στοίχημα για τη Μέρκελ οι εκλογές στην Έσση



Σε ένα αποτέλεσμα που θα δώσει ανάσα στην ίδια, στο κόμμα της αλλά και στον κυβερνητικό συνασπισμό ελπίζει η Μέρκελ από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Έσση.

Το τελευταίο διάστημα οι τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία δεν περιορίζονται θεματικά ποτέ μόνον σε τοπικά ζητήματα. Αυτό φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές στη Βαυαρία. Οι εκλογές στην Έσση αποτελούν μια ευκαιρία για την καγκελάριο Μέρκελ να δείξει ότι το κόμμα της, αλλά και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν βρίσκονται σε τόσο δυσμενή θέση όσο υποστηρίζουν οι αναλυτές. Ωστόσο για να το πετύχει αυτό χρειάζεται καλά αποτελέσματα. Και στο συγκεκριμένο κρατίδιο υπάρχουν οι κατάλληλες και αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Στο κρατίδιο της Έσσης βρίσκεται το σπουδαιότερο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας, η Φραγκφούρτη. Η CDU κυβερνά στο κρατίδιο με διαφορετικούς εταίρους σχεδόν επί 20 χρόνια. Από το 1970 μέχρι σήμερα οι συντηρητικοί συγκέντρωναν πάνω από το 36% των ψήφων. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Φόλκερ Μπουφιέ (CDU) παραμένει αρκετά δημοφιλής στις τάξεις των 4,4 εκ. ψηφοφόρων.

Αγωνία για CDU και SPD

Ωστόσο τα προγνωστικά για τους Χριστιανοδημοκράτες δεν θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην CDU μόλις 26%. Το μόνο θετικό σε αυτό είναι ότι αν τα αποτελέσματα για το κόμμα είναι έστω και λίγο πάνω από το 26%, θα θεωρηθεί ένα είδος μικρού και απρόσμενου «comeback» για την παράταξη που περνάει δύσκολες μέρες το τελευταίο διάστημα. Για τη Μέρκελ είναι αναγκαίο να αναδειχθεί η CDU πρώτη δύναμη. Έτσι το κόμμα θα λάμβανε εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Και σε αυτή τη φάση η καγκελάριος χρειάζεται αυτό το αποτέλεσμα. Οτιδήποτε άλλο θα ερμηνευόταν ως ένδειξη της δυσαρέσκειας των πολιτών για την πολιτική Μέρκελ, η οποία συμπαρασύρει και τον Φόλκερ Μπουφιέ στην Έσση. Επιπλέον θα εντείνονταν οι πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί η καγκελάριος από πρόεδρος της CDU.

Την ίδια ώρα και οι Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν με αγωνία την ημέρα των εκλογών, αφού και στις πρόσφατες εκλογές στη Βαυαρία απέσπασαν κάτω από το 10% των ψήφων. Ωστόσο ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Έσση Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ δεν κουράζεται να τονίζει ότι «η Βαυαρία είναι η Βαυαρία και η Έσση είναι η Έσση». Και οι δημοσκοπήσεις τον δικαιώνουν. Τελευταία το SPD εμφανιζόταν στα γκάλοπ με ποσοστά μεταξύ 20 και 25%.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι μετά το αποτέλεσμα-ρεκόρ που κατέγραψαν στις βαυαρικές εκλογές, ελπίζουν σε ποσοστά μεταξύ 15% και 22%.

Συνέχεια με τους Πράσινους;

Οι Πράσινοι από την πλευρά τους είναι σχεδόν βέβαιοι ότι θα αποσπάσουν στην Έσση το καλύτερο αποτέλεσμα που έχουν λάβει ποτέ στο κρατίδιο. Για την καγκελάριο αυτό δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα, αφού έτσι ο Μπουφιέ θα μπορούσε απλώς να συνεχίσει τον συνασπισμό με τους Πράσινους, όπως συμβαίνει και τώρα.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά μεταξύ 11 και 14% στους δεξιούς λαϊκιστές του AfD και 6 έως 9% στους Φιλελεύθερους (FDP).

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη φορά ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Έσση θα είναι αρκετά πιο δύσκολος, ειδικά εάν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών δεν καταφέρει να είναι μέρος αυτής. Σε αυτή την περίπτωση η Άγκελα Μέρκελ θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να υπερασπιστεί τη θέση της ως επικεφαλής του κόμματος αλλά και ως καγκελάριος. Έτσι οι τοπικές εκλογές στην Έσση ενδέχεται να έχουν σημαντικές συνέπειες όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.


Κύκνειο άσμα για το MEGA.



Το κανάλι που συνδέθηκε με τα μεγάλα συμφέροντα ποιο πολύ από κάθε άλλο, έπαψε να εκπέμπει. Πρετεντέρης, Τρέμη και όλα τα άλλα καλούδια που ξεφτίλισαν τη δημοσιογραφία για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αφεντάδων τους, θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι για το μαύρο.  
Το μεγάλο κανάλι ανήμερα, ημέρα της εθνικής μας επετείου σταμάτησε να εκπέμπει οριστικά και έκλεισε αυτόν τον κύκλο της ζωής του με ένα από τα πιο ωραία επεισόδια της αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς «Απαράδεκτοι».
Το τελευταίο μισάωρο πριν πέσει το μαύρο πολύς κόσμος είχε συντονιστεί στο κανάλι δίνοντάς του ποσοστό τηλεθέασης 17,5% και στο δυναμικό κοινό 22,5%. Ήταν 02.08 μετά τα μεσάνυχτα όταν έπεσε το οριστικό «μαύρο».

Οι 2 όροι του Eurogroup για να μη μειωθούν οι συντάξεις


Της Δήμητρας Καδδά
Διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά και αποδείξεις ότι το νέο "μείγμα" μέτρων επιταχύνει την ανάπτυξη ζητούν οι θεσμοί από την κυβέρνηση για να συναινέσουν σε μη μείωση των συντάξεων. Οι δύο αυτοί "όροι" έγιναν σαφείς στο EWG της προηγούμενης Πέμπτης.
Η ελληνική πλευρά μιλά για βήματα προόδου και για εκκρεμότητες που θα διευθετηθούν έως τα μέσα Νοεμβρίου. Οι θεσμοί κάνουν σαφές ότι ακόμη όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά και περιμένουν πρόσθετα στοιχεία Νοεμβρίου από τις ελληνικές αρχές για να υπάρξει η τελική θέση.
Προς το παρόν αμφισβητούν ότι υπάρχει ο "χώρος" για όλα τα μέτρα/αντίμετρα (δηλαδή για τη μη περικοπή των "παλαιών" συντάξεων, για την εφαρμογή του πακέτου "παροχών" του 2019, για τη διανομή (και φέτος) μερίσματος, αλλά και για την κάλυψη του κόστους για επίδομα θέρμανσης), με το επικρατέστερο προς το παρόν σενάριο να είναι αυτό των "κουρεμένων" αντίμετρων.
Χθες, προέκυψε μέσα από δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης και η πιθανότητα συμφωνίας στην έκτακτη σύνοδο του Νοεμβρίου, η οποία όμως αν "κλειδώσει" θα έχει ως βασικό στόχο την εμβάθυνση της ΟΝΕ. Τα περιθώρια είναι στενά, καθώς στις 21/11 κατατίθεται ο προϋπολογισμός παράλληλα ανακοινώνεται η έκθεση των θεσμών και το επίσημο "ραντεβού" είναι η σύνοδος της 3ης Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιχειρείται είναι να καμφθούν οι ενστάσεις των θεσμών τόσο στην διατηρισιμότητα των εσόδων, όσο και στην "αναπτυξιακή" διάσταση της ελληνικής θέσης.
Πάντως, αν συνεχιστεί να υφίσταται η "ψαλίδα" ανάμεσα στις εκτιμήσεις της Κομισιόν (που έχει αναλάβει τις διαβουλεύσεις) και αυτές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, απαιτείται ένας συμβιβασμός. 
Σύμφωνα διπλωματικές πηγές της ΕΕ η μερική περικοπή των συντάξεων δεν συνιστά το σενάριο με τις πιο μεγάλες "πιθανότητες", αν και όλες οι εκδοχές παραμένουν στο τραπέζι. Και τούτο καθώς προς το παρόν το "κενό" ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι πολύ μικρότερο σε αξία, ίσο με κάποια από τα "αντίμετρα" που συζητείται να "θυσιαστούν" ή να αναβληθούν ώστε να βγει ο "λογαριασμός" των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, καθώς το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και οι "παίκτες" είναι πολλοί, τα ζητήματα που βρίσκονται στο "τραπέζι" είναι περισσότερα: συνδέονται με τα ανταλλάγματα αλλά και με τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί νομικά το ζήτημα. Προς το παρόν ενιαία στάση δεν υπάρχει ανά την ΕΕ με μεγάλο "αγκάθι" την θέση του Γερμανικού άξονα.
Σε ελληνικό επίπεδο, οι αποφάσεις έχουν σχέση και με άλλου είδους "αντάλλαγμα". Η κυβέρνηση, για να λάβει μια ευνοϊκή απόφαση για τις συντάξεις (δηλαδή για τη μη περικοπή τους με "λάιτ" ρήτρες), θα πρέπει να αποδείξει καλή πορεία στις μεταρρυθμίσεις αλλά και σε πεδία που οι "θεσμοί" θεωρούν κομβικά, όπως είναι το εργασιακό, οι ιδιωτικοποιήσεις και η διαφάνεια/δικαιοσύνη.
Παράλληλα, στο τραπέζι τίθεται και το μέρισμα του 2018, το οποίο επίσης τελεί υπό διαβούλευση, καθώς πρέπει να δοθούν πρόσθετα στοιχεία που να διασφαλίζουν το υπερπλεόνασμα του 2018. Και τούτο μετά την υστέρηση εσόδων του Σεπτεμβρίου αλλά και την εκ των υστέρων αναθεώρηση του πλεονάσματος των ετών 2016-2017 που επικύρωσε η Eurostat.
Όσο για τα αντίμετρα του 2019, η κυβέρνηση ουσιαστικά "κρύβει" δημοσιονομικά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις (αφού θα φανούν με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2020), αλλά οι δανειστές θέλουν να νιώθουν "ασφάλεια" σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Επιπλέον, καταμετρούν το κόστος/όφελος των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση και από τον τελικό "λογαριασμό" θα φανούν και τα περιθώρια για παροχές. 

τέσσερα σχέδια για ένα σονέτο - του φωτη μισόπουλου

διήγημα - για την αθυροστομία της εξέγερσης

''Έλα δω, γέρο σκάθαρε !'' ή ''Για κοίτα εκεί τον γέρο-σκάθαρο !''
FRANZ KAFKA, Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ [1] 


1.

.......τα απώτατα όρια του χρόνου - όπως συμβαίνει με τον Ηράκλειτο ή όπως στον Ναμπόκοφ που οι ποιητές δεν δολοφονούν ποτέ και κάπου η παραμικρή κίνηση εξαπλώνεται ή εξαγνίζεται πάνω στο φόβο - οι εχθροί γυρίζουν πίσω - όπως συμβαίνει συνήθως -, επικρατεί ώριμη σιωπή ή αραχνιασμένη λαγνεία, η υπεροχή των σκοτεινών αναθυμιάσεων για τη νύχτα που φτάνει ακόρεστη, αλγεινή - υπάρχει συχνά ένα ειδυλλιακό σκηνικό ανάμεσα σε λουόμενους και πνιγμένους Η φωνή μου μπορεί να μοιάζει μακρινή αλλά ακούγεται - Σαν προσποιητή εξομολόγηση 
......έπειτα η άμμος κρύβει την δική της αναπνοή, είχα ολότελα ξοδευτεί, πάντα υπάρχει μια επιβεβαίωση σ' ένα κορμί που ταλανίζεται μεταξύ αλήθειας και της τελευταίας ματιάς - από έλλειψη καλύτερου χαρακτηρισμού - οι σιχαμερές μορφές μεταναστεύουν απρόοπτα όταν ο λόγος διαποτίσει ένα αδιόρατο φτερό ή εκείνες οι λεύκες που φαίνονται όπως τα σπίτια να έχουν αποκτήσει ανίκητα ιστία ταξινομώντας τον άνεμο, κάποτε και οι πιο κρυφές στιγμές διασταυρώνονται όπως ανοίγει δυσοίωνα η πόρτα του δωματίου στις σκέψεις ενός αρχέγονου ρεμβασμού


......η φωτιά του ήλιου εναποθέτει την αλλαγή των υετών όπως θέλοντας από κάπου να πιαστείς για να βρεθείς εμπρός στον καθρέφτη ατρόμητος εκεί που οι νεκροί βλέπουν το Μεγάλο Κάλεσμα - ''Κάνει πολύ κρύο τελευταία Είμαι καλά Σάς φιλώ'' κι ο,τι και να συμβαίνει δεν είναι όνειρο -  στον έρωτα οι σκιές τους ήταν πλόκαμοι δεινοσαύρων, τεράστιοι σαν πόθος που κυνηγήθηκε ανελέητα - φωτιά που γεννάει τη μέρα ξέφρενα
......τώρα είναι η ώρα που έρχομαι ξανά μ' ένα βλέμμα εξεταστικό πάνω απ' τα πράγματα τροφοδοτώ μια σύγχυση για ν' αποθησαυρίσω τις λόγιες επιτυχίες των άλλων και να κοιμηθώ σε μαλακή στρωμνή, υπάρχουν καταχνιές ενώ πασχίζω να τελειώσω μια περαστική αντίθεση - δεν έχει νόημα καμιά θεοδικία, - ''Τι κάνουν τα παιδιά ;'', η φωνή του αχθοφόρου σαν κάποιος να τους μεταχειρίστηκε ως εχτρούς - Άπνοια 


2. 
......απόλυτα - όπως όλα είναι ήσυχα για να υπάρξουν - αντιστέκομαι σε μια αλ-χυμεία που φαίνεται απροσέγγιστη - μη εξηγήσιμη - όπως η σωματική ευεξία που βαθαίνει τα βράδια μοχθηρά, συγνώμες που σε αποξενώνουν από τη μοίρα, οι κατάρες του Ηράκλειτου [2] όταν ξεχνάς να είσαι το κομμάτι μιας άβουλης πέτρας, - αλλά χανόμαστε νωρίς στη βιασύνη της αποξένωσης, στο Μεγάλο Πέρασμα, όπως το απαίσιο ξέφωτο γύρω από το πτώμα του Γκρέγκορ [3] που επισκίαζε με σθένος το αρχέτυπό του - οι προσπάθειες που δείχνουν το δρόμο σε τυφλούς, ανέξοδα
......μόνος μ' ένα πνιγμένο επιβάτη στη σχεδία ή μια κραυγή που συγκρατιέται ανάμεσα στ' ανοίγματα των ξύλων από όπου προβάλλει η μυστική θέαση του Απολεσθέντα Παράδεισου, - πολύ εύκολα δρομολογούνται οι κατηγορίες εναντίον μας κι οι απαιτήσεις  βλαστημώντας όσες τύχες πρόδωσαν στο παρελθόν το απέναντι πτωχοκομείο - με προσέλκυσε, τελικά, γιατί είχε την μυρωδιά του τέλειου κι όταν κρύβεται κάτι είναι επειδή θέλουμε να κοιτάξουμε άλλη μια φορά προς τα κει, αλλά χάνονται τα σημάδια του ανείπωτου στα σκαλοπάτια, σχεδόν πρόχειρα


......έτσι τις Κυριακές αποφάσισα να γίνομαι κάτι άλλο - μια υγρή φωτιά σκοτοδίνης ένας δρόμος που ανεβαίνει απ' τη θάλασσα κάποιο μικρό στοιχειό που συμπαθεί τη Νίνα Ζαρέτσνυ ή τον Γλάρο - Ο Κονσταντίν Γαβρίλοβιτς Τρέπλεβ πουθενά, κάποτε ας μη μεγαλώσουμε δεν είναι γνωστό ποιοι χρειάζονται μαικήνες - ας παίζουν γύρω μας κι άλλοι
.......έχουμε γνωρίσει πολλά καθεστώτα κι ο Ηράκλειτος λάτρεψε τούς αριστοκράτες, αλλά τα τείχη τα υπερασπίζει ο λαός, αυτή η ακαθόριστη μάζα όσων καταπιέζονται και οι σύμμαχοί τους - σκεφτόμουν την ερωτική αποχαύνωση από όπου ξυπνούσα κι ο Γκρέγκορ Σάμσα θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος μου 

 

3.
........όμως ενώ προχωρούσαν μεσάνυχτα αποκτούσα την ισχυρογνωμοσύνη των καιρών που είχαν αποσυρθεί, βαστούσα τα μάτια κλειστά όπως μια απελπισμένη κρυψώνα - καταφεύγοντας στον αισθησιασμό, το κάθε τι συνέβαινε στην παραίσθηση του χρόνου, επιστρατεύοντας την αυτοτιμωρία μου ή ένα στοχασμό τόσο δυσπρόσιτο που ο Ηράκλειτος έκλεινε στην άποψη, πως είναι άριστο να διαφεύγεις τον ορισμό και της πιο θελκτικής αλλότητας - σαν το βαθύ σημάδι στην πλατεία Ανεξαρτησίας - που λέει ''αργά για όλα, σύντροφοι''

.......τον πλησίασα και πάλι - σαν ορκισμένος εχθρός μου - σερνόταν πάνω στο κοκκινωπό χρίσμα ενός βλοσυρού θανάτου, τα γλίσχρα μάτια του κουδούνιζαν μέσα στις τσέπες μου σαν το χρυσάφι που γίνεται κλειδί για τυμβωρύχους - αιωρούνταν από δωμάτιο σε δωμάτιο και το πρόσωπό του στεκόταν σ' ένα κεφαλόσκαλο περιμένοντας τις σφαίρες της εξέγερσης - του ιερού ή του παράλογου Σε τέτοιες προσφωνήσεις ιταμές οι Εξεγερμένοι σταματούσαν Η γραφειοκρατία μόλυνε την εξέγερση : κουβαλούσε πόρπες και πόρνες για την Επανάσταση και τους φόνους που έρχονταν 


........αυτός ο λυγμός που στη μακριά ζωή σταματούσε ακίνητος όπως νεκρός είτε βαριά άρρωστος αφού στο τέλος καταντούμε ρινόκεροι ή έντομα όπως καρέκλες που κρέμονταν ακίνητες σε απύθμενα ναυάγια - μη αναγνωρίσιμες - αστόλιστες - και στο βάθος ο γέρος του βενζινάδικου που υποδέχεται το πλήθος - σαν να επιτηρεί προσεκτικά - χλωμιάζουν επικίνδυνα τ' αρχαία νυμφίδια της Πομπηίας  
........O ΙΟΝΕΣΚΟ στον ΚΑΦΚΑ [όχι γελώντας]: ......η συμβουλή της μητέρας - δεν έχω άλλη επιλογή - της πρότεινα μια δόλια θλίψη, - η έξαψη, το αίσιο γεγονός της επικής συνουσίας, άδραξα την αναπνοή μου, οι γέρικες γάτες είναι δίκαιοι κατήγοροι, ο Γκρέγκορ φλυαρεί για την ασχολίαστη ερυθρότητα του επίμαχου αιδοίου, - μέτριος εραστής -, χωρίς τεχνική preparation πάνω στο θέμα 


4. 
.......θα είμαι ο άλλος με την τραγική χροιά του διονυσιασμού, περίπου εγκληματίας, ο Γκρέγκορ μοιάζει να μεταμορφώνεται - μολαταύτα γερνάει - απόκτησε την ορθολογισμένη ή ορθοτομημένη ταυτότητα του πατέρα του, τα χαρακτηριστικά με τις φλύκταινες και την ταραγμένη φωνή, πέταξε το καπέλο και μ' έψαχνε στο σκοτάδι - ''ψάχνω μια έμπειρη ερωμένη'', μου λέει, ''φιλόστοργη''- ένοιωθα πλήξη με τις υπερβολικά περίτεχνες περιγραφές και δικαιολογίες, - σκεπάζω με το σακάκι τους αδιέξοδους περιπάτους τις πειραγμένες σιωπές [παύση]
........ο Γκρέγκορ Σάμσα είναι μορφωμένος, έχει βυθίσει μέσα του ένα νόημα μυθικό και μυστικό ταυτόχρονα κι οι έρωτές του χρωματίζονται από μια θρησκειακή ακαταστασία - σκόπιμη - με κάτι τέτοια τεχνάσματα παρασέρνει προσποιούμενος την ιδιοτέλεια του δανδή - ότι δέχεται κάποια γυναίκα τα βράδια του γυρισμού - μέσα σε μια μυρωδιά αποπνικτικής αλόης - Κατακλύζει το δωμάτιο που διατηρεί - θα του έκοβα το λαρύγγι στο ταραγμένο παρασκήνιο, ευχαρίστως [μεγάλη παύση] 



.....Ο θυμός μου έχει περάσει, φαινομενολογείται η σαγήνη του Ηράκλειτου και η ασθένεια του Κάφκα, η Νίνα ασπάζεται τη δυστυχισμένη πολιτική μου, αποτελεί κι αυτή μέρος του όλου, όπως οι γοητευτικές αφέλειες στους χειρισμούς των σοφιστών, - είμαι ένας υπάλληλος με άφθονο κρασί και χειρίστης ποιότητος φαγητό - για ν' αποδιώχνω τις μοιραίες αποτυχίες 
.......στο μεταξύ η βροχή τρέχει φιλήδονα στα τζάμια, η Νίνα καθόταν γυμνή πάνω στο κρεβάτι, ο Ηράκλειτος κι ο Γκρέγκορ πέρασαν απαρατήρητοι στο διάδρομο : ''Όταν ένας άντρας μεθύσει οδηγός του γίνεται ένα αμούστακο παιδί'' [5] : - ''Για κοίτα κει τον γέρο σκάθαρο'' - Ακούστηκε η εξώπορτα να κλείνει με πάταγο. Δικαιοσύνη. 




ΤΕΛΟΣ




ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
[1] Εκδόσεις Ροές, Γ' έκδοση, μτφρ. Δημ. Στ. Δήμου, 2001 
[2] Κώστας Αξελός, Ο Ηράκλειτος και η φιλοσοφία, μτφρ. Δημήτρης Δημητριάδης, Εξάντας, 1976 
[3] Franz Kafka, Η Μεταμόρφωση, βλ. σημ. 1[Gregor Samsa : πρόσωπο στο μυθιστόρημα αυτό] 
[4] Ο έρωτας του Τρέπλεβ στον Γλάρο του Τσέχωβ
[5] Κώστας Αξελός ο.π.


Διαμοιράζουν τα ιμάτια - Γαλλία, Τουρκία, Γερμανία και Ρωσία συγκεντρώθηκαν στη σύνοδο κορυφής στη Συρία.



Ο Εμμανουέλ Μακρόν συμμετέχει αυτό το Σάββατο, στην Τουρκία, σε σύνοδο κορυφής για την κατάσταση στη Συρία, με τη Γερμανία, την Τουρκία και τη Ρωσία. Μια άνευ προηγουμένου διαμόρφωση συμμαχίας, μετά από επτά χρόνια πολέμου. Οι προσδοκίες είναι μέτριες, αλλά κάθε συμμετέχων έχει τα δικά του συμφέροντα σε αυτή τη συνάντηση.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται μια τέτοια συνάντηση κορυφής, επτά χρόνια και περίπου 350.000 θανάτους μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Αυτό το Σάββατο, η Γαλλία, η Τουρκία, η Ρωσία και η Γερμανία βρίσκονται στην Τουρκία για μια σύνοδο κορυφής με στόχο τη διατήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας στο Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών, όπου μία «ασταθής κατάπαυση» του πυρός έγινε αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας  της εκλεγμένης κυβέρνησης του Ασαντ και της Τουρκίας η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες.

Διπλοί στόχοι

Για πρώτη φορά, γύρω από το τραπέζι, θα είναι οι «ηθοποιοί» δύο παράλληλων διπλωματικών αποστολών. Από τη μια πλευρά, η Γαλλία και η Γερμανία, που πρέπει να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις από τις οποίες έχουν απομακρυνθεί.
Για τις χώρες που θα εκπροσωπηθούν αντίστοιχα από Emmanuel Macron και Άνγκελα Μέρκελ, ο στόχος είναι διπλός: πρώτον, την κατάπαυση του πυρός στην τελευταία επαρχία των ανταρτών το Ildib και να προωθήσουν την πολιτική διαδικασία , δηλαδή τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δημιουργώντας μια Συνταγματική Επιτροπή για να προκειμένου να υπάρξει ένα θεμελιώδες κείμενο αρχών για την Συρία.

Αφού λοιπόν όλα αυτά τα υποκείμενα σκότωσαν και λεηλάτησαν έναν ολόκληρο λαό τώρα αναζητούν την ειρήνη γιατί δεν έχουν τίποτε άλλο να πάρουν.