Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Η προφητεία του Henry Kissinger σχετικά με τον κορονοϊό

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, προειδοποίησε πως ο κορονοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή που θα βιώσουν οι επόμενες γενιές, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ο Κίσινγκερ, σε άρθρο του στη "Wall Street Journal" με τίτλο "Η πανδημία του κορονοϊού θα αλλάξει για πάντα την παγκόσμια τάξη", επεσήμανε πως μια αποτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης "θα βάλει φωτιά σε όλο τον κόσμο".

Ο 96χρονος πολιτικός πιστεύει πως ο Λευκός Οίκος μέχρι στιγμής έχει κάνει "συμπαγή δουλειά για να αποφύγει τις άμεσες καταστροφικές επιπτώσεις", αλλά προσθέτει πως η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί αποτελεσματικά και πολύ γρήγορα προκειμένου όχι μόνο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά για να νικήσει την ασθένεια.
Γράφει χαρακτηριστικά: "Όταν η πανδημία του κορονοϊού τελειώσει, πολλοί θεσμοί των κρατών θα θεωρηθούν αποτυχημένοι.  Το αν αυτή η θέση είναι αντικειμενική δεν έχει σημασία. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος μετά τον κορονοϊό. Με το να διαφωνούμε τώρα για το παρελθόν απλά γίνεται δυσκολότερο να κάνουμε αυτό που πρέπει".
Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ πρέπει να δουλέψουν γρήγορα για να βρουν μια θεραπεία, διακηρύσσει την ιδέα η Αμερική να ξαναχτίσει την παγκόσμια οικονομία και να προστατεύσει τη "φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη". Ωστόσο, προσθέτει πως "ούτε οι ΗΠΑ μπορούν σε μια αποκλειστικά εθνική προσπάθεια να ξεπεράσουν τον ιό". 
"Πρέπει να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες και τεχνικές για έλεγχο των μολύσεων, καθώς και τα κατάλληλα εμβόλια σε μεγάλους πληθυσμούς. Οι πόλεις, οι πολιτείες αλλά και τα κράτη πρέπει συνεχώς να προετοιμάζονται για την προστασία των ανθρώπων από πανδημίες, μέσω της αξιοποίησης της επιστήμης", σημειώνει.
Το επόμενο βήμα είναι "να θεραπεύσουμε τις πληγές της παγκόσμιας οικονομίας". Όπως σημειώνει αναφορικά με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, "οι παρούσες συνθήκες είναι ακόμη πιο περίπλοκες, εξαιτίας της παγκόσμιας κλίμακας της πανδημίας, τα σχολεία είναι κλειστά, οι επιχειρήσεις καταρρέουν και επεκτείνεται η κοινωνική απομόνωση".
Ο Κίσινγκερ υποστηρίζει πως θα απαιτηθούν ειδικά προγράμματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το shutdown, ενώ δεν παραλείπει να υπερθεματίσει πως "οι αρχές της φιλελεύθερης οικονομίας και του φιλελεύθερου τρόπου σκέψης πρέπει να διασωθούν και να προστατευθούν. Μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η ασφάλεια, η τάξη, η δικαιοσύνη και η ευημερία της κοινωνίας".
"Η πανδημία προκάλεσε έναν αναχρονισμό, μια αναβίωση της περιφραγμένης πόλης σε μια εποχή που η ευημερία εξαρτάται από το παγκόσμιο εμπόριο και την κίνηση των ανθρώπων". Όπως επισημαίνει ο Αμερικανός πρώην ΥΠΕΞ, "οι Δημοκρατίες πρέπει να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν τις αξίες του Διαφωτισμού. Μια παγκόσμια υποχώρηση από την εξισορρόπηση της ισχύος μέσω της νομιμότητας θα προκαλέσει αποσύνθεση του κοινωνικού συμβολαίου, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς".
Εκτιμά, τέλος, ότι αυτό το μεγάλο θέμα της ισχύος και της νομιμότητας δεν μπορεί να διευθετηθεί ταυτόχρονα με την προσπάθεια να νικηθεί η πανδημία. "Είναι, όμως, απαραίτητη η αυτοσυγκράτηση απ’ όλες τις πλευρές, τόσο στις εσωτερικές πολιτικές, όσο και στη διεθνή διπλωματία. Πρέπει να υπάρχουν προτεραιότητες".
Wall Street Journal

Κένεντι: Νέα τραγωδία στην οικογένεια

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο πατριάρχης της δυναστείας Κένεντι  διακήρυττε πως κανένας Κένεντι δεν είναι δέσμιος της μοίρας του. Δεν θέλει πολύ μυαλό για να συμπεράνει κάποιος ότι η στάση αυτή αποτελεί μονόδρομο για μία οικογένεια Ιρλανδών μεταναστών αγροτών που διεκδίκησε και εξασφάλισε κύρος, εφάμιλλο με αυτό των βασιλέων στη “γη της επαγγελίας”, τις ΗΠA.
Πλέον και μόνο το όνομα τους είναι απόλυτα συνυφασμένο με την εξουσία, τα προνόμια και τα πλούτη. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, όταν κάποιος συγκρούεται με τους περιορισμούς της ανθρώπινης φύσης, αυτή είναι που στο τέλος θα τον συντρίψει.

Από χθες, δύο νέα μέλη της δυναστείας Κένεντι (ηλικίας 40 και οκτώ ετών) προστίθενται στη μακρά λίστα εκείνων που με τον απροσδόκητο χαμό τους επιβεβαιώνουν την παραπάνω μοιρολατρική διαπίστωση, αναζωπυρώνοντας το μύθο της κατάρας. Ο πρώτος που ξεστόμισε τη λέξη αυτή ήταν ο Τεντ Κένεντι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισης του: «Κάποια τρομερή κατάρα υπάρχει πάνω από τους Κένεντι».
Η 40χρονη Μέιβ Κένεντι (εγγονή του Ρόμπερτ Κένεντι) και ο οχτάχρονος γιος της βρίσκονταν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της πενταμελούς οικογένειας τους στο Μέριλαντ. Είχαν εγκαταλείψει την οικεία τους στην Ουάσιγκτον, ώστε να περάσουν την καραντίνα πιο ευχάριστα στο παραθαλάσσιο εξοχικό σπίτι που ανήκει στη μητέρα της Μέιβ και πρωτότοκης κόρης του Μπομπ Κένεντι.
Μετά το μεσημεριανό φαγητό όλοι είχαν αποσυρθεί στα δωμάτιά τους. Κατόπιν παράκλησης του οκτάχρονου Δάμιαν, μητέρα και γιος έπαιζαν αμέριμνοι στην πίσω αυλή, όταν η μπάλα τους έπεσε στο νερό. Χρησιμοποίησαν ένα κανό για την πιάσουν. Λίγη ώρα αργότερα και αφότου το κύμα τους είχε παρασύρει, σύμφωνα με μαρτυρίες, ειδοποιήθηκαν οι αρχές.
Παρά τις επίμονες προσπάθειες, δύο 24ωρα αργότερα, ανακοινώθηκε ο θάνατός τους. Οι σωροί τους δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί, μονάχα το αναποδογυρισμένο καγιάκ. Η Μέϊβ ήταν δικηγόρος και ακαδημαϊκός. Είχε υποστηρίξει ενεργά τον Μπαράκ Ομπάμα και είχε διατελέσει σύμβουλος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 
 Η 40χρονη Μέιβ Κένεντι με τον γιο και την κόρη της
Μετά τις σπουδές της, είχε εργαστεί στην αποτυχημένη προεκλογική καμπάνια της μητέρας της, ενώ έχει καταφερθεί εναντίον του θείου της Ρόμπερτ για τη στάση που έχει εναντίον των εμβολίων.
Νεφέλη Λυγερού

Π. Σάντσεθ: Νέο σχέδιο Μάρσαλ και όχι λιτότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης κορονοϊού


Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους την οργάνωση μιας "οικονομίας (σε συνθήκες) πολέμου" και ένα "νέο σχέδιο Μάρσαλ", αντί δε (αυστηρής) λιτότητας όπως το 2008, ζητά αυτή τη φορά "αυστηρή αλληλεγγύη", με άρθρο του το οποίο δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της "Frankfurter Allgemeine Zeitung".
"Προκειμένου να μην αποτύχει ως Ένωση στην αντιμετώπιση της πανδημία του κορονοϊού, η Ευρώπη πρέπει τώρα να οργανώσει μια οικονομία (σε συνθήκες) πολέμου και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν την αντίδραση (στις συνέπειες της πανδημίας), την ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάκαμψή της, με μέτρα στήριξης του δανείων που παίρνουμε σε πολλές χώρες", τονίζει. Ο Σάντσεθ ζητά επίσης στο άρθρο του ένα "νέο σχέδιο Mάρσαλ για την μετά την πανδημία ανασυγκρότηση.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) είναι μόνο ένα πρώτο βήμα και δεν πρέπει να συνδεθεί με όρους: Η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργήσει με αυστηρή αλληλεγγύη και χρειάζεται μεσοπρόθεσμα έναν νέο μηχανισμό κοινοτικοποίησης/ αμοιβαιοποίησης των χρεών. Εάν ο ιός δεν σταματά στα σύνορα, τότε ούτε οι μηχανισμοί χρηματοδότησης πρέπει να το κάνουν αυτό. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αντιδράσει όπως στην χρηματοπιστωτική ή τραπεζική κρίση του 2008 με μια (αυστηρή) πολιτική λιτότητας.
Μέσω της αποφασιστικής δράσης και μέσω ακόμη πιο φιλόδοξων μέτρων, η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για την ανασυγκρότηση μιας πολύ ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μας λιμοκτονούν»: Οι Ιταλοί αντιδρούν πλέον στα μέτρα της κυβέρνησης - Δεν θέλουν να μείνουν σε καραντίνα


Έχουν περάσει εβδομάδες ολόκληρες από τότε που η Ιταλία μπήκε σε καραντίνα ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού που πλήττει την πόλη αλλά πλέον υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις στο μέτρο που φαίνεται να έχει εξαντλήσει όλη την χώρα.
«Δεν μας έχει μείνει ούτε ένα ευρώ. Δεν θα αντέξουμε άλλη μια εβδομάδα έτσι» δηλώνει ένας κάτοικος του Παλέρμο σε ένα βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο ίντερνετ τις τελευταίες εβδομάδες, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει «επανάσταση» εάν το κράτος δεν προσφέρει κάποια ανακούφιση.
«Δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο έτσι. Είμαι έτοιμος να καταρρεύσω. Μας λιμοκτονούν» αναφέρει ένας καταστηματάρχης στο Μπάρι.
Σε ένα άλλο βίντεο φαίνονται κάποιοι πολίτες να φωνάζουν στους αστυνομικούς που στέκονται έξω από μια τράπεζα.
«Δεν έχουμε άλλα χρήματα ή φαγητό. Το μαγαζί μου είναι κλειστό 20 μέρες τώρα. Πώς θα ζήσω;» λέει ένας άλλος άντρας.
«Σας παρακαλώ. Ελάτε σπίτι μου και δείτε μόνοι σας. Δεν μου έχει μείνει τίποτα. Χρειάζομαι φαγητό» αναφέρει μια γυναίκα.
Ιδιαίτερα στις φτωχότερες νότιες περιοχές της Ιταλίας, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αρχική αλληλεγγύη που έδειξαν οι Ιταλοί ως απάντηση στην επιδημία του κορονοϊού φαίνεται να εξασθενεί, καθώς οι κάτοικοι έχουν χάσει την υπομονή τους με τους περιορισμούς στην καθημερινότητά τους.
Οι εικόνες των Ιταλών να τραγουδούν από τα μπαλκόνια τους αντικαταστάθηκαν από εκείνες που τους δείχνουν απογοητευμένους και θυμωμένους.

Η κατάσταση πλέον δεν είναι ελεγχόμενη

Την περασμένη εβδομάδα, ένας άντρας στη Νάπολη πυροδότησε μια αντιπαράθεση μεταξύ πελατών και προσωπικού σε ένα παντοπωλείο όταν προσπάθησε να αποκτήσει αγοράσει λίγα ζυμαρικά, ντομάτες, ψωμί και λάδι - αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει.
«Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει χρήματα να πληρώσει, δεν μπορεί να φάει, δεν αγόρασε σαμπάνια ή κρασί, αγόρασε τα βασικά πράγματα», υποστήριξε ένας μάρτυρας του περιστατικού στο προσωπικό του παντοπωλείου. 
Ένα άλλο περιστατικό συνέβη σε ένα σουπερμάρκετ στο Παλέρμο, όταν μια ομάδα 20 οικογενειών περίπου γέμισε τα καρότσια τους με τρόφιμα και προσπάθησε να φύγουν χωρίς να πληρώσουν. Το σουπερμάρκετ κάλεσε την αστυνομία για να ελέγξει την έκρυθμη κατάσταση.
H ιταλική κυβέρνηση πριν από δύο εβδομάδες παρουσίασε πακέτο μέτρων 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της οικονομίας, το οποίο περιελάμβανε διατάξεις για την παροχή βοήθειας στους εργαζομένους που αντιμετωπίζουν προσωρινές απολύσεις. Αλλά τα μέτρα αυτά αφήνουν στην απ′ έξω άτομα που εργάζονται άτυπα στην χώρα και οι κάτοικοι και δημόσιοι υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα.
«Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα. Πολύ γρήγορα. Οι απλές αντιδράσεις τώρα μπορεί αργότερα να μετατραπούν σε βία», προειδοποιεί ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο.
Αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε πως η καραντίνα παρατείνεται μέχρι το Πάσχα και πιθανόν ακόμα περισσότερο.
Την Δευτέρα ο αριθμός των θανάτων από τον θανατηφόρο ιό στην Ιταλία έφτασε τους 11.591, τον μεγαλύτερο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι δημόσιας υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη αναφέρουν πως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην κοινωνία θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για εβδομάδες ή μήνες. Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι απαραίτητη και η άρση των μέτρων βιαστικά μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του ιού με ταχύτατους ρυθμούς. 
Αλλά η κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Ιταλία φανερώνει πως αναδύεται ένα άλλο πρόβλημα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού: η διατήρηση της κοινωνικής τάξης.

Times του Λονδίνου: Οι Έλληνες τηρούν τα μέτρα, η δημοφιλία του πρωθυπουργού ενισχύεται



«Οι Έλληνες έχουν ακούσει ότι στην Τουρκία συνελήφθησαν νεαροί ντυμένοι γιατροί για να κάνουν πάρτι γεμάτα αλκοόλ. Και στη Γερμανία, 20 χρονοι έχουν αρχίσει τα corona πάρτι! Και στην Ισπανία, ένας άντρας έφαγε πρόστιμο γιατί έβγαλε μια κατσίκα για βόλτα ώστε να ξεπεράσει το εμπόδιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ ένας άλλος Ισπανός σκέφτηκε να ντυθεί δεινόσαυρος! Από τη Γαλλία έως τη Φινλανδία, οι άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη και εκτός αυτής φαίνεται να αψηφούν τις εντολές για απαγόρευση κυκλοφορίας». με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει άρθρο τον Times του Λονδίνου για να δώσει μία εικόνα αντίθεσης. Από τη μία οι απείθαρχοι Ευρωπαίοι και από την άλλη οι πειθαρχημένοι Ελληνες!

«Οι ίδιοι οι Έλληνες δεν είναι και ο πιο νομοταγής λαός» συνεχίζει. «Πάντοτε μοιάζουν να βρίσκουν μια δικαιολογία για να παραβιάζουν τους κανόνες, να αψηφούν τις προθεσμίες ή και να θέτουν το γενικό καλό σε δεύτερη μοίρα μετά το προσωπικό τους όφελος. Όμως, την ώρα που ο κορωνοϊός σαρώνει την Ευρώπη, οι Έλληνες βγάζουν μια σπάνια και νηφάλια εικόνα κόντρα στην απείθαρχη φύση τους.
Αυτή η χώρα των 11 εκατομμυρίων μας έχει δείξει μόνο πολύ λίγες σκηνές πανικού και μαζικών αγορών. Οι ουρές των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ήρεμες και κανονικές. Και περίπου 7 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, είναι κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους κάθε απόγευμα στις 6 μ.μ., για να παρακολουθήσουν τον επικεφαλής του υπουργείου και τον συντονιστή εθνικής ασφάλειας να κάνουν ενημέρωση για τον ιό».
Όπως αναφέρει το άρθρο η κατάσταση δεν ήταν έτσι εξ αρχής. «Στην αρχή οι Έλληνες έτρεχαν στις παραλίες, αγνοώντας τις οδηγίες. Όμως, οι αρχές έβγαλαν μέχρι και drones για επιβάλουν την τάξη και οι λιμενικές αρχές εμπόδισαν γρήγορα την πρόσβαση στα ελληνικά νησιά για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απαγόρευσε κάθε άσκοπη μετακίνηση, αναγκάζοντας τους Έλληνες να ζητούν άδεια για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους - ένα μέτρο ηλεκτρονικής επιτήρησης που επέβαλε μόνο η Κίνα.
Σε κάθε άλλη εποχή αυτό θα προκαλούσε μεγάλες διαμαρτυρίες. Αλλά ένα χρόνο μετά την έξοδο από μια εξαντλητική δεκαετή οικονομική κρίση που κατέστρεψε πάνω από 100.000 μικρές επιχειρήσεις και άφησε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους άνεργους, οι Έλληνες έχουν αποκτήσει μια συλλογική ανοχή στις δυσκολίες και τις κακουχίες.»
Το άρθρο αναφέρει ότι η κυβέρνηση πήρε από τα πιο γρήγορα και τολμηρά μέτρα στην Ευρώπη και αυτά έχουν αποδώσει καθώς η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην καμπύλη των κρουσμάτων. 
Τέλος σημειώνεται ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης θα αποδώσουν και πολιτικά οφέλη, σημειώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δημοφιλία του Κ. Μητσοτάκη να ανεβαίνει στο 53%.


Από έναν βλάκα σαν τον Ερντογάν το μόνο που περιμένεις είναι να συνεχίζει τα σχέδια "ασύμμετρου πολέμου" εν μέσω πανδημίας



Έγκαιρη ήταν η πληροφόρηση της ελληνικής κυβέρνησης από την ΕΥΠ για τον σχεδιασμό της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Η Άγκυρα παρά την πανδημία επιθυμεί να συνεχίσει τον «ασύμμετρο πόλεμο» που κήρυξε στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην υπόλοιπη ΕΕ, μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα στα χερσαία σύνορα του Έβρου.
Σημείο μηδέν αποτέλεσε η προσάραξη παλιού εμπορικού πλοίου στην Τζια που μετέφερε 193 μετανάστες και σύντομα οι ελληνικές Αρχές ενημερώθηκαν ότι οι Τούρκοι συγκέντρωναν τέτοια παλιά πλοία στις ακτές τους σε μία προσπάθεια να τα γεμίσουν μετανάστες και να τα στείλουν στην Ελλάδα ή την Ιταλία.
Η δεύτερη φορά ήταν η πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα προσέγγισης ενός τέτοιου πλοίου στο Αγαθονήσι, όπου εγκαίρως είχαν λάβει θέσεις σκάφη του Λιμενικού και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και το ανάγκασαν να επιστρέψει πίσω στην Τουρκία.
Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές πληροφόρησης, από τις αρμόδιες Αρχές, αυτή η κίνηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ήδη γνωρίζουν τα σχέδια τους οι ελληνικές Αρχές και έχουν εκπονήσει σχετικό σχέδιο αντίδρασης και δεύτερον γιατί αυτά τα πλοία εντοπίζονται πιο εύκολα από τα φουσκωτά και αναχαιτίζονται και πιο εύκολα από αυτά.
Στον Έβρο οι Τούρκοι επικαλέστηκαν πως απομάκρυναν τους μετανάστες από την περιοχή με βίαιο τρόπο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, φοβούμενοι ένα ξέσπασμα κρουσμάτων στην περιοχή της Αδριανούπολης και μάλιστα έβαλαν φωτιά και έκαψαν τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα των μεταναστών. Στην Ελλάδα εκτιμούν πως αυτό το επικαλέστηκαν οι τουρκικές Αρχές περισσότερο ως πρόσχημα για να μην παραδεχθούν την ήττα τους στα σύνορα και έτσι τους απομάκρυναν από εκεί και προχώρησαν στον εναλλακτικό σχεδιασμό με τα πλοία.
Είτε όμως υπήρξαν μαζικά κρούσματα κορωνοϊού από μετανάστες και στρατοχωροφύλακες στην περιοχή του Έβρου είτε όχι, η προσπάθεια της Άγκυρας να συνεχίσει αυτόν τον «ασύμμετρο πόλεμο» έναντι της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της ΕΕ συνεχίζεται και λόγω των υφιστάμενων συνθηκών της πανδημίας ούτως ή άλλως δύναται να πάρει και την μορφή βιολογικού πολέμου. Και όλο αυτό συμβαίνει ενώ στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια την εξέλιξη της πανδημίας εντός της Τουρκίας με την πληροφόρηση να είναι κάτι παραπάνω από ακραία ελεγχόμενη από το καθεστώς Ερντογάν.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές δυνάμεις είναι ενήμερες και πάλι εγκαίρως έχουν λάβει θέσεις στα ακριτικά τους πόστα σε στεριά και θάλασσα. Ακόμα και αν κάποιο πλοίο καταφέρει να προσεγγίσει είναι δεδομένο ότι θα τεθεί σε καραντίνα ο κόσμος που μεταφέρει, ωστόσο αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ότι για πολλοστή φορά η Τουρκία έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να λειτουργεί με όρους διεθνούς δικαίου και έχει επιλέξει ξεκάθαρα τον ρόλο ενός κράτους-τρομοκράτη.

Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης θα υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο



"Θα υπερδιπλασιαστούν τα μέτρα για την αντιμετώπισης της κρίσης τον Μάιο καλύπτοντας και το επόμενο χρονικό διάστημα" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας κινείται γρήγορα και αποφασιστικά μακριά από μαξιμαλισμούς και ανεύθυνες πλειοδοσίες".

το πτώμα - του φωτη μισοπουλου





.....στον Αμεδαίο του Ιονέσκο, το πτώμα κάνει ένα διαπεραστικό σφύριγμα, που συνοδεύεται από γαβγίσματα, τρένα που φεύγουν, φασαρίες
ΜΑΡΙΑ ΠΟΡΤΟΛΟΜΑΙΟΥ [1α]

Το λείψανο προέρχεται από το πτώμα
Walter Benjamin [1β]


 1. ΑΜΕΔΑΙΟΣ
........η μυρωδιά της βενζίνης τον αρρώσταινε είχε καταχωνιάσει το κλουβί στη σκοτεινή γωνιά μέχρι να ξοδευτεί κι η τελευταία δεκάρα τού τελευταίου ανθρώπου - η διάσωση της εικόνας μου φαινόταν πλέον τόσο επείγουσα λες και θα μπορούσε να δώσει κάποια χρήσιμη συμβουλή - θα πήγαιναν και θα γύριζαν πολύ αργά η κ. Μ. δε χρειαζόταν άλλο καβαλιέρο έβγαλα το ρολόι κι αφουγκραζόμουν το τικ τακ στην κίνηση ενός πουλιού σ' ένα κοχύλι ή στο λουλούδι - οι τύψεις για την απροσεξία δεν τον άφηναν έχανε τα λόγια του χειρονομώντας αστεία και αναίτια - έρπουν δάκρυα όταν λόγος κανείς για δάκρυα δε συντρέχει υπέθετα - περάσαμε το ποτάμι δηλαδή το γεφύρι - σαλεμένα λογικά με την απάνθρωπη περιέργεια των δρόμων και το μόνο που ακουγόταν τα βαριά βήματα ή το πορτρέτο της γυναίκας δέσποζε στον κατά τα άλλα γυμνό τοίχο η παράξενη επίδραση που ασκούσε πάνω της άρχιζε να εξασθενεί μετά το τέλος κάθε παράστασης - έζησε μαζί της γιατί ήθελε ν' απολαμβάνει μόνος του ένα πιο ανεξάρτητο είδος έπαρσης - ο ναρκωμένος μέσα του πόνος για όσα έπαθε - αυτή η σιωπή μου θύμισε φόνο εν βρασμώ ψυχής σιγά σιγά οι χτύποι άρχισαν να γίνονται σιγανότεροι σηκώθηκε όρθια ενώ ψαχούλευα στο χώμα - όπως κάποτε πριν από χρόνια έβαζε και τώρα το χέρι της στο στήθος - λοιπόν η απόδοσή μου στους ύστατους καιρούς δεν υπήρξε καθόλου ικανοποιητική : σε δυο νύχτες στην πραγματικότητα σε μια μόνο νύχτα η γυναίκα που είχα κοιμηθεί μαζί της έγινε αξέχαστη κι αυτός ακίνητος παρ' ότι προχωρούσε - οι σκιές τους μια σκιά - το κεφάλι της στητό πιο πάνω από το δικό του δίχως να με βλέπουν μεθυσμένοι απ' το σημείο που ήταν - άκουγα τις ασυνάρτητες κουβέντες που πρόφεραν - μέσα στην απελπισία κατέρρευσα πάνω στο μεγάλο τραπέζι στο κέντρο του δωματίου έπρεπε να δώσω σημεία ζωής εδώ θα είμαι θα με βρουν κάπου εδώ. Θα είμαι. Μπορεί να υπήρχα σ' εκείνο το όνειρο ατέλειωτα στιλπνός σαν όταν αναδύεται απ' το μυαλό κάποιου θεού ήσυχη σοφία Ένας εραστής πιο αθόρυβος. 


 2. ΜΑΝΤΛΕΝ ή ΤΟ ΛΕΊΨΑΝΟ 
......η αλλήθωρη λήθη μιλάει με το στόμα χρησιμοποιώ τη συνοικία μου ελάχιστα είναι επίσης πολύ μεγάλη κουβέντα ο τρόπος να περιτυλίγουμε τις συναλλαγές μας σε ασφάλεια και οι στοές που διασχίζω με δεμένα μάτια ''Πρόκειται για έγκλημα Η έρευνα συνεχίζεται Ο ρεπόρτερ μας επί τόπου μεταδίδει : Η ανάκριση και η πραγματογνωμοσύνη που έγιναν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ηλικιωμένη γυναίκα πέθανε από παθολογικά αίτια'' - τα κομμάτια της ψάχνονται κάτω απ' το μέτωπό μου όλη νύχτα : Το Πτώμα διαβάζει Lawremce Ferlinghetti ''H σειρήνα του Μπαλκλούτα ουρλιάζει Η παλίρροια Το τηλέφωνο. Ποτήρια σαμπάνιας σαν σε φιλμ του Φελλίνι'' [2] τα μέλη del cadavere eccellente περισσεύουν στην καταχνιά πάνω απ' τα κρουαζιερόπλοια όπως κατευθύνεσαι στα δευτεριάτικα ηλιόλουστα πρωινά που ο Αμεδαίος απολαμβάνει - Το Λείψανο πηγαινοέρχεται ασθματικά ΑΜΕΔΑΙΟΣ : Δεν έχει τσέπες ούτε έγνεψε τίποτε στεκόταν και σάς περίμενε -/ Ο οίκτος στην αρχή τού προκάλεσε την επιθυμία να πάρει σπίτι το Άψυχο Σώμα - υπάρχουν άλλωστε κι άλλα πολλά πράγματα που πεθαίνουν αλλά δεν τα βάζουμε στο σαλόνι - για παράδειγμα το σκυλί μια πόλη η θάλασσα - Πέρασε μέσα μόλις άνοιξα την πόρτα - τής είπα ΜΑΝΤΛΕΝ : .....γιατί να μην ευνοήσουμε το σκόρπισμα ; αντί να ζούμε σ' ένα μοναδικό τόπο αναζητώντας μάταια να λυτρωθούμε Γιατί να μην είχαμε διασκορπισμένα στο Παρίσι πέντε ή έξι δωμάτια ; [μικρή παύση] -  να κοιμάμαι στο Denfert να γράφω στην Place Voltaire να έτρωγα στην Rue de la Tombe Issoire να βλέπω τους εμπόρους επίπλων στο Faubourg St. Antoine [3] - [Έπειτα ξοδεύτηκε μεγάλη ποσότητα σιωπής Αυτό ακριβώς το φως σκίαζε το τέλος της μέρας η εξωτερική τρυφερότητα γινόταν προσδοκία αγγίγματος - Σήψη σαν τα πνιγμένα αντικείμενα που επιπλέουν ξεπλυμένα κι αφρόντιστα ''Κάποτε έζησα κι εγώ - ξέρετε- θελκτικά και μυστήρια'' αντιφώνησε το Πτώμα - ψεύτικες ανταύγειες ζωγραφισμένες σε κλειστά βλέφαρα όπως μένει ο γύψος στην πέτρα οσμή από βερνίκι μόλις αντιληπτή να ξεχωρίζει ο διάδρομος στην τελική του έκβαση το πρόσωπό της στράφηκε κατά τα δέντρα χτυπούσε ο ήλιος κύματα από αίμα σε δυνατούς επιταχυνόμενους ρυθμούς - ΜΑΝΤΛΕΝ :....δεν είναι κλειδωμένη η πόρτα - [έλεγε και ξανάλεγε] - καλά κάνατε και ήρθατε μια τόσο κρύα νύχτα κάθε μεγάλη αλήθεια αποζητάει μοναξιά και ανωνυμία -/ Θα 'θελε να μείνει κατά βάθος απαρατήρητο μέσα στο πλήθος - ως Λείψανο - αφανές στην ταραγμένη μάζα των ανθρώπων στην καυτή κίνηση της πόλης κουβαλώντας νέους τρόπους ζωής- παράταιρες αλλαγές και ανατροπές των πάντων ΠΤΩΜΑ : .....δώστε μου λίγο υπνωτικό ακόμα θα σάς πληρώσω έξτρα - συγνώμη - χάλασα τη γιορτή -/ Στάθηκαν και κοιτούσαν - τώρα μπορούσε να βρει το δικό του καταφύγιο να ζήσει εκεί ήσυχα μοναχικά μακριά από τα μάτια των άλλων με τον τρόπο που ήθελε σα να βρισκόταν σ' ένα πυκνό και αδιαπέραστο δάσος σε μια απέραντη μεγαλούπολη. Στο ξέφωτο. Όπως το πέρασμα του χρόνου που συμβαίνει ανύποπτα ή το κερί του Kerouac στο ασήμαντο δωμάτιο- ενώ παρατηρεί τον ακάλυπτο- γράφοντας για τον κόσμο.



ΤΕΛΟΣ 


 ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
[1α]E. Ιonesco, Αμεδαίος ή Πώς να το ξεφορτωθούμε, μτφρ. - πρόλογος Μαρία Πορτολομαίου, Δωδώνη, αχρονολόγητο [από τον πρόλογο στην έκδοση]
[1β]Walter Benjamin, Σαρλ Μπωντλαίρ-Ένας λυρικός στην ακμή του καπιταλισμού/ επίμετρο Adorno, Tiederman, Buck-Morss/ μτφρ. Γιώργος Γκουζούλης, Αλεξάνδρεια pdf διαδίκτυο [Φώτης Μισόπουλος, Πρόζα για ένα λείψανο, 10.6.2018 neinnewsgr.blogspot.com - είτε διαδίκτυο]
[2]Lawrence Ferlinghetti, Μεγάλο Αμερικάνικο Ποίημα του Λιμανιού, απόδοση Κώστας Μωρογιάννης - ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ τ.33 / 1983 
[3]Georges Perec, Η συνοικία, απόδοση Ελένη Τζακοπούλου - ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ο.π.