Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

τα μάτια του Σερέτη - του φωτη μισοπουλου

Τα μάτια του Σερέτη είχαν κολλήσει πάνω στις γυμνές. Ο άνθρωπος με το τατουάζ τον σκούντησε και του 'κλεισε το μάτι

          ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ, Η ΦΑΝΕΛΑ ΜΕ ΤΟ 9 [1α] 


.......η μια γενιά μετά την άλλη.....ακούγοντας τη μοναδική απάντηση που δίνει η σιωπή

       ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ [1β] 

     
1.

......την άνοιξη ανασταίνεται σαν εξαπάτηση που συντηρεί το μέλλον η αφροντισιά και η αλέα σκοτεινή ο,τι προαιστάνθηκα σ' κείνη την πλευρά ο τοίχος έμοιαζε με το άσυλο ανιάτων αφού την άλλη μέρα έχασα το ψιχάλισμα όπως μια ουσία μετρήσιμη που επικάθεται στη σάρκα όσα όπως κανείς ζυγίζει τα βήματα τους δρόμους και τα λόγια ένας άντρας και μια γυναίκα περαστικοί που ανοίγουν κουβέντα για να ξεχάσουν το άδειο μέρος του φράχτη εννοώ μέσα από κει περνούσαν τα σκυλιά όταν έρχεται μεσημέρι λεπτές απαντήσεις που διώχνουν επίμονους συλλογισμούς ''σύντροφοι'' τους λέω ένα πρωί με το κεφάλι γερμένο ελαφρά ''το μέγα σκάνδαλο η ιστορία με τους τάρανδους αυτή η επίσημη εκδοχή ή υποδοχή ότι επιτέλους γυρίσατε έχει αποφασιστεί μάς περιμένουν για τα μεθεόρτια του γάμου'' ''πέθαναν πολλοί λόγω απροσεξίας'' απάντησαν ύστερα άρχισε να χτυπάει μεσάνυχτα το ρολόι της πλατείας ο κόσμος κλείδωνε τις πόρτες αμίλητος οι τραυματίες πολέμου κοίταζαν με κούφια μάτια όπως τα ξύλινα πόδια τους στην πιο αναπολόγητη γωνιά του σπιτιού κατοικώ απολιθωμένος στο κενό ανοίγοντας την πόρτα οι παλιές ραχιτικές σκιές που κάποτε ερωτεύτηκαν καθισμένες στα διακριτικά μισοσκόταδα κοντά στα παράθυρα ''θα γυρίσω'' είπε ''αλλά θα βρίσκομαι στην ανάγκη να χρησιμοποιώ τα παλιά πράγματα ο,τι απέμεινε από τις αργοπορίες των άλλων ένα θαμμένο χαρτονόμισμα χωρίς αντίκρυσμα ή το ψαλίδι να συντομεύουμε τους χρόνους που σταυροκοπιούνται οι χωλοί και οι αμέριμνες γριές'' ''όλα κάποτε είναι τόσο αληθινά που έχουν τη γεύση του γλυκάνισου'' παραδέχτηκα κι ο επισκέπτης δυο ορόφους πιο πάνω περπατούσε στη μέση της κάμαρης βήχοντας δυνατά να τον ακούσουν στην αποβάθρα ''εγώ'' μου λέει μια μέρα ''είμαι ο δρομέας με το κηροπήγιο κι ο αδερφός Ιησούς ακολουθεί πεισματικά τον Ιούδα διαφορετικά πώς θα συμβεί το γεγραμμένο εις τούς αιώνας των αιώνων γιατί κι ο πατέρας είχε τον τρόπο να μιλάει με παραβολές αίφνης όταν χανόταν η υπόλειψη κι η υστεροφημία από τα χρέη 


2.

.......μετά από λίγο ο τόπος είχε αδειάσει ξέμειναν οι φωνές στον αέρα τα γυμνά δέντρα τα πουλιά απομακρύνονται σαν να κοιτάζει ένοχα κάποιο τεράστιο αλλήθωρο βλέμμα ώρα να πεθαίνει κανείς προτού ζήσει Μια αγκαλιά οστά που χαμηλώνουν στην απρόσβατη έρημο όρθιος στο κατώφλι της πόρτας κατά κει θα πλεύσω κατά κει με το μεγάλο δάχτυλο του χεριού που άπλωνα το χρώμα όπως είπα τον κοίταζα να πεθαίνει προτού ζήσει άλλη μια φορά ''Δε γίνεται'' είπε ο Θεός ''οι σκιές δε μπορούν να εξηγήσουν ούτε μια ρωγμή από γη που αναβλύζει το πένθος της'' άκουγα μέχρι να πάψουν οι χτύποι του σφυριού να μοιράζονται τη σιωπή ο άνεμος έχει στην οροφή του εκείνο το απότομο τράβηγμα του γλάρου    ανάμεσα στο φως και σ' εμάς παρεμβάλλεται το σκοτεινό σώμα που μάς γεννά γεμάτο πόνο και φρίκη αόρατο ψηλά στον ήλιο   Ορθώνεται   Οι αραχνιασμένες στριγκλιές απ' τα κοτσύφια η θάλασσα καθώς κρύβεται αφυδάτωνε ο,τι πίστευα θα ήθελα να ήταν ακόμα η ομίχλη χτες αύριο είχε νικηθεί προς το παρόν το βράδυ έμαθα ο,τι είχε εγκαταλείψει έμοιαζα φτιαγμένος από λιμνασμένα νερά από τα σκαλοπάτια που ακούς δεν ακούς τα πιο ακίνητα σημάδια του καιρού ή ακουμπάς σε μια απόμακρη σχεδία στο χωματόδρομο τρέχοντας γιατί εκεί που βρίσκεσαι μαθαίνεις τα ποιήματα την επομένη στα ράκη του κρανίου σου   περιμένω από την ώρα που έφυγαν  Όλα καρφί που μάς τρυπάει το κόκκαλο σαν την αιώνια ενέδρα έκλαιγε νόμιζες δηλαδή δεν έκλαιγε ''ησυχία θα ξυπνήσει ο Μπ. [έντζυ]'' τον ξέραμε άλλωστε κι από άλλα αναγνώσματα ''Φιόντορ Μιχαήλοβιτς'' του λέω ''σταμάτησα να κοιτάξω πίσω αλλά δεν ήταν καλά στην υγεία της η Νάστενκα χρειαζόταν να προχωρήσει άλλο τόσο με τα πόδια'' ακούστε σύντροφοι μάταια περιμένετε την Αποκάλυψη ή τη Δευτέρα Παρουσία έζησα για να ξορκίσω τη μοναξιά με καινούριες λέξεις ή βουνά που έσυραν την ύπαρξη σε ύδατα λησμονημένα Τα μάτια είχαν κολλήσει πάνω στις γυμνές ο άνθρωπος με το τατουάζ τον σκούντησε και του 'κλεισε το μάτι 
  


3.
.........αυτός ο φοβερός χείμαρρος που κατεβαίνει σαν κλαψιάρικη έκφραση πεπειραμένη μη σάς νοιάζει ποιος είναι κάτι απ' το παλιό σπίτι όταν μετακομίσαμε δεν ωφελούσε τίποτε να σκέφτομαι πλησίαζαν την πλατεία όλες αυτές οι πεθαμένες πόρνες χωρίς αίμα πελιδνές σε τι θα ωφελούσαν αν οι μνηστήρες επιζούσαν καθώς ο Οδυσσέας έψαχνε αναμάρτητους κριτές δεν το λέει έτσι βέβαια ακριβώς ο Τζόυς πουθενά σκύλος δέντρο παράθυρα πινακίδες με το έλεος των Ιησουιτών και την αυστηρή γεωμετρία των αρχετύπων    Δικαιοσύνη   Οι άνθρωποι απλά τρελαίνονται κάτω από έναν αδειασμένο ουρανό άκρη άκρη μπροστά στη μύτη της προκυμαίας η θάλασσα έρχεται τρέχοντας ανάμεσα στις πέτρες ήμουν εγώ που νόμιζα πως λεηλατούσα ο,τι πραγματικά αγάπησα   δίπλα ευτυχίες που ζούνε άλλοι αιώνια απώλεια κατά βάθος ματαιόδοξη με τον πυρήνα της καρδιάς να συμφωνεί καθισμένος στα σκαλιά ήθελα ν' ακούσω την επιστροφή  κάποτε προσφέρουμε όλες μας τις λέξεις ανασταίνεται ο χρόνος έστω και λίγο για να κοιτάξουμε ένα σύννεφο ή δεν απομένει ούτε μια σταγόνα σ' εμάς και τον ουρανό αμέτρητοι στον αμέτρητο κόσμο ήχοι αόρατοι άσκοποι οι γλάροι στέκονταν στη ράχη του ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΝΚΟ [2] : .....κάθε Χριστούγεννα σάς χρωστώ δυο χιλιάδες χρυσά νομίσματα πώς γίνεται αυτό ; / ΜΑΝΤΑΜ ΑΡΚΑΝΤΙΝ [2α] : .......θυμίζετε τους απόκληρους ή εκείνους που πληρώνουν προκαταβολικά στους οίκους ανοχής μόνο και μόνο για τη σωτηρία της ψυχής τους ''ένα κορίτσι που ήμουνα τότε ένα άνθος των βουνών'' [3] γελάει με κατάπληξη το πρόσωπό της είχε κάτι παράξενο το κρεβάτι που κοιμήθηκε αποπνέει έναν ύπνο βαθύ ληθαργικό    η μια γενιά μετά την άλλη ακούγοντας τη μοναδική απάντηση που δίνει η σιωπή    κάποια στιγμή θα μιλήσω θα πιστέψτε στ' αλήθεια μνήμη οργωμένη απ' το τράβηγμα των γλάρων στην οροφή του άνεμου όπως έλεγα τα πράγματα επανέρχονται ο Dedalus [4] είναι ο άνθρωπος με το τατουάζ    απαθής ανέκφραστος       Τα μάτια του Σερέτη είχαν κολλήσει πάνω στις γυμνές.


ΤΕΛΟΣ


ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
[1α] / οι πρώτες αδημοσίευτες σελίδες από τη ''Φανέλα με το Εννιά'' βλ. περιοδικό ''η λέξη'' τ. 54, μάης 86 
[1β] / ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ, Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον, μτφρ. Αθηνά Ψυλλιά, Καστανιώτης 2010
[2]&[2α] / πρόσωπα στον Γλάρο του Α. ΤΣΕΧΩΒ 
[3] / ΤΖΑΙΗΜΣ ΤΖΌΥΣ, Οδυσσέας, μτφρ. Σωκράτης Καψάσκης, Κέδρος, 1990 
[4] / Τ. ΤΖΌΥΣ ο.π. πρόσωπο

Ο κρυμμένος αμύθητος θησαυρός της Ελλάδας που ψάχνει ολόκληρος ο πλανήτης



Μεγάλη είναι η δυναμική των κοιτασμάτων μετάλλων που υπάρχουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλειο Μέλφο, ο οποίος βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα στα λεγόμενα μέταλλα υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, αλλά και σε σπάνια μέταλλα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο.
«Κάθε κινητό τηλέφωνο έχει τουλάχιστον 10 με 15 τέτοια μέταλλα. Τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν στην Ελλάδα χωρίς να ξέρουμε αν είναι εκμεταλλεύσιμα ή όχι», τονίζει ο κ. Μέλφος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και σημειώνει: «όλος ο κόσμος, όλη η Ευρώπη ψάχνει πολύ μικρές ποσότητες μετάλλων που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη τεχνολογία, την κατασκευή υπολογιστών, την "πράσινη τεχνολογία", τη δημιουργία ανεμογεννητριών, πάνελ και κινητών τηλεφώνων».
Παράλληλα, διατυπώνει την άποψη ότι «αν δεν έρθουν στην Ελλάδα μεταλλευτικές εταιρείες, προκειμένου να κάνουν μια λεπτομερή έρευνα σε βάθος για να γίνει γνωστό το δυναμικό που έχει η Ελλάδα, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μιλάμε για ορυκτό πλούτο».
Χαρακτηριστική περίπτωση σπάνιου μετάλλου που βρίσκεται στην Ελλάδα είναι, κατά τον κ. Μέλφο, το ρήνιο. «Το ρήνιο βρίσκεται σε τέσσερις, πέντε περιοχές της Θράκης μέσα στο ορυκτό που λέγεται μολυβδαινίτης και μάλιστα σε τέτοιες συγκεντρώσεις που θεωρούνται οι υψηλότερες στον κόσμο και στις τέσσερις – πέντε αυτές περιοχές. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση διότι το ρήνιο χρησιμοποιείται σε πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές, όπως σε υπερκράματα στον τομέα της αεροναυπηγικής, στην κατασκευή θερμομέτρων πολύ υψηλής ακριβείας, στους καταλύτες των αυτοκινήτων κλπ», αναφέρει.
Μιλά, επίσης, για κοιτάσματα από τα οποία «βγαίνει» χαλκός, μόλυβδος και ψευδάργυρος που, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ χρήσιμα μέταλλα για τη βιομηχανία, για το τελλούριο, που υπάρχει σε πάρα πολλές μεταλλοφορίες, αλλά και για τα μέταλλα της ομάδας της πλατίνας (πλατίνα και παλλάδιο) που μπορούν και αυτά να υποστούν εκμετάλλευση.
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται, άλλωστε, στην εργασία, για την οποία ο κ. Μέλφος και ο αν. καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Παναγιώτης Βουδούρης, βραβεύτηκαν πριν από λίγες μέρες με το Βραβείο «Κωνσταντίνου Κτενά» της Τάξεως των Θετικών Επιστημών έτους 2018.
Η εργασία αφορά ειδικότερα στη γένεση των ευγενών μετάλλων (χρυσός και άργυρος), των μετάλλων υψηλής τεχνολογίας (χαλκός, κοβάλτιο, αντιμόνιο, βισμούθιο, τελλούριο, γάλλιο, γερμάνιο, ίνδιο, βολφράμιο) και των σπάνιων μετάλλων (ρήνιο, μολυβδαίνιο) κατά τα τελευταία 35 εκατομμύρια χρόνια στην Ελλάδα. Επιπλέον, περιγράφεται το θεωρητικό γεωλογικό μοντέλο, που στηρίζεται σε έρευνες των δύο αναπληρωτών καθηγητών, αλλά και σε πλήθος δημοσιεύσεων Ελλήνων και ξένων ερευνητών και καταγράφονται τα σημαντικότερα κοιτάσματα, τα οποία ταξινομούνται σε διάφορους τύπους. Όπως τονίζει ο κ. Μέλφος, «η βράβευση αυτή, εκτός από την επιστημονική, έχει και εθνική σημασία για τη χώρα και την οικονομία της, καθώς αναδεικνύεται ο σημαντικός ορυκτός πλούτος της Ελλάδας».
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που «φιλοξενούν» τα παραπάνω μέταλλα, αυτές είναι, σύμφωνα με τον αν. καθηγητή, η Χαλκιδική, η Θράκη, οι Κυκλάδες, η περιοχή του Κιλκίς, η Λήμνος και η Λέσβος.
Για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται σχετικά με την εξορυκτική δραστηριότητα και τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις ο κ. Μέλφος, τονίζει: «η τεχνολογία είναι τόσο προηγμένη που αν τηρούνται τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα και η εκμετάλλευση δεν μην αφήνει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αν όλη η διαδικασία γίνει σωστά από την αρχή, επιτυγχάνεται ακόμα και πλήρης αποκατάσταση των μεταλλείων μετά από 15, 20, 25 χρόνια. Οι εταιρείες δεν θέλουν να δημιουργούν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα γιατί η πίεση από τις κυβερνήσεις και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι πολύ μεγάλη, άρα προσπαθούν πάρα πολύ να κάνουν όσο το δυνατό πιο καθαρή αυτή την υπόθεση. Γι΄ αυτό και στο Στρατώνι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης και όχι τη χρήση κυανίων, ώστε η μέθοδος να είναι πιο καθαρή. Επίσης, η Θράκη είναι μια περιοχή που οικονομικά βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση, σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας και έχει πολλές περιοχές ακατοίκητες. Σε αυτές συνήθως βρίσκονται κοιτάσματα και αυτό βοηθά πολύ να αναπτυχθούν οι εταιρείες».
Σημειώνεται, ότι η Τελετή Απονομής του βραβείου «Κωνστατίνου Κτενά» στους κ.κ. Μέλφο και Βουδούρη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Πανηγυρική Συνεδρία του τέλους του έτους της Ακαδημίας Αθηνών, κατά την οποία το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας απονέμει τιμητικές διακρίσεις.

Οι "6 εντολές" για να μην πάθετε ποτέ καρκίνο

Αμερικανοί επιστήμονες εξέδωσαν πρόσφατα έναν οδηγό που περιλαμβάνει 6 συμβουλές σχετικά με το τι θα πρέπει να καταναλώνουμε και να αποφεύγουμε, ώστε να είμαστε προστατευμένοι από τον καρκίνο.

Οι έξι συμβουλές βασίζονται στην ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από εκθέσεις του Παγκοσμίου Ταμείου Έρευνας του Καρκίνου (WCRF), του Αμερικανικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου (AICR) και άλλες επιστημονικές πηγές.
Δείτε αναλυτικά ποιες είναι οι «6 εντολές» κατά του καρκίνου:
1) Το ασβέστιο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Ειδικά οι άνδρες θα πρέπει, λοιπόν, να περιορίσουν ή και να αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Βέβαια, το ασβέστιο προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, πότε θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αντικαθίσταται από φυτικό.
2) Η υπερκατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με πολλές μορφές καρκίνου, όπως του στόματος, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του πρωκτού. Για το λόγο αυτό ο περιορισμός του είναι επιβεβλημένος.
3) Η υπερκατανάλωση κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του πρωκτού. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όσο περισσότερο κρέας καταναλώνει κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει.
4) Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα αυξάνουν τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του μαστού, του παγκρέατος και του προστάτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ο ψήσιμο στο γκριλ, το τηγάνισμα και το ψήσιμο στη σχάρα και στα κάρβουνα θα πρέπει να αποφεύγονται.
5) Τα προϊόντα σόγιας στην εφηβεία μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στην ενήλικη ζωή, αλλά και τον κίνδυνο υποτροπής του.
6) Οι ίνες και οι φυτοχημικές τους ουσίες των φρούτων μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πολλών τύπων καρκίνου, οπότε η κατανάλωσή τους είναι επιβεβλημένη.

Ο οδηγός δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Διατροφής» (JACN).


Θησαυρός στην Αμοργό: Ανακαλύφθηκε αρχαία επιγραφή για την ιστορία του Αιγαίου



Ένα κείμενο -κλειδί για την ιστορία του Αιγαίου τον 3ο αι. π.Χ., το περίφημο ψήφισμα της Νικουριάς (IG XII 7, 506), επανεντοπίστηκε πρόσφατα στην Αμοργό. Η επιγραφή είχε ανακαλυφθεί το 1893 στην εκκλησία της Παναγιάς στο νησάκι Νικουριά απέναντι από την Αιγιάλη της Αμοργού, μεταφέρθηκε τότε προσωρινά σε γειτονικό στάβλο όπου ως το 1908 τουλάχιστον ήταν ορατή, αλλά στην πορεία των χρόνων χάθηκε. Το κείμενό της γνωρίζουμε από τη δημοσίευσή της.
Στο ψήφισμα μνημονεύεται η απόφαση του Κοινού των νησιωτών, πολιτικής ενώσεως που συνέστησαν οι Πτολεμαίοι, να συμμετέχουν με επίσημους αντιπροσώπους στη γιορτή και τους αγώνες που διοργάνωσε ο Πτολεμαίος Β´ στην Αλεξάνδρεια στη μνήμη του θεοποιημένου πατέρα του Πτολεμαίου Α´ του Σωτήρος. Αντίγραφο του ψηφίσματος στήθηκε στον βωμό του Πτολεμαίου Α´ στη Δήλο, έδρα του Κοινού, ενώ υπήρξε πρόβλεψη να στηθούν και άλλα σε όλες τις πόλεις που το υπερψήφισαν, μεταξύ των οποίων ήταν και μία από τις πόλεις της Αμοργού.
Το ψήφισμα της Νικουριάς κατέχει κεντρική θέση στην επιστημονική έρευνα, διότι παρέχει στοιχεία σχετικά με τoν συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο στο α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ. και συγκεκριμένα την μετάβαση από τον έλεγχο των Μακεδόνων σε εκείνον των Πτολεμαίων. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η επιγραφή χρονολογείται στο διάστημα 280-278 π.Χ. ή στα πρώτα χρόνια της δεύτερης δεκαετίας του 3ου αι. π.Χ.
Δεκάδες Ελλήνων και ξένων ερευνητών καθώς και αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είχαν στο παρελθόν αναζητήσει το σημαντικό αυτό ψήφισμα. Τελευταία, τελειόφοιτος φοιτητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αμοργινής καταγωγής, ο Στέλιος Περάκης και ο Γερμανός αρχαιολόγος Ν.N. Fischer, μετά από υπόδειξη εντοπίων, επανεντόπισαν την επιγραφή, εντοιχισμένη σε πρόσφατα επισκευασμένη κατοικία στο χωριό Θολάρια, καθώς παρέμεινε ανεπίχριστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατοικία αυτή ανήκε παλαιότερα στον Σταμάτη Γρίσπο, βοσκό στη Νικουριά.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στον επανεντοπισμό της επιγραφής και την ενημέρωση της Υπηρεσίας, έχει δε δρομολογήσει την αποτοίχιση, μεταφορά και έκθεσή της στην αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού.

Το τηλεφώνημα που άλλαξε τον πόλεμο στη Συρία

Στη Μάνμπιτζ, 30 χιλιόμετρα από τα τουρκοσυριακά σύνορα, κυματίζει πλεόν, έπειτα από έξι χρόνια, η συριακή σημαία. Μετά την έκκληση των κουρδικών δυνάμεων υπό τον φόβο της τουρκικής επίθεσης, τον οποίο γέννησε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συρία, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την είσοδό του στην στρατηγικής σημασίας πόλη, στο βόρειο τμήμα της χώρας. 

 Η έκκληση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της σημαντικότερης στρατιωτικής δύναμης των Κούρδων στην Συρία, έρχεται λίγες ημέρες μετά το ιστορικό τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο προκάλεσε σοκ ακόμη και στην Ουάσιγκτον. 
 Στο επίμαχο τηλεφώνημα, πριν από δύο εβδομάδες, το αναμενόμενο ήταν ο Τραμπ να προειδοποιήσει εκ νέου τον Τούρκο ομόλογό του σχετικά με τα σχέδιά του να πραγματοποιήσει επίθεση στα βόρεια σύνορα, με στόχο τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), της σημαντικότερης στρατιωτικής δύναμης των Κούρδων στην Συρία, υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι. 
 Απεναντίας, στην πορεία της συζήτησης, ο Αμερικανός πρόεδρος επαναπροσδιόρισε την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, ανακοινώνοντας ότι θα αποσύρει 2.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία και ότι θα αφήσει στην Άγκυρα την αποστολή της πλήρους εξόντωσης του Ισλαμικού Κράτους. 
 «Εάν αποσύρουμε τους στρατιώτες μας, μπορείς να καθαρίσεις το Ισλαμικό Κράτος;», φέρεται να ρώτησε ο Τραμπ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters. Αφότου ο Τούρκος πρόεδρος τον διαβεβαίωσε, ο Τραμ έδωσε άμεση εντολή στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να ξεκινήσει την επιχείρηση απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συρία. 
 «Πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν μία αναππάντεχη απόφαση. Η λέξη έκπληξη είναι πολύ αδύναμη για να περιγράψει την κατάσταση», σχολιάζει ο Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters. 
 Η απόφαση ήταν αναπάντεχη και στην Ουάσιγκτον, όπου ανώτατοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, προσπάθησαν να αλλάξουν τη γνώμη του Τραμπ. Η συνέχεια είναι γνωστή. Αφότου ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι δεν υποχωρεί, τόσο ο Μάτις όσο και ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό υπέβαλαν την παραίτησή τους. 
 Για την Τουρκία, η απόφαση του Τραμπ σημαίνει ευκαιρίες, αλλά συνάμα είναι και ρίσκο. 
 Η Άγκυρα διαμαρτύρεται επί χρόνια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος, είχαν επιλέξει την κουρδική YPG ως κύριο εταίρο τους στο μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία. 
 Η απόσυρση των ΗΠΑ δίνει την ελευθερία στον τουρκικό στρατό να ωθήσει την YPG πίσω από τη συνοριακή γραμμή των 500 χιλιομέτρων χωρίς να διακινδυνεύσει μια αντιπαράθεση με τις αμερικανικές δυνάμεις. Επίσης, βγάζει από τη λίστα μια κύρια αιτία της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών φέτος. 
 Την ίδια στιγμή ωστόσο ανοίγει μία περιοχή στη Συρία πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που ενδεχομένως ήταν έτοιμη η Τουρκία να αντιμετωπίσει, δημιουργώντας εκτός από το κουρδικό μέτωπο, και έναν νεό μέτωπο, της κυβέρνησης της Δαμασκού, η οποία δεσμεύεται να ανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της Συρίας, καθώς και των υποστηρικτών της, τη Ρωσία και το Ιράν. 
   naftemporiki.gr   

Γεωπολιτικός πόλεμος στη Συρία: Τα "μαζεύει" ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, κύρια συνιστώσα του κουρδοαραβικού συνασπισμού, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και μέχρι πρότινος σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Τουρκία απείλησε με επίθεση κατά του Μάνμπιτζ για την εκδίωξη των δυνάμεων των YPG, ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν βιάζεται.
"Στην παρούσα κατάσταση, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ακεραιότητα του συριακού εδάφους. Αυτές οι περιοχές ανήκουν στην Συρία. Οταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα έχουν φύγει από την περιοχή, δεν θα υπάρχει τίποτε για εμάς να κάνουμε εκεί...Το θέμα δεν είναι το Μάνμπιτζ...στόχος μας είναι να εξαφανίσουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις από την περιοχή. Κύριος στόχος μας είναι οι YPG να πάρουν εδώ ένα αναγκαίο μάθημα", πρόσθεσε.
Ωστόσο, σχεδόν ταυτόχρονα, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωνε ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχουν το δικαίωμα να καλούν άλλα «στοιχεία» στην πόλη Μάνμπιτζ και προειδοποιούσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες ώρες αφού ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι εισήλθε στην στρατηγικής σημασία πόλη Μάνμπιτζ και ύψωσε την συριακή σημαία στην πόλη, αφού οι YPG κάλεσαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ να προστατεύσει την πόλη από τουρκικές επιθέσεις.