Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Τρία θανατηφόρα περιστατικά από τη γρίπη μέσα σε μια εβδομάδα

Το πιο...άγριο πρόσωπό της δείχνει η εποχική γρίπη στη χώρα μας τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου: από την πρώτη στη δεύτερη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά τρία τα θανατηφόρα περιστατικά και τριπλασιάστηκαν οι ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική επιτήρηση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που καταγράφει τα στοιχεία για την εποχική γρίπη για το διάστημα 7-13 Ιανουαρίου, δηλαδή μέχρι και την περασμένη Κυριακή, ο αριθμός των θανάτων εκτινάχθηκε – από έναν θάνατο στους τέσσερις- όπως και ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων της γρίπης που εισήχθησαν σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν – από 12 τα κρούσματα έφθασαν τα 35!
Πρέπει να αναφερθεί, ωστόσο, πως ένα από τα θύματα των επιπλοκών της γρίπης κατέληξε εκτός ΜΕΘ, χωρίς να αποσαφηνίζεται εάν υπήρχε δυνατότητα νοσηλείας σε ΜΕΘ. Με δεδομένο πως τις τελευταίες δέκα ημέρες η λίστα αναμονής για ΜΕΘ αριθμεί σταθερά πάνω από 35 ασθενείς, αντιλαμβάνεται κάποιος πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ δίνουν έναν άνισο αγώνα για τη ζωή τους, με μοιραία σε πολλές περιπτώσεις έκβαση.
Το θύμα ήταν μια 83χρονη, που νικήθηκε από το πανδημικό στέλεχος Α(H1N1) και τις επιπλοκές του. Η γυναίκα ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Τα άλλα δυο θύματα της γρίπης ήταν άνδρες ηλικίας άνω των 65 χρόνων.ό
ΚΕΕΛΠΝΟ: Αυξημένη η δραστηριότητα της γρίπης
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν μεν κάθε χρόνο το δυνατό κύμα της γρίπης από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ωστόσο στην εβδομαδιαία επιδημιολογική τους έκθεση επισημαίνουν πως «κατά την εβδομάδα 07–13 Ιανουαρίου 2019, η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες στην Ελλάδα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την αναμενόμενη για την εποχή». Επίσης, αυξημένες αναφέρεται ότι είναι και οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής σε σύγκριση με την προηγούμενη – πρώτη- εβδομάδα του έτους.
Από τα 35 κρούσματα φαίνεται πως κυριαρχεί ο υπότυπος Α (Η1Ν1), δηλαδή το λεγόμενο πανδημικό στέλεχος που συνδέεται με επιπλοκές που οδηγούν συχνότερα σε νοσηλεία σε ΜΕΘ.
«Έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)» αναφέρουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους και υπογραμμίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού για την προφύλαξη από τη γρίπη.
Το προφίλ των ασθενών στις ΜΕΘ
Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 21 άνδρες και 14 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 39 έως 90 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 29 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν, υποτυποποιήθηκαν: εξ αυτών τα 2 (6,9%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 27 (93,1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).
Από τα 35 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 3 (9%). Σημειώνεται ότι τα 28 (80%) από τα 35 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
ΠΗΓΗ: protothema.gr

Συμφωνία των Πρεσπών: Ο Αλέξης Τσίπρας, η ρηματική διακοίνωση και ο «μακεδονικός λαός»


Με τον καλύτερο τρόπο εκμεταλλεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας την ρηματική διακοίνωση της πΓΔΜ. Ήταν η ώρα που ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής επιχείρησε να αποδομήσει την Νέα Δημοκρατία και τις ενστάσεις της για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Τι διευκρινίζουν λοιπόν οι γείτονες μας στο κείμενο αυτό, που είναι νομικά δεσμευτικό και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία; Πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας. Και δεύτερον ότι η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στην συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών» μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο κοινοβούλιο.
Εκείνη την ώρα το συνολικό κείμενο δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός μπορούσε να απομονώσει τμήματα της διακοίνωσης όπως και εν τέλει έκανε.
Ωστόσο, η δημοσιοποίηση του κειμένου προκαλεί ορισμένα ερωτήματα, κυρίως σε ότι αφορά τις αναφορές σε "Μακεδονικό λαό".
Συγκεκριμένα στην σελίδα με αριθμό 2 γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε «Μακεδονικό λαό» (Macedonian people)
Λίγο παρακάτω ορίζεται πως το κράτος οφείλει να προστατέψει και να εγγυηθεί τα χαρακτηριστικά και την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του «μακεδονικού λαού». Αναφορά γίνεται και στον «Μακεδονικό λαό» της διασποράς για τον οποίο θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό στα σημεία αυτά ανοίγει ένα παραθυράκι που επιτρέπει ερμηνείες και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά για να υποστηριχθούν αλυτρωτικές διαθέσεις της γείτονος χώρας.

Άγρια κόντρα Φώφης - Κρεμαστινού για τη Συμφωνία των Πρεσπών



Τι του ζήτησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και η συνέντευξη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της 

Επεισόδιο προκλήθηκε μεταξύ της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και του βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Κρεμαστινού με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
H Φώφη Γεννηματά τηλεφώνησε στον βουλευτή και σε υψηλούς τόνους τον κάλεσε να ακολουθήσει την κομματική γραμμή που εκείνη έχει επιβάλλει κατά της κύρωσης της συμφωνίας. Αυτό λίγες ώρες μετά την είδηση ότι δεν θα επιβληθεί κομματική γραμμή αλλά οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν έχει κρύψει πως υπό συνθήκες θα υπερψήφιζε την συμφωνία αλλά θα ακολουθήσει το κόμμα του.
Αφορμή της κόντρας στάθηκε σημερινή συνέντευξη του στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «στο κόκκινο».
Εκεί ο Δ. Κρεμαστινός άφησε ανοιχτό το τι θα πράξει ενώ πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα δεν απέρριψε ενδεχόμενο προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας πάντως ότι αυτό είναι δύσκολο να συμβεί σε προεκλογική περίοδο.
«Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής. Δεν είναι δυνατόν να πω ότι θα ψηφίσω υπέρ χωρίς να το έχω δει, είναι βασικό για να αποφασίσω ... όχι μόνο εγώ, όλοι μας, η κοινοβουλευτική ομάδα» δήλωσε σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η Συμφωνία αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα λέγεται το κράτος αυτό Μακεδονία, η ονομασία θα είναι Βόρεια Μακεδονία, έχει όμως το μειονέκτημα -παρότι έχει γίνει ρηματική διαβεβαίωση πως η γλώσσα και η εθνότητα κτλ. θα είναι όπως εμείς τα θέλουμε- ότι αυτό δεν είναι σαφώς διατυπωμένο στο Σύνταγμα», υποστήριξε εκτιμώντας παράλληλα πως «τα μισά Σκόπια -ίσως και παραπάνω, η αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τους, λένε ότι θα το αλλάξουν όταν γίνουν κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στην κομματική πειθαρχεία τάχθηκε υπέρ εξηγώντας πως «δεν είναι ωραίο σε ένα κόμμα οι συνιστώσες του να ψηφίζουν διαφορετικά σε βασικά θέματα».
Στην επικοινωνία που είχε πάντως με την Φώφη Γεννηματά δεσμεύθηκε πως δεν θα κινηθεί εκτός γραμμής ενώ θα είναι πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του ώστε να μην επιδέχονται ερμηνείας.

Macedonia…θα ξαναγράψουμε την ιστορία με ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία

  


Τέλος εποχής για τον Τσίπρα αλλά και για την αριστερά στο σύνολό της, φαίνεται ότι θα σημάνει η συμφωνία των Πρεσπών και παράλληλα θα δώσει ανάσα στην ΝΔ, γιατί ανεξάρτητα από το τι λένε οι δημοσκοπήσεις, η νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές δεν ήταν καθόλου δεδομένη στην «προ Πρεσπών εποχή»

Για την συμφωνία πολλά ειπώθηκαν και άπειρα άλλα γράφτηκαν, προκειμένου να πεισθεί η κοινή γνώμη της Ελλάδας και των Σκοπίων ότι αυτή είναι προς όφελος των δύο λαών και το αντίθετο και ίσως δεν έχει καμία αξία η κατάθεση μιας επιπλέον άποψης που θα στηρίζει οποιαδήποτε θέση.

Διαβάζοντας όμως το εικοσασέλιδο κείμενο της συμφωνίας, εύλογα αναρωτιέται ο οποιοσδήποτε αν αυτοί που θα ψηφίσουν μέσα στη βουλή, μπήκαν στον κόπο να κάνουν απλά μία ανάγνωση των άρθρων του κειμένου.

Στην αρχή του γίνεται «ξεκαθάρισμα» του ποιος είναι ποιος.
Οι συμβαλλόμενοι αναφέρονται ως «Μέρη» και ως Πρώτο Μέρος αναφέρεται η Ελληνική Δημοκρατία ενώ ως Δεύτερο μέρος αναφέρεται το μέρος που έγινε δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 47/225 της 8ης Απριλίου του 1998.

«Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστικά κληρονομιά», λέει η πρώτη παράγραφος του άρθρου 7 της συμφωνίας και συνεχίζει.

(Άρθρο 7 παρ. 2) Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

(Άρθρο 7 παρ. 3) Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πολιτισμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).

Κατά πως θέλει ο καθένας δηλαδή ερμηνεύει τον όρο «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» καθώς από πουθενά δεν προκύπτει ότι η Μακεδονία και η ιστορία της ήταν μέρος του Ελληνικού πολιτισμού, όπως και από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνες και οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν είχαν καμία σχέση με τους σλάβους;

Και ενώ στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών και ότι η γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους  δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά του Δεύτερου Μέρους, έρχεται η παράγραφος 5 του άρθρου 7 για να κάνει τα πάντα …ακαταλαβίστικα.

«Τίποτα στην παρούσα συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο η να αλλοιώσει η να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους».

Υπάρχει κάποιος που να καταλαβαίνει τι λέει πολύ δε περισσότερο τι εννοεί αυτή η παράγραφος;

Διαβάζοντας το άρθρο 8 του ίδιου κειμένου και συγκεκριμένα την παράγραφο 5, το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι …θα ξαναγράψουμε την ιστορία με ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία, γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς αυτό που λέει το άρθρο 8, ότι δηλαδή …Εντός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μία Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Αφού, όπως μας λέει ο Τσίπρας, όλα είναι ξεκάθαρα «από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» τι ποιος ο ρόλος αυτής της επιτροπής;
Σήμερα θα εξετάσουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα «αντικειμενικά»; Δηλαδή για χιλιάδες χρόνια τα ευρήματα έμεναν «ανεξέταστα!!!;»
Οι αρχαιολόγοι όπου γης περίμεναν τόσα χρόνια τον Τσίπρα και τον Ζάεφ για να ανοίξουν τον φάκελο «Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος»;  

Αυτό λοιπόν το κείμενο που κατ’ άλλους είναι κουρελόχαρτο, δεν έχει κανείς την υπομονή να το διαβάσει πριν οδηγηθεί στην κάλπη;
Δεν αναφέρομαι στους γυρολόγους της πολιτικής, σε αυτά τα άθλια υποκείμενα, αυτά τα κόπρανα που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το τομάρι τους, αναφέρομαι σε αυτούς που δεν σπεύδουν στα κόμματα για αναζήτηση προσωπικότητας και επιβίωσης, σε αυτούς που αποδεδειγμένα έδωσαν αγώνες στους χώρους της αριστεράς γιατί έχουν αρχές, αξίες και μάτωσαν για αυτές. Αυτοί δεν βλέπουν τις υποθήκες που υπογράφουν; Δεν βλέπουν απο που αντλεί την δύναμή του ο κάθε Ερντογάν όταν λέει ότι έχει δικαιώματα στην Μακεδονία; 

Ειλικρινά προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι μπορούν σήμερα άνθρωποι που βλέπουν την κατάντια της χώρας και το ξεπούλημά της σε όλα τα επίπεδα, να βάζουν την υπογραφή τους κάτω από ένα κείμενο που, επιεικώς θα πω δεν το διάβασαν γιατί αν το διάβασαν και θα το υπογράψουν, τότε ...μιλάμε για προδοσία.

Ανδρέας Κεσίδης