Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Στήν Κούβα στρέφεται ο καπιταλισμός για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κορωνοϊού.


Το άρθρο που ακολουθεί είναι δημοσιευμένο στο Βήμα την 24/11/2008 αλλά είναι επίκαιρο σήμερα, την ώρα που την ανθρωπότητα ταλανίζει μία από τις χειρότερες πανδημίες που γνώρισε ο πλανήτης τα χρόνια μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο. 
Μύθοι και αλήθειες για την Κούβα παίχτηκαν και παίζονται χρόνια τώρα από τα κατευθυνόμενα μέσα ενημέρωσης του Δυτικού κόσμου, όμως την ώρα μιας αληθινής κρίσης, μιας κρίσης που δεν έχει σχέση με μνημόνια, ήτοι θεατρικού τύπου κρίσεις που δημιουργεί το σύστημα για την επιβίωσή και την αφαίμαξη του παραγόμενου πλούτου από μια χούφτα τσογλάνια, την λύση καλείται να δώσει ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα πού επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο. Ένα σύστημα το οποίο έχει επενδύσει στην υγεία και την παιδεία γιατί ... «Χωρίς παιδεία δεν γίνεται επανάσταση" 
γράφει η ΜΙΚΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΦΑΤΟΥΡΟΥ
Πολλοί μύθοι κυκλοφορούν για τη ζωή στην Κούβα: για τη φτώχεια και την απελπισία του κόσμου, τον ουτοπιστικό ρομαντισμό του Τσε Γκεβάρα, την αντοχή του Φιντέλ Κάστρο που πέθανε ή πεθαίνει, που επιμένει να διοικεί ενώ δεν τον θέλει ο λαός, τα σπίτια τους που καταρρέουν γιατί δεν έχουν χρήματα να τα διορθώσουν ή να χτίσουν καινούργια, τα αυτοκίνητά τους που είναι παμπάλαια γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν καινούργια λόγω φτώχειας και εξαιτίας του αποκλεισμού που έχει επιβάλει από τη δεκαετία του ’60 στη χώρα η Βόρειος Αμερική, όπως αποκαλούν όλοι οι Νοτιοαμερικανοί τις ΗΠΑ, και για το ότι όπου να ‘ναι το καθεστώς θα πέσει.


Μια επίσκεψη όμως στην Κούβα, όχι απλά τουριστική, δίνει μιαν άλλη γεύση της πραγματικότητας. Προ καιρού την επισκέφθηκα μαζί με καθηγητές από τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Βραζιλία και το Περού στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Alpha, ενός προγράμματος συνεργασίας πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Βρετανία, Ισπανία, Ελλάδα) και της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Περού, Κούβα). Στο τέλος των 20 ημερών που μείναμε εκεί όλοι είχαμε αποφασίσει να στείλουμε στην Κούβα υποψήφιους διδάκτορές μας με υποτροφίες 10 μηνών τις οποίες προσφέρει το πρόγραμμα για να μελετήσουν το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας, το οποίο θεωρήσαμε ότι είναι ίσως το καλύτερο στον κόσμο και για το οποίο ελάχιστα έχουν γραφεί.



Σύμφωνα με τους συναδέλφους μας κουβανούς καθηγητές με τους οποίους συνεργαστήκαμε, οι δύο κεντρικοί στόχοι, μετά την επικράτηση της επανάστασης, το 1959, ήταν και εξακολουθούν να είναι η παιδεία και η υγεία. Ετσι διαβάζουμε σήμερα σε ένα πανό έξω από την κωμόπολη San Jose: «Χωρίς παιδεία δεν γίνεται επανάσταση, χωρίς παιδεία δεν γίνεται σοσιαλισμός» καθώς διαφημίζουν την ιδεολογία τους όπως συνηθίζουν και όχι την οδοντόπαστά τους.



Θα περιορισθώ όμως εδώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Κούβας γιατί αυτό μελετήσαμε. Είναι, όπως θα δούμε, ένα σύστημα πρόληψης, γι’ αυτό και η περίθαλψη είναι πολύ φθηνότερη από το δικό μας ή άλλων χωρών της Δύσης.



Η Κούβα ακολούθησε κατά κύριο λόγο το βρετανικό σύστημα υγείας της πρώτης περιόδου εφαρμογής του με τον «γενικό γιατρό» (general practitioner). Το βελτίωσε όμως καθιερώνοντας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 τον «οικογενειακό γιατρό» ο οποίος έχει κυρίως κοινοτικό προσανατολισμό πρόληψης.



Περίπου 80% των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής εκπαιδεύονται ως οικογενειακοί γιατροί και η μεγάλη πλειονότητά τους είναι γυναίκες, όχι γιατί τους το επιβάλλουν αλλά γιατί το προτιμούν. Η πανεπιστημιακή παιδεία τους είναι έξι χρόνια βασική εκπαίδευση, ένας χρόνος άσκηση και τρία χρόνια στην ειδικότητα της οικογενειακής γιατρού, κυρίως με άσκηση μέσα σε κοινότητα. Είναι προσανατολισμένη προς τη διατήρηση της υγείας και λιγότερο στην αντιμετώπιση της νόσου στην οικογένεια και στην κοινότητα.



Επισκεφθήκαμε δύο «πολυκλινικές» όπου εργάζονται οι οικογενειακοί γιατροί: μια περιφερειακή, στη γειτονιά Plaza de la Revolution της Αβάνας, και μια κεντρική στην κωμόπολη San Jose, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αβάνα. Η πολυκλινική της Αβάνας, πάνω στην παραλία, έμοιαζε περισσότερο με αθλητικό κέντρο υγείας. Είχε πισίνα όπου είδαμε παιδιά να κολυμπούν και γυμναστήριο το οποίο εκείνη τη στιγμή φιλοξενούσε μεσήλικους άνδρες και γυναίκες. Εκαναν αθλητική ψυχοθεραπεία, ένα αντικείμενο που αναπτύσσει ιδιαίτερα η Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Αβάνας.



Η οικογενειακή γιατρός η οποία είναι και διευθύντρια της πολυκλινικής επικουρείται στο έργο της από μια ομάδα ειδικών που αποτελείται από έναν επόπτη γενικό γιατρό, μια νοσοκόμα, μια κοινωνική λειτουργό, ένα φυσιοθεραπευτή, έναν παιδαγωγό και έναν αθλητικό θεραπευτή. Μας πληροφόρησε ότι το κράτος τής προσφέρει κατοικία στη γειτονιά που βρίσκονται οι περίπου 200 οικογένειες τις οποίες έχει χρεωθεί και τις οποίες επισκέφθηκε τις πρώτες δύο εβδομάδες του διορισμού της. Η μελέτη των φακέλων της κάθε οικογένειας της έδωσε τη δυνατότητα να επιλέξει ποιες οικογένειες θα εξακολουθήσει να επισκέπτεται διότι έκρινε ότι το είχαν ανάγκη, με τη συγκατάθεσή τους βέβαια. Τα απογεύματα κάνει τις επισκέψεις της σε οικογένειες ενώ το πρωί είναι στο ιατρείο της με τα άτομα που θέλουν να την επισκεφθούν εκτάκτως. Εχει συγχρόνως τη δυνατότητα να καλέσει από μια κεντρική πολυκλινική που διαθέτει τον ειδικό που κρίνει ότι έχει ανάγκη να συμβουλευθεί κάθε φορά, όπως γυναικολόγο, ψυχολόγο, ενδοκρινολόγο κλπ. Π.χ., ένας ψυχολόγος είναι χρεωμένος ως τέσσερις οικογενειακούς γιατρούς τους οποίους συμβουλεύει στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων μιας οικογένειας ή της κοινότητας. Η οικογενειακή γιατρός δεν έχει ωράριο. Η οικογένεια μπορεί να την καλέσει όποτε αισθανθεί την ανάγκη.



Ανάλογα με τις ανάγκες της κοινότητας όπου εργάζεται, δημιουργεί νέες δραστηριότητες. Π.χ., με τη βοήθεια του ψυχολόγου λειτούργησε μια λέσχη νέων όπου γίνονται ειδικές συζητήσεις, αθλητικές δραστηριότητες κλπ. ενώ η κοινωνική λειτουργός ασχολείται ειδικότερα με νεαρά κορίτσια που έχουν καταφύγει στην πορνεία με τα οποία συζητεί εναλλακτικές δυνατότητες εργασίας, προφυλακτικές τακτικές και τη συχνότητα των εξετάσεων.



Στην πολυκλινική του San Jose, η οποία είναι κεντρική γιατί έχει κάτω από την εποπτεία της 25 οικογενειακούς γιατρούς, μας επεσήμαναν ότι η προληπτική περίθαλψη που ασκούν μπορεί να επέμβει γενικότερα και δραστικά στο ευρύτερο περιβάλλον. Οταν, λ.χ., αυξήθηκαν τα περιστατικά άσθματος στα παιδιά της περιοχής τους, με την υπόδειξη των οικογενειακών γιατρών τους οποίους καλούν κάθε τόσο σε σύσκεψη, υποχρέωσαν το εργοστάσιο κατασκευής λαστίχων που είχε πρόσφατα αρχίσει να λειτουργεί κοντά στην πόλη να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα φίλτρα. Μειώθηκε έτσι αισθητά η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων περιστατικών χωρίς να χρειασθεί να καταφύγουν σε μακρόχρονη θεραπευτική αγωγή. Αλλωστε σε περιόδους έξαρσης κάποιας νόσου όπως κατά την «περίοδο κρίσης», όταν ο πληθυσμός των πόλεων είχε πεινάσει, εφαρμόστηκαν ειδικά προγράμματα για την προληπτική αντιμετώπιση της φυματίωσης.



Επομένως θα μπορούσε να πει κανείς ότι η οικογενειακή γιατρός έχει εκπαιδευθεί για να «προλαβαίνει» το άτομο προτού ζητήσει τη βοήθειά της γιατί γνωρίζει το ιστορικό της οικογένειας. Την αντιμετωπίζει ως σύνολο γιατί έχει εκπαιδευθεί για να προβλέπει και να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις που έχει το οργανικό ή το ψυχολογικό πρόβλημα ενός ατόμου στα άλλα μέλη της οικογένειάς του, ανάλογα με την ηλικία του καθενός, τη θέση του στην οικογένεια και την κοινότητα. Βλέπει την οικογένεια ως μέρος ενός συνόλου, της κοινότητας και του ευρύτερου κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος με τα οποία βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση. Ετσι δημιουργεί κοινοτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και προκαλεί άμεσες ευρύτερες παρεμβάσεις όταν χρειασθεί.



Εύλογη είναι η ερώτηση γιατί δεν εφαρμόζουμε ένα παρόμοιο σύστημα στη Δύση. Διότι υπάρχουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των μεγάλων και μικρών νοσοκομείων, έρχεται η άμεση και ορθή απάντηση. Ισως όμως αναγκασθούμε σύντομα να ακολουθήσουμε το σύστημα του οικογενειακού γιατρού. Θα μας αναγκάσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να το κάνουμε καθώς θα αρνούνται να πληρώνουν το υψηλό κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης στην οποία καταφεύγουν οι άνθρωποι όταν είναι πια πολύ αργά. Σε αυτό το ελπιδοφόρο συμπέρασμα καταλήξαμε οι συνάδελφοι πανεπιστημιακοί που επισκεφθήκαμε την Κούβα.

Η κυρία Μίκα Χαρίτου-Φατούρου είναι καθηγήτρια της Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Κορωνοιός και καπιταλισμός.



του Ανδρέα Κεσίδη.

Επειδή η αλήθεια είναι πολλές φορές μη διαχειρίσιμη είναι καλό να ζούμε με παραμύθι. Παραμύθι, μύθος, οργουολικό σενάριο η συνωμοσιολογία, οι παρακάτω σκέψεις ίσως μας βοηθήσουν ....τούτες τις μέρες που ,,,,μένουμε σπίτι,
Κάθε πόδας θέλει και τον αντίποδά του για να υπάρξει και για πολλά χρόνια, μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο, ο καπιταλισμός μας έχοντας ως αντίποδα τον σοσιαλισμό πορευόταν "εν ειρήνη" λανσάροντας εαυτόν ως το ιδανικότερο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα του πλανήτη.
Τις χαρούλες που ακολούθησαν μετά την κατάρρευση του ...σιδηρού παραπετάσματος διαδέχθηκαν τα επινίκια της απελευθέρωσης από τον αριστερό ζυγό αλλά κανείς δεν είδε το μέγα πρόβλημα του ...οτι δεν υπήρχε πλέον αντίποδας και προπάντων την λογική συνεπαγωγή ότι μετά την κατάρρευση του αντίποδα αναμενόμενη ήταν και είναι η κατάρρευση του πόδα.
Με ένα παγκόσμιο χρέος που ξεπερνάει τα 255τρις η κατάρρευση του συστήματος που ακούει στο όνομα καπιταλισμός η όπως αλλιώς θέλετε να τον λέτε, είναι αναπόφευκτη καθώς κανείς δεν μπορεί να πείσει ότι το πέρασμα από τον Μάρξ στην ψηφιακή οικονομία τροποποίησε το αξίωμα ότι η εργασία "παράγει" αξία η κατά την "καπιταλιστική" ορολογία η εργασία είναι η μόνη που δημιουργεί τον πλούτο.
Με ...την εργασία στο γύψο ο καλός μας καπιταλισμός διέβλεπε το μέλλον του και εναγωνίως αναζητούσε λύση.
Η ιστορία του έδινε ως λύση τον πόλεμο, όμως ένας πόλεμος σήμερα δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί και η υιοθέτηση του ιού, ως λύση αναγέννησης του καπιταλισμού, μάλλον αποτελεί μονόδρομο.
Τώρα λοιπόν που κανένας δεν νοιάζεται για την οικονομία, γιατί το σύστημα, μας κάνει πλύση εγκεφάλου για την υγεία, είναι η καλύτερη στιγμή να αποδοθεί η κατάρρευση του καλού μας καπιταλισμού στον κορωνοιό και από τις στάχτες του φοίνικα να ξαναγεννηθεί ο νέος σωτήρας μας, ο καπιταλισμός plus.
Καλή μας νύχτα και όνειρα γλυκά.


Coronavirus: Γιατί η Ευρώπη είναι τώρα επίκεντρο της πανδημίας.

Η Ευρώπη είναι πλέον το "επίκεντρο" της παγκόσμιας πανδημίας των κοροναϊών, λέει ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus προέτρεψε τις χώρες να χρησιμοποιήσουν επιθετικά μέτρα, κινητοποίηση της κοινότητας και κοινωνική αποστασιοποίηση για να σώσουν ζωές.
"Μην αφήνετε να καεί αυτή η φωτιά", είπε.
Τα σχόλιά του ήρθαν καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν απότομες αυξήσεις στις λοιμώξεις και τους θανάτους. Η Ιταλία έχει καταγράψει σήμερα τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων.
Υπήρξαν 250 θάνατοι που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 1.266, ενώ συνολικά έχουν προσβληθεί 17.660 άτομα.
Η Ισπανία, είναι η χειρότερα πληγείσα ευρωπαϊκή χώρα μετά την Ιταλία, ανακοίνωσε 50% αύξηση  σε θανάτους με 120 την Παρασκευή. Οι λοιμώξεις αυξήθηκαν σε 4.231.
Ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez αναφέρει ότι μια κατάσταση συναγερμού θα τεθεί σε ισχύ εκεί το Σάββατο για δύο εβδομάδες.
Οι έλεγχοι εισάγονται επίσης σε έναν αυξανόμενο αριθμό συνόρων στην Ευρώπη, ως απόκριση στην ταχεία εξάπλωση του ιού.

Γιατί η Ευρώπη είναι το "επίκεντρο";

Περισσότεροι από 132.500 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με Covid-19 σε 123 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την WHO.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφθασε τις 5.000 περίπου - ένας χαρακτήρας που χαρακτήρισε ο Δρ Tedros ως "ένα τραγικό ορόσημο".
"Η Ευρώπη έχει γίνει πλέον το επίκεντρο της πανδημίας, με περισσότερες αναφερθείσες περιπτώσεις και θανάτους από ότι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί, εκτός από την Κίνα", ανέφερε.
"Περισσότερες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και αναφέρονται τώρα κάθε μέρα από ότι αναφέρθηκαν στην Κίνα όταν βρισκόταν ο ιός σε έξαρση"
Ο λόγος που στην Ευρώπη ο πληθυσμός μαστίζεται είναι ουσιαστικά ο γερασμένος πληθυσμός της. 

Κορονοϊός, όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πώς μεταδίδεται και τι να προσέξουμε.


Πάνω από 190 πλέον τα κρούσματα στην Ελλάδα. Ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορούμε και πως να προστατευτούμε.

Βασικός παράγοντας ανησυχίας για το νέο κορονοϊό, θεωρείται η αυξημένη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει και η ταχύτητα εξάπλωσης και διασποράς σε όλες τις ηπείρους. Όπως επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι ο SARS–CoV μεταδόθηκε από μοσχογαλές (σαρκοφάγο ζώο της Ασίας που μοιάζει με νυφίτσα) στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κοροναϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους.
Καθώς τα συστήματα επιτήρησης νοσημάτων βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότεροι κοροναϊοί. Όσον αφορά τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV, δεν έχει εντοπισθεί ακόμα η πηγή προέλευσης του στα ζώα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο 2019–nCoV μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδ
Πώς να προστατευτείτε
Τονίζεται ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια, όπως είναι οι γάτες και οι σκύλοι, μεταδίδουν τον 2019–nCoV.
Ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.
Σε περίπτωση που ένα άτομο πιστεύει ότι μπορεί να έχει συμπτώματα και γνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχει εκτεθεί στον ιό, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει να προσέχει να μην εκθέσει και άλλους ανθρώπους και να μη βρίσκεται σε κοντινή επαφή. Να παραμείνει στο σπίτι. Να απευθυνθεί στο ΕΟΔΥ όπου θα τον παραπέμψουν άμεσα εκεί που θα διαπιστωθεί εάν πάσχει από τον κοροναϊό.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος με πνευμονία από το νέο κοροναϊό συστήνονται τα παρακάτω:
• χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή
• εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο
• εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή
• άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

• άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείαςοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα.

Κορονοϊός: Κλείνουν καφετέριες, μπαρ, εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις


Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού, έφτασαν τα 190 και γι'αυτό το λόγο επεκτείνονται οι απαγορεύσεις.
Κλείνουν όλα τα εμπορικά κέντρα, όλα τα καφέ μπαρ και καφετέρειες, όλη η εστίαση εκτός delivery και take away, οι βιβλιοθήκες και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κέντρα αισθητικής.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι μετά από ομόφωνη εισήγηση των λοιμωξιολόγων, επεκτείνονται τα μέτρα απαγορεύσεων.
"Το κάνουμε για δύο λόγους. Πρώτον επειδή παρουσιάστηκαν νέα κρούσματα και δεύτερον επειδή τα μέτρα αυτοπεριορισμού δεν τηρούνται"

Σε επίπεδα-ρεκόρ, πάνω από τα 255 τρισ. δολάρια, το παγκόσμιο χρέος

Το παγκόσμιο χρέος, όπως προβλέπει στην τελευταία του έκθεση το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών, θα ξεπεράσει τα 255 τρισ. δολάρια στο τέλος του έτους, αγγίζοντας ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ. Αν αυτό επιμεριστεί σε κάθε άνθρωπο που ζει στον πλανήτη, μεταφράζεται σε 32.500 δολάρια κατά κεφαλήν, υπολογίζοντας τον πληθυσμό σε 7,7 δισ.


Σχεδόν το 60% και πλέον των χωρών του κόσμου αναμένουν ανάπτυξη χαμηλότερη των δυνατοτήτων τους το 2020. Οπότε η χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών διευκολύνει τον δανεισμό κρατών και ομίλων. 
Ωστόσο τα περιθώρια στενεύουν για περαιτέρω χαλάρωση, οπότε χώρες όπως η Ελλάδα, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική με τάχιστα αυξανόμενο δημόσιο δανεισμό, καθώς και εκείνες με υπέρογκο δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία και ο Λίβανος, μπορεί να δυσκολευθούν να καταφύγουν σε πακέτα οικονομικής στήριξης. Επιπλέον, όπως τονίζει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών, η διάθεση των επενδυτών να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις ειδικά στις υπερχρεωμένες χώρες μπορεί να αποδειχθεί ευμετάβλητη και να εξαρτηθεί από το πώς αλλάζει το κλίμα στη διαχείριση ρίσκου στο παγκόσμιο σκηνικό. Το χρέος είναι υπερτριπλάσιο από την παγκόσμια οικονομική παραγωγή και η ανοδική του πορεία ήταν ξεκάθαρη και από το πρώτο εξάμηνο, όταν αυξήθηκε κατά 7,5 τρισ. δολάρια και δεν είχε ενδείξεις αποκλιμάκωσης έκτοτε. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2019 το παγκόσμιο χρέος έφθασε στα 250 τρισ. δολάρια, το οποίο αντιστοιχεί στο 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το δε δεύτερο τρίμηνο το χρέος των αναδυόμενων οικονομιών ξεπέρασε τα 71,4 τρισ. δολάρια, φθάνοντας σε νέα ρεκόρ του 220% του ΑΕΠ τους. Οι επιχειρήσεις του δημοσίου στις οικονομίες αυτές αντιστοιχούν σε πάνω από 50% όλου του εταιρικού δανεισμού εκτός του τραπεζικού κλάδου.
Σχεδόν το 60% επί του συνολικού παγκόσμιου δανεισμού αφορά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Το δε συνολικό δημόσιο χρέος το 2019 θα ξεπεράσει τα 70 τρισ. δολάρια, όπως προβλέπει το ινστιτούτο, ενώ είχε και τη μεγαλύτερη αύξηση το πρώτο εξάμηνο κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Μετά ακολούθησαν οι τράπεζες και οι όμιλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπου η αύξηση του δικού τους δανεισμού ήταν της τάξεως της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Αξίζει να αναφερθεί πως η συσσώρευση παγκοσμίου χρέους οφείλεται εν πολλοίς στην έκδοση πληθώρας ομολόγων σε όλο τον κόσμο. Το 2009 η ομολογιακή αγορά ανερχόταν σε 87 τρισ. δολάρια και στα μέσα του 2019 ξεπερνούσε τα 115 τρισ. δολάρια. Τέλος, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών, το επαχθές παγκόσμιο χρέος ίσως γίνει τροχοπέδη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: ο δανεισμός για έργα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος υπερβαίνει ελαφρά το 1 τρισ. δολάρια όταν, κατά τους διεθνείς οργανισμούς, απαιτούνται κάθε χρόνο και κατά μέσον όρο 3,5 τρισ. δολάρια σε επενδύσεις για να μην ανέλθει η θερμοκρασία άνω του 1,5 βαθμού Κελσίου έως το 2050.
https://www.kathimerini.gr/

ελεγεία για τον Ρασκόλνικοφ ή η γραβάτα - του φωτη μισοπουλου



Με το αιμάτινο αποτύπωμα πάνω της μπορεί να σκέφτηκε : ήταν η γραβάτα που φόραγε ο Χριστός
ΓΟΥΊΛΙΑΜ ΦΩΚΝΕΡ [1]

Les anges sont blancs 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ [2]


  
1.
.....τα γαλαζωπά βλέφαρα αφήνουν να διακρίνεται ένα αμυδρό λευκογάλανο μισοφέγγαρο άνθρωποι με κάτι μάτια που σε τρομάζουν έχω συγκρατήσει τόσα πολλά στη μνήμη όπως τα κουπιά όταν κοιμούνται στην πλώρη σε στιγμές οριστικής αγαλλίασης - με κάθε κίνηση λάμπουν ανάλαφρα κι ανεπαίσθητα - είμαι έτοιμος λοιπόν να επωφεληθώ από την κρίση αυτής της τρέλας ή όπως σωπαίνουν ξαφνικά τα κύματα πριν τη νεροποντή - δε θα ξεχάσουμε τους νεκρούς το ξέρω η Επανάσταση σκέφτηκε με αλτρουισμό - καμιά φορά το βράδυ περνούσε ο σύντροφος Ρασκόλνικοφ από τα ίδια μέρη πυροβολώντας με σύνεση το χιόνι προσεκτικά σα να ετοίμαζε τα εναλλακτικά σχέδια για την επόμενη εξέγερση - είχε ασυναίσθητα υιοθετήσει τη στάση της απόρριψης - η Σόνια έλεγε - λίγο αργά για επισκέψεις πελατών - της έπαιρνε για παράδειγμα πολύ καιρό να ψάχνει και να ξαναψάχνει - να ταξιδεύει πίσω στα χρόνια - ξέκοβε πάνω στη σκοτεινή άμμο η εγρήγορση δεν επέτρεπε λεπτό ανακούφισης ήταν πολύ κουρασμένη να κάνει επισκόπηση των συμπερασμάτων που έβγαιναν απ' την ιστορία φτάνει μόνο να μπορούσαν να γίνουν οι απαιτούμενες δωροδοκίες χωρίς να κινδυνεύσει εκείνος - τα παράθυρα ήταν αφώτιστα η είσοδος άδεια Σύντροφε Φιόντορ Μιχαήλοβιτς του λέω ως τότε θα έχουμε φύγει - μετά απ' αυτό περίμενα ότι η Δίκη θα με βάραινε λιγότερο κάπως έτσι βασανίζεται η Σόνια όταν την πιάνουν οι αϋπνίες τις ζεστές νύχτες και το καλοκαίρι δε λέει να τελειώσει ή το όνειρο της περασμένης πανσέληνου ακολουθούσε το δρόμο πιστά αλλά ένα βράδυ τη ρώτησα γιατί δεν απαντούσε στα γράμματά μου - Ήταν ο Άλλος έκανε απρόσμενα και επίμονα - βέβαια κάποτε έρχεται η τελευταία γεύση του νοτισμένου ύπνου l' Inferno succhiava il sudore del Purgatorio [3] το φως έπεφτε από τα χέρια του Αρχάγγελου στις κρυφές πεδιάδες - απέραντα χρόνια αφότου άρχισε να εργάζεται και να μαζεύει χρήματα - πράγματα που ισοδυναμούν με απάτη και κλεψιά για το είδος τους

 2.
........γυρίζει και προχωράει τρέχοντας στην αυλή - θυμήσου το. Στράφηκα να κοιτάξω αναχωρώντας για δύο θάλασσες που δε συναντιούνται θολά βήματα ή ανάκατες φωνές που μάς βγάζουν από τη σκέψη ή το στερέωμα αυτής της περίεργης υποταγής μερικοί κρατούσαν όπλα μισοκλείνοντας τα μάτια κάποιο είδος συντριβής ώστε ν' αποφεύγεις τη λεωφόρο Νιέβσκι - ανεπιτυχείς - πάντως ελκυστικοί αντιπερισπασμοί - υπόθεση αποφασισμένη από τα πριν - το κατάντημα και ο χαμός του ανθρώπου ο,τι χρειάζεται να ξέρουμε μισή χιλιετία μετά την ασκητική μας : - Φιόντορ Μιχαήλοβιτς ! - Φιόντορ Μιχαήλοβιτς ! - πρόκειται για το δικό μου mal du siècle στην αποβάθρα - ύστερα απ' το έγκλημα ο Ρασκόλνικοφ έχανε τα λόγια του χειρονομώντας στον κόσμο μέσα στον οποίο διέπλεε ''Το βράδυ όμως θα ερωτευθούμε βαθιά από τύψεις για την Επανάσταση'' ούρλιαζε : Μια εποχή παγετώνων δεν βλέπω να αντέχει πολύ αυτή η σκονισμένη Κόλαση η άμμος καταβρόχθισε τις αποτελειωμένες φωνές η καταστροφική δύναμη που σε σπρώχνει στη λύτρωση δίχως τρόμο ΣΟΝΙΑ : .....σου δίνω προθεσμία μέχρι απόψε ως το ηλιοβασίλεμα τα ρουθούνια που ξεχύνονται στο πρόσωπό σου όπως δυστυχούν οι εξεγέρσεις και γίνονται μοχθηρές για να προλέγουν τα μελλούμενα -/ και την άλλη μέρα ένοιωσε ανακούφιση γιατί ο παλιός φανοστάτης από μια αρχαία συμφορά κινείται τυφλός στην ταραχή που κυριεύει την κοφτερή λεπίδα κάποιας σκέψης προσποιούμενος κατά ένα τρόπο αβίωτο σα να ήταν το θέλημα του Θεού ο δρόμος ένας και μοναδικός πολλαπλασίαζε τις δικές του εκδοχές ο καθρέφτης υπενθύμισε αυτό που όλοι ήξεραν μα κανείς δε τολμούσε κοίταξα από την πόρτα το πρώτο πράγμα που είδα αφορούσε την εικόνα της κόκκινης εντυπωσιακής γραβάτας Τον έπνιγε και τον πλάκωνε το στήθος ένα τεράστιο σκοτεινό βουνό alla fin' dei conti Raskolnikov era un ragazzo di colore [4] - ακούστε : ή εγώ ήμουν αναποφάσιστος ή τα μεγάλα εγκλήματα του αιώνα τούτου είχαν συντελεσθεί


3.
......έτσι μίλησε η Σόνια για όλους και για όλα και προς τον τάφο εκείνο τον μακρινό αλλά και προς τον νεκρό εαυτό της όμως κανείς δεν ομολόγησε ξεκάθαρα επειδή ο ήλιος αντίκριζε το τζάμι βουβή αντιπαράθεση κι η αλήθεια εξαρτιόταν σχολαστικά απ' το τσιγάρο πάνω στα κάγκελα που τίναζε τη στάχτη αργά όπως να έξυνε μολύβι - μεθοδικά - τα χέρια της δεν έτρεμαν καθόλου όριζε ένα επικίνδυνο και τολμηρό κατόρθωμα εκείνη τη φορά ήταν τόση η ταραχή της κι απλά περιορίστηκε στα ξερά γεγονότα τουλάχιστο στην αρχή όλα τα 'μαθα τον κρατάω από παντού ξεφώνιζε χαρούμενη ξέρω τις βρομιές του το ξύλο να το παίρνει το νερό απόλυτη ησυχία στο δάσος άκουσα ξανά το πουλί και το ποτάμι και μετά ήρθε ο πυροβολισμός ούτε που σημάδεψε καθόλου τρεις σφαίρες έκλεισε τον κύλινδρο δεν ήθελε να σκέφτεται όσα πηγαινόφερναν στο μυαλό του μια από δω μια από κει παράλληλα με τις προσπάθειες του ξέχειλου κόσμου μού έβαλε στα χέρια το όπλο απ' τη λαβή για ποιο λόγο δεν ξέρω σημάδι όπως εσύ λαχταρώντας τόσα και τόσα μα πάνω απ' όλα έναν τρυφερό λόγο κι ένα καθαρό βλέμμα πανάρχαια λόγια που η γριά έλεγε και ξανάλεγε σαν μελωδία στα παιδιά της η Σόνια δεν ζούσε εδώ και τριάντα χρόνια το βογκητό που έβγαινε απ' το στόμα ασταμάτητα μετατρεπόταν σε θρήνο κι η παράτολμη απόφαση να τον ακολουθήσει εκείνος τώρα βλέπει τα πάντα τα δυο μικρά γυάλινα φλυτζάνια του καφέ στο ίδιο ακριανό τραπέζι δεν ήταν έτοιμος να ζήσει θυμήθηκε την προσπάθεια διατήρησε την ευθεία πορεία μεθυσμένος ο καπνός βγήκε βαρύς σε τούφες απ' τα ρουθούνια Τους είχε προετοιμάσει ή μάλλον προειδοποιήσει η υπόθεση αυτή τελείωνε στο μεγάλο υπόγειο σύντροφε Φιόντορ Μιχαήλοβιτς - όπως κανείς καιροφυλακτεί μέσα στη νύχτα όπως οι θάλασσες δεν συναντιούνται ανάμεσά τους κι ένα εμπόδιο τις υπερβαίνει εις τον αιώνα alla fin' dei conti Raskolnikov era un ragazzo del colore [5] κι ''η γραβάτα ήταν λερωμένη αλλά δε βαριέσαι σε νέγρο θα πήγαινε'' [6]



ΤΕΛΟΣ

  
ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
[1] Η βουή και μανία, μτφρ. Παύλος Μάτεσις, Καστανιώτης 2010
[2] ποίημα από το Ημερολόγιο Καταστρώματος Α' / ΠΟΙΉΜΑΤΆ, 10η έκδοση, ΙΚΑΡΟΣ 1976
[3] η Κόλαση ρουφούσε τον ιδρώτα του Καθαρτήριου
[4] στο κάτω κάτω εν τέλει ο Ρασκόλνικοφ ήταν ένα έγχρωμο παιδί [ένας νέγρος]
[5] ο.π.
[6] βλ. σημ. [1]