Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Παυσίπονα - Πόσο αθώα είναι;



Nίκη Ψάλτη


Aνησυχία προκάλεσαν πρόσφατα δύο ειδήσεις για τα παυσίπονα – την ευρύτερα χρησιμοποιούμενη κατηγορία φαρμάκων. Η πρώτη είδηση αναφερόταν στο συνδυασμό παρακεταμόλης και καφεΐνης -μιας διαδεδομένης μορφής αναλγητικού -, που μάλλον ενέχει κινδύνους για το ήπαρ, ενώ η δεύτερη έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διάρκεια λήψης της νιμεσουλίδης, ενός από τα πιο δημοφιλή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. 
Τα νέα αυτά μας θύμισαν κάτι που τείνουμε να ξεχνάμε όσον αφορά τα αναλγητικά που βρίσκονται στο φαρμακείο κάθε σπιτιού: τα παυσίπονα είναι φάρμακα με επιθυμητές δράσεις, αλλά και ανεπιθύμητες ενέργειες, μερικές από τις οποίες είναι σοβαρές. Διαβάστε λοιπόν τι ισχύει σχετικά με τις πρόσφατες ειδήσεις για τα αναλγητικά, πώς να επιλέγετε το κατάλληλο παυσίπονο για την αντιμετώπιση του πόνου που σας ταλαιπωρεί (πονοκέφαλος, πονόδοντος κλπ.), αλλά και τι να προσέξετε αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας (αναιμία, υπέρταση κλπ.).

Όλα τα παυσίπονα με μια ματιά

Τα παυσίπονα με παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη στις ΗΠΑ) και τα αντιφλεγμονώδη (μη στεροειδή) είναι οι κύριες κατηγορίες αναλγητικών που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο χωρίς συνταγή γιατρού.
1. Η παρακεταμόλη
– Η παρακεταμόλη έχει παυσίπονη και αντιπυρετική δράση, ενώ δεν έχει αντιφλεγμονώδη δράση (δηλαδή δεν καταπολεμά τις φλεγμονές). Δρα μέσα σε 30-45΄ και ανακουφίζει τον πόνο για 6-8 ώρες.
– Η παρακεταμόλη θεωρείται ήπιο παυσίπονο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθώα. Όταν λαμβάνεται σε μεγάλη δόση (πάνω από 3 χάπια την ημέρα) για περισσότερες από δύο εβδομάδες, μπορεί να προκαλέσει ηπατικά προβλήματα (στη Μεγάλη Βρετανία η κατάχρηση παρακεταμόλης σχετίζεται με περίπου εκατό θανάτους ή μεταμοσχεύσεις ήπατος το χρόνο).


Εμπορικές ονομασίες Depon, panadol, apotel κ.ά.


2. Τα αντιφλεγμονώδη
– Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ασπιρίνη-ακετυλοσαλικυλικο οξύ, νιμεσουλίδη, μεφαιναμικό οξύ, ιβουπροφένη κλπ.) έχουν παυσίπονη, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τα περισσότερα αντιφλεγμονώδη δρουν μέσα σε μισή ώρα από τη λήψη τους και ανακουφίζουν από τον πόνο για 6-8 ώρες, αν και ορισμένα (π.χ. η τενοξικάμη) έχουν 24ωρη δράση. Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν είναι επιθυμητό ένα παυσίπονο να έχει παρατεταμένη δράση, γιατί αυξάνεται και ο κίνδυνος των παρενεργειών του.
– Τα αντιφλεγμονώδη είναι πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα (γαστρίτιδα, έλκος, ακόμη και διάτρηση του στομάχου). Με άλλα λόγια, για να τα πάρει κανείς, χρειάζεται «γερό» στομάχι. Επίσης, μπορούν να βλάψουν το ήπαρ, τα νεφρά και το αίμα (π.χ. καταστροφή των λευκών αιμοσφαιρίων), όταν η λήψη τους είναι παρατεταμένη (άνω των 15 ημερών).

Eμπορικές ονομασίες: Ασπιρίνη, salospir, egicalm, ponstan, gadil, mesulid, biofenac, feldene, voltaren, naprosyn, nurofen, advil, brufen, xefo κ.ά.


3. Τα «νέας γενιάς» αντιφλεγμονώδη
– Στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ανήκει και η «νέα γενιά» των εκλεκτικών αναστολέων της COX2, που κυκλοφορούν τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα νεότερα αυτά αντιφλεγμονώδη θεωρούνται σχετικά πιο ασφαλή για το στομάχι (προκαλούν γαστρικό ερεθισμό σε ποσοστό 7-8%, εν αντιθέσει π.χ. με την ασπιρίνη, που μπορεί να προκαλέσει γαστρικό ερεθισμό σε ποσοστό 20%). Από την άλλη μεριά, όμως, σχετίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων (της τάξεως του 5-10%, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ιστορικό καρδιοπαθειών). Oι σοβαρές παρενέργειες στο καρδιαγγειακό σύστημα ήταν και αυτές που προκάλεσαν την απόσυρση αρκετών φαρμάκων της κατηγορίας αυτής (όπως το Vioxx).
– Τα νεότερα αντιφλεγμονώδη θα πρέπει να χορηγούνται με συνταγή γιατρού.
Eμπορικές ονομασίες: celebrex, arcoxia κ.ά.
Κάθε πόνος θέλει το αναλγητικό του!
Όταν ο πόνος οφείλεται σε οξεία ή χρόνια φλεγμονή, τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα είναι προτιμότερα λόγω του μηχανισμού δράσης τους που, όπως μαρτυρά το όνομά τους, καταπολεμά τον πόνο, αλλά και τη φλεγμονή. Διαφορετικά, αν έχετε προβλήματα με το στομάχι σας, μπορείτε να επιλέξετε την παρακεταμόλη. Ένα ακόμη κριτήριο επιλογής αναλγητικού είναι το τι σας «πιάνει», γεγονός που εξαρτάται από την ευαισθησία του οργανισμού σας και το οποίο συνήθως το γνωρίζετε από την εμπειρία σας. Στη συνέχεια σας αναφέρουμε ποια παυσίπονα ενδείκνυνται ανάλογα με το είδος του πόνου που αντιμετωπίζετε.

Για τον πονοκέφαλο : Παρακεταμόλη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
Για τον πονοκέφαλο που σας πιάνει μετά από μια μέρα πίεσης, επιλέξτε ένα ήπιο αναλγητικό, όπως η παρακεταμόλη, που δεν ενοχλεί το στομάχι. Εάν η παρακεταμόλη δεν σας «πιάνει», προτιμήστε ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη, που θεωρούνται από τα λιγότερο επιβαρυντικά αντιφλεγμονώδη για τα νεφρά.

Για τον πονόδοντο : Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
Oι πόνοι των δοντιών συνήθως είναι επίμονοι και συνδυάζονται με στοιχεία φλεγμονής (πρήξιμο, ερυθρότητα), γι’ αυτό και τα παυσίπονα που συνήθως λαμβάνονται στην περίπτωση αυτή είναι το μεφαιναμικό οξύ, η λορνοξικάμη και το νιφλουμικό οξύ, που ανήκουν στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

Για τους πόνους της περιόδου : Παρακεταμόλη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
Τόσο η παρακεταμόλη όσο και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (συνήθως λαμβάνονται το μεφαιναμικό οξύ και η ιβουπροφένη) δρουν κατά της δυσμηνόρροιας. Μια ακόμη λύση που μπορεί να σας προτείνει ο γυναικολόγος σας για την αντιμετώπιση του πόνου της περιόδου είναι η λήψη προγεστερόνης (ορμόνης). Προσοχή! Η ασπιρίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, επειδή μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αιμορραγία.

Για τους πόνους της κοιλιάς : Σπασμολυτικά
O πόνος της κοιλιάς συνήθως συνοδεύεται από σπασμούς, οπότε χορηγούνται συνδυασμοί παυσίπονων με σπασμολυτικά, δηλαδή φάρμακα που συνδυάζουν την παυσίπονη ουσία (π.χ. παρακεταμόλη) με μυοχαλαρωτικά συστατικά. Προσοχή! Επειδή οι πόνοι της κοιλιάς μπορεί να οφείλονται σε ποικίλα και πιθανώς σοβαρά αίτια, απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό και είναι σκόπιμο να αποφεύγεται η λήψη παυσίπονων που μπορεί να συγκαλύψουν το πραγματικό πρόβλημα.

Για τους πόνους των κακώσεων : Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
Για τους πόνους των κακώσεων (π.χ. του διαστρέμματος) ή τους μετεγχειρητικούς πόνους (π.χ. έπειτα από μια οδοντιατρική επέμβαση), τα πλέον αποτελεσματικά αναλγητικά είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Τα παυσίπονα αυτά κατά κανόνα τα συστήνει ο γιατρός, στο πλαίσιο της ολιγοήμερης αγωγής που ακολουθεί ο ασθενής (π.χ. νιμεσουλίδη, λορνοξικάμη, νέας γενιάς COX2 κλπ.).

Πόνοι από τα παυσίπονα!
Πολλές φορές οι πάσχοντες από συχνούς πονοκεφάλους καταλήγουν να παίρνουν «με τις χούφτες» τα παυσίπονα. Oι ειδικοί τονίζουν ότι αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση πονοκεφάλων από κατάχρηση αναλγητικών. Η μόνη λύση είναι οι πάσχοντες να ξεχάσουν για λίγο τα χάπια, ώστε να «σπάσουν» το φαύλο κύκλο της φαρμακευτικής πρόκλησης πονοκεφάλου.
Τι παυσίπονο να πάρετε αν…
έχετε αναιμία;
Τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να προκαλέσουν μικρογαστρορραγίες, με αποτέλεσμα να χάνεται κάποια ποσότητα αίματος, γεγονός που δεν είναι επιθυμητό για τους πάσχοντες από αναιμία, επειδή μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους. Γι’ αυτό να προτιμάτε την παρακεταμόλη.

έχετε ευαίσθητο στομάχι;
Είναι προτιμότερο να παίρνετε παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του πόνου. Εάν χρειαστεί να πάρετε αντιφλεγμονώδη, πρέπει να τα συνοδεύσετε με τη λήψη γαστροπροστατευτικών φαρμάκων (π.χ. ομεπραζόλη, παντοπραζόλη, λανσοπραζόλη), καθώς και να τα λάβετε σε μια μορφή που θεωρείται λιγότερο επιβαρυντική για το στομάχι, όπως είναι το υπόθετο και τα αναβράζοντα δισκία. Ωστόσο, αν έχετε ιστορικό ελκοπάθειας, απαγορεύεται αυστηρώς να λαμβάνετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

έχετε διαβήτη;
Oι διαβητικοί ασθενείς μπορούν να πάρουν και τις δύο κατηγορίες παυσίπονων (αντιφλεγμονώδη, παρακεταμόλη), επειδή η δράση τους δεν επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος.

έχετε υπέρταση;
Προτιμήστε την παρακεταμόλη, επειδή μία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών -τόσο των παλαιότερων όσο και των νεότερων COX2- είναι ότι αυξάνουν την πίεση του αίματος. Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα φαίνεται ότι είναι η ασπιρίνη, η οποία σε μικρή δόση (π.χ. 100 mg) δεν αυξάνει την πίεση, ενώ μπορεί ακόμη και να την ελαττώσει αν λαμβάνεται το βράδυ. Oι ειδικοί τονίζουν όμως ότι οι μεγάλες δόσεις της ασπιρίνης (άνω των 500 mg την ημέρα, δηλαδή ένα δισκίο) πρέπει να αποφεύγονται από τους υπερτασικούς.

είστε έγκυος;
Τα μόνα «δοκιμασμένα» αναλγητικά που συνιστούν οι γυναικολόγοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η παρακεταμόλη και η ασπιρίνη (σε ειδικές περιπτώσεις), πάντα με σύσταση του γυναικολόγου.
Oι μορφές των παυσίπονων
Δισκία: Είναι η πιο διαδεδομένη μορφή αναλγητικών. Επιτρέπεται να τα τεμαχίσετε μόνο αν έχουν μια ορατή εγκοπή. Εάν δυσκολεύεστε να τα καταπιείτε, επιλέξτε τα αναβράζοντα. Σιρόπι: Χρησιμοποιείται για τα παιδιά, επειδή μπορεί να υπολογιστεί καλύτερα η δόση του φαρμάκου σύμφωνα με το βάρος του παιδιού.
Υπόθετο: Απορροφάται ταχύτερα από τα αναλγητικά που λαμβάνονται από το στόμα, αλλά δεν είναι τόσο πρακτικό.
Aσπιρίνη
Ναι για την καρδιά, όχι για το στομάχι!
Η ασπιρίνη είναι, προς το παρόν, το μοναδικό παυσίπονο με αποδεδειγμένη καρδιοπροστατευτική δράση, γι’ αυτό και χορηγείται ευρύτατα σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα (συνήθως χορηγείται ύστερα από ένα έμφραγμα για την πρόληψη ενός δεύτερου, αν και πολλοί καρδιολόγοι τη συστήνουν και για την πρόληψη γενικώς του εμφράγματος). Ωστόσο, η ασπιρίνη, ακόμη και σε μικρές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει έντονο γαστρικό ερεθισμό, γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγεται από όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι (επιπλέον, απαγορεύεται η λήψη της από τα παιδιά, επειδή έχει συσχετιστεί με το σύνδρομο Reye, που μπορεί να αποβεί μοιραίο).

Δύο ουσίες που τελευταία μας προβλημάτισαν
1. Η νιμεσουλίδη
Το καμπανάκι κινδύνου που έκρουσε ο Ευρωπαϊκός Oργανισμός Φαρμάκων για τη νιμεσουλίδη (που λαμβάνεται συστηματικά από ασθενείς με ρευματοπάθειες) αφορά τη διάρκεια της λήψης της. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Oργανισμό Φαρμάκων, η νιμεσουλίδη δεν πρέπει να λαμβάνεται για περισσότερες από 15 ημέρες, επειδή μπορεί να προκαλέσει ηπατικές βλάβες. Όσον αφορά τους ασθενείς με ρευματοπάθειες που τη λαμβάνουν συστηματικά, οι ειδικοί συνιστούν να κάνουν ένα διάλειμμα 2-3 εβδομάδων και να συνεχίζουν τη λήψη της εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός τους. Πάντως, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι δύο εβδομάδες είναι, ούτως ή άλλως, το όριο ασφαλείας για την καθημερινή λήψη παυσίπονων κάθε κατηγορίας. Ενδεχόμενη λήψη τους για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων συνιστά κατάχρηση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.

2. Η παρακεταμόλη σε συνδυασμό με καφεΐνη
Η καφεΐνη αυξάνει την απορρόφηση και την ταχύτητα δράσης της παρακεταμόλης, γι’ αυτό και στην αγορά θα βρείτε αναλγητικά με καφεΐνη. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Oυάσινγκτον, ο συνδυασμός αυτός, σε υψηλές δόσεις, μπορεί να ενέχει αυξημένο κίνδυνο για το ήπαρ. Πάντως, η έρευνα έγινε σε ποντίκια και βακτήρια E. Coli, γι’ αυτό και οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι ακόμη νωρίς να εκδοθεί οποιαδήποτε προειδοποιητική σήμανση για τα αναλγητικά με παρακεταμόλη και καφεΐνη.
πηγη

archive.in.gr/


Με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ «τακτοποιεί» και την ΑΟΖ με την Τουρκία η κυβέρνηση – Το 2008 παραλίγο σύρραξη και τώρα ούτε καν αντι-ΝΑVTEX δεν εκδόθηκε!

Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται ότι έχουν εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για τον από κοινού καθορισμό υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο κατ’ αρχήν και εν συνεχεία τον καθορισμό των ΑΟΖ ων δύο χωρών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (σύμπλεγμα Μεγίστης), κάτι που θα καθορίσει τον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής.


Μετά την αποκάλυψη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας σε συνέντευξή του ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις (χωρίς αποτέλεσμα μέχρι εκείνη την στιγμή) για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα), ένα εικοσιτετράωρο μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX για σεισμικές έρευνες του Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα για πρώτη φορά στα χρονικά δεν έχει αντιδράσει (στην αντίδραση της Λευκωσίας για σχετικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία απάντησε ότι «όλη η περιοχή των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα»).
Το πλέον σημαντικό στοιχείο όμως που απ’ότι φαίνεται θα οδηγήσει την Αθήνα – για άλλη μία φορά να υποχωρήσει – είναι η στάση των ΗΠΑ: Για πρώτη φορά «πούλησαν» επίσημα την Ελλάδα (μετά τους Κούρδους φαίνεται ότι μπαίνουν κι άλλα «αρνιά» στη σειρά προς «σφαγή») και συντάχθηκαν με την πλευρά της Τουρκίας στο θέμα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ή στην καλύτερη περίπτωση δηλώνουν «Βρείτε τα, εμείς δεν επεμβαίνουμε»:
Η εμφάνιση και η συμμετοχή του αντιτορπιλικού κατευθυνόμενων βλημάτων κλάσης, Arleigh Burke, USS Porter σε άσκηση μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης, εντός του Ελληνικού FIR και επάνω στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα, του τουρκικού Ναυτικού με την συμμετοχή της τουρκικής Αεροπορίας (δυο τουρκικές φρεγάτες και ανέφερε ότι στην άσκηση πήρε μέρος ένα τουρκικό ελικόπτερο και δύο F-16).
Εφόσον δεν εκδίδεται ελληνική αναγγελία η οποία να την χαρακτηρίζει άκυρη και να δηλώνει ότι η περιοχή αφορά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα αποδέχεται την τουρκική NAVTEX. Ήδη η μη αντίδραση (ακόμα και αν εκδιδόταν τώρα NAVTEX μικρή σημασία θα είχε).
Η περιοχή στην οποία έχει αναγγείλει τις σεισμογραφικές έρευνες η Τουρκία καλύπτει μέρος της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας και μεγάλο μέρος της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Μεγίστης σε περιοχή που μόνο με τις πιο ακραίες τουρκικές θεωρίες θα μπορούσε να αμφισβητηθεί.
Τυχαία η περιοχή; Όχι, νότια της Μεγίστης και βορειοανατολικά της Κρήτης, φημολογείται η ύπαρξη κολοσσιαίου κοιτάσματος υδρογονανθράκων.
Για τις περιοχές αυτές ήδη το 2012 η Τουρκία είχε παραχωρήσει παράνομες άδειες ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ οριοθετώντας Οικόπεδα, τα οποία δημοσιεύθηκαν και στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις της Ελλάδας με ρηματικές διακοινώσεις τόσο στην Άγκυρα όσο και στον ΟΗΕ.
Τον Νοέμβριο του 2008 Άγκυρα ενοικίασε το νορβηγικό σκάφος «Malene Ostervold» που έκανε έρευνες στην συγκεκριμένη περιοχή και απειλήθηκε σύρραξη με τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ.Γράψα να δίνει εντολή για βύθιση του νορβηγικού σκάφους αν συνέχιζε τις έρευνες, όπως αποκαλύφθηκε μετά από τα αμερικανικά τηλεφραφήματα που διέρρευσαν στα Wikileaks.
Τώρα, η Ελλάδα, ούτε καν αντί-NAVTEX εξέδωσε.
Άρθρο του Γεράσιμου Χουντάλα που δημοσιεύθηκε στο pronews.gr
Πηγή:europost.gr


Τώρα κατάλαβαν οι στρατηγοί του Πενταγώνου: Η παγίδα Ερντογάν σε Τραμπ για τη Συρία -«Φρένο» τραβάει ο Μπόλτον

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal - Κρίσιμη συνάντηση στην Αγκυρα.


Υπό αμφισβήτηση θέτουν ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι την δυνατότητα της Τουρκίας να αναλάβει την επιχείρηση πλήρους εξόντωσης του ISIS στην Συρία, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν την υλοποίηση της απόφασης που αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε ο προεδρος Τράμπ σε συνεννόηση με τον Ταγίπ Ερντογαν, για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία.
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να ζητήσει από τις ΗΠΑ τέτοιου είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιθέσεων, μεταφορών και logistics, προκειμένου να αναλάβουν οι Τουρκικές Δυνάμεις το κύριο βάρος της αντιμετώπισης του ISIS, που τελικά, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εμπλοκή των Αμερικανών στην Συρία, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα θα …αποσύρονται.
Την Τρίτη θα διεξαχθούν κρίσιμες συνομιλίες και για τον ρόλο της Τουρκίας στην Συρία αλλά και για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις καθώς φθάνουν στην Άγκυρα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπολτον, ο ειδικός εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ για την Συρία Τζειμς Τζεφρυ και ο στρατηγός Τζόζεφ Ντανφορντ, επικεφαλής ομάδας στρατιωτικών και εμπειρογνωμόνων.
Ενδεικτικό πάντως του «φρένου» που τράβηξε το Πεντάγωνο στην αμφιλεγόμενη αποφαση Τράμπ, είναι ότι ο ιδιος υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι δεν έθεσε ποτέ χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων, ενώ αναφέρθηκε και στην προστασία των κούρδων συμμάχων, τους οποίους βεβαίως με την απόφαση του θα παρέδιδε είτε στην αγκαλιά του Ασαντ είτε στα πυρά του Ερντογάν.
Σύμφωνα με την WSJ που επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, ο Τζον Μπολτον έχει στείλει, σε υπουργούς της κυβέρνησης διαβαθμισμένο υπόμνημα που κωδικοποιεί το σχέδιο αντικατάστασης των αμερικανικών δυνάμεων από τουρκικές στην Βόρειο Συρία.
Στο Υπόμνημα αυτό αναφέρει ότι δεν έχουν αλλάξει οι προηγούμενοι στόχοι στην Συρία, που περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του ISIS, την απώθηση των δυνάμεων που ελέγχονται από το Ιράν και την προώθηση διπλωματικής λύσης για να τερματισθεί ο πόλεμος.
Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η απόφαση Τραμπ παραμένει στο τραπεζι, όμως όσοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την απόφαση αυτή, προβάλουν το μεγάλο κενό που υπάρχει μεταξύ των επιδιωκόμενων στόχων και των μέσων που υπάρχουν για να επιτευχθούν.
Το δημοσίευμα επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους που υποστηρίζουν ότι είναι ευρύτατα αποδεκτή η θέση ότι η Τουρκία δεν έχει την δυνατότητα να αναλάβει τον ρόλο που είχαν οι Αμερικανοί στην Συρία εναντίον του ISIS, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις πολιτικές και σε επίπεδο logistics. Οι ίδιοι αξιωματούχοι αμφισβήτησαν πλήρως την δυνατότητα της Τουρκίας να στηρίξει μια επιχείρηση με την διείσδυση βαθιά στο έδαφος της Συρίας του Τουρκικού Στρατού και να εξασφαλίσει και τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων αυτών. Υποστήριξαν ακομη ότι η Τουρκία δεν έχει την δυνατότητα για εντατική και ουσιαστική διεξαγωγή αεροπορικών επιθέσεων, που είναι κρίσιμες στον αγώνα εναντίον του ISIS. Και φυσικά υπάρχει ο φόβος ότι η Τουρκία θα στραφεί εναντίον των κούρδων, οι οποίοι υπήρξαν σύμμαχοι των ΗΠΑ και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ISIS.
Για να αντιμετωπισθούν αυτά τα ζητήματα ο κ. Τζεφρυ θα επιδιώξει ορισμένες συνεννοήσεις με την Άγκυρα ώστε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τουρκικές δυνάμεις που θα μπουν στην Συρία να αποφύγουν τις κατεξοχήν κουρδικές περιοχές, ενώ συγχρόνως θα ζητήσει από τους κούρδους του YPG να μην προχωρήσουν ακόμη σε συμφωνια με τον Ασαντ πριν διαμορφωθεί ολόκληρο το αμερικανικό σχέδιο.
Καθώς υπάρχει απροθυμία της αμερικανικής πλευράς να καλύψει η ίδια το σκέλος των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον στόχων του ISIS, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο διάστημα 16-29 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 469 επιθέσεις της Συμμαχίας εναντίον στόχων τζιχαντιστων στην Συρία, κάτι που αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο που έχει η αεροπορική υποστήριξη κάθε επιχείρησης στην Συρία. Η εκτίμηση που υπάρχει στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει η WSJ, είναι ότι τελικά ο κ. Ερντογαν υποσχέθηκε στον Τραμπ, πολύ περισσότερα από όσα η Τουρκία μπορεί να προσφέρει και να υλοποιήσει, υπολογίζοντας μάλλον στην …αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη. Για μια αποστολή όμως από την οποία η αμερικανικη πλευρά ακριβως επιδιώκει την συνολική απεμπλοκή της.
Φρένο τραβάει ο Μπόλτον
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συναρτήσουν την αποχώρησή τους από τη Συρία με τις εγγυήσεις που θα προσφέρει η Τουρκία για την ασφάλεια των Κούρδων και επιπλέον θα ζητήσουν μέτρα προστασίας των αποχωρούντων αμερικανικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος επί της εθνικής ασφάλειας του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ειδικά πως η θέση του Τραμπ είναι να μην σκοτώσουν οι Τούρκοι τους Κούρδους και πως η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, εάν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία επ’ αυτού του σημείου. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Μπόλτον πρόσθεσε πως ο Τραμπ «θέλει την καταστροφή του χαλιφάτου της Isis», αναφερόμενος στους ισλαμιστές μαχητές στη Συρία που αποτελούν τον στόχο των αμερικανικών επιθέσεων στην περιοχή.
O Μπόλτον, που θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και την Τουρκία, δήλωσε πως θα θίξει το ζήτημα της προστασίας των Κούρδων της Συρίας και κατά τις συναντήσεις του με Τούρκους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου και του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν πιστεύουμε πως οι Τούρκοι θα πρέπει να αναλάβουν όποια στρατιωτική δράση που δεν θα είναι πλήρως συντονισμένη και συμπεφωνημένη κατ΄ελάχιστον με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο και τα δικά μας στρατεύματα, αλλά επίσης και θα πρέπει να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις του προέδρου να μην τεθούν σε κίνδυνο και οι δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης που πολέμησαν στο πλευρό μας», πρόσθεσε.
Ο Μπόλτον, που θα μεταβεί στην Τουρκία αύριο, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συνομιλήσουν με την Τουρκία για να διαπιστώσουν ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιχειρησιακές δυνατότητές της. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν στη βορειοανατολική Συρία μέχρις ότου η Τουρκία συμφωνήσει ότι δεν θα κυνηγήσει τους Κούρδους, δήλωσε την Κυριακή ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, διευκρινίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τους συμμάχους της Αμερικής.
“Δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο τα στρατεύματά μας αλλά και πρέπει να ανταποκριθούμε στην απαίτηση του Προέδρου ότι οι δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης που έχουν αγωνιστεί μαζί μας, δεν κινδυνεύουν “, δήλωσε ο Μπόλτον σε δημοσιογράφους στο Ισραήλ, πριν από την αυριανή μετάβασή του στην Τουρκία..
Πηγή: hellasjournal.com,ΑΠΕ