Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Λευκός Οίκος: Ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να οικοδομήσει το τείχος

Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει να προωθήσει την οικοδόμηση του Τείχους που θέλει να υψωθεί σε τμήμα των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, πιθανόν με κεφάλαια από το Μηχανικό του στρατού, έγραψε την Πέμπτη η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση, τις οποίες δεν κατονόμασε.


Το NBC News, σε δικό του δημοσίευμα, ανέφερε πως το σχέδιο της αμερικανικής προεδρίας είναι να οικοδομηθεί ένα τμήμα του τείχους μήκους 500 χιλιομέτρων μέσω της κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και της άντλησης κεφαλαίων από ένα κονδύλι ύψους 13,9 δισεκ. δολαρίων του αμερικανικού Στρατού Ξηράς που είχε δημιουργηθεί για έργα αντιμετώπισης και πρόληψης φυσικών καταστροφών (1).
Αν όντως σχεδιάζεται να γίνει μια τέτοια κίνηση, κάτι που το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα μέχρι στιγμής, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης για το τείχος ανάμεσα στον Τραμπ και τους Δημοκρατικούς, αφού από μια απλή διαφορά για την πολιτική στο μεταναστευτικό, το ζήτημα θα μετατραπεί σε δοκιμή των ορίων της προεδρικής εξουσίας, ενώ πιθανόν θα υπάρξουν επίσης προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη.
Όμως, το να μεταφερθεί το αδιέξοδο στις δικαστικές αίθουσες ίσως προσφέρει στον Τραμπ μια διαδρομή για βγει από την πολιτική περιχαράκωσή του, που προκάλεσε ο ίδιος, αξιώνοντας οποιοδήποτε σχέδιο νόμου για τον τερματισμό της αναστολής λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους -- το shutdown οδεύει να εισέλθει στην 20ή του ημέρα -- να περιλαμβάνει κονδύλι ύψους 5,7 δισεκ. δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί το τείχος, απαίτηση που οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο απορρίπτουν ξερά.
Η μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έγινε πραγματικότητα την 22α Δεκεμβρίου, όταν ο Τραμπ και οι αμερικανοί νομοθέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη χρηματοδότηση διαφόρων υπηρεσιών, που εξαντλήθηκε για λόγους εντελώς άσχετους με το τείχος.
Το NBC News, επικαλούμενο κυβερνητικά στελέχη, ανέφερε πως ο Τραμπ ενημερώθηκε για το σχέδιο που προβλέπει την άντληση χρημάτων από το κονδύλι του Μηχανικού καθώς μετέβαινε αεροπορικώς στα νότια σύνορα των ΗΠΑ την Πέμπτη.
Όμως η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια ενημέρωση, ενώ το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.
«Το δημοσίευμα του NBC είναι εντελώς ψευδές, fake news», είπε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο πρόεδρος δεν θα μιλήσει μαζί τους κάποια στιγμή», πρόσθεσε η ίδια, προφανώς αναφερόμενη σε αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων.
Η Πόουστ, επικαλούμενη συνεργάτη αμερικανού κοινοβουλευτικού, ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ μελετά συγκεκριμένα το πώς θα ανακατανείμει μέρος ενός κονδυλίου 13,9 δισεκ. δολαρίων που περιλαμβανόταν σε σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση καταστροφών και είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο πέρυσι. Το ποσό αυτό έχει διατεθεί, αλλά δεν έχει δαπανηθεί ακόμη.


Αποθαρρυντικές ενδείξεις για την κυπριακή γεώτρηση


Μάλλον απαισιόδοξες είναι οι ενδείξεις για κοίτασμα φυσικού αερίου, στο τεμάχιο 10της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά και τα πρώτα αποτελέσματα της γεώτρησης της ExxonMobil - Qatar Petroleum στον στόχο «Δελφύνη-1».
Το γεγονός ότι η κοινοπραξία συμφώνησε με την κυπριακή κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε καμία ανακοίνωση μέχρι και την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης, στον στόχο «Γλαύκος-1», η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη 9/1/2019 έδωσε τροφή στα σενάρια που κάνουν λόγο για αρνητικά αποτελέσματα, όπως σημειώνουν κυπριακά ΜΜΕ.
Στην επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της πρώτης γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη-1» που εκδόθηκε την Τετάρτη σημειώνεται ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του γεωτρητικού προγράμματος της κοινοπραξίαςExxonMobil-Qatar Petroleum κατόπιν συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και κοινοπραξίας.
Πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σημειώνουν ότι ξεκάθαρο αποτέλεσμα θα υπάρξει μόνο με δεύτερη και αναθεωρημένη τεχνικά γεώτρηση στο ίδιο κοίτασμα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αμέσως.
Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους συνέστησε υπομονή, επαναλαμβάνοντας ότι: «Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και από τον στόχο Δελφύνη».
Την ίδια στιγμή ο κ. Λακκοτρύπης επιχείρησε να στρέψει την προσοχή σε άλλες γεωτρήσεις σημειώνοντας ότι το 2019 θα αρχίσει ένας κύκλος γεωτρήσεων από τηνENI-TOTAL, ο οποίος θα ολοκληρωθεί εντός του 2020 και στις δοκιμές αυτές θα περιλαμβάνεται και αυτή στον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3, που ανεστάλη λόγω τουρκικών παρενοχλήσεων τον Φεβρουάριο του 2018.

Γερμανίδα σε Μέρκελ: Ντρέπομαι για την πατρίδα μου για αυτό που βλέπω στην Ελλάδα

"Κυρία Μέρκελ ελάτε στα ελληνικά νησιά να δείτε από κοντά τις συνθήκες που ζουν άνθρωποι που βρίσκονται υπό τη φροντίδα της ΕΕ" - Προσωπική επιστολή Γερμανίδας νοσηλεύτριας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τη Λέσβο στην Άνγκελα Μέρκελ

Προσωπική επιστολή στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή την επίσκεψή της στην Ελλάδα, στέλνει γερμανίδα νοσηλεύτρια που εργάζεται στη Λέσβο με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Με έναν ιδιαίτερα συναισθηματικό λόγο η Κόρντουλα Χέφνερ, ιατρική συντονίστρια στη Λέσβο, περιγράφει τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες στη Μόρια.
Ζητά από την Ευρώπη να στρέψει το βλέμμα της στα ελληνικά νησιά, εκεί όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και καλεί την Ανγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο για να δει από κοντά τις τραγικές συνέπειες στις ζωές χιλιάδων προσφύγων που έχει φέρει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, της οποίας η Γερμανία ήταν πρωτεργάτης.

Ακολουθεί η επιστολή της γερμανίδας νοσηλεύτριας:

Αξιότιμη κυρία Άνγκελα Μέρκελ,
Με την ευκαιρία της επικείμενης επίσκεψής σας στην Ελλάδα, θα ήθελα να σας συστηθώ ως εκπρόσωπος της χώρας μου. Ονομάζομαι Κόρντουλα Χέφνερ και είμαι ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο.
Είμαι στη Λέσβο 3 μήνες, και το αντικείμενό μου είναι η βασική φροντίδα υγείας για παιδιά και τα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας για μετανάστες και πρόσφυγες. Οι απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μένουν επ' αόριστον στον καταυλισμό της Μόριας με θλίβουν βαθύτατα. Έχοντας εργαστεί σε αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε διάφορα μέρη του κόσμου (Αϊτή, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Λιβύη), ήρθα στην Ελλάδα περιμένοντας να είναι καλύτερη η κατάσταση στην Ευρώπη, ωστόσο έχω σοκαριστεί από το μέγεθος του ανθρώπινου πόνου εδώ.
Μπορείτε να φανταστείτε ένα νεογέννητο να ζει σε σκηνή με θερμοκρασία λίγο πάνω από το μηδέν;
Μπορείτε να φανταστείτε ανθρώπους να φορούν σαγιονάρες κάτω από τέτοιες συνθήκες;
Μπορείτε να φανταστείτε ένα 14χρονο ασυνόδευτο παιδί που δεν μπορεί να μιλήσει και να εκφραστεί εξαιτίας των φοβερών καταστάσεων που έχει αντιμετωπίσει ήδη στη σύντομη ζωή του και συνεχίζει να αντιμετωπίζει στον καταυλισμό της Μόριας;
Μπορείτε να φανταστείτε ανθρώπους να στέκονται κάθε μέρα στην ουρά για 3 ώρες σε αυτό το κρύο για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό;
Μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι να αναγκάζεσαι να ζεις χωρίς ελπίδα, χωρίς να ξέρεις τίποτα για το μέλλον σου;
Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα του τι αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι καθημερινά. Καθώς επισκέπτεστε την Ελλάδα, 5.700 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1.800 ευάλωτα παιδιά, ζουν στη Μόρια σε πλήρη εξαθλίωση και περίπου 2.700 άνθρωποι μένουν σε σκηνές σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.
Για παράδειγμα, βλέπουμε σε καθημερινή βάση πάνω από 100 παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού, διάρροια, δερματοπάθειες και προβλήματα ψυχικής υγείας. Πολλά από αυτά τα περιστατικά συνδέονται άμεσα με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και επιδεινώνονται από αυτές.
Είμαστε απλώς μία ιατρική οργάνωση και προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, όπου είναι δυνατό.
Πιστεύει πραγματικά η Ευρώπη ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν και πρέπει να λυθούν από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις;
Ως Ευρωπαίος πολίτης, αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη να εξασφαλίσω ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό και ότι τα δικαιώματά τους γίνονται σεβαστά. Η κατάσταση που βλέπω στην Ελλάδα με κάνει να ντρέπομαι, επειδή οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου, έχουν γυρίσει την πλάτη σε ανθρώπους που υποφέρουν.
Θα ήθελα να σας προσκαλέσω να επισκεφθείτε τα νησιά. Ελάτε στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο για να δείτε και να αντιληφθείτε από πρώτο χέρι κάτω από ποιες συνθήκες ζουν άνθρωποι που βρίσκονται υπό τη φροντίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας.
Με εκτίμηση,
Κόρντουλα Χέφνερ

Σκοπιανά ΜΜΕ: Εξασφάλισε τους 80 βουλευτές ο Ζάεφ



Αναμένεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ, σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 13.00 ώρα Ελλάδος.

Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Βουλής μετατέθηκε για σήμερα, καθώς, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές), που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς φαίνεται να υπολείπεται ένας βουλευτής για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή.
Για τον λόγο αυτό, είχε χθες εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα "BESA" (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το "BESA" και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.
«Αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε χθες ο Ζόραν Ζάεφ.
Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκόοτητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως "μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως "της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" και στα αγγλικά ως "Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia".
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, φαίνεται πως έχει βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα αυτό και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Καμμένος: Ζήτημα εμπιστοσύνης μόνο αν συνδεθεί με Πρέσπες


Με την πλάτη στον τοίχο φαίνεται ότι βρίκσκεται πλέον ο Πάνος Καμμένος καθώς οι πληροφορίες που έρχονται από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ δείχνουν ότι δεν ελέγχει μεγάλο αριθμό μελών της. 
Κάτω από αυτά τα δεδομένα ο Καμμένος έσπευσε να τα «μαζέψει» με ανάρτησή του στο twitter.
«Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό»
Nωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε από την ΚΟ του να τον εξουσιοδοτήσει να ανακοινώσει στον Πρωθυπουργό ότι όλοι οι υπουργοί του κόμματος αποσύρονται από την κυβέρνηση, ζητώντας, παράλληλα δέσμευση ότι δεν θα ξανατοποθετηθούν στη θέση τους στο άμεσο μέλλον.
Σε αυτή τη γραμμή συντάχθηκαν μόνο η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική στον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι αυτοεγκλωβίστηκε. Ζουράρις, Κόκκαλης και Παπαχριστόπουλος αλλά και ο Νίκος Μαυραγάνης σημείσωσαν ότι τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί ενώ απουσιάζουν η υπουργοί Έλενα Κουντουρά και Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
«Δεν μπορούμε να πάρουμε αυτή την απόφαση εφόσον απουσιάζουν η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκτός και αν έχουν διαγραφεί και δεν το γνωρίζουμε», σημείωσαν.
Οι κριτικές σημείωσαν παράλληλα ότι το κόμμα έχει βρεθεί μπροστά σε στρατηγικά αδιέξοδα ποντάροντας όλα τα λεφτά, όπως είπαν, στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σημειώνεται ότι το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως βαρύ για τον κ. Κόκκαλη καθώς τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Κώστας Κατσίκης του ζήτησαν επιτακτικά να τοποθετηθεί κάτι που αρνήθηκε από τη στιγμή που υπήρχαν οι απουσίες των δύο άλλων υπουργών. Επιπλέον, ξεκάθαρη θέση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κράτησαν οι Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση σε καμία περίπτωση με τον πρώτο να τάσσεται και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Πάνος Καμμένος, πάντως, φέρεται να επιχείρησε να επικοινωνήσει με την κ. Κουντουρά και να ενημέρωσε το σώμα ότι η υπουργός Τουρισμού δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις του.
Μετά από αυτή την εξέλιξη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποφάσισε να διακοπεί η συνεδρίαση της ΚΟ.