Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Πανεπιστημιακό Άσυλο: Αυτή είναι η πρόταση νόμου του υπουργείου Παιδείας


Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί σήμερα, στο opengov.gr, και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για το ακαδημαϊκό άσυλο.
 Συγκεκριμένα, το άρθρο θα έχει ως εξής:
«Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος 
1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας. 
2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει. 
3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων». 
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα ρύθμιση με τον «νόμο Γαβρόγλου» είναι η παρακάτω: 
«Ακαδημαϊκές Ελευθερίες 
1. Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών, των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην έρευνα και στη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση και τη μάθηση έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει. 
2. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για το Πυροσβεστικό Σώμα». 

Τραμπ: Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής άνθρωπος στον κόσμο



Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τον εαυτό του σήμερα έναντι των κατηγοριών περί ρατσισμού που διατυπώνονται σε βάρος του, στον απόηχο των επιθέσεων των τελευταίων ημερών που έχει εξαπολύσει εναντίον ενός μαύρου βουλευτή και της πόλης του, της Βαλτιμόρης.
«Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής άνθρωπος στον κόσμο» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, από τους κήπους του Λευκού Οίκου.
«Κανένας άλλος πρόεδρος δεν έχει κάνει τόσα όσα εγώ για τους Αφρο-Αμερικάνους» υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικάνος, προσθέτοντας ότι τα ποσοστά ανεργίας στους μαύρους «δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο χαμηλά στην ιστορία» των ΗΠΑ.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον του βουλευτή των Δημοκρατικών Ελάιτζα Κάμινγκς, περιγράφοντας την πόλη του ως «αηδιαστικό μέρος που έχει κατακλυστεί από αρουραίους» και «μια περιοχή πολύ επικίνδυνη και βρώμικη», όπου «κανένα ανθρώπινο ον δεν θα ήθελε να ζήσει εκεί».
Ο πρόεδρος ανέφερε ότι έλαβε πολλά μηνύματα από την «αφροαμερικανική κοινότητα» για να τον «ευχαριστήσουν για την εμπλοκή (του)» στο θέμα και να τον συγχαρούν που «κάποιος είπε εν τέλει την αλήθεια».
Στα μέσα Ιουλίου, ο μεγιστάνας είχε διαβεβαιώσει επίσης ότι δεν υπάρχει πάνω του «ούτε ίχνος ρατσισμού», αφού είχε καλέσει τέσσερις Δημοκρατικές βουλευτίνες, που προέρχονται από εθνικές μειονότητες, να «επιστρέψουν» στις χώρες καταγωγής τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπόρις Τζόνσον: Θα φύγουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου ό,τι και αν γίνει


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε σήμερα στον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «ό,τι κι αν γίνει» στις 31 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι το δίκτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, το γνωστό backstop, πρέπει να αφαιρεθεί από την όποια συμφωνία εξόδου.
«Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι κι αν γίνει», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Τζόνσον για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών. Η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών ήταν η πρώτη τους επικοινωνία από τότε που ο Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από έξι ημέρες.
«Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσεγγίσει τις όποιες διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα με αποφασιστικότητα και σθένος και σε πνεύμα φιλίας, και ότι η σαφής προτίμησή του είναι η αποχώρηση από την ΕΕ με μία συμφωνία, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι μία που να καταργεί το backstop». Ο Τζόνσον είπε στον Βαράντκαρ ότι η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να μην επαναφέρει «ποτέ» τους τελωνειακούς ελέγχους ή τις υποδομές στα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit.
Από την πλευρά του ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η συμφωνία αποχώρησης του Brexit δεν μπορεί να ανοίξει εκ νέου και ότι δεν έχουν ακόμα βρεθεί «ικανοποιητικές» εναλλακτικές ρυθμίσεις. «Εναλλακτικές ρυθμίσεις θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το backstop στο μέλλον, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί και δεν έχουν παρουσιαστεί ικανοποιητικές επιλογές», δήλωσε τηλεφωνικά ο Βαράντκαρ στον Τζόνσον σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ιρλανδικής κυβέρνησης. Παράλληλα, ο Βαράντκαρ προσκάλεσε τον Τζόνσον στο Δουβλίνο για συνομιλίες επί του Brexit και για να συζητήσουν μια σειρά από διμερή θέματα, όπως η Βόρεια Ιρλανδία, η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και μια κοινή περιοχή μετακινήσεων, η λεγόμενη Common Travel Area, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μόνιμο σύστημα ρύθμισης χρεών μετά τις 120 δόσεις


Ένα νέο πάγιο σύστημα ρύθμισης χρεών προς την εφορία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να το θέσει σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, μόλις κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 120 δόσεις.
Θα περιλαμβάνει διατάξεις μόνιμης ισχύος, ώστε να μη χρειάζονται κάθε τόσο έκτακτες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων από διογκούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Πριν διαμορφωθεί το νέο σύστημα, θα προηγηθεί συνεννόηση με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αναμένεται να προβάλουν αντιρρήσεις, καθώς είναι προφανής η οικονομική και δημοσιονομική σκοπιμότητα μιάς πάγιας ρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο που έχει «στα σκαριά» το ΥΠΟΙΚ προβλέπεται ότι ιδιώτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές τους προς την Εφορία σε έως 24 μηνιαίες δόσεις – αντί των 12 που ισχύουν σήμερα με το καθεστώς πάγιας ρύθμισης.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day, θα υπάρχουν ειδικά κριτήρια ένταξης στο νέο σύστημα και θα προβλέπεται διαχωρισμός των οφειλών σε «τακτικές» (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) και σε «έκτακτες» (φόρος κληρονομιάς και συναφείς).
 Για τις «έκτακτες» όπως ο φόρος κληρονομιάς ο αριθμός των δόσεων θα αυξάνεται και μπορεί να φθάνει στις 36.
Μπόνους υπό μορφή εκπτώσεων θα υπάρχει για όσους εξοφλούν τις οφειλές τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων. Η ρυθμισμένη οφειλή θα επιβαρύνεται  με επιτόκιο 5% ετησίως - όσο είναι και σήμερα.
Με το νέο σύστημα των πάγιων ρυθμίσεων, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να ανακόψει τον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που έχουν εκτιναχθεί στα 104 δισ. ευρώ.