Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Ελπιδοφόρα ανακάλυψη από Έλληνες επιστήμονες για τη θεραπεία του κορωνοϊού


Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της βαριάς πνευμονίας που προκαλεί η νόσος του κορωνοϊού ανοίγει η ανακάλυψη που έκανε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους βαρέως πάσχοντες, στα εργαστήρια του Αττικού Νοσοκομείου, όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. 
 Ο καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ' Παθολογική Κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο Βαγγέλης Γιαμαρέλλος, που είναι και συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης για τους βαρέως πάσχοντες δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ομάδα πήρε αίμα από τους πρώτους αρρώστους στην Ελλάδα, με μέτρια πνευμονία και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. «Τα δείγματα αναλύθηκαν στο εργαστήριο ανοσολογίας της Δ' Παθολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου. Εκεί βρέθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, και οδηγεί σε αυτή τη βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή». Από αυτή την ανάλυση προέκυψαν δύο σημεία «στόχοι»- δηλαδή, μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα, στα οποία αν η επιστήμη παρέμβει και μπλοκάρει με βιολογικούς παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα), δημιουργούνται πολλές ελπίδες θεραπείας σε βαριά ασθενείς. 
Η ανάλυση αυτή, όπως αναφέρει ο καθηγητής, «παρουσιάστηκε στην Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, την Τρίτη και αποτελεί τη βάση για ένα πρωτόκολλο έγκυρης έναρξης της θεραπείας. 
 Επίσης υπάρχει διαθέσιμη εξέταση αίματος, δηλώνει ο κ. Γιαμαρέλλος «που μπορεί να διαγνώσει πολύ νωρίς ποιος άρρωστος χρειάζεται θεραπεία και η οποία εξέταση προτείνεται να μπει και αυτή στο πρωτόκολλο». 
 Την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους βαρέως πάσχοντες, που δραστηριοποιείται εδώ και 14 χρόνια, πλαισιώνουν διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι της χώρας. 

Τραμπ: Επισπεύδεται η χρήση της χλωροκίνης κατά του κορονοϊού



Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη χρήση της υδροξυλοχλωροκίνης κατά του κορονοϊού, μίας θεραπείας που χρησιμοποιείται συνήθως για την ελονοσία, η οποία "έδειξε πολύ, πολύ ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα", ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.
"Θα μπορέσουμε να έχουμε διαθέσιμο το φάρμακο τούτο σχεδόν αμέσως", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος,  εκτιμώντας πως η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να "αλλάξει τα δεδομένα" στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 
Ωστόσο, μόλις λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, ο ίδιος ουσιαστικά αναίρεσε τα περί έγκρισης, σημειώνοντας ότι έχει δώσει εντολή στην FDA να επιταχύνει την κυκλοφορία δυνητικών θεραπειών για τον κορονοϊό, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσής του, υποστηρίζοντας πως θα αποτελέσουν μία σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στιγμή που οι έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προσπάθειες της Gilead Sciences να αναπτύξει το αντιικό φάρμακο Remdesivir και το σκεύασμα κατά της ελονοσίας hydroxychloroquine, τονίζοντας παράλληλα πως έχει δώσει εντολή στην FDA να επισπεύσει τις αδειοδοτήσεις.
"Θα πρέπει να μετακινήσουμε κάθε εμπόδιο. Αυτό μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι, ή όχι", τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος της FDA Στέφεν Χαν δήλωσε πως η υπηρεσία του εργάζεται με γρήγορους ρυθμούς για να εξετάσει όλες τις δυνατότητες: "σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, κοιτάζουμε για φάρμακα που ήδη έχουν εγκριθεί για άλλες ενδείξεις" και συμπτώματα, τόνισε ο Χαν.
Επίθεση Τραμπ στην Κίνα για την πανδημία
Εν τω μεταξύ, σε μια εμφανή αλλαγή στάσης απέναντι στην απειλή του κορονοϊού σε σχέση με πριν μερικές εβδομάδες, ο ένοικος του Λευκού Οίκου επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και στην Κίνα, κατηγορώντας ουσιαστικά την ασιατική χώρα για την πανδημία και επαναλαμβάνοντας εμφατικά τον όρο που ο ίδιος χρησιμοποιεί περί "κινεζικού ιού”.
"Ο κόσμος πληρώνει ένα πολύ μεγάλο τίμημα για αυτό που έκαναν", τόνισε ο Τραμπ, αναφερόμενος στους Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους που όπως τόνισε δεν μοιράστηκαν πληροφορίες σχετικά με το ξέσπασμα του κορονοϊού νωρίτερα, όταν δηλαδή ξέσπασε στην Ουχάν.
"Θα μπορούσε να είχε σταματήσει ακριβώς εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, στην Κίνα", τόνισε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να ενεργήσουν γρηγορότερα αν η κυβέρνηση της Κίνας είχε μοιραστεί πλήρως πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση της πανδημίας.
"Θα ήταν πολύ καλύτερα αν γνωρίζαμε για αυτό αρκετούς μήνες νωρίτερα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο φονιάς Ερντογάν για ακόμα μία φορά έριξε στη μάχη του φράχτη τους Τζιχαντιστές.


Έχουμε τον κορωνοϊό, έχουμε και το Ερντογάν. Αυτός ο βλάκας δεν συνειδητοποιεί την κατάσταση που έχει περιέλθει ο πλανήτης και αμολάει τους τζιχαντιστές να παίζουν πετροπόλεμο στον Έβρο, έτσι όπως κάθε μέρα νέος γύρος επεισοδίων ξέσπασε μισή ώρα μετά τις έξι το απόγευμα και κράτησαν για περίπου δύο ώρες, σε δύο σημεία στον φράχτη, στις Καστανιές Έβρου, από ομάδα τζιχαντιστών, υποστηριζόμενη από Τούρκους στρατοχωροφύλακες που έριξαν και πάλι «βροχή» από χημικά στην ελληνική πλευρά.
Από την πλευρά τους οι τζιχαντιστές πετούσαν πέτρες ενώ οι επιθέσεις απωθήθηκαν όλες και στα δύο σημεία από τις δυνάμεις της Αστυνομίας, του Στρατού και της FRONTEX και πλέον οι τζιχαντιστές, στην πλειονότητά τους έχουν υποχωρήσει από το σημείο.
Ο φονιάς Ερντογάν δεν σκέφτεται τι θα γίνει αν ο ιός χτυπήσει όλους αυτούς.