Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Ρεύμα ανατροπής σε Τίρανα και Βελιγράδι

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στα Τίρανα μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Εντι Ράμα ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών. 


Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης από ολόκληρη τη χώρα εμφανίστηκαν στην κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας με αρκετούς από αυτούς να ρίχνουν φωτοβολίδες στους αστυνομικούς ενώ πολλοί κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στην κύρια είσοδο του κυβερνητικού κτιρίου. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν βίαια να εισέλθουν στο εσωτερικό.

Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για 5 τραυματίες αστυνομικούς, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους. Όλοι τους διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με μια πηγή από την αστυνομία.

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα καταδίκασε τις βίαιες ταραχές και διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πάρει «τον δρόμο της αυτοκαταστροφής».
Σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των διαδηλωτών, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά ζήτησε τη διενέργεια «πρόωρων εκλογών», τη συγκρότηση «μιας μεταβατικής κυβέρνησης», όπως και την «αποχώρηση της κυβέρνησης Ράμα».
Βελιγράδι: Νέες διαδηλώσεις κατά του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Βελιγράδι, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επανέλαβαν τα αιτήματα τους για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές σε όλα τα επίπεδα εξουσίας.
Πρότειναν τη σύσταση μεικτής διακομματικής επιτροπής που θα καθορίσει τις συνθήκες του πολιτικού αγώνα, διασφαλίζοντας ίδιους όρους για όλα τα κόμματα, καθώς και ισότιμη προβολή από τα δημόσια ΜΜΕ.
 Η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης άρχισε στις τέσσερις το απόγευμα, μπροστά από τη Βουλή, με ομιλητές δημόσιες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.
 Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στη συνέχεια οι διαδηλωτές επανήλθαν μπροστά από τη Βουλή, όπου μίλησαν ηγέτες του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για τη Σερβία» (SzS). 
Ο αρχηγός του κινήματος DVERI Μπόσκο Ομπράντοβιτς στην ομιλία του επισήμανε ότι «γελιέται ο Βούτσιτς αν πιστεύει ότι η αντιπολίτευση θα υποχωρήσει και θα παραιτηθεί από το αίτημα για ελεύθερες εκλογές». Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDS) και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπόρις Τάντιτς τόνισε ότι «η αντιπολίτευση υπερασπίζεται τη δημοκρατία και αντιστέκεται στην προσπάθειες του Βούτσιτς να δημιουργήσει υποτελείς και ανελεύθερους πολίτες». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι ομιλίες των άλλων ηγετών της ενωμένης αντιπολίτευσης.
Οι οργανωτές εκτιμούν ότι στην συγκέντρωση συμμετείχαν 30.000-35.000 διαδηλωτές. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι η εκτίμηση της αστυνομίας είναι ότι δεν ξεπέρασαν τους 7.500 ενώ, με μεγάλη δόση κυνισμού σχολίασε: «Ο πρόεδρος Βούτσιτς σκέφτηκε, κάποια στιγμή να βγει να μιλήσει στους διαδηλωτές αλλά παραιτήθηκε όταν είδε πόσοι ήταν».
Η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε στις οχτώ το βράδυ και οι διαδηλωτές αποχώρησαν ήρεμα, ενώ δόθηκε ραντεβού για το επόμενο Σάββατο.

Στο βρετανικό Γκουαντάναμο ο Ασάνζ

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς μεταφέρθηκε ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Οι φυλακές, που είναι γνωστές και ως το «βρετανικό Γκουαντάναμο» ή «Γκουαντάναμο Μπέι», βρίσκονται στο Λονδίνο και περιγράφονται ως ζοφερό σωφρονιστικό ίδρυμα καθώς εκεί φυλακίστηκαν πολλοί βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου.


Οι φυλακές έχουν χωρητικότητα περίπου 900 ατόμων, και εκεί μεταφέρονται κρατούμενοι «που απαιτούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις διαχείρισης λόγω του δημόσιου προφίλ τους και του προφίλ τους στα μέσα ενημέρωσης»,
Σύμφωνα με έκθεση επιθεωρητών του ιδρύματος, λόγω «σημαντικής έλλειψης προσωπικού», «έχει περιοριστεί το χρονικό διάστημα που επιτρέπεται στους κρατουμένους να βγαίνουν από το κελί τους».
Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν περιπαικτικά ότι οι φυλακές του Μπέλμαρς μπορεί να θεωρηθούν «αναβάθμιση» για τον Ασάνζ σε σχέση με τις προηγούμενες φυλακές που κρατείτο.
Ο  διάσημος χάκερ παρέμεινε εννέα ημέρες στη φυλακή Wandsworth το 2010 μετά από την έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού που του είχαν απαγγελθεί στη Σουηδία. Η φυλακή Wandsworth θεωρείται η «πιο υπερπλήρης» φυλακή στην Αγγλία με περίπου 1.600 κρατουμένους, ενώ οι περισσότεροι από τους έγκλειστους μένουν σε κελιά που είναι σχεδιασμένα για ένα μόνο άτομο. 
Ο αρχισυντάκτης των WikiLeaks Kristinn Hrafnsson δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Ασάνζ είναι άρρωστος και  θα πρέπει να λάβει επιτέλους ιατρική περίθαλψη. Επίσης, σημείωσε ότι πλέον θα μπορεί να συναντηθεί με τους δικηγόρους του πιο εύκολα από όταν έμενε στην πρεσβεία, όπου το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της διαμάχης με τις αρχές του Ισημερινού είχε απαγορευτεί η είσοδος στους περισσότερους επισκέπτες. 
Ο αρχισυντάκτης των Wikileaks ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι ο 47χρονος Ασάνζ πονάει υπερβολικά στον ώμο του, ενώ πονάει και στα δόντια του. «Στη φυλακή, όπου κρατείται ενώ εκτυλίσσεται η διαδικασία έκδοσης, υπάρχουν ιατρικές εγκαταστάσεις, πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη που υποθέτω υπάρχει και κάποιο προαύλιος χώρος που να τους επιτρέπεται να βγει έξω», δήλωσε ο Hrafnsson και πρόσθεσε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σχετικώς καλή αν λάβουμε υπόψη μας το άγχος που έχει τα τελευταία χρόνια. 
Ήρωας ή επικίνδυνος χάκερ;
Ο Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία  όπου κατηγορείται για βιασμό, (αργότερα οι σουηδικές αρχές έβαλαν στο αρχείο τις κατηγορίες σε βάρος του), αλλά και τις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων, μεταξύ των οποίων ορισμένα σχετικά με τον πόλεμο των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ μέσα από τον ενοχλητικό του ιστότοπο.
Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα του χορήγησε άσυλο. Κι ήταν ο Κορέα ο οποίος καταδίκασε σθεναρά την απόφαση του διαδόχου του, Λένιν Μορένο να άρει το πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τον μεγαλύτερο προδότη της ιστορίας του Ισημερινού και της Λατινικής Αμερικής». Η αλήθεια είναι πως τελευταία είχαν χειροτερέψει οι σχέσεις του Ασανζ με τους οικοδεσπότες του, ενώ του είχε απαγορευθεί και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Ιδιαίτερα σκληρή ήταν και τοποθέτηση του Εντουαρντ Σνόουντεν για τη σύλληψη του Ασάνζ, ο οποίος έκανε λόγο για «την πιο μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου». Αυτή η στιγμή «θα γραφτεί στα βιβλία της Ιστορίας», είπε και έκρινε πως παρότι οι εχθροί του Ασάνζ χαίρονται για τις εξελίξεις, πρόκειται στην ουσία για μία μαύρη μέρα. 

Γιατί ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ο "υπ' αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός" των ΗΠΑ;
Οι αποκαλύψεις των Wikileaks μέχρι σήμερα ήταν πολλές και σημαντικές:
Για τo Γκουαντάναμο (περισσότερα από 100 απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για το Γκουαντάναμο, το Αμπού Γκράιμπ, αλλά και άλλες φυλακές-κολαστήρια),
Για το TPP (ξεκίνησε ως ένα υποτιθέμενο αντίβαρο στην ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια αγορά κι έχει ως σκοπό να προωθήσει προϊόντα και υπηρεσίες εταιρειών που έχουν έδρα τις ΗΠΑ στις αγορές της ΝΑ Ασίας),
Για την Trafigura  (η ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου που πέταξε παράνομα τοξικά απόβλητα στην Ακτή του Ελεφαντοστού και κατάφερε να κάνει το δικαστήριο να φιμώσει τα διεθνή μέσα),
Για τις δολοφονίες αμάχων στη Βαγδάτη (το 2010 το WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα απόρρητο στρατιωτικό βίντεο των ΗΠΑ που έδειχνε μια επίθεση με ελικόπτερα Απάτσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο δώδεκα ανθρώπων στη Βαγδάτη),
Για το Calbegate (το 2010, το WikiLeaks δίνει στη δημοσιότητα με τη βοήθεια πέντε μεγάλων διεθνών εφημερίδων - The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde, El Pais - περισσότερα από 250.000 απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν τα «παρασκήνια» της αμερικανικής διπλωματίας. Μετά το σκάνδαλο αυτό που έμεινε γνωστό ως Cablegate, ο Τζούλιαν Ασάνζ έγινε ο υπ'αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός στις ΗΠΑ),

Για το Stratfor (το 2012 το Wikileaks ξεκίνησε την δημοσίευση των Global Intelligence Files - διαρροή που αποτέλεσε την πρώτη συνεργασία του ιστότοπου με τους Anonymous - περισσότερα από 5 εκατομμύρια emails από την Stratfor, μια εταιρία που διαφημίζεται ως "εκδοτική" που εκδίδει ενημερωτικά newsletters αλλά ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να παρέχει εμπιστευτικές πληροφορίες σε μεγάλες εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες),
Για τη Συρία (περίπου 2,3 εκατομμύρια emails δημοσιεύτηκαν για τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και του ηγέτη της Άσαντ, στα οποία αποκαλύπτονται πώς οι δυτικές εταιρείες επωφελήθηκαν από τον πόλεμο στη Συρία),
Για την NSA (τα Wikileaks αποκάλυψαν ότι κατασκοπεύει τους παγκόσμιους ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπαν Κι Μουν, ο Μπερλουσκόνι και οι 3 τελευταίοι Γάλλοι πρόεδροι),
Για τα DNC Emails (έγγραφα της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής που αποκαλύπτουν συνομωσία κατά του άλλοτε αντιπάλου της Χίλαρι Κλίντον Μπέρνι Σάντερς).
«Πρέπει να λογοδοτήσει για αυτά που έκανε» δήλωσε, μετά τη σύλληψή του, η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. «Είναι σαφές από το κατηγορητήριο που αποκαλύφθηκε ότι η σύλληψη σχετίζεται με συνέργεια στην πειρατεία στρατιωτικού υπολογιστεί για την κλοπή πληροφοριών από την κυβέρνηση ΗΠΑ», δήλωσε η Κλίντον κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Νέα Υόρκη.
Πηγές: ΑΡ, ΒΒC, 

Σε φιάσκο των λιμενικών κατέληξε επιχείρηση σύλληψης εμπόρων ναρκωτικών.



Το φιάσκο των λιμενικών ενεργοποίησε την εισαγγελία η οποία ζητεί πλήρη ενημέρωση απο τις διωκτικές αρχές πριν από κάθε ενέργεια. Θυμίζουμε ότι το Λιμενικό αξιοποιώντας πληροφορίες από έναν Σύρο που συνελήφθη λίγο πριν επιβιβαστεί το καράβι με προορισμό την Κω, αποφασίστηκε η έφοδος του λιμενικού σε σπίτι στα Εξάρχεια, καθώς σύμφωνα με τον Σύρο εκεί υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για εμπόριο στην Αθήνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι λιμενικοί αποφάσισαν να λειτουργήσουν μόνοι χωρίς να ενημερώσουν την αστυνομία προκειμένου να καρπωθούν τα οφέλη μόνοι τους.
Κλιμάκιο οχτώ στελεχών του λιμενικού με τον εισαγγελέα έφθασαν στην οικία, εντόπισαν ναρκωτικά και συνέλαβαν δύο γυναίκες, μια Ελληνίδα και μια αλλοδαπή. Τρεις εκ των λιμενικών παρέμειναν εκτός της οικίας, όπως προβλέπεται κατά τη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων, τόσο για την κάλυψη των συναδέλφων τους, όσο και για να συλλάβουν οποιονδήποτε ύποπτο επιχειρήσει να διαφύγει κατά τη διάρκεια των ερευνών.
Οι λιμενικοί παρατηρούν συγκέντρωση ατόμων και ειδοποιούν τους συναδέλφους τους να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν σε διάφορα μέσα οι λιμενικοί ίσως έκαναν το λάθος να κάνουν άθελά τους εμφανή την παρουσία τους, ενώ ερωτώμενοι από «περαστικούς» ποιοι είναι και τι κάνουν στο σημείο, απάντησαν ότι επρόκειτο για έρευνα του λιμενικού για ναρκωτικά!
Την ίδια στιγμή, δύο οχήματα με 10 άτομα με κουκούλες, κάποιοι εξ αυτών οπλισμένοι, καταφθάνουν στο σημείο με δύο ΙΧ, και ρωτούν τους λιμενικούς ποιοι είναι. Κατά κάποια άλλη εκδοχή που δεν αναφέρεται στη συγκεκριμένη μαρτυρία, τα άτομα δήλωσαν στους λιμενικούς ότι είναι «αστυνομικοί», ώστε να τους αιφνιδιάσουν. 
Μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα, εμφανίζονται στο σημείο περίπου 40 άτομα, επίσης με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, με τους τρεις να φέρουν όπλα και τους υπόλοιπους να κρατούν κοντάρια. Οι υπόλοιποι λιμενικοί και ο εισαγγελέας διαφεύγουν τρέχοντας - ο ένας κινήθηκε προς τη διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στο Α.Τ. Εξαρχείων, αλλά τρεις έμειναν πίσω.
Οι λιμενικοί δέχονται επίθεση με κλωτσιές και κοντάρια, ο ένας Αρχικελευστής τραυματίζεται στο χέρι και στο πρόσωπο, ενώ οι άγνωστοι μαχαιρώνουν με ξυράφι τρεις φορές τον έναν Σημαιοφόρο, επικεφαλής της ομάδας, ο οποίος ευτυχώς δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Η ομάδα των 10 με τα 2 ΙΧ απευλευθερώνουν τη συλληφθείσα και αποχωρούν μαζί της.
Ένα άτομο από την ομάδα των 40 κουκουλοφόρων έστρεψε το όπλο εναντίον του ενός ανθυπασπιτή του Λιμενικού λέγοντάς του «μπάτσε θα πεθάνεις». Ο συγκεκριμένος ανθυπασπιτής είναι ένας εκ των πιο έμπειρων και μάχιμων στελεχών της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος, με ενεργό συμμετοχή σε πολλές επιχειρήσεις και επιτυχίες της υπηρεσίας, και διατήρησε την ψυχραιμία του.
Τα 40 άτομα αποχωρούν στη συνέχεια ανενόχλητα προς την πλατεία των Εξαρχείων, έχοντας αποσπάσει μεταξύ άλλων δύο όπλα των λιμενικών. Οι δύο τραυματίες μεταφέρονται στο Ναυτικό νοσοκομείο.

Βαθύς ΣΥΡΙΖΑ εναντίον βαθέος ΠαΣοΚ

Εσωκομματικούς κραδασμούς και αντιδράσεις προκαλεί η προσπάθεια Τσίπρα για την «Προοδευτική Συμμαχία»



Έντονους εσωκομματικούς κραδασμούς, παρά τα δημόσια μηνύματα περί ευρύτερης συστράτευσης προοδευτικών πολιτών με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφονται στο κυβερνών κόμμα.
Η εκδήλωση του προηγούμενου Σαββάτου στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου, όπου και επικυρώθηκε το νέο επί της ουσίας σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έχει προκαλέσει όχι απλά πολιτική αναφυλαξία στους γηγενείς Συριζαίους, αλλά οδηγεί σε αρνητικές αντιδράσεις.
Ωστόσο, παρά τις όποιες γκρίνιες, ενστάσεις, επιφυλάξεις, ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επιμείνει στο εγχείρημα της συμμαχίας και όλες οι κινήσεις του εντάσσονται στον στρατηγικό στόχο να ηγεμονεύσει πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο, καθώς, όσο και αν δεν το παραδέχεται, επιθυμεί να αποτελέσει την πολιτική συνέχεια του ΠαΣοΚ.
Το Βήμα της Κυριακής αναλύει
Γιατί η σταδιακή έλευση «πολιτικών μουσαφίρηδων» ενοχλεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Η σκληρή υπόγεια αντιπαράθεση που εξελίσσεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μεταξύ του «βαθέος» ΣΥΡΙΖΑ και του «βαθέος» ΠαΣοΚ
Η διαφοροποίηση Τσακαλώτου και το ηχηρό μήνυμα
Η ιδεολογική απόκλιση των «53+» και  των εκσυχρονιστικών στελεχών που απαρτίζουν την «Γέφυρα»


Σε κρίση οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ λόγω S-400

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας με αφορμή την αγορά των ρωσικών αμυντικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία. Επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP Ομέρ Τσελίκ.

Επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις έντονες αντιδράσεις τους στην αγορά των S-400 εξαπέλυσε ο Ομέρ Τσελίκ εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρώην Υπ. ΕΕ χθες αργά το βράδυ και ενώ ήταν σε εξέλιξη η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι οι ΗΠΑ μέρα παρά μέρα κάνουν δηλώσεις αντιδρώντας σε αυτή την αγορά, ενώ το θέμα που θα έπρεπε να συζητηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών είναι το πως μια άλλη σύμμαχος χώρα του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να στέλνουν νταλίκες με όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας. «Αυτό είναι η ουσία και για να αποφύγουν αυτή τη συζήτηση κρατούν τακτικά στην επικαιρότητα άλλα θέματα», πρόσθεσε και συνέχισε: «Βλέπετε ότι στα στρατόπεδα που εκπαιδεύονται τα μέλη του ΡΚΚ στην Συρία κυματίζει η σημαία των ΗΠΑ. Βλέπετε ότι οι επικεφαλής των τρομοκρατών αυτών φωτογραφίζονται με αμερικανούς στρατιώτες και αξιωματικούς».
Δηλώσεις οι οποίες δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την ολική ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Συρία και την υπόθεση των S-400 που έχει φέρει στα όρια της αμφισβήτησης την θέση της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Σε γόρδιο δεσμό έχει εξελιχθεί η αγορά των F-35


 

Ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε και στο θέμα του Γκιουλέν λέγοντας ότι παρά τους φακέλους που εστάλησαν στις ΗΠΑ μετά το πραξικόπημα δεν κλήθηκε ούτε για κατάθεση. Επίσης έκανε αναφορά σε παλαιότερες δηλώσεις του ειδικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ στην Συρία Τζέιμς Τζέφρι, ότι ουσιαστικά και οι PYD και YPG είναι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΠΚΚ. Και ενώ οι δηλώσεις αυτές είναι γνωστές, συνέχισε αξιωματούχοι των ΗΠΑ που ισχυρίζονταν ότι η στήριξη σε αυτές τις οργανώσεις είναι μόνο για τον αγώνα κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και ενώ οι ίδιοι δηλώνουν πως αυτό πλέον έχει ηττηθεί εξακολουθούν να στηρίζουν τις ομάδες αυτές».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε επίσης ότι «την συμμαχία ορίζει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και δεν υφίσταται κανένα άρθρο με αναφορά στα F35». Όπως είναι γνωστό η παράδοση των πέμπτης γενιάς μαχητικών στην Τουρκία έχει γίνει γόρδιος δεσμός με αφορμή την αγορά των S-400 από την Ρωσία.
Η δριμύτατη κριτική του κ. Τσελίκ στις HΠΑ έρχεται την στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν με πρόσφατες δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στα ανατολικά του Ευφράτη επίκειται. Μάλιστα αυτό ενισχύεται και με την κινητικότητα στις μονάδες που έχουν συσσωρευτεί στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας όπως και την αποστολή επιπλέον δυνάμεων. Πρέπει να σημειωθεί η εν λόγω επιχείρηση είχε παγώσει με παρέμβαση των ΗΠΑ που είχαν ανακοινώσει την αποχώρηση των στρατευμάτων τους, όπως και της ΥΡG, από το Μούνμπιτς.

Ανδρέας Ρομπόπουλος


Καταρρέει η παγκόσμια τάξη πραγμάτων;


Τίποτα δεν είναι όπως ήταν. Οι μεγάλες δυνάμεις αναλώνονται σε ανταγωνισμούς, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν. Ποιος θα μαζέψει τα εύθραυστα κομμάτια της παγκόσμιας τάξης; Aυτό είναι από τα θέματα της Διάσκεψης του Μονάχου.
Όταν οι 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και εκπρόσωποι άλλων χωρών και οργανώσεων φτάσουν στο Μόναχο ανάμεσα στα έντυπα της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου που θα πάρουν είναι και το Munich Security Report MSR, μια έκθεση 100 σελίδων με συμπεράσματα για την κατάσταση στον κόσμο. Κι αυτή προκαλεί ανησυχία. Όπως γράφει ο επικεφαλής της Διάσκεψης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ «δημιουργείται μια νέα εποχή ανταγωνισμών για την εξουσία ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, που συμβαδίζει με ένα σχετικό κενό εξουσίας σε ό,τι αφορά την φιλελεύθερη διεθνή τάξη πραγμάτων». Οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν μικρό ενδιαφέρον για διεθνείς συμβάσεις και αμφισβητούν ανοιχτά θεσμούς, όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ.
Πού βρίσκονται οι συνήγοροι της ελεύθερης τάξης πραγμάτων;
Αντ΄αυτού οι ΗΠΑ «εκδηλώνουν έναν εκνευριστικό θαυμασμό για ισχυρούς άνδρες και για τους νατοϊκούς εταίρους είναι δύσκολο να αποδεχθούν τους επαίνους Τραμπ για ανελεύθερους ηγέτες» είτε στη Βραζιλία, είτε στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με την έκθεση. Η έκθεση συνεχίζει σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν καταχωρίσει την Κίνα και τη Ρωσία ως τους πιο σημαντικούς στρατηγικά αντιπάλους. Ο νέος ανταγωνισμός ανάμεσα στις τρεις υπερδυνάμεις εκφράζεται εντελώς διαφορετικά. Η διένεξη της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο εξελίσσεται στα πεδία της οικονομίας και του εμπορίου. Η Ρωσία και η Κίνα πάλι αντιλαμβάνονται τη συγκυριακή συμμαχία τους ως αντίπαλη απέναντι στη Δύση και αναλώνονται σε γεωπολιτική αντιζηλία. Η αντιπαλότητα ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ εκτείνεται σε θέματα εξοπλισμού. Και εδώ η έκθεση δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας για βελτίωση. Μετά την καταγγελία της συνθήκης INF για την απαγόρευση πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, επιδεινώνεται το κλίμα και σε άλλες συμβατικές συμφωνίες για περιορισμό των εξοπλισμών. Για παράδειγμα, φαίνεται πολύ πιθανό Μόσχα και Ουάσιγκτον να μην μπορέσουν να συμφωνήσουν στην παράταση της νέας Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, η οποία εκπνέει το 2021.
Και η Ευρώπη; Η ΕΕ κυρίως δεν είναι καλά προετοιμασμένη απέναντι στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, αναφέρεται στην έκθεση. Φαίνεται και από τον διάλογο για περισσότερο στρατηγική αυτονομία στην γηραιά ήπειρο. Αυτήν την περίοδο δεν έχει κανείς ένα ισορροπημένο σχέδιο β' στα συρτάρια, με το οποίο η Ευρώπη να μπορεί στον τομέα ασφάλειας να χειραφετηθεί. Και η παγκόσμια τάξη πραγμάτων διολισθαίνει σε μια ενδιάμεση κατάσταση, οι εναπομείναντες συνήγοροι του ελεύθερων αξιών προσπαθούν να περάσουν μέσα από αυτήν τη φάση ανασφάλειας και αστάθειας. Με νηφαλιότητα η έκθεση της Διάσκεψης του Μονάχου διαπιστώνει ότι ορισμένοι υποψήφιοι επιθυμούν να παίξουν το ρόλο των συνηγόρων της ελεύθερης τάξης, αλλά δεν είναι σε θέση να το κάνουν. Άλλες είναι λιγότερο σε θέση να το κάνουν, αλλά δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους.
Συμμαχία των οπαδών του πολυμερισμού
Μεγάλο κομμάτι της μελέτης αφιερώνεται στα περιθώρια και τις δυνατότητες που έχουν μεμονωμένες χώρες, όπως ο Καναδάς ή η Ιαπωνία. Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνεται στη Μ. Βρετανία, ως χώρα που έχει συνδιαμορφώσει την φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων και στον τομέα ασφάλειας έχει ακόμη πολλά να δώσει, αλλά που είναι εκτεθειμένη σε αστάθμητους παράγοντες λόγω Brexit. Ακόμη κι αν σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο συνεχώς λέγεται ότι και στο μέλλον η συνεργασία θα είναι στενή, θεωρείται από τώρα σαφές ότι η διαδικασία Brexit, και από τις δύο πλευρές, σε απόσταση χρόνου θα δημιουργήσει πληγές. Ποιος λοιπόν θα μαζέψει τα κομμάτια μιας εύθραυστης παγκόσμιας τάξης; Εν όψει της συμμετοχής της στη Διάσκεψη του Μονάχου η καγκελάριος Μέρκελ υποστήριξε σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο ότι θα εργαστεί για τη διατήρηση των διεθνών θεσμών, κάτι το ίδιο σημαντικό, όπως και στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Ο Χάικο Μάας, γερμανός υπουργός Εξωτερικών έκανε έκκληση για σχηματισμό μιας συμμαχίας των οπαδών του πολυμερισμού. Το πόσο δύσκολο είναι να μη μείνει μόνο σε λόγια αυτή η έκκληση, φαίνεται από τη συνεργασία με τη Γαλλία, το πιο σημαντικό εταίρο της Γερμανίας.
Μια νέα δημοσκόπηση του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ δείχνει ότι το 43% των Γάλλων, αλλά το 59% των Γερμανών θέλουν τη διεθνή ουδετερότητα των χωρών τους. Οι Γερμανοί, περισσότερο και από ότι οι Γάλλοι, απορρίπτουν συμμετοχή της χώρας τους σε ένοπλες επεμβάσεις. Η τρέχουσα κρίση στο ΝΑΤΟ αποτελεί για τη Γερμανία μεγαλύτερη πρόκληση από ό,τι στη Γαλλία, που έχει μέχρι τώρα ακολουθήσει μια πιο ελεύθερη προσέγγιση, αναφέρεται στη μελέτη. Το πώς μπορούν να λυθούν πολιτικά αυτές οι διαφορές, πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα ανάμεσα σε Βερολίνο και Παρίσι. Ευκαιρία δεν θα προσφέρει η Διάσκεψη του Μονάχου. Ο γάλλος πρόεδρος ακύρωσε αιφνιδιαστικά τη συμμετοχή του για λόγους εσωτερικοπολιτικών αναγκών.
Κρίστιαν Τρίπε, DW
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου  

eft; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 1; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; color: rgb(17, 17, 17); font-family: arial, helvetica, sans-serif; font-size: 13.9px; line-height: 20px; padding: 0px 0px 12px; background-color: white;">
Κρίστιαν Τρίπε, DW
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου  

ο παπαγάλος της πλατείας Λαφαγιέτ και άλλα στιγμιότυπα - του φωτη μισοπουλου

....θεοί δε τι όλβια δοίεν 
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, Ω - 402 [1α]


Ποιος είναι αυτός ο Νεκρός που καταπονούμε μ' ερωτήματα ; .....Εκείνος, ο Θεός μας ; .....Αλλά εμείς, ποιοι είμαστε για να τον ρωτούμε, να τον ρωτούμε χωρίς σταματημό ; Αποκριθείτε : Ποιοι είμαστε ;
Noël Devaulx [1β] 



il giuoco delle coppie
...πιστεύω στην απαραίτητη νύχτα την πρόφαση αυτή όταν λεηλατεί τις ανεκδήλωτες επιθυμίες ''θα σού πω πού θα μπορούσες να κοιμηθείς'' ν' αποφύγω τα βλέμματα των υπολοίπων ή όποιο δικαίωμα στη λιποταξία απ' όλο αυτό που τραβάει το δρόμο του βίαια πριν την υπεκφυγή του σύμπαντος κόσμου αρχίζουν όλα σαν πρόσχημα ακουστικής εντροπίας αδυνατώ να περιγράψω τον τρόπο θέλω έναν καιρό ορφανό μόνο για μένα ή καθώς εποικίζω το Purgatorio με τα δικά μου σπαράγματα ανάμεσα στα τόσα δεν γεννήθηκα ποτέ κυρίως για λόγους προσωπικούς έζησα στο πανόραμα μιας άλλης ερήμου που απέφευγα υπάρχω θωπεύοντας τις υποψίες και τα εγκαταλειμμένα ερωτήματα των τελευταίων επιδρομών γιατί θέλω ν' ακούσω τη θάλασσα ή εκείνη πάλι η αμμουδιά που μόλις βρέχεται από τις σιωπές βαρύνουν τ' ανεξερεύνητα σημεία στις όχθες αξίζει τον κόπο δεν είναι σκοτάδι Το παράθυρο Από παρόρμηση τάχω καλά με άστεγους και διαρρήκτες ήταν η μοίρα αυτή χειμώνες καλοκαίρια τα χρόνια που πέρασαν θυμάμαι έχω δώσει τ' όνομά μου σ' έναν νεκρό τελείως άγνωστο ούτε λουλούδια ούτε ασφόδελοι ούτε η άβυσσος είναι όλα κρυμμένα όπως οι καθρέφτες που καταπίνουν τα είδωλα γυρίζουμε σπίτι σα να πρόκειται για τη συντέλεια σημείο μηδέν της βιογραφούμενης μυθοτοκίας παλιοί εντολοδόχοι και το αρκετά θολό φως επάνω μου αφημένο οι ίδιοι λογοκριτές και λογοκρινόμενοι κόκκινες φλέβες που διατρέχουν τα μάτια μου κι από κάτω άλλες σκοτεινές αθεράπευτες δεν υπάρχουν πλέον ταξιδευτές μια γυναικεία φωνή διασχίζει Μες στη διαστροφή γινόμαστε όχι απλά υποφερτοί περίπου ολβιότεροι κι η συγκατοίκηση με τα φαντάσματα στην επικράτειά τους δύσκολη κι απαιτητική φωνές τρεμουλιαστές που ρωτάνε ''έζησες ποτέ σου μια στιγμή ;'' έχει συντελεσθεί στο μεταξύ και κάτι άλλο η θέση μας είναι στο μουσείο ενώ σκουριάζουν οι σταγόνες λίγο πριν χαράξει το βράδυ που γαντζώνεται με τα νύχια στην πόρτα μη φύγει πήγαινα πότε πότε να δω τη γη πίσω απ' τον μαντρότοιχο προορισμένη για μένα


elegia
.......δεν ξέρω ποια μέρα και ποιο πρόσωπο άγνωστα και αρνημένα πρόσωπα πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο ή ο άντρας στο βάθος του διαδρόμου που ζει με το φόβο του χαμαιλέοντα κάποτε επιτέλους μπορεί να τραβήξει τη ζωή του η Μαίρη Σάντσεζ η Κλυταιμνήστρα ήταν η Μαίρη Σάντσεζ [2] αύριο θα 'ναι κιόλας μακριά holders of one position, wrong for years [3] ή πάλι η κ. Μπέρκοβιτς [4] o Καπότε υποστήριζε δεν υπήρξε μεθυσμένη απλά ερωτομανής μπορεί ούτε κι αυτό επικοινωνεί άριστα με παπαγάλους κι ο Ορέστης ήταν Έλληνας μετανάστης δεύτερης γενιάς [5] Στο Αστόρια Γι' αυτό κρυβόταν η Μαίρη ο Αίγισθος πλέον αναγνωρίσιμος φανταζόταν ένα καινούριο φιλόδοξο ξεκίνημα στην Παρκ Άβενιου καθέτως προς το Λέξινγκτον δοκιμάζω το ανοιχτό μαύρο σμόκιν σαν αυτό που φορούν σ' όλη την οικουμένη και λένε ''τελευταίο βράδυ που παίζω τον νέγρο'' γυροφέρνω άσκοπα επειδή τα πρόσωπα έχουν έκφραση σαρκώδους προσοχής ένα ζευγάρι κάλτσες καταλάβαινα τι παπούτσια έπρεπε να φορέσω βγαίνεις έξω από κάτι παρόμοιο και είναι νύχτα η ίδια νύχτα σαν τα παιδικά χρόνια να έχουν λογική επειδή τα έζησες στην ανήλιαγη φαμίλια σου και με διακοπές στη θάλασσα το έκανα με σφιγμένη καρδιά κέικ σοκολάτας και παγωτό φιστίκι τα ορφανά χειροκροτούν τις κακόγουστες παραστάσεις αρχαίου δράματος χρηματοδότηση Αίγισθου με έγκριση της Τοπικής Πρόνοιας ''τζάμπα έπινε τζάμπα γαμούσε'' ο Ορέστης σε μια εξάσκηση σκοποβολής δεν ξεπέρασε τον Γουλιέλμο Τέλλο όπως ο Μπαρόουζ με την συμβία του χωρίς να κυνηγά την αθωότητα τον ξάπλωσε άπνουν δίπλα στις γραμμές του τραμ ή η κ. Μπέρκοβιτς καθώς ένα δέντρο που κοιτάζεται φιλάρεσκα στον καθρέφτη Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΛΑΦΑΓΙΕΤ : ..... χειμώνας Ξαναφέρνει την ομοιογένεια στη μοίρα των ανθρώπων un acte sans paroles θα βρεθούμε ανέλπιστα στην εξορία στην πόλη που ναρκισσεύεται 



intermezzo interotto
.......θα μείνω σ' αυτή τη στάση ακίνητος ως το τέλος αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα της κάμαρας για ν' ακούει ίσως αποκοιμήθηκε έφυγε χωρίς να νιώσω το παραμικρό θ' ακολουθήσουν κι άλλες πολλές μέρες δε μιλώ ο καθένας έχει τον τρόπο του πάρτε την κυρία Τάδε στον αριθμό τάδε μια επίμονη θλίψη σαν σιωπηλή αινειάδα ή το τέλος όταν γεννάει την καινούρια ανησυχία φόρεσα ξανά το παλτό μου ήταν τα μέσα του χειμώνα και το καπέλο κανείς δεν είναι άγνωστος για μένα μπορούσαν να υποψιαστούν την ανακωχή κατά καιρούς πώς συμφωνώ με τον εαυτό μου σε θέματα επουσιώδη αλλά αναγκαία εξαρτάται απ' τις εικόνες που τρέφουν τα μάτια μερικές φορές Ή τα πουλιά απαντούν αλλού ή εναντιώνουν τον πόθο τους απομένοντας κολακευμένοι και ισορροπημένοι ο Τ.Κ. μαθαίνω ότι τους συναντά σ' ένα παρακμιακό μπαρ με άθλια κουζίνα δήθεν πικάντικη δεν θα 'θελα να γίνω παίγνιο παρόμοιας ντροπής [μικρή παύση] κα. ΜΠΕΡΚΟΒΙΤΣ : .......ο δικός μου η ιδέα αυτή ούτε καν μ' αγγίζει ούτε καν με άγγιζε κι αν το είχε κανει ή επιχειρήσει θα τον είχα κυνηγήσει όπως κυνηγούν μια μύγα / κος ΜΠΕΡΚΟΒΙΤΣ : είναι λίγο μεθυσμένη μην παρεξηγείτε μιμείται τη γυναίκα του Ροσσέττι που πέθανε οπιομανής απλή σεξομανία Διαπιστωμένη Σημειώστε δονεί μια και μοναδική χορδή οι άλλες σωπαίνουν όπως το τελευταίο αντίο που ζυγίζει τη μοναξιά του κι εξασθενίζουν οι βεβαιότητες κρύβει μια μυστική κλωστή ένα είδος καταπαχτής όπως το γέλιο της αφηρημένης νεκρής στο νεκροστάσιο [παύση - γέλια] κάθε τόσο διακόπτουν τη μουσική είναι προδοτικό εκμαυλιστικό δεν υφίσταται φόβος όμως η διαφάνεια του Μεγάλου Νεκρού έχω μαζί μου τα σύνεργα μιας ημερήσιας προσευχής [γελάει εκ νέου] κυρίως εκζητήσεις αναγνωρίζω εμένα ένας άνθρωπος έτσι φτιαγμένος γρονθοκοπάει το ριζικό του το πίστευα ένα πράγμα καταχτημένο τραχύ μόνο δικαίωμα [κοιτάζει γύρω] [παύση]''ποιος είναι αυτός ο Νεκρός που γύρω του αγκομαχούμε ακατάπαυστα σαν ύαινες και στριφογυρίζουμε σαν τσακάλια.....; Ποιος είναι ; Ποιος ; Εκείνος ; ο Θεός μας ;''[6]



ΤΕΛΟΣ

ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ [1α] "Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν !!!" Να είσαι καλά και να χαίρεσαι, οι δε θεοί να σου δίδουν ευτυχία : Ομήρου 'Οδύσσεια , ω - 402 .[ΠΗΓΗ : Διαδίκτυο] [1β] Noël Devaulx, Φωνή πέρα απ' τον τάφο, απόδοση Λένας Παππά [Χριστιανικό Συμπόσιο 1966, Εστία] [2] του ιδίου, Η Κλυταιμνήστρα ήταν η Μαίρη Σάντσεζ, Διαδίκτυο / Μαίρη Σάντσεζ : βλ. Truman Kapote, Μιας μέρας δουλειά, εισαγωγή-μετάφραση Ρούμπη Θεοφανοπούλου [Τ.Κ., στο : Μουσική για χαμαιλέοντες, 1981] η λέξη, τ.38 οχτώβρης 1984 [3] Φρουροί μιας μόνης θέσης για χρόνια λανθασμένης [Γ. Όντεν, στο : Seamus Heaney, Η κυβέρνηση της γλώσσας, μτφρ. Ερωτόκριτος Μωραίτης, Πατάκης 2010, κεφ. Ο βαθύς ήχος στον Όντεν] [4] ο.π. Truman Kapote [5] ο.π. του ιδίου βλ. σημ. [2] [6] Noël Devaulx ο.π