Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Ρεπορτάζ «καίει» τον Γιούνκερ: Επαγγελματικά ταξίδια μέσα στη χλιδή


Σάλο έχει προκαλέσει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και τις ταξιδιωτικές του συνήθειες, καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν φαίνεται ότι επέλεξε τη μίσθωση ιδιωτικού τζετ για το 50% των μετακινήσεών του κατά τη διάρκεια του 2018.
Η Daily Mail «έφερε» στο φως επίσημα στοιχεία που «καίνε» τον πρόεδρο της Κομισιόν, σύμφωνα με τους κανόνες της οποίας τα ιδιωτικά τζετ πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι αδύνατον να βρεθούν κατάλληλες εμπορικές πτήσεις, τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.
Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει χρησιμοποιήσει ιδιωτικά αεροσκάφη για 21 από τα 43 επίσημα ταξίδια του μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου, χρεώνοντας γι’ αυτά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το ταμείο της Επιτροπής, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Μετά τη μεγάλη αυτή αποκάλυψη, πολλοί Βρετανοί ζητούν τη διερεύνηση της φερόμενης ως «υπερβολικής» χρήσης ιδιωτικών πτήσεων που χρηματοδοτούνται από φορολογούμενους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μόνο το κόστος ενός ιδιωτικού τζετ για ένα ταξίδι μετ' επιστροφής στην Τυνησία κόστισε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους 36.523 ευρώ!

Πηγή: Daily Mail
Η Κομισιόν δεν έδωσε στην εφημερίδα τον αναλυτικό λογαριασμό, ωστόσο επιβεβαίωσε πως ο Γιούνκερ πέταξε με αντιπροσωπεία 13 ανθρώπων και ότι το κόστος μετακίνησης ήταν κατά μέσο όρο 2.611 ευρώ ανά άτομο.
Στο συγκεκριμέμνο ταξίδι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε και συζήτησε με αξιωματούχους της Τυνησίας σχετικά με ένα πρότζεκτ συνεργασίας μεταξύ της βορειοαφρικανικής χώρας και της ΕΕ. Μάλιστα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ζητήσει περίπου 600 ευρώ για τα έξοδα μιας διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο και τα ημερήσια έξοδά του.
Το κόστος άλλου ιδιωτικού αεροπλάνου για την επίσκεψή του τον Νοέμβριο στο Ελσίνκι, όπου δείπνησε με ηγέτες του κόσμου πριν από τη συμμετοχή του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, άγγιξε τις 25.946 ευρώ.
Ξανά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τον αναλυτικό λογαριασμό, αλλά επιβεβαίωσε πως ο Γιούνκερ ταξίδεψε με αντιπροσωπεία 11 ατόμων και ότι τα ατομικά έξοδα ταξιδιού ανέρχονταν σε 2.100 ευρώ ανά άτομο.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, το πιο ακριβό ταξίδι του Γιούνκερ με ιδιωτικό τζετ ήταν ηεπίσκεψη του στη Μαδρίτη, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ισπανίας, Φελίπε.
Το κόστος ανά άτομο ανήλθε στα 7.458 ευρώ, αλλά το συνολικό κόστος δεν έχει αποκαλυφθεί.
Επιπλέον, χρησιμοποίησε έξι φορές ιδιωτικό αεροσκάφος για να παραβρεθεί σε εκδηλώσεις στη γειτονική Γερμανία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στις Βρυξέλλες και συνδέεται μαζί τους με τακτικά δρομολόγια αεροπορικών εταιρειών!

Σταθερές οι αφίξεις με βάρκες στα νησιά



Τελευταίες ημέρες του χρόνου, χαμηλές θερμοκρασίες, και όμως οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Ελλάδα τόσο από τα νησιά όσο και από τον Εβρο συνεχίζονται. Προχθές, κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο πλοία από την Τουρκία έφτασαν στα ελληνικά νησιά. Το πρώτο, στο οποίο επέβαιναν 75 άτομα, έφτασε στο Φαρμακονήσι. Πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από τις Αρχές στη Λέρο όπου υπάρχει Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), προκειμένου να προχωρήσει η καταγραφή τους. Λίγες ώρες αργότερα, στις 7.30, ακόμα ένα σκάφος εντοπίστηκε από τον Frontex στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της Λέσβου.
Επέβαιναν 36 άτομα. Στο λιμάνι της Αγίας Ερμιόνης στη Χίο, μόλις την προηγούμενη νύχτα (29 προς 30 Δεκεμβρίου), έφτασε πλοιάριο με 19 επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι 6 παιδιά.
«Οι μεταναστευτικές ροές μπορεί να έχουν μειωθεί εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, αλλά δεν έχουν σταματήσει. Τον Δεκέμβριο στη Σάμο έφτασαν 1.080 άτομα και μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 1.200», τονίζει ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος. Στο ΚΥΤ της Σάμου (ή αλλιώς hotspot) στο Βαθύ παραμένουν ακόμα 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σε σκηνές, εφόσον η χωρητικότητα της δομής δεν ξεπερνά τα 650 άτομα.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει δεσμευτεί ότι το ΚΥΤ στη Σάμο θα κλείσει έως τις 15 Φεβρουαρίου και ο πληθυσμός που φιλοξενείται θα μεταφερθεί σε νέα δομή που... πρόκειται να δημιουργηθεί. Ωστόσο, ανεπισήμως, πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε κίνηση λόγω των αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία. Στο μεταξύ, στη Μόρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο ΚΥΤ στη Λέσβο βρίσκονται 4.977 άτομα, ενώ η χωρητικότητα της δομής είναι για 3.100. Στη ΒΙΑΛ, το ΚΥΤ στη Χίο, παραμένουν μόλις 200 άτομα περισσότερα από την επίσημη χωρητικότητα της δομής, δηλαδή 1.233 άτομα. Συνολικά το 2018 (έως τις 23 Δεκεμβρίου) έφτασαν στα ελληνικά νησιά 31.867 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία. Οι μεταναστευτικές ροές δεν σταμάτησαν μετά το καλοκαίρι: τον Σεπτέμβριο έφτασαν 3.960 άτομα, τον Οκτώβριο 4.073, τον Νοέμβριο 2075 και τον Δεκέμβριο 2.300.
Παράλληλα, πάνω από 20.000 άτομα έχουν μεταφερθεί στο ίδιο χρονικό διάστημα από τα νησιά στην ενδοχώρα σε διάφορες δομές, όπου έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Λόγω της προεκλογικής περιόδου το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αντιμετωπίζει μεγάλη απροθυμία από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δημιουργία νέων δομών. Ταυτόχρονα και στον Εβρο οι ροές το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζονται επίσης αυξημένες, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, γεγονός που κρατά τη στάθμη του ποταμού χαμηλά.

Από τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς παγκοσμίως η Ελλάδα

Από τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς παγκοσμίως έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Wirtschafts-und Sozialwissenschaftliches Institut (WSI), που επικαλείται το World Economic Forum (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) σε άρθρο του με τίτλο «These countries have the highest minimum wages».
Όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το ωρομίσθιο στην Αυστραλία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή, ισοδυναμεί με 9,47 ευρώ αγοραστικής δύναμης, όντας εξαπλάσιο της Ρωσίας που αξίζει μόλις 1,64 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα (με 4 ευρώ ωρομίσθιο), η Βραζιλία (με λιγότερα από 2 ευρώ) και η Αργεντινή (4,1 ευρώ) βρίσκονται στις τέσσερις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, μαζί με τη Ρωσία. 
Η στήριξη των χαμηλά αμειβομένων εργαζομένων αποτελεί βασικό στόχο για τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έχει επιδεινώσει τις κοινωνικές ανισότητες σε πολλές χώρες, τονίζει το δημοσίευμα.
Στην Ευρώπη κορυφώνονται οι συζητήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού με την Ελλάδα να ξεκινάει συζητήσεις για το ύψος της αύξησης του, στις αρχές του 2019, τη στιγμή που η ισπανική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και 40 χρόνια καθώς θα φτάσει το 22%.
Από την άλλη στη Γαλλία, υπό την πίεση των «κίτρινων γιλέκων» ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως θα αυξηθεί επίσης ο κατώτατος μισθός.
Την ίδια στιγμή στην Αυστραλία που βρίσκεται στη κορυφή της κατάταξης υπάρχει ένταση μεταξύ της Επιτροπής Δίκαιης Εργασίας, η οποία καθορίζει τον κατώτατο μισθό, και των συνδικάτων που θέλουν περισσότερα.

Οι ακαδημαϊκές μελέτες είναι ανάμικτες, αμφισβητώντας ιδέες που έχουν διατυπωθεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα ότι τα όρια κατώτατων αμοιβών οδηγούν σε περικοπές θέσεων εργασίας και λιγότερες ώρες που προσφέρονται στους εργαζομένους, ενώ παράλληλα βλάπτουν τις μικρές επιχειρήσεις και ωθούν προς τα πάνω τις τιμές.
«Πριν από τριάντα χρόνια, οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους σε έρευνες ότι οι κατώτατοι μισθοί είχαν σαφώς αρνητικές επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας. Αυτό δεν είναι πλέον αλήθεια σήμερα», δήλωσε ο Arindrajit Dube, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.
«Το βάρος των στοιχείων μέχρι σήμερα δείχνει ότι οι επιπτώσεις στην απασχόληση από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού στις ΗΠΑ ήταν πολύ μικρές. Πολύ μικρότερες από τις μισθολογικές αυξήσεις», συνέχισε.
Στην πραγματικότητα, πολλοί εργαζόμενοι με την ελάχιστη αμοιβή σε ανεπτυγμένες χώρες εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών, όπου μπορεί να είναι ευκολότερο να μεταβιβαστούν οι αυξήσεις των μισθών στους πελάτες μέσω υψηλότερων τιμών.
Παράλληλα, καταλήγει το άρθρο, ορισμένες εταιρείες δεν φοβούνται να πληρώνουν περισσότερα, επειδή μειώνουν τις αλλαγές προσωπικού, μειώνοντας τις δαπάνες για προσλήψεις και κατάρτιση.

Φόβος είναι το μήνυμα της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων για το 2019

Εκτεταμένους αλλά και στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους σε περισσότερους από 100.000 φορολογούμενους προγραμματίζει για το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής. 

Το εύρος των ελεγχόμενων καλύπτει όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και όλα τα ύψη του τζίρου, με όλους τους φορολογούμενους να είναι υποψήφιοι προς έλεγχο είτε δηλώνουν μικρά, μεσαία ή υψηλά εισοδήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζονται εκατοντάδες έλεγχοι από το Κέντρο Ελέγχουν Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) την ΔΟΥ Ανωνύμων εταιρειών(ΦΑΕ), τις κατά τόπους ΔΟΥ.
Επίσης θα πραγματοποιηθούν περισσότεροι από 70.000 επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι, σε καταστήματα και άλλες δραστηριότητες για τον έλεγχο έκδοσης αποδείξεων. Ακόμη:
  • Θα ελεγχθούν οι τραπεζικές καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, φορολογουμένων με «ύποπτη» δραστηριότητα και με δυσαρμονία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων ή τόκους.
  • Θα πραγματοποιούν χιλιάδες έλεγχοι που έχουν ζητηθεί από τις εισαγγελικές αρχές.
  • Θα ελεγχθούν τουλάχιστον 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων και γενικά η τήρηση της νομοθεσίας στη φορολογία κεφαλαίου.
  • Θα πραγματοποιηθούν περίπου 1.000 έλεγχοι σε ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω των πλατφορμών του διαμοιρασμού (π.χ. Airbnb) με βάση στοιχεία που αντλούνται από διαδικτυακές πλατφόρμες.
  • Θα πραγματοποιηθούν πάνω από 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών.
  • Θα πραγματοποιηθούν επιτόπιοι έλεγχοι από την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχήςελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων.
  • Θα ελεγχθούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες.
  • Θα ελεγχθούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικούως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Κορυφαία προτεραιότητα ο ΦΠΑ

Ταυτόχρονα όπως έχει αποκαλύψει το Σin, κορυφαία προτεραιότητα για το 2019, θα είναι η απόδοση του ΦΠΑ, καθώς διαπιστώνονται τεράστιες απώλειες, σε σχέση με τον καταγραφόμενο τζίρο στην οικονομία.
Πρόκειται για το αποκαλούμενο «έλλειμμα στον ΦΠΑ» ή «VAT GAP»,  το οποίο φέρει την Ελλάδα στην δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σε αναλογικές απώλειες.
Το έλλειμμα στον ΦΠΑ υπολογίζεται επί της αξίας των συναλλαγών και του χρήματος που διακινείται και του ΦΠΑ που αναλογεί και εκείνου που βεβαιώνεται και εισπράττεται.
Στην Ελλάδα, όλα τα χρόνια κινείται σε υψηλά επίπεδα η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ και συγκεκριμένα το 2012 χάθηκαν 5,8 δις. ευρώ, το 2013 αυξήθηκε σε 6,2 δισ. ευρώ, το 2014 οι απώλειες μειώθηκαν σε 4,6 δισ. ευρώ, το 2015 σε 5,4 δισ. ευρώ, και το 2016 σε 5,8 δισ. ευρώ. Συνολικά στην πενταετία 2012-2106 σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν εκτιμάται ότι έχουν χαθεί 27,8 δις ευρώ.

Μεγάλες αλλαγές σε κινητά, σταθερά και Ίντερνετ - Τι ισχύει από σήμερα

Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα, 1 Ιανουαρίου, το τρίτο στάδιο των ρυθμίσεων για κινητά, σταθερά και ίντερνετ, που προβλέπεται στον Κανονισμό Γενικών Αδειών της ΕΕΤΤ.


Με αυτό ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των συνδρομητών σε τηλεφωνία και Διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, με το τρίτο στάδιο, επιβάλλονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:
Αυτόματη διακοπή παροχής υπηρεσιών για αποφυγή υπερχρεώσεων
Κατά τη σύναψη της σύμβασης και προς αποφυγή υπερχρεώσεων, οι συνδρομητές θα μπορούν να επιλέγουν δυνατότητα αυτόματης διακοπής της υπηρεσίας κάθε φορά που ο λογαριασμός θα υπερβαίνει συγκεκριμένο ανώτατο όριο.
Οι καταναλωτές θα έχουν τουλάχιστον τρεις επιλογές. Μία εξ αυτές προβλέπει πως η υπηρεσία θα διακόπτεται εάν η χρέωση ξεπεράσει τα 150 ευρώ σε μηνιαίο κύκλο τιμολόγησης ή τα 300 ευρώ σε διμηνιαίο κύκλο.
Ανώτατο ύψος τέλους πρόωρης διακοπής σύμβασης ορισμένου χρόνου
Καθορίζεται επακριβώς ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται το ανώτατο ύψος του τέλους για τη διακοπή σύμβασης ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της.
Σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της, το τέλος διακοπής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο ακόλουθα ποσά (Α και Β):
Ποσό Α
Το συνολικό ποσό που θα προκύπτει από το άθροισμα των ακόλουθων:
- Το σύνολο της έκπτωσης επί του μηνιαίου παγίου μέχρι τη στιγμή της διακοπής
- Το εναπομείναν ποσό απόσβεσης για τυχόν επιδότηση συσκευής, εξοπλισμού ή κατασκευής γραμμής
Επισημαίνεται ότι, εάν ο συνδρομητής καταγγείλει τη σύμβαση οποιαδήποτε στιγμή πριν παρέλθει διάστημα 2 μηνών από την έναρξή της, θα οφείλει να καταβάλει:
- Τα πάγια 2 μηνών
- Την έκπτωση 2 μηνών και το εναπομείναν, πέραν των 2 μηνών, ποσό απόσβεσης για τυχόν επιδότηση συσκευής, εξοπλισμού ή κατασκευής γραμμής
Ποσό Β
Το συνολικό ποσό που θα προκύπτει από το άθροισμα των ακόλουθων:
Το 1/3 του συνόλου των μηνιαίων παγίων για το διάστημα από την ημερομηνία διακοπής μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της σύμβασης ορισμένου χρόνου
Το ποσό απόσβεσης για τυχόν επιδότηση συσκευής, τερματικού εξοπλισμού ή κατασκευής γραμμής, το οποίο αντιστοιχεί στα 2/3 του εναπομείναντος διαστήματος από την ημερομηνία διακοπής μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της σύμβασης
Επισημαίνεται ότι, στην πρώτη σελίδα της σύμβασης ορισμένου χρόνου θα πρέπει να αναγράφεται το τέλος πρόωρης διακοπής που θα οφείλει, κατά περίπτωση και για κάθε μήνα διακοπής, να καταβάλει ο συνδρομητής
Παραδείγματα
Συνδρομητής συνάπτει σύμβαση διάρκειας 24 μηνών, με αρχική τιμή μηνιαίου παγίου 40 ευρώ και έκπτωση 10 ευρώ (δηλαδή τελική τιμή 30 ευρώ), καθώς και επιδότηση 96 ευρώ για την αγορά συσκευής. Η επιδότηση της συσκευής αποσβένεται κατά 4 ευρώ/μήνα.
Περίπτωση 1
Ο συνδρομητής αποφασίζει να διακόψει τη σύμβαση στο τέλος του 15ου μήνα, δηλαδή 9 μήνες πριν τη λήξη της. Το ποσό Α ανέρχεται στα 186 ευρώ (δηλαδή η συνολική έκπτωση που αντιστοιχεί στους 15 μήνες, συν το εναπομείναν ποσό για την απόσβεση επιδότησης έως τη λήξη της σύμβασης). Το ποσό Β ανέρχεται στα 114 ευρώ (το 1/3 των υπολειπόμενων παγίων, συν το ποσό απόσβεσης επιδότησης για τα 2/3 του εναπομείναντος διαστήματος των 9 μηνών). Συνεπώς, δεδομένου ότι το ποσό Β είναι το μικρότερο, το τέλος διακοπής σύμβασης με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο συνδρομητής δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 114 ευρώ
Περίπτωση 2
Ο συνδρομητής αποφασίζει να διακόψει τη σύμβαση κατά τον πρώτο μήνα της σύμβασης. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να καταβάλει στον πάροχο συνολικό ποσό 168 ευρώ, δηλαδή τα πάγια και την έκπτωση που αντιστοιχούν σε 2 μήνες, συν το εναπομείναν -πέραν των 2 μηνών- ποσό για την απόσβεση επιδότησης.

Απρόσκοπτη πρόσβαση στους συμβατικούς όρους και στους τιμοκαταλόγους
Οι πάροχοι θα πρέπει να διασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση των συνδρομητών σε πληροφορίες σχετικά με τους ισχύοντες όρους της σύμβασης και τον τιμοκατάλογο υπηρεσιών, καθώς και τις εκάστοτε τροποποιήσεις.
Οι παραπάνω πληροφορίες θα πρέπει να παραμένουν αναρτημένες στον διαδικτυακό τόπο του παρόχου έως και δύο έτη μετά την κατάργησή τους, με αναφορά στο χρονικό διάστημα για το οποίο ήταν σε ισχύ.