Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

τα ετερώνυμα πενθούν ΙΙ ή το υστερόγραφο - του φωτη μισοπουλου

....εδώ θα έπρεπε να προστεθεί ''διατελώ εν αναμονή'' αλλά δεν περιμένει τίποτα [1α]
.....δεν πρέπει να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη [1β] 






 ....η βιογραφία μου ανθισμένη στο χωράφι με τη σίκαλη υπάρχω κι αλλού βέβαια μερικές φορές το χρόνο αποδείχνοντας πόσο βαθιά ανήσυχους μάς βρίσκει η προσποίηση κάνε δοκιμή και θα δεις στην όχθη σταματώντας ακίνητη απομακρύνεσαι μες στη βροχή πρόσωπα που ξορκίζονται ξανά και ξανά εμφανίζονται έως της συντελείας του αιώνος τούτου κοιταζόμαστε στο χαρτί ικετευτικά και ταπεινά η απόγνωση να προκύπτουν όλα τα θαύματα μαζί είναι σαρκαστική το μέρος στο οποίο αναφέρεσαι τα λόγια της ύπαρξης που έρχεται εκτός απ' το ότι είναι πρόσωπο ονομάζεται με μια συμπαντική εξωκοσμική διαδρομή αυτά λοιπόν για τους μεταπράτες φίλους σελίδες άγραφες καθώς ''αυτοαποκαλούνται'' πορτρέτα εδώ έζησαν οι γονείς μου λέω ρεαλιστές όπως πολύσπαστα όταν αμολάν τα σκοινιά επιληπτικοί που νοιώθουν ότι ζυγώνει η κρίση παρατώντας τα τεκμήρια στη μέση Μάς έζωνε η λατρεία συνηθισμένοι στα γκρεμοτσακίσματα Κάθε τόσο επιστρέφω Ο Ρικάρντο Ρέις [2] και οι σύντροφοι δικαιούνται εισιτήριο καρπώνονται τους ίδιους έρωτες βολεύει η αναταραχή και το κομφούζιο ευτυχώς οι σκηνές ζηλοτυπίας διαθέτουν σεληνιακό οίστρο και διαρκούσαν λίγο πληθώρα φωτογραφιών λεπτομερείς περιγραφές μηδενική εντύπωση συχνά όταν ξεμάκραινα για τον ένα ή τον άλλο λόγο από το μέρος όπου κάναμε τη γνωριμία είπα ''πάρτε με ή καλύτερα φυτέψτε με σε κάποια ακαθόριστη ηλικία'' το κρεβάτι είχε ρόδες ανέτρεπε κάθε ερωτισμό σ' εκείνο το πανδαιμόνιο ζητήθηκε πολλές φορές ο λόγος τι δικαίωμα μπορούνε να προβάλλουν τα ετερώνυμα στην αυτοσχέδια περίπτυξη των δακτύλων στην ερωτική επιστολογραφία παρατηρώ με μάτια ορθογώνια οι μέρες φαίνονται ατέλειωτες κάνω βαθιές υποκλίσεις όταν περνάνε σκέφτεσαι την καταδίκη γυρίζω προς τον τοίχο στέκει ικανός να σωπαίνει ωραίοι καιροί δεν ήμουν μόνος απαντώ στις αγγελίες πήρα το δρόμο ή μια χλευαστική αυτονομία όταν αναρωτήθηκα πότε θαρθείς Ολόκληρη θάλασσα γερασμένων θηλαστικών 


 ....σ' αποζητώ ενάντια σε κάθε μου ιδίωμα τα πιο πιθανά πράγματα είναι τα αντίθετά τους χρόνο με το χρόνο συμπτώματα επιδημικά με κατακλύζουν κάποιος πρέπει ν' ασχοληθεί με τα τελεσίδικα χαμένα όλα σε ακροβασία θαυμάσια γυμνάσματα απώλειας και εκκάλυψης βγάζοντας το καπέλο έβαλα τα δυνατά μου στον άνεμο έσερνε την αστοχία όσων έλπιζαν στα παράθυρα κάποιου σπιτιού έμεινα γοητευμένος αφήνοντας την επιλογή μου στο κενό αυτό είναι που διώχνει τον ύπνο μου εκείνο το κίνητρο της αμφίβολης υγρασίας ο,τι μεταφέρει ο καιρός στα πράγματα τι είναι αυτό που θέλουμε ή έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε όπως οι νύχτες που απορροφούνται στα κλαδιά των δέντρων πρόσωπα χαμένων κάποτε δολοφονημένων σα να βουλιάζεις ή να πνίγεσαι για πάντα εσύ με προειδοποιείς να μη σερνόμαστε θα συμπεριλάβω σε μια εκτενέστερη επιστολή πως κάτω βρέχει ακόμη τα γαλάζια νερά περιέχουν λευκούς θανάτους καρχαρίες που σε κάνουν να ζητιανεύεις σε όλες τις γωνίες των λεωφόρων είναι μόνο μέρος του ταξιδιού η ανεπιθύμητη γεωγραφία αξεδιάλυτη σύγχυση μοναδικά τέλεια λύση κάποιος κύκλος όμοιος με την επόμενη ζωή μου Σαν ετερώνυμο ήθελα να θηλάσω τις πέτρες και τα βράχια γιατί γεννήθηκα κατά μια παράξενη καισαρική απ' το κεφάλι Του Της Ποιητικής Εξοχότητας όπως γέρνει συνεσταλμένα κι όλα έχουν ημερώσει μήτε πνοή από ψίθυρο εγκαταλείπουμε τα πιο ανώφελα τεκμήρια θα καταλάβεις επιτέλους πώς ατένιζε όρθια όρθιος το περβάζι της πόρτας μέχρι τότε υπάρχω σιωπηλός βιαστικά βήματα στο χαλίκι δεν αποκρίνεται Φωνάζω Φωνάζω την ύπαρξη που μέτρησε την οδύνη στην απουσία ένας άνθρωπος έμπαινε στον κήπο λοξοδρομώντας οι μαύρες κηλίδες του πινέλου είναι φορές που μοιάζουν με πρόσωπα ή οι φαρδιές πατημασιές μιας γάτας σ' ένα παιχνίδι φανταστικό αδύνατο να πάρει μέρος προφανώς ήταν καθισμένη στην πολυθρόνα με το απόλυτο μέτρο της υπερβολής εδώ θα έπρεπε να προστεθεί ''διατελώ εν αναμονή'' αλλά δεν περιμένει τίποτα θα έχουμε την ίδια αυταπάτη 


 ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ : ........ίσως το χρέος δεν ήταν τίποτα μέσα στην εξουθένωση ή έπρεπε να συγχωρήσω τα ελάχιστα σπαράγματα από σκοτάδι σε σκοτάδι στο δικό μου κώδικα απόλαυσης γράφω πολλά γιατί δεν με νοιάζει αν θα μιλήσω νυχτώνει για τα καλά και μ' ένα τρόπο πλούσιο όπως στα ποιήματα ύστερα ακολουθώ τις σύντομες δεντροστοιχίες ο κ. Μπ. απεικονίζεται ως ευγενής προηγουμένων γενεών και εποχών μεταξωτή γραβάτατο βιολί αφημένο στο έπιπλο λουδοβίκειας απομίμησης του γραφείου που διατηρεί συνήθως δεν ξέρω τι πρέπει να σκεφτώ ο ίδιος είναι απροσανατόλιστος το δίχως άλλο με βρίσκει καταμεσάνυχτα ανάμεσα σε κολακείες και λαιμαργίες ανασαίνει μ' ένα χαμόγελο συντριβής κάνει τα πάντα με θυμό και πολλή κριτική θα μπορούσε να ήταν και ο γιος μου αλλά δεν είναι συμβαίνει το αντίθετο μάλιστα επιμήκεις χειμωνιάτικες νύχτες η επιθυμία να κρυφτεί μια απέραντη σειρά προσώπων μικροσκοπικών σαν έντομα χειροκροτούν τη συνέχεια της διάσκεψης δελεάζεται από τα ανερμήνευτα ερείπια κάποιας υποκριτικής αρχαιότητας αυτή η σύγχυση που με κυριεύει είναι όταν κοιτάζουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια το λογικό του ενός καταστρέφει το λογικό του άλλου θα ήταν και η τελευταία Κυριακή στο πάρκο ο φόβος σκορπίζει εικόνες σε μια τέχνη μάταιη και ασυμφιλίωτη χαιρόμουν με τον ύπνο του δειλινού ή απολάμβανα την έκφραση της αγωνιώδους περιφρόνησης απέναντι η μνήμη κατοικεί ακόμα σ' εκείνον τον ευέξαπτο Ιούλιο τελικά σύμφωνος με τον εαυτό μου ο αέρας περιφέρει κομμάτια χώμα πάνω στα σώματα η μέρα τελείωνε αμήχανα όπως τα ειδύλλια στην έναρξη του φθινοπώρου ήμουν υποχρεωμένος ν' αναγνωρίσω την ειρήνη του με τις πλέον αληθοφανείς εξηγήσεις μερικές φορές η δημιουργική του ευφορία αποκτούσε θριαμβικές διαστάσεις στο βλέμμα η πόρτα έκλεισε δυστυχώς από μόνη της η Εξοχότητα δεν ήταν πουθενά Έτσι έζησα τις τελευταίες μου στιγμές της γαλήνης και της ευτυχίας δευτερεύουσα υπόθεση θα μου πείτε στην ιστορία του αιώνα 


 ΤΕΛΟΣ

  
ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
[1α] Fernando Pessoa, Γράμματα στην Οφέλια, μτφρ.- εισαγωγή - επίμετρο - σχόλια Μαρία Παπαδήμα, Gutenberg, 2014 
[1β] Henry Michaux, Σκέψεις γύρω απ' το φαινόμενο της ζωγραφικής, μτφρ.-εισαγωγή Ι. Κωνσαντουλάκη - Χάντζου, περ. η λέξη, τ.38, οχτώβρης 1984
[2] όνομα ετερώνυμου του Φερνάντο Πεσσόα

Το κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ και η γεωπολιτική σκακιέρα


Νέα δεδομένα στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα φαίνεται πως φέρνειτο κοίτασμα - μαμούθ στον στόχο«Γλαύκος» της Κυπριακής ΑΟΖ. Ένα έμπρακτο διεθνές ενδιαφέρονκαι για άλλα τεμάχια αποτελεί στόχο της Λευκωσίας. 
 Η ποσότητα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκεανέρχεται σε 5-8 τρισ. κυβικά πόδια και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που -σύμφωνα με αναλυτές- θα μπορούσε να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγονταγια την Τουρκία. Η Άγκυρα, ωστόσο, δεν αφήνει τα όπλα και ενδέχεται να θελήσει να προλάβει να περάσει το μήνυμα πως είναι ο κυρίαρχος «παίκτης» στην περιοχή. Κάτι που επιχειρεί να δείξει και με την υπερ-άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». 
 Στο μεταξύ, ο εντοπισμός του κοιτάσματος στο «τεμάχιο 10» αναμένεται ναδείξει τον δρόμογια τις επόμενες ερευνητικές γεωτρήσεις, με τηνExxonMobil να εδραιώνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση ξεκινά συζητήσεις με τις εταιρείες ΕΝΙ και ΤOTAL με στόχο την αδειοδότηση του «τεμαχίου 7». 
 Μία νέα γεώτρηση πιθανόν να γίνει στο «τεμάχιο 6» και τον στόχο «Καλυψώ», όπου η διερευνητική γεώτρηση εντόπισε κοίτασμα, ενώ γεώτρηση πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο «τεμάχιο 3». Πρόκειται για τη γεώτρηση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την ΕΝΙ, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων. 
 Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο «τεμάχιο 12», Κύπρος και Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά σε επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ExxonMobil να ενδιαφερθεί για το «τεμάχιο 11» της κυπριακής ΑΟΖ. 
 Πηγές της Λευκωσίας σημειώνουν πως οι Αμερικανοί είναι πιθανό να εκφράσουν και ανοικτά το ενδιαφέρον τους και για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία ήδη αναλύουν επιστημονικά. 
 Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα επισφραγίσει την επόμενη τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, κάτι που σημαίνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουνΕλλάδακαι Κύπρο ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή, ενώ πλέον έχουν και μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα. 
 Αναφερόμενος στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και τηδραστηριότητα της αμερικανικής ExxonMobil, η οποία σε συνεργασία με την γαλλική Total και τα ΕΛΠΕ θέλει να προχωρήσει στην διενέργεια ερευνών και νοτίως της Κρήτης, εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν σύντομα όλα τα απαραίτητα βήματα που ενδεχομένως αυτή την στιγμή να καθυστερούν την διαδικασία αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Κυπριακό και φυσικό αέριο: Λύση η πρόβλημα;   
 Τη στιγμή που η Κύπρος ενισχύεται ενεργειακά -μεταξύ 30 και 40 δισ. δολαρίων υπολογίζεται η αξία του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος»- βασικό ερώτημα αποτελεί ο βαθμός που επηρεάζει τις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. 
 Όπως είπε στο euronews ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου δεν έχει άμεση σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα καλό κίνητρο για συνεργασία. 
 Παράλληλα, ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδαςHandelsblattαναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη για τημεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο. 
 Όπως αναφέρει η Handelsblatt«αναστάτωση θα μπορούσε να προέλθει από ένα μεγάλο γείτονα της Κύπρου, ο οποίος αμφισβητεί την κυριότητα των φυσικών κοιτασμάτων. Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο όταν στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνονται έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο». 
 Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η διένεξη για το φυσικό αέριο θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Κύπρου: «Ήδη πριν από ένα χρόνο η Τουρκία είχε μπλοκάρει με πολλά πολεμικά πλοία το ιταλικό πλοίο γεωτρήσεων «Saipem 12.000», το οποίο κατά παραγγελία της Eni αναζητούσε φυσικό αέριο στις νότιες ακτές της Κύπρου. Οι Ιταλοί υπαναχώρησαν και μετά από λίγες μέρες αποχώρησαν. Ο θαλάσσιος αποκλεισμός έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η διαμάχη για το φυσικό αέριο. Η επανένωση της Κύπρου θα ήταν ένας τρόπος για να αποσοβηθούν οι εντάσεις για τους φυσικούς πόρους. Οι συνομιλίες για διευθέτηση της κρίσης διεκόπησαν όμως το καλοκαίρι του 2017, κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής από τη βόρεια Κύπρο». 
 Και το άρθρο καταλήγει: «Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε την Τρίτη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να διερευνήσει τις δυνατότητες για νέες συνομιλίες. Ωστόσο μετά τη συνάντηση ο Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των συνομιλιών». 
   naftemporiki.gr

Δίκη Ζαφειρόπουλου: Απειλές κατά μαρτύρων


Κλίμα φόβου, με απειλές και συνεχείς εντάσεις, επικράτησε ακόμα μία φορά στη δίκη για τη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Η μαρτυρική κατάθεση πρώην συντρόφου κατηγορούμενου, η οποία «έδεσε» το ρόλο των περισσοτέρων που κάθονται στο εδώλιο, προκάλεσε ακόμα και την κινητοποίηση των φρουρών της αίθουσας.
Ο Ιμπραημ Μπραχιμάι κατηγορούμενος ως φυσικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας, βρέθηκε σήμερα μπροστά στην 20χρονη πρώην φίλη του, η οποία -όπως και στη ανάκριση- κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ότι ο ίδιος της εκμυστηρεύθηκε τη συμμετοχή του στη δολοφονίας, αλλά και την εντολή που είχε λάβει από τον Κλοντιάν Λεκοτσάι. Η μάρτυρας επέμεινε στην κατάθεσή της, παρά τις αντιρρήσεις που έφερε μεσούσης της διαδικασίας ο κατηγορούμενος πρώην σύντροφός της, ο οποίος αφού είδε πως οι χαρακτηρισμοί «είναι αγράμματη και δεν καταλαβαίνει» δεν τον οδήγησαν κάπου, στράφηκε εναντίον της. Αρχικά την εξύβρισε, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να την πλησιάσει, ωστόσο η παρέμβαση των αστυνομικών δεν του επέτρεψαν να κάνει πολλά βήματα.
«Μπραχιμάι ακόμα με απειλείς;», τον ρώτησε η 20χρονη, διευκρινίζοντας πως ο κατηγορούμενος ξεκίνησε να απειλή την ίδια και την οικογένειά της, όταν έγιναν γνωστά όσα είχε καταθέσει ενώπιον του ανακριτή, ζητώντας να αλλάξει τα περιστατικά που αφορούν σον Κλοντιάν Λεκοτσάι. «Με παίρνει τηλέφωνο μέσα από τη φυλακή και με απειλεί ότι θα με σκοτώσει όπως τον δικηγόρο», ανέφερε η κοπέλα, μόνο για τα σχολιάσει ο πρώην σύντροφό της: «Αν είναι έτσι γιατί δεν την έχουμε σκοτώσει ακόμα;». Η μάρτυρας είπε στο δικαστήριο πως ο Ιμπρ. Μπραχιμάι της είπε ότι σκότωσε το Μιχ. Ζαφειρόπουλο και ότι την εντολή την είχε δώσει μέσα από τις φυλακές ο «Κλόντι», επισημαίνοντας πως εκείνο το βράδυ ο τότε φίλος της γύρισε στο σπίτι τρομαγμένος, λέγοντάς της ότι είχε σκοτώσει τον δικηγόρο, έχοντας μαζί του και τον καταζητούμενο Άλεξ Μάτα. «Μου είπε ότι δεν ήθελε να τον σκοτώσει αλλά μόνο να τον τραυματίσει», είπε.
Είχε προηγηθεί η κατάθεση του ανιψιού του Μιχ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος την επίμαχη περίοδο πραγματοποιούσε την άσκησή του στο δικηγορικό γραφείο. Ο μάρτυρας αναγνώρισε στο πρόσωπο του Ιμπρ. Μπραχιμάι το συνοδηγό του αυτοκινήτου που δύο ημέρες πριν τη δολοφονία, ήταν ύποπτα σταθμευμένο ακριβώς έξω από το κτίριο της Ασκληπιού.

Κλ. Λεκοτσάι: «Δεν έχω σχέση με τη μαφία των φυλακών»

Ο Κλοντιάν Λεκοτσάι κατά την έναρξη της διαδικασίας θέλησε να προχωρήσει σε μία δήλωση σχετιικά με την εμπλοκή του ονόματος του με την αποκαλούμενη «μαφία των φυλακών». Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται σε συμβόλαιο θανάτου και πρόσθεσε: «Είναι χωρίς αντίκρυσμα ο θορυβος που έχει προκληθεί γύρω από το πρόσωπό μου, είναι πλασματική η εικόνα που δημιουργήθηκε για εμένα». Υποστήριξε πως ποτέ δεν έδωσε εντολή στους φυσικούς αυτουργούς για τις δολοφονίες Ζαφειρόπουλου και Μπάκο, ούτε για την επίθεση στο Μικρολίμανο.
Όσο για τις απειλές που έχουν καταγραφεί σε βάρος του γνωστού δικηγόρου των Αθηνών, Δημήτρη Τσοβόλα, είπε πως ζητούσε να του επιστραφεί μέρος της αμοιβής που του είχε δώσει, αφού τελικά δεν είχε παρασταθεί σε υπόθεσή του.

Από ποιον θα ψωνίσει η Τουρκία; Ο Τσαβούσογλου διαψεύδει… Ερντογάν - «Μύλος» με Patriot και S400


Άλλα λέει ο Σουλτάνος, άλλα υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών του. Αντικείμενο της διαφοροποίησης τα αντιπυραυλικά συστήματα που θέλει η Άγκυρα με τους Αμερικανούς να πιέζουν την Άγκυρα να μην αγοράσει τους S400 από τη Ρωσία, για να «μοσχοπουλήσει» τους Patriot
Και ενώ πριν από λίγες ώρες το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την αμερικανική πρόταση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να διαψεύσει τον πρόεδρό του!
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η Τουρκία και οι ΗΠΑ άρχισαν διαπραγματεύσεις σχετικά με την προσφορά της Ουάσιγκτον περί πώλησης του αμυντικού πυραυλικού συστήματος Πάτριοτ στην Άγκυρα.
«Λάβαμε μια θετική απάντηση από τους Αμερικανούς στην τελευταία επιστολή που στείλαμε σχετικά με το θέμα των Πάτριοτ… και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο από την επαρχία Εσκισεχίρ.
Οι ΗΠΑ «είπαν ότι θα μπορούσαν να πωλήσουν Patriots και οι αντιπροσωπείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε.
Το δημοσίευμα του Bloomberg υποστηρίζει πως η Τουρκία απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ να της πουλήσει το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot μέχρι το τέλος του 2019, υπό τον όρο ότι η Άγκυρα θα ακύρωνε τη συμφωνία που έκανε με τη Ρωσία για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Τα παραπάνω δήλωσαν δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Τουρκίας στο πρακτορείο.