Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Έξοδο απο το Ευρώ θέλουν 7 στους 10 Έλληνες

Η πρώτη διαδικτυακή δημοσκόπηση για την άποψη των Ελλήνων για το ΕΥΡΩ που πραγματοποιήθηκε  για το new-economy.gr δείχνει ανατροπές.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στην περίοδο 2/3-2019-5/3/2019.
Η δημοσκόπηση έχει ευρήματα διαφορετικά από εκείνα που έχουν γίνει σε δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει ‘κατά παραγγελία΄από συστημικά ΜΜΕ.
Τα αποτελέσματα έχουν σταθμιστεί, ώστε να αντικατοπτρίζουν, δημογραφικά χαρακτηριστικά.

 


 Ποια η άποψη των Ελλήνων για το ΕΥΡΩ
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία (73%) των Ελλήνων πολιτών βλέπει αρνητικά την περίοδο εισόδου του ΕΥΡΩ στην Ελλάδα. Υπάρχει επίσης ένα επιπλέον ποσοστό (8%) που δεν βλέπει ούτε θετικά ούτε αρνητικά την ‘εποχή του ΕΥΡΩ’, ενώ το 19% των πολιτών την αξιολογεί θετικά.
 


 Αλλάζει η άποψη των Ελλήνων ανάλογα με ηλικία, εκπαίδευση και περιοχή;
Υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο πώς βλέπουν το ΕΥΡΩ επιχειρηματίες, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, αλλά όχι στο βαθμό που να ανατρέπει τα βασικά συμπεράσματα. Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής του ΕΥΡΩ είναι ανάμεσα στους συνταξιούχους (27%), και το χαμηλότερο στους Εργαζόμενους (16%) και τους Ανέργους (16%). Το 19% των Επιχειρηματιών επίσης το βλέπει θετικά.
Όμως η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες έχει ΑΡΝΗΤΙΚΗ άποψη για το ρόλο του ΕΥΡΩ.
60% των Επιχειρηματιών, 68% των Συνταξιούχων, 74% των Ανέργων και 80% των Εργαζομένων βλέπει ως αρνητικό τον ρόλο του ΕΥΡΩ.
Ουδέτερη άποψη για 1 στους 5 επιχειρηματίες
Ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρηματιών (21%) έχει ουδέτερη άποψη για το νόμισμα, ενώ το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο στις άλλες κατηγορίες (11% των Ανέργων έχουν ουδέτερη άποψη, όμως μόνο το 4% των Εργαζομένων και 5% των Συνταξιούχων.
Άποψη στην Αθήνα και Επαρχία
Είναι πολύ ισχυρότερο το αντί-ΕΥΡΩ αίσθημα των πολιτών στην Αττική όπου 75% των κατοίκων βλέπει αρνητικά της ΕΥΡΩ-εποχή και μόνο 16% θετικά.
Στην επαρχία, στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (πλην Αθήνας και Νησιών). το 60% των πολιτών βλέπει αρνητικά το ΕΥΡΩ, έναντι 27% θετικά, όμως στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει πιο έντονο αντί-ΕΥΡΩ συναίσθημα (67% αρνητικά , 24% θετικά) και στη Νησιωτική Ελλάδα ακόμη πιο αρνητικό (71% αρνητικά, 21% θετικά)!
Έχει στατιστική σημασία η δημοσκόπηση του New-economy.gr ;
Μόνο ως ενδεικτική των τάσεων, μπορεί να θεωρηθεί η διαδικτυακή δημοσκόπηση του new-economy.gr, καθώς παρότι έχει σταθμίσεις, για δημογραφικά χαρακτηριστικά, στηρίζεται σε απόψεις χρηστών διαδικτύου, που μπορεί να διαφέρουν λίγο από τους υπόλοιπους. Όμως τα συστηματικά χαρακτηριστικά που δείχνει η στατιστική ανάλυση αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι τα αποτελέσματα δεν θα ανατρέπονταν σημαντικά με ένα άλλο δείγμα.
Ανάλυση
Η δημοσκόπηση αυτή αποτελεί ένδειξη ότι ο ρόλος τόσο του ΕΥΡΩ , όσο και της ΕΕ, στην παρούσα φάση είναι αρνητικός για την Ελλάδα.  Αυτό το συμπέρασμα ίσως αποτελεί ένδειξη ότι η έξοδος από το ΕΥΡΩ θα μπορούσε να τύχει επιδοκιμασίας από την συντριπτική (7/10) πλειοψηφία των Ελλήνων και η δυναμική των αντί-ΕΥΡΩ δυνάμεων είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αρχικά παρουσιάζονταν, αν το θέμα του νομίσματος μπει στην ατζέντα τους πιο έντονα.

Έτοιμη η ιδρυτική διακήρυξη του νέου κεντροδεξιού φορέα που στηρίζει τον Τσίπρα.


Η μάχη στο εσωτερικό της ΝΔ μεταξύ καραμανλικής πτέρυγας και της αντίστοιχης μητσοτακικής καλά κρατεί. Μετά την στήριξη που έδωσε στον Τσίπρα με τις ψήφους της Παπακώστα και του Τέρενς Κουίκ αλλά και την υποψηφιότητα Ορφανού ως υποψηφίου δημάρχου στην Θεσσαλονίκη, στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σχηματισμού της κεντροδεξιάς
Η ιδρυτική διακήρυξη του κεντροδεξιού φορέα είναι σε εξέλιξη και μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις. 
Το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του νέου φορέα θα είναι σαφές, εκφράζοντας τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, φιλοδοξώντας να καλύψει τον χώρο της «κοινωνικής δεξιάς», της κεντροδεξιάς και του «φιλελεύθερου δημοκρατικού κέντρου», αλλά και το κενό που αφήνει, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η δεξιά και νεοφιλελεύθερη στροφή της ΝΔ, με αποτέλεσμα να μην εκφράζει την κοινωνική της βάση. Η στροφή αυτή, κατά τους ίδιους, επιβεβαιώθηκε από τη στάση του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Ευάγγελος Αντώναρος, που πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία δημιουργίας του νέου κεντροδεξιού σχήματος, ανέφερε: «Η ΝΔ όπως εξελίχθηκε από την προεδρία Α. Σαμαρά και ολοκληρώθηκε με την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη, είναι ένα υπερδεξιό κόμμα, με νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις στην οικονομική πολιτική, που σημαίνει ότι θα ωφελούνται οι λίγοι και οι πολλοί - δηλαδή οι αδύναμοι - θα βρίσκονται συνεχώς σε δύσκολη θέση. Η κεντροδεξιά που υπηρέτησα και στην οποία πιστεύω, πρέπει να έχει το αντίθετο στίγμα. Δηλαδή, μας νοιάζουν οι ανάγκες των πολλών και μας αφήνουν αδιάφορους οι ανάγκες των λίγων. Γι αυτό μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που βρίσκεται στο κέντρο και δεξιά του κέντρου δεν έχει πολιτική στέγη».
Ο πρώην υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Κ. Καραμανλή, συνεπικουρείται από τον επικοινωνιολόγο Νίκο Καραχάλιο, πρώην γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ
Από εκεί και πέρα, πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε (φωτο) η συνάντηση του Ε. Αντώναρου με τον πρώην γενικό γραμματέα  των ΑΝΕΛ, Γιάννη Μοίρα, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα του Πάνου Καμμένου και τονΘύμιο Δρόσο, επίσης προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ (διετέλεσε γραμματέας του κόμματος). 
Επίσης, ο Ευάγγελος Αντώναρος σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους πρώην υπουργούς Σάββα Τσιτουρίδη, Νίκο Τσιαρτσιώνη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, όπως και άλλα γνωστά στελέχη, κυρίως της καραμανλικής πτέρυγας
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση απέναντι στον νέο κεντροδεξιό φορέα των προερχόμενων από την κεντροδεξιά μελών της κυβέρνησης (Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Βασίλης Κόκκαλης,Τέρενς Κουίκ και Μαρίνα Χρυσοβελώνη).

Πρέσβης Βενεζουέλας: Τι απαντά στις φήμες για χρυσό στο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην Αθήνα



Για «παρανοϊκό δημιούργημα της φαντασίας κάποιου» κάνει λόγο ο πρέσβης της Βενεζουέλας σχετικά με όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση στη χώρα του, δηλαδή πως η κυβέρνηση Μαδούρο εξάγει τόνους χρυσού
Σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες επιβεβαιώνει πως στο αεροπλάνο επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας.
«Πράγματι, το Σάββατο ήταν εδώ, στο αεροδρόμιο, ο υπουργός Εξωτερικών μας. Έκανε έναν αναγκαστικό ενδιάμεσο σταθμό για τεχνικούς λόγους, έτσι ακριβώς όπως απαιτείται από την αυτονομία του αεροσκάφους με το οποίο ταξίδευε» δηλώνει ο κ. Τόρες.
Κατά τον ίδιο «αυτή η παραμονή χρειάστηκε να επεκταθεί για 4 ώρες».
Ο κ. Τόρες δήλωσε επίσης, ότι «κατά τη διάρκεια των 4 ωρών συναντήθηκε μαζί μου, ως αρχηγού της διπλωματικής αποστολής της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για κάποια επίσημη συνάντηση, δεν είχε προγραμματιστεί από πριν».
Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για την εξαγωγή χρυσού, ο κ. Τόρες δηλώνει ότι «όλα αυτά τα περί χρυσού είναι ένα παρανοϊκό δημιούργημα της φαντασίας κάποιου. Είναι επικίνδυνο στο πλαίσιο του ότι αποτελεί μέρος της επίθεσης που γίνεται ενάντια στη χώρα μου. Παρ' όλα αυτά είναι αρκετά βλακώδες να σκεφτεί κανείς ότι σε μια πτήση αυτών των διαστάσεων μεταφέρεται χρυσός και ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας κουβαλάει τον χρυσό για να τον βγάλει από τη χώρα».
Όσον αφορά τους επόμενους σταθμούς του Falcon ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας απαντά ότι «από εκεί το «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροπλάνο έφυγε με κατεύθυνση τον επόμενο σταθμό - για τεχνικούς λόγους - το Πράσινο Ακρωτήρι, πριν να προσγειωθεί στον τελικό του προορισμό που είναι το Καράκας».

Εκλογές 2019: 3+1 λόγοι που ο πρωθυπουργός προτιμά κάλπες τον Οκτώβριο



Δεν έχει φτάσει ακόμη η ώρα που ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει για τον χρόνο των εθνικών εκλογών, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι βουλευτές του θεωρούν ότι η βούληση αλλά και η ρητορική του εξακολουθούν να «δείχνουν» εκλογές τον Οκτώβριο και όχι τον Μάιο μαζί με τις διπλές κάλπες των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών.
Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις τις οποίες θέλουν να εξετάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου για να αποφασίσουν. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του τέσσερις κομβικές ημερομηνίες που για εκείνον είναι σταθμός, τις οποίες δύσκολα θα αφήσει να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που του δίνονται.
Στόχος του είναι να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο ωφέλιμα για τον ίδιο τις δυνατότητες που θα του δοθούν, έτσι ώστε να έχει μπροστά του εναλλακτικές κινήσεις με τις οποίες θα κάνει πολιτικό παιχνίδι.
Δύο από αυτές τις ημερομηνίες αφορούν την ιεραρχία της Δικαιοσύνης, αφού τον Ιούνιο πρόκειται να γίνει αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Αρείου Πάγου, δύο θέσεις μεγάλης θεσμικής σημασίας. 

Υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης

Επίσης, τον Ιούνιο θα υπάρξει εκλογή του έλληνα ευρωπαίου επιτρόπου, καθώς λήγει η θητεία του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κομισιόν. Εξίσου σημαντική, όμως, στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι η επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για το Νόμπελ Ειρήνης. Η διαδικασία για τις προτάσεις των υποψηφιοτήτων ξεκινά τον προσεχή Αύγουστο και ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς κοινής γνώμης μετά την πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί  για τον ίδιο ως υποψήφιο για το συγκεκριμένο βραβείο, που πράγματι αποτελεί ύψιστη τιμή για τη χώρα.    
Οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 είναι περισσότερες από 300, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε η αρμόδια επιτροπή που εδρεύει στη Νορβηγία. Η πρόταση για το βραβείο Νόμπελ αφορά και τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς η υποψηφιότητα των δύο πρωθυπουργών προκρίθηκε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πρόκειται για μια ευκαιρία την οποία ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο επικοινωνιακά τρόπο, με δεδομένο, μάλιστα, ότι μπροστά του θα βρίσκεται και ο ορίζοντας των εκλογών. Η Ελλάδα αλλά και ο ίδιος θα αποτελέσουν αντικείμενο διεθνούς συζήτησης, ενώ δεν αποκλείεται, μέχρι τότε, να έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με την Άγκυρα για επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. 

Το υπονόησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που γνωρίζει…

Επομένως, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να διακυβεύσει την κεφαλαιοποίηση των παραπάνω πολιτικών κερδών σε περίπτωση εκλογικής ήττας, νωρίτερα από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. 
Τις κομβικές αυτές ημερομηνίες φαίνεται ότι γνωρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές κιόλας δήλωσε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει εύκολα την εξουσία…», υπονοώντας έτσι ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις. 
Ρόλο στην απόφαση του κ. Τσίπρα θα διαδραματίσουν και οι δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με μεγάλη διαφορά. Το ρίσκο θα είναι μεγάλο και υψηλό και σίγουρα ο πρωθυπουργός θα το λάβει υπόψη του.

Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη και ο ευρωπαίος επίτροπος 

Η διαδικασία αλλαγής των προσώπων στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας σίγουρα θα έχει το δικό της αποτύπωμα στους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή του προσώπου που θα τοποθετήσει η Ελλάδα ως Επίτροπο στη Κομισιόν.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποδίδει μεγάλη σημασία στο πρόσωπο που θα βρεθεί τα επόμενα πέντε χρόνια στη συγκεκριμένη θέση, διαδεχόμενο τον κ. Αβραμόπουλο.Ένα πρόσωπο δικής του αποδοχής στη καρδιά της Ευρώπης έχει μεγάλη σημασία είτε ο ίδιο βρίσκεται στην εξουσία είτε το κόμμα του βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι η σημερινή σχέση μεταξύ του Έλληνα Επιτρόπου και του Μεγάρου Μαξίμου έχει περάσει από διάφορες διακυμάνσεις. Ο κ. Τσίπρας θα ήθελε, επομένως, για τη θέση αυτή έναν άνθρωπο δικής του αποδοχής. Το όνομα του Γιώργου  Παπανδρέου, το οποίο έχει ακουστεί το τελευταίο διάστημα, διαψεύδεται και από τον ίδιο, χωρίς να έχει διαψευστεί από τον πρωθυπουργό, που σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα κρατά κλειστά τα χαρτιά του.  
cnn.gr