Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Απειλές Ακάρ - «Καμία απόφαση χωρίς την έγκρισή μας στο Αιγαίο»


Θέμα νησιών του Αιγαίου και των συμφωνιών που καθορίζουν το καθεστώς τους έθεσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια της επιθέρωρησης του στις μονάδες της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία 
Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως η Τουρκία κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στη «Γαλάζια Πατρίδα».
Ο Ακάρ ανέφερε πως «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως σχετικά με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους μας στις θάλασσες μας, δεν θα υποχωρήσουμε. Είναι νομική υποχρέωση όλων να σεβαστούν το καθεστώς των νησιών και των υπόλοιπων θεμάτων τα οποία καθορίζονται από τις συνθήκες. Δεν είναι ορθή μέθοδος να αγνοηθούν η να φθαρούν τα ζητήματα τα οποία καθορίζονται από τις συνθήκες. Οι σχέσεις καλής γειτονίας καθορίζονται με τις νομικές συμφωνίες και τον αμοιβαίο σεβασμό. Δεν θα επιτρέψουμε στα νότια σύνορα μας δηλαδή στη βόρεια Συρία να δημιουργηθεί μια ζώνη τρομοκρατίας. Στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να ξέρουν όλοι πως δεν θα επιτρέψουμε να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση χωρίς την Τουρκία αλλά ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».

Αποσύρει ο Ράμα το ΦΕΚ για τη δήμευση περιουσιών της ελληνικής μειονότητας


Της Νίκης Ζορμπά
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Capital.gr, ο Έντι Ράμα παίρνει πίσω την προκλητική απόφαση για δήμευση περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας.
Την εξέλιξη επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας.
Οι πηγές, μιλώντας στο ΑΠΕ, τόνισαν επίσης ότι ήταν "ιδιαίτερα σαφής και η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών".
Εξάλλου, "οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα".
Τώρα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ "μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες".
Νωρίτερα το Capital.gr ανέφερε ότι η προκλητική απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για δήμευση των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας έχει βάλει φωτιά στα τόπια των ελληνοαλβανικών σχέσεων με την Αθήνα να απειλεί με βέτο για την ενταξιακή πορεία της χώρας.
Αυστηρό μήνυμα στα Τίρανα έστειλε από το Βουκουρέστι έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας συνδέοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με την ελληνική μειονότητα.
"Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία", είπε ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας ότι εάν ο Ράμα προχωρήσει σε δήμευση των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει στην ένταξή της στην Ε.Ε.
"Είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν", είναι η χαρακτηριστική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα. 
Παράλληλα, επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε σήμερα το πρωί ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης: "Tι μέτρα θα λάβετε για τις συνεχιζόμενες, αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες της Αλβανικής πλευράς; Συμβιβάζονται αυτές οι ενέργειες με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;".
Κουμουτσάκος: Βέτο στην ενταξιακή της πορεία
Βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προκρίνει και η Ν.Δ διά του αρμόδιου τομεάρχη της Γιώργου Κουμουτσάκου.
Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ο κ. Κουμουτσάκος άφησε και αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης: 
Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα.
Ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία προειδοποιούσε εγκαίρως, αλλά η κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις.
Σημειώνει τέλος, ότι "το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.".
Ποτάμι: Θα κάνουμε χρήση όλων των μέσων
Οξεία και η αντίδραση του Ποταμιού: Η εξωφρενική εμμονή της κυβέρνησης του κ. Ράμα που, μέσα σ΄ ενα κλίμα εθνικιστικής πλειοδοσίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση των ακινήτων των μειονοτικών Ελλήνων της χώρας του, εξαντλεί την υπομονή της ελληνικής πλευράς, η οποία είναι ταγμένη στην προσέγγιση και τη φιλική συνύπαρξη με τη γειτονική χώρα, αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
Το θέμα ασφαλώς και δεν θα μείνει εκεί που το οδηγούν οι παράγοντες του δημόσιου βίου της Αλβανίας, καταφανώς καθοδηγούμενοι από τρίτους, των οποίων τα Τίρανα επιδιώκουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα στοχοποίησης της ελληνικής μειονότητας. Και αφενός, μεν, η τελευταία, γνωρίζοντας καλά πως η πρωτοβουλία αυτή είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και με δικαστικές αποφάσεις των αλβανικών δικαστηρίων, θα προχωρήσει σε προσφυγές εντός και εκτός Αλβανίας. Kαι αφετέρου, η Αθήνα θα κάνει χρήση όλων των μέσων για την ανατροπή μιας τέτοιας μεροληπτικής απόφασης, που στοχοποιεί την ελληνική μειονότητα και πλήττει κατάφωρα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.

απώλεια - του φωτη μισοπουλου

'Ελπίζω, τουλάχιστον, να μην το στερήθηκε''
''Ποιος ;'', ρώτησαν κάποιοι
''Εκείνος'', είπε ο Δαμοκλής ξεψυχώντας, ''εκείνος που μου έδωσε...κάτι''
''Όχι ! Ήταν ο καλός Θεός'', πετάχτηκε επιδέξια ο σερβιτόρος

Και με τα καλωσυνάτα αυτά λόγια, ο Δαμοκλής, πέθανε. [1α] 





 ....τα πάντα πρέπει να γίνουν με μεγάλα περιθώρια χρόνου αν μπορέσω θα φτάσω από την μια άκρη ως την άλλη ή τις φεγγαρόλουστες νύχτες όταν σπάζει ο πάγος και τρομάζεις απ' το φως Της έδινα πίσω εκείνο που η ίδια αγαπούσε περισσότερο σπάνια εκκεντρική περίπτωση όπως με σέρνουν κατά την πόρτα το είχε πει πώς θα συνδύαζε αυτή τα πράγματα σαν Μοίρα όταν θυμήθηκε φεύγοντας μόνο το άδειο που αντανακλά ο,τι υπομένουμε θα ωφεληθώ απ' το σκοτάδι δίπλα στο σπίρτο που άναβε οι σκοτεινοί μικροί διάδρομοι και τα δωμάτια άλλωστε εγώ βλέπετε τα θυμάμαι όλα έλαμπαν πέρα απ' τη στροφή που έκανε ο δρόμος μήτε η παραμικρή ειρωνεία να μπω στον κόπο θα σάς τα πω σε άλλο γράμμα η αποψινή νύχτα γίνεται κομμάτι της αυριανής μέρας με κάποια υπομονή χωμένος στο αποπνιχτικό διάμεσο ανάμεσα στο πάτωμα και το ταβάνι αλλά δεν ξαφνιάστηκα που δεν ήσουν στο παράθυρο επωφελούμαι τις στιγμές που είναι ελάχιστες κι οι τρεις μουσικοί στάθηκαν παράμερα γιατί και μια νότα ακόμα χρειάζεται το χώρο της να ζήσει ή τις τελευταίες φορές με τυραννούσε το ερώτημα γιατί ήρθε τόσο απρόβλεπτα η νεροποντή ''είμαστε γεννημένοι νεκροί'' του λέω ''και θα υπάρξουμε στη μέλλουσα ζωή όπως κάτι που γυροφέρνει διαρκώς τη μυθική επανάληψη'' ''περιμένω το τέλος της γήινης ιστορίας'' έκανε ''θα οδηγηθεί μερικές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ' την προφητεία δεν πρόκειται για λύπη παρά για κάτι αντίθετο στις συνήθειες που έχω να περάσω δηλαδή το δρόμο απέναντι'' χωμένος στο σούρουπο όπως μια υπόθεση απουσίας ο καιρός είχε κάνει στάση τα πουλιά κατέβαιναν για λίγο δυο τετράγωνα πιο εκεί ζυγός αριθμός κι έπειτα προχωράς μπροστά να πιάσεις θέση στο παράθυρο λέξεις και φράσεις δεν θυσιάζεις τίποτε  Όλα ήταν ήρεμα με τον αέρα του δωρητή έτσι όταν μένουμε μόνοι χανόμαστε σε περσινές πανωλεθρίες Σήμερα πρωί χαράματα μετά από μια πολύ ταραγμένη νύχτα έτρεξα αλλά δε πρόλαβα δυστυχώς τίποτα 


 ....σκέφτηκα τον Μπόρις [2]εκείνο το βράδυ το ίδιο βράδυ που διάλεξα να με δω νεκρόστη Σάντα Μόνικα καθώς περπατούσε σημειωτόν προσταγή υποχρεωτικά ψεύτικη ξέρετε η μελλοντική ζωή εξαρτάται από την παρακμή στις τυπικές διαδικασίες βαδίζω με τον καθένα οπουδήποτε λόγω της κατάστασής μου η νοσταλγία που με πιάνει ώρες ώρες είναι όπως κάποιος θεωρεί τον εαυτό του αληθινό και ίσως τρισδιάστατο [γέλια] είχα τρεις μέρες να μιλήσω όσοι γνωρίζουν τα σβησμένα μάτια των πορτρέτων ή τις γαλάζιες φλέβες στα παγωμένα χέρια μου καθώς γερνώ πολλοί θ' αναχωρήσουν αβέβαιοι τα πράγματα πεθαίνουν νωρίτερα Για τους εκλιπόντες υπήρχε άλλη είσοδος έπρεπε να εξηγηθεί ο τρόπος που ταξίδευαν εμένα τελικά μου φαίνονται όλα αυτά ότι δεν πρέπει να τα παίρνουμε τοις μετρητοίς δεν ξαναείδα τον Ντρέξτερ σημαντικό πρόσωπο στην ιστορία τα μάτια εκείνου που ανέβαινε στο τρένο προκαλούσαν μεγαλύτερο φόβο από τα δικά μου κλειστά οι παλιοί φίλοι μας μαθημένοι σ' ερωτικές χειρονομίες η αντίδραση μου ξένισε δεν τον είδα έλεγαν ο Ντρέξτερ ήταν στην πισίνα μαζί της όσο χρειαζόταν για να μην βουλιάζουν ξεκαρδίστηκα μαζί τους όπως στ' αποτυχημένα αστεία Όταν απαγγέλλουμε Νεκροί απ' τα γεννοφάσκια κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει πάνω απ' το λαιμό όποιου [υπο]γράφει να συγκριθεί μ' ένα φιλί τώρα είναι μια από αυτές τις πένθιμες μέρες ή εκείνη η στιγμή που δεν υπάρχεις αβασάνιστα μέχρι  τέλους πάντως ο Ιβάν Ντμίτριτς [3] ήταν μαζί μου τα βιβλία του μισοδεμένα στο έλκηθρο πεταμένα απ' τους αλήτες [4]  έπειτα ακούγεται το παραλήρημα των ασθενών δε συναντιόμαστε ούτε Κυριακή απόγεμα ''πότε θα γυρίσεις'' μου λέει αλλά δεν τολμούσε να πλησιάσει έγινα κι εγώ ένας απ' αυτούς δηλαδή απ' τους άλλους τις νύχτες κατέβαινα με προσοχή την ξύλινη σκάλα είχα τους λόγους μου πού ξέρεις έτσι εμφανίζονται μες στην αγρύπνια οι επουράνιοι έρωτες ευτυχώς υπήρχαν και τα δέντρα στο βάθος πίσω απ' την αυλή ή το ποδήλατο ενός χωλού 


...μέχρι σήμερα απέφευγα να διηγηθώ την ιστορία μου γιατί έπρεπε ν' ασχοληθώ με τους ανθρώπους αρχικά χρειάστηκε να τους αναζητήσω τα μάτια της ήταν αιμοβόρα και το μέικ απ απορύθμιζε την ένταση που είχαν ή το φόρεμά αποκτούσε σιγά σιγά το χρώμα του γκαράζ μήπως επειδή τριγυρνούσα στους δρόμους κουβαλώντας ακρωτηριασμούς από παλιές θρηνωδίες μου φάνηκε ότι άρχισε να τρέμει ''κοιτάζεις από την κλειδαρότρυπα και τι βλέπεις ;'' ρώτησα ''τα πάντα ίσως και τη στιγμή που γεννήθηκες'' είπε ''μου φαίνεται θαυμάσιο'' ο σκηνοθέτης επινόησε ένα τέχνασμα για να μάς κάνει λιγότερο δυστυχισμένους πώς θα ζούμε ωστόσο χωρίς αυτήν την παράλογη ευτυχία όσο για μένα βρίσκομαι βυθισμένος αποκόμισα όλα τα οφέλη μιας υποκριτικής αυταπάρνησης ή εκείνος ο άντρας που συλλογίζεται μαζί μου κάποιο τέλος πήγαινε σπίτι αργά σταμάτησα ν' ακούσω τα βήματα η ομορφιά της νύχτας κατακτά την ασάφεια τυχαία πρόσωπα αιχμαλωτίζουν σχεδόν τα λιμνασμένα νερά ο σκύλος το δέντρο η πόρτα στη θέση που είχε πάντα να κρεμάω το σακάκι ή να κρατώ ένα μαντήλι ανοιγμένο μπροστά μου σαν αίνιγμα ή ένας άνθρωπος χωρίς χαρακτηριστικά που μάς συνοδεύει κομπάρσος της ύπαρξης καθώς χάνεται η φωνή στα υπόγεια ο ήρωας όμως είναι έμμεση αφηγηματική υπόδειξη της ήττας σκέφτομαι όλα έγιναν στο ενεργό σκοτάδι σύντομα αφήνοντας τα εγκόσμια μέσα στη γοητεία της ανθρώπινης αχρειότητας.
Α' ΗΘΟΠΟΙΟΣ : [πνιγμένος στο χείμαρρο των ερωτήσεων]: .... οι φτωχοί πεθαίνουν αξιοθαύμαστα μ΄ένα ρίγος καλωσύνης
Β' ΗΘΟΠΟΙΟΣ : ........ ανάμεσα στην αξιοπιστία και την απάτη
Α'ΗΘΟΠΟΙΟΣ : ....είναι που ο Θεός δεν στερείται τίποτε από αυτούς

Ο ΧΟΡΟΣ : .....ούτε οι άνθρωποι 






ΤΕΛΟΣ

 ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
[1α] ΑΝΤΡΕ ΖΙΝΤ, Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ // Οι τελευταίες μέρες του Δαμοκλή // μτφρ. Γεωργία Ζακοπούλου, Καστανιώτης 2010
[2] ΜΠΟΡΙΣ ΒΙΑΝ, ΘΑ ΦΤΥΣΩ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΣΑΣ, μτφρ. Πέτρος Κωστόπουλος, Γράμματα, 1990 [ο Ντρέξτερ αποτελεί ήρωα του έργου]
[3] πρόσωπο στο διηγημα ΘΑΛΑΜΟΣ Νο 6 -ΑΝΤΩΝ ΤΣΕΧΩΒ, μτφρ.Βασίλης Ντινόπουλος, Ερατώ, 2015
[4] ο.π.