Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Ο Τούρκικος τύπος για την επίσκεψη Τσίπρα.



Τίτλο από τη δήλωση του Τούρκου προέδρου περί «εξεύρεσης ειλικρινών και δίκαιων λύσεων σε όλα τα ζητήματα» έβγαλαν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία για τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χθες, στην Άγκυρα. 
 Στη δυνατότητα επίλυσης διμερών διαφορών μέσω του διαλόγου, με επίκεντρο τη διαμάχη Άγκυρας – Αθήνας για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, αναφέρονται στο ίδιο ακριβώς δημοσίευμα που έχουν αναρτήσει στις αγγλικές εκδόσεις τους το πρακτορείο Anadolu και η «Hurriyet». 
 «Η Θεολογική Σχολή (της Χάλκης) αντάλλαγμα για τους μουφτήδες», είναι ο τίτλος της «Cumhuriyet». «Όπως γνωρίζετε, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι κλειστή από το 1971, δεν φταίμε εμείς», ανέφερε χθες ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε πως «όποτε μου λέτε για τη Σχολή, εγώ απαντώ να λυθεί και το θέμα των Μουφτήδων». 
 «Η δουλειά της πολιτικής είναι να κάνεις φίλους και όχι εχθρούς», υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της η «Aksam», ενώ η «Gunes» εστιάζει το ενδιαφέρον της στο ότι ο Ερντογάν «Ζήτησε τους γκιουλενιστές από τον Τσίπρα». 
 «Μη γίνετε καταφύγιο για τους τρομοκράτες», αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της «Sabah», επίσης αναφερόμενη στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου για τους «οκτώ». Ομοίως και η «Yeni Safak»: «Μη γίνετε λιμάνι για τους τρομοκράτες». Στους υπότιτλους του βασικού της θέματος, η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για έκκληση Τσίπρα για κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πράγμα που ζήτησε και ο Ερντογάν. Αναφέρεται όμως και στην φράση του Έλληνα πρωθυπουργού, «λύνουμε τα προβλήματα με επικοινωνία». 
 Από τους δύο προηγούμενους τίτλους, δεν διαφέρει εκείνος της εφημερίδας «Star»: Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει καταφύγιο τρομοκρατών, ενώ λίγο πιο επιθετικός είναι ο τίτλος της «Turkiye»: «Εκδώστε τους προδότες της FETO». 
 Σε άλλο θέμα εστιάζει από την πλευρά της η «Yenicag»: «Δήλωση-έκπληξη από τον Τσίπρα: Η Ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να πάρει τη θέση της ως κανονικό κράτος της Ε.Ε».Η «Akit» απλώς αναφέρεται στο γεγονός της συνάντησης των δύο ηγετών: «Ο Ερντογάν δέχθηκε τον Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο». 
   naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους Τσίπρας και Μητσοτάκης


Με το πολιτικό σύστημα να έχει φτάσει στα όριά του και στα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν γίνει άνω-κάτω, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση οργανώνουν την επόμενη φάση της αντεπίθεσης με «όπλο» τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στόχος αμφότερων είναι το τελικό «χτύπημα» να είναι ολοκληρωτικό και στις εκλογέςνα είναι νικητές.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα είναι η δυνατότητα αιφνιδιασμού. Έχει, επίσης, τα «κλειδιά» και ως διαχειριστής της κρατικής εξουσίας μπορεί να παίξει το… παιχνίδι, όπως ο ίδιος επιθυμεί.
Από την άλλη, το πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι δεν έχει κυβερνητικές ευθύνες και επομένως μπορεί να εκφράζει απόψεις με μικρό πολιτικό κόστος. 
Τόσο ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πειραιώς, πάντως  μελετούν τα συμπεράσματα τωνδημοσκοπήσεων που έχουν στα συρτάρια τους, δίχως να αποκαλύπτει ο ένας στον άλλον τα ευρήματα με βάσει τα οποία κινούνται και χαράσσουν την  στρατηγική τους ενόψει των εκλογών.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων στην Πειραιώς

Σύμφωνα με τις έρευνες που διαθέτουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά συσπείρωσης.  Όπως, μάλιστα,  λένε στον Πρόεδρο της ΝΔ οι δημοσκόποι, είναι πολύ δύσκολο να τα αυξήσει –εκτός αν έρθουν τα πάνω κάτω.
Επίσης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων εγκρίνει την τακτική που ακολούθησε στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία κατέκρινε και καταψήφισε στη Βουλή. Παράλληλα, ο κόσμος «αγκαλιάζει» και τα ανοίγματα που κάνει προς το κέντρο, καθώς έτσι δείχνει μια διαφορετική κουλτούρα από αυτή που διέθετε το κόμμα του τα προηγούμενα χρόνια, την πιο συντηρητική, την οποία άλλωστε διαθέτουν ορισμένοι βουλευτές του ακόμη και σήμερα.
Οι συνομιλητές του προέδρου της Ν.Δ αναφέρουν ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι 26 Μαϊου θα στηθούν κάλπες και θα υπάρχει λαϊκή ετυμηγορία που θα εκφραστεί ψηφίζοντας τους εκλεκτούς του ευρωκοινβουλίου.  Οι κάλπες αυτές δεν  παύει  να είναι όχι δημοσκόπηση αλλά πραγματικότητα  και θα φανεί η λαϊκή δυσαρέσκεια του κόσμου». Ωστόσο, οι κάλπες αυτές είναι πιθανό να δείξουν  και το δρόμο στον Αλέξη Τσίπρα για την νέα τακτική που θα ακολουθήσει.
Ο Πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα τον χρόνο των εκλογών και όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα αυτό θα το κάνει βάσει των δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια του και αναλόγως του χρόνου που θα κρίνει ότι τον συμφέρει. 
   
Οι δημοσκοπήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι καθημερνός σύμβουλος των κινήσεων του πρωθυπουργού. Κατά περιόδους και ανάλογα  τη συγκυρία, η διαφορά με τη Ν.Δ δεν είναι σταθερή. Υπάρχουν χρονικές περίοδοι που κινείται πάνω από 6,5 μονάδες ενώ όταν το κλίμα χαλαρώνει, παραδόξως, η διαφορά αυξάνεται.

Η ζυγαριά για τις εκλογές και η αναζήτηση συσπείρωσης

Αυτά "ζυγίζει" ο κύριος Τσίπρας  ώστε να δει  τι τον συμφέρει περισσότερο ενώ ένα συμπέρασμα που βγαίνει από τις μέχρι τώρα κινήσεις του είναι ότι θα επιχειρήσει να "βάλει" φωτιά στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα. Το εργαλείο της πόλωσης θα επιστρατευθεί και το επόμενο διάστημα πρόκειται να έρθει εκ νέου στο προσκήνιο η σκανδαλολογία.  Η υπόθεση της Novartis που βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόκειται όπως λένε να φέρει στο προσκήνιο διώξεις και μέσα από αυτές αναγκαστικά θα υπάρξει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και σύγκρουση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το εργαλείο της πόλωσης θα το χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ λένε στη Ν.Δ όχι μόνο για τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και για μερίδα ΜΜΕ που κατά τη γνώμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας λειτουργούν υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν είναι τυχαία, ότι σε κάθε σχεδόν ανακοίνωση του Μαξίμου αμέσως μετά τις αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη γίνονται αναφορές και σε μερίδα του τύπου» δείχνοντας έτσι ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει τορπιλίζοντας  κάθε λογική που μπορεί να συμβάλει στο ομαλό πολιτικό κλίμα.
Ο βαρύς διχασμός του εκλογικού σώματος είναι το χαρτί στο οποίο πρόκειται, όπως εκτιμούν στη Ν.Δ, να ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας για να κερδίσει πόντους στην πολυπόθητη συσπείρωση η οποία για το κόμμα του κινείται ακόμη σε χαμηλά ποσοστά και μπορεί υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις να αυξηθούν.
cnn.gr

Εκτοξεύτηκε με απόλυτη επιτυχία ο ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat 4

Εκτοξεύτηκε με απόλυτη επιτυχία στις 23:01 ο ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat 4 , από τη Γαλλική Γουιάνα, προκειμένου να λάβει την τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου.



«Η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 θα αυξήσει τις δυνατότητες για αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες μεταξύ των σημείων του Δημοσίου, για την Άμυνα, την Ασφάλεια αλλά θα αυξήσει τις δυνατότητες και για την ΕΡΤ που έχει πια το δικό της δίκτυο να τον αξιοποιήσει, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας σημαντικό βήμα για την Ελλάδα την εκτόξευση του δορυφόρου. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

«Με την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 η Ελλάδα καταλαμβάνει πια ισχυρή θέση στο διεθνή διαστημικό χάρτη παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου όπου απαιτηθεί. Θα παρέχει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απολύτως αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες», δήλωσε στη ΕΡΤ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Συμφωνία αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης


Στη συμφωνία αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και στην προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατέληξαν οι συνομιλίες Τσίπρα - Ερντογάν στην Άγκυρα. Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος απάντησε σε όλους τους τόνους, στην αναφορά του Ερντογάν ότι η Ελλάδα περιθάλπει τους 8 φυγάδες, λέγοντας ότι η χώρα μας σέβεται τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι "υπάρχει αυτό το επίπεδο επικοινωνίας και ειλικρίνειας μεταξύ τους και ότι αποτελεί τη βάση ώστε να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα το επόμενο διάστημα και σε πιο εποικοδομητικές συνομιλίες που πιθανόν να έχουν και συγκεκριμένες αποφάσεις".
"Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Πρόεδρος μου είπε ότι δεν έχουμε σήμερα να υπογράψουμε αποφάσεις, του είπα ότι όμως ίσως να έχουμε την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Κατά την συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι "υπάρχει πολύ σημαντική δυνατότητα το επόμενο διάστημα να επενδύσουμε στη θετική ατζέντα των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. "Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερη, η Ελλάδα βγαίνει μετά από πολυετή κρίση στις αγορές, λύνουμε προβλήματα δεκαετιών, όπως τη διαφορά μας με τον βόρειο γείτονα μας, τη Βόρεια Μακεδονία", είπε και τόνισε ότι "πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας στο Αιγαίο που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών.
"Εμείς θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να χτίσουμε, δεν είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε χωρίς να βάλουμε τα θεμέλια", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "η συνάντηση αυτή είχε ως αντικείμενο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αργότερα ιστορικά βήματα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".
Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχε τηλεφωνήσει στον Τούρκο Πρόεδρο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, για να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας μιας χώρας που υπερασπίζεται την δημοκρατία και την ελευθερία και καταδικάζει κάθε προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας.
Πρόσθεσε ότι αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σ' αυτή τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ρητορική αντιπαραθετική, στο Αιγαίο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας έφτασε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά στη θάλασσα και στον αέρα. Αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που επίσης αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις, όπως και στη συνέχεια η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία.
"Δεν αποδεχθήκαμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, δεν το πράξαμε και είμαι ευτυχής που δεν το πράξαμε", είπε ο Αλ. Τσίπρας. "Σήμερα στις συνομιλίες μας έγινε για μια ακόμα φορά σαφές ότι ούτε ο εσείς, ούτε εγώ, δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα", είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι "είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας" και θύμισε ότι η επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια για Τούρκο Πρόεδρο και πως ο ίδιος έχει επισκεφθεί 4 φορές την Τουρκία μέσα σε 4 χρόνια.

Ερντογάν: Επίλυση προβλημάτων σε δίκαιη βάση

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε πως στα τέλη του 2017 είχε πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη επίσκεψη στην Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή κατ' ιδίαν μακρά συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, είπε πως συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών μας, καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα.
«Ως Τουρκία επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο» διαμήνυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «στις διμερείς αυτές σχέσεις με την Ελλάδα κατά διαστήματα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα επιθυμούμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε».
«Το σημείο που βρισκόμαστε στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τον στόχο μας», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση πως όλα τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν σε δίκαιη βάση. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατάσταση των πολιτών μας ελληνικής καταγωγής και περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Οι δύο πλευρές προτού ξεκινήσουν τον διάλογο θα πρέπει να εντοπίσουν έναν οδικό χάρτη. Θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης» συμπλήρωσε ο κ. Ερντογάν και κατέληξε λέγοντας: «Είναι μια σημαντική παράμετρος η ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο», ενώ όσον αφορά για το μεταναστευτικό, ανέφερε πως η Τουρκία θεωρεί πως έχει «ένα υπερβολικό φόρτο». Αυτή τη στιγμή η Τουρκία περιθάλπει 4 εκατ. πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περίπου 35 εκατ. δολάρια.
"Η Τουρκία στο θέμα της επανεισδοχής και στο μεταναστευτικό όποιες υποσχέσεις έχει δώσει, τις έχει τηρήσει» υποστήριξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η ΕΕ κατά τα μέγιστα δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, όπως τις ευθύνες που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου. Επιθυμούμε η ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της”.
«Εμείς σε κάθε επίπεδο θα συμφωνήσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, και ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες θα κάνουμε ένα άνοιγμα, θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα βρούμε κοινές λύσεις» κατέληξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα: Τι προβλέπουν οι επιστήμονες


Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει η σεισμική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου. Οι περισσότεροι από τους σεισμολόγους που συμμετείχαν στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας του ΟΑΣΠ, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, ωστόσο υπήρξαν και κάποιοι που ζήτησαν αυξημένη ετοιμότητα από την πολιτεία.
Δεν προσκομίσθηκαν πάντως καινούργια στοιχεία που να δικαιολογούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Ιονίου για επικείμενο μεγάλο σεισμό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος. Σε αυτήν την εκτίμηση κατέληξε και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, που συνεδρίασε σήμερα στον ΟΑΣΠ.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις ενέργειες, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί εκ μέρους του Οργανισμού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια επικαιροποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων των Περιφερειών για την αντισεισμική τους προστασία.
«Θεωρώ ότι η θωράκιση της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός», αναφέρει ο κ. Λέκκας σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση. Ο κ. Λέκκας αναφέρει επίσης ότι υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε δηλώσεις για θέματα προγνώσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση».
Η απόφαση της επιτροπής ήταν σχεδόν ομόφωνη με 19-1. Ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος ζήτησε αυξημένη ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας.
Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας δημοσιοποίησε ότι έχουν σταλεί σε επιστημονικά ινστιτούτα, καταγραφές της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν περιμένουμε ένα σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ στο Ιόνιο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι «το Ιόνιο είναι Ιόνιο και έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ελλάδα» υπενθυμίζοντας ότι και οι μεγάλοι σεισμοί στη Λευκάδα το ’14 και την Κεφαλονιά το ’15 ξεπερνούσαν τα 6,5 Ρίχτερ.
«Αυτά τα ξέρουν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου και για αυτό είναι προετοιμασμένοι θωρακίζοντας τις κατασκευές τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Μακρόπουλος.
cnn.gr