Η Χεζμπολάχ αποτελεί σιιτική
στρατιωτική και πολιτική οργάνωση με έδρα το Λίβανο. Ιδρύθηκε μετά την εισβολή
του Ισραήλ στο Λίβανο και στηρίζεται από Ιράν.
Εκτός από τις ΗΠΑ την Ολλανδία, τον Καναδά, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ την Χεζμπολάχ χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση και ο Αραβικός σύνδεσμος.
Σημειώνουμε ότι οι Μουζαχεντίν της Χεζμπολάχ πολεμούσαν κατά των Σέρβων της Βοσνίας.
Η οργάνωση έχει κατασκευάσει υπόγεια καταφύγια ένα από τα οποία δεν μπόρεσε να εντοπίσει μέχρι σήμερα το Ισραήλ.
Η είσοδος στη σήραγγα κρύβεται από ένα θόλο βελανιδιάς που καλύπτει το βουνό. Μέσα, οι αχνές λυχνίες οδηγούν το δρόμο προς τα κάτω σε ένα στενό διάδρομο σε ένα δωμάτιο μικρών δωματίων όπου ο αέρας είναι δροσερός και υγρός.
Υπάρχει μια κουζίνα, μια κρεβατοκάμαρα με στρώματα, μια αίθουσα προσευχής και ένα κέντρο διοίκησης, όπου οι παραγγελίες μεταφέρονται μέσα από ένα παλιό ραδιόφωνο.
Ο Ισραηλινός στρατός, ο μεγαλύτερος εχθρός της τρομοκρατικής ομάδας, ξεκίνησε με σχέδιο για να καταστρέψει σήραγγες σαν αυτή και είχε ανακαλύψει να τρέχει κάτω από τα σύνορα και στο Ισραήλ.
Αλλά αυτή η σήραγγα στο Mleeta, στο νότιο Λίβανο, παρέμεινε ανεξερεύνητη για εννέα χρόνια, τόσα όσα χρησιμοποιήθηκαν από τους μαχητές της Χεζμπολάχ για να οργανώσουν και να ξεκινήσουν επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων κατχής. Σήμερα, αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου διαδραστικού συγκροτήματος μουσείων που δοξάζει αυτόν τον αγώνα.
"Το Ισραήλ δεν γνώριζε για αυτή τη σήραγγα μέχρι να την ανοίξουμε στο κοινό το 2010", λέει ο Ahmed Mansour, εκπρόσωπος του μουσείου. "Έμεινε κρυμμένη όλα αυτά τα χρόνια."
Σε μια εποχή όπου οι υπόγειες δραστηριότητες της Χεζμπολάχ υπόκεινται σε ανανεωμένο έλεγχο, το μουσείο στο Mleeta χρησιμεύει ως υπενθύμιση του ζωτικού ρόλου που έχει διαδραματίσει ο πόλεμος των σηράγγων στο παρελθόν και πιθανότατα θα παίξει και στο μέλλον.
Οι εργασίες άρχισαν στη σήραγγα εδώ στο Mleeta το 1989, επτά χρόνια μετά την κατοχή του Λιβάνου από το 1982-2000 του Ισραήλ. Χρειάστηκαν 1.000 άνδρες περισσότερο από τρία χρόνια για να σκάψουν, και όταν ολοκληρώθηκε έγινε ένα σημαντικό φυλάκιο για την ομάδα, επιτρέποντας στους μαχητές να μετακινούνται χωρίς να εντοπίζονται από αεροσκάφη και άλλα μέσα.
"Υπήρξε μεγάλη διαφορά στη δύναμη μεταξύ των δύο πλευρών", λέει ένας οδηγός στο Mleeta που δεν ήθελε να δώσει το όνομά του. "Οι σήραγγες ήταν απλές αλλά πολύ αποτελεσματικές."
Όταν το Ισραήλ τελικά αποσύρθηκε από το Λίβανο, η Χεζμπολάχ άρχισε γρήγορα να προετοιμάζεται για την επόμενη μάχη. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα έχτισε εκατοντάδες άλλα συγκροτήματα όπως αυτό σε ολόκληρο το νότο.
"Από το 2000 έως το 2006, η Χεζμπολάχ δημιούργησε μια πολύ περίτεχνη και περιεκτική υπόγεια υποδομή στη συνοριακή συνοικία του νότιου Λιβάνου, αποτελούμενη από δεξαμενές και δίκτυα σηράγγων", λέει ο Νίκολας Μπλάνφορντ, συγγραφέας των πολεμιστών του Θεού, στο βιβλίο του "Τριάνταχρονος αγώνας της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ"
Αυτές οι σήραγγες χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στον καταστροφικό πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, όπου περισσότεροι από 1.000 Λιβανέζοι πολίτες και 44 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Blanford. Η σύγκρουση κατέληξε σε ένα αδιέξοδο, το οποίο η Χεζμπολάχ χαρακτήριζε ως νίκη.
Αυτό το δίκτυο σηράγγων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ακόμα πιο θανατηφόρα χτυπήματα σε περίπτωση άλλου πολέμου.
Τα τελευταία χρόνια, η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ μετέφεραν την αντιπαλότητα τους στα πεδία μαχών του εμφυλίου πολέμου της Συρίας. Όμως, καθώς αυτή η σύγκρουση τελειώνει, ο Λίβανος γίνεται πάλι εστία συγκρούσεων και για τους δύο.
Το Ισραήλ παρακολουθούσε με ανησυχία, καθώς η Χεζμπολάχ προέκυψε από τη συριακή σύγκρουση σημαντικά ισχυρότερη. Ο ηγέτης της ομάδας, Χασάν Νασράλα, ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο από πιο εξελιγμένους πυραύλους.
Οι διασυνοριακές σήραγγες προσθέτουν μια ακόμη διάσταση στην απειλή της Χεζμπολάχ. Εάν χρησιμοποιηθούν, η ομάδα θα είναι σε θέση να στείλει μαχητές για να επιτεθούν στις ισραηλινές πόλεις και χωριά.
Ο ισραηλινός στρατός άρχισε να σκάβει στην συνοριακή γραμμή την Τρίτη και ανακοίνωσε αργότερα την ίδια ημέρα ότι είχε καταστρέψει μια σήραγγα που ξεκινούσε απο ένα σπίτι κοντά στο συνοριακό χωριό Kfar Kala και απλώθηκε περίπου 40 μέτρα στο Ισραήλ.