Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

To τέλος του Ισλαμικού Κράτους;


Πριν από πέντε χρόνια το Ισλαμικό Κράτος κατακτούσε τη μια πόλη μετά την άλλη. Σήμερα τα προπύργιά του στη Συρία και το Ιράκ κείτονται στα συντρίμμια. Χθες ανακοινώθηκε η στρατιωτική ήττα του. Είναι όντως έτσι;
Την «πλήρη ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» ανακοίνωσαν χθες οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Syrian Democratic Forces ή SDF), που αποτελούνται κυρίως από Κούρδους μαχητές, μετά την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου στο Μπαγκούς, στα σύνορα Συρίας- Ιράκ. Tην είδηση έσπευσε να χαιρετίσει πανηγυρικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο twitter, ενώ ο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα».

Το Ισλαμικό Κράτος ή Χαλιφάτο ή Daesh ζει


Μέχρι την τελευταία στιγμή οι μάχες που δίνονταν με το Ισλαμικό Κράτος ήταν αιματηρές. Οι τελευταίες εικόνες από το Μπαγκούς, που κάποτε ήταν ένα φιλήσυχο καταπράσινο χωριό στις εκβολές του Ευφράτη και μέχρι πρόσφατα το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, μαρτυρούν ότι εκεί έγινε άγρια σφαγή: πτώματα γυναικών και παιδιών, τάφοι, ερείπια. Το Ισλαμικό Κράτος μέχρι να παραδώσει τα όπλα απειλούσε με αντεπίθεση τον «συνασπισμό τον απίστων» προχωρώντας σε φρικιαστικά εγκλήματα. Τελικά ηττήθηκε. Μετά από πολύμηνες μάχες κατάφεραν να επικρατήσουν οι ιρακινές δυνάμεις μαζί με τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) και με τη βοήθεια των αεροπορικών βομβαρδισμών της διεθνούς συμμαχίας κατά του ΙΚ υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.
Ωστόσο η στρατιωτική νίκη επί του ΙΚ δεν σημαίνει το τέλος της τρομοκρατικής ιδεολογίας του.
Εδώ και καιρό χιλιάδες μαχητές και υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους -που είναι γνωστό στον αραβικό κόσμο ως Daesh- έχουν πράγματι υποχωρήσει από περιοχές στην έρημο της Συρίας και του βορείου Ιράκ. Εντούτοις, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αμπντέλ Καρίμ Ουμάρ, εκπρόσωπος του πολιτικού βραχίονα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, δεκάδες θύλακες του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν ακόμη ενεργοί στην ευρύτερη περιοχή. Ο ίδιος αναφέρει ότι η τζιχαντιστική ιδεολογία εξακολουθεί να είναι δημοφιλής κυρίως μεταξύ νέων και υπό αυτήν την έννοια το Ισλαμικό Κράτος ακόμη ζει. «Θα μπορούσε να εμφανιστεί ξανά με μια νέα μορφή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συρία 2019 όπως Ιράκ 2010;


Η όλη κατάσταση θυμίζει πάντως έντονα το 2010, όταν ο «πρόγονος» του Ισλαμικού Κράτους, ηττήθηκε στον εμφύλιο του Ιράκ. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέσυρε έτσι τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα. Ωστόσο οι εναπομείναντες ισλαμιστικοί θύλακες στο Ιράκ εισχώρησαν στη συνέχεια στη γειτονική Συρία, η οποία σταδιακά άρχισε να βυθίζεται στο χάος. Και στην περίπτωση της Συρίας ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε- μάλιστα πριν από καιρό- να ανακοινώσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. «Πόσο γρήγορα ξεχνάμε τα μαθήματα του παρελθόντος», σχολίασε σχετικά ο Τσαρλς Λιστερ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής από το Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ουάσιγκτον, συμπληρώνοντας ότι η αποχώρηση από τη Συρία των αμερικανικών στρατευμάτων λόγω επίκλησης μιας νίκης «δεν είναι μόνο αφελής, αλλά- πολύ περισσότερο- είναι επικίνδυνη».
Στο μεταξύ το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη επεκταθεί σε άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία. Μάλιστα οι στρατιωτικές ήττες που υπέστη ενδέχεται να οδηγήσουν σε έξαρση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας διεθνώς, εκτιμούν αναλυτές. Την ίδια ώρα η πολιτική κατάσταση τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ, παραμένει χαοτική. Στο Ιράκ οι περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους είναι ρημαγμένες. Η παλιά πόλη της Μοσούλης για παράδειγμα έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ταυτόχρονα η σουνιτική μειονότητα του Ιράκ, από την οποία προήλθαν πολλοί υποστηρικτές του ΙΚ, νιώθει ακόμη έντονα καταπιεσμένη από την σιιτική πλειοψηφία. Αλλά και στον συριακό πόλεμο μια οριστική λύση δεν διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα. Αντ´ αυτού πολλοί φοβούνται ότι ενδέχεται να ξεσπάσει ένα νέο μέτωπο, αυτή τη φορά μεταξύ Κούρδων της Συρίας και της Τουρκίας, δεδομένου ότι η Άγκυρα βλέπει τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG ως παρακλάδι του απαγορευμένου Κουρδικού Κόμματος PKK. Οι Κούρδοι προειδοποιούν ότι, αν η Τουρκία επιτεθεί, η ευρύτερη περιοχή θα βυθιστεί σε ακόμη μεγαλύτερο χάος.

Γιαν Κούλμαν, dpa

Πότε ο Ελληνικός λαός έγινε φασίστας και δεν το πήραμε χαμπάρι;



Βαρεμένος η Πεταμένος η όπως αλλιώς τον λένε έφαγε γιουχάρισμα στην Μελβούρνη όπου πήγε για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Αυτό το πράγμα απέδωσε τα γιουχαϊσματα σε χρυσαυγίτες της Αυστραλίας και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό γιατί ….η Χρυσή αυγή φαίνεται ότι έχει υπερφυσικές δυνατότητες.

Αν κάθε φορά που αποδοκιμάζονται αυτοί οι ξεφτιλισμένοι λένε ότι τους αποδοκιμάζουν χρυσαυγίτες τότε την βάψαμε γιατί είναι πάρα πολλοί και δεν μπορώ να καταλάβω πότε ο Ελληνικός λαός έγινε φασίστας και δεν το πήραμε χαμπάρι. 

Σοκαριστικές καταθέσεις για το ροζ κύκλωμα με φοιτήτριες: «Δοκίμασε αν σου αρέσει»


Αλλοδαπούς σε χώρες του εξωτερικού αναζητούν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε μία προσπάθεια να διαπιστώσουν τα παρακλάδια του κυκλώματος μαστροπείας και σωματεμπορίας που εξαρθρώθηκε αλλά και το εάν υπάρχουν ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης, τα οποία είχαν αναλάβει τον ρόλο της «στρατολόγησης» και του εντοπισμού γυναικών για να τις εντάξουν στην «επιχείρηση».
Οι μαρτυρίες των κοριτσιών, οι «ταρίφες» των μελών του κυκλώματος, αλλά και οι «μεταφορές» με υπερπολυτελή αυτοκίνητα καταγράφονται λεπτομερώς στην ογκωδέστατη δικογραφία που σχημάτισε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.Οι δράστες είχαν προσελκύσει ακόμη και μία 17χρονη μαθήτρια Λυκείου, η οποία εργαζόταν για το κύκλωμα ορισμένες μέρες, καθώς τις άλλες επέστρεφε στο… σχολείο.
«Καταλίνα», «Νταίζη», «Αντέλ», «Γκόγκα», «Νταϊάνα» και «Κλεοπάτρα» είναι μερικά από τα ονόματα τα οποία είχαν δώσει οι δράστες, οι οποίοι είχαν στήσει ένα πάρα πολύ μεγάλο και οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο είχε αρκετά παρακλάδια αλλά και συγκεκριμένους «ρόλους» για το κάθε μέλος, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία.
Η δράση του κυκλώματος, εκτός από τις επιτόπιες παρακολουθήσεις των αστυνομικών της Ασφάλειας, έχει καταγραφεί και σε συνομιλίες των κατηγορουμένων, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, μετά την απαραίτητη άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.
«Σε μία από αυτές τις συναντήσεις μας μου πρότεινε να παίξω στο καινούργιο βιντεοκλίπ του… και απ’ όσο ξέρω είναι λίγο περίεργα. Ρώτησα περισσότερες πληροφορίες για αυτό. Ο… μού είπε πως το συγκεκριμένο βιντεοκλίπ θα γυριζόταν σε κότερο και οι κοπέλες που θα συμμετείχαν θα φορούσαν μαγιό. Εγώ δέχτηκα να συμμετάσχω», ανέφερε η ανήλικη «Στέφι» στους αστυνομικούς.
Χαρακτηριστική είναι και μία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των κατηγορουμένων:
– Κατηγορούμενος 1: Ελα ρε, τι έγινε; Σε ξύπνησα;
– Κατηγορούμενος 2: Οχι, όχι.
– Κατ. 1: Πουλάκι μου, η μικρή είναι κάτω σ’ εσένα, ε;
– Κατ. 2: Ναι.
– Κατ. 1: Πήγαινε, ξύπνα τη, να φάει τίποτα, να πιει κάνα καφέ, γιατί 18.30 πρέπει να φύγει. Έχει στις 19.00 ραντεβού.
Σε μία άλλη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ κοπέλας και κατηγορουμένου αναφέρεται:
– Κοπέλα: Να σε ρωτήσω κάτι; Εμένα η 1 ώρα είναι 160, ωραία; Το δίωρο γράφει 300.
– Κατηγορούμενος: Ναι, το αφαιρούμε από εμάς. Εντάξει;
– Κοπέλα: Α, το αφαιρείς από το …α! εγώ παίρνω.
– Κατηγορούμενος: Έγινε, κανονικά.
– Κοπέλα: 90 και 90 κανονικά.
– Κατηγορούμενος: Έγινε, έγινε. Ελα…
– Κοπέλα: Α, εντάξει, όπως μου το είχε πει η Αννα.

«Τάσος» και «Δημήτρης»

Χαρακτηριστική είναι και η κατάθεση μίας αλλοδαπής φοιτήτριας, η οποία περιγράφει τον τρόπο προσέγγισης από τον «Τάσο», ο οποίος της πρότεινε να εργαστεί για λογαριασμό του σε ιστοσελίδα που διέθετε, απασχολώντας πάνω από 30 γυναίκες.
«Μεταξύ των επιχειρημάτων που μας ανέφερε προκειμένου να κάμψει τους ενδοιασμούς που είχαμε ήταν ότι τις περισσότερες φορές δεν θα χρειαστεί να κάνουμε έρωτα με τους πελάτες αλλά απλά να συνομιλούμε μαζί τους.
Επιπλέον, μας ανέφερε πως πρέπει να φωτογραφηθούμε γυμνές για λογαριασμό του γραφείου και στις φωτογραφίες δεν θα φαίνονται τα πρόσωπά μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν πολύ πιεστικός λέγοντάς μας διαρκώς τη φράση:“Δοκιμάστε το και, αν δεν σας αρέσει, το σταματάτε”. Ενώ παράλληλα μας εγγυόταν την ανωνυμία και την ασφάλεια της δουλειάς, την οποία μας παρουσίαζε ως απόλυτα νόμιμη».
Οι ίδιες συζητήσεις με ακόμη ένα άτομο, όπως περιέγραψε στην κατάθεσή της στους αστυνομικούς, ονόματι «Δημήτρης», επαναλήφθηκαν αρκετές φορές. «Μας έπαιρνε καθημερινά τηλέφωνο και μας ζητούσε να συναντηθούμε. Σε κάθε μας συνάντηση προέβαλλε συνεχώς νέα επιχειρήματα, δελεάζοντάς μας διαρκώς με τα χρήματα. Αφού το συζητήσαμε για αρκετό καιρό με τη Γεωργία, σκεφτήκαμε πως θα ήταν μία καλή ευκαιρία ώστε να κερδίσουμε μερικά χρήματα για αρχή, καθώς τόσο εγώ όσο και η Γεωργία δεν θέλαμε να επιβαρύνουμε τους γονείς μας με τα έξοδα φοίτησής μας.
Έτσι, στις αρχές Ιανουαρίου τηλεφωνήσαμε στον Δημήτρη και του είπαμε πως δεχόμαστε να φωτογραφηθούμε και να απασχοληθούμε ως εκδιδόμενες για λογαριασμό του φίλου του. Τις επόμενες μέρες εγώ, η Γεωργία και ο Δημήτρης μεταβήκαμε με ένα ταξί σε ένα διαμέρισμα, δεν θυμάμαι σε ποια περιοχή, όπου ο Δημήτρης μάς σύστησε τον υπεύθυνο του γραφείου, τον οποίο αποκαλούσε Τάσο. Εκείνος μας εξήγησε τις λεπτομέρειες της δουλειάς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η φοιτήτρια στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής.

Το σκατό του Νταλί.


Καντήλια για τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη, τον Σαμαρά, τα χίλια μύρια για τον Βενιζέλο, τον Τζοχατζόπουλο, που και που θυμόμαστε κανέναν Λαλιώτη και κάποιον Σουφλιά που πέρασαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ και πολύ «έντεχνα» εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη, την έκαναν επι το λαϊκότερο για να τους ξεχάσουμε και ξαφνικά εμείς όλοι οι αγανακτισμένοι και αδικημένοι ανακαλύπτουμε τον ένοχο.
Τον συλλαμβάνουμε και τον πάμε στο τμήμα.
Δακτυλικά αποτυπώματα, οι εισαγγελείς γράφουν χαρτιά και η Ελληνική δημοκρατία «διάγει στιγμές δόξης λαμπρές»
Εγώ παιδιά δύο φορές όλο το χειμώνα ήρθα εδώ για να πουλήσω τα τερλίκια μου.  Δεν θα έρθω άλλο, δεν θα το κάνω ξανά.
Ενενήντα χρονών, χωρίς σύνταξη, το ενοίκιο το πληρώνει η πρόνοια  και η γιαγιά πλέκει τερλίκια για να ζήσει αυτή και ο γέρος σύζυγός της.
Παρένθεση.
Έχουμε μπροστά μας τον Σαλβαδόρ Νταλί. Ποιος αλήθεια αμφιβάλει ότι αν ο Νταλί αποφάσιζε να ζωγραφίσει ένα ΣΚΑΤΌ το σκατό θα ήταν τέλειο;
Ασφαλώς κανένας καθώς το πινέλο του Σαλβαδόρ θα απεικόνιζε με μεγαλειώδη τρόπο κάθε είδους απορρίμματα. Όμως το περιεχόμενο του πίνακα θα ήταν πάντα ένα σκατό και εξαίρεση θα αποτελούσε ο ένας που θα το απολάμβανε βλέποντας το αναρτημένο στο σαλόνι του σπιτιού του.
Μήπως τελικά αποτελούμε εξαίρεση ως λαός; Μήπως ο ένας που θα αποτελούσε εξαίρεση δεν είναι ένας αλλά πολλοί; Γιατί πως αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί η πράξη αυτού που, εφαρμόζοντας το νόμο, έπιασε μία γριούλα ενενήντα χρονών γιατί πουλούσε τερλίκια. 
Αυτός ο ένας εφάρμοσε κάτι που το ψήφισαν 300 και το είπαν νόμο, όπως νόμο έκαναν τα μνημόνια, το ξεπούλημα της Μακεδονίας, όπως με νόμο εξαφάνισαν τα λεφτά των ταμείων, μισθούς και συντάξεις και έκαναν κάτεργο την Ελλάδα. Αυτοί είναι οι γνωστοί άγνωστοι του κοινοβουλίου που θα πούλαγαν και τη μάνα τους όχι για τριάκοντα αλλά για ίχνος αργυρίου, όμως αυτός που εφάρμοσε τον νόμο τους τι είναι; 
Αυτός και όλοι οι άλλοι που χασκογελούσαν γύρω του, ταλαιπωρώντας μια γριά γυναίκα ενενήντα χρονών, δεν είναι βλάκες, δεν είναι ηλίθιοι η απλά μπάτσοι. 
Είναι ένας ολόκληρος λαός γιατί αν άλλος ήταν ο λαός, άλλοι θα ήταν οι μπάτσοι και άλλοι οι νομοθέτες. 

Ανδρέας Κεσίδης.