Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο; Μήπως κινδυνεύεις; Και πώς θα το αποφύγεις;

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο

Ουσιαστικά πρόκειται για μια... επικίνδυνη και ανεπιθύμητη τριάδα: Πρόκειται για το συνδυασμό υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυξημένων τιμών χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα. Συνήθως, επίσης, οι άνθρωποι με μεταβολικό σύνδρομο έχουν μεγάλη περιφέρεια κοιλιάς, δηλαδή αυξημένο λίπος γύρω από την μέση.

Γιατί είναι επικίνδυνο;

Το σύνδρομο αυτό αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.

3 καλές συνήθειες για την υγεία σου

Πιες νερό αντί για αναψυκτικά

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Harvard, όσοι καταναλώνουν τακτικά αναψυκτικά με ζάχαρη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο (και διαβήτη τύπου 2) σε σχέση με όσους δεν πίνουν. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας, όσοι έπιναν ένα έως δύο αναψυκτικά την ημέρα είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο.
Βελτίωσε τη διατροφή σου
Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και η μεγάλη περιφέρεια μέσης (μεγαλύτερη από 89 εκατοστά στις γυναίκες) είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για το συγκεκριμένο σύνδρομο. Βάλε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια στη διατροφή σου και αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα.

Φάε ψάρι αντί για κρέας

Αντί για επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου) προτίμησε να παίρνεις τη ζωική πρωτεΐνη από ψάρι. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα που έχουν προδιάθεση για μεταβολικό σύνδρομο.

«Μπάχαλο» ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ


Να... μπλοκάρει την υπερψήφιση του άρθρου 32 για την αποσύνδεση της εκλογήςΠροέδρου της Δημοκρατίας μελετά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον καβγά που έχει ξεσπάσει για το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων.
Στην περίπτωση αυτή, η πρόταση της πλειοψηφίας συγκεντρώνει περισσότερες από 180 θετικές ψήφους, καθώς την αναθεώρηση αυτού του άρθρου επιθυμεί και η Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζοντας πως θα το ψηφίσει, γεγονός που σημαίνει ότι η επόμενη Βουλή θα μπορούσε να τροποποιήσει το άρθρο με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. 
Μπροστά στο ενδεχόμενο η ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές και να μπορεί με απλή πλειοψηφία να αναθεωρήσει το άρθρο με τη δική της λογική, ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να «αποσύρει» βουλευτές του από την ψηφοφορία.
Ο  Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε έτσι... ορθάνοιχτο στη Βουλή το ενδεχόμενο κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν την... πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ!
«Η ΝΔ κάνει πονηριές. Λέει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Αν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες».
Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ. Πηγές της Πειραιώς ανέφεραν πως «η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνο ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία. Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες...».
Στη σύσκεψη των γενικών εισηγητών που έγινε νωρίτερα στη Βουλή αποφασίστηκε στην ψηφοφορία της Πέμπτης να υπάρχουν δύο βασικά ψηφοδέλτια, ένα του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο θα αναγράφεται άρθρο, κατεύθυνση και περιεχόμενο κι ένα της ΝΔ, στο οποίο θα αναγράφεται το άρθρο προς αναθεώρηση. Οι βουλευτές μπορούν να ψηφίζουν προτάσεις κι από τα δύο ψηφοδέλτια.
Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρει ως κατεύθυνση να μην διαλύεται η Βουλή από την αδυναμία εκλογής, να πηγαίνουμε σε εξάμηνες ψηφοφορίες και εάν αυτές αποβούν άκαρπες να γίνεται άμεση εκλογή του από τον λαό.
Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα αναγράφει μόνο την κατεύθυνση: Δηλαδή να μην διαλύεται η Βουλή από αδυναμία εκλογής του ΠτΔ και ουσιαστικά θα αφήνει στην επόμενη Βουλή να αποφασίσει εάν η τρίτη κατά σειρά επαναληπτική θα αρκεί να γίνει με 151 ψήφους.
Πάντως και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αποφασίσει να δώσει μόνο μία ψήφο στα άρθρα που συμφωνεί να αναθεωρηθηθούν ώστε να απαιτούνται 180 ψήφοι στην επόμενη Βουλή. 

Μυστήριο με σύλληψη 50χρονου ποινικού στον Έβρο



Ένας Έλληνας υπήκοος συνελήφθη την Τρίτη από τις τουρκικές αρχές στον Έβρο, καθώς όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες προσπάθησε να περάσει στην Τουρκία με παράνομο τρόπο.
Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πρόκειται για τον 50χρονο Μ.Α., ο οποίος έχει καταδικαστεί στην Ελλάδα σε φυλάκιση 10 ετών για φόνο, ενώ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, όπως είπε ο ίδιος κατά την ανάκρισή του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Η αστυνομία παρέδωσε τον συλληφθέντα στην περιφερειακή μεταναστευτική αρχή, προκειμένου να δρομολογήσει την επιστροφή του στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει μέχρι αυτήν την ώρα πληροφορηθεί για το περιστατικό από τις τουρκικές αρχές και έχει ζητήσει ενημέρωση από την Interpol.

Economist: «Βόρεια Μακεδονία» ή «Μακεδονία»;

Η ΠΓΔΜ δεν είναι η μοναδική χώρα που προχώρησε στην αλλαγή του ονόματός της τα τελευταία χρόνια. Το 2016, η Δημοκρατία της Τσεχίας υιοθέτησε τη συντομότερη ονομασία Τσεχία και μόλις πέρσι η Ζουαζιλάνδη μετονομάστηκε σε Εσουατίνι. Κι όμως. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια, λίγα ή πολλά, για να εδραιωθεί μία νέα ονομασία κράτους. 

 Οι χώρες αλλάζουν τις ονομασίες τους για διάφορους λόγους, αναφέρει ο «Economist» στο σχετικό δημοσίευμά του. Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, στόχος ήταν να διευθετηθούν ανταγωνιστικές αξιώσεις πάνω σε ένα όνομα που χρονολογείται από το αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξηγεί ο «Economist». Για το Εσουατίνι, στόχος ήταν να ξεπεράσει το αποικιακό παρελθόν και να αξιώσει αφρικανική ταυτότητα. Στην περίπτωση της Τσεχίας πάλι, το ζητούμενο ήταν πιο πρακτικό. Η χώρα ελπίζει ότι η πιο σύντομη ονομασία θα είναι και πιο εύχρηστη, κατά τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται το Σλοβακία αντί της Δημοκρατίας της Σλοβακίας. 
 Σε κάθε περίπτωση, η νέα ονομασία δεν υιοθετείται αμέσως. Του λόγου το αληθές αποδεικνύεται εύκολα από μία ματιά στις πιο σημαντικές αλλαγές σε ονομασίες χωρών τον 20ό αιώνα, μέσω της Google Ngram Viewer. Πρόκειται για μία μηχανή αναζήτησης της Google, για βιβλία σε πολλές γλώσσες που χρονολογούνται από το 1600. 
 Σύμφωνα με αυτή τη βάση δεδομένων, χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια για να επικρατήσει η ονομασία Σρι Λάνκα, αντί της Κεϋλάνης που ίσχυε έως το 1972. Επίσης πολλά χρόνια χρειάστηκαν για να επικρατήσει η ονομασία Ζιμπάμπουε έναντι της παλαιότερης Ροδεσίας. Πιο χαρακτηριστική ωστόσο είναι η περίπτωση της Μπούρμα, η οποία μετονομάστηκε σε Μιανμάρ, το 1989, από τη χούντα. Ορισμένες ξένες κυβερνήσεις ωστόσο δεν ήταν διατεθειμένες να υιοθετήσουν τη νέα ονομασία, εκτιμώντας ότι εάν το έκαναν θα ήταν σαν να αναγνωρίζουν εμμέσως τη νομιμότητα του καθεστώτος. Έως το 2008, η ονομασία Μπούρμα αναφερόταν σε αγγλικά βιβλία τουλάχιστον με διπλάσια συχνότητα απ’ ό,τι η ονομασία Μιανμάρ. 
 Το πόσο γρήγορα ή αργά θα επικρατήσει η ονομασία Βόρεια Μακεδονία παραμένει άγνωστο. Η ονομασία πρέπει να καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων των γεωγραφικών ονομάτων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στους χάρτες της Google η χώρα αναφέρεται ακόμη ως FYROM. 
 «Οι αλλαγές χρειάζονται τον χρόνο τους. Σε λίγα χρόνια όμως, η διένεξη για την ονομασία του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί να έχει περάσει τελικά στην ιστορία», σχολιάζει ο «Economist». 
 naftemporiki.gr  

“Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα;”

Μέρκελ: «Ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τον πόλεμο, την ειρήνη και τη σταθερότητα»
Γκουτέρες (γγ του ΟΗΕ): «Η συμφωνία των Πρεσπών θα ενισχύσει την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια»
Πομπέο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ): «Οι ηγέτες της Ελλάδας έδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή»
NY Times: «H συμφωνία των Πρεσπών, νίκη για τη Δύση»
ΗΠΑ (state department): «Ιστορική ευκαιρία σταθερότητας και ευημερίας για ολόκληρη την περιοχή»
Μπόλτον (σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου): «Συγχαρητήρια στους Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ για την επικύρωση της συμφωνίας»
Ζάεφ (σκοπιανός πρωθυπουργός): «Ας είναι περήφανοι όλοι οι Έλληνες, όλοι οι μακεδόνες (!!!) και όλοι οι πολίτες που ζουν σε αυτήν την περιοχή»
Τσίπρας (έλληνας πρωθυπουργός): «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα… Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές και οι δυο λαοί θα τους ευγνωμονούν» (τους 153 βουλευτές)


Γ. Σεφέρης

Ήταν ωραίο το Σούνιο τη μέρα εκείνη του Ευαγγελισμού
πάλι με την άνοιξη.
Λιγοστά πράσινα φύλλα γύρω στις σκουριασμένες πέτρες
το κόκκινο χώμα κι ασπάλαθοι
δείχνοντας έτοιμα τα μεγάλα τους βελόνια
και τους κίτρινους ανθούς.
Απόμακρα οι αρχαίες κολόνες, χορδές μιας άρπας αντηχούν ακόμη…
Γαλήνη.
– Τι μπορεί να μου θύμισε τον Αρδιαίο εκείνον;
Μια λέξη στον Πλάτωνα θαρρώ, χαμένη στου μυαλού τ’ αυλάκια·
τ’ όνομα του κίτρινου θάμνου
δεν άλλαξε από εκείνους τους καιρούς.
Το βράδυ βρήκα την περικοπή:
“Τον έδεσαν χειροπόδαρα” μας λέει
“τον έριξαν χάμω και τον έγδαραν
τον έσυραν παράμερα τον καταξέσκισαν
απάνω στους αγκαθερούς ασπάλαθους
και πήγαν και τον πέταξαν στον Τάρταρο, κουρέλι”.
Έτσι στον κάτω κόσμο πλέρωνε τα κρίματά του
ο Παμφύλιος Αρδιαίος ο πανάθλιος Τύραννος.

Ανδρέας Κεσίδης.