Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Απόρρητα έγγραφα της KGB αποκαλύπτουν μυστηριώδη ανακάλυψη στις Πυραμίδες της Αιγύπτου



Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου φέρνουν στο φως της δημοσιότητας απόρρητα έγγραφα της πρώην ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας, πληροφοριών και μυστικής αστυνομίας, KGB.
Και ενώ οι περισσότερες θεωρίες για το πώς στο καλό χτίστηκαν οι επιβλητικές αυτές πυραμίδες που προκαλούν δέος, αναλώνονται γύρω από τους εξωγήινους, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του Amazon Prime, «Τα μυστικά αρχεία του KGB», τη δεκαετία του ’60 μια ομάδα σοβιετικών ερευνητών ανακάλυψε ένα μυστηριώδη τάφο στην Αίγυπτο, αλλά και «κάτι ανεξήγητο» κάτω από την Πυραμίδα του Χέοπα, την αρχαιότερη και μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας.

Όπως αποκαλύπτει το βίντεο – ντοκουμέντο, οι Ρώσοι αδυνατούσαν να πιστέψουν πως πίσω από το αρχαιότερο «Θαύμα του Κόσμου» βρίσκεται εξωγήινη τεχνολογία, στέλνοντας ειδική ομάδα της KGB να ερευνήσει τη Μεγάλη Πυραμίδα.
Ένας πρώην υπάλληλος της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, καθώς εργάζεται πλέον για τη ρωσική μαφία, δεν δίστασε να αποκαλύψει ένα σημείωμα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της KGB.
Σε αυτό φέρεται να γράφει: «Οι πράκτορές μου έχουν στα χέρια τους τις σημειώσεις ενός εκ των επιστημόνων που εργάζονται στα ευρήματα από τον "Τάφο του Επισκέπτη”».

Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι υπάρχει και ένας κατάλογος με τα περιεχόμενα του μυστηριώδους τάφου με την ένδειξη «top secret».
«Η θέση του έχει μείνει μυστική», αναγράφεται επίσης, ενώ γίνεται λόγος για «15 κιβώτια με κειμήλια, ένα μουμιοποιημένο σώμα, μία πέτρινη σαρκοφάγο», αλλά και για οκτώ «ιερογλυφικά δείγματα».

Την έκθεση υπογράφει, δε, ο επιστήμονας που μπήκε πρώτος στον τάφο. «Κατά την επιθεώρηση τμήματος του τείχους αισθανθήκαμε κάτι περίεργο, μια μαγνητική απωστική δύναμη που φάνηκε να προέρχεται από το βράχο. Δεν μπορούσαμε να βρούμε καμία επιστημονική εξήγηση», φέρεται να υποστηρίζει.
Ένα άλλο υπόμνημα προέρχεται από την αναφορά ενός κρυπτογράφου, ο οποίος γράφει: «Τα ευρήματα, ένα μερικώς αποκωδικοποιημένο μήνυμα στον τοίχο του τάφου δείχνουν μια προφητεία περί επιστροφής των αρχαίων φτερωτών θεών».
Όπως και να έχει, τα έγγραφα καθιστούν σαφές ότι το Κρεμλίνο πήρε πολύ σοβαρά τους ισχυρισμούς της KGB, καθώς διέταξε ακόμα και στρατιωτική μονάδα να παραταχθεί στην περιοχή. Παράλληλα, εντολή ασφαλείας υψίστου επιπέδου ήταν σε ισχύ όταν άνοιξε η σαρκοφάγος…


www.cnn.gr

Αποδυνάμωση του δολαρίου, τι θα συμβεί με το ευρώ


Της Ελευθερίας Κούρταλη
Το δολάριο ΗΠΑ είναι το asset με τις καλύτερες επιδόσεις το 2018, ωστόσο οι καλές του επιδόσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν, σημειώνει η Bank of America Merrill Lynch που επισημαίνει ότι αναμένει αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος το 2019, έναντι ενός ισχυρότερου ευρώ και ενός ισχυρότερου επίσης γεν. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και δολαρίου/γεν θα φτάσει το 1,25 και το 105, αντίστοιχα, στο τέλος του έτους. Η ισχύς του δολαρίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, η οποία βραχυπρόθεσμα μπορεί να σημαίνει θέσεις sell στο δολάριο έναντι των νομισμάτων που δεν επηρεάζονται από τη ρητορική γύρω από τον εμπορικό πόλεμο, όπως η στερλίνα και το ελβετικό φράγκο.
Κατά την άποψη της UBS, το δολάριο ΗΠΑ παραμένει υπερτιμημένο καθώς η Federal Reserve συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια και αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω βραχυπρόθεσμα κέρδη για το δολάριο ΗΠΑ σε σχέση με το ευρώ. Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο διάστημα, ωστόσο, η Fed θα πλησιάσει το τέλος του κύκλου αυξήσεων επιτοκίων το 2019, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, γεγονός που θα προκαλέσει τη συρρίκνωση του χάσματος μεταξύ ευρώ και δολαρίου, με το δολάριο να αναμένεται να χάσει έδαφος.
Η στήριξη στην ανάπτυξη των ΗΠΑ από τα δημοσιονομικά κίνητρα θα μειωθεί επίσης το επόμενο έτος και το δημοσιονομικό έλλειμμα καθώς και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ πιθανότατα θα αρχίσουν να "βαραίνουν" το δολάριο. Η UBS "βλέπει" την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,15 και το 1,20 σε διάστημα έξι και δώδεκα μηνών. Ένας βασικός κίνδυνος, κατά την άποψή της, είναι οι ΗΠΑ να ξεκινήσουν ένα μεγάλο πρόγραμμα υποδομών, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Το δολάριο θα μπορούσε επίσης να παραμείνει ισχυρότερο σε σχέση με το ευρώ, εάν οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιδεινωθούν το 2019, τα στοιχεία της Ευρωζώνης επιβραδυνθούν ή η ΕΚΤ επισημάνει έναν λιγότερο "επιθετικό" (dovish) διάδοχο του σημερινού προέδρου, Μάριο Ντράγκι.
Για το ελβετικό φράγκο η UBS μακροπρόθεσμα αναμένει ότι θα υποτιμηθεί έναντι του ευρώ αλλά θα ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας, πιστεύει ότι η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB) θα αυξήσει τα επιτόκια μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ωστόσο, η πιθανότητα υποτίμησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ είναι περιορισμένη, κατά την άποψή της, καθώς η SNB θα αυξήσει τα επιτόκια σε συγχρονισμό με την ΕΚΤ –και όχι πιο επιθετικά/ήπια– και θα μειώσει μακροπρόθεσμα τον ισολογισμό της. Έτσι, εκτιμά πως η ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου θα κινηθεί προς το 1,20, με τον στόχο για το επόμενο εξάμηνο να είναι το 1,15 πριν το 1,20 που θα αγγίξει στο 12μηνο.
Σε ό,τι αφορά το κινεζικό γουάν, η UBS εκτιμά πως με φόντο τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης και τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, το νόμισμα ενδέχεται να μειωθεί κατά 5% σε εμπορικούς όρους το 2019. Οι προβλέψεις της για την ισοτιμία δολαρίου/γουάν τοποθετούνται στο 7,1, στο 7,2 και στο 7,3 σε ορίζοντα τριών, έξι και 12 μηνών. Ο κίνδυνος για τις προβλέψεις της, όπως επισημαίνει, είναι διπλής όψεως: αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε άλλες κινεζικές εισαγωγές ύψους 267 δισ. δολαρίων, η ισοτιμία δολαρίου/γουάν θα μπορούσε να δοκιμάσει το επίπεδο του 7,5. Αντίθετα, αν επιτευχθεί συμφωνία στο εμπόριο και μειωθούν οι δασμοί, η χαμηλότερη αβεβαιότητα θα μπορούσε να ωθήσει το γουάν σε ένα επίπεδο του 6,5-6,8 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ιαπωνικό γεν, η UBS επισημαίνει πως τα Abenomics έχουν αποδυναμώσει σημαντικά το νόμισμα της Ιαπωνίας. Πιο αναλυτικά, έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 30% σε σχέση με την εκτιμώμενη ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP). Καθώς ο πληθωρισμός εξομαλύνεται και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) αρχίζει να συζητά την απόσυρση των νομισματικών κινήτρων, η ελβετική τράπεζα πιστεύει ότι το γεν θα μπορούσε να αρχίσει να ενισχύεται και πάλι. Οι διαφορές στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ και Ιαπωνίας έχουν επίσης σημαντική επίδραση στην ισοτιμία δολαρίου/γεν. Η UBS "βλέπει" περιορισμένη περαιτέρω ανοδική πορεία για τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ (η πρόβλεψή της για τα τέλη του 2019 είναι μια απόδοση της τάξης του 3,2%), ωστόσο οι αποδόσεις των ιαπωνικών 10ετών ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας αρχίζει να ομαλοποιεί σιγά σιγά τη νομισματική της πολιτική. Έτσι, τηρεί στάση overweight για το γεν στις αρχές του 2019 και οι προβλέψεις της για την ισοτιμία δολαρίου/γεν είναι το 110, το 107 και το 105 σε ορίζοντα τριών, έξι και 12 μηνών.
Παρόλο η κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου ήταν απόλυτη το 2018, τα δίδυμα ελλείμματα (ο συνδυασμός του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσαν στο μέλλον να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη στο δολάριο, σημειώνει η Deutsche Bank. Για να κερδίσει έδαφος το ευρώ, όλες οι αμφιβολίες σχετικά με τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης θα πρέπει πρώτα να διαλυθούν. Όσο υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη, το ευρώ θα παραμείνει υπό πίεση. Μόνο εάν σημειωθεί πρόοδος σε θέματα όπως το Brexit και δεν υπάρχουν νέες αναταραχές στην Ιταλία, το ενιαίο νόμισμα αναμένεται να ενισχυθεί. "Στα τέλη του 2019 αναμένουμε πως η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κινηθεί στο 1,15", όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα. Τέλος, σε ό,τι αφορά το κινεζικό κινεζικό νόμισμα, η D.B επισημαίνει πως βρίσκεται υπό πίεση λόγω της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και λόγω της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Έτσι, εκτιμά πως το γουάν ενδέχεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω το 2019.
Goldman Sachs: Οι τρεις λόγοι που θα επιφέρουν πίεση στο αμερικανικό νόμισμα
Το 2019 η Goldman Sachs αναμένει ήπια υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου, καθώς η αναπτυξιακή δυναμική των ΗΠΑ θα ακολουθήσει πιο συγκρατημένους ρυθμούς επέκτασης όπως και ο υπόλοιπος κόσμος. Το μακροοικονομικό περιβάλλον τους τελευταίους έξι μήνες ήταν η καλύτερη συνταγή για την ώθηση του αμερικανικού δολαρίου: η ισχυρή εσωτερική ανάπτυξη των ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη άνοδος των επιτοκίων από τη Fed, η αδυναμία στην οικονομική δραστηριότητα στο εξωτερικό και οι διορθώσεις στις αγορές μετοχών συνέβαλαν στην εκτόξευση του αμερικανικού νομίσματος.
Ενώ αυτές οι τάσεις μπορεί να συνεχιστούν για λίγο διάστημα ακόμη κι αν η G.S. δεν αποκλείει μέτρια περαιτέρω κέρδη του δολαρίου στις αρχές του 2019, κατά την άποψή της, τρεις βασικοί παράγοντες υποδηλώνουν περισσότερο πτώση παρά άνοδο για το δολάριο το 2019:
1. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ ενώ φαίνεται ότι θα επιβραδυνθεί, καθώς η στήριξη από τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης ξεθωριάζει και οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες αρχίζουν να γίνονται αισθητές, οι οικονομολόγοι της G.S. αναμένουν ελαφρά ανάκαμψη της ανάπτυξης εκτός των ΗΠΑ και ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές. Ιστορικά, αυτή η τάση έχει οδηγήσει στην υποτίμηση του δολαρίου.
2. Δεύτερον, ενώ οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας αναμένουν ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε ακόμα ισχυρότερο δολάριο. Η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει 10 συνολικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed από την αρχή του τρέχοντος κύκλου, ενώ αναμένονται και άλλες κεντρικές τράπεζες να ακολουθήσουν στα βήματα αυτά, ειδικά σε μικρές, ανοιχτές οικονομίες. Επιπλέον, για την αγορά συναλλάγματος, η πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης φαίνεται να έχει την ίδια σημασία όσο η πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.
3. Τέλος, το δολάριο φαίνεται υπερτιμημένο και υπερ-επενδεδυμένο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το εμπορικό σταθμισμένο δολάριο είναι περίπου 11% υψηλότερο από το μακροπρόθεσμο επίπεδο της δίκαιης αξίας του. Οι επενδυτές επίσης είναι υπερβολικά οverweight στο αμερικανικό νόμισμα, ενώ οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων ομολόγων φαίνεται να έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των short που έχτισαν στο δολάριο στις αρχές του 2018.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα νομίσματα του G10, οι προοπτικές για τρία βασικά νομίσματα θα οδηγηθούν από τις εγχώριες εξελίξεις, όπως σημειώνει η Goldman Sachs. Πρώτον, εάν οι ανησυχίες γύρω από τα δημοσιονομικά της Ιταλίας τεθούν στο περιθώριο, το story της ανατίμησης του ευρώ το 2019 είναι ισχυρό: η ανάπτυξη στην περιοχή της Ευρωζώνης παραμένει υψηλότερη από τον μέσο όρο, οι επενδυτές εξακολουθούν να εμφανίζονται underweight στο νόμισμα, η ΕΚΤ θέτει τις βάσεις για πιθανή αύξηση των επιτοκίων και η μόχλευση στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας ανάπτυξης υποστηρίζουν αυτό το story. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι εξελίξεις στη Ρώμη πιθανόν να παραμείνουν κεντρικές για τις προοπτικές του ευρώ, όπως σημειώνει. Στην καλύτερη περίπτωση, όπου ο παράγοντας Ιταλία πάψει να αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου αναμένεται να βρεθεί στο 1,20. Ωστόσο, στο σενάριο που θα υπάρξει εκτόξευση των ιταλικών spreads, το ευρώ θα βρεθεί στο 1,05 έναντι του δολαρίου. Συνολικά, ωστόσο, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, οι κίνδυνοι γύρω από την επίτευξη του 1,20 είναι μειωμένοι, ειδικά βραχυπρόθεσμα, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει το ευρώ ένα καλό νόμισμα χρηματοδότησης βραχυπρόθεσμα.
Τι υποστηρίζει η Credit Suise
Σύμφωνα με την Credit Suise περαιτέρω εκτόξευση του δολαρίου το 2019 είναι απίθανη. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα παραμένει υψηλότερη από ό,τι σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες,το χάσμα ωστόσο θα μειωθεί. Οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά της Ιταλίας αποδυνάμωσαν το ευρώ, ενώ ενίσχυσαν προσωρινά το ελβετικό φράγκο και η στερλίνα είχε έντονες διακυμάνσεις καθώς επηρεαζόταν από την παραμικρή εξέλιξη στο μέτωπο του Brexit. Όσον αφορά το 2019, η αμερικανική τράπεζα δεν θεωρεί πως οι εμπορικές συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα επιλυθούν γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, το γουάν θα παραμείνει υπό πίεση. Καθώς οι κινεζικές αρχές συνεχίζουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. Ωστόσο, η J.P. Morgan πιστεύει ότι η Κίνα θα κινηθεί προσεκτικά για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα των επενδυτών και οι εκροές κεφαλαίων. Όσον αφορά τις ανησυχίες γύρω από την Ιταλία, ό,τι και να γίνει, ακόμη και εάν υπάρξει νέα αρνητική τροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να ενδώσει στην ιταλική πολιτική πίεση. Έτσι, οι βασικές ισοτιμίες του ευρώ δεν αναμένεται να επηρεαστούν πλέον έντονα, από αυτές τις εντάσεις. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα απαλό Brexit θα βοηθήσει τη στερλίνα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, ενώ ένα σκληρό Brexit και το επακόλουθο χάος θα εντείνουν την πίεση στο εγχώριο νόμισμα.

Π. Λαφαζάνης: «Οι Έλληνες πολίτες έχουν σιχαθεί τα "καραγκιοζιλίκια" των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»



Επίθεση προσωπικά στον Τσίπρα έκανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η δήλωση του Παναγιώτης Λαφαζάνη:

«Τσίπρας και Καμμένος, αφού από κοινού εξαπάτησαν επί τέσσερα χρόνια τους πολίτες, πρόδωσαν το μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, ψήφισαν το καταστροφικό τρίτο μνημόνιο, ξεπούλησαν τον εθνικό μας πλούτο, παρέδωσαν τη χώρα ως προτεκτοράτο στην αμερικανο-γερμανοκρατία και διευκόλυναν ο ένας τον άλλον να υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να εγκριθεί ως πραξικοπηματικό τετελεσμένο από την ΠΓΔΜ, συναποφάσισαν να παίξουν το τελευταίο τους κοινό θέατρο με το σημερινό στημένο διαζύγιό τους, μόνο και μόνο, μήπως την ύστατη στιγμή μπορέσουν, ματαίως, να διασωθούν όπως-όπως στις επόμενες εκλογές.

Οι Έλληνες πολίτες, όμως, επί τέσσερα χρόνια έχουν σιχαθεί τα ψέματα, τα «καραγκιοζιλίκια» και τις σκηνοθετημένες παραστάσεις κοροϊδίας και εξαπάτησης Τσίπρα – Καμμένου και δεν πρόκειται να παρασυρθούν από τις απέλπιδες και απεγνωσμένες φαρσοκωμικές κινήσεις τους της τελευταίας στιγμής.
Ο μόνος που ανησυχεί μήπως από το κακόγουστο θέατρο Τσίπρα – Καμμένου προκύψει παρ’ ελπίδα «ατύχημα» και δεν κυρωθούν οι Πρέσπες από την παρούσα Βουλή, είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος το μόνο που τρέμει είναι να μην του μείνει αμανάτι και κληρονομιά από το στημένο διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου η Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτήν την ώρα η κυβέρνηση Τσίπρα δεν χρειάζεται καμία ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η οποία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει μέσα στον λαό, ενώ ο τόπος πρέπει να αποφύγει μια απολύτως αθέμιτη επικύρωση από τη Βουλή της Νατοϊκής και ασύμφορης Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αυτό που χρειάζεται επειγόντως η χώρα μας είναι να φύγει αμέσως η κυβέρνηση Τσίπρα και η άμεση προσφυγή στις κάλπες για να ηττηθούν τόσο ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη με την ανάδειξη ισχυρής της Λαϊκής Ενότητας στη Βουλή στο πλαίσιο ενός όσο πιο πλατιού μετώπου αριστερών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών, αντισυστημικών δυνάμεων».


12 πανεπιστημιακοί ερωτούν Α.Τσίπρα για Σκοπιανό: «Ποιος αποφάσισε ότι ο ακρωτηριασμός της χώρας είναι η καλύτερη λύση;»

Κόλαφος είναι η ανοιχτή επιστολή 12 καθηγητών πανεπιστημίου, που επικρίνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναλύουν τα λάθη και τις αντιφάσεις της ελληνικής διπλωματίας. 



«Το αδιέξοδο της διπλωματίας δεν οφειλόταν στην έλλειψη τόλμης ή ευφυΐας», αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορούσε να παραβλέψει ότι η ιστορία «αποτελεί, πέρα από κάθε αμφιβολία, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού έθνους και θέμα εξαιρετικά μεγάλης ευαισθησίας στον ελληνικό Βορρά, στην ελληνική Μακεδονία», αναφέρουν οι 12 πανεπιστημιακοί στην επιστολή τους στο in.gr. 
Όπως εξηγούν, «η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό», καθώς υπονομεύει ανεπανόρθωτα τη μικτή ονομασία erga omnes. Επίσης, υποστηρίζουν ότι δεν επιλύεται η διαφωνία, καθώς το ίσο βάρος σε δύο αντιφατικές ιστορικές εκδοχές ««παραβιάζει την κοινή λογική, αφού αναγνωρίζει ότι αμφότερες είναι κατ’ όνομα «μακεδονικές». Η συνωνυμία αυτή δεν αποτελεί επωφελή λύση, γι’ αυτό και την αντιμαχόμασταν ανέκαθεν». 
Επίσης, οι πανεπιστημιακοί εξηγούν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία, λέγοντας ότι «αδυνατεί να αποτρέψει με πειστικό τρόπο τον σφετερισμό ευαίσθητων ιστορικών δεδομένων, αλλά γιατί επιτρέπει ρητά αυτόν τον σφετερισμό». 
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Η δημόσια συζήτηση για την αποδοχή και την αναγκαιότητα της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ περιλαμβάνει τρεις βασικές ανακρίβειες, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν.
Το αδιέξοδο της διπλωματίας δεν οφειλόταν στην έλλειψη τόλμης ή ευφυΐας. Για 25 χρόνια το βάρος των διαπραγματεύσεων έπεσε στην εξεύρεση μιας μικτής ονομασίας, η οποία θα χαρακτήριζε και τη νέα χώρα και το έθνος που την κατοικεί και τη γλώσσα που ομιλείται, βάσει της αντίληψης ότι οι λαοί δίνουν την ονομασία τους στις χώρες και τις γλώσσες και όχι το αντίστροφο. Αυτή ήταν η κόκκινη γραμμή τής ελληνικής διπλωματίας και από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπήρξε ποτέ διαφορετική προσέγγιση. Δεν μπορούσε να την παραβλέψει καμιά κυβέρνηση, διότι, ασχέτως των επιστημονικών προσεγγίσεων, η ιστορία αποτελεί, πέρα από κάθε αμφιβολία, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού έθνους και θέμα εξαιρετικά μεγάλης ευαισθησίας στον ελληνικό Βορρά, στην ελληνική Μακεδονία.
Η πραγματικότητα αυτή δεν ανατρέπεται ούτε αναθεωρείται με συνοπτικές διαδικασίες. Η Αθήνα δεν μπορούσε να αναγνωρίσει ένα μακεδονικό έθνος δίπλα στον δικό της μακεδονικό πληθυσμό, ασχέτως της ονομασίας του γειτονικού κράτους, για την οποία πάντοτε υπήρχαν προτάσεις και συζητήσιμες λύσεις.
Δεν είναι έντιμος συμβιβασμός
Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό. Στην προσπάθειά να προφυλαχθεί –και όχι να καταπολεμηθεί, όπως μερικοί πιστεύουν–, το εθνικό αφήγημα και των δύο κρατών, εντέλει υπονομεύθηκε ανεπανόρθωτα το προβεβλημένο αντίδωρο των Σκοπίων στην Αθήνα, δηλαδή η μικτή ονομασία erga omnes. Εφόσον, κατά το περίφημο 7ο άρθρο, με τον όρο «Μακεδονία» νοείται και η επικράτεια της ΠΓΔΜ, η διεθνής ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα συνυπάρχει χωρίς αντιρρήσεις με τη σκέτη «Μακεδονία», την οποία ουδόλως θα επισκιάσει.
Εξάλλου, η ελληνική παραδοχή πως με το επίθετο «μακεδονικός –ή –ό» μπορούν να προσδιορίζονται «η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά του, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά», συνιστά –για όσους πολιτικούς και εμπειρογνώμονες δεν το έχουν καταλάβει ακόμη– άμεση αναγνώριση από την Αθήνα μιας εθνότητας, που ονομάζεται «μακεδονική». Σε έναν κόσμο, όπου η άγνοια ιστορίας και γεωγραφίας είναι ο κανόνας, η ονομασία υπηκοότητας και εθνότητας συνάμα ως «μακεδονικών», δίνει στους γείτονες, εμμέσως πλην σαφώς, ασχέτως των όρων της συμφωνίας περί αρχαιότητας, απεριόριστη πρόσβαση στη μακεδονική κληρονομιά συνολικά και μάλιστα με την υπογραφή μας.
Είναι διάσπαση
Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην προσέγγιση των δύο γειτονικών λαών. Δεν επιλύει τη διαφωνία. Προσπαθώντας να δώσει ίσο βάρος σε δύο απολύτως αντιφατικές ιστορικές εκδοχές, παραβιάζει την κοινή λογική, αφού αναγνωρίζει ότι αμφότερες είναι κατ’ όνομα «μακεδονικές». Η συνωνυμία αυτή δεν αποτελεί επωφελή λύση, γι’ αυτό και την αντιμαχόμασταν ανέκαθεν. Εύκολα εκλαμβάνεται ως διάσπαση μιας και μοναδικής μακεδονικής ιστορικής ενότητας, ενώ ο εθνικός προσδιορισμός των «Βορείων» αναπόφευκτα υπερισχύει του τοπικού των «Νοτίων». Αφελής ήταν η αντίληψη των εμπνευστών της ότι οι δύο «αλήθειες» θα μπορούσαν να περιοριστούν και να ισχύουν μόνον μέσα στις αντίστοιχες επικράτειες.
Όπως προκύπτει από τις συνεχείς δηλώσεις των πολιτικών της ΠΓΔΜ, τα πρόσωπα αυτοπροσδιορίζονται εντός και εκτός της χώρας όπου διαμένουν με τον τρόπο που επιθυμούν. Επιπλέον, η ιστορία δείχνει ότι οι δύο εκδοχές δεν μπορούν να στεγανοποιηθούν μεταξύ τους. Η ελληνική εκδοχή της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας αφορά και γεωγραφικό τμήμα της ΠΓΔΜ, ενώ, από την άλλη, οι λεγόμενοι «Αιγαιάτες» πολιτικοί πρόσφυγες και οι απόγονοί τους δεν πρόκειται να αποκηρύξουν τη δική τους ιστορική εκδοχή για τις «χαμένες πατρίδες» τους, όπως προκύπτει από τη διατύπωση του άρθρου 36 στο αναθεωρημένο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Κοντολογίς η συζήτηση περί ιστορίας και ταυτοτήτων εντός του πλαισίου της συμφωνίας είναι ατελέσφορη και ασύμφορη.
Σφετερισμός
Όλα αυτά, ασχέτως των συναισθημάτων που προκαλούν, δεν είναι οι κύριοι λόγοι που είμαστε αντίθετοι στη συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε αντίθετοι όχι γιατί η υπογραφή του υπουργού των Εξωτερικών αδυνατεί να αποτρέψει με πειστικό τρόπο τον σφετερισμό ευαίσθητων ιστορικών δεδομένων, αλλά γιατί επιτρέπει ρητά αυτόν τον σφετερισμόˑ όχι γιατί αδυνατεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, αλλά γιατί καταφεύγει σε λογικούς ακροβατισμούς, ώστε να μας πείσει πως το πέτυχε. Είμαστε αντίθετοι όχι γιατί η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε, αλλά γιατί αδυνατεί να κατανοήσει ποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Αδυνατεί να κατανοήσει την ευαισθησία των πολιτών της για την ιστορική τους κληρονομιά, μιαν ευαισθησία που νοηματοδοτείται σε πολλές συνταγματικές διατάξεις και έρχεται ως συνέπεια δύο αιώνων δημόσιας εκπαίδευσης.
Είμαστε αντίθετοι, τέλος, λόγω της ασυνέπειας σε μια εθνική γραμμή, η οποία προσδιόρισε την εσωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση τής χώρας για 25 χρόνια με τεράστιο κόστος, σε μια γραμμή η οποία συστράτευσε σχεδόν το σύνολο της κοινής γνώμης.
Κι αν το πρόβλημα είχε «κακοφορμίσει», όπως έγραψε πρόσφατα ο τ. υπουργός των Εξωτερικών, ποιος αποφάσισε ότι ο «ακρωτηριασμός» ήταν η δέουσα λύση για την Ελλάδα; Το κράτος μας αντιφάσκει με τον εαυτό του, χωρίς να προτείνει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, ενώ η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τη δυναμική της συμφωνίας στις μελλοντικές επιλογές των Σκοπίων.»
·                          Βασίλης Κ. Γούναρης, Α.Π.Θ.
·                          Μάνος Καραγιάννης, King’s College London.
·                          Σταύρος Κάτσιος, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
·                          Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος, Α.Π.Θ.
·                          Κώστας Α. Λάβδας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
·                          Δημήτρης Ξενάκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
·                          Δημήτρης Σκιαδάς, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
·                          Άγγελος Συρίγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
·                          Μιχάλης Ι. Τσινισιζέλης, Ε.Κ.Π.Α.
·                          Κώστας Υφαντής, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
·                          Ι. Κ. Χασιώτης, Α.Π.Θ.
·                          Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Ε.Κ.Π.Α.

Νέος υπουργός Άμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης


Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, στη θέση του παραιτηθέντος Πάνου Καμμένου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Κατά τη δήλωσή του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η θέση του κ. Καμμένου θα πληρωθεί από τον κ. Αποστολάκη, καθώς δεν θέλει ούτε για ένα λεπτό να θέσει σε κίνδυνο έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, αυτόν των Ενόπλων Δυνάμεων. Με αυτόν τον τρόπο, θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Με θετικά λόγια μίλησε για τον διάδοχό του ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερη χαρά που τη θέση αναλαμβάνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ», με τον οποίο «είχε την τιμή να συνεργάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια», ενώ πρόσθεσε ότι η επιλογή του δείχνει την ενότητα που πρέπει να υπάρχει στα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας
Ο νέος υπουργός Άμυνας, Ναύαρχος ΠΝ, Ευάγγελος Αποστολάκης, που θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ορίστηκε αρχηγός ΓΕΕΘΑ το 2015, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018, ανανεώθηκε εκ νέου η θητεία του.
Ο κ. Αποστολάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου ΠΝ. Παρακολούθησε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία εσωτερικού και είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου. Επιπρόσθετα, έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και από τα σχολεία Advanced Mine Warfare School (Βέλγιο) και Amphibious Warfare School (ΗΠΑ).
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, μεταξύ των οποίων Αντιτορπιλικά (Α/Τ), Ναρκαλιευτικά (Ν/Α) καθώς και πλοία της Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεως (ΔΠΑ) ως Αξιωματικός Επιστασιών, Διευθυντής Διευθύνσεων και Ύπαρχος. Επιπρόσθετα, έχει υπηρετήσει στη ΔΥΚ ως Επιστολέας και Διοικητής.
Τοποθετήθηκε ως Κυβερνήτης στο Ν/Α ΑΤΑΛΑΝΤΗ από το 1990 έως 1991, στο Ν/Α ΚΙΣΣΑ από το 1992 έως το 1993, καθώς και στη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΝΑΒΑΡΙΝΟ από το 2003 έως το 2004. Έχει υπηρετήσει επίσης στο ΣΓ/Υ.ΕΘ.Α, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) και στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Αρχιεπιστολέας, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β' Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός.
Σε εκτέλεση της υπ' αριθμόν 1 αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ από 7 Μαρτίου 2013 παρέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Σε εκτέλεση απόφασης του ΚΥΣΕΑ από 15 Σεπτεμβρίου 2015, προήχθη στο βαθμό του Ναυάρχου και παρέλαβε τα καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Η πορεία του κ. Αποστολάκη.
Εισαγωγή στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων : 1976
Σημαιοφόρος : 1980
Ανθυποπλοίαρχος : 1983
Υποπλοίαρχος : 1987
Πλωτάρχης : 1992
Αντιπλοίαρχος : 1997
Πλοίαρχος : 2004
Αρχιπλοίαρχος : 2009
Υποναύαρχος : 2011
Αντιναύαρχος : 2012
Ναύαρχος : 2015
Μετάλλια – Παράσημα – Διαμνημονεύσεις
Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα
Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής
Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα
Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής
Μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας Γ΄, Β΄ και Α΄ Τάξεως
Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Γ΄ και Α΄ Τάξεως
Διαμνημόνευση Υπηρεσίας Αξιωματικού Επιτελούς Β΄ Τάξεως
Οικογενειακή Κατάσταση
Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Τίτλοι τέλους με τον Καμμένο - Ποιοι θα είναι οι επόμενοι ...Καμμένοι.



Αναμενόμενη ήταν η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό και υλοποιήθηκε, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, η οποία κράτησε 40 λεπτά.

Αμέσως μετά την συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ανοίξει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την ψηφοφορία.
Οι αντιδράσεις του Τσίπρα δείχνουν ξεκάθαρα ότι βιάζεται να υλοποιήσει όλα αυτά για τα οποία έχει πάρει εντολές και αυτός είναι ο λόγος που ζητάει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης καθώς αυτή η διαδικασία θα του επιτρέψει να φέρει το γρηγορότερο δυνατόν στη βουλή την συμφωνία των Πρεσπών η οποία την μεθεπόμενη εβδομάδα θα έρθει στη βουλή προς ψήφιση.

Η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην  κυβερνητική πλειοψηφία πράγμα που διαβεβαίωσε ο Πάνος Σκουρλέτης. Οι πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι «αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτά τα οποία έχει πει και μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες θα δουν, πράγματι, αλλαγές στην ίδια τους τη ζωή» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης και η δήλωση αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι η βουλή είναι γεμάτη από καμένους που είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τις προσταγές των μεγάλων αφεντικών. 

Οι ορατοί "καμμένοι" αυτή την στιγμή είναι η νεοδημοκράτισα και "φαν" του καραμανλισμού Κατερίνα Παπακώστα, απο τις πασαρέλες, η Έλενα Κουντουρά που τώρα κάνει την υπουργό, κάποιος Βασίλης Κόκκαλης  που τον έκαναν υφυπουργό, ο γνωστός Ζουράρις για τον οποίο δεν χρειάζεται κανένας σχολιασμός. 

Αν κινδυνεύσει να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών τότε πρόθυμοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα αλλά και να ψηφίσουν την συμφωνία, θα είναι όλοι οι βουλευτές του κοινοβουλίου με εξαιρέσεις οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού. 


Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχονται καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις

Με έκτακτο δελτίο της η ΕΜΥ προειδοποιεί για επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Δευτέρας και από τα βορειοδυτικά έως και τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τετάρτης. 

 Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι 
   Α. Οι κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις: Αύριο, Δευτέρα, σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 400Μέτρα) της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο στα βόρεια 200 και στα νοτιότερα 400 μέτρα) και της Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα). 
 Την Τρίτη (15-01-2019) σε περιοχές της Ηπείρου, στη δυτική και Κεντρική Μακεδονία (τις πρωινές ώρες), τη Θεσσαλία και τα νησιά τουΒορειοανατολικού Αιγαίου μέχρι το μεσημέρι, την Εύβοια, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής κυρίως στα βόρεια, ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα), την Πελοπόννησο (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα) και την Κρήτη, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά. 
 Β. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν:   
Αύριο Δευτέρα (14-01-2019) από τις βραδινές ώρες το Ιόνιο και την Πελοπόννησο (κυρίως θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές) και αργά τη νύχτα πρόσκαιρα τα νότια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και της Ευβοίας.Την Τρίτη (15-01-2019) από τις πρώτες πρωινές ώρες τις Κυκλάδες, την Κρήτη, βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ταΔωδεκάνησα, που από αργά το απόγευμα θα περιοριστούν στα Νοτιοανατολικά. 
   Γ. Θυελλώδεις άνεμοι  7 με 8 μποφόρ από τη Δευτέρα (14-01-2019) στο Ιόνιο, οι οποίοι την Τρίτη (15-01-2019) θα φτάσουν και στα ανατολικά τοπικά τα 9 και πιθανώς στο αιγαίο τα 10 μποφόρ,Με σταδιακή εξασθένηση από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.