Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Τουρκία: Η ύφεση, τα φαραωνικά έργα και η μάχη του Ερντογάν - Της Νατάσας Στασινού

  

Πολυάριθμες επιχειρήσεις ανά την Τουρκία παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες από την περσινή κατάρρευση της λίρας και ο πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δίνει μάχη για να μην χάσει αυτό που τόσα χρόνια παρουσίαζε ως το ισχυρό του χαρτί. Από το 2003 όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας ως πρωθυπουργός τότε έως και το 2017 μπορούσε να διαλαλεί τα «θαύματα» της οικονομικής πολιτικής του. Η υπερθέρμανση έδωσε τη θέση της σε μία απότομη αποθέρμανση και η τουρκική οικονομία βρίσκεται πια βυθισμένη στην ύφεση. 

 Η τουρκική λίρα αν και ανέκαμψε στα τέλη του περασμένου έτους, έχασε περίπου το 30% της αξίας της. Η υποτίμηση όχι μόνο εκτίναξε τον πληθωρισμό σε υψηλά 15 ετών, κατατρώγοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αλλά και αποδείχθηκε δυσβάσταχτο βάρος για τις επιχειρήσεις που έχουν έκθεση σε χρέους ύψους 285 δισ. δολαρίων σε ξένο νομίσμα. Τα κόκκινα δάνεια με τη σειρά τους εντείνουν τις πιέσεις στις τράπεζες. Οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης έχουν ούτως η άλλως κλείσει από τότε που τα επιτόκια ανέβηκαν στο 24%, σε μία προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. 
 Οι Financial Times σε πρόσφατο ρεπορτάζ τους θύμιζαν ένα περιστατικό ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο και της δεινής θέσης, στην οποία έχει περιέλθει ο Ερντογάν. «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με το χρήμα» είπε ο επιχειρηματίας Μεχμέτ Νατσί Τοπτσακάλ στον Τούρκο πρόεδρο σε μία εκδήλωση για την κατασκευή νέου κέντρου Τεχνών στην Κωνσταντινούπολη το Φεβρουάριο. Συνέχισε δε εξαπολύοντας πυρά κατά του κρατικού οργανισμού στέγασης, ο οποίος όπως είπε «μας έχει καταστρέψει». Ο συγκεκριμένος οργανισμός επιβλέπει εκατοντάδες project ανέγερσης ακινήτων ανά τη χώρα και ο επιχειρηματίας ζήτησε από τον Ερντογάν να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση για να λύσουν το πρόβλημα. Δεν είχε καταλάβει βεβαίως πως το μικρόφωνο του προέδρου ήταν ανοιχτό και η όλη συζήτηση έγινε δημόσια. 
Την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία τέταρτου τριμήνου για το ΑΕΠ επιβεβαίωσαν αυτό που οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει εδώ και καιρό: στα τέλη του 2018 η χώρα βυθίστηκε σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία.Έρχοντα δε λίγο πριν τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου και ο Ερντογάν, όπως και ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών, θέλουν να καθησυχάσουν επιχειρήσεις και επενδυτές. 
 Τα μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής λάβει είναι όμως μάλλον ανορθόδοξα- από την υπερβολική στήριξη στις κρατικές τράπεζες έως τις πιέσεις στους ομίλους λιανικής να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές. Δεν έχουν αποδώσει ιδιαίτερα, αλλά εκείνοι επιμένουν πως τα χειρότερα πέρασαν. Ο Ερντογάν δε εμφανίζεται αποφασισμένος να δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια όχι σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, αλλά σε mega- project, που δημιουργούν μία ψευδαίσθηση αίγλης. 
Πρόσφατα εγκαινίσε το Ankara City Hospital, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ευρώπης. Στοίχισε περί τα 1 δισ. ευρώ για να χτιστεί και έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί έως και 30.000 ασθενείς ημερησίως, όταν θα βρίσκεται σε εφημερία. Έχει 3.810 κλίνες και καλύπτει μία έκταση ίση με 100 ποδοσφαιρικά γήπεδα. Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι το μέγεθος του νοσοκομείο θα καταστήσει δυσκολότερο τον έλεγχο για την εξάπλωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και οι αποστάσεις που θα καλείται να διανύσει ο ασθενής θα είναι επιζήμιες για τον ίδιο αλλά και την εργασία του ιατρικού προσωπικού. Η κριτική δεν ήταν ικανή να σταματήσει τον σουλτάνο. 
 Τα μεγάλα έργα δεν περιορίζονται στον τομέα της υγείας. Από τον επόμενο μήνα θα είναι σε πλήρη λειτουργία και το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, που στοίχισε 12 δισ. δολάρια. Εδώ οι αντιδράσεις είναι λιγότερες.Το αεροδρόμιο εκτιμάται ότι θα προσφέρει 225.000 θέσεις εργασίας και έως το 2025 η συμβολή του στο ΑΕΠ της Τουρκίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 5%. Οι δύο πρώτοι από τους έξι συνολικά διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης είναι έτοιμοιπρος χρήση, ενώ έτοιμος είναι και ο πύργος ελέγχου σε σχήμα τουλίπας. Στα σκαριά βρίσκεται διώρυγα αξίας 16 δισ. δολαρίων, η οποία θα μετατρέψει το δυτικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης σε νησί. 
   Οι χρυσές εποχές   
 Είναι ξεκάθαρο ότι ο Τούρκος πρόεδρος κινείται έχοντας στο νου του τις χρυσές εποχές.Από το 2003, όταν ανήλθε ο Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, έως και το 2013 το ΑΕΠ της τουρκικής οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 383 δισ. δολάρια, οι εξαγωγές απογειώθηκαν από τα 63 δισ. στα 135 δισ. δολάρια και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σχεδόν τριπλασιάστηκε. Το δημόσιο χρέος, περιορίστηκε κοντά στο 40% του ΑΕΠ. 
 Ύστερα από τη χαμένη δεκαετία του ‘90, κατά την οποία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο 3.400 δολάρια, η παραγωγικότητα δραματικά χαμηλή σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί έως και το 70%, η χρυσή δεκαετία του Ερντογάν χαρακτηρίστηκε από ταχεία και ουσιαστική ανάπτυξη. 
 Από το 2003 έως και το 2007 η τουρκική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 6,7%. Δεν έμεινε αλώβητη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αλλά βγήκε γρήγορα από αυτήν.Μετά τη συρρίκνωση κατά 4,8% το 2009, το ΑΕΠ της ανέκαμψε 9% την αμέσως επόμενη χρονιά. 
   naftemporiki.gr

Σε τροχιά οριστικής ρήξης Τσίπρας - Κοτζιάς: Παραιτήθηκαν τρία μέλη του ΠΡΑΤΤΩ

Με αιχμές ακόμα και για αλλαγή της πολιτικής σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης απάντησε η κίνηση του Νίκου Κοτζιά στο αίτημα τουΜεγάρου Μαξίμου να δοθούν οι παραιτήσεις τριών στελεχών του ΠΡΑΤΤΩ που υπηρετούσαν σε διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών.
Μεταξύ άλλων, το ΠΡΑΤΤΩ «υπενθυμίζει» στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπραότι τα μέλη του έχουν στηρίξει την κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο πολιτικό κόστος που είχε για την Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ η Συμφωνία των Πρεσπών (σ.σ. με την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από την θέση του υπουργού Εξωτερικών), ενώ χαρακτηρίζει «θρυαλλίδα» του ρήγματος την πολιτική της κυβέρνησης στη Θράκη.
 

«Επειδή η θρυαλλίδα του προβλήματος που πρόκυψε στις σχέσεις μας αφορά την πολιτική της Κυβέρνησης και της Aριστεράς τους τελευταίους μήνες στη Θράκη, θέλουμε να επαναλάβουμε: είναι θεμελιακή δημοκρατική απαίτηση ναυπερασπιζόμαστε τις μειονότητες μέσα στη μειονότητα. Είναι θεμελιακό σε μια δημοκρατική πολιτεία το δικαίωμα των Ελλήνων Πομάκων, Ρομά και Αλεβιτών να μην υποτάσσονται στο τουρκικό προξενείο, στις προσπάθειές του να τους ποδηγετήσει με την παραδοσιακή συμβολή ορισμένων ελληνικών δυνάμεων.
Ως ΠΡΑΤΤΩ υπερασπιστήκαμε με πάθος, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τα δικαιώματα των Ελλήνων μουσουλμάνων και χριστιανών στην περιοχή. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα υπερασπιστούμε τα νηπιαγωγεία και τις βιβλιοθήκες που φτιάχτηκαν κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια στη Θράκη στα πλαίσια της κοινής πολιτικής μας. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Πομάκων να μην υποχρεώνονται να μαθαίνουν μια ξένη για αυτούς γλώσσα, τα τούρκικα. Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων. Θα πολεμήσουμε κάθε επιδίωξη δημιουργίας εκ νέου συνθηκών φόβου στις κοινότητες των Ελλήνων μουσουλμάνων που αντιπαλέψαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια με μεγάλο κόπο και πολλές θετικές ενέργειες. Αυτό αφορά και συγκεκριμένους ελληνικούς θεσμούς. Τέλος, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ένταξη των συλλόγων των Πομάκων στην FUEN (σ.σ. ευρωπαϊκή ΜΚΟ για τους αυτόχθονες πληθυσμούς στην ΕΕ) ώστε να σπάσει το μονοπώλιο διεθνούς αναγνώρισης των οργανώσεων του Προξενείου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ, επιτρέποντας ερμηνείες για κυβερνητική πρόθεση αλλαγής της πολιτικής στην περιοχή.

Πνευμονικό οίδημα: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Η λέξη οίδημα σημαίνει πρήξιμο και τυπικά συμβαίνει στο σώμα όταν διαφεύγει υγρό από το εσωτερικό των αγγείων (αίμα) προς τους ιστούς που περιβάλλουν τα αγγεία, δημιουργώντας έτσι μια τοπική διόγκωση. Το οίδημα μπορεί να συμβεί είτε γιατί υπάρχει αυξημένη πίεση στα αγγεία είτε γιατί δεν υπάρχουν αρκετές πρωτεΐνες στο αίμα για να συγκρατήσουν το πλάσμα.




Πνευμονικό οίδημα (pulmonary edema) ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία το οίδημα εμφανίζεται στους πνεύμονες, δηλαδή γεμίζουν με υγρό οι πνεύμονες.

Στους πνεύμονες, δίπλα από τα μικρά αιμοφόρα αγγεία (τα τριχοειδή), υπάρχουν μικροσκοπικοί σάκοι, οι κυψελίδες, οι οποίες περιέχουν αέρα. Στις κυψελίδες, το οξυγόνο που εισπνέουμε παραλαμβάνεται από το αίμα ενώ το διοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται μέσω της εκπνοής. Οι κυψελίδες, φυσιολογικά, έχουν λεπτό τοίχωμα, το οποίο επιτρέπει αυτή την ανταλλαγή των αερίων. Αν οι κυψελίδες γεμίσουν με υγρό που έχει διαρρεύσει από τα αιμοφόρα αγγεία δεν μπορούν να κάνουν εύκολα την ανταλλαγή των αερίων. Το αποτέλεσμα είναι δυσκολία στην αναπνοή και κακή οξυγόνωση του αίματος.

Αιτία του πνευμονικού οιδήματος μπορεί να είναι η αυξημένη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων (κάτι τέτοιο συμβαίνει στην καρδιακή ανεπάρκεια, όπου αυξάνεται η πίεση στις πνευμονικές φλέβες) ή κάποια λοίμωξη (π.χ. πνευμονία) ή η έκθεση σε ορισμένες τοξίνες του αέρα ή ορισμένα φάρμακα.

Εκτός από το χρόνιο πνευμονικό οίδημα υπάρχει και το οξύ πνευμονικό οίδημα (acute edema of lung) το οποίο εμφανίζεται ξαφνικά και είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Το οξύ πνευμονικό οίδημα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη πνευμονική βλάβη ή να αποβεί μοιραίο. Ωστόσο, η έκβαση του είναι συνήθως ευνοϊκή αν χορηγηθεί θεραπεία αμέσως. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία, αλλά σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει χορήγηση οξυγόνου και φάρμακα.

Συμπτώματα
Το συχνότερο σύμπτωμα του πνευμονικού οιδήματος είναι η δύσπνοια που μπορεί να είναι σταδιακή ή απότομη, ανάλογα με το πως εξελίσσεται το πνευμονικό οίδημα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την εύκολη κόπωση, την γενικευμένη αδυναμία και τη ζάλη.

Κατά την ακρόαση με το στηθοσκόπιο, ο γιατρός ακούει χαρακτηριστικούς ήχους που αντιστοιχούν με τον παφλασμό των υγρών μέσα στους πνεύμονες από το αέρα της αναπνοής. Επίσης, κατά την εξέταση του αίματος, διαπιστώνεται υποξία, δηλαδή χαμηλή στάθμη οξυγόνου στο αίμα.

Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα της αναπνοής επιδεινώνονται όταν ο ασθενής ξαπλώνει και βρίσκεται σε οριζόντια θέση. Όταν κάθεται στο κρεβάτι ή όταν το κεφάλι είναι πιο ψηλά, αναπνέει καλύτερα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια)
Αίσθημα πνιγμού ή ασφυξίας
Συριγμός (σφύριγμα) από τους πνεύμονες
Άγχος, ανησυχία
Βήχας που παράγει αφρώδη πτύελα που μπορεί να περιέχουν αίμα
Υπερβολική εφίδρωση και κρύα άκρα
Ωχρό και κρύο δέρμα
Πόνος στο στήθος (όταν το πνευμονικό οίδημα οφείλεται σε στεφανιαία νόσο)
Σε προχωρημένη κατάσταση, ο ασθενής είναι φοβισμένος και έχει το αίσθημα της έλλειψης αέρα. Το υγρό μέσα στις κυψελίδες συχνά συνδυάζεται με ρήξεις μικρών αγγείων και αυτό εκδηλώνεται με βήχα και αφρώδη πτύελα. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να φαίνεται σαν να πνίγεται με αφρούς στο στόμα. Το αίμα, καθώς υπολείπεται σε οξυγόνο, εμφανίζει ελαφρά κυάνωση στα χείλη και τα δάκτυλα. Η σωματική κόπωση είναι έκδηλη, ο ασθενής δεν μπορεί να σταθεί όρθιος, ακόμη και να καθίσει. Συχνά υπάρχει πνευματική σύγχυση.

Αιτίες
Οι αιτίες που προκαλούν το πνευμονικό οίδημα, μπορούν να διαιρεθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Σ’ αυτές που οφείλονται στην καρδιά και σ’ αυτές που οφείλονται σε άλλες αιτίες.

Όταν υπάρχει καρδιολογική αιτία, το πνευμονικό οίδημα είναι ουσιαστικά η λίμναση του αίματος στους πνεύμονες λόγω αδυναμίας της καρδιάς (κυρίως σε αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια) να το επαναφέρει από τις πνευμονικές φλέβες. Έτσι αυξάνεται η πίεση στα τριχοειδή αγγεία των πνευμόνων και προκαλείται το οίδημα.

Πιο αναλυτικά, το πνευμονικό οίδημα μπορεί να οφείλεται σε:
Στεφανιαία νόσο (έμφραγμα, ισχαιμία καρδίας, καρδιακή ανεπάρκεια)
Σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες
Μυοκαρδιοπάθειες
Παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς
Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
Λοιμώξεις των πνευμόνων (πνευμονία)
Έκθεση σε ορισμένες τοξίνες όπως το χλώριο, η αμμωνία και το διοξείδιο του αζώτου
Νεφρική ανεπάρκεια (αδυναμία του οργανισμού να αποβάλλει υγρά)
Βλάβες στους πνεύμονες από εξωτερικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα από δηλητηριώδη αέρια, χλώριο, αμμωνία, διοξείδιο του αζώτου, εισπνοή καπνών και αναθυμιάσεις
Αλλεργικές αντιδράσεις
Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS)
Παρενέργειες φαρμάκων (χημειοθεραπεία, διαβητικά φάρμακα) και ναρκωτικών ουσιών όπως η ηρωίνη.
Άνοδος ή διαβίωση σε μεγάλο υψόμετρο (μεγαλύτερο από 3.000 μέτρα)
Η υπερβολική λήψη ασπιρίνης ή η χρόνια υψηλή δόση ασπιρίνης, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικά επακόλουθα και στην πρόκληση πνευμονικού οιδήματος
Σπανιότερες καταστάσεις μη καρδιογενούς πνευμονικού οιδήματος μπορεί να είναι η πνευμονική εμβολή, η βλάβη του πνεύμονα μετά από μετάγγιση, μερικές ιογενείς λοιμώξεις και τέλος, η εκλαμψία στην εγκυμοσύνη
Ιδιαίτερη πρόληψη για το πνευμονικό οίδημα δεν υπάρχει, ωστόσο συστήνεται ο περιορισμός λήψης αλατιού. Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και δυσχεραίνει τον οργανισμό στην αντιμετώπιση ενός οιδήματος.

Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με απλή ακτινογραφία θώρακα στην οποία απεικονίζονται τα χαρακτηριστικά σημεία του πνευμονικού οιδήματος.

Άλλα διαγνωστικά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται για να διευκρινισθεί η ακριβής αιτία του πνευμονικού οιδήματος, είναι η μέτρηση του ΒNP (Plasma B-type natriuretic peptide), ενός πρωτεϊνικού δείκτη που αυξάνεται στο αίμα λόγω της διάτασης των διαμερισμάτων της καρδιάς.

Θεραπεία
Ανάλογα με την κατάστασή του ασθενούς και την αιτία του πνευμονικού οιδήματος, χορηγούνται ένα ή περισσότερα φάρμακα όπως διουρητικά και βρογχοδιασταλτικά.

Τα διουρητικά είναι φάρμακα εκλογής για όλα σχεδόν τα οιδήματα. Αυξάνουν την ούρηση και έτσι μειώνουν τα υγρά του σώματος. Με αυτό τον τρόπο το σώμα απαλλάσσεται από ένα μεγάλο φορτίο και κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα.

Η χορήγηση οξυγόνου είναι άλλο βήμα για τη θεραπεία του πνευμονικού οιδήματος μέσω ειδικής μάσκας ή ρινικής κάνουλας (ένα εύκαμπτο πλαστικό σωλήνα με δύο ανοίγματα που χορηγούν οξυγόνο σε κάθε ρουθούνι).

Στο οξύ πνευμονικό οίδημα υπάρχει άμεσος κίνδυνος, όμως ο ασθενής μπορεί να σωθεί αν δοθεί γρήγορα η ακόλουθη θεραπεία:

Σχεδόν καθιστή θέση του ασθενούς με μαξιλάρια στην πλάτη.
Χορήγηση οξυγόνου με ρινικό σωλήνα, 6-8 λίτρα/ανά λεπτό.
Ενδοφλέβια χορήγηση φουροσεμίδης 40-80 mg, διγοξίνης 0,5 mg (ιδιαίτερα αν υπάρχει ταχυαρυθμία) και μορφίνη 10-20 mg αν δεν υπάρχουν σοβαρές διαταραχές των αερίων αίματος.
Με τη φουροσεμίδη επιδιώκεται η διούρηση και η αποσυμφόρηση των πνευμόνων και με τη διγοξίνη επιδιώκεται η τόνωση της καρδιάς και η καταστολή του αναπνευστικού κέντρου, ώστε οι αναπνοές να γίνουν αραιότερες και βαθύτερες. Η μορφίνη περιορίζει τη φλεβική επιστροφή στου αίματος στους πνεύμονες και ηρεμεί τον ασθενή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί το πνευμονικό οίδημα να αποβεί μοιραίο, ακόμη και αν έχει χορηγηθεί ταχύτατα η θεραπεία. Η έκβαση εξαρτάται από την κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων καθώς και από την ποσότητα του υγρού στους πνεύμονες.

healthyliving.gr