Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Το νέο είδος πολέμου και πώς χάνουμε το τρένο στο ελληνοτουρκικό μέτωπο - Κώστας Γρίβας

Μια σειρά από εξελίξεις στις διεθνείς γεωστρατηγικές ισορροπίες, που με τη σειρά τους επιφέρουν δραστικές αλλαγές στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία του πολέμου αναμένεται να επιδράσουν δραστικά και στις ισορροπίες στο ελληνοτουρκικό μέτωπο αντιπαράθεσης και στον ρόλο του Ελληνικού Στρατού σε αυτό. Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές στον χώρο της στρατιωτικής ισχύος που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια είναι οι ακόλουθες: 

1) Η επαναφορά στους «κλασικούς» γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς, με την αναγόρευση της Κίνας και Ρωσίας σε «αναθεωρητικές» δυνάμεις και «ανταγωνιστές» των ΗΠΑ. Αυτό αναγράφεται στο τελευταίο κείμενο της Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2017. Το γεγονός αυτό φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τις στρατιωτικές ικανότητες αντιμετώπισης «ομόλογων» αντιπάλων (peer opponents).

Ταυτοχρόνως πυροδοτεί μια έκρηξη στις προσπάθειες του Στρατού των ΗΠΑ να αναπτύξει μεθοδολογίες και τεχνολογίες για τη διεξαγωγή συμβατικών πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον αντιπάλων υψηλής τεχνολογίας, η οποία πρέπει να καλύψει ένα κενό πολλών ετών. Από το 2001 και μετά υπήρξε εμμονική προσήλωση σε επιχειρήσεις «εκτός του πολέμου» (MOOTW) και στην ανάπτυξη ικανοτήτων αντιαντάρτικου αγώνα (COIN). Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αμερικανός αντιστράτηγος Bruce Crawford, επικεφαλής αξιωματικός G6, «έχουμε ένα πρόβλημα ηλικίας 16 ετών για το οποίο χρειαζόμαστε λύση μέσα σε ένα έτος». 

2) Η επιστροφή στους στρατούς της Δύσης «ξεχασμένων» μεθοδολογιών μάχης, όπως είναι η Αεροεδαφική Μάχη (ALB), έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες ρωσικές δυνάμεις σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.


Ο Έλληνας Τριανταφύλλωφ


3) Και στη Ρωσία φαίνεται πως επανέρχονται με ανανεωμένη μορφή επιχειρησιακές αντιλήψεις, όπως είναι η «Μάχη εις Βάθος» (Deep Battle) και «Επιχειρήσεις εις Βάθος» (Deep Operations). Αυτές αποσκοπούν στην ταχεία προέλαση ανάμεσα από τις ρωγμές των εχθρικών δυνάμεων και την προσβολή σε όλο το πλάτος και βάθος της διάταξής τους. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι μεθοδολογίες αυτές αποτελούν εν πολλοίς πνευματικό τέκνο του Έλληνα Βλαδίμηρου Τριανταφύλλωφ, μιας μεγάλης μορφής της θεωρίας του Πολέμου, ο οποίος για ακατανόητους λόγους παραμένει σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα.

Σε συνδυασμό με μεθοδολογίες υβριδικού πολέμου (hybrid warfare), οι επιχειρησιακές αυτές αντιλήψεις εκτιμάται από Δυτικούς αναλυτές ότι στόχος είναι να προσφέρουν στη Ρωσία τη δυνατότητα να επιτύχει στρατηγικά τετελεσμένα σε μικρό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μην προλάβει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πυρηνικής αποτροπής της Δύσης. 

Γενικότερα, υπάρχει μια παγκόσμια τάση για τη δημιουργία ικανοτήτων «γρήγορων πολέμων» (swift wars), ικανών να επιφέρουν τετελεσμένα «κάτω από το πυρηνικό κατώφλι» (under the nuclear threshold), ή ακόμη και «κάτω από το κατώφλι της στρατιωτικής αντιπαράθεσης» γενικώς (below the threshold of military conflict), όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρόσφατο κείμενο για την Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. 

Παρόμοιες αντιλήψεις, δόγματα, φιλοσοφίες και μεθοδολογίες ενδέχεται να μπορούν να βρουν σημαντικές εφαρμογές στο ιδιόρρυθμο ελληνοτουρκικό σύστημα αντιπαράθεσης, όπου η συμμετοχή και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ περιορίζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής πολέμων παρατεταμένης διάρκειας.


Πολυχωρική προβολή ισχύος


4) Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εφαρμόσει στην Ουκρανία τακτικές πολυχωρικής (multi domain) προβολής ισχύος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μέσα ηλεκτρονικού πολέμου προσφέρουν άμεσα πληροφορίες αναφορικά με την εχθρική διάταξη, τόσο σε μονάδες πυροβολικού, έτσι ώστε να προσβάλουν με σαρωτικό πυρ τις εχθρικές δυνάμεις, όσο και σε μονάδες ελιγμού, έτσι ώστε να προελάσουν αποφεύγοντας τα ισχυρά σημεία αντίστασης. 

Οι εξελίξεις αυτές ώθησαν και τον αμερικανικό Στρατό να δώσει έμφαση στην ενίσχυση των, παραμελημένων μέχρι σήμερα, ικανοτήτων του ηλεκτρονικού πολέμου, τις οποίες ενοποιεί με τις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, διαμορφώνοντας ένα νέο είδος επιχειρήσεων. Αυτό των κυβερνο-ηλεκτρομαγνητικών δραστηριοτήτων (cyber electromagnetic activities CEMA). 

Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης φιλοσοφίας για συνδυαστική δράση σε όλους τους χώρους (domains) μάχης, που προωθεί η κυρίαρχη αντίληψη της «Πολυχωρικής Μάχης» (MDB) του Στρατού των ΗΠΑ. Η τελευταία επιδιώκει να επιτύχει σύζευξη ικανοτήτων και συνεργατικά αποτελέσματα και στις πέντε διαστάσεις της μάχης (στεριά, θάλασσα, αέρα, διάστημα και CEMA). 

5) Το βεληνεκές των συστημάτων πυροβολικού (πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών και πυροβόλων) αυξάνει ολοένα και περισσότερο, εν παραλλήλω με τη δραστική αύξηση των ικανοτήτων τους να επιφέρουν πολυχωρικά αποτελέσματα με τη χρήση πολεμικών κεφαλών διαφόρων τύπων (τόσο hard kill, όσο και soft kill). Για παράδειγμα, η γερμανο–νοτιοαφρικανική εταιρεία Rheinmetall Denel Munitions (RDM) αναπτύσσει μια οβίδα πυροβολικού των 155 χιλιοστών της οικογένειας πυρομαχικών Assegai, η οποία θα είναι συμβατή με τις προδιαγραφές JBMOU (Joint Ballistic Memorandum of Understanding) του ΝΑΤΟ και θα επιτυγχάνει βεληνεκές 70 χλμ. Γενικότερα, μέσα στο νέο διεθνές γεωστρατηγικό περιβάλλον το Πυροβολικό αναμένεται να κληθεί πολλές φορές να αναλάβει μεγάλο εύρος των αποστολών της Αεροπορίας σε σχετικά μικρά γεωγραφικά συστήματα.


Οι επιπτώσεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο


Οι εξελίξεις αυτές συνδυάζονται με μια σειρά από νέα δεδομένα που αναμένεται να προκύψουν τα επόμενα χρόνια και στις ελληνοτουρκικές ισορροπίες ισχύος. Ορισμένες εξ αυτών είναι οι ακόλουθες: Μεταξύ των άλλων, ριζικές αλλαγές στη γεωγραφία ισχύος στο Αιγαίο (δευτερευόντως και στον Έβρο) ενδέχεται να επιφέρουν οπλικά συστήματα υποστρατηγικής σημασίας, τα οποία αναμένεται να ενταχθούν σε υπηρεσία στο τουρκικό οπλοστάσιο τα επόμενα χρόνια. 

Ιδιαίτερα δε ο συνδυασμός επίγειων συστημάτων αεράμυνας (GBAD) μεγάλου βεληνεκούς, (με προεξάρχον φυσικά το S–400, ακόμη και αν αυτό διαθέτει τους πυραύλους 46Ν6 με βεληνεκές 250 χλμ και όχι τους 40Ν6 με βεληνεκές 400 χλμ) με τα μαχητικά αεροσκάφη F–35 Lightning II και μια διευρυνόμενη οικογένεια βαλλιστικών πυραύλων διαφόρων διαμορφώσεων (σ’ αυτούς είναι περίπου αναπόφευκτο να συμπεριληφθούν και αντιπλοϊκοί ASBM), θα απειλήσει να δημιουργήσει έναν θύλακα αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (A2 / AD ‘bubble’) για τη δράση της Ελληνικής Αεροπορίας αλλά και του Ελληνικού Ναυτικού στο Αιγαίο. 

Για παράδειγμα, μαχητικά αεροσκάφη F–35, εκμεταλλευόμενα τα χαρακτηριστικά χαμηλής διακριτότητας (LO) και αξιοποιώντας το προηγμένο τους ραντάρ, πιθανώς θα είναι σε θέση να «χαρτογραφούν» σε πραγματικό χρόνο το αρχιπέλαγος, στοχοποιώντας μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Ναυτικού για λογαριασμό αντιπλοϊκών βαλλιστικών πυραύλων (ASBM), ή άλλων οπλικών συστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι ο Ελληνικός Στρατός θα κληθεί, ενδεχομένως, να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον όπου η «ενότητα μάχης» των νησιών του Αιγαίου, η οποία εξασφαλιζόταν από την Ελληνική Αεροπορία και το Ναυτικό, θα έχει τεθεί εν αμφιβόλω. 

Άρα, η δομή του Ελληνικού Στρατού ενδέχεται να διασπαστεί σε ανεξάρτητες «ψηφίδες» μάχης, οι οποίες αφενός μεν θα πρέπει να είναι σε θέση να πολεμήσουν ξεχωριστά, αφετέρου δε να μπορούν να διασυνδεθούν επιχειρησιακά μεταξύ τους, χωρίς τη βοήθεια της Αεροπορίας ή του Ναυτικού. Με άλλα λόγια, ο Ελληνικός Στρατός θα πρέπει να αρχίζει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να δράσει αυτόνομα, ασκώντας προβολή ισχύος στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα, χωρίς οι άλλοι δύο Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι σε θέση να του προσφέρουν στήριξη. 


Ανατροπή της ισορροπίας υπέρ της Τουρκίας



Εν παραλλήλω, αναμένεται να ενταχθούν σε υπηρεσία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τα επόμενα χρόνια νέα οπλικά συστήματα, όπως οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροχήματα (armed UAV), διαφόρων διαμορφώσεων, τύπων και μεγεθών, «περιπλανόμενα» πυρομαχικά (loitering munitions). Ο στόλος των τουρκικών μαχητικών ελικοπτέρων T–129 Atak θα διευρύνεται ολοένα και περισσότερο. Τα ελικόπτερα αυτά θα είναι εφοδιασμένα με πυραυλικά συστήματα τουρκικής τεχνολογίας, στα οποία περιλαμβάνεται και η τουρκικής κατασκευής κατευθυνόμενη ρουκέτα των 2,75 ιντσών (70 χιλιοστών) Cirit. 

Ταυτοχρόνως, οι ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Τα συστήματα αυτά θα δημιουργήσουν νέα επιχειρησιακά δεδομένα και ο Ελληνικός Στρατός θα πρέπει να προσαρμοστεί στη δράση τους. 

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρωτοφανείς προκλήσεις σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και θα πρέπει να προετοιμαστούν γι’ αυτές. Σε πρώτο στάδιο κρίνεται ως ζωτικής σημασίας η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας του πολέμου. Στόχος η σχεδίαση εγχώριων λύσεων χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης (low cost – high payoff), με βάση τη διεθνή εμπειρία αλλά προσαρμοσμένων στις ελληνικές συνθήκες. 

Κατά την άποψη του γράφοντος, το 2019 αποτελεί ένα κρίσιμης σημασίας έτος όσον αφορά τη διαμόρφωση των μελλοντικών στρατιωτικών ισορροπιών στο ελληνοτουρκικό σύστημα. Αν η Ελλάδα συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη σε μια πολιτική αδράνειας όσον αφορά την ενίσχυση των μαχητικών-αποτρεπτικών της ικανοτήτων, ή αν αποφασίσει να αντιδράσει ακολουθώντας παρωχημένες αντιλήψεις περί προβολής ισχύος, τότε θα δυσκολευτεί πολύ τα επόμενα χρόνια να γεφυρώσει το χάσμα που αναμένεται να δημιουργηθεί με βάση μια γραμμική προέκταση στο μέλλον των σημερινών τάσεων.

 
slpress.gr

ΕΚΤΑΚΤΟ - Η Εxxon Mobil «κτύπησε» μεγάλο κοίτασμα φ.α. στον «Γλαύκο» - Γι αυτό η Τουρκία δέσμευσε την περιοχή


 Η Exxon Mobil "κτύπησε" μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην γεώτρηση «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτό ανέφεραν έγκυρες πηγές από την εταιρεία Exxon Mobil γεγονός που εξηγεί και την σημερινή τουρκική φρενίτιδα με δέσμευση ολόκληρης της περιοχής για πρώτη φορά.
"Τα πράγματα πάνε πολύ καλά" ανέφεραν πηγές της ExxonMobil.

Aμερικανικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι τα θετικά αυτά νέα δεν είναι άσχετα με την προσπάθεια αύξησης του κλίματος έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, από πλευράς Άγκυρας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το μεγάλο μέγεθος του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί αναμένεται ότι θα γίνουν εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Αμέσως μετά την απόφαση του Συμβούλιου Εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας με την οποία απεύθυνε για ακόμη μια φορά προκλητική προειδοποίηση σε Ελλάδα και Κύπρο ότι θα προβεί σε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να "προστατέψει τα δικαιώματά" της σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση σειράς παράνομων NAVTEX με τις οποίες  «δέσμευσε» μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» και «διμερείς ναυτικές ασκήσεις τουρκικού και ξένου Ναυτικού».

Νωρίτερα σήμερα αναφέραμε, πως προκάλεσε εντύπωση ότι με μια τουρκική NAVTEX η Αγκυρα δεσμεύει την περιοχή όπου επιχειρεί η Exxon Mobil.

Είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προχωράει σε μια τέτοια ενέργεια κατά αμερικανικών συμφερόντων.

Σημειώνεται ότι χθες  δήλωσε ο «υπουργός Εξωτερικών» των κατεχομένων ότι το τουρκικό «ερευνητικό» σκάφος Barbaros καθορίζει ήδη τα σημεία στα οποία η Τουρκία πρόκειται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις (εντός της κυπριακής ΑΟΖ)».

Με άλλα λόγια εάν η Ελλάδα ή η Κύπρος επιχειρήσουν να "παρεμβληθούν" στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυρπιακή ΑΟΖ τότε θα υπάρξει "βίαιη απάντηση" με βάση τα όσα υποστήριξε το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μάλιστα, με την πρώτη παράτυπη Navtex η Άγκυρα «δέσμευσε» για ασκήσεις με συμμετοχή Ναυτικού του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει, και την περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πιο ευαίσθητο της στάδιο η γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum, στον στόχο «Γλαύκος» στό βυθοτεμάχιο 10, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος

Με тρίτη ταυτόχρονη παράτυπη Navtex, «δέσμευσε» για όλο τον Φεβρουάριο, με επίκληση επαναλαμβανόμενων ασκήσεων του Ναυτικού με πυρά, περιοχή που συμπίπτει με το τεμάχιο «7» της κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσής του στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ.
Κατά την σημερινή σύσκεψη αρχηγών στο Προεδρικό τέθηκε το ζήτημα του Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε επιτακτικά από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να μπει στην ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αυτό διότι την ερχόμενη Κυριακή (3/2) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με την ειδική σύμβουλο του Γ.Γ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και στο ενδεχόμενο που η ίδια θέσει ζήτημα περί αντιδράσεων της Τουρκίας για τα ενεργειακά, ο Νίκος Αναστασιάδης να έχει ένα δυνατό αντεπιχείρημα.

Με την ίδρυση Ταμείου Υδογονθράκων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι αφαιρεί ένα επιχείρημα της Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά τη βούληση για τον διαμερισμό του φυσικού αερίου στη βάση ποσοστών.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι την δεδομένη στιγμή η Τουρκική και Τουρκοκυπριακή πλευρά αντιδρούν ότι δεν υπάρχει βούληση από πλευράς Αναστασιάδη για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, στο ενδεχόμενο που εγκριθεί η πρόταση για την δημιουργία Ταμείου υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς η ισχυρή πεποίθηση ότι η Τουρκική πλευρά θα προβάλλει τον ισχυρισμό της μη συμμετοχής τους στην Επιτροπή Διαχείρισης.

Την ίδια ώρα, κατά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη (31/1) επικυρώθηκε η απόφαση για αγωγό που θα μεταφέρει Κυπριακό φυσικό αέριο στο τερματικό Ίτκου.



Η φυγή των «μεγάλων» από το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Η απόσυρσης της Nexans από το ταμπλό του ΧΑΑ μετά από τρεις δεκαετίες είναι ένα δείγμα μόνον των τάσεων που επικρατούν για αλλαγή στο χάρτη των αγορών

 

Ο τίτλος της Nexans Participations βρίσκεται στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες. Η θυγατρική της γαλλικής Nexans μπήκε στο χρηματιστήριο της χώρας στις 12 Μαρτίου του 1990. Όμως, πλέον η εταιρεία αποχωρεί από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Και μπορεί η αποχώρηση μιας εταιρείας από το Χρηματιστήριο να μην είναι κάτι ασύνηθες, ωστόσο η υπόθεση της Nexans είναι μόνον ένα case study ενός γενικότερου φαινομένου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια: οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι εγκαταλείπουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο ο ένας μετά τον άλλον. Το τελευταίο διάστημα έχουν ανακοινώσει τη φυγή τους από τη Λεωφόρο Καβάλας οι Crown Hellas Can, Παπαστράτος, Vodafone, Interamerican, ΕΛΑΙΣ, ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2008, 120 τίτλοι εταιρειών έχουν φύγει από το ΧΑΑ. Το 2001 υπήρχαν 15 θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων στο χρηματιστήριο. Πλέον, με τη φυγή της Nexans, υπάρχουν μόνον δυο, οι οποίες είναι οι Μινωικές Γραμμές αλλά και η περίπλοκη εταιρική δομή του ΟΤΕ. Και ήδη για τις Μινωικές οι Γκριμάλντι δρομολογούν έξοδο.

Το case study της Nexans

Παρ’ ότι κάθε εταιρεία έχει τους δικούς της λόγους απόσυρσης από το ταμπλό του ΧΑΑ, η περίπτωση της Nexans έχει κάποια χαρακτηριστικά αλλά και μια περίεργη ιδιαιτερότητα.
Η Nexans ακολουθεί μια γενικότερη τάση που επιδεικνύουν όλοι οι μεγάλοι όμιλοι: επιλέγουν πλέον να μένει μόνον η μητρική εταιρεία και όχι οι θυγατρικές της σε κάποιο από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και όχι στα περιφερειακά.
Επιπλέον, η διοίκηση της NEXANS επιδιώκει σε μια ιδιαίτερη συγκυρία να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της θυγατρικής της ξαναμαζεύοντας ουσιαστικά τις μετοχές στον έλεγχό της και μάλιστα με χαμηλό κόστος αγοράς. Στα κέρδη αλλά και την περικοπή των απωλειών, η εταιρεία θα εισπράττει όλα τα μερίσματα (αφού θα έχει πλέον όλες τις μετοχές) ενώ δεν θα έχει και έξοδα παραμονής στο ΧΑΑ.
Ωστόσο, η έξοδος της NEXANS έρχεται σε μια συγκυρία που προκαλεί αίσθηση αφού ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία θα είναι ο ανάδοχος της Γ’ Φάσης για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με τίμημα 111,6 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, η φυγή από το ΧΑΑ δεν σημαίνει καθόλου ότι η εταιρεία αποσύρεται και από την ελληνική αγορά. Η Nexans Hellas αποτελεί το «αρχηγείο» της μητρικής εταιρείας για όλα τα Βαλκάνια ενώ μόλις 2 χρόνια πριν η εταιρεία επένδυσε σε τρίτο εργοστάσιο στην Ελλάδα με στόχο την παραγωγή που θα διοχετεύεται κυρίως στην αγορά της Γερμανίας.

Ηλίθιους και Φασίστες χαρακτήρισε ο Τσίπρας τους Έλληνες που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών.


Είναι τεμπέληδες έλεγε ο Γ. Παπανδρέου για τους Έλληνες όταν ήθελε να περάσει τα μνημόνια και υπήρχαν αντιδράσεις.
Βλάκες, Λαϊκιστές, ηλίθιους και Φασίστες χαρακτήρισε ο Τσίπρας τους Έλληνες που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών.
Έδωσε και νούμερα των ηλιθίων ο Τσίπρας την στιγμή που έδινε λογαριασμό στον Μακρόν. Εβδομήντα χιλιάδες μαζεύτηκαν στην πλατεία συντάγματος στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία, είπε ο Τσίπρας και ο Μακρόν τον άκουγε με θαυμασμό, καθώς είχε μπροστά του έναν νομπελίστα.

Το εάν και πόσο δίκιο έχει ο Τσίπρας θα φανεί στην κάλπη. 

Προκλητικό δημοσίευμα του Anadolu για «αντίσταση της τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη



«Το γεγονός αυτό περιγράφεται ως «μίνι πογκρόμ» από ορισμένους ακαδημαϊκούς»
Την στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφτεί και αυτός την γείτονα, ένα δημοσίευμα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου Anadolu αναφέρεται στην 29η Ιανουαρίου ως ημέρα αντίστασης για την «τουρκική» όπως αποκαλεί την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα σημείωσε την Τρίτη της επέτειο μιας μεγάλης συγκέντρωσης ενάντια στην κυβερνητική καταπίεση και την άρνησή της της Τουρκικής ταυτότητας.
Στις 29 Ιανουαρίου 1988 χιλιάδες άτομα της Τουρκικής μειονότητας συγκεντρώθηκαν στην Κομοτηνή για να διαδηλώσουν κατά της καταπίεσης και την άρνηση εκ μέρους της Ελλάδας να αποδεχτεί την τουρκικής τους ταυτότητα.
Μιλώντας σε μια εκδήλωση σε ανάμνηση της ημέρας αντίστασης, ο πρόεδρος του συμβουλευτικού συμβουλίου της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης Ιμπραχίμ Σερίφ δήλωσε πως η συγκέντρωση του 1988 ήταν «μια ειρηνική κίνηση αντίστασης» ενάντια στην αυξανόμενη καταπίεση.
Σε μια δήλωσή του ο εκλεγμένος Μουφτής της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ τόνισε πως στις 29 Ιανουαρίου του 1988 η τουρκική μειονότητα διαμαρτυρήθηκε στην καταπίεση της άρνησης της τουρκικής της ταυτότητας από το ελληνικό κράτος.
Το 1988 η ελληνική δικαιοσύνη έκλεισε διάφορες ενώσεις στην Δυτική Θράκη που είχαν στην ονομασία τους την λέξη «Τουρκική» λέγοντας πως «δεν υπάρχουν Τούρκοι στην Ελλάδα». Στις 29 Ιανουαρίου έγινε διαδήλωση για διαμαρτυρία σε αυτή την απόφαση».
Το δημοσίευμα του Anadolu προσθέτει ακόμα μεταξύ άλλων πως:
«Στην δεύτερη επέτειο της συγκέντρωσης το 1990 ακροδεξιοί Έλληνες με εκδικητικό πνεύμα επιτέθηκαν σε περισσότερα από 500 καταστήματα που ανήκαν σε τούρκους σε Κομοτηνή και Ξάνθη και τραυμάτισαν πολλά άτομα.
Το γεγονός αυτό περιγράφεται ως «μίνι πογκρόμ» από ορισμένους ακαδημαϊκούς».