Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Τα πάντα για τη μύτη: Πώς λειτουργεί, τι κάνουν τα ιγμόρεια


Συνεργάστηκε η Ανατολή Παταρίδου, xειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου
Ήξερες ότι η μύτη (σου) αποτελείται από:
  • Τρεις έλικες –μικρές δομές από οστό και μαλακό ιστό– κατευθύνουν τον εισπνεόμενο αέρα, ενώ δρουν και ως κεντρικός υγραντήρας της μύτης σου. Προσθέτουν υγρασία και θερμότητα στον αέρα καθώς μπαίνει μέσα στη μύτη ώστε να μην ερεθίζονται οι πνεύμονες και οι βρόγχοι.
  • Τα ιγμόρεια είναι ένα σύστημα κενών θυλάκων αέρα που συνδέονται με τη μύτη – και προκαλούν έντονο πόνο αν πάθουν φλεγμονή. Καλύπτονται από μια βλεννογόνο μεμβράνη που τα βοηθά να παγιδεύουν σκόνες και άλλα μόρια που εισπνέεις, ενώ μειώνουν το βάρος του κρανίου ώστε ο αυχένας σου να έχει να υποστηρίξει μικρότερο βάρος.
  • Τα ρουθούνια οδηγούν στα ρινικά περάσματα. Μέσα τους υπάρχουν τρίχες που φιλτράρουν τα μεγαλύτερα σωματίδια που εισπνέεις.
  • Μια βλεννογόνος μεμβράνη καλύπτει τη ρινική κοιλότητα εκκρίνοντας βλέννες που παγιδεύουν βακτήρια και ιούς προτού φτάσουν στους πνεύμονες. Εάν η μύτη σου δε λειτουργεί σωστά, π.χ. αν καπνίζεις, αν έχεις αλλεργίες ή κάποια ίωση, η μεμβράνη
    μπορεί να πάθει φλεγμονή και να πρηστεί και τότε θα νιώθεις μπουκωμένη.

Τι χρώμα έχουν οι βλέννες;

  • Όταν είσαι υγιής, είναι διάφανες και λεπτόρρευστες.
  • Αν όμως το σώμα σου αναγνωρίσει μια απειλή από ιό ή βακτήριο, στέλνει λευκά αιμοσφαίρια στη μύτη για να ενισχύσουν την άμυνά της. Καθώς αυτά συσσωρεύονται, οι βλέννες γίνονται πιο πυκνές και παίρνουν κίτρινο ή πρασινωπό χρώμα.

Άντρες ή γυναίκες; Ποιος μυρίζει καλύτερα;


Ρώτησε μια γυναίκα και θα σου απαντήσει. Εμείς οι γυναίκες έχουμε ένα πλεονέκτημα σ’ αυτή την αίσθηση πιθανότατα επειδή ο οσφρητικός μας βολβός –η περιοχή του εγκεφάλου που αποκωδικοποιεί τις μυρωδιές– φιλοξενεί έως και 50% περισσότερα οσφρητικά κύτταρα συγκριτικά με των ανδρών. Η ωορρηξία ή η εγκυμοσύνη μπορεί να οξύνουν την οσφρητική ικανότητα των γυναικών.

Ισχύει πως η μύτη μεγαλώνει κι αυτή όσο μεγαλώνεις;

Όχι, όμως η βαρύτητα, σε συνδυασμό με τη φυσική μείωση του κολλαγόνου και της ελαστικότητας της επιδερμίδας, την επηρεάζει και κάνει την άκρη της να χαλαρώνει λίγο περισσότερο κάθε χρόνο. Γι’ αυτό και η μύτη σου φαίνεται πιο μεγάλη όσο μεγαλώνεις!

Γιατί δεν έχω γεύση όταν είμαι κρυωμένη;

  • Η γλώσσα σου εντοπίζει πέντε βασικές γεύσεις:γλυκιά, ξινή, πικρή, αλμυρή και πικάντικη. Ο λόγος που διακρίνεις τις γεύσεις αυτές είναι η μύτη σου, που διαχωρίζει το σμέουρο από τη φράουλα ή το κουλούρι από το πατατάκι.
  • Όταν μασάς, διασπώνται τα μόρια της τροφής και οι μυρωδιές τους ταξιδεύουν προς τα πάνω, στην οροφή της μύτης σου. Εκεί τα αισθάνονται εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα και στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού νεύρου, επιτρέποντάς σου να αναγνωρίσεις τις γεύσεις του φαγητού σου.
  • Αν όμως είναι η μύτη σου βουλωμένη και είσαι άρρωστη, οι πρησμένες μεμβράνες και οι βλέννες εμποδίζουν αυτά τα μόρια να φτάσουν στην οροφή της μύτης και οτιδήποτε τρως σου φαίνεται άγευστο.

Γιατί είμαι μπουκωμένη;

  • Η μύτη έχει το ρόλο του πορτιέρη που κρατά μακριά αλλεργιογόνα, σκόνη και άλλα στοχεία που δεν έχουν θέση στον οργανισμό σου! Η βλέννα παγιδεύει αυτά τα μόρια προτού φτάσουν στους πνεύμονες και σ’ αυτό το σημείο είτε φυσάς το ανεπιθύμητο περιεχόμενο σε ένα χαρτομάντιλο είτε μικροσκοπικά τριχίδια μέσα στους αεραγωγούς το μεταφέρουν στο λαιμό για να το καταπιείς.
  • Όταν όμως είσαι μπουκωμένη (και αναπνέεις από το στόμα), τα ανεπιθύμητα μόρια πηγαίνουν κατευθείαν στους ευαίσθητους πνεύμονες, γι’ αυτό, αν παθαίνεις συχνά ρινική συμφόρηση, θα πρέπει να το συζητήσεις με το γιατρό.

Ενδιαφέροντα στοιχεία

  • 1 λίτρο βλέννα παράγει η μύτη σου καθημερινά (αλήθεια!), την περισσότερη ποσότητα της οποίας τελικά καταπίνεις.
  • Με 60 χλμ την ώρα εκτοξεύονται σωματίδια και ερεθιστικοί παράγοντες από τη μύτη σου όταν φταρνίζεσαι.
  • 19.000 λίτρα είναι περίπου ο όγκος του αέρα που περνά μέσα από τη μύτη σου καθημερινά πηγαίνοντας προς τους πνεύμονές σου.

Νέα ένταση στις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας

Κλιμακώνεται εκ νέου η ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, μετά την απόφαση της Τουρκίας να μην ανανεώσει - χωρίς αιτιολόγηση - την διαπίστευση τριών ανταποκριτών γερμανικών ΜΜΕ, εκ των οποίων οι δύο υποχρεώθηκαν την Κυριακή να εγκαταλείψουν τη χώρα.


Οι ανταποκριτές του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF Γιεργκ Μπράζε και της εφημερίδας Tagesspiegel Τόμας Ζάιμπερτ αναχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Γερμανία, καθώς η άδεια εργασίας συνδέεται άμεσα με την άδεια παραμονής στην Τουρκία.
Ανανέωση της διαπίστευσής του δεν έλαβε, με απόφαση της τουρκικής Προεδρίας και ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού της Βόρειας Γερμανίας NDR Χαλίλ Γκιουλμπεγιάζ, ο οποίος ωστόσο διαθέτει άδεια μόνιμης παραμονής.
Προηγουμένως είχαν αποτύχει και οι προσπάθειες συνεννόησης με την τουρκική πλευρά που κατέβαλλαν το τελευταίο διάστημα τόσο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία ενημερώθηκαν από το Γραφείο Τύπου της τουρκικής πρεσβείας στο Βερολίνο ότι έπρεπε να αποσύρουν τους δημοσιογράφους τους και, αν ήθελαν, να τους αντικαταστήσουν με άλλους. Τόσο το ZDF όσο και η Tagesspiegel απέρριψαν την πρόταση, ως «παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου».
«Ακόμη περιμένουμε τους λόγους αυτής της απόφασης. Προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην μη ανανέωση της άδειας εργασίας μας», δήλωσε ο Γιεργκ Μπράζε, λίγο πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη, ενώ ο συνάδελφός του Τόμας Ζάιμπερτ δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει να μεταδίδει ειδήσεις για την Τουρκία, όπως κάνει τα 22 τελευταία χρόνια, «από οπουδήποτε».
«Είναι απαράδεκτο Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι να μην μπορούν να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους στην Τουρκία. Όταν εμποδίζεται η δουλειά των δημοσιογράφων, αυτό, όπως το κατανοούμε εμείς, δεν συνάδει με την ελευθερία του Τύπου», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Χάικο Μάας, σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί την κίνηση της τουρκικής πλευράς «προσβολή».
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι άλλωστε και οι αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων. Για «κρατική αυθαιρεσία» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και τόνισε ότι για τις δημοκρατίες η ελευθερία του Τύπου δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση, ενώ η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες επισήμανε ότι γίνεται «ένα βήμα πίσω» στις γερμανοτουρκικές σχέσεις και χαρακτήρισε την τουρκική ενέργεια «κρατική βία». Η Τουρκία μεταμορφώνεται σε «μια ισλαμιστική προεδρική δικτατορία», δήλωσε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε από την γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση προς την 'Αγκυρα.

Έντονος προβληματισμός σε ΕΕ και ΗΠΑ για την υπογραφή συμφωνίας Ιταλίας-Κίνας



Η ιταλική λαϊκιστική κυβέρνηση αναμένεται να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα για την πρωτοβουλία της Belt and Road (BRI), καθώς ο πρόεδρος της χώρας Xi Jinping επισκέπτεται τη Ρώμη στα τέλη του μήνα. Το BRI, επίσης γνωστό ως Economic Belt Road Silk, είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο υιοθετήθηκε από την κινεζική κυβέρνηση για τη σύσφιξη της συνεργασίας με ξένες χώρες. Η απόφαση έχει αναστατώσει τόσο τις ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο ώστε να τερματίσουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, καθώς και την ΕΕ, η οποία ανησυχεί για τον αριθμό των κρατικών εταιρειών οι οποίες υποστηρίζουν την πρόσβαση στην Κίνα, κερδίζοντας έτσι τις ευρωπαϊκές τεχνολογίες και υποδομές.
Σύμφωνα με αναλυτές, η Ιταλία, η οποία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη γραμμή που υπαγορεύει η ΕΕ, από την 1η Ιουνίου που εκλέχθηκε η νέα κυβέρνηση, ελπίζει ότι η υιοθέτηση της BRI θα καταστήσει τη Ρώμη μια πιο ελκυστική και ευκολότερη αγορά για τους Κινέζους επενδυτές.

Photo by Kameron Kincade on Unsplash


δεν αφήνουμε τους φασίστες να …καπηλεύονται το κεφάλαιο. - Η Ελλάδα αγοράζει την παγκόσμια Τράπεζα.


Για όσους ακόμα αμφιβάλουν για το ότι η αριστερή οικονομική πολιτική του Τσίπρα πέτυχε, έρχονται τα γεγονότα να τον διαψεύσουν.

Το ότι σε εξαθλίωσαν, πεινάς, δεν έχεις να πληρώσεις το ρεύμα, δεν μπορείς να σπουδάσεις το παιδί σου και είσαι απελπισμένος δεν έχει καμία σημασία γιατί …η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, …εσύ πεθαίνεις.

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει λοιπόν και αυτό φαίνεται από …την διαύγεια.

 Το έγγραφο του υπουργείου οικονομικών από την διαύγεια   ΑΔΑ: Ω5ΧΦ465ΧΙ8-Β08 ΑΠΟ 08/02/2018 έρχεται να σε ξεστραβώσει αλλά και να σε αναπαύσει γιατί όλα αυτά που σου λένε οι αντίπαλοι της ….πρώτης φοράς αριστερά είναι συνομωσιολογία, οπότε μπορείς να απολαύσεις τον καναπέ σου.

Μην κουνιέσαι φίλε μου. Κατσικόσου στον καναπέ όπως εμείς στην εξουσία.
Εμείς λοιπόν επενδύουμε για εσένα και εξασφαλίζουμε τα γηρατειά σου και το μέλλον των παιδιών σου αγοράζοντας 1557 μετοχές της παγκόσμιας τράπεζας.

Κρατηθείτε.

Η αξία κάθε μετοχής είναι 100.000 δολάρια!!!
Μην πανικοβάλλεσαι γιατί …λεφτά υπάρχουν.

Και να μην ξεχνάς ότι εμείς δουλεύουμε και σκεφτόμαστε όπως εσύ.
Απλά σου θυμίζω ότι στο παρελθόν εσύ ήσουν αυτός που έτρεχες και αγόραζες μετοχές.

Εσύ έδωσες εκατομμύρια σε μετοχές των τραπεζών που τις αγόραζες με 30.000 Ευρώ την κάθε μία.

Εσύ επένδυσες τα λεφτά των ταμείων σου σε κουρελόχαρτα και το ίδιο κάνουμε τώρα γιατί η παγκόσμια τράπεζα είναι ο πλούτος σου. Είναι δική σου.

Μπορείς λοιπόν να χοροπηδάς από χαρά για τις επιλογές που κάνουμε ως αριστερά και με αυτό τον τρόπο δεν αφήνουμε τους φασίστες να …καπηλεύονται το κεφάλαιο.

ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.




Ανδρέας Κεσίδης

Τα ελληνικά μπήκαν στα σχολεία της Ρωσίας – Εγκρίθηκαν τα βιβλία διδασκαλίας

Οι μαθητές της Δ’ τάξης του 4ου Σχολείου του Γκελεντζίκ με την καθηγήτρια Ελπίδα Ρωμανίδη
Ένα όνειρο των Ελλήνων που μένουν στη Ρωσία, που δεν είναι άλλο από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευση, πήρε πλέον σάρκα και οστά. Το τελευταίο βήμα έγινε, και έτσι από τις 29 Δεκεμβρίου 2016 τα σχολικά εγχειρίδια της ελληνικής είναι επίσημα στη λίστα των εκπαιδευτικών βιβλίων του συστήματος μέσης εκπαίδευσης της Ρωσίας.
Πλέον τα ελληνικά είναι γλώσσα επιλογής σε όλα τα σχολεία της Ρωσίας. Η διδασκαλία τους θα ξεκινήσει επίσημα από την επόμενη σχολική χρονιά.

Με τον Ν.1677/2016 το υπουργείο Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας επιβράβευσε τις προσπάθειες της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, και του προέδρου της Ιβάν Σαββίδη, για τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Το σχετικό διάταγμα υπέγραψε η υπουργός Όλγα Βασίλιεβα.

Ένας από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας για την εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ξένης σε όλη τη ρωσική επικράτεια ήταν και ο πρόεδρος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Γκελεντζίκ, Αφλατόν Σολάχοφ. «Χρειάστηκε ένας χρόνος για να γίνει όλη η δουλειά», είπε μιλώντας στο pontos-news.gr, λίγες μέρες προτού ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την υπογραφή του σχετικού διατάγματος.
Το εγχείρημα, σύμφωνα με τον ίδιο, στήριξαν τόσο το ρωσικό υπουργείο Παιδείας, όσο και η έδρα της Νεοελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Κουμπάν και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τη Ρωσία και την Ελλάδα.
Το Γκελεντζίκ έχει ήδη δείξει το δρόμο
Άλλωστε ο Αφλατόν Σαλάχοφ και το Γκελεντζίκ έχουν ήδη δείξει το δρόμο: Πριν από περίπου ένα χρόνο, με τοπική απόφαση, ξεκίνησε η διδασκαλία ελληνικών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

Συνοδεία της Νέλλη Μαρφουτένκο, η οποία είναι γραμματέας της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Γκελεντζίκ, το pontos-news.gr μπήκε στο 4ο Σχολείο της πόλης και είδε τους μικρούς μαθητές της Δ’ τάξης να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Στην τάξη μας υποδέχτηκε η καθηγήτρια Ελπίδα (Ναντιέζντα) Ρωμανίδη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα επιλογής τραβούν το ενδιαφέρον όχι μόνο των παιδιών ελληνικής καταγωγής αλλά και παιδιών διαφορετικών εθνικοτήτων. Έτσι, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στη Ρωσία διαγράφεται λαμπρό…

Πώς Γερμανοί και Ντράγκι στραγγάλισαν την Ελλάδα φορτώνοντας μας συναλλαγές 600 δις σε Repos



Του Σπυρίδωνα Λαβδιώτη*
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το χρηματοπιστωτικό εργαλείο των repos για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών το έτος 2014. Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 2008-2013, η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση των αναγκών του κράτους καλύπτονταν κυρίως με την έκδοση εντόκων γραμματίων και βραχυπρόθεσμων τίτλων εξωτερικού (Euro Commercial Paper, ECP).
Στους κρατικούς προϋπολογισμούς 2014 – 2015, στις εισηγητικές εκθέσεις, δεν παρέχονται λεπτομέρειες, δυστυχώς καμία επεξήγηση, γιατί τα repos επελέγησαν ως πηγή χρηματοδότησης των βραχυχρόνιων ταμειακών αναγκών του κράτους. Για το έτος 2014, δικαιολογημένα, διότι ο προϋπολογισμός συντάσσεται τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, όμως για το 2015 είναι αδικαιολόγητο. Κι αυτό, διότι στις αρχές του 2014 ψηφίστηκε νόμος, που εξουσιοδοτούσε τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τη σύναψη πράξεων πώλησης τίτλων διαχείρισης του ελληνικού δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos) και το αντίστροφο (reverse repos).1
Η μόνη αναφορά είναι ότι ο ΟΔΔΗΧ ανέλαβε την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών του Δημοσίου «υπό τη μορφή repo agreements τις οποίες συνάπτει με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης».2
Ατυχώς, το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) στην Έκθεση Απολογισμού για το έτος 2014, δεν αναφέρει καν την ύπαρξη του σχετικού νόμου περί εξουσιοδοτήσεως του ΟΔΔΗΧ για σύναψη repos. Έτσι, προχωρεί στην καταχώρηση στα πιστωτικά έσοδα του ποσού των 97 δις ευρώ που αφορούσαν τις πράξεις repo, δηλώνοντας ότι η σημαντική αυτή απόκλιση οφείλεται σε «μη προβλεφθείσα στον προϋπολογισμό» – που ήταν αδύνατο να γίνει – σύναψη πράξεων (repos) με το «Κοινό Κεφάλαιο ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων», η διαχείριση του οποίου έχει ανατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος». 3
Κατ’ αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε η σύγχυση με τα repos – ενός κακού μύρια έπονται – για να μετατραπεί σε φοβερό confusion στον προϋπολογισμό 2015, όπου τα πιστωτικά έσοδα, σύμφωνα με την Έκθεση του ΕΣ εκτοξεύονται στα 771 δις ευρώ ! Εκ των οποίων, τα 694 δις ευρώ οφείλονται σε πράξεις repo έναντι 97 δις ευρώ το 2014 (αύξηση 614.5 %).4
Η Κρυμμένη αλήθεια
Η συνοπτική απάντηση θα δοθεί στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού 2016: «οι δαπάνες εξόφλησης εντόκων γραμματίων και repos αφορούν τις συνολικές ετήσιες εξοφλήσεις οι οποίες αναχρηματοδοτούνται με νέες αντίστοιχες εκδόσεις δεδομένου ότι το υφιστάμενο συνολικό ύψος των εντόκων γραμματίων δεν ξεπερνά τα 15 δις ευρώ και το υφιστάμενο υπόλοιπο των repos δεν ξεπερνά τα 10 δις ευρώ».5
Συνεπώς, το ποσό των πράξεων repo ύψους 694 δις ευρώ προκύπτει από κυλιόμενες αναχρηματοδοτήσεις, όπου το ανεξόφλητο υπόλοιπο δεν ξεπερνά τα 10 δις ευρό στο τέλος της περιόδου αναφοράς, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι το έτος. Άρα, τα 694 δις ευρώ είναι «αέρας κοπανιστός» και μαζί, τα 600 δις ευρώ που δήθεν κατατέθηκαν.
Προκύπτουν όμως σοβαρά ερωτήματα. Όπως, γιατί το συνολικό ύψος των εντόκων γραμματίων (τριμηνιαία και εξαμηνιαία) δεν ξεπερνά τα 15 δις ευρώ ετησίως; Το Υπουργείο δεν απαντά, σιγή ιχθύος. Η αλήθεια είναι ότι η τρόικα έθεσε ως ανώτατο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων το ποσό των 15 δις ευρώ ετησίως. Και η κυβέρνηση είχε αγγίξει το όριο στα τέλη 2014, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. 6
Όσον αφορά το ανεξόφλητο υπόλοιπο των repos, εάν ξεπερνά τα  10 δις ευρώ στο τέλος του έτους, αυτό δεν το γνωρίζουμε πλήρως. Η χρήση των repos επιτρέπει τον δανειζόμενο να μην εμφανίσει το πραγματικό χρέος την ημέρα της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων. Στην ουσία, είναι θέμα σύναψης μιας μέρας repo πριν την ημερομηνία ανακοίνωσης των στοιχείων. Γνωστό ως “window dressing”, το ‘στόλισμα της βιτρίνας’. Πλην όμως, το χαρτοφυλάκιο του Κοινού Κεφαλαίου το οποίο απαρτίζεται από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (Ασφαλιστικοί φορείς, ΝΠΔΔ & ΟΤΑ), που η διαχείριση έχει ανατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανήρχετο στο ποσό των 13.4 δις ευρώ.7 Κατά συνέπεια, η αναχρηματοδότηση των repos δεν μπορούσε να υπερβεί στην κάθε πράξη τα 13 δις ευρώ. Κι αυτό σημαίνει ότι για να φθάσουν συσσωρευτικά οι πράξεις repo το ποσό των 700 δις ευρώ το 2015, που ‘έκλεψε την παράσταση’, υπήρξε πανικός!
Ο πανικός είχε ήδη ξεκινήσει από τις 25 Ιανουαρίου 2015, όταν τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε η αποκαλούμενη ‘ριζοσπαστική αριστερά’ κατά τον διεθνή Τύπο, “radical left”, με μια φιλόδοξη ατζέντα: την ανελέητη πάλη κατά των δρακόντειων μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από τον δυνάστη της Ελλάδας, την τρόικα, με τις ευλογίες της Γερμανίας. Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές αρχές με αιχμή του δόρατος την ΕΚΤ αμύνθηκαν τολμηρά – το ΔΝΤ είχε ήδη σιωπηρώς αποσυρθεί από το προσκήνιο – και ξεκίνησαν ένα σκληρό, αθέμιτο παιχνίδι κατά της νεοεκλεγείσης κυβέρνησης. Πού να γνωρίζουν τότε ότι πολύ σύντομα θα έκανε στροφή 180% μοιρών και θα εναγκαλίζονταν τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού.
Ο νέος υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης, Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν ενήμερος ότι είχε ένα δύσκολο δρόμο να διαβεί. Η αξιολόγηση του προγράμματος της τρόικα δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί και η εκταμίευση των δόσεων των δανείων του μηχανισμού στήριξης είχε σταματήσει. Έτσι, υπέβαλε αίτημα για αύξηση του ορίου της έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 10 δις ευρώ, από τα 15 δις ευρώ στα 25 δις ευρώ ετησίως, και απαίτησε την άμεση πληρωμή των κερδών που απεκόμισαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από τις ελληνικές ομολογίες ύψους 1.8 δις ευρώ. Το ποσό δεν είχε αποδοθεί, παρότι είχε εγκριθεί.

Ο στραγγαλισμός από Γερμανούς και Ντράγκι
Η απάντηση θα δοθεί την 4η Φεβρουαρίου 2015, αργά το βράδυ, μετά τη συνάντηση που είχε την ίδια μέρα ο υπουργός οικονομικών με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε,8 ότι ανακαλεί την προσωρινή απαλλαγή (waiver) των ελληνικών ομολόγων από τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης και απαγορεύεται πλέον να τεθούν από τις τράπεζες ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας. Γιατί η ΕΚΤ ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα, αθετώντας την θεμελιώδη αρχή του «δανειστή εσχάτης ανάγκης» των τραπεζών; Εμφανώς, να εξαναγκάσει την νέα κυβέρνηση να θυμηθεί ποιος έχει την πραγματική δύναμη μέσα στο ευρώ και να αποσύρει την απειλή ότι θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα προσαρμογής.
Ως επακόλουθο, στη συνδιάσκεψη του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, o υπουργός οικονομικών θα υπογράψει την Καρχηδόνιο Ειρήνη, καταθέτοντας τα όπλα με την αποδοχή του όρου «η κυβέρνηση δεσμεύεται αμετακλήτως να τιμήσει τις χρηματοπιστωτικές της υποχρεώσεις σε όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως».9 Εν συνεχεία προσπάθησε να διαπραγματευτεί, ενώ όλα είχαν τελειώσει. Έτσι θεσπίστηκε η κατεπείγουσα ρύθμιση για τη δημιουργία του «κοινού κεφαλαίου» για πράξεις repo.

Σπυρίδων Λαβδιώτης
*Former Senior Financial Analyst at Bank of Canada

1 Εφημερίς της Κυβερνήσεως, Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 484, 27 Φεβρουαρίου 2014
2 Κρατικός Προϋπολογισμός 2015, Εισηγητική Έκθεση, σελ. 173, Υπουργείο Οικονομικών
3 Ελεγκτικό Συνέδριο, Έκθεση επί του Απολογισμού, Ισολογισμού και λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης του Κράτους για το έτος 2014, σελ. 10, 11 Νοεμβρίου 2015
4 Ελεγκτικό Συνέδριο, Έκθεση επί του Απολογισμού, Ισολογισμού και λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης του Κράτους για το έτος 2015, σελ. 16, 16 Νοεμβρίου 2016
5 Κρατικός Προϋπολογισμός 2016, Εισηγητική Έκθεση, σελ. 132, Πίνακας 4.7, Υπουργείο Οικονομικών.
6 A) Ekathimerini, “Athens seeks higher T- bill limit”, February 3, 2015, B) Reuters,” Greece runs out of funding options despite euro zone reprieve”, February 27, 2015
7 Ελεγκτικό Συνέδριο, Έκθεση επί του Απολογισμού & Ισολογισμού του Κράτους, έτος 2016, σελ. 17
8 European Central Bank, Press Release, Eligibility of Greek bonds as collateral, February 4, 2015
9 Eurogroup Statement on Greece, Press Release, February 20, 2015