Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Στα πρόθυρα πτώχευσης εκατοντάδες τουρκικές εταιρείες

Μπορεί η τουρκική οικονομία να έχει ξεπεράσει το απόγειο της κρίσης της λίρας, η οποία είχε φτάσει στο σημείο να υποχωρεί κατά 50% έναντι του δολαρίου στα μέσα Αυγούστου, με την οικονομία να προσαρμόζεται με ταχύ ρυθμό, ωστόσο η οικονομική προσαρμογή έχει υψηλό τίμημα. Με την τουρκική οικονομία να βιώνει πολύ μεγάλη επιβράδυνση από τον ρυθμό 7,4% με τον οποίο είχε αναπτυχθεί το 2017, πολλαπλασιάζονται οι τουρκικές εταιρείες που ζητούν προστασία από τους πιστωτές τους καθώς προσπαθούν να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Οι τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες βρίσκονται σε συμπληγάδες καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας πλήττει την κερδοφορία τους, ενώ η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού αυξάνουν κατά πολύ το κόστος εξυπηρέτησης δανείων σε δολάριο. Ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου είχε δηλώσει προ ημερών πως ο αριθμός των εταιρειών που έχουν ζητήσει δικαστική προστασία από τους πιστωτές τους έχει ανέλθει σε 846.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούν πως ο πραγματικός αριθμός των εταιρειών που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με την εξυπηρέτηση των δανείων τους είναι σημαντικά υψηλότερος από τον αριθμό που ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου.
Προβληματικές
Σύμφωνα με τους Financial Times, μεταξύ των προβληματικών εταιρειών συγκαταλέγονται γνωστές εταιρείες από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, του κατασκευαστικού τομέα, της μεταποίησης, αλλά και του ενεργειακού κλάδου.
«Κάθε ημέρα υπάρχει μια νέα εταιρεία που μπαίνει στον κατάλογο με αυτές που έχουν ζητήσει προστασία έναντι των πιστωτών τους», είπε πρόσφατα ο Τουντζάι Οζιλάν, πρόεδρος της Tusiad, της τουρκικής ένωσης βιομηχανιών και επιχειρήσεων που εκπροσωπεί 4.500 εταιρείες. «Αν αρχίσουν να χρεοκοπούν οι εταιρείες, θα επιδεινωθεί η κατάσταση. Οι μικρές επιχειρήσεις, οι έμποροι και ολόκληρη η οικονομία θα επηρεαστούν. Η ανεργία θα αυξηθεί. Η χαμηλότερη μικρότερη ζήτηση θα κάνει δύσκολη τη ζωή για τις εταιρείες. Οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγαλύτερα προβλήματα στους ισολογισμούς τους και θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητά τους να χορηγούν πιστώσεις», τόνισε ο Τουντζάι, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η τουρκική κυβέρνηση είχε αλλάξει τον περασμένο Φεβρουάριο τη νομοθεσία για χορήγηση προστασίας από τους πιστωτές. Η νέα διαδικασία προβλέπει πως εταιρείες που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματορροών θα μπορούν να καταρτίζουν νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δανείων που έχουν λάβει, συχνά με χαμηλότερο καταβαλλόμενο ποσό και σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο από αυτή που προέβλεπε αρχικά το δάνειο. Τη διαδικασία επιβλέπουν επίτροποι διορισμένοι από τα δικαστήρια. Αν εγκρίνουν τα δικαστήρια το προτεινόμενο από τις εταιρείες νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των χρεών τους, τότε παραχωρείται στις εταιρείες μια αρχική περίοδος τριών μηνών κατά την οποία είναι προστατευμένες από τις απαιτήσεις των πιστωτών τους.
Βυθίζονται...
Η χρονική περίοδος ενδέχεται να παραταθεί μέχρι και τα δύο έτη, επιτρέποντας στις εταιρείες που καλύπτονται να αποφύγουν να κηρύξουν πτώχευση. Ιδιοκτήτης εταιρείας, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που προμηθεύει υλικά οικοδομών σε εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου εξηγεί στους FT ότι η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας κατά σχεδόν 30% από την αρχή του 2018 έχει συνδυαστεί με τη συρρίκνωση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο, με αποτέλεσμα η εταιρεία του να έχει φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας. «Χρησιμοποιήσαμε όλο μας το κεφάλαιο και ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε τα προβλήματά μας... Βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά».
Αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τα χρέη της εταιρείας, ύψους εκατομμυρίων λιρών, ο Τούρκος επιχειρηματίας κατέθεσε, τον περασμένο μήνα, αίτηση προστασίας από τους πιστωτές ενώ έχει αναγκαστεί να απολύσει 150 υπαλλήλους. Τώρα ελπίζει πως αν κερδίσει χρονική παράταση από το δικαστήριο θα καταφέρει να σώσει την εταιρεία πουλώντας περιουσιακά της στοιχεία ώστε να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

NOVARTIS: Πώς έχασε την «κουκούλα» ο προστατευόμενος μάρτυρας

Μια κατάθεση στις ελληνικές αρχές και στο FBI στη Βιέννη στις αρχές Δεκεμβρίου και η «ύποπτη» μεταφορά της οικοσκευής στο εξωτερικό, οδήγησαν στη σύλληψη του καθηγητή Υγείας και πρώην συμβούλου των υπουργών Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, επιταχύνοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

Ο συλληφθείς είναι ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης,  οποίος συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την πολιτικό στον χώρο του φαρμάκου και θεωρείται από πολλούς, το«βαθύ λαρύγγι» της υπόθεσης.
Μέχρι το πρωί της 31ης Δεκεμβρίου ήταν «προστατευόμενος μάρτυρας» της υπόθεσηςNovartis και συγκεκριμένα, ένας από τα τρία πρόσωπα, που φέρουν τον χαρακτηρισμό αυτόν.  Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, εξασφαλίζουν οι ίδιοι ασυλία, εάν συνεργαστούν με τις αρχές και ομολογήσουν όσα γνωρίζουν για μία υπόθεση, χωρίς όμως να αποκρύψουν τίποτα.
Στο σημείο αυτό την «πάτησε» ο κ. Μανιαδάκης. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, από τον φάκελο της υπόθεσης Novartis, προέκυψαν στοιχεία, τα οποία έπρεπε κατά 100% να τα γνώριζε ο προστατευόμενος μάρτυρας, αλλά δεν τα είχε αναφέρει στις καταθέσεις του.
Στο πλαίσιο αυτό οι αρχές, τον κάλεσαν για νέα κατάθεση. Επειδή όμως για την υπόθεση ενδιαφέρονται τα μέγιστα και οι Αμερικανοί, η νέα κατάθεση έγινε στη Βιέννη, στις αρχές Δεκεμβρίου και ήταν κοινή, σε άνδρες του FBI και των ελληνικών εισαγγελικών αρχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε δώσει και άλλες καταθέσεις και στις ελληνικές αρχές και στοFBI, με ψευδώνυμο, όπως και οι άλλοι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες.
Μάλιστα οι «Ομοσπονδιακοί» των ΗΠΑ τον θεωρούν ως πρόσωπο με υψηλή εμπλοκή στην υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες και στη συνάντηση αυτή, ο καθηγητής Υγείας και σύμβουλοςτων πρώην υπουργών Υγείας, δήλωσε ότι αγνοούσε τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι αρχές και τα οποία προέκυψαν από άλλες καταθέσεις και μελέτη των φακέλων της δικογραφίας.
Για να διατηρήσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, όφειλε να μιλήσει και να δώσει διευκρινίσεις για τα νεότερα στοιχεία. Όμως, δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα οι αρχές να θεωρούν ότι έπρεπε να μιλήσει και για τα στοιχεία τα οποία είναι βέβαιες ότι γνώριζε λόγω του βαθμού εμπλοκής του στην υπόθεση, αλλά ο ίδιος τα αρνούνταν.
Κατόπιν αυτών, ήταν βέβαιο ότι θα έχανε την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ εκτυλίχτηκαν γεγονότα στο παρασκήνιο. Με βάση την εξέλιξη στη δικογραφία, οι αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία απώλειας της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα και παράλληλα προετοίμαζαν την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του, για παθητική δωροδοκία.
Ταυτόχρονα, ο μάρτυρας τέθηκε υπό αυστηρότερη παρακολούθηση και οι άνδρες της ασφάλειας διαπίστωσαν που υπάρχουν κινήσεις μετακόμισης. Στη συνέχεια πληροφορήθηκαν ότι ο τόπος της μετακόμισης ήταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ισπανία και θα έφευγε όλη η οικογένεια.
Το στοιχείο αυτό θεωρήθηκε ιδιαίτερα ύποπτο και ενημέρωσαν τους ανωτέρους τους, για τις κινήσεις του. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την αποτροπή της... μετακόμισης, η οποία θεωρήθηκε, ότι θα ήταν φυγή και θα είχαμε μια νέα"υπόθεση Χριστοφοράκου".
Οι αρχές εκτίμησαν ότι, μετά την κατάθεση στη Βιέννη, ο μάρτυρας κατάλαβε ότι θα έχανε το πλεονέκτημα και την ασυλία του  «προστατευόμενου». Συνδύασαν έτσι και τις κινήσεις για τη μεταφορά της οικοσκευής στο εξωτερικό, οπότε δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις, οι οποίες κατέληξαν στην σύλληψή του στο αεροδρόμιολίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος με προορισμό τη Μαδρίτη.
Εκεί τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει, ότι του αφαιρείται το διαβατήριο και ότι του ασκήθηκε δίωξη, για παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50, κατηγορίες που εφόσον αποδειχτούν, επιφέρουν πολυετείς ποινές κάθειρξης. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να τους ασκήσουν και νέα δίωξη για ενεργητική δωροδοκία.

Η Ευρώπη των λαών. Να την χαιρόμαστε. Δικαστήριο διέταξε έξωση τα ξημερώματα για να αποφύγει... γείτονες και δημοσιογράφους

Δικαστίνα της Μαδρίτης όρισε «μη εργάσιμη ώρα» για να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6.30 (7.30, ώρα Ελλάδας) η έξωση μίας 65χρονης από το διαμέρισμα, που επί 20 χρόνια νοικιάζει και όπου διαμένει με τις δύο κόρες της στο μαδριλένικο προάστιο του Λαβαπιές, καθώς οι προηγούμενες τρεις απόπειρες είχαν προσκρούσει στο «τείχος προστασίας» που είχαν ορθώσει οι γείτονες και την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων και του Τύπου.



Η Χοσέφα Σαντιάγο αγωνίζεται από τον περασμένο Ιούλιο να κρατήσει το διαμέρισμά της, μαζί με άλλους γείτονές της που απειλούνται μετά την αγορά του κτιρίου τους από την εταιρεία real estate Proindivisos SL, που έχει στόχο να τερματίσει τα παλαιά συμβόλαια, να ανακαινίσει τα διαμερίσματα προκειμένου να τα μετενοικιάσει σε τιμές 300% μεγαλύτερες από τα σημερινά ενοίκια.
Όπως τόνισε η ίδια, αφότου η εταιρεία αγόρασε το κτίριο, στάλθηκαν ειδοποιητήρια στην ίδια και τους άλλους ενοικιαστές ότι πρόκειται να ανανεωθούν τα συμβόλαια, και φυσικά να αναπροσαρμοσθούν τα ενοίκια.
Παρά τις διαπραγματεύσεις, η εταιρεία «δέχθηκε» να κρατήσει η Σαντιάγο το διαμέρισμά της μόνον εάν από 400 ευρώ που πληρώνει σήμερα το ενοίκιο, δεχθεί να καταβάλλει νέο μίσθωμα ύψους 1.400 ευρώ!
Η ίδια προσέφυγε στις υπηρεσίες της δημαρχίας και των αρμοδίων υπουργείων για την προστασία της Κοινωνικής Κατοικίας, χωρίς να κατορθώσει να επιτύχει μία αναίρεση της εκτέλεσης τηςέξωσης.
Την τελευταία φορά που οι κλητήρες είχαν φθάσει έξω από την κατοικία της «Πέπι» Σαντιάγο για να εκτελέσουν την έξωση, στις 28 Σεπτεμβρίου, δεκάδες γείτονες, μέλη οργανώσεων και συλλογικοτήτων κατά των εξώσεων είχαν συγκεντρωθεί και παρεμπόδισαν τα συνεργεία.
Μαζί τους είχαν βρεθεί και πολυάριθμα τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι, ένεκα του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει προκληθεί από την πάλη ενάντια στις εξώσεις των κατοίκων του Λαβαπιές, ενός προαστίου που έχει καταστεί σύμβολο της οικοδομικής εκμετάλλευσης και της «φούσκας των ακινήτων» στη Μαδρίτη.
Μολαταύτα, η δικαστής για να αποφευχθεί η κινητοποίηση των κατοίκων για τέταρτη φορά, διέταξε την εκτέλεση της έξωσης σε ώρα εκτός λειτουργίας των υπηρεσιών, θέλοντας να «πιάσει στον ύπνο» την ένοικο και τους υπερασπιστές της, καταγγέλλουν οι οργανώσεις Bloques en Lucha (Αγωνιζόμενες Γειτονιές) και Sindicato de Inquilin@s de Madrid (Συνδικάτο Ενοικιαστών-ριών Μαδρίτης), που ωστόσο κάλεσαν τα μέλη τους σε επιφυλακή από τις 05.00 το πρωί έξω από το κτίριο.
Στη νέα διαταγή έξωσης, η δικαστής ορίζει πως «προκειμένου να πραγματωθεί όσον το δυνατόν νωρίτερα η έξωση», οι κλητήρες οφείλουν να «προσφύγουν στις υπηρεσίες ενός κλειδαρά» και στη «βοήθεια των οργάνων της τάξης, περιλαμβανομένων και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, καθώς σε τρεις περιπτώσεις χρειάσθηκε να αναβληθεί η επιχείρηση για λόγους ανεξάρτητους από την δικαστική διαδικασία».
Η συνήγορος της Σαντιάγο υπενθύμισε πως έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο έγγραφα της Επιτροπής Οικονομικών Κοινωνικών και Πολιτισμικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τα οποία επιτάσσουν, ή τη διακοπή της έξωσης, ή να μεριμνήσουν οι δημόσιες αρχές να εξασφαλίσουν τόπο διαμονής στη Σαντιάγο ώστε να «αποφευχθούν πιθανές βλάβες στην οικογένειά της ένεκα της παραβίασης του δικαιώματός της στην κατοικία».
Η δημαρχία της Μαδρίτης επιχείρησε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών, αφενός για να σταματήσει η έξωση κι αφετέρου διαβιβάζοντας στο δικαστήριο τα έγγραφα του ΟΗΕ, ενώ χθες το δημοτικό συμβούλιο είχεέκτακτη συνεδρίαση για να εξετασθεί το κοινωνικό πρόβλημα με την απότομη άνοδο των ενοικίων, προτείνοντας διαμεσολάβηση για λελογισμένη «αύξηση, που να εμπεριέχεται στο συμβόλαιο, αλλά με ύψος προσιτό» στον ενοικιαστή.
Όπως τονίζουν πηγές της δημαρχίας της Μαδρίτης, δεν υπάρχουν προβλέψεις για τη δημόσια κατοικία, ούτε και επαρκείς παράμετροι για την προάσπιση των λαϊκών ενοικίων. Οι ίδιες όμως τονίζουν πως η δημοτική αρχή θα στέκεται δίπλα στους ενοικιαστές.
Από την πλευρά του το Συνδικάτο Ενοικιαστων-τριών καταγγέλλει πως η Δημόσια Υπηρεσία Κοινωνικής Κατοικίας διαθέτει από πολλών ετών 500 άδειες κατοικίες χωρίς να τις διαθέτει στις περίπου 3.700 οικογένειες που απαριθμούνται στους καταλόγους φυσικών προσώπων με έκτακτες ανάγκες, που συγκροτεί αυτή η ίδια η δημόσια υπηρεσία.